nova beseda iz Slovenije

kis (209-308)


jih vseeno z veseljem nabira, za v ponev in      kis,      se mora prej res temeljito prepričati, če gre  D
svoje imajo prav, oni so bolj kot mi vajeni v      kis      namočene šibe rimske gospode. Naj človek še  D
prodajajo domače sokove, čaje, likerje, žganje in      kis.      Prosta reja, bolj zdrava živina   D
čaje, likerje, žganje (imajo vrt z 68 zelišči),      kis,      pečejo domač kruh (imajo tudi svojo pšenico  D
kuharji navadno uporabijo več začimb in zelišč ter      kis      z začimbami.Namesto da bi piščance pekli, jih  D
zelenjavo, ji doda oljčno olje in balzamični      kis.     Uhlje razreže na tanke trakove, jih pomeša s  D
jemo proseno kašo in za zdravje pijemo jabolčni      kis.     Kar reče babica, je zanjo svetinja, ob njej odpade  D
paketov, ki vsebujejo sladkor, riž, moko, olje,      kis,      mleko, marmelado, testenine, trajne konzerve  D
pecivo iz mastnega testa, 14. star izraz za      kis,      15. penja, skoba, 16. ime več slovenskih krajev  D
sadjarskem centru Kmetijskega inštituta Slovenije (     KIS)      na Brdu pri Lukovici prikazali tudi pravilno  D
steklenico brkinskega slivovca, med, suho sadje,      kis      in si v cerkvi sv. Štefana ogledali lep križev  D
stranka liberalnih demokratov) igral filozof János      Kis,      pri socialistih Gyula Horn,« odgovarja György  D
tako ali drugače shranil - vložil v olje ali      kis,      dimil, nasolil.Redzepijeva vizija je preprosta  D
klavne industrije, pivo, vino, žgane pijače,      kis,      nekatere vrste sokov, siri, sladoled in otroška  D
po kakovosti in ceni primeren za predelavo v      kis      -Zamude pri razdeljevanju kontingentov   D
največji tržni delež. Za predelavo v vinski      kis      v Renčah vsako leto potrebujejo od 600.000 do  D
Najpomembnejši delež med kisi pa ima rdeči vinski      kis,      namreč zato, ker se s tem izdelkom pač prilagajajo  D
klavnične industrije, pivo, vino, žgane pijače,      kis,      nekatere vrste sokov, sir, sladoled in otroška  D
sadje, na Prešernovem trgu pa zelišča in domači      kis.     Bolšji trg na Cankarjevem nabrežju bo to nedeljo  D
kruh, suho sadje, zdravilna zelišča in domači      kis.     Opazili smo, da se kupcev, žal, ni ravno trlo  D
še ni vložena. SDS se je čez vikend skisal      kis.      Iz ozadja: Psst!   D
stiško grenčico ter prav tako znameniti Ašičev      kis,      so zaposleni samo zunanji delavci,« pojasnjuje  D
Fotke:      KIS      1 Na Kmetijskem inštitutu so leta 1988 prvi  D
uredili namenski prostor za degustacijo pijač.      KIS      2 Na inštitutu so doslej vzgojili 12 novih  D
Na sliki je črna detelja poljanka.      KIS      3 Na Kmetijskem inštitutu imajo v preskušanju  D
krompirja, krmnih rastlin in vrtnin na leto.      KIS      4 Pismo ljubljanskega župana Ivana Hribarja  D
imajo na kmetiji - hruškovo žganje, jabolčnik in      kis.     Vsi so opremljeni z blagovno znamko kmetije Zdravič  D
smo »naložili« v košarico olje, sladkor, sol,      kis,      moko, testenine, riž, kavo, marmelado, pivo  D
nesrečnik, 24. MŽ, 26. ceka, 27. srab, 30. Ali, 32.      kis,      33. Skale, 34. raglan, 36. Stanka, 37. Školč  D
Hardy 1, Szobol 1, Mezei, Eles 6, Gulyas 2,      Kis      2, Zubjuk, Perez Carlos 5, Csoknai, Oszlanczy  D
smo »naložili« v košarico olje, sladkor, sol,      kis,      moko, testenine, riž, kavo, marmelado, pivo  D
po 80 SIT prodajati predelovalcem za vinski      kis.     Ob vstopu v Evropsko unijo pa bomo imeli verjetno  D
Marinada: zelo drobno narezan paradižnik, šalotko,      kis      in olje premešamo v posodi, da dobimo omako  D
mesa, tri gospodinjstva pa bi pridelovala sadni      kis.      Gre torej za dejavnosti, ki bi se lepo vklopile  D
hrvaškega paviljona na Expu '98 v Lizboni in Peter      Kis      ter Balazs Szlabey za zasnovo Bonsai paviljona  D
za 43, navadno jedilno olje za 35, jabolčni      kis      za 47, riž scotti za 41, zlati prepečenec za  D
pratež, 58. britanski otok v Irskem morju, 60.      kis,      62. gradivo, material, 63. trta, katere grozdje  D
smo »naložili« v košarico olje, sladkor, sol,      kis,      moko, testenine, riž, kavo, marmelado, pivo  D
Jaka Jošt. Rezultati, sobota: 1. Roglič (Zagor      Kis)      222,2 (21, 22), 2. Zajc (Misl) 216,5 (21, 20  D
na primer, ali se da na solato prej olje ali      kis      ali se jo mogoče prej soli. Ni pomembna reforma  D
dve besedi), 25. plin brez barve in vonja, 27.      kis,      28. začetnici slovenskega pripovednika in pesnika  D
bilo vino mogoče prodati samo kot surovino za      kis.      Za francosko državno statistiko pa je to državi  D
smo naložili v košarico olje, sladkor, sol,      kis,      moko, testenine, riž, kavo, marmelado, pivo  D
Hrv, Češ) 6:0, 6:3; polfinale - Husarova, Kuti      Kis      (Slk, Mad) : Srebotnik, Plemming 3:6, 6:2, 6  D
Nemke Anke Huber. Premagala jo je Rita Kuti      Kis      (Madžarska) s 7:6, 6:1. Naša Katarina Srebotnik  D
nevarni 21-letni madžarski levičarki Riti Kuti      Kis      ni dovolila nobenega presenečenja več.Z gladko  D
Estoril (142.500 $, pesek): četrtfinale - Kuti      Kis      (Mad) : A. Barna (Nem) 6:3, 6:0, Diaz Oliva  D
Torrens Valero (Špa) 6:3, 6:3; polfinale - Kuti      Kis      : Oliva Diaz 6:4, 6:2, Srebotnik : Bačeva 7  D
Bačeva 7:5, 6:4; finale - Srebotnik : Kuti      Kis      6:3, 6:1. Serija Fičfirič (Litija, teniški  D
da popraviti, če pa je vino primerno le še za      kis,      potem z njim nimamo kaj početi in ga pač odklonimo  D
Premagala je 21-letno madžarsko levičarko Rito Kuti      Kis      s 6:3, 6:7 (0:7), 6:4 - prav tisto igralko,  D
Bol) 2:6, 6:3, 6:2, Pitkowski (Fra, 1) : Kuti      Kis      (Mad) 6:2, 6:1, Clijsters (Bel) : Wagner (Nem  D
Rekar je zagotovil, da bodo železničarji,      kis      o pripravljeni prispevati tudi polovico denarja  D
namesto alkoholne brozge je v sodih nastajal      kis,      zato s pridelkom žganja ni bilo nič.Pasteur  D
drugačne oblike glivic kot v sodih, kjer nastaja      kis.      Ugotovil je tudi, da je glivice mogoče uničiti  D
sicer poznajo tudi njene juhe, dodatke jedem,      kis,      pecilni prašek ..., a jih zaradi čedalje plitvejših  D
odstotkov, vozniški izpit za 20 odstotkov, vinski      kis      za 33 in testenine za 11 odstotkov. V Kranju  D
Balkana. Timothy Garton, Oxford, Ash Janos      Kis,      Budimpešta, Adam Michnik, Varšava, Jacques Rupnik  D
podražila za 5 odstotkov, jabolka in vinski      kis,      ki so dražja za 7 odstotkov, ter krompir in  D
tudi že stiskali. Vina seveda ne bo, temveč le      kis.      Vinogradniška družina Simonič je s trgatvijo  D
olupil in gole mehke paprike vložil v olje,      kis,      sol in sladkor. Očka je takrat prišel in je  D
soka so to še različne marmelade, suho sadje,      kis      in žganje, razvilo tudi blagovno znamko z imenom  D
milijonov litrov vina, od tega 3 milijone za      kis,      tako da ta del ni prizadel v takšni meri vinogradnikov  G
najžlahtnejšo kapljico lahko prodajajo pri nas le za      kis?      In še en zgovoren in opozarjajoč podatek.  G
Pričakujemo v kratek, da bomo imeli tudi jablanin      kis      namesto jabolčnega kisa, pa še kaj podobnega  G
drugače bomo v kratkem imeli tudi jablan in      kis      in ne več jabolčnega kisa. Žalostno je, da smo  G
Še kaj? Hrenov      kis      odpravi razne mozolje, lišaje ali celo sončne  G
njega delali napitke. Iz tega lahko naredimo      kis      ali pa osvežilno pijačo.V tropskih krajih so  G
opazuj! Vidiš, takole Lakmusov papir pomočimo v      kis      in je spremenil barvo!Tako ugotovimo kaj je  G
vnete dlesni, si morajo? Lubje morajo namočiti v      kis.     Pa potem?   G
posladkamo ali pa pripravimo malinov sirup, malinov      kis,      najboljše so pa seveda kar sveže malinove jagode  G
jedo takšne mlade vršičke. Vlagajo jih celo v      kis      in slano vodo.Zakaj se pa uporablja ta orlova  G
pozabili, je, da je bila ta voda zelo pomembna za      kis.     Po tem je bila tudi poznana Izola.   G
obdelovati. Sadni sok, jabolčni sok, jabolčni      kis      naredimo, pa slivovko skuham. Poskusite pa je  G
manj nevarni? Jaz bi rekla, da sol, alkohol,      kis,      sladkor.Ti stari, ki jih zaužijemo v nekih zmernih  G
kuhinjo? Pri nas je navada uporabljati sodo in      kis.     Odlično.  G
Že od nekdaj. Večni      kis.     V redu, nič ne manjka.  G
jogurtov, razen navadnih. Čistil, večinoma samo      kis,      citronska kislina.   G
tako počrnela? 32 karatov! To je od kisa,      kis      vse razžre.V kisu je alkohol, ki tudi vse razžre  G
najbolj znana domača sredstva za čiščenje sodijo      kis,      pesek, pepel in groba sol.Pri nas manj znani  G
dežnih oblakov, prav tako kisel kot jedilni      kis,      koncentracija ozona pa ni nič manjša kot v bližnjih  P
2 žlici pomarančnega soka, vinski      kis,      sol.   P
trakove narezano rukolo ter baziliko, olivno olje,      kis,      sesekljan česen in sol.Skuhate testenine.  P
mešanico namažemo prizadete dele. JABOLČNI      KIS      pomaga pri krčnih žilah; prizadeta mesta natrite  P
tekoča, dodamo malo sojine omake, limonin sok ali      kis      in drobno narezano čebulo.S polivko začinimo  P
skuhate v nekoliko slanem kropu, ki ste mu dolili      kis.     Ostati morajo čvrste, zato je deset minut čez  P
ozimnico, sladek brezalkoholni sadni mošt, domač      kis,      fižol, korenček, rdeča pesa, čebula, čebulček  P
sadje (slive, jabolka), suho sadje, jabolčni      kis,      krompir, koleraba, korenje, bučke, fižol, motovilec  P
označen ob glavni cesti. Ponudba: jabolčni      kis      in jabolčni sok, plemenske telice, oddajamo  P
slovenske hladnokrvne pasme. Posebnost: dober      kis      in domače salame, jabolčni sok je večkrat prejel  P
krompir, fižol (zrnje), sezonsko meso, žita,      kis,      rdeča pesa. Posebnost: fižol v zrnju   P
Ponudba: sezonska zelenjava, sadje, sadni      kis,      kisla repa in zelje; peka kruha in predelava  P
starem podu vozite naravnost. Ponudba: jabolčni      kis,      suho sadje, jagenjčki, kozlički, kunci, jajca  P
akacija. Ponudba: sezonsko sadje in zelenjava,      kis,      moka in zrnje (pira, pšenica, ajda, proso, ječmen  P
kozlički. Posebnost: jagnjeta, zelenjava, sadje,      kis      in moka. Možnost nakupa: ob petkih na ekološki  P
sadje, krhlji, jabolčni sok, jabolčnik, jabolčni      kis,      žganje), sezonska zelenjava. Posebnost: kis  P
kis, žganje), sezonska zelenjava. Posebnost:      kis,      jabolčnik, sokovi, leseni izdelki, prostori  P
mleko in mlečni izdelki, soja, fižol, jabolčni      kis,      humus, sojini izdelki. Posebnost: soja in sojini  P
pozna trgatev, chardonay - izbori), sadje,      kis,      meso (Pohorje beef), vinotoč. Posebnost: vina  P
Šentilju. Ponudba: sadje, izdelki iz sadja (     kis,      sok, vino, krhlji, marmelade), žita (trinajst  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 9 109 209 309 409 509 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA