nova beseda iz Slovenije
jih vseeno z veseljem nabira, za v ponev in | kis, | se mora prej res temeljito prepričati, če gre | D |
svoje imajo prav, oni so bolj kot mi vajeni v | kis | namočene šibe rimske gospode. Naj človek še | D |
prodajajo domače sokove, čaje, likerje, žganje in | kis. | Prosta reja, bolj zdrava živina | D |
čaje, likerje, žganje (imajo vrt z 68 zelišči), | kis, | pečejo domač kruh (imajo tudi svojo pšenico | D |
kuharji navadno uporabijo več začimb in zelišč ter | kis | z začimbami.Namesto da bi piščance pekli, jih | D |
zelenjavo, ji doda oljčno olje in balzamični | kis. | Uhlje razreže na tanke trakove, jih pomeša s | D |
jemo proseno kašo in za zdravje pijemo jabolčni | kis. | Kar reče babica, je zanjo svetinja, ob njej odpade | D |
paketov, ki vsebujejo sladkor, riž, moko, olje, | kis, | mleko, marmelado, testenine, trajne konzerve | D |
pecivo iz mastnega testa, 14. star izraz za | kis, | 15. penja, skoba, 16. ime več slovenskih krajev | D |
sadjarskem centru Kmetijskega inštituta Slovenije ( | KIS) | na Brdu pri Lukovici prikazali tudi pravilno | D |
steklenico brkinskega slivovca, med, suho sadje, | kis | in si v cerkvi sv. Štefana ogledali lep križev | D |
stranka liberalnih demokratov) igral filozof János | Kis, | pri socialistih Gyula Horn,« odgovarja György | D |
tako ali drugače shranil - vložil v olje ali | kis, | dimil, nasolil.Redzepijeva vizija je preprosta | D |
klavne industrije, pivo, vino, žgane pijače, | kis, | nekatere vrste sokov, siri, sladoled in otroška | D |
po kakovosti in ceni primeren za predelavo v | kis | -Zamude pri razdeljevanju kontingentov | D |
največji tržni delež. Za predelavo v vinski | kis | v Renčah vsako leto potrebujejo od 600.000 do | D |
Najpomembnejši delež med kisi pa ima rdeči vinski | kis, | namreč zato, ker se s tem izdelkom pač prilagajajo | D |
klavnične industrije, pivo, vino, žgane pijače, | kis, | nekatere vrste sokov, sir, sladoled in otroška | D |
sadje, na Prešernovem trgu pa zelišča in domači | kis. | Bolšji trg na Cankarjevem nabrežju bo to nedeljo | D |
kruh, suho sadje, zdravilna zelišča in domači | kis. | Opazili smo, da se kupcev, žal, ni ravno trlo | D |
še ni vložena. SDS se je čez vikend skisal | kis. | Iz ozadja: Psst! | D |
stiško grenčico ter prav tako znameniti Ašičev | kis, | so zaposleni samo zunanji delavci,« pojasnjuje | D |
Fotke: | KIS | 1 Na Kmetijskem inštitutu so leta 1988 prvi | D |
uredili namenski prostor za degustacijo pijač. | KIS | 2 Na inštitutu so doslej vzgojili 12 novih | D |
Na sliki je črna detelja poljanka. | KIS | 3 Na Kmetijskem inštitutu imajo v preskušanju | D |
krompirja, krmnih rastlin in vrtnin na leto. | KIS | 4 Pismo ljubljanskega župana Ivana Hribarja | D |
imajo na kmetiji - hruškovo žganje, jabolčnik in | kis. | Vsi so opremljeni z blagovno znamko kmetije Zdravič | D |
smo »naložili« v košarico olje, sladkor, sol, | kis, | moko, testenine, riž, kavo, marmelado, pivo | D |
nesrečnik, 24. MŽ, 26. ceka, 27. srab, 30. Ali, 32. | kis, | 33. Skale, 34. raglan, 36. Stanka, 37. Školč | D |
Hardy 1, Szobol 1, Mezei, Eles 6, Gulyas 2, | Kis | 2, Zubjuk, Perez Carlos 5, Csoknai, Oszlanczy | D |
smo »naložili« v košarico olje, sladkor, sol, | kis, | moko, testenine, riž, kavo, marmelado, pivo | D |
po 80 SIT prodajati predelovalcem za vinski | kis. | Ob vstopu v Evropsko unijo pa bomo imeli verjetno | D |
Marinada: zelo drobno narezan paradižnik, šalotko, | kis | in olje premešamo v posodi, da dobimo omako | D |
mesa, tri gospodinjstva pa bi pridelovala sadni | kis. | Gre torej za dejavnosti, ki bi se lepo vklopile | D |
hrvaškega paviljona na Expu '98 v Lizboni in Peter | Kis | ter Balazs Szlabey za zasnovo Bonsai paviljona | D |
za 43, navadno jedilno olje za 35, jabolčni | kis | za 47, riž scotti za 41, zlati prepečenec za | D |
pratež, 58. britanski otok v Irskem morju, 60. | kis, | 62. gradivo, material, 63. trta, katere grozdje | D |
smo »naložili« v košarico olje, sladkor, sol, | kis, | moko, testenine, riž, kavo, marmelado, pivo | D |
Jaka Jošt. Rezultati, sobota: 1. Roglič (Zagor | Kis) | 222,2 (21, 22), 2. Zajc (Misl) 216,5 (21, 20 | D |
na primer, ali se da na solato prej olje ali | kis | ali se jo mogoče prej soli. Ni pomembna reforma | D |
dve besedi), 25. plin brez barve in vonja, 27. | kis, | 28. začetnici slovenskega pripovednika in pesnika | D |
bilo vino mogoče prodati samo kot surovino za | kis. | Za francosko državno statistiko pa je to državi | D |
smo naložili v košarico olje, sladkor, sol, | kis, | moko, testenine, riž, kavo, marmelado, pivo | D |
Hrv, Češ) 6:0, 6:3; polfinale - Husarova, Kuti | Kis | (Slk, Mad) : Srebotnik, Plemming 3:6, 6:2, 6 | D |
Nemke Anke Huber. Premagala jo je Rita Kuti | Kis | (Madžarska) s 7:6, 6:1. Naša Katarina Srebotnik | D |
nevarni 21-letni madžarski levičarki Riti Kuti | Kis | ni dovolila nobenega presenečenja več.Z gladko | D |
Estoril (142.500 $, pesek): četrtfinale - Kuti | Kis | (Mad) : A. Barna (Nem) 6:3, 6:0, Diaz Oliva | D |
Torrens Valero (Špa) 6:3, 6:3; polfinale - Kuti | Kis | : Oliva Diaz 6:4, 6:2, Srebotnik : Bačeva 7 | D |
Bačeva 7:5, 6:4; finale - Srebotnik : Kuti | Kis | 6:3, 6:1. Serija Fičfirič (Litija, teniški | D |
da popraviti, če pa je vino primerno le še za | kis, | potem z njim nimamo kaj početi in ga pač odklonimo | D |
Premagala je 21-letno madžarsko levičarko Rito Kuti | Kis | s 6:3, 6:7 (0:7), 6:4 - prav tisto igralko, | D |
Bol) 2:6, 6:3, 6:2, Pitkowski (Fra, 1) : Kuti | Kis | (Mad) 6:2, 6:1, Clijsters (Bel) : Wagner (Nem | D |
Rekar je zagotovil, da bodo železničarji, | kis | o pripravljeni prispevati tudi polovico denarja | D |
namesto alkoholne brozge je v sodih nastajal | kis, | zato s pridelkom žganja ni bilo nič.Pasteur | D |
drugačne oblike glivic kot v sodih, kjer nastaja | kis. | Ugotovil je tudi, da je glivice mogoče uničiti | D |
sicer poznajo tudi njene juhe, dodatke jedem, | kis, | pecilni prašek ..., a jih zaradi čedalje plitvejših | D |
odstotkov, vozniški izpit za 20 odstotkov, vinski | kis | za 33 in testenine za 11 odstotkov. V Kranju | D |
Balkana. Timothy Garton, Oxford, Ash Janos | Kis, | Budimpešta, Adam Michnik, Varšava, Jacques Rupnik | D |
podražila za 5 odstotkov, jabolka in vinski | kis, | ki so dražja za 7 odstotkov, ter krompir in | D |
tudi že stiskali. Vina seveda ne bo, temveč le | kis. | Vinogradniška družina Simonič je s trgatvijo | D |
olupil in gole mehke paprike vložil v olje, | kis, | sol in sladkor. Očka je takrat prišel in je | D |
soka so to še različne marmelade, suho sadje, | kis | in žganje, razvilo tudi blagovno znamko z imenom | D |
milijonov litrov vina, od tega 3 milijone za | kis, | tako da ta del ni prizadel v takšni meri vinogradnikov | G |
najžlahtnejšo kapljico lahko prodajajo pri nas le za | kis? | In še en zgovoren in opozarjajoč podatek. | G |
Pričakujemo v kratek, da bomo imeli tudi jablanin | kis | namesto jabolčnega kisa, pa še kaj podobnega | G |
drugače bomo v kratkem imeli tudi jablan in | kis | in ne več jabolčnega kisa. Žalostno je, da smo | G |
Še kaj? Hrenov | kis | odpravi razne mozolje, lišaje ali celo sončne | G |
njega delali napitke. Iz tega lahko naredimo | kis | ali pa osvežilno pijačo.V tropskih krajih so | G |
opazuj! Vidiš, takole Lakmusov papir pomočimo v | kis | in je spremenil barvo!Tako ugotovimo kaj je | G |
vnete dlesni, si morajo? Lubje morajo namočiti v | kis. | Pa potem? | G |
posladkamo ali pa pripravimo malinov sirup, malinov | kis, | najboljše so pa seveda kar sveže malinove jagode | G |
jedo takšne mlade vršičke. Vlagajo jih celo v | kis | in slano vodo.Zakaj se pa uporablja ta orlova | G |
pozabili, je, da je bila ta voda zelo pomembna za | kis. | Po tem je bila tudi poznana Izola. | G |
obdelovati. Sadni sok, jabolčni sok, jabolčni | kis | naredimo, pa slivovko skuham. Poskusite pa je | G |
manj nevarni? Jaz bi rekla, da sol, alkohol, | kis, | sladkor.Ti stari, ki jih zaužijemo v nekih zmernih | G |
kuhinjo? Pri nas je navada uporabljati sodo in | kis. | Odlično. | G |
Že od nekdaj. Večni | kis. | V redu, nič ne manjka. | G |
jogurtov, razen navadnih. Čistil, večinoma samo | kis, | citronska kislina. | G |
tako počrnela? 32 karatov! To je od kisa, | kis | vse razžre.V kisu je alkohol, ki tudi vse razžre | G |
najbolj znana domača sredstva za čiščenje sodijo | kis, | pesek, pepel in groba sol.Pri nas manj znani | G |
dežnih oblakov, prav tako kisel kot jedilni | kis, | koncentracija ozona pa ni nič manjša kot v bližnjih | P |
2 žlici pomarančnega soka, vinski | kis, | sol. | P |
trakove narezano rukolo ter baziliko, olivno olje, | kis, | sesekljan česen in sol.Skuhate testenine. | P |
mešanico namažemo prizadete dele. JABOLČNI | KIS | pomaga pri krčnih žilah; prizadeta mesta natrite | P |
tekoča, dodamo malo sojine omake, limonin sok ali | kis | in drobno narezano čebulo.S polivko začinimo | P |
skuhate v nekoliko slanem kropu, ki ste mu dolili | kis. | Ostati morajo čvrste, zato je deset minut čez | P |
ozimnico, sladek brezalkoholni sadni mošt, domač | kis, | fižol, korenček, rdeča pesa, čebula, čebulček | P |
sadje (slive, jabolka), suho sadje, jabolčni | kis, | krompir, koleraba, korenje, bučke, fižol, motovilec | P |
označen ob glavni cesti. Ponudba: jabolčni | kis | in jabolčni sok, plemenske telice, oddajamo | P |
slovenske hladnokrvne pasme. Posebnost: dober | kis | in domače salame, jabolčni sok je večkrat prejel | P |
krompir, fižol (zrnje), sezonsko meso, žita, | kis, | rdeča pesa. Posebnost: fižol v zrnju | P |
Ponudba: sezonska zelenjava, sadje, sadni | kis, | kisla repa in zelje; peka kruha in predelava | P |
starem podu vozite naravnost. Ponudba: jabolčni | kis, | suho sadje, jagenjčki, kozlički, kunci, jajca | P |
akacija. Ponudba: sezonsko sadje in zelenjava, | kis, | moka in zrnje (pira, pšenica, ajda, proso, ječmen | P |
kozlički. Posebnost: jagnjeta, zelenjava, sadje, | kis | in moka. Možnost nakupa: ob petkih na ekološki | P |
sadje, krhlji, jabolčni sok, jabolčnik, jabolčni | kis, | žganje), sezonska zelenjava. Posebnost: kis | P |
kis, žganje), sezonska zelenjava. Posebnost: | kis, | jabolčnik, sokovi, leseni izdelki, prostori | P |
mleko in mlečni izdelki, soja, fižol, jabolčni | kis, | humus, sojini izdelki. Posebnost: soja in sojini | P |
pozna trgatev, chardonay - izbori), sadje, | kis, | meso (Pohorje beef), vinotoč. Posebnost: vina | P |
Šentilju. Ponudba: sadje, izdelki iz sadja ( | kis, | sok, vino, krhlji, marmelade), žita (trinajst | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 1 9 109 209 309 409 509 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |