nova beseda iz Slovenije

juha (842-941)


priprave škampov (pečenje na češnjevem lesu).      Juha      wakami (2,71 evra) je bila navzlic množici dodatkov  P
Najstarejša sega v leto 2001. To je sipina      juha      s kremastimi ravioli, polnjenimi s sipinim črnilom  P
hrustajočo svežino dodajo motovilec. Kmečka gobova      juha      (2,50 evrov) nas je osvojila s pristnostjo,  P
aromatična in polna, medtem ko nas je bučna kapučino      juha      rahlo osušila s pretiranim dodajanjem soli in  P
     Juha      iz dimljenega piranskega brancina s sipino polento  P
Začeli smo z juhami. Goveja      juha      z bujonom (2,50 evra), sicer redko v ponudbi  P
slovenskih gostiln, je bila izvrstna. Bistra goveja      juha      je bila odlična, surov rumenjak, ki so ga tik  P
naročili takole mimogrede, pa nas je piščančja      juha      z bambusom in gobami (2,46 evra) razveselila  P
brezmesna jed tega popoldneva je bila gobova      juha      (2,50 evra). Vsi, ki prisegate na takšne juhe  P
zelišč. Sorba (2,50 evra) je indijska česnova      juha.     Dobro, prave izvedbe te juhe res ne poznam, si  P
vodi ... Navzlic dokaj posebnemu imenu (miso      juha      z algami; 2,92 evra) je sledilo prvo lepo presenečenje  P
je bilo nedeljsko kosilo vedno enako: goveja      juha,      pražen krompir, malo govedine in veliko solate  P
(Ne)spregledano      Juha      s svinjino, začinjena z rasizmom Sodišče v  P
seveda če na štedilniku že počasi ne vre dišeča      juha      ‐ sedemo za mizo in lepo v miru pojemo.Enostavno  P
kuhali v živo. Sicer niso manjkali tradicionalna      juha,      jedi iz krompirja in gob, klobas(ic)e, ribe  P
zdaj ni več tako strogo zapovedano, da je le      juha      močna.Dobro kuhano meso in jušno zelenjavo je  P
jedi na nov, skoraj molekularni način. Maslena      juha      s sirovimi njoki, popečenimi koruznimi zrni  P
le bučnega je bilo bolj malo. Paradižnikova      juha      nas je navdala s sumom, da si pri njej pomagali  P
primerki na kakšnem tekmovanju. Kokošja kremna      juha      s skutnimi štruklji (2,09 evra) je bila tipičen  P
župi s papriko (2,71 evra) dobili žabje krake.      Juha      je bila zelo močna, da ne rečem celo agresivna  P
Še najbolje jo je odnesla klasična goveja      juha      z rezanci (2,09 evra), ki nas je zadovoljila  P
osveži. In odstremo naslednjo tančico: fižolova      juha      s svežim paradižnikom, dimljeno soljo in čarobno  P
skupaj potegnili še kaj več. Klasika, goveja      juha      ‐ tokrat z ribano kašo (1,90 evra), ni spadala  P
v tradicionalnih slovenskih gostilnah goveja      juha,      odrejajo pristnost kuhinje. Sami čevapi so bili  P
jušnikih dobili štiri izvedenke. Bistra goveja      juha      je bila mogočna in je že s svojo barvo in gostoto  P
pa so vnesli sladko svežino. Špinačna kremna      juha      je bila elegantna in brezhibno usklajena z dotikom  P
uspešno obudila spomine na mladost. Goveja      juha      z govejimi srčki je s polno pikantnostjo zaokrožila  P
jedi iz železnega repertoarja: goveja in gobova      juha,      pečenke, razni zrezki, piščanci, množica pošasti  P
je bila samo malce bolj skoncentrirana gobova      juha,      daleč od tistega, kar naj bi bila omaka.Velikanski  P
krušni cmoki (spet!) z gobovo omako ‐ gobova      juha      v tretji izvedbi, ojačana z vodo, brez soli  P
napol kuhano in preveč sluzasto. Kislo-pekoča      juha      (1,80 evra) je pri kitajskih gostilnah nekaj  P
drugače pa je kakovost malce sporna. Tu je bila      juha      izvrstna, razmerje med pikantnostjo, kisom in  P
je pustila lahkotna, slastna in zelo okusna      juha      z bambusom in kitajskimi gobami (1,90 evra)  P
odločili smo se za tistega za 15 evrov. Goveja      juha      z rezanci (na juhe smo čakali skoraj pol ure  P
šibile pod slovenskimi polnokrvneži. Česnova      juha      je bila od vseh še najbolj okusna in močna,  P
presenetljivo pa mu zmanjka svežine. Gobova      juha      z jurčki (2,30 evra) ni bila najbolj aromatična  P
zelišča. Če bi bila osnova (riba) vrhunska,      juha      razen ščepca soli ne bi potrebovala ničesar  P
kot vse druge jedi je bila jurčkova carpaccio      juha      (4 evre) vrhunsko dizajnirana.Vonjave so obetale  P
je zmotilo kompozicijo. Je pa bila zato močna      juha      iz volovskega repa (4 evre) odlična. In skok  P
ričet v »patent« kozarcih. Sledila je čemaževa      juha      s suhimi češpljami, ozimčeva (leto star divji  P
piskra, v katerem je bila napravljena vinska      juha,      opazila »belo goščavo«, a ga je Ana vrgla skozi  P
Natakar razloži, da je beli prah ‐ polenovka. Sama      juha      s fižolom osupne z zmagovitim okusom preproste  P
eleganca šopirja pride še bolj v ospredje,      juha      postane nekaj več.Vsi okusi se poročijo v vrhunsko  P
tudi gomoljike (njihova esenca) nekaj vpliva.      Juha      je bila najboljši del najinega prepuščanja Tajuvemu  P
Kraški pršut      Juha      iz zelenih belušev s profiteroli Morska zloženka  P
in ima dokaj dolg "agrumast" pookus. Goveja      juha      (1,80 evra) je bila izredno dobra, navdušila  P
kuharja ‐ harmonija ‐ je bil dosežen. Goveja      juha      s fritati (2,40 evra) je bila sanjska.Močna  P
ne gre. Čeprav v jedilnem listu piše goveja      juha      z domačimi rezanci (2,50 evra), je bila vsebina  P
lepo zamišljena, a zelo slabo izpeljana bučkina      juha      (3 evre).Konglomerat popra in soli je bučke  P
opisanega vina je bila harmonija sanjska. Goveja      juha      z domačimi rezanci je bila odlična, prav tako  P
bila odlična, prav tako nežna gobova. Zeljna      juha      pa je kar prekipevala od slanosti in je bila  P
mineralno s prijetnim sadnim pookusom. Ribja      juha      (3,50 evra) je bila dosti bolj podobna brodetu  P
ribjega mesa v skodelici zelo nasitna. Zelenjavna      juha      (3 evre) je ostala razred za njo, saj je bila  P
osvežila in shladila pregrete jedce. Škampova      juha      (3,10 evra) je bila izvrstna.Čeprav narejena  P
Naši sosedje so kar malo jezni ...« Ribiška      juha!      Kombinacija školjk in rdečega sivega pinota  P
pravzaprav napoved, da je konec »klasike«. Ribiška      juha.     Vsa Slovenija vsak dan kuha govejo juho, Marina  P
je lepo usklajena s svežino. Kislo pekoča      juha      (1,80 evra) je bila odlična: gosta, bogata,  P
jedi, vendar se originalni okusi ohranijo.      Juha      je elegantna in čista, oparjena zelenjava lepo  P
Konzume (originalno consommé; močna goveja      juha)      juha s tartufi (so »pozabili računati«) je bila  P
Konzume (originalno consommé; močna goveja juha)      juha      s tartufi (so »pozabili računati«) je bila odlična  P
videti, kaj šele vonjati ali okusiti. Goveja      juha      z rezanci (spet brez cene) je bila korektna  P
paradižnikova s škampi (tudi brez cene) pa ...      Juha      (z dokaj utemeljenim sumom o pomoči v podobi  P
maslom in lovorovim jusom je bil videti kot      juha,      ki ima vsega preveč.Toda le do ust, kajti potem  P
Pujsov podbradek Smetanova      juha      iz ostrig s hrustljavim svinjskim podbradkom  P
Tri zvezdice bi bile vesele te jedi! Goveja      juha.     S tremi barvnimi pikami, pravzaprav bonboni iz  P
je vtis povozil okus! Le komu je všeč mlačna      juha?     Seveda, žele bi se v vročini vdal.  P
Tomijeva kuhinja klasična. Krompirjev pire,      juha      belih tartufov, divji riž in prepeličji jajček  P
Zagotovo. Stvaritev z imenom piščančja kremna      juha      (4,30 evra) je bila veličastna.V slastni gostoti  P
izbranega. Pa poglejmo: zelo gosta špargljeva      juha      (2,50 evra) je v obdobju divjih špargljev, ki  P
gojenim sorodnikom in premočni soli. Ribja      juha      (6 evrov) je bolj spominjala na gost in poln  P
krožniku ne govorimo. Še najboljša je bila gobova      juha      z jurčki (2,50 evra), tako gosta in bogata,  P
vsebino, pompoznost je nad srčnostjo. Česnova      juha      je vedno izdelek, ki prikaže preciznost kuhinje  P
šunka. Najboljša je bila vsekakor paprična      juha,      saj je plenila z bogatimi in čistimi okusi osnovne  P
Rahlo oblačno vreme je zasenčila odlična goveja      juha      z domačimi rezanci (2,50 evra), ob kateri smo  P
bili ob naštevanju ponudbe ob imenu »tartufova      juha«      (8 evrov) zelo skeptični, nas je presenetila  P
listnatega testa. Ribja (5 evrov) in goveja      juha      (3 evre) sta bili več kot izvrstna primerka  P
primerka svoje vrste, razočarala pa nas je oljčna      juha      (5 evrov), za katero pravzaprav nismo vedeli  P
prelivala z balzamičnim kisom in medom. Koromačeva      juha      (2,20 evra) tudi ni razvedrila naših pogledov  P
Ideja je zanimiva, ni pa več trend.      Juha      iz bučk z baziliko in smetano (3,25 evra) je  P
mogle prikazati. Zato pa je bila močna čebulna      juha      (3,25 evra) za takšne intenzivne posege bolj  P
Žal in velika škoda. Goveja kostna      juha      z zdrobovimi žličniki (2,50 evra) je bila več  P
novorojenca sauvignona in sivega pinota. Kremna      juha      iz rdečega zelja je bila dopolnjena z jabolkom  P
strukture enkratno povezal. Koromačeva kremna      juha      s škampovimi repki in hrustljavim integriranim  P
Mediteranski paradižnik z opečeno hobotnico, česnova      juha      s kraljevimi kozicami, tagliatelini z repki  P
nezdrobljeno in učinek zvodeni. Brokolijeva kremna      juha      (3 evre) je bila v osnovi izvrstna.Ni pa nam  P
politiko, ne pa nekaj bledega kot zdaj. Kisla      juha.      Užitkarjenje politike postaja že tako samozadost  P
besedilo izšlo 19. oktobra, je predpisani jedilnik:      juha,      jajca, ščuke, pečenjak; dan poprej so menihi  P
fižol. Petek naj bi bil malce skromnejši:      juha,      jajca, vidra, mlečni riž. Hiter preskok v Franci  P
in nam celo zaupno prišepnil, da se čebulna      juha      tistikrat ni najbolj posrečila, na ovitku, v  P
svetovalnice se obračajo že 13-, 14-letniki) in nobena      juha      se ne poje tako vroča, kot se skuha, a tabuji  P
ponavljali otroci in jo mlatili kot za stavo.      Juha      iz naših bučk ima seveda tudi čisto drugačen  P
Njihov idealni zajtrk je polnozrnati riž in      juha      miso z obilico zelenjave, torej korenčka, čebule  P
literature, prostovoljnim delom itd. Lečna      juha      z zelenjavo Potrebujemo: 250 g leče, 3 korenčke  P
pretlačene lahke skute. Primorska fižolova      juha      Potrebujemo: 250 g belega fižola, 100 g gomolja  P
Solimo in ponudimo. Krompirjeva      juha      s koromačem in korenčkom Potrebujemo: 5 krompirj  P
Malica: sadje in jogurt. Kosilo: zelenjavna      juha,      zrezek z zelenjavno prilogo, sadje za sladico  P
s hladnim mlekom ali sezonsko solato. Bučna      juha      Potrebujemo: kg buče, 2 žlici hladno iztisnjeneg  P
polento ali koruznim kruhom. Koprivna kremna      juha      Potrebujemo: 300‐500 g mladih kopriv, 200 g  P
Dober tek. Cvetačna      juha      z ocvrtim regratom Potrebujemo : šalotko, 200  P
uravnoteženo hrano rastlinskega izvora. Fižolova      juha      z mocarelo Potrebujemo: kg fižola v zrnju  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  242 342 442 542 642 742 842 942 1.042 1.142 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA