nova beseda iz Slovenije

juha (1.142-1.241)


zadostovala pomaranča. Za večerjo pa lahka      juha      iz mešane zelenjave. Sedmi dan (torek, 20  P
Paradižnik z jajci Zelenjavna      juha      Okvir:   P
Recepti so za štiri. Kisla      juha      Potrebujemo 40 dag ovčjega mesa, 2 korenčka  P
ki jo prihranite tudi za zvečer. Zelenjavna      juha      je vsesplošno koristna, med drugim pomaga pri  P
tudi hruška. Za kosilo pa spet zelenjavna      juha,      namešajte zelje in kitajsko zelje, ki ga narežete  P
fižolova, omako samo dodatno zalijemo in okusna      juha      je narejena. Pazite na količino.   P
žajbelj, rožmarin), pol kozarca belega vina,      juha,      150 g oljčnega olja. Pripravimo belo mehko  P
receptov: KATJA KMET, foto: FOTOSPRING Kremna      juha      iz belušev Za 4 osebe   P
vendar ne sme več zavreti. Nasvet: Kremna      juha      iz belušev je izbrana jed, z njo postrežemo  P
Na šibkem ognju kuhamo meso 2 uri in pol,      juha      pa naj pri tem komaj opazno vre.Odvzamemo četrtino  P
Recepti so za štiri.      Juha      in solata Potrebujemo kilogram belušev, pol  P
zelenjavo v hladilniku. Čemaževa kremna      juha      Za 4 osebe   P
Sirnica Sirnica je znana solčavska      juha,      njen recept se na Solčavskem prenaša iz roda  P
malico jogurt ali jabolko. Za kosilo je obvezna      juha      in veliko solate.Glavna jed pa nikoli ne vsebuje  P
2. Zelenjavna      juha,      zrezek in mešana solata. 3.   P
njegov namestnik Lahka delikatesna poletna      juha      Kremna ribja juha z morskimi sadeži   P
Lahka delikatesna poletna juha Kremna ribja      juha      z morskimi sadeži (za 4 osebe)   P
in počasi kuhamo, da se sestavine zmehčajo,      juha      pa zgosti.Kuhano odstavimo in gladko zmešamo  P
dodamo maskarpone in ga mešamo, da se stopi,      juha      pa segreje. Paradižnik olupimo, "razsemenimo  P
večerje so bolj primerne solate in kakšna hladna      juha      iz paradižnika, kumar ali paprike. Iz Kliničnega  P
Ponudimo z opečenim kruhom.      Juha      Potrebujemo 4 srednje velike bučke, večjo  P
kot okras, ko naložimo sorbet v skodelice.      Juha      z melono in rakci Za 4 osebe   P
Prilijemo smetano ter kuhamo na šibkem ognju.      Juha      naj počasi vre 10 minut.Začinimo jo s soljo  P
rakci in z listi sveže bazilike. Nasvet:      Juha,      s katero popestrimo poletni jedilnik, tekne  P
Okvir:      Juha      miso Potrebujemo: 4 skodelice vode, tretjino  P
Izjemna sezonska poslastica Gobova      juha      Gurman (za 4 osebe)   P
tudi vitko linijo. Ne samo znamenita zeljna      juha,      ampak tudi paradižnikova, zeliščna kremna ali  P
ogljikovih hidratov Osvežujoče: fina kumarična      juha      (SLIKA: Dieta 4) Sestavine za 1 osebo: 100  P
ogljikovih hidratov Poživljajoče: začinjena bučna      juha      (SLIKI: Dieta 3, 3A) Sestavine za 1 osebo  P
g ogljikovih hidratov S kalcijem: hladna      juha      s kislim mlekom (SLIKA: Dieta 1) Sestavine  P
TOPLE JUHE Krepčilno: grahovo-hrenova      juha      Sestavine za 1 osebo: 1 majhna čebula, 100  P
17 g ogljikovih hidratov Za moč: Karijeva      juha      s piščančjimi ražnjiči Sestavine za 1 osebo  P
ogljikovih hidratov. Vegetarijansko: zelenjavna      juha      s sirovimi kruhki Sestavine za 1 osebo: 100  P
20 g ogljikovih hidratov. Za telesno moč:      juha      miso s tofujem Sestavine za 1 osebo: 15  P
hidratov. Spodbuja prebavo: zeliščna kremna      juha      Sestavine za 1 osebo: 1 por, 10 g margarine  P
Omaka ima enak okus kot hladna paradižnikova      juha      ‐ gazpačo.Prilega se k blagemu okusu puranje  P
ripravljamo nekoliko drugače. Hladna paradižnikova      juha      Na olivnem olju popražimo polovico nasekljane  P
Ponudimo jo lahko z žlico kisle smetane. Hladna      juha      s kumarami Tri manjše kumare olupimo, prerežemo  P
dodamo tudi surova česen in čebulo, a tako bo      juha      precej ostrejša.Prilijemo štiri decilitre jogurta  P
nekaj nasekljanega drobnjaka ali koprca. Hladna      juha      s papriko Štiri rumene ali rdeče mlade paprike  P
bučkami 185 385 Govedina z bučkami in kremna      juha      z bučkami (1 slika, 2 recepta) 192 510 Sesekljani  P
z ostrim tankim nožem. Kremna zelenjavna      juha      z bučkami Za 4 osebe   P
10 minutah kuhanja jo stresemo v juho. Ko je      juha      kuhana, jo sesekljamo s paličnim mešalnikom  P
Solimo in popramo po okusu.      Juha      naj še enkrat zavre.Razdelimo jo na krožnike  P
Jed je okusna topla ali hladna. Poletna      juha      Potrebujemo manjši gomolj zelene, 40 dag  P
31 74 74 ali 30 01 48) 21 02 50 Krompirjeva      juha      z jurčki 24 07 37 Krompirjev narastek s paradižni  P
tudi s sirom, da je izdatnejši. Krompirjeva      juha      z jurčki Za 4 osebe   P
osmukane listke), lovorov list in krompir. Ko      juha      zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo jed, da se  P
Jedi, ki ne smejo v pozabo Štajerska kisla      juha      Na štajerskem koncu je zelo razširjena štajersk  P
štajerskem koncu je zelo razširjena štajerska kisla      juha.      Nanjo še posebej prisegajo vsi tisti, ki so  P
postreže svojim gostom. Še posebej pa se zdi      juha      zanimiva tujcem, ki zaidejo k njim. Sestavine  P
nam je poslala Fanika Burjan iz Griž. Porova      juha      Sestavine: 1 večji por + 1 velika čebula   P
Šaleške doline prihaja zelo stara jed, forflcova      juha,      ki Nado Apat iz turistične kmetije Apat pri  P
od 15 do 20 minut. Večerja: Krompirjeva      juha      1 porcija vsebuje 300 kalorij   P
Juhice 075 975 Italijanska      juha      s kruhom 263 992 Gobova juha s smetano   P
975 Italijanska juha s kruhom 263 992 Gobova      juha      s smetano 242 040 Kremna perutninska juha  P
Gobova juha s smetano 242 040 Kremna perutninska      juha      621 268 Jesenska zelenjavna juha   P
perutninska juha 621 268 Jesenska zelenjavna      juha      Vroča jed, ki vrača moči   P
štedilnika, pa se širijo omamne vonjave. Vroča      juha,      ravno prav izdatna in polna čudovitih okusov  P
Zelenjavna ali mesna, perutninska ali nemara gobova?      Juha      nam vrača moči in krepi zdravje, potolaži nam  P
Fotografije: Fotospring Gobova      juha      s smetano Za 4 osebe   P
popramo in začinimo s ščepcem timijana. Ko      juha      zavre, jo na šibkem ognju kuhamo 10 minut.Jedilni  P
rezinami pršuta in ponudimo k juhi. Nasvet:      Juha      je hitro kuhana in slastna, primerna, da z njo  P
lisičke ali mešane gobe. Jesenska zelenjavna      juha      Za 4 osebe   P
med kuhanjem vsrkajo veliko tekočine, zato je      juha      precej gosta, bolj podobna enolončnici.Lahko  P
jed, kakor mu ustreza. Kremna perutninska      juha      Za 4 osebe   P
peteršiljem in ponudimo. Nasvet: Perutninska      juha      je krepčilna in tudi zdravilna.Pomaga na primer  P
kosov in jušne zelenjave. Italijanska mesna      juha      s kruhom Za 4 osebe   P
kocke, še boljša pa je seveda domača goveja      juha      ‐ segrejemo, da skoraj zavre.V široki ponvi  P
Takoj ponudimo. Nasvet:      Juha      pavese (zuppa pavese) je priljubljena italijanska  P
videti opečene kruhke z rumenjakom, ki jih vroča      juha      nekoliko zmehča, rumenjak pa se, ko ga načnemo  P
preprosta, vendar velja pravilo, da se nobena      juha      ne poje tako vroča, kot se skuha, in da so mladi  P
in kuhamo približno pol ure. Kostanjeva      juha      Potrebujemo pol kilograma kostanja, 2 kosa  P
Pojejmo čim več surovega! Zeljna      juha      Za štiri osebe potrebujemo košček pancete  P
večerjo, druge pa kar samostojna jed. Čebulna      juha      Potrebujemo 25 dag čebule, dober liter goveje  P
pojedli še kaj drugega, morda za konec solato.      Juha      iz korenja in kolerabe Potebujemo 4 večje  P
Kuhamo še pol ure. Pikantna fižolova      juha      Potrebujemo 30 dag kuhanega fižola s fižolovko  P
dodamo sesekljane kisle kumarice. Golaževa      juha      je tudi ena od tistih, ki nas bo lahko zelo  P
Brokoli 20 89 41 Kremna      juha      iz brokolija 21 54 80 Lazanja z brokolijem  P
Fotografije: Fotospring Brokolijeva kremna      juha      Za 4 osebe   P
med kolegi sproži val muzanja, češ, kaj ti bo      juha,      ki jo lahko skuhaš kadarkoli in kjerkoli, če  P
tleh v svojih celicah. Navadno je za kosilo      juha      ali riž s kruhom.Petkrat na dan tudi molijo  P
skromnem mnenju je bila še najbolj užitna koprivna      juha,      potem je šlo samo še navzdol.Regratova solata  P
ravno časi prosperitete. Moralizem je vroča      juha,      ki jo je treba srebati previdno in počasi.Sicer  P
Mike Anti, Avstrijec Thomas Farnik, Finec      Juha      Hirvi, Norvežan Harald Stenwaag ter Ukrajinec  P
dušimo na žerjavici od pol ure do ene ure.      Juha     : pripravimo jo kot pri nas bistro govejo juho  P
dušimo na žerjavici od pol ure do ene ure.      Juha     : pripravimo jo kot pri nas bistro govejo juho  P
interesu. Ampak saj veste, kako je ‐ nobena      juha      se ne poje tako vroča, kot se skuha. 5 Terme  P
iztisnejo olje, ki se uporablja za kuhanje;      JUHA      IZ PTIČJIH GNEZD ‐ majhni hudourniki, imenovani  P
Joga Cvetačna      juha      Zelenjavna polpeta in pire krompir   P
Mi smo se odločno bojevali proti temu.      Juha      te je sicer hitro nasitila, toda v njej ni bilo  P
Helsinkih prav zvečer najživahneje. Gozdar ‐      Juha      Alaoja, novodobni gozdar, ki redči gozd le z  P
partijec očital, da branim rdeče prasice, in tudi      juha      iz domobranskih kosti mi ne tekne.Zdaj je moja  P
bilo kaj očitati. Sledili sta goveja in gobova      juha.     Iz jušnikov se ni kadilo; goveja juha z zdrobovimi  P
gobova juha. Iz jušnikov se ni kadilo; goveja      juha      z zdrobovimi žličniki je bila dobra, kar pa  P
gobovo ne moremo reči. Gob sicer ni manjkalo,      juha      pa je bila kljub temu brez pravega okusa, prazna  P
je imel prav ‐ v kotanjah je gosta živa ribja      juha,      ki se lesketa v soncu.Sem in tja se na gladini  P
motovilca) in laški rizling, letnik1997, - gobova      juha      in izjemoma, kajti ob juhi se navadno ne postreže  P
omenjate, kje je končala gobova in zelenjavna      juha,      še manj omenjate tiramisu, saj na krožniku ni  P
vegetarijanec, katerega najljubša jed naj bi bila      juha      iz jogurta.Sramežljiv, a tehnično podkovan fant  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  242 342 442 542 642 742 842 942 1.042 1.142



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA