nova beseda iz Slovenije
zadostovala pomaranča. Za večerjo pa lahka | juha | iz mešane zelenjave. Sedmi dan (torek, 20 | P |
Paradižnik z jajci Zelenjavna | juha | Okvir: | P |
Recepti so za štiri. Kisla | juha | Potrebujemo 40 dag ovčjega mesa, 2 korenčka | P |
ki jo prihranite tudi za zvečer. Zelenjavna | juha | je vsesplošno koristna, med drugim pomaga pri | P |
tudi hruška. Za kosilo pa spet zelenjavna | juha, | namešajte zelje in kitajsko zelje, ki ga narežete | P |
fižolova, omako samo dodatno zalijemo in okusna | juha | je narejena. Pazite na količino. | P |
žajbelj, rožmarin), pol kozarca belega vina, | juha, | 150 g oljčnega olja. Pripravimo belo mehko | P |
receptov: KATJA KMET, foto: FOTOSPRING Kremna | juha | iz belušev Za 4 osebe | P |
vendar ne sme več zavreti. Nasvet: Kremna | juha | iz belušev je izbrana jed, z njo postrežemo | P |
Na šibkem ognju kuhamo meso 2 uri in pol, | juha | pa naj pri tem komaj opazno vre.Odvzamemo četrtino | P |
Recepti so za štiri. | Juha | in solata Potrebujemo kilogram belušev, pol | P |
zelenjavo v hladilniku. Čemaževa kremna | juha | Za 4 osebe | P |
Sirnica Sirnica je znana solčavska | juha, | njen recept se na Solčavskem prenaša iz roda | P |
malico jogurt ali jabolko. Za kosilo je obvezna | juha | in veliko solate.Glavna jed pa nikoli ne vsebuje | P |
2. Zelenjavna | juha, | zrezek in mešana solata. 3. | P |
njegov namestnik Lahka delikatesna poletna | juha | Kremna ribja juha z morskimi sadeži | P |
Lahka delikatesna poletna juha Kremna ribja | juha | z morskimi sadeži (za 4 osebe) | P |
in počasi kuhamo, da se sestavine zmehčajo, | juha | pa zgosti.Kuhano odstavimo in gladko zmešamo | P |
dodamo maskarpone in ga mešamo, da se stopi, | juha | pa segreje. Paradižnik olupimo, "razsemenimo | P |
večerje so bolj primerne solate in kakšna hladna | juha | iz paradižnika, kumar ali paprike. Iz Kliničnega | P |
Ponudimo z opečenim kruhom. | Juha | Potrebujemo 4 srednje velike bučke, večjo | P |
kot okras, ko naložimo sorbet v skodelice. | Juha | z melono in rakci Za 4 osebe | P |
Prilijemo smetano ter kuhamo na šibkem ognju. | Juha | naj počasi vre 10 minut.Začinimo jo s soljo | P |
rakci in z listi sveže bazilike. Nasvet: | Juha, | s katero popestrimo poletni jedilnik, tekne | P |
Okvir: | Juha | miso Potrebujemo: 4 skodelice vode, tretjino | P |
Izjemna sezonska poslastica Gobova | juha | Gurman (za 4 osebe) | P |
tudi vitko linijo. Ne samo znamenita zeljna | juha, | ampak tudi paradižnikova, zeliščna kremna ali | P |
ogljikovih hidratov Osvežujoče: fina kumarična | juha | (SLIKA: Dieta 4) Sestavine za 1 osebo: 100 | P |
ogljikovih hidratov Poživljajoče: začinjena bučna | juha | (SLIKI: Dieta 3, 3A) Sestavine za 1 osebo | P |
g ogljikovih hidratov S kalcijem: hladna | juha | s kislim mlekom (SLIKA: Dieta 1) Sestavine | P |
TOPLE JUHE Krepčilno: grahovo-hrenova | juha | Sestavine za 1 osebo: 1 majhna čebula, 100 | P |
17 g ogljikovih hidratov Za moč: Karijeva | juha | s piščančjimi ražnjiči Sestavine za 1 osebo | P |
ogljikovih hidratov. Vegetarijansko: zelenjavna | juha | s sirovimi kruhki Sestavine za 1 osebo: 100 | P |
20 g ogljikovih hidratov. Za telesno moč: | juha | miso s tofujem Sestavine za 1 osebo: 15 | P |
hidratov. Spodbuja prebavo: zeliščna kremna | juha | Sestavine za 1 osebo: 1 por, 10 g margarine | P |
Omaka ima enak okus kot hladna paradižnikova | juha | ‐ gazpačo.Prilega se k blagemu okusu puranje | P |
ripravljamo nekoliko drugače. Hladna paradižnikova | juha | Na olivnem olju popražimo polovico nasekljane | P |
Ponudimo jo lahko z žlico kisle smetane. Hladna | juha | s kumarami Tri manjše kumare olupimo, prerežemo | P |
dodamo tudi surova česen in čebulo, a tako bo | juha | precej ostrejša.Prilijemo štiri decilitre jogurta | P |
nekaj nasekljanega drobnjaka ali koprca. Hladna | juha | s papriko Štiri rumene ali rdeče mlade paprike | P |
bučkami 185 385 Govedina z bučkami in kremna | juha | z bučkami (1 slika, 2 recepta) 192 510 Sesekljani | P |
z ostrim tankim nožem. Kremna zelenjavna | juha | z bučkami Za 4 osebe | P |
10 minutah kuhanja jo stresemo v juho. Ko je | juha | kuhana, jo sesekljamo s paličnim mešalnikom | P |
Solimo in popramo po okusu. | Juha | naj še enkrat zavre.Razdelimo jo na krožnike | P |
Jed je okusna topla ali hladna. Poletna | juha | Potrebujemo manjši gomolj zelene, 40 dag | P |
31 74 74 ali 30 01 48) 21 02 50 Krompirjeva | juha | z jurčki 24 07 37 Krompirjev narastek s paradižni | P |
tudi s sirom, da je izdatnejši. Krompirjeva | juha | z jurčki Za 4 osebe | P |
osmukane listke), lovorov list in krompir. Ko | juha | zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo jed, da se | P |
Jedi, ki ne smejo v pozabo Štajerska kisla | juha | Na štajerskem koncu je zelo razširjena štajersk | P |
štajerskem koncu je zelo razširjena štajerska kisla | juha. | Nanjo še posebej prisegajo vsi tisti, ki so | P |
postreže svojim gostom. Še posebej pa se zdi | juha | zanimiva tujcem, ki zaidejo k njim. Sestavine | P |
nam je poslala Fanika Burjan iz Griž. Porova | juha | Sestavine: 1 večji por + 1 velika čebula | P |
Šaleške doline prihaja zelo stara jed, forflcova | juha, | ki Nado Apat iz turistične kmetije Apat pri | P |
od 15 do 20 minut. Večerja: Krompirjeva | juha | 1 porcija vsebuje 300 kalorij | P |
Juhice 075 975 Italijanska | juha | s kruhom 263 992 Gobova juha s smetano | P |
975 Italijanska juha s kruhom 263 992 Gobova | juha | s smetano 242 040 Kremna perutninska juha | P |
Gobova juha s smetano 242 040 Kremna perutninska | juha | 621 268 Jesenska zelenjavna juha | P |
perutninska juha 621 268 Jesenska zelenjavna | juha | Vroča jed, ki vrača moči | P |
štedilnika, pa se širijo omamne vonjave. Vroča | juha, | ravno prav izdatna in polna čudovitih okusov | P |
Zelenjavna ali mesna, perutninska ali nemara gobova? | Juha | nam vrača moči in krepi zdravje, potolaži nam | P |
Fotografije: Fotospring Gobova | juha | s smetano Za 4 osebe | P |
popramo in začinimo s ščepcem timijana. Ko | juha | zavre, jo na šibkem ognju kuhamo 10 minut.Jedilni | P |
rezinami pršuta in ponudimo k juhi. Nasvet: | Juha | je hitro kuhana in slastna, primerna, da z njo | P |
lisičke ali mešane gobe. Jesenska zelenjavna | juha | Za 4 osebe | P |
med kuhanjem vsrkajo veliko tekočine, zato je | juha | precej gosta, bolj podobna enolončnici.Lahko | P |
jed, kakor mu ustreza. Kremna perutninska | juha | Za 4 osebe | P |
peteršiljem in ponudimo. Nasvet: Perutninska | juha | je krepčilna in tudi zdravilna.Pomaga na primer | P |
kosov in jušne zelenjave. Italijanska mesna | juha | s kruhom Za 4 osebe | P |
kocke, še boljša pa je seveda domača goveja | juha | ‐ segrejemo, da skoraj zavre.V široki ponvi | P |
Takoj ponudimo. Nasvet: | Juha | pavese (zuppa pavese) je priljubljena italijanska | P |
videti opečene kruhke z rumenjakom, ki jih vroča | juha | nekoliko zmehča, rumenjak pa se, ko ga načnemo | P |
preprosta, vendar velja pravilo, da se nobena | juha | ne poje tako vroča, kot se skuha, in da so mladi | P |
in kuhamo približno pol ure. Kostanjeva | juha | Potrebujemo pol kilograma kostanja, 2 kosa | P |
Pojejmo čim več surovega! Zeljna | juha | Za štiri osebe potrebujemo košček pancete | P |
večerjo, druge pa kar samostojna jed. Čebulna | juha | Potrebujemo 25 dag čebule, dober liter goveje | P |
pojedli še kaj drugega, morda za konec solato. | Juha | iz korenja in kolerabe Potebujemo 4 večje | P |
Kuhamo še pol ure. Pikantna fižolova | juha | Potrebujemo 30 dag kuhanega fižola s fižolovko | P |
dodamo sesekljane kisle kumarice. Golaževa | juha | je tudi ena od tistih, ki nas bo lahko zelo | P |
Brokoli 20 89 41 Kremna | juha | iz brokolija 21 54 80 Lazanja z brokolijem | P |
Fotografije: Fotospring Brokolijeva kremna | juha | Za 4 osebe | P |
med kolegi sproži val muzanja, češ, kaj ti bo | juha, | ki jo lahko skuhaš kadarkoli in kjerkoli, če | P |
tleh v svojih celicah. Navadno je za kosilo | juha | ali riž s kruhom.Petkrat na dan tudi molijo | P |
skromnem mnenju je bila še najbolj užitna koprivna | juha, | potem je šlo samo še navzdol.Regratova solata | P |
ravno časi prosperitete. Moralizem je vroča | juha, | ki jo je treba srebati previdno in počasi.Sicer | P |
Mike Anti, Avstrijec Thomas Farnik, Finec | Juha | Hirvi, Norvežan Harald Stenwaag ter Ukrajinec | P |
dušimo na žerjavici od pol ure do ene ure. | Juha | : pripravimo jo kot pri nas bistro govejo juho | P |
dušimo na žerjavici od pol ure do ene ure. | Juha | : pripravimo jo kot pri nas bistro govejo juho | P |
interesu. Ampak saj veste, kako je ‐ nobena | juha | se ne poje tako vroča, kot se skuha. 5 Terme | P |
iztisnejo olje, ki se uporablja za kuhanje; | JUHA | IZ PTIČJIH GNEZD ‐ majhni hudourniki, imenovani | P |
Joga Cvetačna | juha | Zelenjavna polpeta in pire krompir | P |
Mi smo se odločno bojevali proti temu. | Juha | te je sicer hitro nasitila, toda v njej ni bilo | P |
Helsinkih prav zvečer najživahneje. Gozdar ‐ | Juha | Alaoja, novodobni gozdar, ki redči gozd le z | P |
partijec očital, da branim rdeče prasice, in tudi | juha | iz domobranskih kosti mi ne tekne.Zdaj je moja | P |
bilo kaj očitati. Sledili sta goveja in gobova | juha. | Iz jušnikov se ni kadilo; goveja juha z zdrobovimi | P |
gobova juha. Iz jušnikov se ni kadilo; goveja | juha | z zdrobovimi žličniki je bila dobra, kar pa | P |
gobovo ne moremo reči. Gob sicer ni manjkalo, | juha | pa je bila kljub temu brez pravega okusa, prazna | P |
je imel prav ‐ v kotanjah je gosta živa ribja | juha, | ki se lesketa v soncu.Sem in tja se na gladini | P |
motovilca) in laški rizling, letnik1997, - gobova | juha | in izjemoma, kajti ob juhi se navadno ne postreže | P |
omenjate, kje je končala gobova in zelenjavna | juha, | še manj omenjate tiramisu, saj na krožniku ni | P |
vegetarijanec, katerega najljubša jed naj bi bila | juha | iz jogurta.Sramežljiv, a tehnično podkovan fant | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 242 342 442 542 642 742 842 942 1.042 1.142
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |