nova beseda iz Slovenije
izogibajo oksalatom v hrani, ki jih največ vsebujejo | špinača, | blitva in rabarbara, vsak dan naj popijejo do | P |
tokemikalija: indoli Izvor v hrani: zelje, brokoli, | špinača, | cvetača Klinični pomen: znižujejo tveganje za | P |
pri starejših ljudeh). Dober izvor luteina je | špinača | in druga zelena zelenjava. Zeaksantin tako | P |
brokoli, brstični ohrovt, zelje, kreša, korenje, | špinača, | paradižnik Najboljši viri zaviralcev proteaze | P |
ječmen, soja, olivno olje, grah, pomaranče, | špinača, | jogurt Srcu prijazna hrana, ki redči kri: čebula | P |
ter v temno zeleni zelenjavi, kot so brokoli, | špinača, | zelena solata in kreša. Dve vrsti karotenidov | P |
kupujemo na zalogo, saj je zelo občutljiv. | Špinača | Najbrž so minili časi, ko so otroke posiljevali | P |
postavili za eno mesto preveč v desno, vendar ima | špinača | vseeno pomenljivo veliko mineralov.Poglejmo | P |
sokovi iz citrusov, jagode, ananas, brokoli, | špinača, | zelje Vitamin A zelena listnata zelenjava, šparglji | P |
žitnih kalčkov, paradižnik in paradižnikov sok, | špinača, | buče, soja, polnozrnati izdelki, gobe, alge | P |
nadzorujemo z uživanjem velikih količin folatov ( | špinača) | , vitaminov B6 (fižol in ovsena kaša) ter B12 | P |
karoten ~ korenje, peteršilj, bučke, mango, | špinača | katehini ~ čajni lističi, rdeče vino, čokolada | P |
lutein in zeaksantin ~ koruza, zelena solata, | špinača | izoflavonoidi ~ soja, fižol, grah, čičerka | P |
zavirajo nastanek raka na debelem črevesu. Brokoli, | špinača | in citrusi naj bi igrali pomembno vlogo pri | P |
- jogurt, - | špinača, | - pomaranče, | P |
kislica (120 mg), ohrovt (100 mg), čemaž, zelje in | špinača | (do 50 mg), koleraba (30 mg), kislo zelje (20 | P |
kivi), zelenjavi (brokoli, zelje, korenje, | špinača, | bučke), stročnicah in neoluščenih žitih (žitni | P |
tudi podatke o prehrani, bogati s kalcijem ( | špinača, | mlečni izdelki ...), ter o pogostosti uživanja | P |
poskusi kako drugo prehransko bogato hrano, kot je | špinača | ali cvetača, s katero bo dobro zamenjal osovraženi | P |
starejših od 65 let. Največ luteina vsebuje | špinača. | Zaeksantin je karotenoid, ki tudi varuje pred | P |
papaja, nektarine Rumeno-zelena | špinača, | avokado, grah, melone Zelena | P |
ledvica ter prostato in druge spolne žleze. | Špinača | je pomembno živilo za prebavni trakt (želodec | P |
zrnja), vitamin A (korenje, sladki krompir, | špinača, | marelica) in različne vrste zelja (križnice | P |
manjših količinah. Zelena zelenjava, kot je | špinača, | oreški, semena in nekatere žitarice, so dober | P |
kalcijem ob pomoči zelene listnate zelenjave ( | špinača, | blitva, brokoli) in sušenega sadja.Ker zelena | P |
lutein, zeaksantin) je v temno zeleni zelenjavi ( | špinača, | ohrovt, brstični ohrovt, brokoli, grah, zelena | P |
rakom in slepoto, je vaša velika zaveznica tudi | špinača. | Na splošno solate s temno zelenimi listi niso | P |
Vsebuje izjemno veliko železa ‐ 50-krat več kot | špinača. | Drugi minerali so v sledovih, natrija pa skoraj | P |
Uživajte hrano, bogato z vitaminom A (korenje, | špinača, | brokoli ...). RDEČE LUČI V DIETI | P |
nitrati. Prehranski viri nitritov in nitratov so | špinača, | brokoli, cvetača in ohrovt. Vitamin D proti | P |
živila, ki so bogata z vitaminom A (korenje, | špinača, | brokoli). 5. | P |
priporočljiva hladna živila: regrat, blitva, | špinača, | paradižnik, kivi, ananas, jogurt, mango, kaki | P |
rabarbara, paradižnik, višnje, sezamovo olje, | špinača, | bučke, poprova meta, kislo zelje in lubenica | P |
sadja in zelene listnate zelenjave (brokoli, | špinača, | ki ju otroci ne marajo preveč), beljakovine | P |
pisanimi listi, ki je prezimil zunaj, mlada | špinača | iz rastlinjaka in ločeno večja z njive.Zjutraj | P |
pastinak). Za njimi so špinačnice (blitva, | špinača | in rdeča pesa, ki je sorodnica blitve).Nato | P |
dober meter visoko okrasno rastlino. Ime gorska | špinača, | ki je za to rastlino iz družine lobodovk Chenopodiaceae | P |
sklepali, da so v sorodu, to so rdeča pesa, | špinača | in mangold ali blitva.Rastline iz te družine | P |
lubenice. Tudi zgodnji krompir sodi sem in | špinača. | Por, ki ne prezimi, bo ravno tako najbolje uspeval | P |
brstični ohrovt, kodrolistni ohrovt, motovilec, | špinača, | por, blitva.Tudi vse listnate vrtnine s krajšo | P |
sledijo solata, endivija, radič, motovilec, | špinača | ali nadzemna kolerabica. V četrtem letu začnemo | P |
paradižniku bo lepo uspevala solata, jeseni pa | špinača | in motovilec.Za preganjanje škodljivcev posadimo | P |
zimo. To so lahko motovilec, zimska solata, | špinača, | lahko pa le kakšno žito ‐ pšenica ali ječmen | P |
plazeče se vrtnine, kot so bučke, novozelandska | špinača | in visoki fižol, ki lahko povesi čez robove | P |
in listnati ohrovt, motovilec, zimska solata, | špinača | ('Matador'), peteršilj, zelena, blitva ali mangold | P |
redkvica, sladki komarček, zelena, zelje, meta, | špinača, | korenček in jagode. Kot vidite, ima solata | P |
v zavest ljudi kot »ljudski miti« ‐ Popajeva | špinača | je po napaki v decimalni vejici dolga leta veljala | P |
v žitnih kalčkih in v vsej zeleni zelenjavi ( | špinača, | brokoli, endivija itd.).Vendar je ta vitamin | P |
njenem krožniku so se znašli avokado, beluši in | špinača, | zraven je nabadala solato.To so Sunovi novinarji | P |
prvi polovici prejšnjega stoletja dognal, da je | špinača | za otroke prej škodljiva kakor koristna.Čeprav | P |
in pomaranče, borovnice in jagode, brokoli in | špinača, | rdeča pesa, rdeča čebula in zelje, na primer | P |
polnjenje, je bilo suho, sicer lepo oparjena | špinača | brez dodatkov ni pridala prepotrebne svežine | P |
Antioksidanti v zelenolistni zelenjavi, kot je | špinača, | ohranjajo prožnost kože, perutnina s cinkom | P |
vitamina so zelena listnata zelenjava, korenček, | špinača, | brokoli, jajca, sir in maslo.Pri mnogih pa je | P |
vsebuje pa kar nekajkrat več železa kot npr. | špinača, | petkrat več kalcija kot mleko in najmanj petkrat | P |
200 gramov svežih kopriv na osebo. Koprivna » | špinača« | Potrebujemo: pol kg mladih koprivnih poganjkov | P |
ocvremo špinačo. Ponev takoj pokrijemo, ker je | špinača | vlažna in se lahko zelo hitro opečemo.Ocvrto | P |
trave vsebuje desetkrat več železa kot na primer | špinača | in je zato primeren za ženske med menstruacijo | P |
sejtan, fermentirana hrana, nekatere ribe, buče, | špinača, | paradižnik, jajčevci).Tudi čokolada (feniletilamin | P |
enoto (mg/100 kcal) vsebujejo kitajsko zelje, | špinača, | brokoli, stročji fižol, mleko, sir, tofu, sardine | P |
količine kalcija v živilih. Tako denimo vsebuje | špinača | zelo veliko kalcija, a je njen izkoristek samo | P |
odstotkov zaužitega kalcija. Izkazalo se je, da | špinača | vsebuje le okoli 0,3 mg železa na 100 g in ne | P |
Tako denimo lahko ugotovimo, da imata meso in | špinača | podobno količino železa na 100 kcal. Izkoristek | P |
žarkov. Z antioksidanti so zlasti bogati korenje, | špinača, | spomladanska zelenolistnata zelenjava, buče | P |
imenovane spina bifida. Folno kislino vsebujejo | špinača, | zelenolistna zelenjava, fižol, pomaranče, polnozrnati | P |
enaka, sicer pa smo si ljudje zelo različni. | Špinača | ima veliko železa Ta napaka se vleče že 150 | P |
prve raziskave, je neki kemik določil, da ima | špinača | veliko železa, a se je zmotil pri decimalki | P |
temeljiteje preverjali. Izkazalo se je, da ima | špinača | ravno toliko železa kot katera koli druga zelenjava | P |
nastanek očesne mrene. Koristna je surova | špinača | Izsledki študij so pokazali, da od dvajset | P |
zagotovijo boljšo zaščito pred oksidativnim stresom. | Špinača | je odličen vir očesnega zaščitnega dejavnika | P |
veliko vlakninami (citrusi, avokado, korenje, | špinača, | brokoli, čebula, česen ter žitarice) in omega | P |
več omenjenih snovi,« pojasni Jože Lavrinec. | Špinača, | blitva, brokoli, zelje, radič, endivija, mladi | P |
brokoli, blitva, paprika, paradižnik, rumene buče, | špinača, | zelje pa tudi avokado in vsi oreški in semena | P |
sejtan, fermentirana hrana, nekatere ribe, buče, | špinača, | paradižnik, jajčevci, kis, vino).Ta živila so | P |
kremna juha, kuhana riba, kuhan krompir, kuhana | špinača, | sadni jogurt; za večerjo: solata iz kuhane zelenjave | P |
Najboljša jed in lokacija? | Špinača | in pire pri babi Jane Milčinski na Bledu, ki | P |
različne solate, gorčica, kitajsko zelje, zelena in | špinača. | Na veliko se v hidroponiki gojijo tudi okrasne | P |
ki bodo plemenito godila okusu. Grah, gobe, | špinača, | beluši, artičoke, korenje, koleraba ... Zamenjate | P |
slabokrvnost po receptu njene mame pomagajo suhe slive, | špinača | in zrezki iz konjskega mesa ‐ Dobro počutje | P |
vitamina C, motovilec, paprika, paradižnik in | špinača | oskrbijo telo s provitaminom A.Vmes grizljajmo | P |
leča s 168, sojini kalčki s 160, grah s 151, | špinača | in motovilec s 145 in šparglji s 108 mikrogrami | P |
in zelenjavnimi jedmi (juha iz svežega zelja, | špinača | z ajdovo kašo, rdeče zelje z jabolki, mlečna | P |
paradižnikov je kljub vsemu bolj cenjena. Sveža | špinača | je prav tako boljša od zamrznjene, brez ene | P |
v njem ne potrebujemo veliko maščobe MEDENA | ŠPINAČA | Zaradi napake pri izračunu je dolga leta veljalo | P |
napake pri izračunu je dolga leta veljalo, da je | špinača | zelo bogat vir železa.Znanstveniki pa so se | P |
tvegamo nastanek prebavnih motenj. GOBE IN | ŠPINAČA | Za lahek obed vam predlagamo testenine z bukovim | P |
na prvem mestu širokolistna zelena solata in | špinača, | od gomoljnic pa odsvetujejo rdečo peso.Pogojno | P |
bistvu res ni veliko dela. Urban: Brokoli, | špinača, | cvetača, korenje, vse to se lahko je surovo | P |
oreški oziroma arašidi ter zelenjava, predvsem | špinača, | korenje in listnata zelenjava (solate vseh vrst | P |
hitro popečemo na čisto malo olivnega olja. | Špinača | bo namreč spustila vodo.Dodamo sol. | P |
Potem pojemo še pomarančo ali jabolko. Če vam | špinača | ni všeč, jo lahko zamenjate s skledo regrata | P |
Pečen piščančji file s papriko | Špinača | s krompirjem in orehi Paradižnik z jajci | P |
zdrava, dopušča pet obrokov na dan, v vseh je | špinača | brez maščobe in soli, za povrh pa še tri žlice | P |
kuhane ribe (zrnce soli) pri večerji. Ker je | špinača | edina jed na tem svetu, ki je ne maram, sem | P |
ki jih sveže odrezane pripravimo v solati. | Špinača | ima vrsto pozitivnih učinkov na telo, za razstrupljanje | P |
polna pire krompirja, ki sem ga oboževala. | Špinača, | dve jajci na oko in pire krompir ali pire z | P |
polna pire krompirja, ki sem ga oboževala. | Špinača, | dve jajci na oko in pire krompir ali pire z | P |
prehranskih dodatkov. Pri tem je zanimivo, da ima | špinača | več luteina kot jajčni rumenjak, vendar ga človeški | P |
jedi dodana maščoba. Najboljša kombinacija je | špinača | (kuhana, dušena ali surova v solati), jajce | P |
po potrebi zalijemo z malo juhe ali vode, ko | špinača | ovene, vse skupaj zalijemo s sladko smetano | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |