nova beseda iz Slovenije

špinača (47-146)


izogibajo oksalatom v hrani, ki jih največ vsebujejo      špinača,      blitva in rabarbara, vsak dan naj popijejo do  P
tokemikalija: indoli Izvor v hrani: zelje, brokoli,      špinača,      cvetača Klinični pomen: znižujejo tveganje za  P
pri starejših ljudeh). Dober izvor luteina je      špinača      in druga zelena zelenjava. Zeaksantin tako  P
brokoli, brstični ohrovt, zelje, kreša, korenje,      špinača,      paradižnik Najboljši viri zaviralcev proteaze  P
ječmen, soja, olivno olje, grah, pomaranče,      špinača,      jogurt Srcu prijazna hrana, ki redči kri: čebula  P
ter v temno zeleni zelenjavi, kot so brokoli,      špinača,      zelena solata in kreša. Dve vrsti karotenidov  P
kupujemo na zalogo, saj je zelo občutljiv.      Špinača      Najbrž so minili časi, ko so otroke posiljevali  P
postavili za eno mesto preveč v desno, vendar ima      špinača      vseeno pomenljivo veliko mineralov.Poglejmo  P
sokovi iz citrusov, jagode, ananas, brokoli,      špinača,      zelje Vitamin A zelena listnata zelenjava, šparglji  P
žitnih kalčkov, paradižnik in paradižnikov sok,      špinača,      buče, soja, polnozrnati izdelki, gobe, alge  P
nadzorujemo z uživanjem velikih količin folatov (     špinača)     , vitaminov B6 (fižol in ovsena kaša) ter B12  P
karoten ~ korenje, peteršilj, bučke, mango,      špinača      katehini ~ čajni lističi, rdeče vino, čokolada  P
lutein in zeaksantin ~ koruza, zelena solata,      špinača      izoflavonoidi ~ soja, fižol, grah, čičerka   P
zavirajo nastanek raka na debelem črevesu. Brokoli,      špinača      in citrusi naj bi igrali pomembno vlogo pri  P
- jogurt, -      špinača,      - pomaranče,   P
kislica (120 mg), ohrovt (100 mg), čemaž, zelje in      špinača      (do 50 mg), koleraba (30 mg), kislo zelje (20  P
kivi), zelenjavi (brokoli, zelje, korenje,      špinača,      bučke), stročnicah in neoluščenih žitih (žitni  P
tudi podatke o prehrani, bogati s kalcijem (     špinača,      mlečni izdelki ...), ter o pogostosti uživanja  P
poskusi kako drugo prehransko bogato hrano, kot je      špinača      ali cvetača, s katero bo dobro zamenjal osovraženi  P
starejših od 65 let. Največ luteina vsebuje      špinača.      Zaeksantin je karotenoid, ki tudi varuje pred  P
papaja, nektarine Rumeno-zelena      špinača,      avokado, grah, melone Zelena   P
ledvica ter prostato in druge spolne žleze.      Špinača      je pomembno živilo za prebavni trakt (želodec  P
zrnja), vitamin A (korenje, sladki krompir,      špinača,      marelica) in različne vrste zelja (križnice  P
manjših količinah. Zelena zelenjava, kot je      špinača,      oreški, semena in nekatere žitarice, so dober  P
kalcijem ob pomoči zelene listnate zelenjave (     špinača,      blitva, brokoli) in sušenega sadja.Ker zelena  P
lutein, zeaksantin) je v temno zeleni zelenjavi (     špinača,      ohrovt, brstični ohrovt, brokoli, grah, zelena  P
rakom in slepoto, je vaša velika zaveznica tudi      špinača.     Na splošno solate s temno zelenimi listi niso  P
Vsebuje izjemno veliko železa ‐ 50-krat več kot      špinača.     Drugi minerali so v sledovih, natrija pa skoraj  P
Uživajte hrano, bogato z vitaminom A (korenje,      špinača,      brokoli ...). RDEČE LUČI V DIETI   P
nitrati. Prehranski viri nitritov in nitratov so      špinača,      brokoli, cvetača in ohrovt. Vitamin D proti  P
živila, ki so bogata z vitaminom A (korenje,      špinača,      brokoli). 5.  P
priporočljiva hladna živila: regrat, blitva,      špinača,      paradižnik, kivi, ananas, jogurt, mango, kaki  P
rabarbara, paradižnik, višnje, sezamovo olje,      špinača,      bučke, poprova meta, kislo zelje in lubenica  P
sadja in zelene listnate zelenjave (brokoli,      špinača,      ki ju otroci ne marajo preveč), beljakovine  P
pisanimi listi, ki je prezimil zunaj, mlada      špinača      iz rastlinjaka in ločeno večja z njive.Zjutraj  P
pastinak). Za njimi so špinačnice (blitva,      špinača      in rdeča pesa, ki je sorodnica blitve).Nato  P
dober meter visoko okrasno rastlino. Ime gorska      špinača,      ki je za to rastlino iz družine lobodovk Chenopodiaceae  P
sklepali, da so v sorodu, to so rdeča pesa,      špinača      in mangold ali blitva.Rastline iz te družine  P
lubenice. Tudi zgodnji krompir sodi sem in      špinača.     Por, ki ne prezimi, bo ravno tako najbolje uspeval  P
brstični ohrovt, kodrolistni ohrovt, motovilec,      špinača,      por, blitva.Tudi vse listnate vrtnine s krajšo  P
sledijo solata, endivija, radič, motovilec,      špinača      ali nadzemna kolerabica. V četrtem letu začnemo  P
paradižniku bo lepo uspevala solata, jeseni pa      špinača      in motovilec.Za preganjanje škodljivcev posadimo  P
zimo. To so lahko motovilec, zimska solata,      špinača,      lahko pa le kakšno žito ‐ pšenica ali ječmen  P
plazeče se vrtnine, kot so bučke, novozelandska      špinača      in visoki fižol, ki lahko povesi čez robove  P
in listnati ohrovt, motovilec, zimska solata,      špinača      ('Matador'), peteršilj, zelena, blitva ali mangold  P
redkvica, sladki komarček, zelena, zelje, meta,      špinača,      korenček in jagode. Kot vidite, ima solata  P
v zavest ljudi kot »ljudski miti« ‐ Popajeva      špinača      je po napaki v decimalni vejici dolga leta veljala  P
v žitnih kalčkih in v vsej zeleni zelenjavi (     špinača,      brokoli, endivija itd.).Vendar je ta vitamin  P
njenem krožniku so se znašli avokado, beluši in      špinača,      zraven je nabadala solato.To so Sunovi novinarji  P
prvi polovici prejšnjega stoletja dognal, da je      špinača      za otroke prej škodljiva kakor koristna.Čeprav  P
in pomaranče, borovnice in jagode, brokoli in      špinača,      rdeča pesa, rdeča čebula in zelje, na primer  P
polnjenje, je bilo suho, sicer lepo oparjena      špinača      brez dodatkov ni pridala prepotrebne svežine  P
Antioksidanti v zelenolistni zelenjavi, kot je      špinača,      ohranjajo prožnost kože, perutnina s cinkom  P
vitamina so zelena listnata zelenjava, korenček,      špinača,      brokoli, jajca, sir in maslo.Pri mnogih pa je  P
vsebuje pa kar nekajkrat več železa kot npr.      špinača,      petkrat več kalcija kot mleko in najmanj petkrat  P
200 gramov svežih kopriv na osebo. Koprivna »     špinača«      Potrebujemo: pol kg mladih koprivnih poganjkov  P
ocvremo špinačo. Ponev takoj pokrijemo, ker je      špinača      vlažna in se lahko zelo hitro opečemo.Ocvrto  P
trave vsebuje desetkrat več železa kot na primer      špinača      in je zato primeren za ženske med menstruacijo  P
sejtan, fermentirana hrana, nekatere ribe, buče,      špinača,      paradižnik, jajčevci).Tudi čokolada (feniletilamin  P
enoto (mg/100 kcal) vsebujejo kitajsko zelje,      špinača,      brokoli, stročji fižol, mleko, sir, tofu, sardine  P
količine kalcija v živilih. Tako denimo vsebuje      špinača      zelo veliko kalcija, a je njen izkoristek samo  P
odstotkov zaužitega kalcija. Izkazalo se je, da      špinača      vsebuje le okoli 0,3 mg železa na 100 g in ne  P
Tako denimo lahko ugotovimo, da imata meso in      špinača      podobno količino železa na 100 kcal. Izkoristek  P
žarkov. Z antioksidanti so zlasti bogati korenje,      špinača,      spomladanska zelenolistnata zelenjava, buče  P
imenovane spina bifida. Folno kislino vsebujejo      špinača,      zelenolistna zelenjava, fižol, pomaranče, polnozrnati  P
enaka, sicer pa smo si ljudje zelo različni.      Špinača      ima veliko železa Ta napaka se vleče že 150  P
prve raziskave, je neki kemik določil, da ima      špinača      veliko železa, a se je zmotil pri decimalki  P
temeljiteje preverjali. Izkazalo se je, da ima      špinača      ravno toliko železa kot katera koli druga zelenjava  P
nastanek očesne mrene. Koristna je surova      špinača      Izsledki študij so pokazali, da od dvajset  P
zagotovijo boljšo zaščito pred oksidativnim stresom.      Špinača      je odličen vir očesnega zaščitnega dejavnika  P
veliko vlakninami (citrusi, avokado, korenje,      špinača,      brokoli, čebula, česen ter žitarice) in omega  P
več omenjenih snovi,« pojasni Jože Lavrinec.      Špinača,      blitva, brokoli, zelje, radič, endivija, mladi  P
brokoli, blitva, paprika, paradižnik, rumene buče,      špinača,      zelje pa tudi avokado in vsi oreški in semena  P
sejtan, fermentirana hrana, nekatere ribe, buče,      špinača,      paradižnik, jajčevci, kis, vino).Ta živila so  P
kremna juha, kuhana riba, kuhan krompir, kuhana      špinača,      sadni jogurt; za večerjo: solata iz kuhane zelenjave  P
Najboljša jed in lokacija?      Špinača      in pire pri babi Jane Milčinski na Bledu, ki  P
različne solate, gorčica, kitajsko zelje, zelena in      špinača.     Na veliko se v hidroponiki gojijo tudi okrasne  P
ki bodo plemenito godila okusu. Grah, gobe,      špinača,      beluši, artičoke, korenje, koleraba ... Zamenjate  P
slabokrvnost po receptu njene mame pomagajo suhe slive,      špinača      in zrezki iz konjskega mesa ‐ Dobro počutje  P
vitamina C, motovilec, paprika, paradižnik in      špinača      oskrbijo telo s provitaminom A.Vmes grizljajmo  P
leča s 168, sojini kalčki s 160, grah s 151,      špinača      in motovilec s 145 in šparglji s 108 mikrogrami  P
in zelenjavnimi jedmi (juha iz svežega zelja,      špinača      z ajdovo kašo, rdeče zelje z jabolki, mlečna  P
paradižnikov je kljub vsemu bolj cenjena. Sveža      špinača      je prav tako boljša od zamrznjene, brez ene  P
v njem ne potrebujemo veliko maščobe MEDENA      ŠPINAČA      Zaradi napake pri izračunu je dolga leta veljalo  P
napake pri izračunu je dolga leta veljalo, da je      špinača      zelo bogat vir železa.Znanstveniki pa so se  P
tvegamo nastanek prebavnih motenj. GOBE IN      ŠPINAČA      Za lahek obed vam predlagamo testenine z bukovim  P
na prvem mestu širokolistna zelena solata in      špinača,      od gomoljnic pa odsvetujejo rdečo peso.Pogojno  P
bistvu res ni veliko dela. Urban: Brokoli,      špinača,      cvetača, korenje, vse to se lahko je surovo  P
oreški oziroma arašidi ter zelenjava, predvsem      špinača,      korenje in listnata zelenjava (solate vseh vrst  P
hitro popečemo na čisto malo olivnega olja.      Špinača      bo namreč spustila vodo.Dodamo sol.   P
Potem pojemo še pomarančo ali jabolko. Če vam      špinača      ni všeč, jo lahko zamenjate s skledo regrata  P
Pečen piščančji file s papriko      Špinača      s krompirjem in orehi Paradižnik z jajci   P
zdrava, dopušča pet obrokov na dan, v vseh je      špinača      brez maščobe in soli, za povrh pa še tri žlice  P
kuhane ribe (zrnce soli) pri večerji. Ker je      špinača      edina jed na tem svetu, ki je ne maram, sem  P
ki jih sveže odrezane pripravimo v solati.      Špinača      ima vrsto pozitivnih učinkov na telo, za razstrupljanje  P
polna pire krompirja, ki sem ga oboževala.      Špinača,      dve jajci na oko in pire krompir ali pire z  P
polna pire krompirja, ki sem ga oboževala.      Špinača,      dve jajci na oko in pire krompir ali pire z  P
prehranskih dodatkov. Pri tem je zanimivo, da ima      špinača      več luteina kot jajčni rumenjak, vendar ga človeški  P
jedi dodana maščoba. Najboljša kombinacija je      špinača      (kuhana, dušena ali surova v solati), jajce  P
po potrebi zalijemo z malo juhe ali vode, ko      špinača      ovene, vse skupaj zalijemo s sladko smetano  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 47



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA