nova beseda iz Slovenije

oljčno (401-500)


blagodejno vpliva na kognitivne sposobnosti.      Oljčno      olje preprečuje nastanek sladkorne bolezni in  P
nadgradili s pridihom sredozemske prehrane (ribe,      oljčno      olje, česen, čebula ...).Poleg tega jo bogatijo  P
~ ~ ~ ~ ~ ~ Ponudba: vino (refošk),      oljčno      olje, namazi iz oliv, kakiji, fige. ~ ~   P
4 stroke česna      oljčno      olje sol   P
? kg muzgavcev      oljčno      olje sol   P
in toplo nosilno olje (denimo avokadovo ali      oljčno)     .V žličko nosilnega olja kanete od dve do pet  P
maščobne kisline - pospešujejo krvni obtok (     oljčno      olje, ribe), " selen - močan antioksidant  P
enkrat nenasičene maščobe, ki jih vsebujejo      oljčno      olje, orehi in avokado, blagodejno vplivajo  P
namenite prednost hladno stiskanim oljem, kot so      oljčno,      sezamovo in bučno olje. Jetra obremenjujejo  P
v obliki tempeha in misa. Dovoljena sta tudi      oljčno      olje in kokosova maščoba, ki vsebuje lavrinsko  P
kisle kumare, bučke, jajčevci, zelena solata,      oljčno      olje, sol); brez imena (polnozrnata štručka  P
prehrane, v kateri je kakovostno hladno stisnjeno      oljčno      olje brez konkurence - tako po učinku na zdravje  P
kar lahko storiš za svojo srečo. Ekološko      oljčno      olje s Krete Oljčno olje s Krete zaradi svojih  P
Ekološko oljčno olje s Krete      Oljčno      olje s Krete zaradi svojih edinstvenih značilnosti  P
pridelkov, med katerimi je najpomembnejše prav      oljčno      olje.Kalček vam ponuja možnost, da okusite edinstven  P
olja (avokadovo, mandljevo, jojobino, koruzno,      oljčno      ...), fosfolipide, sfingolipide, ceramide, glicerol  P
1. V ponvi na srednje močnem ognju segrejte      oljčno      olje.Dodajte česen in ga kuhajte, dokler ne  P
1. Segrejte      oljčno      olje in dodajte narezano zelenjavo.Zelenjavo  P
presno hrano (sadje, zelenjavo in hladno stiskano      oljčno      olje ter oreške). Gibajte se in razmišljajte  P
kumina      oljčno      olje nekaj orehov   P
sestavine zmešamo, dodamo sol, poper, česen in      oljčno      olje.Orehe lahko zamešamo cele ali jih grobo  P
kis bučno ali      oljčno      olje Radiču odstranimo ovenele liste, ga operemo  P
astmi, bronhitisu in migreni. Liste, namočene v      oljčno      olje, polagamo na obolelo kožo pri ranah in  P
pomembne lesene mostove premažejo z oljčnim oljem.      Oljčno      olje je izboljšalo vodoodbojnost lesa, po drugi  P
obirajo, torklje delajo s polno paro, nastaja      oljčno      olje.Sok, stisnjen iz oljk, velja za simbol  P
povprečju zgolj kilogram. A premoremo ekstra deviško      oljčno      olje Slovenske Istre, ki je prvi slovenski kmetijski  P
ografskega porekla in zaščiteno na evropski ravni.      Oljčno      olje zaseda med vsemi jedilnimi olji posebno  P
ocenjevanje deviškega oljčnega olja v Izoli.      Oljčno      olje vsebuje triacilglicerole (99 odstotkov  P
topne oblike vitaminov A, D, E, K. A vsako      oljčno      olje nima vseh naštetih odlik: rafinirano namreč  P
deviškim oljčnim oljem. Kaj je (ekstra) deviško      oljčno      olje Posebnost deviškega oljčnega olja je v  P
razvrščeno v drugo kategorijo, to je deviško      oljčno      olje, oljčno olje, sicer prav tako pridobljeno  P
drugo kategorijo, to je deviško oljčno olje,      oljčno      olje, sicer prav tako pridobljeno zgolj z mehanskim  P
prehrano, pa je deviško lampante (svetilno)      oljčno      olje, ki so ga nekoč uporabljali za razsvetljavo  P
ulično razsvetljavo uporabljali prav istrsko      oljčno      olje, kot zanimivost pove Butinar. »Deviško  P
zanimivost pove Butinar. »Deviško lampante      oljčno      olje zaradi neprimernih kemijskih lastnosti  P
v postopek rafiniranja in dobimo rafinirano      oljčno      olje, ki zaradi fizikalno-kemijske obdelave  P
Tam jih zmeljejo s koščicami vred, nato pa      oljčno      drozgo mešajo v dveh mešalnikih tako dolgo,  P
varstvo pred boleznimi in škodljivci, recimo      oljčno      muho.»Zelo pomembna sta tudi čas in način obiranja  P
neustreznih razmerah, kar lahko poslabša kakovost.«      Oljčno      olje sicer ohrani svoje lastnosti od 12 do 18  P
opravljenih na to temo in ugotovili so, da je      oljčno      olje idealna maščoba. »Najbolje bi bilo, če  P
območjih, kjer se kot osnovna maščoba uporablja      oljčno      olje, manj obolevajo za boleznimi srca in ožilja  P
maščobnih kislin pa ostaja približno enaka. A      oljčno      olje je v primerjavi z drugimi olji ali maščobami  P
večkratni uporabi,« še pojasni Veselova. Kakovostno      oljčno      olje ne more biti poceni »Visoka cena še ni  P
je najdražje olje tudi najboljše, a deviško      oljčno      olje prav gotovo ne more biti poceni.Vedeti  P
je treba, da oljke za vrhunsko ekstra deviško      oljčno      olje pobirajo ročno, ne smejo biti poškodovane  P
kupujete, ter postopoma prepoznavati okuse:      oljčno      olje je sadežno, grenko in pikantno, po vonju  P
nekdo v vročini in v plastični embalaži prodaja      oljčno      olje ter zatrjuje, da je dobro in domače, takoj  P
domače, takoj veste, da je nekaj narobe. Dobro      oljčno      olje pri nas stisnemo že sredi novembra.« Sloven  P
nas stisnemo že sredi novembra.« Slovensko      oljčno      olje velja za visoko kakovostno, tudi v svetovnem  P
pridelek lahko ugodno vplivajo na to, kakšno      oljčno      olje pridelamo, saj so oljkarji plodove prisiljeni  P
vsebnost biofenolov pa je višja. Ekstra deviško      oljčno      olje Slovenske Istre je od letos zaščiteno tudi  P
Klara Škrinjar Foto Igor Modic Hladno stiskano      oljčno      olje pomeni, da je pridobljeno pri temperaturi  P
ali celo zavajajoč kazalec kakovosti: vrhunsko      oljčno      olje je namreč lahko tako rumeno kot zeleno  P
duhovne hrane. Od vas se za letos poslavljamo z      oljčno      vejico in lepimi mislimi našega najbolj svetlega  P
z (novim) trakom. Zanj simbolično zataknemo      oljčno      vejico.Za mir med nami in v svetu!   P
človekovih pravic je razširjeno. Mahanje z      oljčno      vejico Rusiji ne bi navdušilo volivcev v večini  P
3,5 decilitra belega vina, žlička kurkume,      oljčno      olje, parmezan, 400 gramov polenovke, dve artičoki  P
krožniku, uporabim ga torej podobno kot vrhunsko      oljčno      olje. Med dobrotami v slovenskih trgovinah  P
štiri osebe): dvesto gramov mesa, groba sol,      oljčno      olje, limonin sok, gorčica, malo peteršilja  P
lahno praženih in grobo sesekljanih orehov,      oljčno      olje in sol.Lubenico narežite na zelo majhne  P
baziliko sesekljam, naribam parmezan, dodam      oljčno      olje in solim ter popram.Zmešam s paličnim mešalniko  P
Pokušam. Potem segrejem v drugi ponvi      oljčno      olje, dam vanj samo prerezano glavo česna in  P
namočil v malo kisa. Dodam kar se da vrhunsko      oljčno      olje, solim, popram in zmešam v gosto, lepljivo  P
in pokapajte z oljem. Vedno naj bo izvrstno      oljčno.     Tako naj počiva, se marinira dvajset minut.   P
tam ena boljših vin v Evropi, da je tamkajšnje      oljčno      olje vrhunske kvalitete, da imajo najboljšo  P
to, kar imamo mi: izvrstna vina, zelo dobro      oljčno      olje, specifične sire, potico in gibanico, štruklje  P
dovolj mehka, da je s svojo nežnostjo popila      oljčno      olje, ki jo je mehko pospremilo na pot ob prej  P
označbo geografskega porekla za Ekstra deviško      oljčno      olje Slovenske Istre, je sinoči oljkarje doletelo  P
podprvakov in zlato plaketo za z limono aromatizirano      oljčno      olje, Darko Jakomin iz Pobegov pa je imel vzorec  P
Dnevih oljk pa od leta 2001 redno dobiva Zlato      oljčno      vejico. Dušan Grča   P
lahko pri sodelujočih gostiteljih pokušali vina,      oljčno      olje pa tudi druge dobrote istrske vinsko-kulinarične  P
trgu. Kljub povprečni slabši kakovosti se bo      oljčno      olje podražilo in predvidevajo, da bodo liter  P
Škofije Po čem bo      oljčno      olje? Letošnji Praznik vina in oljk na Škofijah  P
mlado vino. Lahko pa bi ponujali tudi letošnje      oljčno      olje, saj so lastniki oljčnikov prve oljke že  P
Kakovost bo vrhunska, napovedujejo vinarji. Za      oljčno      olje so napovedi še tvegane, saj je oljke znova  P
pa so pridelane na Kitajskem, ali italijansko      oljčno      olje, ki vsebuje olje vsaj 60 odstotkov libijskih  P
bilo riba, pač pa domači kunec, olje ni bilo      oljčno,      ampak arganovo, posteljica ni bila rukola, ampak  P
ocvirki (Hiša Franko), mehko kuhana polenta z      oljčno      peno, beluši in prekajeno skuto (JB), sušena  P
izdatno podprta z rukolo (kaj bi brez nje!),      oljčno      olje je verjetno prišlo iz bližnje trgovine  P
omake ob teh izbranih gomoljikah vneto dolivajo      oljčno      olje s tartufovo aromo.Ta jed je bila dodelana  P
pa bi prispevalo že pri pripravi uporabljeno      oljčno      olje slovenske Istre, ki smo ga sicer v treh  P
ampak osnovni, iz vsake trgovine. Drugi je      oljčno      olje z aromo tartufov.Oboje smo dobili na pogrinjku  P
fileja, ki jih spečejo pred gosti. Osnova je      oljčno      olje, ki še vre na keramičnem krožniku, in v  P
pokrovačami, torej. Krožnik ni bil lepotec,      oljčno      olje in smetana nista bila povezana, omake je  P
danes povsem brez vrednosti. Ovce, krave, oves,      oljčno      olje in med ‐ to pa se danes da spremeniti v  P
Koper Letos bolj zabeljeno      oljčno      olje V Slovenski Istri začeli obirati oljke  P
Koper Po županovem vinu še      oljčno      olje Lani si je koprski župan Boris Popovič  P
letos pa so županovemu vinu dodali še županovo      oljčno      olje, drugo značilnost Slovenske Istre.V konkurenci  P
pridelovalcev vin Slovenske Istre. Županovo      oljčno      olje pa je pridelal Andrej Kepic iz Fjeroge  P
Čebulo in česen olupimo ter drobno sesekljamo.      Oljčno      olje segrejemo v obloženi ponvi, čebulo in česen  P
V angleščini je še teže. Pravljica      Oljčno      drevo je na primer za nemško govoreče ljudi  P
eno veliko napako, in sicer z besedami deviško      oljčno      olje.Italijani uporabljajo izraz olio vergine  P
Iz njih pa ne iztiskajo samo olja, ampak tudi      oljčno      vodo.Kombinacija oljčnega olja in oljčne vode  P
evropski standard, kakih petdeset udarcev z      oljčno      šibo in seveda socialna izobčenost, kar je v  P
»olje« še najbližji maslo, svinjska mast in      oljčno      olje.Med »soli« je poleg običajne soli spadala  P
pristop na nedavnem mednarodnem srečanju na temo      oljčno      olje in plava riba, ki ga je italijanska sekcija  P
mrazom. Uporabljajte hladno stiskana olja:      oljčno,      laneno, bučno ...Vsa so koristna in tudi dobra  P
svetišča, obrtniške delavnice, skladišča za hrano,      oljčno      olje, volno, blago, orožje ... Na freskah so  P
taktirko Janeza Bratovža pripravil mehko polento z      oljčno      peno, beluši in dimljeno skuto. Druga vrhunska  P
barvil. Zanimiva so njihova aromatizirana olja (     oljčno      s timijanom in rožmarinom za jedi na žaru ter  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201 301 401 501 601 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA