nova beseda iz Slovenije

oljčno (301-400)


napovedujejo v Rimu, bo težko še kdaj obudil      oljčno      združbo, ki ji je zavdal »škorpijon« iz zgodbe  D
Foto Dušan Grča      Oljčno      olje po 2000 tolarjev in več Koper -  D
martinovo iztisnili tudi prvo olje. Prvo letošnje      oljčno      olje je bilo stisnjeno v ta hip menda najsodobnejši  D
olive. Italijani priznavajo, da kupujejo naše      oljčno      olje zato, da bi popravili kakovost svojega  D
za mačke kitekat, kava in boljša moka za 30,      oljčno      olje za 43, navadno jedilno olje za 35, jabolčni  D
. / . 1999.05.08 SLOVENIJ.TXT:18360 . /      Oljčno      olje naj bo tudi dobro Pravilnik naj bi pristrige  D
kakšne analize naj bi opravili za posamezno      oljčno      olje,« je dejala predstavnica Labs, ki se je  D
podlagi analiz bo mogoče poleg zaščitne znamke -      oljčno      olje z geografskim poreklom Slovenske Istre  D
soboto zvečer prejelo posebno priznanje - zlato      oljčno      vejico društva oljkarjev. V okviru prireditve  D
zavrniti. »Veste, zakaj tako uživam, ko sadim      oljčno      drevo?Ker ni nikogar, ki bi mi za hrbtom, ob  D
Jože Pojbič      Oljčno      olje za med Letos bodo v Slovenski Istri pridelal  D
stopnji. Če je ta nižja od enega odstotka, je      oljčno      olje moč uvrstiti v kategorijo ekstra deviško  D
v okviru skupne tržne ureditve za sladkor in      oljčno      olje določena nacionalna proizvodna kvota z  D
nakakšno skrito vez med bogom in človekom?      Oljčno      olje res uporabljajo za nekatera obredna maziljenja  D
zastrižejo z ušesi, ko slišijo, da je oljka (     oljčno      olje) lahko zdravilo in še bolj, da je tudi  D
vplivajo na sestavo in razmerje maščobnih kislin.      Oljčno      olje je sestavljeno predvsem iz maščob (triacilgliceridov  D
dolgo pred obiranjem. Pri varstvu plodov pred      oljčno      muho načeloma ni treba škropiti plodov. Insekticid  D
trenutno edini laboratorij, ki dovolj dobro pozna      oljčno      olje pri nas, vodi pa ga Milena Bučar Miklavčič  D
Viljanka Vesel. V pravilniku je zapisano, kako se      oljčno      olje lahko prodaja, v kakšne kakovostne skupine  D
kakovostne skupine ga delijo, poreklo itd.      Oljčno      olje je razdeljeno v več kategorij.Najboljše  D
razdeljeno v več kategorij. Najboljše je deviško      oljčno      olje, ki je pridobljeno samo z mehanskimi ali  D
Vesel trdi, da Slovenci še vse premalo poznajo      oljčno      olje. Veliko ljudi še zdaj misli, da je pravo  D
olje. Veliko ljudi še zdaj misli, da je pravo      oljčno      olje tisto, ki je v resnici žarko.»Izvedli smo  D
grenkoba - tak je okus po sadežu, saj je deviško      oljčno      olje pravzaprav naravni sok oljke.Grenkoba in  D
žarkosti,« pove prva slovenska poznavalka oljk.      Oljčno      olje ponavadi skušajo porabiti v enem letu.  D
bilo žal velikih količin olja po taki ceni.      Oljčno      olje je treba tudi znati užiti.Kdor ne pozna  D
vsebnosti t.i. kislinskega števila, pa je briško      oljčno      olje izjemno kakovostno (ekstra deviško).   D
v aprilu 2004 bilo enako sprejeto za hmelj,      oljčno      olje, tobak in bombaž, so v pripravi spremembe  G
nekako opisno opravljajo stvar, ko na primer,      oljčno      olje, ker pač jezikoslovci ne vedo, da se ne  G
se bo s tem nehalo. Dejstvo je, da smo dobili      oljčno      olje, kot da prešamo oljke, ne pa olive.In v  G
grozdje oziroma oljke in drugega za vino oziroma      oljčno      olje.Pri tem se kmeta vinarja oziroma oljkarja  G
oljke oziroma olive in drugega za vino oziroma      oljčno      ali olivno olje.Posebej jih moti, da jih na  G
tako naprej, s tistimi, ki pridelujejo oljke,      oljčno      olje, vino, grozdje, vino in tako naprej.Mislim  G
zadrugo grozdje ali pa preko tega načina tudi      oljčno      olje predelujejo in pridelujejo in prodajo.  G
razložil, da so kmetje, ki pridelujejo vino in      oljčno      olje za prodajo in ne samo za lastne potrebe  G
kar pomeni, da pridelujejo vino oziroma olje,      oljčno      olje iz lastnega grozdja oziroma oliv.Glede  G
5. točke tega člena, ki pridelujejo vino in      oljčno      olje za prodajo, odmeri katastrski dohodek v  G
povečan, in sicer za vino za trikrat in za      oljčno      olje za dvainpolkrat.S takšno rešitvijo želi  G
smislu, da za tiste, ki pridelujejo iz oljk      oljčno      olje, je to smatrano kot osnovna kmetijska dejavnost  G
recimo, kočevski med, glineni izdelki, deviško      oljčno      olje, bučno olje ali kaj podobnega se lahko  G
kulturi, kjer so oljke poznali že tisočletja, saj      oljčno      drevo simbolizira mir in srečo. Dokaz pa so  G
uspeva v Sudanu. Po tretji domnevi pa izvira      oljčno      drevo iz Afrike, z območja današnje Etiopije  G
pridelali zlato rumene barve olje. Olivno ali      oljčno.     Zdaj pobiramo plodove svojega dela.   G
stisnili in zdaj bomo pili čisto pravo olivno olje.      Oljčno      olje.Olivno ali oljčno, je enako vredno.   G
Oljčno olje. Olivno ali      oljčno,      je enako vredno.Vseeno.   G
Res. Odlično,      oljčno.     Uspeli smo.   G
da sva tudi druge poučili, kako se prideluje      oljčno      olje.Moje poslanstvo je, da vas naučim, kaj  G
vikend smo res preživeli čudovito. Naredili smo      oljčno      olje in se dodobra naužili mediteranskih dobrot  G
iteranskih dobrot. In ker je gospod Gigi rekel, da je      oljčno      olje dobro tudi za kožo, ga bova midve zdaj  G
pripravimo mazilo. To naredimo tako, da damo v dobro      oljčno      olje cvetove majarona in pustimo stati dva do  G
tema. G. Dujc, vi ste kmetovalec, proizvajate      oljčno      olje.Vi vse življenje   G
da se relativno dosti gibam. Ampak vi jeste      oljčno      olje? Ne samo oljčno olje, jem vse po vrsti  G
Ampak vi jeste oljčno olje? Ne samo      oljčno      olje, jem vse po vrsti.Ker je v naši hiši mediterans  G
Ker je v naši hiši mediteranska hrana doma, je      oljčno      olje stalni spremljevalec, glavna zadeva, središče  G
glavna zadeva, središče hrane. Zaradi tega, ker      oljčno      olje nastopa v vseh mediteranskih jedeh, od  G
polente, krompirja, dosti manj mesa, več rib in      oljčno      olje, o katerem tudi danes govorimo, pripomore  G
uživam v kajenju. Konec. G. Dulc, gremo na      oljčno      olje.Kaj je prav, oljčno ali olivno?   G
G. Dulc, gremo na oljčno olje. Kaj je prav,      oljčno      ali olivno?Oboje je prav.  G
prav. Čeprav Primorci raje uporabljamo izraz      oljčno      olje. Izraz izvira iz okolice Trsta.   G
oliva- olivno olje. Nam lepše zveni v ušesih      oljčno      olje.Po slovarju je pa prav tudi olivno olje  G
Mi se ukvarjamo predvsem z oljčnim oljem.      Oljčno      olje je naš glavni proizvod.Predvsem ekstra  G
Prvo vprašanje. Če uporabljam samo      oljčno      olje, se lahko tudi s tem oljem zredim ali ne  G
Seveda.      Oljčno      olje je energetska bomba.Olje je olje.   G
sploh to olje, če se lahko tudi z njim zredim?      Oljčno      olje je predvsem zelo zdrava maščoba.Maščobo  G
povsem brez maščobe. Med vsemi maščobami je      oljčno      olje tisto, ki je zelo zdravo, ima en kup varovalnih  G
cena. Mislim, da ljudje vedno bolj uporabljajo      oljčno      olje. Jaz sem pred nekaj meseci gledal analize  G
Kaj pomeni deviško? Deviško      oljčno      olje pomeni, da je pridobljeno samo s stiskanjem  G
centrifugo dela. Olje se stisne in je to deviško      oljčno      olje.Kaj mislite, ali je slovenska kuhinja mediteran  G
Kaj z oljčnim oljem? Kruh namakaš v      oljčno      olje? Ocvrto jajce na oljčnem olju.   G
mineštre, ki so tipične primorske predjedi. Tam      oljčno      olje dodamo na koncu.To je nek trik, da se ne  G
ker ostane aroma. Čim bolj je treba poskusiti      oljčno      olje dodajati na koncu, na že pripravljeni jedi  G
Lahko. Ravno slanina in      oljčno      olje ne gre ravno skupaj.Saj se šalimo.  G
oljčnem olju. Vsa kuhana zelenjava je idealna za      oljčno      olje.To je tudi osnova dalmatinske kuhinje.  G
ne, ga. Milkovič? Je tam dovolj denarja za      oljčno      olje?Kako je s tem?  G
dosti kuhane zelenjave. In tu potem nastopi      oljčno      olje.Ja, oljčno olje je prisotno pri vseh teh  G
In tu potem nastopi oljčno olje. Ja,      oljčno      olje je prisotno pri vseh teh jedeh kot dodatek  G
Tu je nekaj naših pridelkov.      Oljčno      olje.Kaj je pa tole na krožničkih?   G
pripravljajo drugače. Paradižnike dajejo samo v      oljčno      olje.Za nas je to malo pretrdo.  G
Da, v glavnem da. Olive,      oljčno      olje doma imamo še oljčni nasad, približno 700  G
Pongau še naprej ohranjajo običaj, povezan z      Oljčno      goro, in sicer petje pesmi o Kristusovem trpljenju  G
Odgovor je pravilen. Iz njenih plodov stiskajo      oljčno      olje.Kako se imenuje to drevo?   G
prostim očesom, je videti rjava. Gosta je kot      oljčno      olje. Okrasite svoje namizje s to in drugimi  P
sezamovo olje in sojino omako. V posodi segrejemo      oljčno      olje.Ko je zelo vroče, stresemo nanj kalčke  P
univerzalni in tudi najcenejši osnovni olji sta      oljčno      in mandljevo.Za suho kožo so zelo primerna še  P
kožo najbolj blagodejno vplivata ognjičevo in      oljčno      olje.Pri zdravljenju zelo mastne, poškodovane  P
Živim pa vendarle iz tukajšnjega prostora:      oljčno      olje, peteršilj, zelje, solate vseh vrst, žitarice  P
maščob, od katerih je najbolj priporočljivo      oljčno      olje.Omenjali so še ribe, mleko in mlečne izdelke  P
kislino. Zelenjava, sadje, ribe ter zdravo      oljčno      olje in vino so ključne sestavine sredozemske  P
Ponudba: vino (refošk, malvazija, rumeni muškat),      oljčno      olje, vložene olive (v olju in slanici), grozdni  P
namizno grozdje. Posebnost: refošk, malvazija,      oljčno      olje, fige, zgodnja zelenjava, sredozemsko sadje  P
kakovostno rastlinsko maščobo v obliki olja (     oljčno,      repično, koruzno in sončnično) ali margarine  P
okusu se zelo prileže nekaj mastnega, predvsem      oljčno      olje.Odlični so za juhe in enolončnice.  P
Pretežno naravne surovine (mandljevo, avokadovo,      oljčno      ali kako drugo olje z izvlečki zelišč, ki so  P
bolj zdravo ali se končno v tišini sprostil.      Oljčno      olje ali figovi hlebčki so lahko krasna poslovna  P
ali manj močno prevladuje "šestica", izjema je      oljčno      olje in posebna vrsta sončničnega olja, v katerem  P
malo omega 3 maščobnih kislin, medtem ko je      oljčno      lepo na svojem in zunaj te konkurence, saj vsebuje  P
prijetno, ampak tudi potrebno. Vse kaže, da je      oljčno      olje dobilo bratca. Dario Cortese   P
povečajo prožnost in čvrstost kože. Mandljevo in      oljčno      olje naredita kožo bolj mehko in gladko. Podjetje  P
saj fermenti sčasoma izgubijo učinkovitost.      Oljčno      olje -Poleg tega, da nam daje dragocene antioksidant  P
kislin (16 %), ki so škodljive za arterije. Zato      oljčno      olje zmanjšuje možnost infarkta in aterosklerozo  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201 301 401 501 601 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA