nova beseda iz Slovenije
pripravimo z medom. Zmešamo rumenjak, žličko medu in | olivno | olje ter zmes vtremo v lasišče.Po eni uri dobro | P |
še mineralna ali rastlinska olja, na primer | olivno | ali mandljevo.Uporabimo jih tudi za masažo, | P |
poprovih zrn, 400 g paradižnika češnjevca in | olivno | olje po potrebi. Priprava: Pripravimo kozarca | P |
naribanega pekorina, 8 žlic olivnega olja (in | olivno | olje za pokritje). Priprava: Pripravimo kozarec | P |
bazilika, peteršilj, drobnjak, majaron, timijan), | olivno | olje, 5 dag parmezana v kosu, sol, poper, češnjeve | P |
porom in limono Potrebujemo : 25 dag leče, | olivno | olje, por, lovorjev list, česen, žlico gorčice | P |
Potrebujemo : 30 dag kuskusa, breskev, 3 zelene bučke, | olivno | olje, manjšo rdečo čebulo, 2 stroka česna, žličko | P |
da se kuskus napije vode. V ponvi segrejemo | olivno | olje in na njem počasi prepražimo rdečo čebulo | P |
soljo, poprom in mleto baziliko. Segrejemo | olivno | olje in na njem na hitro z obeh strani opečemo | P |
sicer precej maščob, a so kakovostne, denimo | olivno | olje, veliko zelenjave in dobrih začimb (antioksidanti | P |
maščobne kisline. Te so rastlinska jedilna olja ( | olivno | in sončnično) in industrijsko pripravljene maščobe | P |
Najboljša izbira ponuja šentjanževo, jojobino, | olivno, | mandljevo, ognjičevo in druga, ki jih lahko | P |
sicer pa sta najbolj univerzalni osnovni olji | olivno | in mandljevo, ki blagodejno vplivata tudi na | P |
bakterijami ali virusi. Dodatki milu, kot so jojoba, | olivno | olje in različne dišave, jih naredijo še vabljivejša | P |
energiji, zato so dobrodošli pusto meso, ribe, | olivno | ali laneno olje, jajca, razni oreški ter seveda | P |
zlasti mineralna ali rastlinska olja, na primer | olivno | ali mandljevo.Izdatneje jih uporabimo za bolj | P |
privoščijo nekoliko širši izbor odtenkov. Tiste z | olivno | poltjo lahko izbirajo med rdečili, ki jim je | P |
Potrebujemo: 50 dag mladega krompirja, sol, poper, | olivno | olje, česen, rdečo mleto papriko, žličko mletega | P |
ali cel paradižnik), majhno čebulo, česen in | olivno | olje. Priprava: Mladi krompir operemo in narežem | P |
in osušimo. V skodeli zmešamo mleto papriko, | olivno | olje, drobno sesekljan česen, mleti koriander | P |
do konca spečemo. Za omako segrejemo v ponvi | olivno | olje, dodamo drobno sesekljano čebulo ter olupljen | P |
drobtin, olje, vitlof, sol in poper; za preliv: | olivno | olje, 2 stroka česna, 2 žlici kaper, 2 žlici | P |
brisačo, da se odcedijo. Za preliv damo v kozico | olivno | olje, drobno sesekljan česen in sesekljane kapre | P |
kroglice narežemo na polovice. V skledi zmešamo | olivno | olje, balzamični kis, malo soli, malo popra | P |
Čebulo olupimo in sesekljamo. V ponvi segrejemo | olivno | olje, dodamo drobno narezan gomolj koprca in | P |
pastinak, 3 manjše korenčke, manjšo rumeno bučo, | olivno | olje, lovorjev list, sol, poper, svež timijan | P |
čebulo, 20 dag sveže špinače, 3 stroke česna, | olivno | olje, mleti laški kumin, koriander, 2 žlici | P |
naribanega parmezana ali trdega ovčjega sira in | olivno | olje. Priprava : Zelenjavo operemo in očistimo | P |
papriko Potrebujemo : 4 manjše rdeče paprike, | olivno | olje, česen, 50 dag paradižnikovih pelatov, | P |
Potrebujemo : 20 dag svežih šampinjonov, 20 dag pora, | olivno | olje, česen, manjšo čebulo, 7 dag masla, 35 | P |
3 žlice orehovega olja, 2 limoni, peteršilj, | olivno | olje in 3 stroke česna. Priprava : Jurčke operem | P |
Jurčke operemo in jih narežemo na tanke rezine. | Olivno | olje segrejemo in jurčke na hitro opečemo.Na | P |
uporabljamo samo dobra olja. Še posebno dobra sta | olivno | in repično.Slabe maščobe, ki imajo veliko nasičenih | P |
sredini naredimo jamico, vanjo damo kvas in | olivno | olje ter zgnetemo v testo.Slanino narežemo na | P |
skuhamo v malo soljeni vodi. V ponvi segrejemo | olivno | olje in na njem na hitro prepražimo zelenjavo | P |
čebulo, sol, sveže mleti poper, kis, bučno ali | olivno | olje. Priprava : Fižol čez noč pustimo v hladni | P |
olja lahko štejemo zlasti ekstra sončnično, | olivno | in lešnikovo. Ogrščično (repično) olje je tudi | P |
šestkrat več polinenasičenih maščobnih kislin kot | olivno. | Olja z malo nasičenih maščobnih kislin (približno | P |
olivnega ali ekstra sončničnega. Nerafinirano | olivno | in bučno olje dajeta hrani tudi svojevrsten | P |
olje dajeta hrani tudi svojevrsten okus, denimo | olivno | olje v ribji solati na mediteranski način ali | P |
različnih jedi. Dobra olja za cvrenje pa so | olivno, | ekstra sončnično, ogrščično, arašidno, kokosovo | P |
očistimo. V ponvi z debelim dnom segrejemo | olivno | olje, prepražimo česen in timijan, nato dodamo | P |
3 žlice moke, sol in sveže zmlet črni poper, | olivno | olje, 200 g na kocke narezane pancete, 2 olupljena | P |
bambusovih vršičkov, 0,5 l sladke smetane, česen, | olivno | olje in sol. Priprava : Mleko solimo in vanj | P |
10 dag topljivega sira, 2 paradižnika, česen, | olivno | olje, sol, poper, peteršilj, belo vino, drobtine | P |
tabasko, muškatni orešček, česen, drobnjak, | olivno | olje in timijan. Priprava : Bučam najprej odstra | P |
majhno čebulo, svežo baziliko, sol, poper, | olivno | olje, česen, različno pernato solato, 4 kroglice | P |
peteršilj, česen, 3 jajca, 5 dag gorgonzole, | olivno | olje, večjo šalotko in gustin. Priprava : Riž | P |
Šalotko olupimo in sesekljamo. V ponvi segrejemo | olivno | olje in jo na njem rahlo prepražimo, dodamo | P |
kockami Potrebujemo : 30 dag rukole, čebulo, | olivno | olje, 6 dcl kokošje osnove, 1,4 dcl sladke smetane | P |
Priprava : Čebulo olupimo in sesekljamo. | Olivno | olje segrejemo in na njem rahlo prepražimo čebulo | P |
olupimo in drobno nasekljamo. V kozici segrejemo | olivno | olje skupaj z maslom in na njem zasteklenimo | P |
povrh, 4 pesti gob, ki smo jih lepo skrtačili, | olivno | olje, pest rukole ali druge solate. Priprava | P |
pečico. Potrebujemo (za štiri): sol ene limone, | olivno | olje, sol in sveže zmlet črni poper, 3 stroke | P |
enojno nenasičena in ima enako strukturo kot | olivno | olje.Izjemen gastronomski užitek ni zgolj kaviar | P |
kislo smetano, timijan, česen, 4 žlice moke in | olivno | olje. Priprava: Bučko operemo in narežemo na | P |
poper, česen, peteršilj, šopek jušne zelenjave, | olivno | olje, 4 šopke rukole in olje. Priprava: Zlatovšč | P |
glinenih odtenkih, ki se raztezajo od listnatega in | olivno | zelenega do vijoličnih, ter v "zasivljenih" | P |
Zelo učinkovita in povsem naravna so tudi | olivno | olje, olje iz grenivkinih koščic in mandljevo | P |
masaži uporabljamo lanene mošnjičke, namočene v | olivno | olje in napolnjene s kristali soli iz strunjanskih | P |
celic povrhnjice in globinsko čiščenje kože, | olivno | olje pa jo napoji, da je mehka in voljna.« | P |
nariban parmezan, jušno osnovo in ekstra deviško | olivno | olje. Priprava: Na olju popražimo sesekljano | P |
dobrodošle predvsem oljne obloge. Uporabimo lahko | olivno, | avokadovo ali mandljevo olje in namaščene lase | P |
sam lotim edino špagetov. Recept: špageti, | olivno | olje, grobo narezan česen.Razvada? | P |
šopek drobnjaka, 5 žlic majoneze, sol, poper, | olivno | olje, baziliko, česen, peteršilj in žličko gorčice | P |
narežemo na tanke rezance. V ponvi segrejemo | olivno | olje in na hitro opečemo rezance paprike in | P |
korenje, peteršilj), sol, beli poper, timijan, | olivno | olje, 2 pomaranči, 6 žlic kisle smetane in 3 | P |
jim privoščimo oljno kopel, v katero zamešamo | olivno | in jojobino olje, in jih potem ne umijemo, ampak | P |
maščobo, beljakovinami in mineralnimi snovmi. | Olivno | olje doda še malo maščobe.Vse naštete snovi | P |
***** | Olivno | olje Za sijočo kožo in dober tek | P |
miru v polnem razcvetu. Že stari Egipčani so | olivno | olje uporabljali tudi kot kozmetično sredstvo | P |
je bilo povedanega in napisanega že ogromno. | Olivno | olje ‐ poznamo več sto različnih ‐ štejemo med | P |
Blagodejni učinki | Olivno | olje, ki ga je treba vedno hraniti v temnem | P |
nevarnost za nastanek rakastih kožnih obolenj. | Olivno | olje obenem čisti kožo in zmanjšuje vnetja, | P |
obolenji in vsebovalo veliko vitamina E. Deviško | olivno | olje Vemo, da se vse, kar pojemo, še kako pozna | P |
lepo polt in tudi svetovljanke prisegajo na | olivno | olje: nekaj kapljic v hrano, drugo na obraz | P |
in brez vonja, manjša je njegova vrednost. | Olivno | olje zmanjšuje nevarnost za nastanek rakastih | P |
še mineralna ali rastlinska olja, na primer | olivno | ali mandljevo.Zaužiti moramo tudi dovolj vode | P |
kocke, pražimo v posodi, da se stopi, in dodamo | olivno | olje.V stopljeni slanini in olju dušimo čebulo | P |
žlice zeliščne mešanice »fines herbes«, 2 jajci, | olivno | olje, sol in sveže mleti poper. Priprava: Bučke | P |
limono, beli balzamični kis, gorčico, sol, poper, | olivno | olje, orehovo olje in med. Priprava: Rdečo | P |
balzamični kis, malo limoninega soka, malo medu, | olivno | in orehovo olje, malo posolimo in popopramo | P |
dcl sladke smetane, rumenjak, limono, česen in | olivno | olje. Priprava: Piščanca operemo in razkosamo | P |
Omako pokuhamo. Posebej v drugi ponvi segrejemo | olivno | olje in na njem prepražimo narezane šampinjone | P |
paličnim mešalnikom ali v mešalniku ter dodajamo | olivno | olje in drobtine.Omako posolimo in popopramo | P |
Preložimo v skledico. Mešanici z baziliko primešamo | olivno | olje, limonin sok, čisto juho ali 2 žlici vode | P |
sir), češnjevec, kisle kumarice (po želji), | olivno | olje, sol, omako (po želji), vrvico in škarjice | P |
oleseneli, in jih v slani vodi 10 minut kuhamo. | Olivno | olje segrejemo in na njem na hitro podušimo | P |
črno žilo. V veliko teflonsko ponev zlijemo | olivno | olje in ga na zmernem ognju segrejemo.Dodamo | P |
in uporabljamo samo kakovostna olja, denimo | olivno. | S tem postopkom pa ne smemo povečati energijske | P |
običajno velike bučke, 4 kose sira mocarela, sol, | olivno | olje in 4 sveže paradižnike. Priprava: Bučke | P |
surovine. Pomembno je, da uporabimo res dobro | olivno | olje, namesto navadne mocarele lahko damo bivoljo | P |
500 g mlete govedine, 100 g krušnih drobtin in | olivno | olje za mazanje. Priprava: Čebuli olupimo. | P |
drobno nasekljamo. V loncu segrejemo maslo in | olivno | olje.Nato podušimo por, stebelno zeleno in čebulo | P |
majonezno omako s tremi rumenjaki in 5 dcl olja ( | olivno, | ogrščično) z vsemi dodatki, bi s tremi žličkami | P |
polnozrnati kruh, uporabljam hladno stiskano | olivno | olje, sveže sadje in zelenjavo, pijem vodo ali | P |
bodic ježevca v bolnikovi sobi prežene vročino, | olivno | olje, v katerem so eno leto namakali kačo ali | P |
marsikje, še posebej so izstopali nežno roza in | olivno | zeleni pri Burberryju Prorsumu, kjer so bili | P |
malo na zob in čisto nič pocast, parmezan in | olivno | olje, ki so ju primešali, tik preden so riž | P |
pojavili listki z napisi: »Na zgornji polici je | olivno | olje.« »Zloži perilo, ko bo suho.« | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 1 43 143 243 343 443 543 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |