nova beseda iz Slovenije

olivno (443-542)


pripravimo z medom. Zmešamo rumenjak, žličko medu in      olivno      olje ter zmes vtremo v lasišče.Po eni uri dobro  P
še mineralna ali rastlinska olja, na primer      olivno      ali mandljevo.Uporabimo jih tudi za masažo,  P
poprovih zrn, 400 g paradižnika češnjevca in      olivno      olje po potrebi. Priprava: Pripravimo kozarca  P
naribanega pekorina, 8 žlic olivnega olja (in      olivno      olje za pokritje). Priprava: Pripravimo kozarec  P
bazilika, peteršilj, drobnjak, majaron, timijan),      olivno      olje, 5 dag parmezana v kosu, sol, poper, češnjeve  P
porom in limono Potrebujemo : 25 dag leče,      olivno      olje, por, lovorjev list, česen, žlico gorčice  P
Potrebujemo : 30 dag kuskusa, breskev, 3 zelene bučke,      olivno      olje, manjšo rdečo čebulo, 2 stroka česna, žličko  P
da se kuskus napije vode. V ponvi segrejemo      olivno      olje in na njem počasi prepražimo rdečo čebulo  P
soljo, poprom in mleto baziliko. Segrejemo      olivno      olje in na njem na hitro z obeh strani opečemo  P
sicer precej maščob, a so kakovostne, denimo      olivno      olje, veliko zelenjave in dobrih začimb (antioksidanti  P
maščobne kisline. Te so rastlinska jedilna olja (     olivno      in sončnično) in industrijsko pripravljene maščobe  P
Najboljša izbira ponuja šentjanževo, jojobino,      olivno,      mandljevo, ognjičevo in druga, ki jih lahko  P
sicer pa sta najbolj univerzalni osnovni olji      olivno      in mandljevo, ki blagodejno vplivata tudi na  P
bakterijami ali virusi. Dodatki milu, kot so jojoba,      olivno      olje in različne dišave, jih naredijo še vabljivejša  P
energiji, zato so dobrodošli pusto meso, ribe,      olivno      ali laneno olje, jajca, razni oreški ter seveda  P
zlasti mineralna ali rastlinska olja, na primer      olivno      ali mandljevo.Izdatneje jih uporabimo za bolj  P
privoščijo nekoliko širši izbor odtenkov. Tiste z      olivno      poltjo lahko izbirajo med rdečili, ki jim je  P
Potrebujemo: 50 dag mladega krompirja, sol, poper,      olivno      olje, česen, rdečo mleto papriko, žličko mletega  P
ali cel paradižnik), majhno čebulo, česen in      olivno      olje. Priprava: Mladi krompir operemo in narežem  P
in osušimo. V skodeli zmešamo mleto papriko,      olivno      olje, drobno sesekljan česen, mleti koriander  P
do konca spečemo. Za omako segrejemo v ponvi      olivno      olje, dodamo drobno sesekljano čebulo ter olupljen  P
drobtin, olje, vitlof, sol in poper; za preliv:      olivno      olje, 2 stroka česna, 2 žlici kaper, 2 žlici  P
brisačo, da se odcedijo. Za preliv damo v kozico      olivno      olje, drobno sesekljan česen in sesekljane kapre  P
kroglice narežemo na polovice. V skledi zmešamo      olivno      olje, balzamični kis, malo soli, malo popra  P
Čebulo olupimo in sesekljamo. V ponvi segrejemo      olivno      olje, dodamo drobno narezan gomolj koprca in  P
pastinak, 3 manjše korenčke, manjšo rumeno bučo,      olivno      olje, lovorjev list, sol, poper, svež timijan  P
čebulo, 20 dag sveže špinače, 3 stroke česna,      olivno      olje, mleti laški kumin, koriander, 2 žlici  P
naribanega parmezana ali trdega ovčjega sira in      olivno      olje. Priprava : Zelenjavo operemo in očistimo  P
papriko Potrebujemo : 4 manjše rdeče paprike,      olivno      olje, česen, 50 dag paradižnikovih pelatov,  P
Potrebujemo : 20 dag svežih šampinjonov, 20 dag pora,      olivno      olje, česen, manjšo čebulo, 7 dag masla, 35  P
3 žlice orehovega olja, 2 limoni, peteršilj,      olivno      olje in 3 stroke česna. Priprava : Jurčke operem  P
Jurčke operemo in jih narežemo na tanke rezine.      Olivno      olje segrejemo in jurčke na hitro opečemo.Na  P
uporabljamo samo dobra olja. Še posebno dobra sta      olivno      in repično.Slabe maščobe, ki imajo veliko nasičenih  P
sredini naredimo jamico, vanjo damo kvas in      olivno      olje ter zgnetemo v testo.Slanino narežemo na  P
skuhamo v malo soljeni vodi. V ponvi segrejemo      olivno      olje in na njem na hitro prepražimo zelenjavo  P
čebulo, sol, sveže mleti poper, kis, bučno ali      olivno      olje. Priprava : Fižol čez noč pustimo v hladni  P
olja lahko štejemo zlasti ekstra sončnično,      olivno      in lešnikovo. Ogrščično (repično) olje je tudi  P
šestkrat več polinenasičenih maščobnih kislin kot      olivno.     Olja z malo nasičenih maščobnih kislin (približno  P
olivnega ali ekstra sončničnega. Nerafinirano      olivno      in bučno olje dajeta hrani tudi svojevrsten  P
olje dajeta hrani tudi svojevrsten okus, denimo      olivno      olje v ribji solati na mediteranski način ali  P
različnih jedi. Dobra olja za cvrenje pa so      olivno,      ekstra sončnično, ogrščično, arašidno, kokosovo  P
očistimo. V ponvi z debelim dnom segrejemo      olivno      olje, prepražimo česen in timijan, nato dodamo  P
3 žlice moke, sol in sveže zmlet črni poper,      olivno      olje, 200 g na kocke narezane pancete, 2 olupljena  P
bambusovih vršičkov, 0,5 l sladke smetane, česen,      olivno      olje in sol. Priprava : Mleko solimo in vanj  P
10 dag topljivega sira, 2 paradižnika, česen,      olivno      olje, sol, poper, peteršilj, belo vino, drobtine  P
tabasko, muškatni orešček, česen, drobnjak,      olivno      olje in timijan. Priprava : Bučam najprej odstra  P
majhno čebulo, svežo baziliko, sol, poper,      olivno      olje, česen, različno pernato solato, 4 kroglice  P
peteršilj, česen, 3 jajca, 5 dag gorgonzole,      olivno      olje, večjo šalotko in gustin. Priprava : Riž  P
Šalotko olupimo in sesekljamo. V ponvi segrejemo      olivno      olje in jo na njem rahlo prepražimo, dodamo  P
kockami Potrebujemo : 30 dag rukole, čebulo,      olivno      olje, 6 dcl kokošje osnove, 1,4 dcl sladke smetane  P
Priprava : Čebulo olupimo in sesekljamo.      Olivno      olje segrejemo in na njem rahlo prepražimo čebulo  P
olupimo in drobno nasekljamo. V kozici segrejemo      olivno      olje skupaj z maslom in na njem zasteklenimo  P
povrh, 4 pesti gob, ki smo jih lepo skrtačili,      olivno      olje, pest rukole ali druge solate. Priprava  P
pečico. Potrebujemo (za štiri): sol ene limone,      olivno      olje, sol in sveže zmlet črni poper, 3 stroke  P
enojno nenasičena in ima enako strukturo kot      olivno      olje.Izjemen gastronomski užitek ni zgolj kaviar  P
kislo smetano, timijan, česen, 4 žlice moke in      olivno      olje. Priprava: Bučko operemo in narežemo na  P
poper, česen, peteršilj, šopek jušne zelenjave,      olivno      olje, 4 šopke rukole in olje. Priprava: Zlatovšč  P
glinenih odtenkih, ki se raztezajo od listnatega in      olivno      zelenega do vijoličnih, ter v "zasivljenih"  P
Zelo učinkovita in povsem naravna so tudi      olivno      olje, olje iz grenivkinih koščic in mandljevo  P
masaži uporabljamo lanene mošnjičke, namočene v      olivno      olje in napolnjene s kristali soli iz strunjanskih  P
celic povrhnjice in globinsko čiščenje kože,      olivno      olje pa jo napoji, da je mehka in voljna.«   P
nariban parmezan, jušno osnovo in ekstra deviško      olivno      olje. Priprava: Na olju popražimo sesekljano  P
dobrodošle predvsem oljne obloge. Uporabimo lahko      olivno,      avokadovo ali mandljevo olje in namaščene lase  P
sam lotim edino špagetov. Recept: špageti,      olivno      olje, grobo narezan česen.Razvada?  P
šopek drobnjaka, 5 žlic majoneze, sol, poper,      olivno      olje, baziliko, česen, peteršilj in žličko gorčice  P
narežemo na tanke rezance. V ponvi segrejemo      olivno      olje in na hitro opečemo rezance paprike in  P
korenje, peteršilj), sol, beli poper, timijan,      olivno      olje, 2 pomaranči, 6 žlic kisle smetane in 3  P
jim privoščimo oljno kopel, v katero zamešamo      olivno      in jojobino olje, in jih potem ne umijemo, ampak  P
maščobo, beljakovinami in mineralnimi snovmi.      Olivno      olje doda še malo maščobe.Vse naštete snovi  P
*****      Olivno      olje Za sijočo kožo in dober tek   P
miru v polnem razcvetu. Že stari Egipčani so      olivno      olje uporabljali tudi kot kozmetično sredstvo  P
je bilo povedanega in napisanega že ogromno.      Olivno      olje ‐ poznamo več sto različnih ‐ štejemo med  P
Blagodejni učinki      Olivno      olje, ki ga je treba vedno hraniti v temnem  P
nevarnost za nastanek rakastih kožnih obolenj.      Olivno      olje obenem čisti kožo in zmanjšuje vnetja,  P
obolenji in vsebovalo veliko vitamina E. Deviško      olivno      olje Vemo, da se vse, kar pojemo, še kako pozna  P
lepo polt in tudi svetovljanke prisegajo na      olivno      olje: nekaj kapljic v hrano, drugo na obraz  P
in brez vonja, manjša je njegova vrednost.      Olivno      olje zmanjšuje nevarnost za nastanek rakastih  P
še mineralna ali rastlinska olja, na primer      olivno      ali mandljevo.Zaužiti moramo tudi dovolj vode  P
kocke, pražimo v posodi, da se stopi, in dodamo      olivno      olje.V stopljeni slanini in olju dušimo čebulo  P
žlice zeliščne mešanice »fines herbes«, 2 jajci,      olivno      olje, sol in sveže mleti poper. Priprava: Bučke  P
limono, beli balzamični kis, gorčico, sol, poper,      olivno      olje, orehovo olje in med. Priprava: Rdečo  P
balzamični kis, malo limoninega soka, malo medu,      olivno      in orehovo olje, malo posolimo in popopramo  P
dcl sladke smetane, rumenjak, limono, česen in      olivno      olje. Priprava: Piščanca operemo in razkosamo  P
Omako pokuhamo. Posebej v drugi ponvi segrejemo      olivno      olje in na njem prepražimo narezane šampinjone  P
paličnim mešalnikom ali v mešalniku ter dodajamo      olivno      olje in drobtine.Omako posolimo in popopramo  P
Preložimo v skledico. Mešanici z baziliko primešamo      olivno      olje, limonin sok, čisto juho ali 2 žlici vode  P
sir), češnjevec, kisle kumarice (po želji),      olivno      olje, sol, omako (po želji), vrvico in škarjice  P
oleseneli, in jih v slani vodi 10 minut kuhamo.      Olivno      olje segrejemo in na njem na hitro podušimo  P
črno žilo. V veliko teflonsko ponev zlijemo      olivno      olje in ga na zmernem ognju segrejemo.Dodamo  P
in uporabljamo samo kakovostna olja, denimo      olivno.     S tem postopkom pa ne smemo povečati energijske  P
običajno velike bučke, 4 kose sira mocarela, sol,      olivno      olje in 4 sveže paradižnike. Priprava: Bučke  P
surovine. Pomembno je, da uporabimo res dobro      olivno      olje, namesto navadne mocarele lahko damo bivoljo  P
500 g mlete govedine, 100 g krušnih drobtin in      olivno      olje za mazanje. Priprava: Čebuli olupimo.  P
drobno nasekljamo. V loncu segrejemo maslo in      olivno      olje.Nato podušimo por, stebelno zeleno in čebulo  P
majonezno omako s tremi rumenjaki in 5 dcl olja (     olivno,      ogrščično) z vsemi dodatki, bi s tremi žličkami  P
polnozrnati kruh, uporabljam hladno stiskano      olivno      olje, sveže sadje in zelenjavo, pijem vodo ali  P
bodic ježevca v bolnikovi sobi prežene vročino,      olivno      olje, v katerem so eno leto namakali kačo ali  P
marsikje, še posebej so izstopali nežno roza in      olivno      zeleni pri Burberryju Prorsumu, kjer so bili  P
malo na zob in čisto nič pocast, parmezan in      olivno      olje, ki so ju primešali, tik preden so riž  P
pojavili listki z napisi: »Na zgornji polici je      olivno      olje.« »Zloži perilo, ko bo suho.«   P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 43 143 243 343 443 543 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA