nova beseda iz Slovenije

olivno (243-342)


Ja. Kaj, če bi jaz eno tole      olivno      štručko.A so dobre?   G
poglejte. No, v redu, potem bom pa kar eno to      olivno      štručko vzela. Ja.Boste še kaj?   G
obirati. Mislim, ker ona se je zamislila neko      olivno      olje.Kot da bučno ni v redu.   G
stiskali, smo pridelali zlato rumene barve olje.      Olivno      ali oljčno.Zdaj pobiramo plodove svojega dela  G
zdaj stisnili in zdaj bomo pili čisto pravo      olivno      olje.Oljčno olje.  G
Oljčno olje.      Olivno      ali oljčno, je enako vredno.Vseeno.   G
jih z oljem, dodali malo kisa, popra in seveda      olivno      olje. Res, da je mogoče malo bolj slano, ampak  G
prilično poceni in tukaj, na tem območju, kjer je      olivno      olje doma, so to ljudje skuhali in dobro potolkli  G
peteršiljem. Na tem področju, kjer pridelujemo      olivno      olje, solate ne poznamo drugače kot samo z olivnim  G
z olivnim oljem. Katerakoli solata, vedno je      olivno      olje prisotno.Jaz ne morem več.   G
dodamo malo skute, kruhke tako in tako popečemo,      olivno      olje, česen. To je relativno hitro.  G
ne marajo, ne. Ampak mislim, da se česen in      olivno      olje zelo lepo ujameta. Mhm.In oba sta zelo  G
rože, namočimo jih v jedilno olje. Lahko tudi      olivno,      samo je malo dražje.Steklenico pustimo približno  G
slišimo pričevanja o Jezusovih ikonah, ki izločajo      olivno      olje ali pa, ko kipec Marije začne točiti krvave  G
Kuharski recept. Jedilno      olivno      olje na tisoč in en način.To mafijce zanima  G
olje na tisoč in en način. To mafijce zanima,      olivno      olje.Olivno olje?   G
To mafijce zanima, olivno olje.      Olivno      olje? Razumem, čeprav se bom delal, kot da ne  G
naredila z mojimi olivami? Marko potrpi še malo in      olivno      olje bo gotovo. Kakšno olivno olje, pa kaj vama  G
potrpi še malo in olivno olje bo gotovo. Kakšno      olivno      olje, pa kaj vama je?Uničila sta moje olive  G
V prehrani se uporabljajo rastlinska olja.      Olivno,      bučno, koruzno, sončnično, sojino, olje iz oljne  G
Taček? Zdaj pa poglejta, kako iz oliv naredijo      olivno      olje. Ja, fanta.   G
gremo na oljčno olje. Kaj je prav, oljčno ali      olivno?     Oboje je prav.  G
Izraz izvira iz okolice Trsta. Medtem ko      olivno      olje imamo za tujko italijanskega izvora.Oni  G
italijanskega izvora. Oni pravijo olio di oliva-      olivno      olje. Nam lepše zveni v ušesih oljčno olje.  G
ušesih oljčno olje. Po slovarju je pa prav tudi      olivno      olje.Vi ste pripravili na ogled nekaj hrane  G
Vi imate bolj vojaško barvo. Peščeno,      olivno      zeleno.Vaša rutica je bolj pisana, vaša ni.  G
bakala, sol, poper in česen. In to pravi česen in      olivno      olje.To je vse, kar ta riba vsebuje.   G
morajo biti, če hočemo, da je dober bakala.      Olivno      olje? Olivno.  G
Olivno olje?      Olivno.     Niste rekli bučno olje?   G
Na kumarce, zeleno solato, na paradižnik.      Olivno      ali bučno?Lahko eno ali drugo.  G
gregado" potrebujemo krompir, peteršilj, česen,      olivno      olje in kalamare, narezane na tanke rezine.  G
sokom in belim vinom ter jih začiniti. Čisto      olivno      olje še obogati okus jedi. Po eni uri peke gregado  G
oljko, pa ni nujno, da je alergičen tudi na      olivno      olje. Res je tako.  G
toni. Tukaj se lahko kombinirajo barve zelena,      olivno      zelena, rjava, drap, do bele recimo.Tudi rumeni  G
šentjanževke in je čas, da jih naberemo, namočimo v      olivno      olje.In uporabo ognjičevega mazila izmenično  G
olivnim ali sončničnim oljem 100 g zelene solate,      olivno      ali bučno olje, strok česna Malica: 1 pomaranča  P
1 kaki Kosilo: 100 g piščanca ali purana,      olivno      olje 150 g dušenega brokolija, 3 dag sira  P
sira brie, strok česna 150 g paradižnika,      olivno      ali bučno olje Malica: 1 jabolko   P
kruha s semeni, paradižnik, paprika (200 g),      olivno      ali bučno olje, začimbe Vsebnost holesterola  P
pred soncem; dovoljeno je samo hladno stiskano      olivno      olje, in še to samo po predhodnem posvetu.   P
hrane, ki je v medijih izpostavljena kot zdrava (     olivno      olje ter črn in polnozrnat kruh), kar strokovnjaki  P
zadnjem času priporočajo uporabo rastlinskih olj (     olivno,      sončnično, repično ...), margarine pa niso zdrave  P
ravni holesterola: ovseni kosmiči, ječmen, soja,      olivno      olje, grah, pomaranče, špinača, jogurt Srcu  P
česen, oreščki, jagode, banane, ječmen, grozdje,      olivno      olje, riž, alge, čaj Za dobro prebavo: artičoke  P
v katero damo nekoliko maščobe (najboljše je      olivno      olje) in žlico ali dve vode.Če je treba, med  P
zelenjavi prilega samo maslo, če pa se odločimo za      olivno      olje, mora biti zelo nežno. Solata iz pečene  P
lotite priprave nadeva. V manjšo ponev zlijete      olivno      olje.Na srednje močnem ognju pražite čebulo  P
sesekljate. V skledo daste krompir, česen, sol,      olivno      olje, smetano in poper ter z električnim mešalnikom  P
stresete moko, sol, meto, sesekljano čebulo in      olivno      olje. Medtem ko gnetete na delovni mizi, počasi  P
zdrobljeno feto, dodate stepeno jajce, mleko,      olivno      olje in zdrob.Z vilicami temeljito premešate  P
zavezniki špinače so maslo, smetana, jogurt,      olivno      olje, trdi siri, poper in muškatni orešček.  P
težo. Hladno stiskano rastlinsko olje, zlasti      olivno,      bo zagotovilo potrebne esencialne maščobne kisline  P
Izmed esencialnih maščob najbolj priporočamo      olivno      in bučno olje ter olje iz lanenega semena.Ta  P
tekoče umbrijsko zlato ni zgolj vino, temveč tudi      olivno      olje. V Umbriji imajo svojo znamenito trojko  P
sredozemsko trojko, ki jo sestavljajo vino, žito in      olivno      olje), v katero sodijo vino, tartufi in olivno  P
olivno olje), v katero sodijo vino, tartufi in      olivno      olje.Devetdeset odstotkov olivnega olja, ki  P
živahnem trgu, kjer lahko kupimo vse: najžlahtnejše      olivno      olje ali pa ceneno spodnje perilo. Nepogrešljiva  P
OLJA ZA TELO      Olivno      olje so za maziljenje telesa uporabljali že  P
ter mehča in pomirja kožo. Hladno stisnjeno      olivno      olje lahko uporabljate tudi pri sončenju, prav  P
lecitinska obloga. V kožo na obrazu vtirajte      olivno      olje, nato pa jo namažite še s stepenim rumenjakom  P
dobri teflonski posodi ter ji dodamo začimbe in      olivno      olje, za več zabave in prijetno druženje pa  P
rižota najboljša, če jo pripravimo z beluši.      Olivno      olje, mlada čebula in česen, čisto na koncu  P
ali 25 dag solate iz plodov zabelimo z oljem (     olivno,      bučno), dodamo česen, čebulo, sol in čim manj  P
centimetra široke trakove. V veliki ponvi segrejete      olivno      olje.Dodate mandlje, ki jih pražite, dokler  P
široke trakove narezano rukolo ter baziliko,      olivno      olje, kis, sesekljan česen in sol.Skuhate testenine  P
Priprava V ponvi segrejete      olivno      olje ter spražite čebulo in koruzo.Ves čas mešate  P
mleko namesto polnomastnega. - Uporabljajte      olivno      olje namesto navadnega rastlinskega. - Za osnovo  P
Kuhajmo z olivnim oljem      Olivno      olje vse bolj osvaja naše kuhinje, pa ne samo  P
nejeverniki, ki so še nedavno prisegali, da je      olivno      olje dobro samo za kožo, ožgano od sonca, za  P
In kako polno cvetico ima," lahko slišimo. "     Olivno      olje je pač olivno olje," najbrž marsikoga zamika  P
cvetico ima," lahko slišimo. "Olivno olje je pač      olivno      olje," najbrž marsikoga zamika, da bi pripomnil  P
Pa ni. Najboljše      olivno      olje, ki ga uporabljamo predvsem kot dodatek  P
zelenjavi, je hladno stisnjeno ekstra deviško      olivno      olje, pa naj bo istrsko, dalmatinsko, italijansko  P
še fino deviško, navadno deviško, rafinirano      olivno,      olivno olje in olje olivnih tropin).Če ga vzamemo  P
deviško, navadno deviško, rafinirano olivno,      olivno      olje in olje olivnih tropin).Če ga vzamemo pri  P
ki jih objavljamo, zahtevajo ekstra deviško      olivno      olje. Vložene bučke   P
2 lovorova lista,      olivno      olje (dalmatinsko), sol.   P
prekrijete z olivnim oljem. Uporabite dalmatinsko      olivno      olje, ker je nežno in ne zatre blagega okusa  P
1 limono,      olivno      olje (istrsko), poper,   P
delovni pult. Naredite luknjo ter vlijete vodo in      olivno      olje.Gnetete toliko časa, da dobite voljno testo  P
stepena jajca, sesekljano čebulo, poper, koper in      olivno      olje.Dobro premešate.   P
polovico sladkorja. Primešate še nastrgano lupino,      olivno      olje in vino.Dodate moko in sol.   P
Uporabljamo samo hladno stisnjena olja, kot so      olivno,      mandljevo, sončnično, avokadovo, sojino ter  P
majhna bučka ali jajčevec      olivno      olje sol   P
kot njeni kraji. Kulinarika se močno opira na      olivno      olje, paradižnik, česen in zeli.Kamnita, rdečkasta  P
stresete kapre, olive in prilijete preostalo      olivno      olje.Segrejete in na nizkem ognju kuhate približno  P
lističe, čebulo sesekljate. V voku segrejete      olivno      olje in na hitro popražite čebulo, bučke, kuhan  P
Priprava V veliko ponev zlijete      olivno      olje in na srednje močnem ognju pražite čebulo  P
okus brokolija zahteva najboljše ekstra deviško      olivno      olje. Špageti   P
nekateri - pa ne le nerodneži - raje uporabljajo      olivno      olje z vonjem po česnu. Nekateri pražijo cele  P
sončničnim oljem naj bi delovala tudi preventivno.      Olivno      olje Oljka je že na tisoče let simbol rodnosti  P
let simbol rodnosti, slave in miru. O tem, da      olivno      olje vrača moč in mladost, so bili prepričani  P
nastane med zorenjem in staranjem. Deviško      olivno      olje vsebuje od 55 do 85 odstotkov oleinske  P
dajejo klorofilu podobne snovi in karotenoidi.      Olivno      olje pridobivajo na več načinov, najboljše pa  P
najboljše pa je ekstra deviško hladno stiskano      olivno      olje, ki ga je samo za kakih 10 odstotkov vse  P
odrgnin in ran, že od nekdaj pa je znano, da      olivno      olje daje koži in lasem lesk in prožnost. Olivno  P
olje daje koži in lasem lesk in prožnost.      Olivno      olje ima poleg antioksidantnega tudi močno protibakterijsko  P
varovalna dieta za srce, temelji na olivnem olju.      Olivno      olje veže v maščobah topne toksine in jih odstranjuje  P
ohladimo in dodamo solati). Dodamo bučno ali      olivno      olje in malce kisa. Sadna solata iz 200 g svežega  P
5 kosov kruha ciabatta,      olivno      olje. Priprava   P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 43 143 243 343 443 543 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA