nova beseda iz Slovenije

dcl (101-200)


čistilen, zato ga pijemo po malem; ne kaj več kot 1      dcl      naenkrat.Če obenem z rdečo peso stisnemo tudi  P
lahko spijemo dvojni odmerek, to je od 2 do 3      dcl.     Sprva in zlasti če tovrstne hrane nismo vajeni  P
študija. Že ena alkoholna pijača na dan (4      dcl      piva ali 1,3 dcl vina) v prvih treh mesecih  P
alkoholna pijača na dan (4 dcl piva ali 1,3      dcl      vina) v prvih treh mesecih nosečnosti pri otrocih  P
1,5 kg sadja: ananasa ali banan 7      dcl      sladke smetane Sadje očistite in narežete na  P
ščepec soli 1      dcl      olja iz koruznih kalčkov (lahko tudi mandljevega  P
dva majhna rogljička, 3 dag šunke in največ 2      dcl      piva.Po možnosti ne vsega naenkrat.   P
Dnevni vnos vode z okusom ne bi smel presegati 3      dcl,      kar velja za vse starostne skupine. Vode z  P
minut pred večjim obrokom, skupaj z minimalno 2      dcl      tekočine, najbolje pred kosilom in večerjo.  P
Priporočene količine: ena skodelica (2,5      dcl)      žita ali testenin petkrat na teden. Kombinacija  P
Priporočene količine: od 2 do 3 skodelice (2,5      dcl)      na dan. Kombinacija z livingstonsko dieto:  P
čajne žličke žajbljevih listov prelijte s 3      dcl      vrele vode.Pokrito pustite stati 10 minut in  P
čajni žlički žajbljevih listov prelijte 1,5      dcl      vrele vode.Pokrito pustite stati 10 minut in  P
Pripravek z mlekom Pri kašlju v 2      dcl      mleka skuhamo 3 čajne žličke žajbljevih lističev  P
Pustimo stati 48 ur, precedimo in dodamo 2,5      dcl      ruma.Tekočino spravimo v steklenico in jo dobro  P
Tinktura 20 g sveže posušenih cvetov prelijemo z 1      dcl      70-odstotnega etanola ali domačega žganja.Pustimo  P
Priporočene količine: 1/2 skodelice suhega zrnja (1,25      dcl)      trikrat na teden, en mafin, dve rezini kruha  P
4 žlice masla 0,7      dcl      mandljev, narezanih na lističe 1 strok česna  P
2 srednje velika krompirja, olupljena 0,5      dcl      smetane 4 žlice masla   P
poparjenih in narezanih na tanke lističe 0,7      dcl      mandljev, narezanih na lističe 1 žlico nasekljan  P
Potrebujete: 2      dcl      kuhanega rjavega riža drobno nasekljane čebule  P
125 g drobno nasekljanih gob 0,5      dcl      nasekljanega svežega ananasa 0,5 dcl nasekljanih  P
0,5 dcl nasekljanega svežega ananasa 0,5      dcl      nasekljanih suhih fig 2 žlici rozin   P
1 žlico oljčnega olja 0,5      dcl      vode Priprava:   P
žličke popra 7      dcl      polnozrnatih drobtin Priprava:   P
žličke soli 2,5      dcl      polnozrnatih drobtin 0,5 dcl nasekljane sveže  P
2,5 dcl polnozrnatih drobtin 0,5      dcl      nasekljane sveže bazilike 0,5 dcl nasekljanega  P
0,5 dcl nasekljane sveže bazilike 0,5      dcl      nasekljanega peteršilja 3 žlice polnozrnate  P
8 majhnih bučk, narezanih na rezine 0,5      dcl      narezanih orehov žličke soli   P
neraztopljen (za 150 g soli zadostuje od 3 do 4      dcl      vode).Če so kristali zelo veliki, počakamo približno  P
Masaža Potrebujete 1      dcl      olivnega olja, zmešanega s dcl vode in dcl  P
Potrebujete 1 dcl olivnega olja, zmešanega s      dcl      vode in dcl nasičene raztopine himalajske  P
dcl olivnega olja, zmešanega s dcl vode in      dcl      nasičene raztopine himalajske soli.Zmes pretresajte  P
1,25 kg jajčevcev 0,5      dcl      oljčnega olja 2 olupljena in stisnjena stroka  P
1,7 kg jajčevcev 4      dcl      polnozrnatih drobtin 1 srednje veliko narezano  P
stroka olupljenega in stisnjenega česna 1,25      dcl      nasekljane zelene paprike 2 dcl paradižnikovega  P
1,25 dcl nasekljane zelene paprike 2      dcl      paradižnikovega soka 1 žlico narezane sveže  P
1 žličko morske soli 2,5      dcl      nastrganega sojinega sira Priprava:   P
olupljenega in na rezine narezanega česna 3,5      dcl      polnozrnatih drobtin 2 žlici nasekljanega svežeg  P
2 žlici nasekljanega svežega peteršilja 1      dcl      oljčnega olja Priprava:   P
Potrebujete: 1      dcl      ekstradeviškega oljčnega olja 1 veliko čebulo  P
buče, narezanega na polcentimetrske kocke 0,8      dcl      oljčnega olja 3 srednje velike paradižnike  P
žličko popra 0,8      dcl      polnozrnatih drobtin 2 žlici masla   P
1 žličko soli 0,5      dcl      medu Priprava:   P
2. Med raztopite v 0,5      dcl      vode. 3. Sladki krompir dajte v krop in ga  P
velikih sladkih krompirjev (ali jamov) 1,25      dcl      smetane 3 žlice soka sveže pomaranče   P
1 žlico masla 0,5      dcl      narezane čebule 1 olupljen in stisnjen strok  P
1 žličko suhega timijana 2,5      dcl      zelenjavne juhe Priprava:   P
3 bučke, narezane na kocke 1      dcl      nasekljane zelene 2 paradižnika, narezana na  P
zelene 2 paradižnika, narezana na kocke ali 1      dcl      paradižnikove omake 1 žličko bazilike   P
žličke morske soli 7      dcl      polnozrnatih drobtin 0,5 dcl nasekljanega svežeg  P
7 dcl polnozrnatih drobtin 0,5      dcl      nasekljanega svežega peteršilja Priprava:   P
1,5 narezane čebule 3,75      dcl      vloženega paradižnika 2 žlički koriandra   P
Eno zvrhano čajno žličko počasi vrete v 2,5      dcl      vode.Čaj pustite stati pet minut in ga nato  P
Potrebujete: 3      dcl      sezamovih semen 1 dcl zdrobljenih ali nasekljani  P
3 dcl sezamovih semen 1      dcl      zdrobljenih ali nasekljanih sončničnih semen  P
1 žlico koprovih semen približno 2      dcl      vode ali čiste zelenjavne juhe 2 žlički zelenjav  P
z oreščki. Na osebo potrebujete približno      dcl      oreščkov. 3.  P
1 na kolobarje narezano čebulo 1      dcl      nasekljanega zelja 2 dcl na rezine narezanih  P
1 dcl nasekljanega zelja 2      dcl      na rezine narezanih gob 1/4 žličke česna v  P
sol po okusu 1      dcl      na lističe narezanih mandljev Priprava:   P
1 žličko karija v prahu 0,5      dcl      svežih ali prepraženih narezanih mandljev 2  P
2 veliki bučki 1      dcl      drobno narezanih vršičkov belušev (surovih ali  P
1 drobno narezana čebula 2      dcl      narezanih gob žličke origana ali sladke bazili  P
4 dag zdrobljenih sezamovih semen      dcl      vode 1 žlico zelenjavne začinke   P
oreščki. Na osebo potrebujete približno 0,5      dcl      oreščkov. Različica:   P
žličke nasekljanega kopra 0,5      dcl      drobno nasekljanega peteršilja žličke suhe  P
3 žlice masla 1      dcl      nasekljanih oreščkov Priprava:   P
1 olupljen in stisnjen strok česna 0,3      dcl      polnozrnate moke 1 žličko kosmičev kvasa   P
1 l vode 1      dcl      rdeče leče 0,5 dcl sojine omake   P
1 dcl rdeče leče 0,5      dcl      sojine omake 0,5 dcl paradižnikove paste   P
0,5 dcl sojine omake 0,5      dcl      paradižnikove paste 4 kockice vegetarijanske  P
jajčevci, paprika, korenje, bučke itn.) 1      dcl      nasekljanega svežega peteršilja 4 dcl na kocke  P
1 dcl nasekljanega svežega peteršilja 4      dcl      na kocke narezanega sejtana (neobvezno) 2 dcl  P
na kocke narezanega sejtana (neobvezno) 2      dcl      zmrznjenega graha Priprava:   P
6. Dodajte 2      dcl      zmrznjenega graha in kuhajte še 10 minut. 7  P
3 do 4 velike sveže gobe 1,5      dcl      na drobno narezanega belega zelja 9 dcl kuhanega  P
5 dcl na drobno narezanega belega zelja 9      dcl      kuhanega hladnega rjavega riža 2,5 žlice sojine  P
2 žlici oljčnega olja 1      dcl      narezane čebule 3 stroke nasekljanega česna  P
3 stroke nasekljanega česna 6      dcl      svežega ali vloženega narezanega paradižnika  P
1 na kolobarje narezano čebulo 2      dcl      narezanih gob 1 na rezine narezan jajčevec  P
4 stroke česna, 2 srednje veliki čebuli, 1      dcl      belega vina, ščepec origana, 1 dcl sladke smetane  P
čebuli, 1 dcl belega vina, ščepec origana, 1      dcl      sladke smetane, čajno žličko gustina, peteršilj  P
zaposluje 55 operativnih gasilcev z dovoljenjem      DCL      (direktorat za civilno letalstvo) za delo pri  P
glavici koromača, 2 korenčka, 3 stroke česna, 2‐3      dcl      mleka, lovor, beli poper v zrnju, morsko sol  P
po eno manjšo cvetačo, polovico avokada, 1/2      dcl      mleka, kari, morsko sol. Priprava: Cvetače  P
jogurtom in česnom Potrebujemo: kg jajčevcev, 3      dcl      biojogurta, 3 stroke česna, šopek peteršilja  P
Potrebujemo: 6 zelenih kolerabic, avokado, 2      dcl      polnomastnega mleka, morsko sol. Priprava:  P
polnovredne pšenične ali pirine moke, dobre 3      dcl      tople vode, 2 žlici hladno iztisnjenega olivnega  P
Potrebujemo: 300 g ajdove moke, 30 g masla, 6      dcl      vode, morsko sol, pol litra kislega mleka.   P
Narastek Potrebujemo: 300 g tofuja, 3      dcl      sojinega mleka, 2 zravnani žlici sojine moke  P
avokado (mehkejši), 2 žlici sojine omake, poper, 3      dcl      sojinega ali kravjega mleka. Priprava: Tofu  P
žlici sojine omake, 3 žlice olivnega olja, 3      dcl      zelenjavne juhe iz zelenjavno-kvasnega pripravka  P
stebelne zelene, 40 g paradižnikove mezge, 2      dcl      temnega divjačinskega fonda, dcl kraškega terana  P
paradižnikove mezge, 2 dcl temnega divjačinskega fonda,      dcl      kraškega terana, dcl sladke smetane, sesekljan  P
temnega divjačinskega fonda, dcl kraškega terana,      dcl      sladke smetane, sesekljan česen, sesekljan peteršilj  P
Potrebujemo : 800 g jelenovega mesa za golaž, 3      dcl      namiznega rdečega vina (sladko), 150 g korenja  P
jagode, majaron, timijan, rožmarin, žajbelj),      dcl      sveže telečje krvi (naročite pri mesarju), sol  P
večji zajčji hrbet, 60 g dimljene slanine, 1,5      dcl      sladke smetane, 0,3 dcl konjaka, masleno kocko  P
dimljene slanine, 1,5 dcl sladke smetane, 0,3      dcl      konjaka, masleno kocko, pomarančo, olivno olje  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201 301 401 501 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA