nova beseda iz Slovenije
čistilen, zato ga pijemo po malem; ne kaj več kot 1 | dcl | naenkrat.Če obenem z rdečo peso stisnemo tudi | P |
lahko spijemo dvojni odmerek, to je od 2 do 3 | dcl. | Sprva in zlasti če tovrstne hrane nismo vajeni | P |
študija. Že ena alkoholna pijača na dan (4 | dcl | piva ali 1,3 dcl vina) v prvih treh mesecih | P |
alkoholna pijača na dan (4 dcl piva ali 1,3 | dcl | vina) v prvih treh mesecih nosečnosti pri otrocih | P |
1,5 kg sadja: ananasa ali banan 7 | dcl | sladke smetane Sadje očistite in narežete na | P |
ščepec soli 1 | dcl | olja iz koruznih kalčkov (lahko tudi mandljevega | P |
dva majhna rogljička, 3 dag šunke in največ 2 | dcl | piva.Po možnosti ne vsega naenkrat. | P |
Dnevni vnos vode z okusom ne bi smel presegati 3 | dcl, | kar velja za vse starostne skupine. Vode z | P |
minut pred večjim obrokom, skupaj z minimalno 2 | dcl | tekočine, najbolje pred kosilom in večerjo. | P |
Priporočene količine: ena skodelica (2,5 | dcl) | žita ali testenin petkrat na teden. Kombinacija | P |
Priporočene količine: od 2 do 3 skodelice (2,5 | dcl) | na dan. Kombinacija z livingstonsko dieto: | P |
čajne žličke žajbljevih listov prelijte s 3 | dcl | vrele vode.Pokrito pustite stati 10 minut in | P |
čajni žlički žajbljevih listov prelijte 1,5 | dcl | vrele vode.Pokrito pustite stati 10 minut in | P |
Pripravek z mlekom Pri kašlju v 2 | dcl | mleka skuhamo 3 čajne žličke žajbljevih lističev | P |
Pustimo stati 48 ur, precedimo in dodamo 2,5 | dcl | ruma.Tekočino spravimo v steklenico in jo dobro | P |
Tinktura 20 g sveže posušenih cvetov prelijemo z 1 | dcl | 70-odstotnega etanola ali domačega žganja.Pustimo | P |
Priporočene količine: 1/2 skodelice suhega zrnja (1,25 | dcl) | trikrat na teden, en mafin, dve rezini kruha | P |
4 žlice masla 0,7 | dcl | mandljev, narezanih na lističe 1 strok česna | P |
2 srednje velika krompirja, olupljena 0,5 | dcl | smetane 4 žlice masla | P |
poparjenih in narezanih na tanke lističe 0,7 | dcl | mandljev, narezanih na lističe 1 žlico nasekljan | P |
Potrebujete: 2 | dcl | kuhanega rjavega riža drobno nasekljane čebule | P |
125 g drobno nasekljanih gob 0,5 | dcl | nasekljanega svežega ananasa 0,5 dcl nasekljanih | P |
0,5 dcl nasekljanega svežega ananasa 0,5 | dcl | nasekljanih suhih fig 2 žlici rozin | P |
1 žlico oljčnega olja 0,5 | dcl | vode Priprava: | P |
žličke popra 7 | dcl | polnozrnatih drobtin Priprava: | P |
žličke soli 2,5 | dcl | polnozrnatih drobtin 0,5 dcl nasekljane sveže | P |
2,5 dcl polnozrnatih drobtin 0,5 | dcl | nasekljane sveže bazilike 0,5 dcl nasekljanega | P |
0,5 dcl nasekljane sveže bazilike 0,5 | dcl | nasekljanega peteršilja 3 žlice polnozrnate | P |
8 majhnih bučk, narezanih na rezine 0,5 | dcl | narezanih orehov žličke soli | P |
neraztopljen (za 150 g soli zadostuje od 3 do 4 | dcl | vode).Če so kristali zelo veliki, počakamo približno | P |
Masaža Potrebujete 1 | dcl | olivnega olja, zmešanega s dcl vode in dcl | P |
Potrebujete 1 dcl olivnega olja, zmešanega s | dcl | vode in dcl nasičene raztopine himalajske | P |
dcl olivnega olja, zmešanega s dcl vode in | dcl | nasičene raztopine himalajske soli.Zmes pretresajte | P |
1,25 kg jajčevcev 0,5 | dcl | oljčnega olja 2 olupljena in stisnjena stroka | P |
1,7 kg jajčevcev 4 | dcl | polnozrnatih drobtin 1 srednje veliko narezano | P |
stroka olupljenega in stisnjenega česna 1,25 | dcl | nasekljane zelene paprike 2 dcl paradižnikovega | P |
1,25 dcl nasekljane zelene paprike 2 | dcl | paradižnikovega soka 1 žlico narezane sveže | P |
1 žličko morske soli 2,5 | dcl | nastrganega sojinega sira Priprava: | P |
olupljenega in na rezine narezanega česna 3,5 | dcl | polnozrnatih drobtin 2 žlici nasekljanega svežeg | P |
2 žlici nasekljanega svežega peteršilja 1 | dcl | oljčnega olja Priprava: | P |
Potrebujete: 1 | dcl | ekstradeviškega oljčnega olja 1 veliko čebulo | P |
buče, narezanega na polcentimetrske kocke 0,8 | dcl | oljčnega olja 3 srednje velike paradižnike | P |
žličko popra 0,8 | dcl | polnozrnatih drobtin 2 žlici masla | P |
1 žličko soli 0,5 | dcl | medu Priprava: | P |
2. Med raztopite v 0,5 | dcl | vode. 3. Sladki krompir dajte v krop in ga | P |
velikih sladkih krompirjev (ali jamov) 1,25 | dcl | smetane 3 žlice soka sveže pomaranče | P |
1 žlico masla 0,5 | dcl | narezane čebule 1 olupljen in stisnjen strok | P |
1 žličko suhega timijana 2,5 | dcl | zelenjavne juhe Priprava: | P |
3 bučke, narezane na kocke 1 | dcl | nasekljane zelene 2 paradižnika, narezana na | P |
zelene 2 paradižnika, narezana na kocke ali 1 | dcl | paradižnikove omake 1 žličko bazilike | P |
žličke morske soli 7 | dcl | polnozrnatih drobtin 0,5 dcl nasekljanega svežeg | P |
7 dcl polnozrnatih drobtin 0,5 | dcl | nasekljanega svežega peteršilja Priprava: | P |
1,5 narezane čebule 3,75 | dcl | vloženega paradižnika 2 žlički koriandra | P |
Eno zvrhano čajno žličko počasi vrete v 2,5 | dcl | vode.Čaj pustite stati pet minut in ga nato | P |
Potrebujete: 3 | dcl | sezamovih semen 1 dcl zdrobljenih ali nasekljani | P |
3 dcl sezamovih semen 1 | dcl | zdrobljenih ali nasekljanih sončničnih semen | P |
1 žlico koprovih semen približno 2 | dcl | vode ali čiste zelenjavne juhe 2 žlički zelenjav | P |
z oreščki. Na osebo potrebujete približno | dcl | oreščkov. 3. | P |
1 na kolobarje narezano čebulo 1 | dcl | nasekljanega zelja 2 dcl na rezine narezanih | P |
1 dcl nasekljanega zelja 2 | dcl | na rezine narezanih gob 1/4 žličke česna v | P |
sol po okusu 1 | dcl | na lističe narezanih mandljev Priprava: | P |
1 žličko karija v prahu 0,5 | dcl | svežih ali prepraženih narezanih mandljev 2 | P |
2 veliki bučki 1 | dcl | drobno narezanih vršičkov belušev (surovih ali | P |
1 drobno narezana čebula 2 | dcl | narezanih gob žličke origana ali sladke bazili | P |
4 dag zdrobljenih sezamovih semen | dcl | vode 1 žlico zelenjavne začinke | P |
oreščki. Na osebo potrebujete približno 0,5 | dcl | oreščkov. Različica: | P |
žličke nasekljanega kopra 0,5 | dcl | drobno nasekljanega peteršilja žličke suhe | P |
3 žlice masla 1 | dcl | nasekljanih oreščkov Priprava: | P |
1 olupljen in stisnjen strok česna 0,3 | dcl | polnozrnate moke 1 žličko kosmičev kvasa | P |
1 l vode 1 | dcl | rdeče leče 0,5 dcl sojine omake | P |
1 dcl rdeče leče 0,5 | dcl | sojine omake 0,5 dcl paradižnikove paste | P |
0,5 dcl sojine omake 0,5 | dcl | paradižnikove paste 4 kockice vegetarijanske | P |
jajčevci, paprika, korenje, bučke itn.) 1 | dcl | nasekljanega svežega peteršilja 4 dcl na kocke | P |
1 dcl nasekljanega svežega peteršilja 4 | dcl | na kocke narezanega sejtana (neobvezno) 2 dcl | P |
na kocke narezanega sejtana (neobvezno) 2 | dcl | zmrznjenega graha Priprava: | P |
6. Dodajte 2 | dcl | zmrznjenega graha in kuhajte še 10 minut. 7 | P |
3 do 4 velike sveže gobe 1,5 | dcl | na drobno narezanega belega zelja 9 dcl kuhanega | P |
5 dcl na drobno narezanega belega zelja 9 | dcl | kuhanega hladnega rjavega riža 2,5 žlice sojine | P |
2 žlici oljčnega olja 1 | dcl | narezane čebule 3 stroke nasekljanega česna | P |
3 stroke nasekljanega česna 6 | dcl | svežega ali vloženega narezanega paradižnika | P |
1 na kolobarje narezano čebulo 2 | dcl | narezanih gob 1 na rezine narezan jajčevec | P |
4 stroke česna, 2 srednje veliki čebuli, 1 | dcl | belega vina, ščepec origana, 1 dcl sladke smetane | P |
čebuli, 1 dcl belega vina, ščepec origana, 1 | dcl | sladke smetane, čajno žličko gustina, peteršilj | P |
zaposluje 55 operativnih gasilcev z dovoljenjem | DCL | (direktorat za civilno letalstvo) za delo pri | P |
glavici koromača, 2 korenčka, 3 stroke česna, 2‐3 | dcl | mleka, lovor, beli poper v zrnju, morsko sol | P |
po eno manjšo cvetačo, polovico avokada, 1/2 | dcl | mleka, kari, morsko sol. Priprava: Cvetače | P |
jogurtom in česnom Potrebujemo: kg jajčevcev, 3 | dcl | biojogurta, 3 stroke česna, šopek peteršilja | P |
Potrebujemo: 6 zelenih kolerabic, avokado, 2 | dcl | polnomastnega mleka, morsko sol. Priprava: | P |
polnovredne pšenične ali pirine moke, dobre 3 | dcl | tople vode, 2 žlici hladno iztisnjenega olivnega | P |
Potrebujemo: 300 g ajdove moke, 30 g masla, 6 | dcl | vode, morsko sol, pol litra kislega mleka. | P |
Narastek Potrebujemo: 300 g tofuja, 3 | dcl | sojinega mleka, 2 zravnani žlici sojine moke | P |
avokado (mehkejši), 2 žlici sojine omake, poper, 3 | dcl | sojinega ali kravjega mleka. Priprava: Tofu | P |
žlici sojine omake, 3 žlice olivnega olja, 3 | dcl | zelenjavne juhe iz zelenjavno-kvasnega pripravka | P |
stebelne zelene, 40 g paradižnikove mezge, 2 | dcl | temnega divjačinskega fonda, dcl kraškega terana | P |
paradižnikove mezge, 2 dcl temnega divjačinskega fonda, | dcl | kraškega terana, dcl sladke smetane, sesekljan | P |
temnega divjačinskega fonda, dcl kraškega terana, | dcl | sladke smetane, sesekljan česen, sesekljan peteršilj | P |
Potrebujemo : 800 g jelenovega mesa za golaž, 3 | dcl | namiznega rdečega vina (sladko), 150 g korenja | P |
jagode, majaron, timijan, rožmarin, žajbelj), | dcl | sveže telečje krvi (naročite pri mesarju), sol | P |
večji zajčji hrbet, 60 g dimljene slanine, 1,5 | dcl | sladke smetane, 0,3 dcl konjaka, masleno kocko | P |
dimljene slanine, 1,5 dcl sladke smetane, 0,3 | dcl | konjaka, masleno kocko, pomarančo, olivno olje | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |