nova beseda iz Slovenije

dcl (301-400)


buče, 20 dag repkov rakcev, 4 dag masla, 2,5      dcl      zelenjavne osnove, 2,5 dcl sladke smetane za  P
4 dag masla, 2,5 dcl zelenjavne osnove, 2,5      dcl      sladke smetane za kuhanje, kari, sol, poper  P
piščanca, 10 dag pečene slanine, 2 dag masla, 0,2      dcl      konjaka, kozarček vloženih gob, 3 dcl kokošje  P
masla, 0,2 dcl konjaka, kozarček vloženih gob, 3      dcl      kokošje juhe, 2 korenčka, 2 majhni repi, 25  P
Potrebujemo : 30 dag rukole, čebulo, olivno olje, 6      dcl      kokošje osnove, 1,4 dcl sladke smetane, limono  P
čebulo, olivno olje, 6 dcl kokošje osnove, 1,4      dcl      sladke smetane, limono, sol, poper, sladkor  P
žlici masla, 2 žlici olivnega olja, 0,4 l mleka,      dcl      sladke smetane, sojino omako, sol, poper, 2  P
Potrebujemo (za štiri): 15 otroških piškotov, 3      dcl      dobre močne kave, 4 žlice sladkorja v prahu  P
500 g maskarponeja, 2 vaniljina stroka, 1,5      dcl      sladkega vina ali konjaka, naribano lupinico  P
gorčice, majhno čebulo, olje, maslo, majaron, 2      dcl      jabolčnega soka, jedilni škrob in 0,5 dcl sladke  P
2 dcl jabolčnega soka, jedilni škrob in 0,5      dcl      sladke smetane. Priprava: Svinjsko ribico očisti  P
korenček, malo pora, svež koprc, limono, limeto,      dcl      belega vina, sol, poper, česen, peteršilj, šopek  P
kislosti Potrebujemo: l destilirane vode,      dcl      naravnega sadnega, najbolje jabolčnega kisa  P
povrne voljnost, lesk in volumen. Potrebujemo:      dcl      ricinovega olja, nekaj kapljic najljubšega naravnega  P
rožmarina, ali zdrobljenih orehovih lupin, 7      dcl      deževnice ali destilirane vode. Priprava: Zelišč  P
kamilic ali zdrobljenih rabarbarinih korenin, 7      dcl      deževnice ali destilirane vode. Priprava: V  P
ognjičem. Potrebujemo: 3 zvrhane žlice ognjiča, 7      dcl      deževnice ali destilirane vode. Priprava: Ognjič  P
Domači zeliščni šampon Potrebujemo: 1      dcl      otroškega šampona, 2 žlici kamilic ali ognjiča  P
rožmarina, čajno žličko jojobinega olja, 3,5      dcl      vode. Priprava: V vroči, skoraj vreli vodi  P
100 g mandljev, žličke ingverja v prahu, 3‐5      dcl      sojinega mleka. Priprava: Mandlje za nekaj  P
javorjevega sirupa, "biocimet". Priprava: 4      dcl      mleka segrejemo skoraj do vrelišča, nato pa  P
kavna zmrzlina Potrebujemo: 5 rumenjakov, 2,5      dcl      sladke smetane, 2,5 dcl mleka, 30 dag jedilne  P
Potrebujemo: 5 rumenjakov, 2,5 dcl sladke smetane, 2,5      dcl      mleka, 30 dag jedilne čokolade, 20 dag sladkorja  P
dag sladkorja, vaniljev strok, mleto kavo, 0,5      dcl      konjaka in čokolado v prahu. Priprava: Najprej  P
brokolija, 3 mesnate paradižnike, 200 g mandljev, 1      dcl      biosojinega mleka, 2 žlici gorčice. Priprava  P
prosene kaše, 200 g mandljev, strok ene vanilje, 3      dcl      sojinega mleka, 2 žlici javorjevega sirupa ali  P
količina se skriva v enem jajcu in pol ali v 3      dcl      mleka ali jogurta ali v 5 dag mesa ali rib)  P
skodelico kuhanega pirinega zrnja, zrel avokado,      dcl      sojinega mleka, 2 žlici sojine omake tamari  P
šampinjonov, peteršilj, timijan, sol, poper, 4      dcl      suhega belega vina, maslo, moko, 1/2 dcl sladke  P
4 dcl suhega belega vina, maslo, moko, 1/2      dcl      sladke smetane, rumenjak, limono, česen in olivno  P
Kostanjeva krema Potrebujemo: 200      dcl      sladke smetane, 0,5 kg kostanja, 4 žlice sladkorja  P
manj zrelo banano, 2 žlici limoninega soka, 3      dcl      jogurta, po 2 žlici nasekljanega svežega peteršilja  P
palačinke pripravimo iz 2 jajc, 25 dag moke, 5      dcl      mleka, 6 dag sladkorja, ki ga lahko tudi izpustimo  P
vino ali pivo. Testo s pivom pripravimo iz 3      dcl      piva, 18 dag moke, žlice olja, 2 jajc, ali iz  P
dag moke, žlice olja, 2 jajc, ali iz vina: 2,5      dcl      vina, 20 dag moke, 3 dag sladkorja, 2 jajc,  P
testa: potrebujemo jajce, 12 dag moke in 2,5      dcl      mleka.Vlivance kot dodatek juham pripravimo  P
receptu: 25 dag bele pšenične moke, 3 jajca, 5      dcl      mleka ali vode, 2 žlici konjaka, žlico pomarančnega  P
dag masla, 2 pomaranči, 10 kock sladkorja, 1      dcl      maraskina ali konjaka in 5 dag mletih mandljev  P
‐ čašice), 100 g španskih klobas chorizo, 2      dcl      olivnega olja, sol in poper. Priprava: Brancinu  P
olje za pečenje, 80 g svežih gosjih jeter, 2      dcl      mesne osnove, 2 dcl belega vina, 2 dcl prosene  P
g svežih gosjih jeter, 2 dcl mesne osnove, 2      dcl      belega vina, 2 dcl prosene kaše, čebulo, 50  P
jeter, 2 dcl mesne osnove, 2 dcl belega vina, 2      dcl      prosene kaše, čebulo, 50 g pečene slanine, sol  P
Priprava: Proseno kašo speremo ter jo skuhamo v 6      dcl      osoljene vode.Kuhani kaši dodamo popraženo čebulo  P
marelične marmelade (po možnosti domače), 1,5      dcl      mrzlega mleka, od 1,5 do 2 dcl navadnega jogurta  P
domače), 1,5 dcl mrzlega mleka, od 1,5 do 2      dcl      navadnega jogurta, majhen ščepec cimeta (po  P
mlekom Potrebujemo: od 10 do 15 suhih sliv, 3      dcl      kokosovega mleka, 2 žlici borovničevega sirupa  P
g kvinoje, večji avokado ali dva manjša, 1,5      dcl      mleka, 2 žlici sojine omake, zvrhano žlico neluščenega  P
Šunka v testu Potrebujemo: kg moke, od 2 do 3      dcl      mlačne vode, zavitek kvasa, 2 žlici olja, 2  P
Potrebujemo: 6 pekočih rdečih paprik brez semen,      dcl      arašidnega olja, čebulo, 2 stroka česna, 20  P
česna, 20 dag orehov, 10 dag svežega sira, 2      dcl      mleka, sol, poper, 6 srednje velikih kuhanih  P
sladkorja, malo nastrgane limonine lupinice, 2      dcl      toplega mleka; za nadev: 500 g skute, jajce  P
jajce, žlička soli, voda po potrebi (približno 1      dcl)     .Iz vseh sestavin umesimo srednje trdo testo  P
lanenega semena, žlico neluščenega sezama, 2‐3      dcl      sveže iztisnjenega soka rdečih pomaranč, ščepec  P
oziroma majonezno omako s tremi rumenjaki in 5      dcl      olja (olivno, ogrščično) z vsemi dodatki, bi  P
kisa ali limoninega soka, 2 žličke gorčice, 5      dcl      olja in 2 žlice vroče vode. Priprava: Rumenjake  P
soli, žličko sladkorja, žlico belih drobtin,      dcl      sladke smetane, žličko kisa ali limoninega soka  P
šest ur in jo nato precedijo, da dobijo 1,5      dcl      rjavega soka.Vsako uro naj popijejo eno jušno  P
mesa od dagenj, ki ste jih odprli na pari,      dcl      oljčnega olja in 5 dag masla, vse premešajte  P
Artičoke z Visa V posodi na 2      dcl      oljčnega olja popražite 2 sesekljani čebuli  P
Proti koncu dolijte kozarec belega vina,      dcl      proška, potresite s krušnimi drobtinami, posolite  P
peteršilja. Zalijte s l juhe iz bakalaja, dodajte 2      dcl      belega vina, 2 lovorjeva lista, sol in poper  P
je kuhalo sadje, 5 dag sladkorja, 2 jajci, 5      dcl      mleka. Nadev: 30 dag suhih hrušk, 20 dag suhih  P
cimet, nekaj klinčkov, 10 dag sladkorja,      dcl      ruma, dcl slivovke. Suho sadje dobro operemo  P
nekaj klinčkov, 10 dag sladkorja, dcl ruma,      dcl      slivovke. Suho sadje dobro operemo in namakamo  P
10 dag stopljenega masla, potem pa dolijte 2      dcl      kisle smetane.Vse skupaj naj se še nekaj časa  P
glavonožci. Dodajte 5 dag rozin, 5 dag kaper, 1      dcl      oljčnega olja in 1 dcl belega vinskega kisa  P
rozin, 5 dag kaper, 1 dcl oljčnega olja in 1      dcl      belega vinskega kisa.Posolite in popoprajte  P
ementalerja. Posolite in popoprajte, dolijte 1      dcl      oljčnega olja in 1 dcl belega vina ter pecite  P
popoprajte, dolijte 1 dcl oljčnega olja in 1      dcl      belega vina ter pecite v pečici, da se riba  P
očistite in jim odrežite rep ter jih skuhajte v 3      dcl      belega vina, skupaj z 1 sesekljano čebulo, 2  P
2 listoma lovorja. Ko vse zavre, dolijte 2      dcl      oljčnega olja in še za nekaj minut pokrijte  P
pripravimo na zelo blagi temperaturi. Segrevamo 3      dcl      mleka, 6 dag masla, 6 dag čokolade, 2 žlici  P
(za 4 osebe) 25 dag moke, 4 do 5      dcl      vode, 2 jajci, sol, olje ali mast za cvrtje  P
popraženi sesekljani čebuli, 2 stroka česna in 1,5      dcl      mletih paradižnikov, čez naribajte malo limonove  P
masla, 10 dag sladkorja, 2 jajci, 3 rumenjaki, 1      dcl      vode, 25 dag bele moke, 3 dag masla za pekač  P
razporedite kg kuhanega riža, ga prelijte z 2      dcl      mleka, nato še z merico sladke smetane.Pecite  P
zrezkov) Žlica masla, 2 čajni žlički moke, 2      dcl      mleka, 2 dcl sladke smetane, sol, poper, muškatni  P
Žlica masla, 2 čajni žlički moke, 2 dcl mleka, 2      dcl      sladke smetane, sol, poper, muškatni orešček  P
Potrebne sestavine: 1 kg skute (šipkov), 2      dcl      kisle smetane, mleta rdeča paprika, sol in kumina  P
noč pustite v paci iz l vina, l vode, 3      dcl      kisa, 2 korenčkov, 1 stebla zelene, 5 lovorjevih  P
vzhajanje, nekaj soli, limonina lupinica, 1      dcl      vina ali soka (po potrebi), 2 pesti zdrobljenih  P
Sladki fileji Na 1      dcl      oljčnega olja stopite 10 dag masla in na njem  P
vzemite iz masti. V mast od pečenja dodajte 1      dcl      rdečega vina, 1 dcl jušne osnove, 2 žlici medu  P
mast od pečenja dodajte 1 dcl rdečega vina, 1      dcl      jušne osnove, 2 žlici medu, 4 vejice rožmarina  P
na rezine in zrezke na hitro popražite na 1      dcl      oljčnega olja; takoj ko dobijo skorjico, jih  P
omako iz vina, medu in sadja. Flambirajte z 1      dcl      konjaka, posolite, popoprajte in takoj postrezite  P
Mehiški puran Na 2      dcl      koruznega olja popražite kg na kocke narezanih  P
glavonožcev) ter kuhajte in počasi dolivajte 1      dcl      belega vina, dokler se školjke ne odprejo.Potem  P
jagnjetine, 2 rdeči čebuli, sol, poper, kari, 1      dcl      do 2 dcl belega vina, deset paličic za nabodala  P
2 rdeči čebuli, sol, poper, kari, 1 dcl do 2      dcl      belega vina, deset paličic za nabodala. Za  P
2 korenčka in 4 večje krompirje. Zalijte z 2      dcl      vode in 1 dcl belega vina, posolite, popoprajte  P
4 večje krompirje. Zalijte z 2 dcl vode in 1      dcl      belega vina, posolite, popoprajte in pecite  P
Postni brodet iz lokard Na 1      dcl      oljčnega olja popražite 2 sesekljani čebuli  P
in 1 sesekljan pekoči feferon. Zalijte s      dcl      belega kisa in dcl proška ter posolite po  P
pekoči feferon. Zalijte s dcl belega kisa in      dcl      proška ter posolite po želji.Ko je riba kuhana  P
Rečni raki v metini omaki Na 2      dcl      oljčnega olja popražite 1 na drobno sesekljano  P
rečnih rakov. Med kuhanjem postopoma dolivajte 1      dcl      belega vina. Ko raki pordečijo, jih potresite  P
jajce in 3 pirhi, 1 čebula, 1 bela žemlja, 1      dcl      mleka, 3 stroki česna, majaron, peteršilj, sol  P
potresemo s sladkorjem v prahu. *1 skodelica = 2,4      dcl      *****   P
sladkorja in 125 g moke ter počasi prilivamo 3      dcl      mleka.Pečico ogrejemo na 180 stopinj.   P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201 301 401 501 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA