nova beseda iz Slovenije
buče, 20 dag repkov rakcev, 4 dag masla, 2,5 | dcl | zelenjavne osnove, 2,5 dcl sladke smetane za | P |
4 dag masla, 2,5 dcl zelenjavne osnove, 2,5 | dcl | sladke smetane za kuhanje, kari, sol, poper | P |
piščanca, 10 dag pečene slanine, 2 dag masla, 0,2 | dcl | konjaka, kozarček vloženih gob, 3 dcl kokošje | P |
masla, 0,2 dcl konjaka, kozarček vloženih gob, 3 | dcl | kokošje juhe, 2 korenčka, 2 majhni repi, 25 | P |
Potrebujemo : 30 dag rukole, čebulo, olivno olje, 6 | dcl | kokošje osnove, 1,4 dcl sladke smetane, limono | P |
čebulo, olivno olje, 6 dcl kokošje osnove, 1,4 | dcl | sladke smetane, limono, sol, poper, sladkor | P |
žlici masla, 2 žlici olivnega olja, 0,4 l mleka, | dcl | sladke smetane, sojino omako, sol, poper, 2 | P |
Potrebujemo (za štiri): 15 otroških piškotov, 3 | dcl | dobre močne kave, 4 žlice sladkorja v prahu | P |
500 g maskarponeja, 2 vaniljina stroka, 1,5 | dcl | sladkega vina ali konjaka, naribano lupinico | P |
gorčice, majhno čebulo, olje, maslo, majaron, 2 | dcl | jabolčnega soka, jedilni škrob in 0,5 dcl sladke | P |
2 dcl jabolčnega soka, jedilni škrob in 0,5 | dcl | sladke smetane. Priprava: Svinjsko ribico očisti | P |
korenček, malo pora, svež koprc, limono, limeto, | dcl | belega vina, sol, poper, česen, peteršilj, šopek | P |
kislosti Potrebujemo: l destilirane vode, | dcl | naravnega sadnega, najbolje jabolčnega kisa | P |
povrne voljnost, lesk in volumen. Potrebujemo: | dcl | ricinovega olja, nekaj kapljic najljubšega naravnega | P |
rožmarina, ali zdrobljenih orehovih lupin, 7 | dcl | deževnice ali destilirane vode. Priprava: Zelišč | P |
kamilic ali zdrobljenih rabarbarinih korenin, 7 | dcl | deževnice ali destilirane vode. Priprava: V | P |
ognjičem. Potrebujemo: 3 zvrhane žlice ognjiča, 7 | dcl | deževnice ali destilirane vode. Priprava: Ognjič | P |
Domači zeliščni šampon Potrebujemo: 1 | dcl | otroškega šampona, 2 žlici kamilic ali ognjiča | P |
rožmarina, čajno žličko jojobinega olja, 3,5 | dcl | vode. Priprava: V vroči, skoraj vreli vodi | P |
100 g mandljev, žličke ingverja v prahu, 3‐5 | dcl | sojinega mleka. Priprava: Mandlje za nekaj | P |
javorjevega sirupa, "biocimet". Priprava: 4 | dcl | mleka segrejemo skoraj do vrelišča, nato pa | P |
kavna zmrzlina Potrebujemo: 5 rumenjakov, 2,5 | dcl | sladke smetane, 2,5 dcl mleka, 30 dag jedilne | P |
Potrebujemo: 5 rumenjakov, 2,5 dcl sladke smetane, 2,5 | dcl | mleka, 30 dag jedilne čokolade, 20 dag sladkorja | P |
dag sladkorja, vaniljev strok, mleto kavo, 0,5 | dcl | konjaka in čokolado v prahu. Priprava: Najprej | P |
brokolija, 3 mesnate paradižnike, 200 g mandljev, 1 | dcl | biosojinega mleka, 2 žlici gorčice. Priprava | P |
prosene kaše, 200 g mandljev, strok ene vanilje, 3 | dcl | sojinega mleka, 2 žlici javorjevega sirupa ali | P |
količina se skriva v enem jajcu in pol ali v 3 | dcl | mleka ali jogurta ali v 5 dag mesa ali rib) | P |
skodelico kuhanega pirinega zrnja, zrel avokado, | dcl | sojinega mleka, 2 žlici sojine omake tamari | P |
šampinjonov, peteršilj, timijan, sol, poper, 4 | dcl | suhega belega vina, maslo, moko, 1/2 dcl sladke | P |
4 dcl suhega belega vina, maslo, moko, 1/2 | dcl | sladke smetane, rumenjak, limono, česen in olivno | P |
Kostanjeva krema Potrebujemo: 200 | dcl | sladke smetane, 0,5 kg kostanja, 4 žlice sladkorja | P |
manj zrelo banano, 2 žlici limoninega soka, 3 | dcl | jogurta, po 2 žlici nasekljanega svežega peteršilja | P |
palačinke pripravimo iz 2 jajc, 25 dag moke, 5 | dcl | mleka, 6 dag sladkorja, ki ga lahko tudi izpustimo | P |
vino ali pivo. Testo s pivom pripravimo iz 3 | dcl | piva, 18 dag moke, žlice olja, 2 jajc, ali iz | P |
dag moke, žlice olja, 2 jajc, ali iz vina: 2,5 | dcl | vina, 20 dag moke, 3 dag sladkorja, 2 jajc, | P |
testa: potrebujemo jajce, 12 dag moke in 2,5 | dcl | mleka.Vlivance kot dodatek juham pripravimo | P |
receptu: 25 dag bele pšenične moke, 3 jajca, 5 | dcl | mleka ali vode, 2 žlici konjaka, žlico pomarančnega | P |
dag masla, 2 pomaranči, 10 kock sladkorja, 1 | dcl | maraskina ali konjaka in 5 dag mletih mandljev | P |
‐ čašice), 100 g španskih klobas chorizo, 2 | dcl | olivnega olja, sol in poper. Priprava: Brancinu | P |
olje za pečenje, 80 g svežih gosjih jeter, 2 | dcl | mesne osnove, 2 dcl belega vina, 2 dcl prosene | P |
g svežih gosjih jeter, 2 dcl mesne osnove, 2 | dcl | belega vina, 2 dcl prosene kaše, čebulo, 50 | P |
jeter, 2 dcl mesne osnove, 2 dcl belega vina, 2 | dcl | prosene kaše, čebulo, 50 g pečene slanine, sol | P |
Priprava: Proseno kašo speremo ter jo skuhamo v 6 | dcl | osoljene vode.Kuhani kaši dodamo popraženo čebulo | P |
marelične marmelade (po možnosti domače), 1,5 | dcl | mrzlega mleka, od 1,5 do 2 dcl navadnega jogurta | P |
domače), 1,5 dcl mrzlega mleka, od 1,5 do 2 | dcl | navadnega jogurta, majhen ščepec cimeta (po | P |
mlekom Potrebujemo: od 10 do 15 suhih sliv, 3 | dcl | kokosovega mleka, 2 žlici borovničevega sirupa | P |
g kvinoje, večji avokado ali dva manjša, 1,5 | dcl | mleka, 2 žlici sojine omake, zvrhano žlico neluščenega | P |
Šunka v testu Potrebujemo: kg moke, od 2 do 3 | dcl | mlačne vode, zavitek kvasa, 2 žlici olja, 2 | P |
Potrebujemo: 6 pekočih rdečih paprik brez semen, | dcl | arašidnega olja, čebulo, 2 stroka česna, 20 | P |
česna, 20 dag orehov, 10 dag svežega sira, 2 | dcl | mleka, sol, poper, 6 srednje velikih kuhanih | P |
sladkorja, malo nastrgane limonine lupinice, 2 | dcl | toplega mleka; za nadev: 500 g skute, jajce | P |
jajce, žlička soli, voda po potrebi (približno 1 | dcl) | .Iz vseh sestavin umesimo srednje trdo testo | P |
lanenega semena, žlico neluščenega sezama, 2‐3 | dcl | sveže iztisnjenega soka rdečih pomaranč, ščepec | P |
oziroma majonezno omako s tremi rumenjaki in 5 | dcl | olja (olivno, ogrščično) z vsemi dodatki, bi | P |
kisa ali limoninega soka, 2 žličke gorčice, 5 | dcl | olja in 2 žlice vroče vode. Priprava: Rumenjake | P |
soli, žličko sladkorja, žlico belih drobtin, | dcl | sladke smetane, žličko kisa ali limoninega soka | P |
šest ur in jo nato precedijo, da dobijo 1,5 | dcl | rjavega soka.Vsako uro naj popijejo eno jušno | P |
mesa od dagenj, ki ste jih odprli na pari, | dcl | oljčnega olja in 5 dag masla, vse premešajte | P |
Artičoke z Visa V posodi na 2 | dcl | oljčnega olja popražite 2 sesekljani čebuli | P |
Proti koncu dolijte kozarec belega vina, | dcl | proška, potresite s krušnimi drobtinami, posolite | P |
peteršilja. Zalijte s l juhe iz bakalaja, dodajte 2 | dcl | belega vina, 2 lovorjeva lista, sol in poper | P |
je kuhalo sadje, 5 dag sladkorja, 2 jajci, 5 | dcl | mleka. Nadev: 30 dag suhih hrušk, 20 dag suhih | P |
cimet, nekaj klinčkov, 10 dag sladkorja, | dcl | ruma, dcl slivovke. Suho sadje dobro operemo | P |
nekaj klinčkov, 10 dag sladkorja, dcl ruma, | dcl | slivovke. Suho sadje dobro operemo in namakamo | P |
10 dag stopljenega masla, potem pa dolijte 2 | dcl | kisle smetane.Vse skupaj naj se še nekaj časa | P |
glavonožci. Dodajte 5 dag rozin, 5 dag kaper, 1 | dcl | oljčnega olja in 1 dcl belega vinskega kisa | P |
rozin, 5 dag kaper, 1 dcl oljčnega olja in 1 | dcl | belega vinskega kisa.Posolite in popoprajte | P |
ementalerja. Posolite in popoprajte, dolijte 1 | dcl | oljčnega olja in 1 dcl belega vina ter pecite | P |
popoprajte, dolijte 1 dcl oljčnega olja in 1 | dcl | belega vina ter pecite v pečici, da se riba | P |
očistite in jim odrežite rep ter jih skuhajte v 3 | dcl | belega vina, skupaj z 1 sesekljano čebulo, 2 | P |
2 listoma lovorja. Ko vse zavre, dolijte 2 | dcl | oljčnega olja in še za nekaj minut pokrijte | P |
pripravimo na zelo blagi temperaturi. Segrevamo 3 | dcl | mleka, 6 dag masla, 6 dag čokolade, 2 žlici | P |
(za 4 osebe) 25 dag moke, 4 do 5 | dcl | vode, 2 jajci, sol, olje ali mast za cvrtje | P |
popraženi sesekljani čebuli, 2 stroka česna in 1,5 | dcl | mletih paradižnikov, čez naribajte malo limonove | P |
masla, 10 dag sladkorja, 2 jajci, 3 rumenjaki, 1 | dcl | vode, 25 dag bele moke, 3 dag masla za pekač | P |
razporedite kg kuhanega riža, ga prelijte z 2 | dcl | mleka, nato še z merico sladke smetane.Pecite | P |
zrezkov) Žlica masla, 2 čajni žlički moke, 2 | dcl | mleka, 2 dcl sladke smetane, sol, poper, muškatni | P |
Žlica masla, 2 čajni žlički moke, 2 dcl mleka, 2 | dcl | sladke smetane, sol, poper, muškatni orešček | P |
Potrebne sestavine: 1 kg skute (šipkov), 2 | dcl | kisle smetane, mleta rdeča paprika, sol in kumina | P |
noč pustite v paci iz l vina, l vode, 3 | dcl | kisa, 2 korenčkov, 1 stebla zelene, 5 lovorjevih | P |
vzhajanje, nekaj soli, limonina lupinica, 1 | dcl | vina ali soka (po potrebi), 2 pesti zdrobljenih | P |
Sladki fileji Na 1 | dcl | oljčnega olja stopite 10 dag masla in na njem | P |
vzemite iz masti. V mast od pečenja dodajte 1 | dcl | rdečega vina, 1 dcl jušne osnove, 2 žlici medu | P |
mast od pečenja dodajte 1 dcl rdečega vina, 1 | dcl | jušne osnove, 2 žlici medu, 4 vejice rožmarina | P |
na rezine in zrezke na hitro popražite na 1 | dcl | oljčnega olja; takoj ko dobijo skorjico, jih | P |
omako iz vina, medu in sadja. Flambirajte z 1 | dcl | konjaka, posolite, popoprajte in takoj postrezite | P |
Mehiški puran Na 2 | dcl | koruznega olja popražite kg na kocke narezanih | P |
glavonožcev) ter kuhajte in počasi dolivajte 1 | dcl | belega vina, dokler se školjke ne odprejo.Potem | P |
jagnjetine, 2 rdeči čebuli, sol, poper, kari, 1 | dcl | do 2 dcl belega vina, deset paličic za nabodala | P |
2 rdeči čebuli, sol, poper, kari, 1 dcl do 2 | dcl | belega vina, deset paličic za nabodala. Za | P |
2 korenčka in 4 večje krompirje. Zalijte z 2 | dcl | vode in 1 dcl belega vina, posolite, popoprajte | P |
4 večje krompirje. Zalijte z 2 dcl vode in 1 | dcl | belega vina, posolite, popoprajte in pecite | P |
Postni brodet iz lokard Na 1 | dcl | oljčnega olja popražite 2 sesekljani čebuli | P |
in 1 sesekljan pekoči feferon. Zalijte s | dcl | belega kisa in dcl proška ter posolite po | P |
pekoči feferon. Zalijte s dcl belega kisa in | dcl | proška ter posolite po želji.Ko je riba kuhana | P |
Rečni raki v metini omaki Na 2 | dcl | oljčnega olja popražite 1 na drobno sesekljano | P |
rečnih rakov. Med kuhanjem postopoma dolivajte 1 | dcl | belega vina. Ko raki pordečijo, jih potresite | P |
jajce in 3 pirhi, 1 čebula, 1 bela žemlja, 1 | dcl | mleka, 3 stroki česna, majaron, peteršilj, sol | P |
potresemo s sladkorjem v prahu. *1 skodelica = 2,4 | dcl | ***** | P |
sladkorja in 125 g moke ter počasi prilivamo 3 | dcl | mleka.Pečico ogrejemo na 180 stopinj. | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |