nova beseda iz Slovenije

morsko sol (140)


tihotapil Krpan. Dejal sem, da sol, z Reke,      morsko sol.      Rekel je, da je sol manj prikladen predmet za  A
stoletja je znan po tem, da so Kranjci tod tovorili      morsko sol      v Železno Kaplo, iz Podjune pa k nam železo,  D
kraji, ki na tradicionalen način pridelujejo      morsko sol,      predstavljajo svoje projekte, povezane v ALAS  D
še vedno na tradicionalen način pridelujejo      morsko sol.     To so grški Lesbos, portugalska Figuera da Foz  D
prizadevajo za oznako geografskega porekla za      morsko sol      iz Sečoveljskih solin) ter razvijati turizem  D
vrhu slanice. Jurjec pravi, da bodo njihovo      morsko sol      v trgovinah prodajali po približno 300 tolarjev  D
Vse polno drobnih testov: 'Je mogoče dobiti      morsko sol?     Je mlinček za poper mogoče naravnati tako, da  D
Pomorski muzej Sergej Mašera, so letos prvi poželi      morsko sol.     Od sredine prejšnjega tedna so je nagrabili prvih  D
zahodni obali Sicilije Kjer so že Feničani želi      morsko sol      in preverjali arhimedovo vijačnico Vetrni mlini  D
holesterola, domače olje in kis iz tovarne,      morsko sol,      ker je življenje že tako preveč sladko, sladek  D
Hranitelj, Primož Pislak za oblikovanje embalaže za      morsko sol,      Andraž Filač in Žare Kerin za spletno rešitev  D
kilograme. Pri soljenju lahko uporabljajo samo      morsko sol,      sladkor, poper in česen brez dodatkov konzervansov  D
kg. Tudi pri obdelavi lahko uporabljajo samo      morsko sol,      poper, česen in nekaj predpisanih dodatkov.   D
uporabljajo nitrate in nitrite), uporabiti se sme le      morsko sol,      seveda pa obstaja ničkoliko receptov, kako meso  D
milnici in izpiramo v mlačni vodi, da odstranimo      morsko sol,      ki uničuje tkanine.Gumijaste kopalne predmete  D
ki vsebuje enega ali več dodatkov, na primer      morsko sol,      ogljikov dioksid, natrijev klorid, kalcijev klorid  D
in storitve: oljčno olje, vino, fige, kakije,      morsko sol,      ribe, storitve, ki so povezane s kulturno in  D
nagrabijo bleščeče belo in z marsičim obogateno      morsko sol.     Odtlej je imela sečoveljska sol drugačno ceno  D
lastnost. Imamo sečoveljske soline, pridelamo      morsko sol      in ta morska sol, ta bela zrnca, take oljke kot  G
natrijevega klorida. Po okusu spominjajo na      morsko sol      in so namenjeni bolnikom, ki se morajo držati  P
sveže mlet črni poper,      morsko sol,      nastrgan parmezan,   P
- olje za nego obnohtne kože, -      morsko sol      ali aromatična olja, - masažno olje,   P
- olje za nego obnohtne kože, -      morsko sol      ali aromatična olja, - masažno olje,   P
1 sesekljano majhno čebulo začimbno ali      morsko sol       2 žlici masla   P
1 žlico suhe bazilike      morsko sol      po okusu poper po okusu (neobvezno)   P
odete v popolno belino, je dobil ob pogledu na      morsko sol,      o razstavi pa je še povedal: “Niz razstavljenih  P
, žličke sladke paprike v prahu, origano,      morsko sol.       Priprava: Lečo kuhamo približno pol ure (če  P
korenine, 3 korenčke, lovor, poper v zrnju in      morsko sol.       Priprava: Čez noč namočen fižol skuhamo skoraj  P
česna, 2‐3 dcl mleka, lovor, beli poper v zrnju,      morsko sol.       Priprava: Krompir operemo, olupimo in narežemo  P
prahu, sok polovice limone, lonček biojogurta,      morsko sol,      poper. Priprava: Zeljno glavo tanko nalistamo  P
cvetačo, polovico avokada, 1/2 dcl mleka, kari,      morsko sol.       Priprava: Cvetače očistimo in jih po potrebi  P
posnetega mleka, nekaj žlic mleka za razmešanje,      morsko sol.       Priprava: Rdeče zelje narežemo na ozke rezance  P
4 žlice neluščenega sezama, žličko gorčice,      morsko sol.       Priprava: Česen olupimo in pretlačimo.  P
šopek peteršilja, 3 žlice limoninega soka,      morsko sol.       Priprava: Buči odrežemo lupinski del in očistimo  P
česna, večji šopek peteršilja, kari, poper,      morsko sol.       Priprava: Paprike operemo, jih očistimo semenja  P
iztisnjenega olivnega olja, 20 g kos trdega sira,      morsko sol.       Priprava: Korenček ostrgamo in drobno nastrgamo  P
kolerabic, avokado, 2 dcl polnomastnega mleka,      morsko sol.       Priprava: Kolerabice očistimo, olupimo in tanko  P
izkoščičenih oliv, 100 g svežih poganjkov ali kalčkov,      morsko sol.       Priprava: Paradižnik in peteršilj dobro operemo  P
250 g gavde ali trapista, nekaj oliv, origano,      morsko sol.       Priprava: Moko na hitro zamesimo s soljo, oljem  P
smetane, košček parmezana ali drugega trdega sira,      morsko sol.       Priprava: Riž med stalnim mešanjem v suhi ponvi  P
300 g ajdove moke, 30 g masla, 6 dcl vode,      morsko sol,      pol litra kislega mleka. Priprava: V večjem  P
kozjega sira, sok ene limone, žlico olivnega olja,      morsko sol.       Priprava: Vse vrste solat dobro preberemo, operem  P
lončka kisle smetane, lovor, šopek peteršilj,      morsko sol,      poper. Priprava: Ajdovo kašo skuhamo do mehkega  P
pol kg špargljev, 100 g neluščenega sezama,      morsko sol,      poper. Priprava: Šparglje operemo pod tekočo  P
Potrebujemo: 500 g špargljev, sok polovice limone,      morsko sol,      3 žlice pšeničnih kalčkov ali oluščenih, grobo  P
iztisnjenega sončničnega, bučnega ali olivnega olja,      morsko sol.       Priprava: Lečo namakamo tri ure, nato pa jo  P
hladno iztisnjenega bučnega ali sezamovega olja,      morsko sol.       Priprava: Riž pristavimo v hladni vodi v razmerju  P
iztisnjenega olivnega olja, 6 strokov česna,      morsko sol.       Priprava: Koprive dobro operemo in v večjem  P
sveže izluščenih orehovih jedrc, sok ene limone,      morsko sol.       Priprava: Koprive operemo, otresemo in drobno  P
2‐3 žlice hladno iztisnjenega bučnega olja,      morsko sol,      nekaj čemaževih listov ali strokov česna. Priprav  P
moke, 10 žlic lanenih semen, 30‐40 g kvasa,      morsko sol,      2 žlici olivnega olja, 2 žlici maka za posip  P
semen, 3 žlice hladno iztisnjenega bučnega olja,      morsko sol.       Priprava: Peteršiljevo korenino in čebulo olupimo  P
iztisnjenega olivnega olja, sok manjše limone, domačo      morsko sol.       Priprava: Bučke in paradižnike operemo in narežem  P
popkov, šopek čemaža ali 6 strokov česna, domačo      morsko sol.       Priprava: Avokado prepolovimo in mu odstranimo  P
tamari, 3 žlice hladno iztisnjenega bučnega olja,      morsko sol.       Priprava: Špagete skuhamo v osoljeni vodi v  P
hladno iztisnjenega sezamovega ali olivnega olja,      morsko sol.       Priprava: Stročji fižol operemo in strokom odlomi  P
večji šopek svežega peteršilja ali bazilike,      morsko sol.       Priprava: Krompir skuhamo v lupini v neosoljeni  P
gramski kos oranžne buče, 5 žlic sončničnih semen,      morsko sol,      kg kuhanega graha (ali fižola ali soje), šopek  P
žličke karija, večji šopek svežega peteršilja,      morsko sol.       Priprava: Paprike operemo in osušimo.   P
bučnega ali olivnega olja, večji šopek peteršilja,      morsko sol      ali žlico sojine omake tamari. Priprava: Kuhano  P
črni poper, 4 telečje ribice po 150 g in grobo      morsko sol.       Priprava : Drobnjak drobno narežemo in zmešamo  P
žličke ingverja v prahu, 6 žlic sladke smetane,      morsko sol.       Priprava: Sestavine zgnetemo v voljno testo  P
olja, 2 žlici limoninega soka, ščepec popra,      morsko sol.       Priprava: Regrat dobro očistimo in večkrat operem  P
iztisnjenega olivnega olja, 2 žlici limoninega soka,      morsko sol.       Priprava: Motovilec očistimo in večkrat operemo  P
žlici naravnega kisa, 2 žlici olivnega olja,      morsko sol.       Priprava: Če smo rdečo peso skuhali sami, jo  P
ali osatnega olja, pol lončka kisle smetane,      morsko sol,      poper, nepekočo papriko v prahu, muškatni orešček  P
radiča, 2 žlički gorčice, 350 g tekočega jogurta,      morsko sol,      poper. Priprava: Sojo namočimo čez noč.  P
žličke nepekoče paprike, muškatni orešček,      morsko sol.       Priprava: Lečo skuhamo do mehkega in jo solimo  P
iztisnjenega olivnega olja, sladko papriko,      morsko sol,      poper, po želji še kg korenčka, žličko masla  P
šopek bazilike ali peteršilja, 3 lovorove liste,      morsko sol.       Priprava: Sojo namočimo čez noč.  P
iztisnjenega bučnega olja, šopek svežega peteršilja,      morsko sol.       Priprava: Vse vrste mok stresemo v posodo, jih  P
smetane, pol zravnane žličke karija v prahu,      morsko sol.       Priprava: Grah izluščimo in ga kuhamo v osoljeni  P
lovorove liste, šopek drobnjaka ali bazilike,      morsko sol.       Priprava: Fižol namočimo čez noč.   P
žlice kisle smetane, 2 šopka svežega peteršilja,      morsko sol.       Priprava: Krompir skuhamo v lupini do mehkega  P
bazilike, 2‐3 dcl mleka (kravjega ali sojinega),      morsko sol,      poper. Priprava: Ajdovo kašo za uro ali dve  P
hladno iztisnjenega olivnega ali bučnega olja,      morsko sol,      poper. Priprava: Sojo namočimo čez noč in jo  P
česna, žlico hladno iztisnjenega olivnega olja,      morsko sol,      nekaj vejic zelene. Priprava: Pšenico namočimo  P
Potrebujemo: l sojinega mleka, manjši avokado,      morsko sol.       Priprava: Avokado prerežemo in odstranimo koščico  P
žlico ali dve hladno iztisnjenega olivnega olja,      morsko sol.       Priprava: Poganjke rogovilčka operemo in stebla  P
2 žlici hladno iztisnjenega olivnega olja,      morsko sol.       Priprava: Krompir operemo in skuhamo v lupini  P
pinjol, 3 žlice hladno iztisnjenega bučnega olja,      morsko sol,      poper. Priprava: Paradižnik poparimo, da ga  P
iztisnjenega sončničnega ali olivnega olja,      morsko sol.       Priprava: Riž pristavimo v hladni vodi v pokriti  P
žlički gorčice brez konzervansov, nekaj oliv,      morsko sol.       Priprava: Sojino mleko, rogovilček, avokadovo  P
zvrhani žlički zelenjavne oziroma zeliščne juhe,      morsko sol,      skodelico prosene kaše. Priprava: Proseno kašo  P
oblicah Potrebujemo: 1/2 kg pora, kg krompirja,      morsko sol,      40 g masla. Priprava: Krompir operemo in neoluplj  P
olivnega ali bučnega olja, 2 žlici naravnega kisa,      morsko sol.       Priprava: Por očistimo, operemo in narežemo  P
sončničnega olja, 2 žlici neluščenega sezama,      morsko sol.       Priprava: Bučke, korenček in komarček operemo  P
sončničnega ali olivnega olja, 10 izkoščičenih oliv,      morsko sol,      poper. Priprava: Poganjke operemo in cele skupaj  P
sezamovega olja, 2 žlici sojine omake, domačo      morsko sol.       Priprava: Sojo skupaj s sojino omako in oljem  P
vodne kreše, 30 dag surovega masla, grobo domačo      morsko sol.       Priprava: Krompir skuhamo v lupini, ga olupimo  P
žličko nepekoče rdeče paprike v prahu, domačo      morsko sol.       Priprava: Tofu skupaj s soljo grobo pretlačimo  P
najljubšega hladno iztisnjenega olja, domačo      morsko sol.       Priprava: Ajdovo kašo pristavimo v hladni vodi  P
žlici hladno iztisnjenega olivnega olja, domačo      morsko sol,      poper. Priprava: Morsko solato dobro operemo  P
žlici hladno iztisnjenega olivnega olja, domačo      morsko sol,      žličke kumine, 2 ali 3 mesnate paradižnike.   P
skodelo morske solate, skodelico polente, domačo      morsko sol,      2 žlički surovega masla ali 2 žlici hladno iztisnjenega  P
kisa, nekaj zrn črnega popra, 6 strokov česna,      morsko sol,      žličko rdeče paprike v prahu ali karija. Priprava  P
čajno žličko karija ali nepekoče rdeče paprike,      morsko sol.       Priprava: Olupimo in pretlačimo česen.  P
noge v primerno toplo vodo, v katero nasujemo      morsko sol      ali lekarniško raztopino za nego nog.Ko se koža  P
hladno iztisnjenega olivnega ali bučnega olja,      morsko sol.       Priprava: Paradižnik operemo, osušimo in narežemo  P
Potrebujemo: 3 mesnate paradižnike, 1 avokado,      morsko sol,      poper. Priprava: Paradižnike olupimo, tako da  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

1 101 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA