nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2009, poved v sobesedilu:

Brez dvoma huda formulacija!

V prerezu je dobro zorjen pršut rubinasto rdeče barve, pri nas ga krasi zaščitena geografska označba, pravilnik zahteva, da je brez konzervansov in drugih aditivov (nekatere tuje pršutarne uporabljajo nitrate in nitrite), uporabiti se sme le morsko sol, seveda pa obstaja ničkoliko receptov, kako meso ustrezno nasoliti.
V Parmi se posla lotevajo natančno, v strogo predpisanih korakih, ki jih zapoveduje sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja ustanovljeni konzorcij: za aristokrata med pršuti lahko stegence daruje le devetmesečni skopljeni pujsek, težak najmanj 150 kilogramov; obrezano stegno ohladijo in v tako imenovani prvi soli ostane šest ali sedem dni, potem meso očistijo, za petnajst do osemnajst dni nanesejo novo, drugo sol, potem sledita dva meseca počasnega sušenja na temperaturi od ene do petih stopinj, v katerih sol prodira v meso.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA