nova beseda iz Slovenije

morsko sol (41-140)


300 g ajdove moke, 30 g masla, 6 dcl vode,      morsko sol,      pol litra kislega mleka. Priprava: V večjem  P
kozjega sira, sok ene limone, žlico olivnega olja,      morsko sol.       Priprava: Vse vrste solat dobro preberemo, operem  P
lončka kisle smetane, lovor, šopek peteršilj,      morsko sol,      poper. Priprava: Ajdovo kašo skuhamo do mehkega  P
pol kg špargljev, 100 g neluščenega sezama,      morsko sol,      poper. Priprava: Šparglje operemo pod tekočo  P
Potrebujemo: 500 g špargljev, sok polovice limone,      morsko sol,      3 žlice pšeničnih kalčkov ali oluščenih, grobo  P
iztisnjenega sončničnega, bučnega ali olivnega olja,      morsko sol.       Priprava: Lečo namakamo tri ure, nato pa jo  P
hladno iztisnjenega bučnega ali sezamovega olja,      morsko sol.       Priprava: Riž pristavimo v hladni vodi v razmerju  P
iztisnjenega olivnega olja, 6 strokov česna,      morsko sol.       Priprava: Koprive dobro operemo in v večjem  P
sveže izluščenih orehovih jedrc, sok ene limone,      morsko sol.       Priprava: Koprive operemo, otresemo in drobno  P
2‐3 žlice hladno iztisnjenega bučnega olja,      morsko sol,      nekaj čemaževih listov ali strokov česna. Priprav  P
moke, 10 žlic lanenih semen, 30‐40 g kvasa,      morsko sol,      2 žlici olivnega olja, 2 žlici maka za posip  P
semen, 3 žlice hladno iztisnjenega bučnega olja,      morsko sol.       Priprava: Peteršiljevo korenino in čebulo olupimo  P
iztisnjenega olivnega olja, sok manjše limone, domačo      morsko sol.       Priprava: Bučke in paradižnike operemo in narežem  P
popkov, šopek čemaža ali 6 strokov česna, domačo      morsko sol.       Priprava: Avokado prepolovimo in mu odstranimo  P
tamari, 3 žlice hladno iztisnjenega bučnega olja,      morsko sol.       Priprava: Špagete skuhamo v osoljeni vodi v  P
hladno iztisnjenega sezamovega ali olivnega olja,      morsko sol.       Priprava: Stročji fižol operemo in strokom odlomi  P
večji šopek svežega peteršilja ali bazilike,      morsko sol.       Priprava: Krompir skuhamo v lupini v neosoljeni  P
gramski kos oranžne buče, 5 žlic sončničnih semen,      morsko sol,      kg kuhanega graha (ali fižola ali soje), šopek  P
žličke karija, večji šopek svežega peteršilja,      morsko sol.       Priprava: Paprike operemo in osušimo.   P
bučnega ali olivnega olja, večji šopek peteršilja,      morsko sol      ali žlico sojine omake tamari. Priprava: Kuhano  P
črni poper, 4 telečje ribice po 150 g in grobo      morsko sol.       Priprava : Drobnjak drobno narežemo in zmešamo  P
žličke ingverja v prahu, 6 žlic sladke smetane,      morsko sol.       Priprava: Sestavine zgnetemo v voljno testo  P
olja, 2 žlici limoninega soka, ščepec popra,      morsko sol.       Priprava: Regrat dobro očistimo in večkrat operem  P
iztisnjenega olivnega olja, 2 žlici limoninega soka,      morsko sol.       Priprava: Motovilec očistimo in večkrat operemo  P
žlici naravnega kisa, 2 žlici olivnega olja,      morsko sol.       Priprava: Če smo rdečo peso skuhali sami, jo  P
ali osatnega olja, pol lončka kisle smetane,      morsko sol,      poper, nepekočo papriko v prahu, muškatni orešček  P
radiča, 2 žlički gorčice, 350 g tekočega jogurta,      morsko sol,      poper. Priprava: Sojo namočimo čez noč.  P
žličke nepekoče paprike, muškatni orešček,      morsko sol.       Priprava: Lečo skuhamo do mehkega in jo solimo  P
iztisnjenega olivnega olja, sladko papriko,      morsko sol,      poper, po želji še kg korenčka, žličko masla  P
šopek bazilike ali peteršilja, 3 lovorove liste,      morsko sol.       Priprava: Sojo namočimo čez noč.  P
iztisnjenega bučnega olja, šopek svežega peteršilja,      morsko sol.       Priprava: Vse vrste mok stresemo v posodo, jih  P
smetane, pol zravnane žličke karija v prahu,      morsko sol.       Priprava: Grah izluščimo in ga kuhamo v osoljeni  P
lovorove liste, šopek drobnjaka ali bazilike,      morsko sol.       Priprava: Fižol namočimo čez noč.   P
žlice kisle smetane, 2 šopka svežega peteršilja,      morsko sol.       Priprava: Krompir skuhamo v lupini do mehkega  P
bazilike, 2‐3 dcl mleka (kravjega ali sojinega),      morsko sol,      poper. Priprava: Ajdovo kašo za uro ali dve  P
hladno iztisnjenega olivnega ali bučnega olja,      morsko sol,      poper. Priprava: Sojo namočimo čez noč in jo  P
česna, žlico hladno iztisnjenega olivnega olja,      morsko sol,      nekaj vejic zelene. Priprava: Pšenico namočimo  P
Potrebujemo: l sojinega mleka, manjši avokado,      morsko sol.       Priprava: Avokado prerežemo in odstranimo koščico  P
žlico ali dve hladno iztisnjenega olivnega olja,      morsko sol.       Priprava: Poganjke rogovilčka operemo in stebla  P
2 žlici hladno iztisnjenega olivnega olja,      morsko sol.       Priprava: Krompir operemo in skuhamo v lupini  P
pinjol, 3 žlice hladno iztisnjenega bučnega olja,      morsko sol,      poper. Priprava: Paradižnik poparimo, da ga  P
iztisnjenega sončničnega ali olivnega olja,      morsko sol.       Priprava: Riž pristavimo v hladni vodi v pokriti  P
žlički gorčice brez konzervansov, nekaj oliv,      morsko sol.       Priprava: Sojino mleko, rogovilček, avokadovo  P
zvrhani žlički zelenjavne oziroma zeliščne juhe,      morsko sol,      skodelico prosene kaše. Priprava: Proseno kašo  P
oblicah Potrebujemo: 1/2 kg pora, kg krompirja,      morsko sol,      40 g masla. Priprava: Krompir operemo in neoluplj  P
olivnega ali bučnega olja, 2 žlici naravnega kisa,      morsko sol.       Priprava: Por očistimo, operemo in narežemo  P
sončničnega olja, 2 žlici neluščenega sezama,      morsko sol.       Priprava: Bučke, korenček in komarček operemo  P
sončničnega ali olivnega olja, 10 izkoščičenih oliv,      morsko sol,      poper. Priprava: Poganjke operemo in cele skupaj  P
sezamovega olja, 2 žlici sojine omake, domačo      morsko sol.       Priprava: Sojo skupaj s sojino omako in oljem  P
vodne kreše, 30 dag surovega masla, grobo domačo      morsko sol.       Priprava: Krompir skuhamo v lupini, ga olupimo  P
žličko nepekoče rdeče paprike v prahu, domačo      morsko sol.       Priprava: Tofu skupaj s soljo grobo pretlačimo  P
najljubšega hladno iztisnjenega olja, domačo      morsko sol.       Priprava: Ajdovo kašo pristavimo v hladni vodi  P
žlici hladno iztisnjenega olivnega olja, domačo      morsko sol,      poper. Priprava: Morsko solato dobro operemo  P
žlici hladno iztisnjenega olivnega olja, domačo      morsko sol,      žličke kumine, 2 ali 3 mesnate paradižnike.   P
skodelo morske solate, skodelico polente, domačo      morsko sol,      2 žlički surovega masla ali 2 žlici hladno iztisnjenega  P
kisa, nekaj zrn črnega popra, 6 strokov česna,      morsko sol,      žličko rdeče paprike v prahu ali karija. Priprava  P
čajno žličko karija ali nepekoče rdeče paprike,      morsko sol.       Priprava: Olupimo in pretlačimo česen.  P
noge v primerno toplo vodo, v katero nasujemo      morsko sol      ali lekarniško raztopino za nego nog.Ko se koža  P
hladno iztisnjenega olivnega ali bučnega olja,      morsko sol.       Priprava: Paradižnik operemo, osušimo in narežemo  P
Potrebujemo: 3 mesnate paradižnike, 1 avokado,      morsko sol,      poper. Priprava: Paradižnike olupimo, tako da  P
hladno iztisnjenega bučnega ali olivnega olja,      morsko sol.       Priprava: Gobe temeljito očistimo, operemo in  P
iztisnjenega bučnega ali oljčnega olja, sok ene limone,      morsko sol.       Priprava: Rukolo dobro operemo, osušimo in strese  P
hladno iztisnjenega bučnega ali olivnega olja,      morsko sol.       Priprava: Testenine skuhamo po navodilih na  P
orehi jih vmešamo med rezance. Dodamo še olje,      morsko sol      in papriko ter rezance rahlo premešamo.Ponudimo  P
3 žlice hladno iztisnjenega olivnega olja,      morsko sol.       Priprava: Krompir operemo in ga skuhamo v lupini  P
14. Uživam      morsko sol,      pridobljeno z naravnimi metodami. 15.   P
iztisnjenega bučnega, olivnega ali arganovega olja,      morsko sol.       Priprava: Motovilec dobro operemo, osušimo in  P
piro ali pšenico, sončnična semena, olje in      morsko sol      ter solato premešamo.Ponudimo s polnovrednim  P
čebuli, 3 žlice hladno iztisnjenega bučnega olja,      morsko sol.       Priprava: Paradižnik operemo, narežemo na rezine  P
olivnega olja, 4 žlice sojine omake, po potrebi      morsko sol,      poper. Priprava: Ajdovo kašo pristavimo v hladni  P
do 36 stopinj Celzija). Vanjo je dobro dodati      morsko sol,      da iz telesa izvabimo strupe, poleg tega slan  P
smetane, zravnane žličke kurkume ali karija,      morsko sol.       Priprava: Gomolj zelene dobro operemo in obrežemo  P
2 kiselkasti jabolki, sok polovice limone,      morsko sol.       Priprava: Zeleno operemo in obrežemo.   P
regrata, 12‐15 orehov, sok polovice limone,      morsko sol,      žlico hladno iztisnjenega bučnega olja. Priprava  P
redkve, šopek peteršilja, sok polovice limone,      morsko sol,      2‐3 žlice hladno iztisnjenega bučnega olja, 3  P
žlico ali dve hladno iztisnjenega bučnega olja,      morsko sol.       Priprava: Radič očistimo, operemo in osušimo  P
kisa, 2 žlici hladno iztisnjenega bučnega olja,      morsko sol,      3 žlice pinjol ali izluščenih pistacij. Priprava  P
glavo, sok polovice limone, kumino, zeliščno ali      morsko sol.       Priprava: Krompir očistimo in temeljito operemo  P
limoninega soka, žlico gorčice brez konzervansov,      morsko sol,      poper. Priprava: Krompir temeljito operemo pod  P
glavo ohrovta, 5 strokov česna, zeliščno ali      morsko sol,      2 žlici bučnega olja. Priprava: V loncu pristavim  P
bazilike, šopek drobnjaka (ali svežega čemaža),      morsko sol.       Priprava: Krompir operemo in skuhamo do mehkega  P
naravno vzgojena paradižnika, 250 g rumene buče,      morsko sol.       Priprava: Peteršilj dobro operemo in osušimo  P
bučnega olja ali 3 žličke olja pšeničnih kalčkov,      morsko sol.       Priprava: Korenček dobro operemo in ostrgamo  P
oluščenih pistacij, manjši šopek peteršilja,      morsko sol.       Priprava: Blitvo in peteršilj dobro operemo  P
iz pšeničnih kalčkov, 3‐6 izkoščičenih oliv,      morsko sol.       Priprava: Paprike in paradižnika dobro operemo  P
olivnega ali bučnega olja, 3 žlice limoninega soka,      morsko sol.       Priprava: Kuhano rdečo peso olupimo in narežemo  P
sezama, žlico hladno iztisnjenega olivnega olja,      morsko sol.       Priprava: Sončnice, sezam in nastrgan hren gladko  P
hladno iztisnjenega bučnega ali olivnega olja,      morsko sol.       Priprava: Kvinojo operemo pod tekočo vročo vodo  P
bučna in lanena semena, kis, olje in grobo      morsko sol.       Priprava: Trdo kuhana jajca, pirhi, pisanice  P
lešnikov, 6 žlic sojine smetane, žlico gorčice,      morsko sol,      šopek peteršilja. Priprava: Šparglje očistimo  P
žličke kumine v prahu, žličke kurkume,      morsko sol.       Priprava: Dobro oprano celo bučo soparimo pet  P
manjši šopek zelene, 100 g biosojine smetane,      morsko sol.       Priprava: Kolerabo in peteršiljevi koreniki  P
koreniko. Dodamo oprano in grobo sesekljano zeleno,      morsko sol      in sojino smetano in ponudimo. Z jabolki   P
svežega peteršilja, 1/4 žličke karija v prahu,      morsko sol.       Priprava: Bučo operemo in jo neprerezano pet  P
na tleh talne obloge, recimo tapison. Grobo      morsko sol      potresemo po tleh, pustimo delovati kakšno uro  P
način še vedno aktivno pridelujejo kakovostno      morsko sol.     Krajinski park spada med največje slovenske znamenito  P
Zvečer kopel za utrujene noge: v toplo vodo damo      morsko sol      in v tem namakamo noge do 20 minut, nato jih  P
luščilni tretma za telo: v 2 žlici medu zamešamo      morsko sol      in dodamo 1 žlico olivnega olja, to zmešamo in  P
želite kopati v banji, vodi dodajte le grobo      morsko sol      ali liter skisane sirotke. Poudarek   P
ga izplača poskusiti. Pa tudi navadno naravno      morsko sol      iz jadranskih solin se splača kdaj kupiti.Menda  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 41



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA