nova beseda iz Slovenije
300 g ajdove moke, 30 g masla, 6 dcl vode, | morsko sol, | pol litra kislega mleka. Priprava: V večjem | P |
kozjega sira, sok ene limone, žlico olivnega olja, | morsko sol. | Priprava: Vse vrste solat dobro preberemo, operem | P |
lončka kisle smetane, lovor, šopek peteršilj, | morsko sol, | poper. Priprava: Ajdovo kašo skuhamo do mehkega | P |
pol kg špargljev, 100 g neluščenega sezama, | morsko sol, | poper. Priprava: Šparglje operemo pod tekočo | P |
Potrebujemo: 500 g špargljev, sok polovice limone, | morsko sol, | 3 žlice pšeničnih kalčkov ali oluščenih, grobo | P |
iztisnjenega sončničnega, bučnega ali olivnega olja, | morsko sol. | Priprava: Lečo namakamo tri ure, nato pa jo | P |
hladno iztisnjenega bučnega ali sezamovega olja, | morsko sol. | Priprava: Riž pristavimo v hladni vodi v razmerju | P |
iztisnjenega olivnega olja, 6 strokov česna, | morsko sol. | Priprava: Koprive dobro operemo in v večjem | P |
sveže izluščenih orehovih jedrc, sok ene limone, | morsko sol. | Priprava: Koprive operemo, otresemo in drobno | P |
2‐3 žlice hladno iztisnjenega bučnega olja, | morsko sol, | nekaj čemaževih listov ali strokov česna. Priprav | P |
moke, 10 žlic lanenih semen, 30‐40 g kvasa, | morsko sol, | 2 žlici olivnega olja, 2 žlici maka za posip | P |
semen, 3 žlice hladno iztisnjenega bučnega olja, | morsko sol. | Priprava: Peteršiljevo korenino in čebulo olupimo | P |
iztisnjenega olivnega olja, sok manjše limone, domačo | morsko sol. | Priprava: Bučke in paradižnike operemo in narežem | P |
popkov, šopek čemaža ali 6 strokov česna, domačo | morsko sol. | Priprava: Avokado prepolovimo in mu odstranimo | P |
tamari, 3 žlice hladno iztisnjenega bučnega olja, | morsko sol. | Priprava: Špagete skuhamo v osoljeni vodi v | P |
hladno iztisnjenega sezamovega ali olivnega olja, | morsko sol. | Priprava: Stročji fižol operemo in strokom odlomi | P |
večji šopek svežega peteršilja ali bazilike, | morsko sol. | Priprava: Krompir skuhamo v lupini v neosoljeni | P |
gramski kos oranžne buče, 5 žlic sončničnih semen, | morsko sol, | kg kuhanega graha (ali fižola ali soje), šopek | P |
žličke karija, večji šopek svežega peteršilja, | morsko sol. | Priprava: Paprike operemo in osušimo. | P |
bučnega ali olivnega olja, večji šopek peteršilja, | morsko sol | ali žlico sojine omake tamari. Priprava: Kuhano | P |
črni poper, 4 telečje ribice po 150 g in grobo | morsko sol. | Priprava : Drobnjak drobno narežemo in zmešamo | P |
žličke ingverja v prahu, 6 žlic sladke smetane, | morsko sol. | Priprava: Sestavine zgnetemo v voljno testo | P |
olja, 2 žlici limoninega soka, ščepec popra, | morsko sol. | Priprava: Regrat dobro očistimo in večkrat operem | P |
iztisnjenega olivnega olja, 2 žlici limoninega soka, | morsko sol. | Priprava: Motovilec očistimo in večkrat operemo | P |
žlici naravnega kisa, 2 žlici olivnega olja, | morsko sol. | Priprava: Če smo rdečo peso skuhali sami, jo | P |
ali osatnega olja, pol lončka kisle smetane, | morsko sol, | poper, nepekočo papriko v prahu, muškatni orešček | P |
radiča, 2 žlički gorčice, 350 g tekočega jogurta, | morsko sol, | poper. Priprava: Sojo namočimo čez noč. | P |
žličke nepekoče paprike, muškatni orešček, | morsko sol. | Priprava: Lečo skuhamo do mehkega in jo solimo | P |
iztisnjenega olivnega olja, sladko papriko, | morsko sol, | poper, po želji še kg korenčka, žličko masla | P |
šopek bazilike ali peteršilja, 3 lovorove liste, | morsko sol. | Priprava: Sojo namočimo čez noč. | P |
iztisnjenega bučnega olja, šopek svežega peteršilja, | morsko sol. | Priprava: Vse vrste mok stresemo v posodo, jih | P |
smetane, pol zravnane žličke karija v prahu, | morsko sol. | Priprava: Grah izluščimo in ga kuhamo v osoljeni | P |
lovorove liste, šopek drobnjaka ali bazilike, | morsko sol. | Priprava: Fižol namočimo čez noč. | P |
žlice kisle smetane, 2 šopka svežega peteršilja, | morsko sol. | Priprava: Krompir skuhamo v lupini do mehkega | P |
bazilike, 2‐3 dcl mleka (kravjega ali sojinega), | morsko sol, | poper. Priprava: Ajdovo kašo za uro ali dve | P |
hladno iztisnjenega olivnega ali bučnega olja, | morsko sol, | poper. Priprava: Sojo namočimo čez noč in jo | P |
česna, žlico hladno iztisnjenega olivnega olja, | morsko sol, | nekaj vejic zelene. Priprava: Pšenico namočimo | P |
Potrebujemo: l sojinega mleka, manjši avokado, | morsko sol. | Priprava: Avokado prerežemo in odstranimo koščico | P |
žlico ali dve hladno iztisnjenega olivnega olja, | morsko sol. | Priprava: Poganjke rogovilčka operemo in stebla | P |
2 žlici hladno iztisnjenega olivnega olja, | morsko sol. | Priprava: Krompir operemo in skuhamo v lupini | P |
pinjol, 3 žlice hladno iztisnjenega bučnega olja, | morsko sol, | poper. Priprava: Paradižnik poparimo, da ga | P |
iztisnjenega sončničnega ali olivnega olja, | morsko sol. | Priprava: Riž pristavimo v hladni vodi v pokriti | P |
žlički gorčice brez konzervansov, nekaj oliv, | morsko sol. | Priprava: Sojino mleko, rogovilček, avokadovo | P |
zvrhani žlički zelenjavne oziroma zeliščne juhe, | morsko sol, | skodelico prosene kaše. Priprava: Proseno kašo | P |
oblicah Potrebujemo: 1/2 kg pora, kg krompirja, | morsko sol, | 40 g masla. Priprava: Krompir operemo in neoluplj | P |
olivnega ali bučnega olja, 2 žlici naravnega kisa, | morsko sol. | Priprava: Por očistimo, operemo in narežemo | P |
sončničnega olja, 2 žlici neluščenega sezama, | morsko sol. | Priprava: Bučke, korenček in komarček operemo | P |
sončničnega ali olivnega olja, 10 izkoščičenih oliv, | morsko sol, | poper. Priprava: Poganjke operemo in cele skupaj | P |
sezamovega olja, 2 žlici sojine omake, domačo | morsko sol. | Priprava: Sojo skupaj s sojino omako in oljem | P |
vodne kreše, 30 dag surovega masla, grobo domačo | morsko sol. | Priprava: Krompir skuhamo v lupini, ga olupimo | P |
žličko nepekoče rdeče paprike v prahu, domačo | morsko sol. | Priprava: Tofu skupaj s soljo grobo pretlačimo | P |
najljubšega hladno iztisnjenega olja, domačo | morsko sol. | Priprava: Ajdovo kašo pristavimo v hladni vodi | P |
žlici hladno iztisnjenega olivnega olja, domačo | morsko sol, | poper. Priprava: Morsko solato dobro operemo | P |
žlici hladno iztisnjenega olivnega olja, domačo | morsko sol, | žličke kumine, 2 ali 3 mesnate paradižnike. | P |
skodelo morske solate, skodelico polente, domačo | morsko sol, | 2 žlički surovega masla ali 2 žlici hladno iztisnjenega | P |
kisa, nekaj zrn črnega popra, 6 strokov česna, | morsko sol, | žličko rdeče paprike v prahu ali karija. Priprava | P |
čajno žličko karija ali nepekoče rdeče paprike, | morsko sol. | Priprava: Olupimo in pretlačimo česen. | P |
noge v primerno toplo vodo, v katero nasujemo | morsko sol | ali lekarniško raztopino za nego nog.Ko se koža | P |
hladno iztisnjenega olivnega ali bučnega olja, | morsko sol. | Priprava: Paradižnik operemo, osušimo in narežemo | P |
Potrebujemo: 3 mesnate paradižnike, 1 avokado, | morsko sol, | poper. Priprava: Paradižnike olupimo, tako da | P |
hladno iztisnjenega bučnega ali olivnega olja, | morsko sol. | Priprava: Gobe temeljito očistimo, operemo in | P |
iztisnjenega bučnega ali oljčnega olja, sok ene limone, | morsko sol. | Priprava: Rukolo dobro operemo, osušimo in strese | P |
hladno iztisnjenega bučnega ali olivnega olja, | morsko sol. | Priprava: Testenine skuhamo po navodilih na | P |
orehi jih vmešamo med rezance. Dodamo še olje, | morsko sol | in papriko ter rezance rahlo premešamo.Ponudimo | P |
3 žlice hladno iztisnjenega olivnega olja, | morsko sol. | Priprava: Krompir operemo in ga skuhamo v lupini | P |
14. Uživam | morsko sol, | pridobljeno z naravnimi metodami. 15. | P |
iztisnjenega bučnega, olivnega ali arganovega olja, | morsko sol. | Priprava: Motovilec dobro operemo, osušimo in | P |
piro ali pšenico, sončnična semena, olje in | morsko sol | ter solato premešamo.Ponudimo s polnovrednim | P |
čebuli, 3 žlice hladno iztisnjenega bučnega olja, | morsko sol. | Priprava: Paradižnik operemo, narežemo na rezine | P |
olivnega olja, 4 žlice sojine omake, po potrebi | morsko sol, | poper. Priprava: Ajdovo kašo pristavimo v hladni | P |
do 36 stopinj Celzija). Vanjo je dobro dodati | morsko sol, | da iz telesa izvabimo strupe, poleg tega slan | P |
smetane, zravnane žličke kurkume ali karija, | morsko sol. | Priprava: Gomolj zelene dobro operemo in obrežemo | P |
2 kiselkasti jabolki, sok polovice limone, | morsko sol. | Priprava: Zeleno operemo in obrežemo. | P |
regrata, 12‐15 orehov, sok polovice limone, | morsko sol, | žlico hladno iztisnjenega bučnega olja. Priprava | P |
redkve, šopek peteršilja, sok polovice limone, | morsko sol, | 2‐3 žlice hladno iztisnjenega bučnega olja, 3 | P |
žlico ali dve hladno iztisnjenega bučnega olja, | morsko sol. | Priprava: Radič očistimo, operemo in osušimo | P |
kisa, 2 žlici hladno iztisnjenega bučnega olja, | morsko sol, | 3 žlice pinjol ali izluščenih pistacij. Priprava | P |
glavo, sok polovice limone, kumino, zeliščno ali | morsko sol. | Priprava: Krompir očistimo in temeljito operemo | P |
limoninega soka, žlico gorčice brez konzervansov, | morsko sol, | poper. Priprava: Krompir temeljito operemo pod | P |
glavo ohrovta, 5 strokov česna, zeliščno ali | morsko sol, | 2 žlici bučnega olja. Priprava: V loncu pristavim | P |
bazilike, šopek drobnjaka (ali svežega čemaža), | morsko sol. | Priprava: Krompir operemo in skuhamo do mehkega | P |
naravno vzgojena paradižnika, 250 g rumene buče, | morsko sol. | Priprava: Peteršilj dobro operemo in osušimo | P |
bučnega olja ali 3 žličke olja pšeničnih kalčkov, | morsko sol. | Priprava: Korenček dobro operemo in ostrgamo | P |
oluščenih pistacij, manjši šopek peteršilja, | morsko sol. | Priprava: Blitvo in peteršilj dobro operemo | P |
iz pšeničnih kalčkov, 3‐6 izkoščičenih oliv, | morsko sol. | Priprava: Paprike in paradižnika dobro operemo | P |
olivnega ali bučnega olja, 3 žlice limoninega soka, | morsko sol. | Priprava: Kuhano rdečo peso olupimo in narežemo | P |
sezama, žlico hladno iztisnjenega olivnega olja, | morsko sol. | Priprava: Sončnice, sezam in nastrgan hren gladko | P |
hladno iztisnjenega bučnega ali olivnega olja, | morsko sol. | Priprava: Kvinojo operemo pod tekočo vročo vodo | P |
bučna in lanena semena, kis, olje in grobo | morsko sol. | Priprava: Trdo kuhana jajca, pirhi, pisanice | P |
lešnikov, 6 žlic sojine smetane, žlico gorčice, | morsko sol, | šopek peteršilja. Priprava: Šparglje očistimo | P |
žličke kumine v prahu, žličke kurkume, | morsko sol. | Priprava: Dobro oprano celo bučo soparimo pet | P |
manjši šopek zelene, 100 g biosojine smetane, | morsko sol. | Priprava: Kolerabo in peteršiljevi koreniki | P |
koreniko. Dodamo oprano in grobo sesekljano zeleno, | morsko sol | in sojino smetano in ponudimo. Z jabolki | P |
svežega peteršilja, 1/4 žličke karija v prahu, | morsko sol. | Priprava: Bučo operemo in jo neprerezano pet | P |
na tleh talne obloge, recimo tapison. Grobo | morsko sol | potresemo po tleh, pustimo delovati kakšno uro | P |
način še vedno aktivno pridelujejo kakovostno | morsko sol. | Krajinski park spada med največje slovenske znamenito | P |
Zvečer kopel za utrujene noge: v toplo vodo damo | morsko sol | in v tem namakamo noge do 20 minut, nato jih | P |
luščilni tretma za telo: v 2 žlici medu zamešamo | morsko sol | in dodamo 1 žlico olivnega olja, to zmešamo in | P |
želite kopati v banji, vodi dodajte le grobo | morsko sol | ali liter skisane sirotke. Poudarek | P |
ga izplača poskusiti. Pa tudi navadno naravno | morsko sol | iz jadranskih solin se splača kdaj kupiti.Menda | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |