nova beseda iz Slovenije

glutena (99)


Znanstveniki v ZRN zdaj razvijajo koruzo brez      glutena.      Za tiste, ki so alergični na ta protein v žitih  D
pekarskih izdelkov, bi bila vrsta koruze brez      glutena      dragoceno darilo.Kljub temu funkcionalna hrana  D
spor z Unijo ZDA so namreč uvoz pšeničnega      glutena      omejile s kvotami, ker da je povzročil škodo  D
izgubile v enem letu. ZDA so namreč uvoz pšeničnega      glutena      omejile s kvotami, ker da je povzročil škodo  D
poslabšanja položaja v domači proizvodnji pšeničnega      glutena      uporabili napačno metodo, saj so kot prevladujoč  D
konkurenco; mimogrede, proizvodnja pšeničnega      glutena      je tehnološko zelo zahtevna. Skratka, arbitraža  D
To pa pomeni, da morajo pri uvozu pšeničnega      glutena      bodisi odpraviti kvote bodisi z njimi zajeziti  D
vegetarijansko ali kosher hrano, morda hrano brez      glutena      ali diabetične jedi.Dobro je tudi vedeti, da  D
spremenjene koruze in iz nje izdelane krme (     glutena)      iz ZDA.Ukrepala bo, ker je švicarsko podjetje  D
2001 do 2004 uvozila 15 milijonov ton koruznega      glutena      za živalsko krmo.Več kot 99 odstotkov ga je  D
EU uvozila dobrih 1,8 milijona ton koruznega      glutena      za krmo, največ v Veliko Britanijo, Španijo  D
podatkih evropske komisije tri odstotke koruznega      glutena,      med zrnjem, s katerim so v tem času krmili živali  D
za uvedbo novega režima za uvoz koruzne krme (     glutena)      iz ZDA.Od prihodnjega tedna, ko bo predlog uveljavlj  D
oblasti 22. marca obvestile o nedovoljenem uvozu      glutena,      ki vsebuje to koruzo. D. K.  D
koruze tipa Bt10 in iz nje izdelanega koruznega      glutena      iz ZDA v EU.STA   D
pozdravimo avtizem? Dejstvo je, da se z ukinitvijo      glutena      in mleka iz prehrane stanje pri nekaterih otrocih  D
To je seveda logično; maslo premaže molekule      glutena      in jim prepreči, da bi se združile v verigo  D
izbor izdelkov brez alergenih sestavin, predvsem      glutena,      so prednosti izdelkov, ki bi jih najbolje označili  D
ni povsem prepričana, da tudi ta ne vsebuje      glutena.     Pravi, da je ozaveščenost gostincev na zelo nizki  D
cene brezglutenskih živil. Kilogram moke brez      glutena,      denimo, stane kar štiri evre.Meni, da bi morala  D
življenja.« Poudaril je, da precej živil ne vsebuje      glutena,      pa tudi v restavracijah se da dobiti take jedi  D
pri pripravi hrane, in recepte za jedi brez      glutena.     Stroga dieta je namreč edini način, ki celiakašem  D
omogoča normalno življenje. Za izločitev      glutena      iz prehrane je potrebnega precej znanja, poudarja  D
kupiti že za 50 centov. Nakup izdelkov brez      glutena      Malce več pozornosti je Breda Kojc, diplomirana  D
lahko vsebuje sledove oreščkov in pšenice, sledi      glutena,      da je proizveden v obratu, kjer se proizvajajo  D
je že izkazalo, da presega dovoljeno vsebnost      glutena,      pa čeprav na deklaraciji sploh ni bilo označeno  D
celiakijo sicer lahko zaužijejo največ 20 miligramov      glutena      na kilogram živila, kar je toliko, kot če bi  D
vrste piškotov. Vsi vsebujejo po manj kot 20 mg      glutena      na kilogram izdelka, kar zagotavlja ljudem s  D
saj lahko živilo vsebuje največ 20 miligramov      glutena      na kilogram živila.Težava je še toliko večja  D
hišnih ljubljenčkov je kriva pošiljka pšeničnega      glutena      in koncentrata riževih beljakovin iz Kitajske  D
gensko spremenjenih organizmov, živila brez      glutena      in hrano, primerno za bolnike s celiakijo, bio  D
na voljo prehranski izdelki, ki ne vsebujejo      glutena;      celiakija je namreč bolezen, ki nastane zaradi  D
v vodi topni protein v pšenici. Uživanje      glutena      lahko obolelim za celiakijo sčasoma povzroči  D
paleti, ki bi lahko vsebovala tudi samo sledi      glutena.      Po besedah asist. dr. Jerneja Dolinška, alergolog  D
prehranska disciplina. Tako imenovana dieta brez      glutena      namreč skriva ogromno pasti.« Že ena sama  D
sama neustrezna jed, čeprav vsebuje samo sled      glutena,      lahko povzroči ogromno težav, značilnih za celiakijo  D
Sparu) uvedli posebno vrsto izdelkov, ki so brez      glutena      in laktoze in ki so, kar je vse prej kot zanemarljivo  D
najobčutljivejših potrošnikov): izdelke Spar free from brez      glutena      in laktoze za ljudi s celiakijo. Že v redni  D
nekaj čokolešnika, dve vrečki testenin brez      glutena,      vanilin sladkor in začimbno mešanico za golaž  D
bolezni sestoji izključno iz trajne eliminacije      glutena      iz prehrane.To pomeni, da morajo bolniki iz  G
zdravniki skozi diagnostiko ugotovijo, da vsebnost      glutena      v živilih povzroča metabolne motnje in da v  G
ezglutensko moko je velika. Brezglutenska moka nima      glutena      oz. lepka, zato mesimo mehko, previdno in tudi  G
dobiti nekih pametnih izdelkov, ki niso vsebovali      glutena,      sploh pa ne varnih izdelkov, tako da je bilo  G
napolnila z enakimi živili, ki pa ne bodo vsebovala      glutena.      Gluten je skupno ime za 50 različnih beljakovin  G
polbele štruce stane 2, 43 evra, 400 g štruca brez      glutena      pa skoraj enkrat več- 4 evre.Mateja je za nakup  G
je nakupila enaka živila, vendar z vsebnostjo      glutena.      16, 42.   G
celiakiji škodujejo že izjemno majhne količina      glutena.     Dokazano je bilo, da lahko spremembe na sluznici  G
na sluznici povzroči že dnevna količina 20 mg      glutena.     To je približno toliko kakor je moke na noževi  G
prepoznavajo izdelke, delajo na tem, da so izdelki brez      glutena      ustrezno označeni in bi bili na ta način bolniki  G
jih dovoljuje ta zgornja meja, koliko lahko      glutena      vsebuje. Če si zamislite, da imate 4 sladkorčke  G
preprosto ješ živila, ki že v osnovi ne vsebujejo      glutena.     To pa je druga možnost, ki se je poslužujemo  G
trgovini dobi hrana kot ste zdaj rekli, brez      glutena.     Ne verjamem.   G
je treba razlikovati bio hrano od hrane brez      glutena.     Hrana brez glutena je lahko tudi bio hrana, ni  G
bio hrano od hrane brez glutena. Hrana brez      glutena      je lahko tudi bio hrana, ni pa nujno.Je pa tudi  G
sledijo praznični kuharski recepti iz moke brez      glutena.     Pripravite svinčnike.   G
celiakije in ravno tako, ko uvedemo dieto brez      glutena,      te kožne spremembe po določenem času izginejo  G
etiketah pogosto vidite, da lahko vsebuje sledi      glutena.     Lahko, lahko pa tudi ne in nihče ne da roke v  G
ogenj za to, da je to živilo varno, da je brez      glutena.      Spet se vračamo na naše gledalce.   G
Otroci seveda ne smejo iti na dieto brez      glutena,      ker bi se drugače te sledi zabrisale in bi dobili  G
gliadin, beljakovino, ki je osnovna sestavina      glutena      v žitaricah (pšenici, ječmenu, ovsu in rži)  P
nasprotju z večino drugih žitaric ne vsebuje      glutena.     Riž je primeren tudi za vse, ki so alergični  P
velja za izdelke za diabetike in izdelke brez      glutena.      Nas trgovci vlečejo za nos, je kriva država  P
ki iz zdravstvenih razlogov ne smejo uživati      glutena,      mleka ali jajc. Kupite jih lahko na oddelkih  P
iz tofuja, omogoča, da izdelke naredijo brez      glutena,      mleka in jajc. Odličen izdelek je sojina krema  P
karotenom; ne vsebuje sladkorja, konzervansov in      glutena.      ABC SPEKTRUM   P
Bolnik mora uživati hrano, ki je povsem brez      glutena,      saj lahko že majhne količine povzročijo simptome  P
uravnava telesno težo. Svetlinovo olje ne vsebuje      glutena,      škroba, konzervansov, kvasa, umetnih barvil  P
o več kot 130 vrstah rastlin. Prehrana brez      glutena      - zdravilo za celiakijo Rdeča luč za pšenico  P
zapleteno, potolažimo z dejstvom, da je dieta brez      glutena      bolj zdrava od "normalne" prehrane, ne nazadnje  P
pa ne pomeni nujno, da so izdelki tudi brez      glutena.      Poleg klasičnih jedi iz žitaric, kot so kruh  P
tak kis (vinski, jabolčni in rižev kis so brez      glutena)     . Pozorni bodite tudi pri živilih, ki vsebujejo  P
invertnega sladkorja, laktoze ali sukroze, ne vsebuje      glutena.     Toda za pripravo lahko uporabijo tudi škrobne  P
kvas, ki se pojavi na prodajnih policah, brez      glutena.      - Na deklaracijah je pogosto naveden tudi slad  P
izdelkov. To seveda ne pomeni, da hrane brez      glutena      ni, marveč le, da je lahko prisoten tudi v:  P
riževih derivatih. Medtem ko so nekateri brez      glutena      ("Puffed rice", "Crisp rice"), drugi vsebujejo  P
tistih, kjer je posebej navedeno, da so "brez      glutena"     , saj v nobenem primeru ni mogoče izključiti  P
kakršnihkoli informacij v zvezi z vsebnostjo      glutena      v živilskih izdelkih, to sporočite Slovenskemu  P
pri različnih vrstah žit različen. Značilnost      glutena      ali lepka je, da veže vodo in zagotavlja povezanost  P
priprava jedilnikov z živili, ki ne vsebujejo      glutena,      - Slovensko društvo za celiakijo predstavlja  P
uravnavamo telesno težo. Izdelki ne vsebujejo      glutena,      škroba in konzervansov.S svetlinovim oljem se  P
antioksidant, naravni antibiotik, ne vsebujejo      glutena,      škroba, konzervansov, mlečnih derivatov in konzervansov  P
izključno rastlinskega izvora, ne vsebuje laktoze in      glutena.     Vsebuje vodo, italijanska riževa zrna (8 %),  P
dragocena je za ljudi s celiakijo, ker ne vsebuje      glutena.      Pozabljena živila.  P
uporabljajo v živilski industriji, in ne vsebujejo      glutena.     Z vsako kupljeno škatlo prispevate še v sklad  P
kar pomeni poškodba tankega črevesa zaradi      glutena.     Kje vse je gluten, v vodi netopen protein zrnja  P
iz katere izločimo še tako majhno količino      glutena,      nujna in dosmrtna.Neupoštevanje dietnih navodil  P
fosfor. Imajo naraven in blag okus, so brez      glutena,      brez dodanih sladkorjev, umetnih arom, barvil  P
idealna za občutljive črevesne stene. Ne vsebuje      glutena,      žitaric, mlečnih izdelkov in gensko spremenjenih  P
sončnem in suhem podnebju, odlikuje jo velik delež      glutena      in beljakovin, kar se kaže v kakovosti.Rezanci  P
vsebnosti beljakovin in kalcija. Ne vsebuje      glutena,      zato je priporočljiva za brezglutensko dieto  P
potrebami, ki denimo ne smejo uživati sladkorja ali      glutena,      primerno poslastico pa pri njih lahko najdejo  P
***** PROSO Ker v prosu ni      glutena,      je kakor nalašč za bolnike s celiakijo ‐ A tudi  P
modro pogosteje uvrstiti na jedilnik. Ker nima      glutena,      je zlasti dobrodošlo na jedilniku bolnikov s  P
oblive vročine. Ker ni pravo žito, v njej ni      glutena      in je zato primerna tudi za bolnike s celiakijo  P
pa ima še to lastnost, da zrna ne vsebujejo      glutena      in jo lahko uživajo tudi bolniki s celiakijo  P
ljudi, ki ne jedo mesa. Ker ajda ne vsebuje      glutena,      zavzema pomembno mesto v brezgluteinski dieti  P
vsebuje magnezij, fosfor in železo. Ne vsebuje      glutena,      zato je primerna za brezpšenično in brezglutensko  P
imajo Spasiči že tri leta strogo dieto brez      glutena      in kazeina.Domneve so, da nekaterih snovi avtisti  P
brez stabilizatorjev, brez GSO, ne vsebujejo      glutena      niti holesterina.Produkti so deklarirani kot  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA