nova beseda iz Slovenije

pire (191-290)


kulinarično mojstrovino v kozarcu: krompirjev      pire      z belim tartufom in prepeličje jajce, kozarec  P
čistim okusom. Na dnu kozarca je bil krompirjev      pire      z omako iz belega tartufa, na pire je bilo položeno  P
krompirjev pire z omako iz belega tartufa, na      pire      je bilo položeno prepeličje jajce, potem pa  P
gostilna z Zemona pa za kulinariko: krompirjev      pire      s tartufi in prepeličjim jajcem. *****   P
poleg tega pa sadje tudi sušita. Iz starega žita      pire      zmeljeta moko in pečeta kruh, tako s kvasom  P
prišel tudi na šolski jedilnik. »Uporabnost      pire      v prehrani sva želela predstaviti tudi z drugimi  P
medije. Takole gre: gobova juha iz vrečke,      pire      krompir iz škatle, hrenovke iz konzerve, vložena  P
meso, in ko je dobro zapečeno, še paradižnikov      pire,      cimet, prepražene bučne semenke, mandlje, sadeže  P
se je prej kuhal krompir. Torej, če kuhate      pire      krompir, ne pozabite na cvetačno juho.Da ne  P
Nato odstranimo olupke in banane zmečkamo v      pire      ter počakamo, da se zmes ohladi. Skodelico  P
Krompir ohladimo, ga nato zmečkamo kakor za      pire      ter dodamo praženemu mesu in zelenjavi, vmešamo  P
krvavega biftka, ob boku kremne špinače ter      pire      krompirja in, kot je zapisal avtor, tudi kot  P
pirinem. »Pripravim ga iz biološko pridelane      pire.     Želim si le, da bi bila takšna živila cenejša  P
mililitrov olja. Pripravljene sestavine zmečkamo v      pire      in namažemo na popečene rezine kruha. BAGETE  P
gostejše kisle smetane). Sestavine zmečkamo v      pire,      namažemo na tortilje in postrežemo hladne ali  P
zelenimi beluši, vitlofom in tartufi; topli mangov      pire      z rezino gosjih jeter in škampovim repkom; čokoladni  P
Narejeni so iz ajde, koruze, pšenice, rži,      pire.     »Poleg polnovrednih imamo praznične kruhe iz  P
Slovenci izjemno popularen krompir. Pečenemu in      pire      krompirju se moramo izogibati v velikem loku  P
prepojeno z okusi dodatkov, zraven pa so ponudili      pire      iz pečene rdeče paprike. Nafa, cabernet sauvigno  P
koktajl Bellini, ki je najboljši, če uporabite      pire      sveže hruške in dodate prosecco.Namesto hruške  P
Prosecco Iz svežih breskev pripravite      pire,      dolijte prosecco, dobro premešajte in privoščite  P
in malce ledu. Iz svežih breskev pripravite      pire,      dolijte prosecco, dobro premešajte in tu je  P
Sveže marone skuhamo, olupimo in zmečkamo v      pire.     Če za to delo ni dovolj potrpljenja, lahko kupimo  P
dovolj potrpljenja, lahko kupimo že narejen      pire      (čeprav avtor navadno ne svetuje konzerv!).  P
solata je načeloma vegetarijanska jed. Tudi      pire      krompir z bučkami.Opustiti meso ne pomeni, da  P
uporabimo leseno tlačilko, s katero se dela      pire      krompir.Lešnik samo pritisnemo ob podlago, da  P
Naslednji dan pa olje in gas.      Pire      krompir bo zahteval od vas malo več previdnosti  P
v malo vode, odcedimo in pretlačimo v gladek      pire.     Dodamo moko, ščepec soli, maslo in ugnetemo voljno  P
domačiji Pri Jernejk prisegajo na pridelavo      pire      ‐ Stara vrsta pšenice, ki skromneje obrodi,  P
poči lupina, a ne preveč, tako da bi dobili      pire.     Lahko si pomagate kar z vilicami ali uporabite  P
Obe začimbi se namreč dobro ujemata z okusom      pire      PIRINE PALAČINKE   P
se zmehčajo, potem jih odcedimo in zmečkamo v      pire.      V veliki skledi zmešamo suhe sestavine: moko  P
šalotke, za prilogo pa je ponudil krompirjev      pire      in popečeno slanino. Vino je bilo kajpak Polzevo  P
jadranskega škampa s peno iz oljčnega olja, pa      pire      s črnim tartufom in sipo, vse skupaj v kozarcu  P
na našem jedilniku: ‐ smoothie (tekoč sadni      pire)      in džus (100-odstotni sadni sok), pri čemer  P
stroka česna - šopek peteršilja - ohrovtov      pire     : 800 g ohrovta - 80 g šalotke - 40 g masla  P
potem pa z njimi nadenemo prsni file. Ohrovtov      pire.     Ohrovt očistimo in drobno narežemo, nato pa ga  P
vina - 150 g jušne zelenjave - Krompirjev      pire      -Žafranova omaka: 4 dl sladke smetane - 40  P
žafrana - sol - beli poper v zrnu Krompirjev      pire      pripravimo po svojem preizkušenem receptu; ne  P
začinjene očiščene ribje fileje. Krompirjev      pire      razdelimo na segrete krožnike.Obložimo ga s  P
sladkorja penasto umešamo. Dodamo moko, kostanjev      pire,      l mrzlega mleka in vse skupaj zmešamo.Nato  P
kuhanim hrenovkam. Zraven se prilega krompirjev      pire      ali masleni krompir v kosih. - Za nedeljsko  P
kuhal, in vse skupaj dobro pretlačimo, da dobimo      pire.     Posebej na maščobi, lahko na olju, prepražimo  P
ki smo ji dodali lovorov list. Krompirjev      pire:      olupimo krompir, ga skuhamo do mehkega, pretlačimo  P
dodamo vroče mleko, maslo in muškatni orešček.      Pire      naj bo malo redkejši, kot smo sicer vajeni.  P
če pa ga pečemo v masti ali pripravimo kot      pire,      se povzpne skoraj na 100. Pri tem ima veliko  P
krompirjevemu pireju (nekaj čemaža zamešamo v      pire,      nekaj pa ga potresemo po vrhu).Kruh ali opečene  P
in prelijemo z gosto omako. Zraven ponudimo      pire      s krompirjem in z bučkami, z beluši ali z zeleno  P
in prelijemo z gosto omako. Zraven ponudimo      pire      s krompirjem in z bučkami, z beluši ali z zeleno  P
teknile jedi, v katerih grah prevladuje: grahov      pire,      dušen grah s solatnimi srčki, grahova rižota  P
KATJA KMET, foto: FOTOSPRING Zeleni grahov      pire      Za 4 osebe   P
Krompir odcedimo in stlačimo s stiskalnico v      pire.     Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo.   P
paličnim mešalnikom sesekljamo grah in smetano v      pire.     Solimo, popramo, zaokrožimo okus s ščepcem sladkorja  P
Z metlico za stepanje primešamo krompirjev      pire.     Če je pire pregost, dodamo malo sladke smetane  P
za stepanje primešamo krompirjev pire. Če je      pire      pregost, dodamo malo sladke smetane.Okrasimo  P
dodane pekoče paprike ustrezno večja. Tudi      pire      lahko prilagodimo in krompirju dodamo nekaj  P
začiniti s koščkom masla. Preden postrežemo      pire      z gobami, ga potresemo še s peteršiljem, nasekljanim  P
prepražimo por, čebulo in česen, dodamo paradižnikov      pire      in mezgo in dušimo okoli 6 minut.Dodamo špinačo  P
drugih začimb, ki bi prekrile okus po bučkah.      Pire      z breskvami Potrebujemo 3 večje bučke, 3  P
brez krompirja. Moja mladost je bila polna      pire      krompirja, ki sem ga oboževala.Špinača, dve  P
ga oboževala. Špinača, dve jajci na oko in      pire      krompir ali pire z zdaj ostro prepovedanim ocvrtim  P
Špinača, dve jajci na oko in pire krompir ali      pire      z zdaj ostro prepovedanim ocvrtim piščancem  P
brez krompirja. Moja mladost je bila polna      pire      krompirja, ki sem ga oboževala.Špinača, dve  P
ga oboževala. Špinača, dve jajci na oko in      pire      krompir ali pire z zdaj ostro prepovedanim ocvrtim  P
Špinača, dve jajci na oko in pire krompir ali      pire      z zdaj ostro prepovedanim ocvrtim piščancem  P
masla ali olivnega olja + sol -Brokolijev      pire:      v krompirjev pire primešamo kuhan in pretlačen  P
olja + sol -Brokolijev pire: v krompirjev      pire      primešamo kuhan in pretlačen brokoli, vse skupaj  P
omako in zraven na krožniku ponudimo brokolijev      pire.      Okvir: Morske jedi, ribe, rake in sipice  P
Krompir po vojvodinjino (ali 31 25 88) 26 04 15      Pire      krompir z olivnim oljem in zelišči (ali 31 74  P
tudi še kak košček krompirja. Krompirjev      pire      z olivnim oljem Za 4 osebe   P
primešamo krompirjevi kaši. Pazimo, da ostane      pire      rahel.Solimo ga in popramo, začinimo z muškatnim  P
Takoj ponudimo. Nasvet: Krompirjev      pire      z olivnim oljem se lepo prilega k mesnim jedem  P
v kombinaciji z mesom, okusen je tudi bučni      pire,      s katerim polnimo raviole, za sladkosnede pa  P
za pol ure počivat v hladilnik. Zmešamo bučni      pire,      rjavi sladkor, kislo smetano (ali skuto), mleko  P
60 minut. Nasvet: Kako pripravimo bučni      pire?     Bučo prerežemo, odstranimo pečke in vlaknasti  P
dušiti do mehkega v sopari, nato pa pretlačiti v      pire.      Tako se ohranijo vitamini in rudninske snovi  P
zmehča (40 minut). Lahko pa pripravimo bučni      pire      tudi tako, da narezano bučo dušimo v sopari  P
damo bučo v skledo, pretlačimo z vilicami v      pire      in primešamo muškatni orešček.Polovico testa  P
ravokotnik. Na prvi pravokotnik testa naložimo bučni      pire      v enakomernih razmikih (po 5 cm).Kupčke pireja  P
Pripravo te jedi lahko skrajšamo, če bučni      pire      pripravimo vnaprej in ga zamrznemo, nato pa  P
je zagotovo najslajši takrat, ko ga skuhamo v      pire      in uporabimo za pripravo odličnih kostanjevih  P
Odstavimo. Primešamo kostanjev      pire,      mandljeve lističe in vinjak. Dno tortnega modela  P
vsak postreže po okusu. Nasvet: Kostanjev      pire,      ki je tako okusen, da ga s stepeno sladko smetano  P
Ko se nekoliko ohladi, jo pretlačimo v fin      pire.      Za štiri porcije potrebujemo približno pol kilograma  P
pol ure. Medtem lahko pripravimo še krompirjev      pire      iz vrečke.Namesto piščanca lahko vzamemo teletino  P
Ko se nekoliko ohladi, jo pretlačimo v fin      pire.      Za štiri porcije potrebujemo približno pol kilograma  P
iz modelov na krožnike. Prilijemo marelični      pire      in strjenko po lastnem okusu dekoriramo, da  P
dekoriramo, da bo posladek še slajši. Marelični      pire      pripravimo tako, da marelice iz kompota prepasiramo  P
lončka, kjer je pod vplivom vrele vode nastajal      pire      krompir z ocvrto čebulo in popečenimi kruhki  P
Maršala Tita je v "gušterskem" obdobju prisegal na      pire      krompir kot najboljšo sestavino tedenskega menija  P
dan so bile za kosilo čufte v paradajz sosu. S      pire      krompirjem.No, čebulni pire krompir, ki je navsezadn  P
S pire krompirjem. No, čebulni      pire      krompir, ki je navsezadnje edina pogojno užitna  P
nemarno lepijo na zobe. In hej, tisto, kar v      pire      krompirju hrusta, niso neraztopljeni koščki  P
koščke narezan paradižnik in sesekljan drobnjak,      pire      ‐ da, prav takega se spomnim iz JLA - pa obložite  P
po njunem predrag krompir v prahu, ki postane      pire,      če mu dodaste mleko in vrelo vodo.Hitra hrana  P
Cvetačna juha Zelenjavna polpeta in      pire      krompir Solata s fižolom, začinjena z olivnim  P
naravnimi sovražniki, čisto zraven pa je nekaj gred      pire,      ki jih Valpatiči nikoli ne požanjejo in so v  P
kitaro v Trnovskem pristanu, valda smo šli po      pire      in smo se ga nabutal.Pa kaj pa je?«   P
performansih kot Anal Restaurant (tlačenje      pire      krompirja v anus in risanje z njim po platnu  P
jedi v vojski, vendar pa je vsakemu navadnemu      pire      krompirju ali pasulju posvečena vojaško pikolovska  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 91 191



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA