nova beseda iz Slovenije

paradižnik (589-688)


evro). Tartufovo maslo, sir z rdečim poprom in      paradižnik      s skuto so oblikovno napovedali visoko raven  P
Zadnja novica Angelski      paradižnik      Koper V suši, ki povzroča škodo na trtah, oljkah  P
vzgojenih sadik in bil že kar malo razočaran.      Paradižnik      je nekajkrat zalil, vendar so rastline samo  P
kumarice, od katerih doslej ni bilo skoraj nič. Le      paradižnik      se je izkazal. D. G. *****   P
zapisane. »Meni kot potrošniku je pomembno, ali je      paradižnik      iz Italije, Nemčije ali Slovenije, EU pa se  P
tudi jajčevec, papriko, če vrt ni pregnojen, še      paradižnik,      por, kot naknadno vrtnino pa radič ali endivijo  P
vpliva na naše zdravje. To velja tudi za fižol,      paradižnik      in še kakšno drugo vrtnino. 4.  P
vsesplošne draginje na svojih balkonih gojijo      paradižnik,      solato in drugo zelenjavo. Na »kristalno princes  P
ukrivljenosti banan in kumar ter odločitev Bruslja, da      paradižnik      uvrsti med ‐ sadje. Zdaj pa komisarka za poljede  P
ne bi izgubil okusa ali občutka, kaj je dober      paradižnik      ali zelišča.Cena je problem, bolj kot način  P
Kaj od naštetega le? Korenje, čebulo ali      paradižnik?     ! Skozi vrata trgovine nama mahata Alija in  P
Podobnost ni naključna.      Paradižnik      in grenkoslad sta v ožjem sorodstvu, pripadata  P
njegovih plodov za evro ali dva, poznate pa ga kot      paradižnik.     Na sosednji polici se ponuja v nakup še razhudnik  P
splošno razširjena živila, so užitni s pridržkom:      paradižnik,      ki ga jemo surovega, ne sme biti zelen, krompir  P
kalcija, železa, kalija in prehranskih vlaknin.      Paradižnik      je pomemben vir likopena, ki spada med karotenoide  P
mineralov in hranilnih snovi. Pomaranče, limone,      paradižnik,      krompir in druge pridelke pobirajo večkrat na  P
Vsebnost piperina v "bioperinu" je do 95-odstotna.      Paradižnik      Likopen je rastlinsko barvilo, ki daje sadju  P
barvo, glavni izvor likopena v naravi pa je      paradižnik.     Prav zaradi močnega antioksidantnega delovanja  P
govedina in perutnina) se v družbi raznih zelenjav (     paradižnik,      paprika, bučke, koruza ...) cvre še na mizi.Okus  P
ničesar preveč in ničesar premalo, riba in      paradižnik      sta bila proporcionalno vrhunsko usklajena.  P
kun). Mala umetnina preprostih linij (češnjev      paradižnik,      polnjen z jogurtom, s koščkom pršuta, pečenega  P
AFP      Paradižnik      proti raku, arašidi za alergike Znanstvenikom  P
krompir, ki ima za tretjino več beljakovin,      paradižnik,      ki varuje pred rakavimi obolenji, in arašidi  P
lahko sprožijo smrtonosne alergije. Da postane      paradižnik      varovalno živilo proti raku, potrebuje čimveč  P
intenzivno zelenjavo (rukola, kapre in češnjev      paradižnik)      in ta nežni mehkužec ni dodal jedi niti malo  P
trdo blitvo so sicer pokuhali, dodali kuhan      paradižnik      in nešteto začimb in jo ‐ gratinirali s parmezanom  P
izgubljal besed, saj so bili koruza, bučke,      paradižnik,      fižol in slanina tako prepečeni in prekuhani  P
prekrivalo dvobarvni kozarček (pasirane bučke in      paradižnik)     , piko na i pa so dodali s toplimi domačimi kruhki  P
ogleduje pa se tudi po Sloveniji. Mediteranski      paradižnik      z opečeno hobotnico, česnova juha s kraljevimi  P
Pomagalo bo tudi, če nanj položimo prerezan      paradižnik      (posebno učinkovit je pri pikih os in čebel  P
povzroči denimo preobilno uživanje razhudnikov (     paradižnik,      jajčevci, paprika, krompir, poper).Pri nekaterih  P
Nato očistimo in operemo korenčke, bučke in      paradižnik      ter jih narežemo na tanjše kolobarje.Vmešamo  P
poganjkov ali kalčkov, morsko sol. Priprava:      Paradižnik      in peteršilj dobro operemo, osušimo in narežemo  P
Oboje stresemo v skledico in prelijemo z oljem.      Paradižnik      operemo, ga narežemo na koščke in stresemo v  P
Beluše operemo in odrežemo trde dele stebla.      Paradižnik      drobno narežemo.Segrejemo pečico in pogrejemo  P
operemo, očistimo in narežemo na kolobarje.      Paradižnik      poparimo, tako da ga lažje olupimo, potem pa  P
kuhan, olupimo in pretlačimo česen ter poparimo      paradižnik,      da ga lažje olupimo.Narežemo ga na drobne kose  P
Čili prepolovimo, odstranimo semena.      Paradižnik      očistimo in ga grobo nasekljamo.Segrejemo olje  P
Česen olupimo in sesekljamo.      Paradižnik      operemo, olupimo in narežemo na manjše kose  P
popražimo samo toliko, da postekleni. Takoj dodamo      paradižnik      in oboje bolj dušimo kot pražimo.Potresemo z  P
Potem jo odcedimo in pustimo v loncu. Bučke in      paradižnik      operemo, korenje oziroma korenike pa operemo  P
ponvičnikov). Zložimo jih na solato, kumaro in      paradižnik,      okrasimo s preostalo krešo in ponudimo z zeliščno  P
da so domačini na moji parceli ravno posadili      paradižnik.     Bilo je popolnoma logično: če jim vzamem hrano  P
ogrevani rastlinjaki, v katerih pridelujejo      paradižnik      in papriko.Sama dolina se ponaša z bujnim planinskim  P
rastlinjakih pridelujejo različno zelenjavo, zlasti      paradižnik,      solato, zelje in kumare.Z malce več truda lahko  P
Ponudimo kot samostojno jed ali prilogo.      Paradižnik      Potrebujemo: poganjke rogovilčka, 4‐6 večjih  P
bučnega olja, morsko sol, poper. Priprava:      Paradižnik      poparimo, da ga brez težav olupimo.Nato ga na  P
Grobo jih sesekljamo in vmešamo med zdušen      paradižnik.     Sesekljamo tudi čemaž (ali česen) ter ga skupaj  P
zavremo in na šibki vročini kuhamo 10 minut.      Paradižnik      operemo.Zavremo veliko vode in jo posolimo.  P
Zavremo veliko vode in jo posolimo. Dodamo      paradižnik      in ga tri minute blanširamo. Vodo odlijemo,  P
in ga tri minute blanširamo. Vodo odlijemo,      paradižnik      odcedimo in skupaj z origanom zdevamo v kozarca  P
Kozarca zapremo in počakamo en teden, da se      paradižnik      popolnoma prepoji.Če želimo, vložene češnjevce  P
jih in nekaj časa počakamo, da se zmehčajo.      Paradižnik      operemo in ga narežemo na manjše krhlje, prav  P
po dolgem, operemo in narežemo na rezance.      Paradižnik      prav tako operemo in narežemo na štiri dele  P
por in drobno sesekljan česen. Dodamo narezan      paradižnik,      gorčico, timijan in na hitro prepražimo.Dodamo  P
***** Vse, kar potrebuješ, je      paradižnik      Dolgo sploh nismo hodili na morje, zdaj pa  P
Morje je, ko ne potrebuješ nič. Nemara samo še      paradižnik      in pekarnico.In potem se prebudiš.   P
plavutke. Ali pa nemara res potrebuješ samo      paradižnik?      Morje pomeni zagorele ljudi v belih hlačah  P
vsebuje naravni melatonin, npr. pšenične bilke,      paradižnik,      banane, radič, oves, ingver, ječmen itd. Vse  P
skledo, zabelimo z oljem, posolimo in popramo.      Paradižnik      operemo in narežemo na tanke rezine.Česen olupimo  P
(veliko vlaknin), sveže zelenjave in sadja (     paradižnik,      melancani, paprika, česen, čebula), malo mesa  P
fermentirana hrana, nekatere ribe, buče, špinača,      paradižnik,      jajčevci).Tudi čokolada (feniletilamin v njej  P
do deset minut, nato jih odcedimo. Operemo      paradižnik      in ga narežemo na rezine, potem pa še na trakove  P
Namaz namažemo na kruhke.      Paradižnik      operemo in narežemo na kolobarje.Čebulo olupimo  P
baziliko, 22 dag paradižnikovih pelatov (ali cel      paradižnik)     , majhno čebulo, česen in olivno olje. Priprava  P
Testenine skuhamo v slanem kropu al dente.      Paradižnik      operemo in narežemo na kocke.Mocarelo odcedimo  P
Dodamo k olivni mešanici. Prelijemo      paradižnik      in mocarelo ter rahlo premešamo.Kuhane testenine  P
pridno mešamo. Dodamo česen, timijan in tudi že      paradižnik.     Začinimo s soljo in čilijem ter brez pokrovke  P
posolimo, zabelimo z oljem in popopramo. Operemo še      paradižnik      in ga narezanega na kocke ali rezine vmešamo  P
parmezan. Priprava : Olupimo šalotki in odcedimo      paradižnik.     Buče olupimo, odstranimo semena in narežemo na  P
semena in narežemo na manjše rezine. Šalotki,      paradižnik      in žajbelj dobro zmešamo in posujemo po rezinah  P
zunanja prekriva notranjo za približno 5 cm.      Paradižnik,      čebulo in česen stresemo v multipraktik in sesekljamo  P
malo belega vina in malo drobtin. Primešamo      paradižnik      in odstavimo.Začinimo s soljo, poprom, baziliko  P
pernato solato, 4 kroglice mocarele. Priprava :      Paradižnik      operemo in drobno sesekljamo.Bučko, papriko  P
Po vrhu bagete najprej potresemo sesekljan      paradižnik,      v katerega smo dodali drobno sesekljano svežo  P
Zelo nerada jih tudi posojam. »Testenine,      paradižnik,      olje in sol, velik lonec, ponev in cedilo.To  P
korenček, mešajte in pražite eno minuto. Dodajte      paradižnik      s sokom, jušno osnovo, timijan, sol in poper  P
Stročji fižol očistimo in narežemo na manjše dele.      Paradižnik      narežemo na kocke.Na olivnem olju najprej prepražimo  P
fižol. Še nekaj časa pražimo in dodamo narezan      paradižnik      in cvetačo. Zelenjavo pomokamo in zalijemo z  P
rezance in jih skupaj s sojino omako vmešamo med      paradižnik      in avokado. Posušene paprike   P
pikantno omako s kosi piščanca in sveže narezan      paradižnik,      začinjen s popečenimi zmletimi arašidi.Spodaj  P
kisom. Pomagalo bo, če nanjo položimo prerezan      paradižnik      ali rezino čebule, lahko pa tudi zmečkane peteršiljeve  P
vitamina C, ki ga vsebujejo agrumi, melone,      paradižnik      in jagode.Izogibati pa se je treba praženi hrani  P
zaprti očesi. Blagodejno vplivajo kumare,      paradižnik,      krompir, jabolka, ananas, bučke, lubenice in  P
olivnega ali bučnega olja, morsko sol. Priprava:      Paradižnik      operemo, osušimo in narežemo na rezine.Cvetačo  P
ostrgamo in narežemo na večje kose, prav tako      paradižnik.     Peteršilj operemo in grobo narežemo.  P
Najpomembnejši viri so južno sadje, svež peteršilj,      paradižnik,      paprika, koleraba, šipek, robidnice itd. 2  P
samostojno ali s kosom polnovrednega kruha.      Paradižnik      z avokadom Potrebujemo: 3 mesnate paradižnike  P
rjavega sladkorja, pol šopka bazilike. Priprava:      Paradižnik      operemo, razpolovimo in zrežemo na rezine; pri  P
mocarele ali tofuja, 300 g puranjega fileja,      paradižnik,      artičoke, poper, sol, bučno olje, limonin sok  P
Pečenega narežemo na rezance. Očiščeno solato,      paradižnik      in artičoke premešamo v skledi, solato potresemo  P
iztisnjenega bučnega olja, morsko sol. Priprava:      Paradižnik      operemo, narežemo na rezine ali kose in stresemo  P
posodi do konca zmehča. Očistimo in operemo      paradižnik      in bučke in oboje tanko nalistamo.Avokado prerežemo  P
sadeži, kot so kivi, limone, pomaranče, ter      paradižnik,      peteršilj, paprika itd. še vedno najzanesljivejši  P
vitamina C, ki ga vsebujejo agrumi, melone,      paradižnik      in jagode.Izogibati pa se moramo praženi hrani  P
mešanico sojine omake in limoninega soka.      Paradižnik      operemo in narežemo na kocke ali rezine.Vmešamo  P
zlasti peteršilj, brokoli, blitva, paprika,      paradižnik,      rumene buče, špinača, zelje pa tudi avokado  P
dobro operemo in osušimo na kuhinjski krpi.      Paradižnik,      če je ekološko vzgajan, samo operemo, sicer  P
odstranimo zunanjo lupino in jo narežemo na kose.      Paradižnik      razrežemo na četrtine, peteršilj pa grobo nasekljamo  P
dve srednje veliki skodelici polente, večji      paradižnik,      polovico paprike, manjšo bučko, nekaj žlic paradižnikove  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 89 189 289 389 489 589 689 789 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA