nova beseda iz Slovenije
evro). Tartufovo maslo, sir z rdečim poprom in | paradižnik | s skuto so oblikovno napovedali visoko raven | P |
Zadnja novica Angelski | paradižnik | Koper V suši, ki povzroča škodo na trtah, oljkah | P |
vzgojenih sadik in bil že kar malo razočaran. | Paradižnik | je nekajkrat zalil, vendar so rastline samo | P |
kumarice, od katerih doslej ni bilo skoraj nič. Le | paradižnik | se je izkazal. D. G. ***** | P |
zapisane. »Meni kot potrošniku je pomembno, ali je | paradižnik | iz Italije, Nemčije ali Slovenije, EU pa se | P |
tudi jajčevec, papriko, če vrt ni pregnojen, še | paradižnik, | por, kot naknadno vrtnino pa radič ali endivijo | P |
vpliva na naše zdravje. To velja tudi za fižol, | paradižnik | in še kakšno drugo vrtnino. 4. | P |
vsesplošne draginje na svojih balkonih gojijo | paradižnik, | solato in drugo zelenjavo. Na »kristalno princes | P |
ukrivljenosti banan in kumar ter odločitev Bruslja, da | paradižnik | uvrsti med ‐ sadje. Zdaj pa komisarka za poljede | P |
ne bi izgubil okusa ali občutka, kaj je dober | paradižnik | ali zelišča.Cena je problem, bolj kot način | P |
Kaj od naštetega le? Korenje, čebulo ali | paradižnik? | ! Skozi vrata trgovine nama mahata Alija in | P |
Podobnost ni naključna. | Paradižnik | in grenkoslad sta v ožjem sorodstvu, pripadata | P |
njegovih plodov za evro ali dva, poznate pa ga kot | paradižnik. | Na sosednji polici se ponuja v nakup še razhudnik | P |
splošno razširjena živila, so užitni s pridržkom: | paradižnik, | ki ga jemo surovega, ne sme biti zelen, krompir | P |
kalcija, železa, kalija in prehranskih vlaknin. | Paradižnik | je pomemben vir likopena, ki spada med karotenoide | P |
mineralov in hranilnih snovi. Pomaranče, limone, | paradižnik, | krompir in druge pridelke pobirajo večkrat na | P |
Vsebnost piperina v "bioperinu" je do 95-odstotna. | Paradižnik | Likopen je rastlinsko barvilo, ki daje sadju | P |
barvo, glavni izvor likopena v naravi pa je | paradižnik. | Prav zaradi močnega antioksidantnega delovanja | P |
govedina in perutnina) se v družbi raznih zelenjav ( | paradižnik, | paprika, bučke, koruza ...) cvre še na mizi.Okus | P |
ničesar preveč in ničesar premalo, riba in | paradižnik | sta bila proporcionalno vrhunsko usklajena. | P |
kun). Mala umetnina preprostih linij (češnjev | paradižnik, | polnjen z jogurtom, s koščkom pršuta, pečenega | P |
AFP | Paradižnik | proti raku, arašidi za alergike Znanstvenikom | P |
krompir, ki ima za tretjino več beljakovin, | paradižnik, | ki varuje pred rakavimi obolenji, in arašidi | P |
lahko sprožijo smrtonosne alergije. Da postane | paradižnik | varovalno živilo proti raku, potrebuje čimveč | P |
intenzivno zelenjavo (rukola, kapre in češnjev | paradižnik) | in ta nežni mehkužec ni dodal jedi niti malo | P |
trdo blitvo so sicer pokuhali, dodali kuhan | paradižnik | in nešteto začimb in jo ‐ gratinirali s parmezanom | P |
izgubljal besed, saj so bili koruza, bučke, | paradižnik, | fižol in slanina tako prepečeni in prekuhani | P |
prekrivalo dvobarvni kozarček (pasirane bučke in | paradižnik) | , piko na i pa so dodali s toplimi domačimi kruhki | P |
ogleduje pa se tudi po Sloveniji. Mediteranski | paradižnik | z opečeno hobotnico, česnova juha s kraljevimi | P |
Pomagalo bo tudi, če nanj položimo prerezan | paradižnik | (posebno učinkovit je pri pikih os in čebel | P |
povzroči denimo preobilno uživanje razhudnikov ( | paradižnik, | jajčevci, paprika, krompir, poper).Pri nekaterih | P |
Nato očistimo in operemo korenčke, bučke in | paradižnik | ter jih narežemo na tanjše kolobarje.Vmešamo | P |
poganjkov ali kalčkov, morsko sol. Priprava: | Paradižnik | in peteršilj dobro operemo, osušimo in narežemo | P |
Oboje stresemo v skledico in prelijemo z oljem. | Paradižnik | operemo, ga narežemo na koščke in stresemo v | P |
Beluše operemo in odrežemo trde dele stebla. | Paradižnik | drobno narežemo.Segrejemo pečico in pogrejemo | P |
operemo, očistimo in narežemo na kolobarje. | Paradižnik | poparimo, tako da ga lažje olupimo, potem pa | P |
kuhan, olupimo in pretlačimo česen ter poparimo | paradižnik, | da ga lažje olupimo.Narežemo ga na drobne kose | P |
Čili prepolovimo, odstranimo semena. | Paradižnik | očistimo in ga grobo nasekljamo.Segrejemo olje | P |
Česen olupimo in sesekljamo. | Paradižnik | operemo, olupimo in narežemo na manjše kose | P |
popražimo samo toliko, da postekleni. Takoj dodamo | paradižnik | in oboje bolj dušimo kot pražimo.Potresemo z | P |
Potem jo odcedimo in pustimo v loncu. Bučke in | paradižnik | operemo, korenje oziroma korenike pa operemo | P |
ponvičnikov). Zložimo jih na solato, kumaro in | paradižnik, | okrasimo s preostalo krešo in ponudimo z zeliščno | P |
da so domačini na moji parceli ravno posadili | paradižnik. | Bilo je popolnoma logično: če jim vzamem hrano | P |
ogrevani rastlinjaki, v katerih pridelujejo | paradižnik | in papriko.Sama dolina se ponaša z bujnim planinskim | P |
rastlinjakih pridelujejo različno zelenjavo, zlasti | paradižnik, | solato, zelje in kumare.Z malce več truda lahko | P |
Ponudimo kot samostojno jed ali prilogo. | Paradižnik | Potrebujemo: poganjke rogovilčka, 4‐6 večjih | P |
bučnega olja, morsko sol, poper. Priprava: | Paradižnik | poparimo, da ga brez težav olupimo.Nato ga na | P |
Grobo jih sesekljamo in vmešamo med zdušen | paradižnik. | Sesekljamo tudi čemaž (ali česen) ter ga skupaj | P |
zavremo in na šibki vročini kuhamo 10 minut. | Paradižnik | operemo.Zavremo veliko vode in jo posolimo. | P |
Zavremo veliko vode in jo posolimo. Dodamo | paradižnik | in ga tri minute blanširamo. Vodo odlijemo, | P |
in ga tri minute blanširamo. Vodo odlijemo, | paradižnik | odcedimo in skupaj z origanom zdevamo v kozarca | P |
Kozarca zapremo in počakamo en teden, da se | paradižnik | popolnoma prepoji.Če želimo, vložene češnjevce | P |
jih in nekaj časa počakamo, da se zmehčajo. | Paradižnik | operemo in ga narežemo na manjše krhlje, prav | P |
po dolgem, operemo in narežemo na rezance. | Paradižnik | prav tako operemo in narežemo na štiri dele | P |
por in drobno sesekljan česen. Dodamo narezan | paradižnik, | gorčico, timijan in na hitro prepražimo.Dodamo | P |
***** Vse, kar potrebuješ, je | paradižnik | Dolgo sploh nismo hodili na morje, zdaj pa | P |
Morje je, ko ne potrebuješ nič. Nemara samo še | paradižnik | in pekarnico.In potem se prebudiš. | P |
plavutke. Ali pa nemara res potrebuješ samo | paradižnik? | Morje pomeni zagorele ljudi v belih hlačah | P |
vsebuje naravni melatonin, npr. pšenične bilke, | paradižnik, | banane, radič, oves, ingver, ječmen itd. Vse | P |
skledo, zabelimo z oljem, posolimo in popramo. | Paradižnik | operemo in narežemo na tanke rezine.Česen olupimo | P |
(veliko vlaknin), sveže zelenjave in sadja ( | paradižnik, | melancani, paprika, česen, čebula), malo mesa | P |
fermentirana hrana, nekatere ribe, buče, špinača, | paradižnik, | jajčevci).Tudi čokolada (feniletilamin v njej | P |
do deset minut, nato jih odcedimo. Operemo | paradižnik | in ga narežemo na rezine, potem pa še na trakove | P |
Namaz namažemo na kruhke. | Paradižnik | operemo in narežemo na kolobarje.Čebulo olupimo | P |
baziliko, 22 dag paradižnikovih pelatov (ali cel | paradižnik) | , majhno čebulo, česen in olivno olje. Priprava | P |
Testenine skuhamo v slanem kropu al dente. | Paradižnik | operemo in narežemo na kocke.Mocarelo odcedimo | P |
Dodamo k olivni mešanici. Prelijemo | paradižnik | in mocarelo ter rahlo premešamo.Kuhane testenine | P |
pridno mešamo. Dodamo česen, timijan in tudi že | paradižnik. | Začinimo s soljo in čilijem ter brez pokrovke | P |
posolimo, zabelimo z oljem in popopramo. Operemo še | paradižnik | in ga narezanega na kocke ali rezine vmešamo | P |
parmezan. Priprava : Olupimo šalotki in odcedimo | paradižnik. | Buče olupimo, odstranimo semena in narežemo na | P |
semena in narežemo na manjše rezine. Šalotki, | paradižnik | in žajbelj dobro zmešamo in posujemo po rezinah | P |
zunanja prekriva notranjo za približno 5 cm. | Paradižnik, | čebulo in česen stresemo v multipraktik in sesekljamo | P |
malo belega vina in malo drobtin. Primešamo | paradižnik | in odstavimo.Začinimo s soljo, poprom, baziliko | P |
pernato solato, 4 kroglice mocarele. Priprava : | Paradižnik | operemo in drobno sesekljamo.Bučko, papriko | P |
Po vrhu bagete najprej potresemo sesekljan | paradižnik, | v katerega smo dodali drobno sesekljano svežo | P |
Zelo nerada jih tudi posojam. »Testenine, | paradižnik, | olje in sol, velik lonec, ponev in cedilo.To | P |
korenček, mešajte in pražite eno minuto. Dodajte | paradižnik | s sokom, jušno osnovo, timijan, sol in poper | P |
Stročji fižol očistimo in narežemo na manjše dele. | Paradižnik | narežemo na kocke.Na olivnem olju najprej prepražimo | P |
fižol. Še nekaj časa pražimo in dodamo narezan | paradižnik | in cvetačo. Zelenjavo pomokamo in zalijemo z | P |
rezance in jih skupaj s sojino omako vmešamo med | paradižnik | in avokado. Posušene paprike | P |
pikantno omako s kosi piščanca in sveže narezan | paradižnik, | začinjen s popečenimi zmletimi arašidi.Spodaj | P |
kisom. Pomagalo bo, če nanjo položimo prerezan | paradižnik | ali rezino čebule, lahko pa tudi zmečkane peteršiljeve | P |
vitamina C, ki ga vsebujejo agrumi, melone, | paradižnik | in jagode.Izogibati pa se je treba praženi hrani | P |
zaprti očesi. Blagodejno vplivajo kumare, | paradižnik, | krompir, jabolka, ananas, bučke, lubenice in | P |
olivnega ali bučnega olja, morsko sol. Priprava: | Paradižnik | operemo, osušimo in narežemo na rezine.Cvetačo | P |
ostrgamo in narežemo na večje kose, prav tako | paradižnik. | Peteršilj operemo in grobo narežemo. | P |
Najpomembnejši viri so južno sadje, svež peteršilj, | paradižnik, | paprika, koleraba, šipek, robidnice itd. 2 | P |
samostojno ali s kosom polnovrednega kruha. | Paradižnik | z avokadom Potrebujemo: 3 mesnate paradižnike | P |
rjavega sladkorja, pol šopka bazilike. Priprava: | Paradižnik | operemo, razpolovimo in zrežemo na rezine; pri | P |
mocarele ali tofuja, 300 g puranjega fileja, | paradižnik, | artičoke, poper, sol, bučno olje, limonin sok | P |
Pečenega narežemo na rezance. Očiščeno solato, | paradižnik | in artičoke premešamo v skledi, solato potresemo | P |
iztisnjenega bučnega olja, morsko sol. Priprava: | Paradižnik | operemo, narežemo na rezine ali kose in stresemo | P |
posodi do konca zmehča. Očistimo in operemo | paradižnik | in bučke in oboje tanko nalistamo.Avokado prerežemo | P |
sadeži, kot so kivi, limone, pomaranče, ter | paradižnik, | peteršilj, paprika itd. še vedno najzanesljivejši | P |
vitamina C, ki ga vsebujejo agrumi, melone, | paradižnik | in jagode.Izogibati pa se moramo praženi hrani | P |
mešanico sojine omake in limoninega soka. | Paradižnik | operemo in narežemo na kocke ali rezine.Vmešamo | P |
zlasti peteršilj, brokoli, blitva, paprika, | paradižnik, | rumene buče, špinača, zelje pa tudi avokado | P |
dobro operemo in osušimo na kuhinjski krpi. | Paradižnik, | če je ekološko vzgajan, samo operemo, sicer | P |
odstranimo zunanjo lupino in jo narežemo na kose. | Paradižnik | razrežemo na četrtine, peteršilj pa grobo nasekljamo | P |
dve srednje veliki skodelici polente, večji | paradižnik, | polovico paprike, manjšo bučko, nekaj žlic paradižnikove | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 1 89 189 289 389 489 589 689 789 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |