nova beseda iz Slovenije
šibkem ognju raztopimo maslo, nato ga nekoliko | ohladimo. | Višnje damo na cedilo in jih pustimo, da se odkapljaj | P |
počivati pet minut, nato jih vzamemo iz modela, | ohladimo | in na tanko posujemo s sladkorjem v prahu. | P |
približno pet minut, nato jih vzamemo iz modela in | ohladimo. | Naredimo kremo iz sladkorja v prahu, kakava, | P |
približno pet minut, nato jih vzamemo iz modela in | ohladimo. | Foto: StockFood, Mafini, založba Učila Internati | P |
preteklih bolečin, imamo možnost, da se nekoliko | ohladimo | in bolje premislimo.Poglejte, dokler misli ne | P |
bi se zapletle v spomin prejšnjih bolečin, se | ohladimo, | mislimo jasneje in konstruktivno.Potem najdemo | P |
da ne pregrejemo drsne obloge. Naneseno mažo | ohladimo | in nato odvečno s posebno pripravo, strgalom | P |
razmažemo v obe smeri. Pred vadbo jo še nekoliko | ohladimo, | tako da smučko postavimo na zunanjo temperaturo | P |
vzamemo »delček« takšnega vlažnega zraka in ga | ohladimo, | postane prenasičeno vlažen in presežek vodne | P |
Celzija. Mažo naneseno na drsni oblogi, nato | ohladimo | in odvečno mažo s posebnim strgalom postrgamo | P |
sliki). Pečene piškote vzamemo iz pečice in jih | ohladimo. | ***** | P |
sladkamo po okusu, vmešamo višnje in nekoliko | ohladimo. | Nadev naj bo precej gost. | P |
sladkor, počakamo, da zmes postane gosta, in jo | ohladimo. | Nato z ročnim mešalnikom penasto stepemo rumenjake | P |
temperaturi 220 stopinj. V pekaču jih delno | ohladimo, | da se odlepijo od podlage. ***** | P |
fižolom, korenjem, papriko in čebulo. Krompir | ohladimo, | ga nato zmečkamo kakor za pire ter dodamo praženemu | P |
segrejemo in v njej raztopimo trsni sladkor. | Ohladimo. | Moko s praškom in soljo ter maščobo zdrobimo | P |
testenine skuhamo prej. Torej testenine skuhamo, | ohladimo | in jih potem pogrevamo.V tem primeru testenine | P |
jih potem pogrevamo. V tem primeru testenine | ohladimo | čim hitreje.Najbolje je, če si pripravimo skledo | P |
S TESTENINAMI Več vrst testenin skuhamo in | ohladimo | ter jih za četrt ure namočimo v raztopino kisa | P |
TAKOJ POD HLADNO VODO Najbolje je, da nemudoma | ohladimo | opečeni del z vodo, bodisi s tekočo bodisi z | P |
Kuhana živila čim prej porabimo ali pa jih hitro | ohladimo | in shranimo v hladilnik, kjer jih ne postavimo | P |
Segrejemo jo na 45 do 48 stopinj in jo nato | ohladimo, | vsaka vrsta ima svojo spodnjo mejo.«Največ delajo | P |
središčne temperature 70 stopinj Celzija in jo | ohladimo. | Podobnikovih sedem | P |
Premešamo, da se ves sladkor raztopi. | Ohladimo | na sobno temperaturo.Zmešamo mangovo kašo, sladkorni | P |
peteršiljem. Krompir skuhamo, olupimo in popolnoma | ohladimo. | Nato ga fino naribamo in dobro pregnetemo z moko | P |
zdrob ter zavremo. Odstavimo z ognja in malce | ohladimo; | dodamo zmehčano želatino, rumenjak (pazimo, | P |
sladkorja. Zamesimo srednje trdo testo in ga dobro | ohladimo. | Počiva naj vsaj pol ure. | P |
morajo res čvrste. Dobro jih odcedimo, nekoliko | ohladimo | in nato polnimo s sojo.Napolnjene polžke zlagamo | P |
kroglice, nadevamo v posodice ali pa nekoliko | ohladimo | v pekaču in narežemo na kocke. ***** | P |
počasi kuhamo. Ko postane masa dovolj gosta, jo | ohladimo | in z njo napolnimo kozarce.Ta marmelada je zelo | P |
Pečemo 25‐30 minut. Mafine | ohladimo | in jih posujemo s sladkorjem v prahu. **** | P |
mleka, pustimo stati od pet do deset minut, nato | ohladimo | na 40 stopinj Celzija, osladimo z žlico svetlega | P |
aromi praženih zrn, ki jih pozneje previdno | ohladimo, | da dosežemo res izjemen učinek. Pri počasnem | P |
delovanje. Po blanširanju zelenjavo čim hitreje | ohladimo, | dobro osušimo in zapakiramo v vrečke za zamrzovanje | P |
prilijemo mleko in zavremo. Odstavimo, malo | ohladimo | in primešamo jajca. Ohladimo, z mokrimi rokami | P |
Odstavimo, malo ohladimo in primešamo jajca. | Ohladimo, | z mokrimi rokami oblikujemo cmoke in jih skuhamo | P |
zelene trakove. V posodi skuhamo riž in ga | ohladimo. | V manjši ponvi segrejemo olje in na njem popražimo | P |
zelene trakove. V posodi skuhamo riž in ga | ohladimo. | V manjši ponvi segrejemo olje in na njem popražimo | P |
minut kuhamo v kropu, to odcedimo in toliko | ohladimo, | da brez škode položimo na boleče mesto, pri | P |
cvetove in jo v malo slane vode na pol skuhamo. | Ohladimo. | Jajca stepemo z malo mleka in solimo. | P |
ki odstopi od posode. Testo nato nekoliko | ohladimo | in mu v posodi primešamo še jajca.Pekač namažemo | P |
testo postane svetlo rjave barve. Pečene krofke | ohladimo | in jih prečno prerežemo na polovico.Na spodnjo | P |
Celzija okoli 30 minut. Pečeno zloženko nekoliko | ohladimo | in posamezne kose izrežemo v obliki srca.Vsak | P |
Ko lazanjo vzamemo iz pečice, jo nekoliko | ohladimo, | nato z večjim nožem ali velikim izsekovalcem | P |
biskvit še vroč vzamemo iz pekača in ga na pladnju | ohladimo. | Jagodna smetanova krema: sladko smetano | P |
jedilne barve in stopljeno želatino. Nekoliko ga | ohladimo. | Preden se začne strjevati, z njim prelijemo tortice | P |
da se zelje zmehča, vsa tekočina pa povre. | Ohladimo. | Nadev namažemo na eno stran testa in ga zvijemo | P |
temperaturo. - Cvetačo lahko skuhamo prejšnji dan, | ohladimo | jo in shranimo v pokriti posodi v hladilniku | P |
tako da popije vso tekočino oziroma juho, in ga | ohladimo. | Postati mora dovolj gost, da bomo iz njega | P |
se bomo spotili. Ko si odpočijemo in dobro | ohladimo, | se spravimo v toplo kopel s pol kilograma morske | P |
vloženo zelenjavo ali jabolčnim hrenom. Juho | ohladimo, | z nje poberemo maščobo in vanjo zakuhamo rezance | P |
sočno spečemo. Pečenega vzamemo iz pečice in | ohladimo. | Solatni preliv. | P |
narežemo na tanke rezine. Kruhke opečemo in | ohladimo. | Polnozrnate kruhke namažemo z maslom na obeh | P |
preložimo na krožnik, rahlo solimo in nekoliko | ohladimo. | Dodamo mu koščke drobljenega parmezana, ki odlično | P |
dodamo za noževo konico muškatnega oreščka in | ohladimo. | Oblikujemo krokete ali blazinice, jih povaljamo | P |
podolžno razpolovljenega vaniljevega stroka in | ohladimo. | Podpis pod fotko kuharja | P |
čebulo, majonezo, sol in poper. Premešamo, | ohladimo | in ponudimo k šunki. S fižolom | P |
karamelizira, nato prilijemo vino in zavremo. | Ohladimo | do mlačnega, dodamo hren, sesekljana jajca, | P |
jih približno deset minut kuhali v slani vodi, | ohladimo, | prerežemo na pol in izdolbemo rumenjake.Polovice | P |
kuhamo deset minut v slani vodi, odcedimo in | ohladimo. | Zabelimo z oljčnim oljem, dosolimo, če je treba | P |
vode, zavremo, kuhamo deset minut in pokrito | ohladimo. | Nato precedimo (koreninice prihranimo), prilijemo | P |
prsi pražimo z veliko čebule, solimo, popramo, | ohladimo | in spravimo v zamrzovalnik.Potem ko jed odmrznemo | P |
kuhanega zmečkamo. Dodamo kislo smetano, malo | ohladimo, | primešamo stepena jajca in žlico sesekljanega | P |
in začimbe. Krompir skuhamo v slani vodi, | ohladimo, | olupimo in zrežemo na tanke rezine.Čebulo sesekljamo | P |
vodi po navodilih izdelovalca, odcedimo jih in | ohladimo. | V ponvi na olju posebej dve minuti pražimo slanino | P |
krap. Za nadev skuhamo kašo, jo odcedimo in | ohladimo. | Dodamo ožeto skuto, ščepec soli, celo jajce | P |
z vilicami. Naložimo v pecljate kozarce in | ohladimo | v hladilniku.Preden ponudimo, okrasimo s stepeno | P |
Približno tri petine belušev vzamemo iz vode, | ohladimo, | potresemo z narezanimi jajci in peteršiljem | P |
minut med mešanjem pečemo. Odstavimo, na pol | ohladimo, | nato pa prelijemo z omako, ki jo naredimo iz | P |
Po navodilih z vrečke skuhamo puding in ga | ohladimo. | Razpustimo kokosovo mast in pustimo, da se ohladi | P |
hitro prepražimo na obročke narezan por in ga | ohladimo. | Dodamo skuto, smetano, 2 jajci in 1 rumenjak | P |
premešamo. Razporedimo po pecljatih kozarcih, | ohladimo, | preden ponudimo, pa potresemo s preostalimi | P |
zrezano špinačo in dušimo pet minut. Odstavimo in | ohladimo, | nato pa primešamo skuto, 2 jajci, sol in poper | P |
in skuhamo. Nato ga v skledi pretlačimo in | ohladimo. | Dodamo dve jedilni žlici pasirane skute in dva | P |
zajtrk, do torte, ki je ne spečemo, ampak le | ohladimo | v hladilniku, od marmelade in preliva, s katerim | P |
in manikuro: v zavreto skodelico vode, ki jo | ohladimo, | dodamo 1 veliko žlico medu in v tem namakamo | P |
roke in manikuro: skodelico zavrete vode malo | ohladimo, | dodamo sok ene limone.Prste namakamo od 5 do | P |
da kamilice namočimo v vroči vodi in nekoliko | ohladimo. | -Pordelo kožo po sončenju doma namažemo z | P |
kamilice namočimo v vroči vodi in nekoliko | ohladimo, | nato pa to vtremo v kožo obraza in telesa. | P |
in skuhamo. Nato ga v skledi pretlačimo in | ohladimo. | Dodamo dve jedilni žlici pasirane skute in dva | P |
meso solimo in namažemo z gorčico, spečemo in | ohladimo. | Kumari na tanko olupimo, odstranimo seme in zrežemo | P |
Liste blitve blanširamo tri minute, nato jih | ohladimo | in odrežemo peclje.Po dva lista zložimo skupaj | P |
majarona in žličko sesekljanega peteršilja. | Ohladimo, | dodamo riž, sesekljane peclje blitve, jajce | P |
pet minut, da dobimo zmes, gosto kot sirup. | Ohladimo | jo na sobni temperaturi (okoli 20 stopinj Celzija | P |
Pri tem ne sme zavreti. To nato | ohladimo | na sobni temperaturi pri dvajsetih stopinjah | P |
minut. Liste odstranimo, sok, ki ostane, pa | ohladimo | in s kosmičem vate vtiramo v opečeno kožo. | P |
tri žlice kisle smetane. Odstavimo in na pol | ohladimo. | Z nadevom namažemo palačinke, jih zvijemo in | P |
omako, sol in poper ter dušimo dvajset minut. | Ohladimo. | Na vsako palačinko damo žlico nadeva, zložimo | P |
čaja prelijemo z 100 ml prevrete vode in čaj | ohladimo. | Ko je mrzel, mu dodamo 250 g skute ali jogurta | P |
prevrete vode. Po petih minutah odcedimo in čaj | ohladimo. | Ko je ohlajen na sobno temperaturo, dodamo 250 | P |
stati, približno deset minut, nato ga dobro | ohladimo. | Obkladke večkrat zamenjamo. | P |
domači zeliščni napitki Poleti se lahko | ohladimo | tudi z ohlajenim zeliščnim napitkom, ki si ga | P |
soli in gorčice ter jih v pečici spečemo, nato | ohladimo, | snamemo kožo in narežemo na rezine.Razdelimo | P |
prelijemo z že pripravljeno želatino. Vse skupaj | ohladimo | v hladilniku, da se primerno strdi, razrežemo | P |
Odcedimo. Jajca skuhamo v trdo, | ohladimo | in zrežemo na tanke rezine.Oboje pomešamo, solimo | P |
orehovih listov ter poparimo s pol litra vode. | Ohladimo | in precedimo.Trikrat na dan si damo na oči obkladek | P |
pri zeliščarjih. Poparimo s pol litra kropa, | ohladimo, | precedimo in v tekočino namočimo gazo, jo ožmemo | P |
v 3 litrih vode naj zelišča vrejo 10 minut. | Ohladimo, | precedimo, dodamo 2 žlici soli in kopamo noge | P |
velikosti, kuhamo približno tri četrt ure. | Ohladimo | v zavretku, nato jo narežemo na koščke. Papriko | P |
prepražimo v ponvi brez maščobe. Vzamemo iz ponve in | ohladimo. | Juho začinimo s soljo in poprom. | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |