nova beseda iz Slovenije
prilijemo mleko in zavremo. Odstavimo, malo | ohladimo | in primešamo jajca. Ohladimo, z mokrimi rokami | P |
Odstavimo, malo ohladimo in primešamo jajca. | Ohladimo, | z mokrimi rokami oblikujemo cmoke in jih skuhamo | P |
zelene trakove. V posodi skuhamo riž in ga | ohladimo. | V manjši ponvi segrejemo olje in na njem popražimo | P |
zelene trakove. V posodi skuhamo riž in ga | ohladimo. | V manjši ponvi segrejemo olje in na njem popražimo | P |
minut kuhamo v kropu, to odcedimo in toliko | ohladimo, | da brez škode položimo na boleče mesto, pri | P |
cvetove in jo v malo slane vode na pol skuhamo. | Ohladimo. | Jajca stepemo z malo mleka in solimo. | P |
ki odstopi od posode. Testo nato nekoliko | ohladimo | in mu v posodi primešamo še jajca.Pekač namažemo | P |
testo postane svetlo rjave barve. Pečene krofke | ohladimo | in jih prečno prerežemo na polovico.Na spodnjo | P |
Celzija okoli 30 minut. Pečeno zloženko nekoliko | ohladimo | in posamezne kose izrežemo v obliki srca.Vsak | P |
Ko lazanjo vzamemo iz pečice, jo nekoliko | ohladimo, | nato z večjim nožem ali velikim izsekovalcem | P |
biskvit še vroč vzamemo iz pekača in ga na pladnju | ohladimo. | Jagodna smetanova krema: sladko smetano | P |
jedilne barve in stopljeno želatino. Nekoliko ga | ohladimo. | Preden se začne strjevati, z njim prelijemo tortice | P |
da se zelje zmehča, vsa tekočina pa povre. | Ohladimo. | Nadev namažemo na eno stran testa in ga zvijemo | P |
temperaturo. - Cvetačo lahko skuhamo prejšnji dan, | ohladimo | jo in shranimo v pokriti posodi v hladilniku | P |
tako da popije vso tekočino oziroma juho, in ga | ohladimo. | Postati mora dovolj gost, da bomo iz njega | P |
se bomo spotili. Ko si odpočijemo in dobro | ohladimo, | se spravimo v toplo kopel s pol kilograma morske | P |
vloženo zelenjavo ali jabolčnim hrenom. Juho | ohladimo, | z nje poberemo maščobo in vanjo zakuhamo rezance | P |
sočno spečemo. Pečenega vzamemo iz pečice in | ohladimo. | Solatni preliv. | P |
narežemo na tanke rezine. Kruhke opečemo in | ohladimo. | Polnozrnate kruhke namažemo z maslom na obeh | P |
preložimo na krožnik, rahlo solimo in nekoliko | ohladimo. | Dodamo mu koščke drobljenega parmezana, ki odlično | P |
dodamo za noževo konico muškatnega oreščka in | ohladimo. | Oblikujemo krokete ali blazinice, jih povaljamo | P |
podolžno razpolovljenega vaniljevega stroka in | ohladimo. | Podpis pod fotko kuharja | P |
čebulo, majonezo, sol in poper. Premešamo, | ohladimo | in ponudimo k šunki. S fižolom | P |
karamelizira, nato prilijemo vino in zavremo. | Ohladimo | do mlačnega, dodamo hren, sesekljana jajca, | P |
jih približno deset minut kuhali v slani vodi, | ohladimo, | prerežemo na pol in izdolbemo rumenjake.Polovice | P |
kuhamo deset minut v slani vodi, odcedimo in | ohladimo. | Zabelimo z oljčnim oljem, dosolimo, če je treba | P |
vode, zavremo, kuhamo deset minut in pokrito | ohladimo. | Nato precedimo (koreninice prihranimo), prilijemo | P |
prsi pražimo z veliko čebule, solimo, popramo, | ohladimo | in spravimo v zamrzovalnik.Potem ko jed odmrznemo | P |
kuhanega zmečkamo. Dodamo kislo smetano, malo | ohladimo, | primešamo stepena jajca in žlico sesekljanega | P |
in začimbe. Krompir skuhamo v slani vodi, | ohladimo, | olupimo in zrežemo na tanke rezine.Čebulo sesekljamo | P |
vodi po navodilih izdelovalca, odcedimo jih in | ohladimo. | V ponvi na olju posebej dve minuti pražimo slanino | P |
krap. Za nadev skuhamo kašo, jo odcedimo in | ohladimo. | Dodamo ožeto skuto, ščepec soli, celo jajce | P |
z vilicami. Naložimo v pecljate kozarce in | ohladimo | v hladilniku.Preden ponudimo, okrasimo s stepeno | P |
Približno tri petine belušev vzamemo iz vode, | ohladimo, | potresemo z narezanimi jajci in peteršiljem | P |
minut med mešanjem pečemo. Odstavimo, na pol | ohladimo, | nato pa prelijemo z omako, ki jo naredimo iz | P |
Po navodilih z vrečke skuhamo puding in ga | ohladimo. | Razpustimo kokosovo mast in pustimo, da se ohladi | P |
hitro prepražimo na obročke narezan por in ga | ohladimo. | Dodamo skuto, smetano, 2 jajci in 1 rumenjak | P |
premešamo. Razporedimo po pecljatih kozarcih, | ohladimo, | preden ponudimo, pa potresemo s preostalimi | P |
zrezano špinačo in dušimo pet minut. Odstavimo in | ohladimo, | nato pa primešamo skuto, 2 jajci, sol in poper | P |
in skuhamo. Nato ga v skledi pretlačimo in | ohladimo. | Dodamo dve jedilni žlici pasirane skute in dva | P |
zajtrk, do torte, ki je ne spečemo, ampak le | ohladimo | v hladilniku, od marmelade in preliva, s katerim | P |
in manikuro: v zavreto skodelico vode, ki jo | ohladimo, | dodamo 1 veliko žlico medu in v tem namakamo | P |
roke in manikuro: skodelico zavrete vode malo | ohladimo, | dodamo sok ene limone.Prste namakamo od 5 do | P |
da kamilice namočimo v vroči vodi in nekoliko | ohladimo. | -Pordelo kožo po sončenju doma namažemo z | P |
kamilice namočimo v vroči vodi in nekoliko | ohladimo, | nato pa to vtremo v kožo obraza in telesa. | P |
in skuhamo. Nato ga v skledi pretlačimo in | ohladimo. | Dodamo dve jedilni žlici pasirane skute in dva | P |
meso solimo in namažemo z gorčico, spečemo in | ohladimo. | Kumari na tanko olupimo, odstranimo seme in zrežemo | P |
Liste blitve blanširamo tri minute, nato jih | ohladimo | in odrežemo peclje.Po dva lista zložimo skupaj | P |
majarona in žličko sesekljanega peteršilja. | Ohladimo, | dodamo riž, sesekljane peclje blitve, jajce | P |
pet minut, da dobimo zmes, gosto kot sirup. | Ohladimo | jo na sobni temperaturi (okoli 20 stopinj Celzija | P |
Pri tem ne sme zavreti. To nato | ohladimo | na sobni temperaturi pri dvajsetih stopinjah | P |
minut. Liste odstranimo, sok, ki ostane, pa | ohladimo | in s kosmičem vate vtiramo v opečeno kožo. | P |
tri žlice kisle smetane. Odstavimo in na pol | ohladimo. | Z nadevom namažemo palačinke, jih zvijemo in | P |
omako, sol in poper ter dušimo dvajset minut. | Ohladimo. | Na vsako palačinko damo žlico nadeva, zložimo | P |
čaja prelijemo z 100 ml prevrete vode in čaj | ohladimo. | Ko je mrzel, mu dodamo 250 g skute ali jogurta | P |
prevrete vode. Po petih minutah odcedimo in čaj | ohladimo. | Ko je ohlajen na sobno temperaturo, dodamo 250 | P |
stati, približno deset minut, nato ga dobro | ohladimo. | Obkladke večkrat zamenjamo. | P |
domači zeliščni napitki Poleti se lahko | ohladimo | tudi z ohlajenim zeliščnim napitkom, ki si ga | P |
soli in gorčice ter jih v pečici spečemo, nato | ohladimo, | snamemo kožo in narežemo na rezine.Razdelimo | P |
prelijemo z že pripravljeno želatino. Vse skupaj | ohladimo | v hladilniku, da se primerno strdi, razrežemo | P |
Odcedimo. Jajca skuhamo v trdo, | ohladimo | in zrežemo na tanke rezine.Oboje pomešamo, solimo | P |
orehovih listov ter poparimo s pol litra vode. | Ohladimo | in precedimo.Trikrat na dan si damo na oči obkladek | P |
pri zeliščarjih. Poparimo s pol litra kropa, | ohladimo, | precedimo in v tekočino namočimo gazo, jo ožmemo | P |
v 3 litrih vode naj zelišča vrejo 10 minut. | Ohladimo, | precedimo, dodamo 2 žlici soli in kopamo noge | P |
velikosti, kuhamo približno tri četrt ure. | Ohladimo | v zavretku, nato jo narežemo na koščke. Papriko | P |
prepražimo v ponvi brez maščobe. Vzamemo iz ponve in | ohladimo. | Juho začinimo s soljo in poprom. | P |
Začinimo s soljo in poprom. Juho | ohladimo, | potreseno z rožmarinom in okrasimo s po dolgem | P |
dobimo osvežilno kremno juho, nato jo še dobro | ohladimo. | Dodamo ji lahko tudi nekaj kock ledu. | P |
dobimo gosto kremno juho. V hladilniku jo dobro | ohladimo. | Preden jo postrežemo, na olivnem olju popražimo | P |
in jih zapremo. Nato kozarce pasteriziramo in | ohladimo. | Recept nam je poslala Karmen Stolnik iz Križevcev | P |
če pripravimo omako že nekaj ur prej in jo | ohladimo. | Potem jo razporedimo po figah in ponudimo s kruhom | P |
preostalo olivno olje. Kuhano polento lahko tudi | ohladimo | in narežemo na rezine ter jih po obeh straneh | P |
premažemo z maslom. Sladkorni sirup odstavimo in | ohladimo. | Sestavine v pekaču z ostrim nožem narežemo | P |
orehe prelijemo s hladnim sladkornim sirupom in | ohladimo. | Podrobnejše informacije in več kot 1.900 | P |
velikosti, kuhamo približno tri četrt ure. | Ohladimo | v zavretku, nato jo narežemo na koščke. Krompir | P |
ali z vaniljevim sladoledom. Nasvet: Model | ohladimo | v hladilniku, še preden se lotimo priprave testa | P |
dokler se vsebina ne skrči za eno tretjino. | Ohladimo | in čim večkrat namažemo prizadeto kožo.Za vneto | P |
hobotnica kuhana, jo preložimo na cedilo in | ohladimo. | Nato jo očistimo. | P |
krompir, ki naj ostane še nekoliko čvrst. Nato ga | ohladimo, | olupimo in narežemo na manjše koščke.V skledo | P |
Dve skodelici ali desertna krožnička dobro | ohladimo | v zamrzovalnem predalu hladilnika.Hruški na | P |
prilivamo olivno olje. Kuhan fižol odcedimo in | ohladimo | pod hladno tekočo vodo.Dobro odcejenega stresemo | P |
jih pečemo okoli 20 minut. Ko so pečena, jih | ohladimo, | odkrijemo pokrove in te dekorativno zataknemo | P |
kremi po želji dodamo maraskino. Nekoliko jo | ohladimo | in dekorativno prilijemo na krožnik k pečenemu | P |
koncu dodamo strt česen in balzamični kis. | Ohladimo | do mlačnega in ponudimo. Zapečeni jajčevci | P |
cimetom, dodamo maslo in deset minut pražimo. | Ohladimo | in namažemo med dva kosa peciva.Tako osvežimo | P |
pol žlice limoninega soka in kozarček vina. | Ohladimo. | Pod slike: | P |
peteršilj, solimo, popramo in pražimo še 5 minut. | Ohladimo | in spravimo v skledice, ki jih je mogoče dobro | P |
majarona. Pražimo pet minut, nato odstavimo in | ohladimo. | Primešamo 4 žlice majoneze in limonin sok ter | P |
Premešamo in | ohladimo. | Namaz iz zelenega paradižnika | P |
poper in žlico kisa ter pražimo še pet minut. | Ohladimo | in primešamo žlico majoneze, lahko tudi več | P |
in jih pražimo tako dolgo, da se prepečejo. | Ohladimo | in zmeljemo, dodamo pol žlice gorčice, sol, | P |
pretlačenim kakijem. Vse skupaj dobro premešamo in | ohladimo. | V zmes previdno vmešamo stepeno sladko smetano | P |
slani vodi skuhali cel krompir, nekoliko ga | ohladimo | in nato olupimo.Pretlačimo ga in dodamo buči | P |
hitro prepražimo na koščke narezan por in ga | ohladimo. | Temu primešamo skuto, smetano, dve celi jajci | P |
slani vodi skuhali cel krompir, nekoliko ga | ohladimo | in nato olupimo.Pretlačimo ga in dodamo buči | P |
ohlajamo na pekaču, nato jih poberemo z lopatko in | ohladimo | do konca. Okusne in lahke jedi na hitro | P |
in na drobno nastrgan parmezan. Odstavimo in | ohladimo. | Bešamel (za nadev): v kozici stopimo polovico | P |
šetrajem in majaronom ter kuhamo približno pol ure. | Ohladimo, | naslednji dan pa zakuhamo v mineštro še pest | P |
ruskega čaja poparimo s pol decilitra kropa, | ohladimo, | namočimo v tekočino gazo in jo položimo za deset | P |
lipov čaj (dve pesti cvetja na pol litra vode), | ohladimo, | natočimo v skodelice za led in zamrznemo.Zjutraj | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |