nova beseda iz Slovenije

ohladimo (135-234)


prilijemo mleko in zavremo. Odstavimo, malo      ohladimo      in primešamo jajca. Ohladimo, z mokrimi rokami  P
Odstavimo, malo ohladimo in primešamo jajca.      Ohladimo,      z mokrimi rokami oblikujemo cmoke in jih skuhamo  P
zelene trakove. V posodi skuhamo riž in ga      ohladimo.     V manjši ponvi segrejemo olje in na njem popražimo  P
zelene trakove. V posodi skuhamo riž in ga      ohladimo.     V manjši ponvi segrejemo olje in na njem popražimo  P
minut kuhamo v kropu, to odcedimo in toliko      ohladimo,      da brez škode položimo na boleče mesto, pri  P
cvetove in jo v malo slane vode na pol skuhamo.      Ohladimo.     Jajca stepemo z malo mleka in solimo.   P
ki odstopi od posode. Testo nato nekoliko      ohladimo      in mu v posodi primešamo še jajca.Pekač namažemo  P
testo postane svetlo rjave barve. Pečene krofke      ohladimo      in jih prečno prerežemo na polovico.Na spodnjo  P
Celzija okoli 30 minut. Pečeno zloženko nekoliko      ohladimo      in posamezne kose izrežemo v obliki srca.Vsak  P
Ko lazanjo vzamemo iz pečice, jo nekoliko      ohladimo,      nato z večjim nožem ali velikim izsekovalcem  P
biskvit še vroč vzamemo iz pekača in ga na pladnju      ohladimo.      Jagodna smetanova krema: sladko smetano  P
jedilne barve in stopljeno želatino. Nekoliko ga      ohladimo.     Preden se začne strjevati, z njim prelijemo tortice  P
da se zelje zmehča, vsa tekočina pa povre.      Ohladimo.      Nadev namažemo na eno stran testa in ga zvijemo  P
temperaturo. - Cvetačo lahko skuhamo prejšnji dan,      ohladimo      jo in shranimo v pokriti posodi v hladilniku  P
tako da popije vso tekočino oziroma juho, in ga      ohladimo.     Postati mora dovolj gost, da bomo iz njega  P
se bomo spotili. Ko si odpočijemo in dobro      ohladimo,      se spravimo v toplo kopel s pol kilograma morske  P
vloženo zelenjavo ali jabolčnim hrenom. Juho      ohladimo,      z nje poberemo maščobo in vanjo zakuhamo rezance  P
sočno spečemo. Pečenega vzamemo iz pečice in      ohladimo.      Solatni preliv.  P
narežemo na tanke rezine. Kruhke opečemo in      ohladimo.      Polnozrnate kruhke namažemo z maslom na obeh  P
preložimo na krožnik, rahlo solimo in nekoliko      ohladimo.      Dodamo mu koščke drobljenega parmezana, ki odlično  P
dodamo za noževo konico muškatnega oreščka in      ohladimo.     Oblikujemo krokete ali blazinice, jih povaljamo  P
podolžno razpolovljenega vaniljevega stroka in      ohladimo.      Podpis pod fotko kuharja   P
čebulo, majonezo, sol in poper. Premešamo,      ohladimo      in ponudimo k šunki. S fižolom   P
karamelizira, nato prilijemo vino in zavremo.      Ohladimo      do mlačnega, dodamo hren, sesekljana jajca,  P
jih približno deset minut kuhali v slani vodi,      ohladimo,      prerežemo na pol in izdolbemo rumenjake.Polovice  P
kuhamo deset minut v slani vodi, odcedimo in      ohladimo.     Zabelimo z oljčnim oljem, dosolimo, če je treba  P
vode, zavremo, kuhamo deset minut in pokrito      ohladimo.     Nato precedimo (koreninice prihranimo), prilijemo  P
prsi pražimo z veliko čebule, solimo, popramo,      ohladimo      in spravimo v zamrzovalnik.Potem ko jed odmrznemo  P
kuhanega zmečkamo. Dodamo kislo smetano, malo      ohladimo,      primešamo stepena jajca in žlico sesekljanega  P
in začimbe. Krompir skuhamo v slani vodi,      ohladimo,      olupimo in zrežemo na tanke rezine.Čebulo sesekljamo  P
vodi po navodilih izdelovalca, odcedimo jih in      ohladimo.     V ponvi na olju posebej dve minuti pražimo slanino  P
krap. Za nadev skuhamo kašo, jo odcedimo in      ohladimo.      Dodamo ožeto skuto, ščepec soli, celo jajce  P
z vilicami. Naložimo v pecljate kozarce in      ohladimo      v hladilniku.Preden ponudimo, okrasimo s stepeno  P
Približno tri petine belušev vzamemo iz vode,      ohladimo,      potresemo z narezanimi jajci in peteršiljem  P
minut med mešanjem pečemo. Odstavimo, na pol      ohladimo,      nato pa prelijemo z omako, ki jo naredimo iz  P
Po navodilih z vrečke skuhamo puding in ga      ohladimo.     Razpustimo kokosovo mast in pustimo, da se ohladi  P
hitro prepražimo na obročke narezan por in ga      ohladimo.     Dodamo skuto, smetano, 2 jajci in 1 rumenjak  P
premešamo. Razporedimo po pecljatih kozarcih,      ohladimo,      preden ponudimo, pa potresemo s preostalimi  P
zrezano špinačo in dušimo pet minut. Odstavimo in      ohladimo,      nato pa primešamo skuto, 2 jajci, sol in poper  P
in skuhamo. Nato ga v skledi pretlačimo in      ohladimo.     Dodamo dve jedilni žlici pasirane skute in dva  P
zajtrk, do torte, ki je ne spečemo, ampak le      ohladimo      v hladilniku, od marmelade in preliva, s katerim  P
in manikuro: v zavreto skodelico vode, ki jo      ohladimo,      dodamo 1 veliko žlico medu in v tem namakamo  P
roke in manikuro: skodelico zavrete vode malo      ohladimo,      dodamo sok ene limone.Prste namakamo od 5 do  P
da kamilice namočimo v vroči vodi in nekoliko      ohladimo.      -Pordelo kožo po sončenju doma namažemo z  P
kamilice namočimo v vroči vodi in nekoliko      ohladimo,      nato pa to vtremo v kožo obraza in telesa.   P
in skuhamo. Nato ga v skledi pretlačimo in      ohladimo.     Dodamo dve jedilni žlici pasirane skute in dva  P
meso solimo in namažemo z gorčico, spečemo in      ohladimo.     Kumari na tanko olupimo, odstranimo seme in zrežemo  P
Liste blitve blanširamo tri minute, nato jih      ohladimo      in odrežemo peclje.Po dva lista zložimo skupaj  P
majarona in žličko sesekljanega peteršilja.      Ohladimo,      dodamo riž, sesekljane peclje blitve, jajce  P
pet minut, da dobimo zmes, gosto kot sirup.      Ohladimo      jo na sobni temperaturi (okoli 20 stopinj Celzija  P
Pri tem ne sme zavreti. To nato      ohladimo      na sobni temperaturi pri dvajsetih stopinjah  P
minut. Liste odstranimo, sok, ki ostane, pa      ohladimo      in s kosmičem vate vtiramo v opečeno kožo.   P
tri žlice kisle smetane. Odstavimo in na pol      ohladimo.     Z nadevom namažemo palačinke, jih zvijemo in  P
omako, sol in poper ter dušimo dvajset minut.      Ohladimo.     Na vsako palačinko damo žlico nadeva, zložimo  P
čaja prelijemo z 100 ml prevrete vode in čaj      ohladimo.     Ko je mrzel, mu dodamo 250 g skute ali jogurta  P
prevrete vode. Po petih minutah odcedimo in čaj      ohladimo.     Ko je ohlajen na sobno temperaturo, dodamo 250  P
stati, približno deset minut, nato ga dobro      ohladimo.     Obkladke večkrat zamenjamo.   P
domači zeliščni napitki Poleti se lahko      ohladimo      tudi z ohlajenim zeliščnim napitkom, ki si ga  P
soli in gorčice ter jih v pečici spečemo, nato      ohladimo,      snamemo kožo in narežemo na rezine.Razdelimo  P
prelijemo z že pripravljeno želatino. Vse skupaj      ohladimo      v hladilniku, da se primerno strdi, razrežemo  P
Odcedimo. Jajca skuhamo v trdo,      ohladimo      in zrežemo na tanke rezine.Oboje pomešamo, solimo  P
orehovih listov ter poparimo s pol litra vode.      Ohladimo      in precedimo.Trikrat na dan si damo na oči obkladek  P
pri zeliščarjih. Poparimo s pol litra kropa,      ohladimo,      precedimo in v tekočino namočimo gazo, jo ožmemo  P
v 3 litrih vode naj zelišča vrejo 10 minut.      Ohladimo,      precedimo, dodamo 2 žlici soli in kopamo noge  P
velikosti, kuhamo približno tri četrt ure.      Ohladimo      v zavretku, nato jo narežemo na koščke. Papriko  P
prepražimo v ponvi brez maščobe. Vzamemo iz ponve in      ohladimo.     Juho začinimo s soljo in poprom.  P
Začinimo s soljo in poprom. Juho      ohladimo,      potreseno z rožmarinom in okrasimo s po dolgem  P
dobimo osvežilno kremno juho, nato jo še dobro      ohladimo.      Dodamo ji lahko tudi nekaj kock ledu.   P
dobimo gosto kremno juho. V hladilniku jo dobro      ohladimo.     Preden jo postrežemo, na olivnem olju popražimo  P
in jih zapremo. Nato kozarce pasteriziramo in      ohladimo.      Recept nam je poslala Karmen Stolnik iz Križevcev  P
če pripravimo omako že nekaj ur prej in jo      ohladimo.     Potem jo razporedimo po figah in ponudimo s kruhom  P
preostalo olivno olje. Kuhano polento lahko tudi      ohladimo      in narežemo na rezine ter jih po obeh straneh  P
premažemo z maslom. Sladkorni sirup odstavimo in      ohladimo.      Sestavine v pekaču z ostrim nožem narežemo  P
orehe prelijemo s hladnim sladkornim sirupom in      ohladimo.      Podrobnejše informacije in več kot 1.900  P
velikosti, kuhamo približno tri četrt ure.      Ohladimo      v zavretku, nato jo narežemo na koščke. Krompir  P
ali z vaniljevim sladoledom. Nasvet: Model      ohladimo      v hladilniku, še preden se lotimo priprave testa  P
dokler se vsebina ne skrči za eno tretjino.      Ohladimo      in čim večkrat namažemo prizadeto kožo.Za vneto  P
hobotnica kuhana, jo preložimo na cedilo in      ohladimo.     Nato jo očistimo.   P
krompir, ki naj ostane še nekoliko čvrst. Nato ga      ohladimo,      olupimo in narežemo na manjše koščke.V skledo  P
Dve skodelici ali desertna krožnička dobro      ohladimo      v zamrzovalnem predalu hladilnika.Hruški na  P
prilivamo olivno olje. Kuhan fižol odcedimo in      ohladimo      pod hladno tekočo vodo.Dobro odcejenega stresemo  P
jih pečemo okoli 20 minut. Ko so pečena, jih      ohladimo,      odkrijemo pokrove in te dekorativno zataknemo  P
kremi po želji dodamo maraskino. Nekoliko jo      ohladimo      in dekorativno prilijemo na krožnik k pečenemu  P
koncu dodamo strt česen in balzamični kis.      Ohladimo      do mlačnega in ponudimo. Zapečeni jajčevci  P
cimetom, dodamo maslo in deset minut pražimo.      Ohladimo      in namažemo med dva kosa peciva.Tako osvežimo  P
pol žlice limoninega soka in kozarček vina.      Ohladimo.      Pod slike:   P
peteršilj, solimo, popramo in pražimo še 5 minut.      Ohladimo      in spravimo v skledice, ki jih je mogoče dobro  P
majarona. Pražimo pet minut, nato odstavimo in      ohladimo.     Primešamo 4 žlice majoneze in limonin sok ter  P
Premešamo in      ohladimo.      Namaz iz zelenega paradižnika   P
poper in žlico kisa ter pražimo še pet minut.      Ohladimo      in primešamo žlico majoneze, lahko tudi več  P
in jih pražimo tako dolgo, da se prepečejo.      Ohladimo      in zmeljemo, dodamo pol žlice gorčice, sol,  P
pretlačenim kakijem. Vse skupaj dobro premešamo in      ohladimo.     V zmes previdno vmešamo stepeno sladko smetano  P
slani vodi skuhali cel krompir, nekoliko ga      ohladimo      in nato olupimo.Pretlačimo ga in dodamo buči  P
hitro prepražimo na koščke narezan por in ga      ohladimo.     Temu primešamo skuto, smetano, dve celi jajci  P
slani vodi skuhali cel krompir, nekoliko ga      ohladimo      in nato olupimo.Pretlačimo ga in dodamo buči  P
ohlajamo na pekaču, nato jih poberemo z lopatko in      ohladimo      do konca. Okusne in lahke jedi na hitro  P
in na drobno nastrgan parmezan. Odstavimo in      ohladimo.      Bešamel (za nadev): v kozici stopimo polovico  P
šetrajem in majaronom ter kuhamo približno pol ure.      Ohladimo,      naslednji dan pa zakuhamo v mineštro še pest  P
ruskega čaja poparimo s pol decilitra kropa,      ohladimo,      namočimo v tekočino gazo in jo položimo za deset  P
lipov čaj (dve pesti cvetja na pol litra vode),      ohladimo,      natočimo v skodelice za led in zamrznemo.Zjutraj  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 35 135



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA