nova beseda iz Slovenije
naredil jo boš rafinirano, zanimivo, okusno, | hrustljavo | in bolj zabavno," pravi znani francoski kuhar | P |
, medtem ko so semena v lupini (desno) bolj | hrustljavo | žvečilna. ****** | P |
suho hrano Whiskas|! Polnjeni briketi imajo | hrustljavo | skorjico, vsebujejo pa mehko mesno sredico iz | P |
je najboljša, če je rdeče zelje še nekoliko | hrustljavo. | Sladice in posladki | P |
časa pečenja, ampak jim le povemo, da bi radi | hrustljavo | spekli srednje velikega piščanca ali pogreli | P |
podjetij si je naročilo »celo kokoš, marinirano, | hrustljavo | po ptujsko zapečeno« in po polovični ceni Šest | P |
krompirček, ki ni olupljen ter je velikokrat obdan s | hrustljavo | slanino pa s popečenimi kruhovimi kockicami | P |
potunkajte osušene liste radiča in jih na hitro | hrustljavo | ocvrite v vročem olju.Zdaj pa k receptu! | P |
zmanjkovalo, posegali so tudi po kremasti skuti s | hrustljavo | polento, rezinah pražene zelenjave, jabolčnem | P |
mehkih in kremasto polnih prašnikov s sladkobo in | hrustljavo | svežino korenčka je bila briljantna.Čeprav je | P |
crême broullé z limono in jagodami (kremasto, | hrustljavo, | osvežilno), "moussova" čokoladna torta, sladice | P |
izvrstna, saj je bil piščanec zunaj lepo in celo | hrustljavo | pečen, znotraj pa še dovolj sočen in svež.Kot | P |
harmoničnost okusov (polno, pikantno, grenko in | hrustljavo) | zadovoljila vse. Čeprav Japonci ne slovijo | P |
zaradi dobre paradižnikove omake), prijetno | hrustljavo | (lepo pečeni kalamari) in še vedno okusa polni | P |
Čarman na poseben način, saj je testo nežno, | hrustljavo | in sploh ne nabito s škrobom, kakor se ponavadi | P |
soliden. No, škamp na sredini je bil svež in meso | hrustljavo. | Krožnik mešanih školjk je ob našem obisku večino | P |
Kombinacija je bila spet vrhunska, kremno, | hrustljavo, | močno, rahlo pikantno in zelo osvežujoče.Odlično | P |
zadovoljila pričakovanja. Cvrtje je bilo lepo | hrustljavo, | doma narejena tatarska omaka pa ga je lepo osvežila | P |
rebrca s čilijevo soljo (2,25 evra) ‐ sočno, | hrustljavo | in prijetno začinjeno. Kar je v slovenski kuhinj | P |
zelje (1,17 evra), lepo začinjeno, osvežujoče | hrustljavo | in okusno. Palačinke cesarice (1,52 evra) so | P |
kuhanimi morskimi polžki (prefinjeni okus, mehko in | hrustljavo) | in jajčna krema v umetelno odrezanem jajcu s | P |
bila omamno sladkasta, testo mošnjičkov nežno | hrustljavo, | bučke pa sočne in neverjetno mazavo sveže. | P |
predvsem osvežilno, zraven pa ponudijo neke vrste | hrustljavo | pečeno testo, začinjeno s pomarančno lupino | P |
sestavina so buče), mille foglie (tisoč plasti; | hrustljavo | in kremasto lahko) in čarna (torta brez moke | P |
morskih okusov ‐ zrezki morske žabe na žaru in | hrustljavo | pečene neočiščene sipice so lahkotno povezale | P |
hitro popečejo na olju in dobijo slastno in | hrustljavo | riževo skorjo.Ob pravilni kombinaciji z mesom | P |
obstale na pol poti. Meso je bilo sočno, rahlo | hrustljavo | in elegantno začinjeno.Kuskus kot tak pa je | P |
do trde teme ponujajo sveže dobrote. Misel na | hrustljavo | belo štruco je prevladovala nad vsemi drugimi | P |
kilogramsko belo štruco, ravno prav zapečeno, | hrustljavo, | opojno dišečo.Polovica je zadostuje za dobra | P |
s slano vodo in jo pri močnejši temperaturi | hrustljavo | zapečeš.Slastno, razmišlja človek. | P |
tuno, limono in peteršiljem (čisto, mehko in | hrustljavo, | ker je zraven ščep kruhovih drobtinic), kratek | P |
so bili jed dneva. Mazavo, slastno, sočno, | hrustljavo, | elegantno in popolno je le nekaj izrazov, ki | P |
Omaka je bila sladkasta in slastna, meso nežno | hrustljavo, | okus pa je na veliko ponazarjal slovensko kulinarično | P |
popečeno pokrovačo je postavil genialno pečeno | hrustljavo | slanino, ki jo je na poseben način pekel več | P |
dušen, v objemu bučnih semen, kar mu je dalo | hrustljavo | sočnost, toda glavni na krožniku so bili kljub | P |
šobska (2,70 evra), ki je presenetila z lepo in | hrustljavo | svežino ter okusnim kajmakom. Žrebičkovi medaljo | P |
svežine, krompir je bil sočen, zelenjava pa | hrustljavo | sveža in polnih okusov.Lepo! | P |
jagodami in maskarponejem, gosja jetra so s | hrustljavo | skorjico, pomarančo in konjakom, jakobove pokrovače | P |
emulzija, v kateri plava jakobinka s cvetačno | hrustljavo | kapo, pri Marku Pavčniku pa je omaka pravzaprav | P |
polenta. Rezultat: sladoled iz nanoškega sira s | hrustljavo | polento, sušenim pršutom in esenco vonja po | P |
gostilne AS s pečenimi sardelicami in pečeno | hrustljavo | polento.Na fotografiji: Svetozar Raspopovič | P |
hrustljav ovoj. Grenko-sladko, oljno-tekoče in | hrustljavo | hkrati. Moje skromno mnenje: Čeprav so v zadnjem | P |
spodoben in zanimiv s svojimi dodatki (ograjen s | hrustljavo | čokoladno skorjo).Gromek aplavz pa smo namenili | P |
dosti krepka v svoji okroglosti. Čez so zapekli | hrustljavo | testo. Ptujska klet ‐ Pullus, cuvee 2005 (40 | P |
narezana hobotnica na panna cotti iz artičok ( | hrustljavo, | kremno nežno z ravno prav okusa artičok), surove | P |
meso pa niti sledi krvi. Domače in omamno | hrustljavo. | Ob letniškem (1999) portovcu Quinta De La Rosa | P |
Čeznjo pride stepena sladka smetana in na vrhu | hrustljavo | listnato testo, potreseno s sladkorjem v prahu | P |
zaznali bistveno zdravstveno izboljšanje. Lososa | hrustljavo | spečemo v pečici, na žaru, mu dodamo zelišča | P |
Slast in strast | Hrustljavo | pečen piščanec po kitajsko Hitro pripravljena | P |
in temno zapečejo. Pečena bedra morajo imeti | hrustljavo | kožo. 4 Potresemo jih s čilijem, mlado čebulo | P |
posamezno pomočimo v testo in v vrelem olju | hrustljavo | ocvremo.Postrežemo jih s pomako. | P |
sveže nastrgan parmezan ali nadrobljeno skuto, | hrustljavo | ocvrte koruzne tortilje, narezane na trikotnike | P |
ter jih med mešanjem na srednje močni vročini | hrustljavo | in rjavo prepražimo.Odstavimo s štedilnika. | P |
malce bolj zapečenega zrezka, takšnega z lepo | hrustljavo | skorjico.Mnenja o tem, kako zdravo je jesti | P |
Segrejemo olje. Na njem | hrustljavo | opražimo slanino, ki jo potem poberemo iz olja | P |
bodo otrokom resnično v slast. Narastek s | hrustljavo | zelenjavo Vse mamice se preveč obremenjujejo | P |
pečemo z vseh strani 15 minut, da postane meso | hrustljavo, | vendar znotraj še rožnato. Nabodala naložimo | P |
pripravljajo prigrizke: piškote, marmornati biskvit in | hrustljavo | pečeno rjavo testo s sezamom. Podariva jim sladkor | P |
Zemona. Postregli so sladoled iz nanoškega sira, | hrustljavo | polento, sušen vipavski pršut in v dim ujet | P |
preseneti z domačim kruhom in posebnimi ocvirki s | hrustljavo | zapečeno kožo. Čez vse se kajpak prileže še | P |
slanino, morda s kakšnim drugim dodatkom ali le | hrustljavo | zapečenega na svinjski masti se ga je snedlo | P |
vinu postregli z znamenito hišno specialiteto: | hrustljavo | zapečenim odojkom in oženjenimi dödöli.Saj veste | P |
Čakajoč poletje Iščemo | hrustljavo | solatko, morda pest rukole ali motovilca, potem | P |
Najprej trgovina ali pač tržnica. Iščete | hrustljavo | solatko, morda pest rukole ali motovilca, potem | P |
postavite v hladilnik, da bo hrustanje še bolj | hrustljavo. | Preliv! | P |
preljubi čas in razmislite, v kaj bi tunkali tako | hrustljavo | stvar, kot je vaša pečenica.Preizkusil sem gorčico | P |
izvornega francoskega imena moufflet. Po vrhu je | hrustljavo | zapečen, sredica pa se topi v ustih kot maslo | P |
v pečico za toliko časa, da se robovi lepinj | hrustljavo | zapečejo, sir pa raztopi.Odlična priloga je | P |
Dobro kislo zelje ima svež in prijeten vonj, | hrustljavo | je in ravno prav kislo.Z okusom po hrenu ali | P |
pekač in ga postavimo na ognjevarno površino. | Hrustljavo | zelenjavo enakomerno posujemo s piščančki in | P |
kuhanih. - Ob tako božanski pašti bomo pogrešali | hrustljavo | solato.Kakršno koli, po želji. | P |
in kislo smetano na koncu, seveda vse skupaj | hrustljavo | zapečeno!Kako ne bi imela veščine, če pa imam | P |
in še kje. Organizatorji so menili, da velja | hrustljavo | pečene postrvi zaliti tudi z bizeljčanom.Je | P |
mozzarella bufala s pršutom na žaru, fuži z beluši in | hrustljavo | panceto, žrebičkova tagliata z mladim sirom | P |
Pečenih! Njegovi | hrustljavo | zapečeni odojki s prilogo so postali svojevrsten | P |
Pražské Selàtko, praški pujsek, je enkratno ime za | hrustljavo | zapečenega odojka, ki ga v restavraciji v Pragi | P |
poskrbelo, da bo meso znotraj še rožnato, zunaj pa | hrustljavo | rjavo.Minuta z ene in minutka z druge, da steaka | P |
recimo rukola za podlago. Čez plevel zložite | hrustljavo | zapečen krompirček, ga dekorirajte s papriko | P |
sir ne priteče iz paprike, preden ta naredi | hrustljavo | skorjico.Zadevo nujno servirajte z limono, zraven | P |
hrustal! Na krožniku mu v družbo postavite | hrustljavo | ribico in kakšno limono.Zmaga! | P |
roke, na debele palčke, ocvrte v svežem olju, | hrustljavo | in sočno.Skrivnost je morda v preprostosti. | P |
neobičajno ime: potanca. To je ajdova pogača s | hrustljavo | zapečeno skorjo, ki jo je gospodinja spekla | P |
V ponvi raztopite maslo in jih z obeh strani | hrustljavo | zapecite.Postavite na mizo, jih ozmerjajte s | P |
minute, dokler ne se ne obarva zlato rjavo in je | hrustljavo | zapečena. Položite jih na papirnato kuhinjsko | P |
Postrezite še s kozarcem vina in svežim kruhom s | hrustljavo | skorjo. LEPOTA | P |
krožnikih. Kruh zrežemo na kocke, ga na malo masla | hrustljavo | popečemo in še vročega potresemo po motovilcu | P |
če bi to želeli. Nato postrv na vročem olju | hrustljavo | zapečeno na obeh straneh.Ko je pečena, ji dodamo | P |
Tako dobimo okusno omako in jo pokapljamo po | hrustljavo | ocvrtem ribjem fileju.Postrvi ponudimo s kozarcem | P |
znova in znova obračamo, da se z vseh strani | hrustljavo | zapečejo.Praženec začinimo z muškatom. | P |
svežih artičok in suhih paradižnikov, nanjo pa | hrustljavo | zapečen bakalar v spremljavi pesta iz čemaža | P |
ga zrezali na trakove, solili in na malo olja | hrustljavo | zapekli. Grah s hrenovko | P |
na polovico prerezane rezine slanine, da se | hrustljavo | zapečejo.Odcedimo jih na papirnatem prtiču, | P |
kruhovega narastka, ki odleže za samostojno jed, do | hrustljavo | zapečenega češnjevega zavitka, kakršnega so | P |
Potresemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo s | hrustljavo | svežim kruhom. Nasvet: Solatni preliv | P |
minut, se kvašeno testo nekoliko dvigne, postane | hrustljavo | in zlato zarumeni.Nato krpice preložimo na vpojni | P |
in cvremo narezane bučke po porcijah, da se | hrustljavo | zapečejo.Poberemo jih s penovko in odcedimo | P |
rešetki jih pečemo od 50 do 60 minut, da je testo | hrustljavo | in zlato rjavo ter da na stikih nekoliko poči | P |
brez obilne gosje pečenke, drugim zadostuje | hrustljavo | zapečen košček race, z manj kuharskega truda | P |
vode in soli ter pečemo še 10 minut, da dobi | hrustljavo | rjavo skorjico.Pečeno gos preložimo na pladenj | P |
sočnih kock in kroglic prvorazredne govedine, | hrustljavo | zapečene piške ali zajetnih rezin gobic, glaziranih | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |