nova beseda iz Slovenije
času, ko ni sezonske sveže zelenjave, sta kislo | zelje | in kisla repa najpomembnejša zelenjava.Če ju | P |
priprave tisti, s katerim je najmanj dela: kislo | zelje, | tako zeljne glave kot naribano zelje, in kislo | P |
kislo zelje, tako zeljne glave kot naribano | zelje, | in kislo repo karseda pogosto jejmo presna, | P |
ali pa je celo konzervirana. Naravno kislo | zelje | in kisla repa sta prijetno kisla in ne preslana | P |
Dario Cortese Kislo | zelje | v solati Naribano kislo zelje ali narezane mehkejše | P |
Kislo zelje v solati Naribano kislo | zelje | ali narezane mehkejše osrednje liste kisanih | P |
juha z jabolki, vipavska juha (fižol, kislo | zelje, | prežganje, česen), dunajska fižolova juha (stročji | P |
tukajšnjega prostora: oljčno olje, peteršilj, | zelje, | solate vseh vrst, žitarice in krompir ... to | P |
listasta zelenjava), - glukozinolati (brokoli, | zelje, | cvetača), - kumarini (zelenjava in citrusi) | P |
Fitokemikalija: indoli Izvor v hrani: | zelje, | brokoli, špinača, cvetača Klinični pomen: znižujejo | P |
F: izotiocianati, suforafan Izvor v hrani: | zelje, | brokoli, cvetača Klinični pomen: znižujejo tveganje | P |
5. obrok sveže | zelje | v solati z bučnim oljem, soljo in česnom ter | P |
delujejo proti raku: brokoli, brstični ohrovt, | zelje, | kreša, korenje, špinača, paradižnik Najboljši | P |
študije kažejo, da hrana, kot so brokoli, cvetača, | zelje | in brstično ohrovt, lahko pomembno vpliva na | P |
g gojenih belušev 1,5 g vlaknin (toliko kot | zelje) | , 1,0 mg železa (kot por ali brstični ohrovt | P |
cvetača) in približno toliko vitaminov kot rdeče | zelje. | Priprave gojenih belušev se lotimo tako, da | P |
Brstični ohrovt 24 Paradižnik, | zelje | 12 Radič, čebula 15 | P |
citrusov, jagode, ananas, brokoli, špinača, | zelje | Vitamin A zelena listnata zelenjava, šparglji | P |
zelenjave lahko uporabite kumare, korenje, nastrgano | zelje | in rdečo peso. Kumare narežite na rezine in | P |
Ponudba: sezonska zelenjava, kisla repa in kislo | zelje, | jabolčni sok, marmelada, jagode, žita, enoletne | P |
oves, pšenica), zelenjava (solata, paradižnik, | zelje, | čebula, pesa, korenje, kumare, buče, topinambur | P |
pastinak, por, čebula, česen, brokoli, sveže | zelje, | ohrovt, fižol, grah, bob, paradižnik, jajčevci | P |
kumare, rdeča pesa, česen, čebula, blitva, bučke, | zelje, | repa, koleraba, redkev, krompir (zgodnji, ozimni | P |
sezonska zelenjava, sadje, sadni kis, kisla repa in | zelje; | peka kruha in predelava kravjega mleka (skuta | P |
rdeča pesa, korenje, koleraba, repa, kumare, | zelje, | paradižnik, paprika, feferoni, stročji fižol | P |
(pira, pšenica, ajda, proso, ječmen), kislo | zelje | in repa, jagnjeta in kozlički. Posebnost: jagnjeta | P |
pesa v jabolčnem kisu, pira, pšenica, kislo | zelje, | kisla repa, vino. Posebnost: zelenjava v kisu | P |
moka, zelenjava (solata, paradižnik, fižol, | zelje) | , krompir, žive kokoši, mladi pitani piščanci | P |
solate in radiča, rdeča pesa, korenček, čebula, | zelje, | paradižnik, paprika, fižol (stročji, v zrnju | P |
olje s kaprami in nežno premešate.. Rdeče | zelje | Potrebujete: | P |
razpolovite in sesekljate na tanke lističe. | Zelje | narežete na centimeter široke koščke.Veliko | P |
Ne sme porjaveti. Na čebulo stresete rdeče | zelje. | Sladkate in začinite, prelijete z vinom in pomarančni | P |
podzemni deli pa so ostali v zemlji. Rdeče | zelje | Naj sem se še tako trudila, rdeče zelje, ki | P |
Rdeče zelje Naj sem se še tako trudila, rdeče | zelje, | ki sem ga skuhala sama, ni bilo nikoli niti | P |
piše celo za New York Times, trdi, da rdeče | zelje | potrebuje najmanj dve uri, preden je skuhano | P |
katerem sladkano, že skoraj razkuhano rdeče | zelje | prelijemo s kisom, zgostimo z moko in mu primešamo | P |
zelenjavni sokovi, zamrznjene zelenjavne omake, kislo | zelje, | zamrznjen grah, koruza iz konzerve). Nekatere | P |
in druge izdelke iz dimljenega mesa, - kislo | zelje, | različne vrste soljene hrane, - pripravljena | P |
kislega, kot so feferoni, kapre, pesa ali kislo | zelje, | pa mleko za jutranjo kavo in jajčka za zajtrk | P |
Kislo pospravljanje Zdaj, ko se je | zelje | skisalo in smo že pojedli prve novoletne sarme | P |
nakupu sodobno kisanega zelja. Kemično obdelano | zelje | ima malo skupnega z zdravim kislim zeljem, ki | P |
iz starih časov. Dandanes je klasično kisano | zelje | prava redkost, takšno, ki je pripravljeno iz | P |
vino, čokolada indoli ~ brokoli, cvetača, | zelje | žveplove spojine ~ česen, čebula, čemaž | P |
salame, suho meso, pršut, panceta, - kislo | zelje | in kisla repa, - zelenjava v slanici (olive | P |
in kislica (120 mg), ohrovt (100 mg), čemaž, | zelje | in špinača (do 50 mg), koleraba (30 mg), kislo | P |
špinača (do 50 mg), koleraba (30 mg), kislo | zelje | (20 mg), krompir (17 mg). Vitamin C je občutljiv | P |
************* | Zelje | - na prestolu zimske mize Čeprav poznamo več | P |
uporabljamo pretežno belo, precej manj pa rdeče | zelje. | V prehranskem pogledu med njima ni pomembnejše | P |
med njima ni pomembnejše razlike, čeprav rdeče | zelje | redkeje kisajo za zimo.Zelje uporabljamo vse | P |
čeprav rdeče zelje redkeje kisajo za zimo. | Zelje | uporabljamo vse leto - poleti sveže, ki mu pravimo | P |
ki mu pravimo tudi sladko, in pozimi kislo. | Zelje | je kultivirana zeljnata rastlina, nastala s | P |
prebivalci evropskega obalnega območja so divje | zelje | uporabljali za prehranjevanje že v prazgodovini | P |
postopek kisanja, ki se je ohranil vse do zdaj. | Zelje | ima, podobno kot druga listnata zelenjava, nizko | P |
je bogastvo mineralnih snovi in vitaminov. | Zelje | vsebuje največ kalija, železa, magnezija, žvepla | P |
kalcija v organizmu. Raziskave so pokazale, da se | zelje | po vsebnosti vitamina C lahko mirno kosa z limono | P |
bogato pa je tudi z različnimi fermenti. | Zelje | zagotavlja telesu najkakovostnejše elemente | P |
kulinariki, žal, zelo malo uporabljamo sveže kislo | zelje, | čeprav je prav takšno najbogatejše s hranilnimi | P |
popiti kozarec vode, v katerem se je kisalo | zelje, | saj zelnica spodbuja izločanje žolča in delovanje | P |
bolezni. Ne bo narobe, če boste v kuhano kislo | zelje | dodali še nekaj svežega, saj boste tako jedi | P |
Z zeljem nad raka | Zelje | in njegovi sorodniki so najboljša izbira, ko | P |
črevesa. Številne študije so pokazale, da so | zelje, | brokoli, brstični ohrovt in cvetača najmogočnejši | P |
več kot obetavni. Prvo študijo, ki je povezala | zelje | s preprečevanjem raka debelega črevesa, so opravili | P |
zbolijo za to hudo boleznijo. Osebe, ki so uživale | zelje | več kot enkrat na teden, so imele trikrat manj | P |
narave. V ospredju so šparglji, por, cvetača, | zelje | in kislo zelje.Sadje - češnje, jabolka, hruške | P |
ospredju so šparglji, por, cvetača, zelje in kislo | zelje. | Sadje - češnje, jabolka, hruške, grozdje, slive | P |
peteršilj, kivi, šipek, sveža solata, surovo | zelje, | paradižnik, paprika, lubenica), vitamina E | P |
intenzivne barve in z nepoškodovanimi listi. | Zelje, | cvetača, ohrovt, brokoli -Raziskovalci z Univerze | P |
mandarine, kaki, kivi), zelenjavi (brokoli, | zelje, | korenje, špinača, bučke), stročnicah in neoluščenih | P |
2. Zelena solata: zelena zelenjava ( | zelje, | blitva, brokoli in zlasti solata) vsebuje tako | P |
jetrih. Zato uživajte blitvo, špinačo, brokoli, | zelje, | ohrovt, lečo, grah, stročji fižol, radič, šparglje | P |
ozimnica - krompir, rdeče in rumeno korenje, repa, | zelje, | jabolka, kis, jabolčnik, hruškovo žganje, orehov | P |
klapavicam dodate riž in ščepec peteršilja. | Zelje | Zelje je bogat vir vitaminov, zlasti železa | P |
Zelje | Zelje | je bogat vir vitaminov, zlasti železa in kalija | P |
kalija, ki mu sledijo železo, magnezij in baker. | Zelje | vsebuje zelo malo natrija ter ima ugodno razmerje | P |
omogoči največjo možno izrabo kalcija v telesu. | Zelje | odlikuje še obilica vitamina C, a tudi mlečne | P |
snovi. Poleg tega velja dodati, da dolgo kuhano | zelje | izloča žveplo, zaradi česar večini ljudi ne | P |
zelo. Če niste ljubitelj kuhane hrane, lahko | zelje | pripravite kot prilogo oziroma solato.Naribajte | P |
- banča čaj - sladko | zelje | - "nekisana" surova repa | P |
ali ki ga kupite na biološki tržnici. Sladko | zelje | je nadomestek za kislo zelje.Če sem odkrita | P |
tržnici. Sladko zelje je nadomestek za kislo | zelje. | Če sem odkrita, je bila zame prepoved kislega | P |
zame prepoved kislega zelja ena težjih. Kislo | zelje | sem se naučila nadomeščati s sladkim zeljem | P |
kislega (segedinski golaž, sarme, dušeno kislo | zelje | itn.).Ko je jed skoraj gotova, jo okisam z nekaj | P |
melone Zelena brokoli, | zelje, | kitajsko zelje, brstični ohrovt Svetlo zelena | P |
avokado, grah, melone brokoli, zelje, kitajsko | zelje, | brstični ohrovt Svetlo zelena česen | P |
marelice, fižol, otrobi, brokoli, brstični ohrovt, | zelje, | korenje, cvetača, mlečni izdelki, jajčevec, | P |
trdnega imunskega sistema (kefir, jogurt, kislo | zelje | in repa, sirotka, kisava). - Rdeče meso nadomest | P |
družine kapusnic, kot so cvetača, brokoli in | zelje, | se uniči velik del protirakavih snovi, ki jih | P |
- krompir, - | zelje, | - jajčevci, | P |
krompir in juka; b) za bolne so prepovedani še: | zelje, | kapre, čili, jajčevci, šitake, olive, poper | P |
zeleni, rumeni, rdeči), sladki krompir, kislo | zelje, | jam, paradižnik, krompir. Vsa ostala zelenjava | P |
svobodneje. Prednost namenjajte živilom, kot so | zelje, | zelena, čebula, kumare, bučke, zelena solata | P |
pecivu, brez omake in sira, samo z zelenjavo ( | zelje, | zelena solata, paradižnik, kumara), kar je zdrav | P |
ognju 5 minut, da se ananas razpusti. Rdeče | zelje | z jabolki in kostanjem Za dve osebi | P |
sol in poper | Zelje | narežite, dajte ga v lonec za kuhanje pod tlakom | P |
postrezite. Nasvet: Jed je najboljša, če je rdeče | zelje | še nekoliko hrustljavo. Sladice in posladki | P |
in v pečici pecite približno 30 minut, da se | zelje | zmehča.Sarme so dovolj pečene, ko jih zlahka | P |
sezamovo olje, špinača, bučke, poprova meta, kislo | zelje | in lubenica. - Aloja vera (več na strani 58 | P |
2. Dodajte gobe in | zelje | ter kuhajte še 2 minuti. 3. | P |
Zelo roden hibrid. Kitajsko | zelje | Kasumi F1: odporno proti uhajanju v cvet. | P |
Zelo kakovosten hibrid. Belo | zelje | Zgodnje, rastna doba manj kot 75 dni | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 101 201 301 401 501 601 701 801 901 1.001 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |