nova beseda iz Slovenije

zelje (601-700)


času, ko ni sezonske sveže zelenjave, sta kislo      zelje      in kisla repa najpomembnejša zelenjava.Če ju  P
priprave tisti, s katerim je najmanj dela: kislo      zelje,      tako zeljne glave kot naribano zelje, in kislo  P
kislo zelje, tako zeljne glave kot naribano      zelje,      in kislo repo karseda pogosto jejmo presna,  P
ali pa je celo konzervirana. Naravno kislo      zelje      in kisla repa sta prijetno kisla in ne preslana  P
Dario Cortese Kislo      zelje      v solati Naribano kislo zelje ali narezane mehkejše  P
Kislo zelje v solati Naribano kislo      zelje      ali narezane mehkejše osrednje liste kisanih  P
juha z jabolki, vipavska juha (fižol, kislo      zelje,      prežganje, česen), dunajska fižolova juha (stročji  P
tukajšnjega prostora: oljčno olje, peteršilj,      zelje,      solate vseh vrst, žitarice in krompir ... to  P
listasta zelenjava), - glukozinolati (brokoli,      zelje,      cvetača), - kumarini (zelenjava in citrusi)  P
Fitokemikalija: indoli Izvor v hrani:      zelje,      brokoli, špinača, cvetača Klinični pomen: znižujejo  P
F: izotiocianati, suforafan Izvor v hrani:      zelje,      brokoli, cvetača Klinični pomen: znižujejo tveganje  P
5. obrok sveže      zelje      v solati z bučnim oljem, soljo in česnom ter  P
delujejo proti raku: brokoli, brstični ohrovt,      zelje,      kreša, korenje, špinača, paradižnik Najboljši  P
študije kažejo, da hrana, kot so brokoli, cvetača,      zelje      in brstično ohrovt, lahko pomembno vpliva na  P
g gojenih belušev 1,5 g vlaknin (toliko kot      zelje)     , 1,0 mg železa (kot por ali brstični ohrovt  P
cvetača) in približno toliko vitaminov kot rdeče      zelje.      Priprave gojenih belušev se lotimo tako, da  P
Brstični ohrovt 24 Paradižnik,      zelje      12 Radič, čebula 15   P
citrusov, jagode, ananas, brokoli, špinača,      zelje      Vitamin A zelena listnata zelenjava, šparglji  P
zelenjave lahko uporabite kumare, korenje, nastrgano      zelje      in rdečo peso. Kumare narežite na rezine in  P
Ponudba: sezonska zelenjava, kisla repa in kislo      zelje,      jabolčni sok, marmelada, jagode, žita, enoletne  P
oves, pšenica), zelenjava (solata, paradižnik,      zelje,      čebula, pesa, korenje, kumare, buče, topinambur  P
pastinak, por, čebula, česen, brokoli, sveže      zelje,      ohrovt, fižol, grah, bob, paradižnik, jajčevci  P
kumare, rdeča pesa, česen, čebula, blitva, bučke,      zelje,      repa, koleraba, redkev, krompir (zgodnji, ozimni  P
sezonska zelenjava, sadje, sadni kis, kisla repa in      zelje;      peka kruha in predelava kravjega mleka (skuta  P
rdeča pesa, korenje, koleraba, repa, kumare,      zelje,      paradižnik, paprika, feferoni, stročji fižol  P
(pira, pšenica, ajda, proso, ječmen), kislo      zelje      in repa, jagnjeta in kozlički. Posebnost: jagnjeta  P
pesa v jabolčnem kisu, pira, pšenica, kislo      zelje,      kisla repa, vino. Posebnost: zelenjava v kisu  P
moka, zelenjava (solata, paradižnik, fižol,      zelje)     , krompir, žive kokoši, mladi pitani piščanci  P
solate in radiča, rdeča pesa, korenček, čebula,      zelje,      paradižnik, paprika, fižol (stročji, v zrnju  P
olje s kaprami in nežno premešate.. Rdeče      zelje      Potrebujete:   P
razpolovite in sesekljate na tanke lističe.      Zelje      narežete na centimeter široke koščke.Veliko  P
Ne sme porjaveti. Na čebulo stresete rdeče      zelje.     Sladkate in začinite, prelijete z vinom in pomarančni  P
podzemni deli pa so ostali v zemlji. Rdeče      zelje      Naj sem se še tako trudila, rdeče zelje, ki  P
Rdeče zelje Naj sem se še tako trudila, rdeče      zelje,      ki sem ga skuhala sama, ni bilo nikoli niti  P
piše celo za New York Times, trdi, da rdeče      zelje      potrebuje najmanj dve uri, preden je skuhano  P
katerem sladkano, že skoraj razkuhano rdeče      zelje      prelijemo s kisom, zgostimo z moko in mu primešamo  P
zelenjavni sokovi, zamrznjene zelenjavne omake, kislo      zelje,      zamrznjen grah, koruza iz konzerve). Nekatere  P
in druge izdelke iz dimljenega mesa, - kislo      zelje,      različne vrste soljene hrane, - pripravljena  P
kislega, kot so feferoni, kapre, pesa ali kislo      zelje,      pa mleko za jutranjo kavo in jajčka za zajtrk  P
Kislo pospravljanje Zdaj, ko se je      zelje      skisalo in smo že pojedli prve novoletne sarme  P
nakupu sodobno kisanega zelja. Kemično obdelano      zelje      ima malo skupnega z zdravim kislim zeljem, ki  P
iz starih časov. Dandanes je klasično kisano      zelje      prava redkost, takšno, ki je pripravljeno iz  P
vino, čokolada indoli ~ brokoli, cvetača,      zelje      žveplove spojine ~ česen, čebula, čemaž   P
salame, suho meso, pršut, panceta, - kislo      zelje      in kisla repa, - zelenjava v slanici (olive  P
in kislica (120 mg), ohrovt (100 mg), čemaž,      zelje      in špinača (do 50 mg), koleraba (30 mg), kislo  P
špinača (do 50 mg), koleraba (30 mg), kislo      zelje      (20 mg), krompir (17 mg). Vitamin C je občutljiv  P
*************      Zelje      - na prestolu zimske mize Čeprav poznamo več  P
uporabljamo pretežno belo, precej manj pa rdeče      zelje.     V prehranskem pogledu med njima ni pomembnejše  P
med njima ni pomembnejše razlike, čeprav rdeče      zelje      redkeje kisajo za zimo.Zelje uporabljamo vse  P
čeprav rdeče zelje redkeje kisajo za zimo.      Zelje      uporabljamo vse leto - poleti sveže, ki mu pravimo  P
ki mu pravimo tudi sladko, in pozimi kislo.      Zelje      je kultivirana zeljnata rastlina, nastala s  P
prebivalci evropskega obalnega območja so divje      zelje      uporabljali za prehranjevanje že v prazgodovini  P
postopek kisanja, ki se je ohranil vse do zdaj.      Zelje      ima, podobno kot druga listnata zelenjava, nizko  P
je bogastvo mineralnih snovi in vitaminov.      Zelje      vsebuje največ kalija, železa, magnezija, žvepla  P
kalcija v organizmu. Raziskave so pokazale, da se      zelje      po vsebnosti vitamina C lahko mirno kosa z limono  P
bogato pa je tudi z različnimi fermenti.      Zelje      zagotavlja telesu najkakovostnejše elemente  P
kulinariki, žal, zelo malo uporabljamo sveže kislo      zelje,      čeprav je prav takšno najbogatejše s hranilnimi  P
popiti kozarec vode, v katerem se je kisalo      zelje,      saj zelnica spodbuja izločanje žolča in delovanje  P
bolezni. Ne bo narobe, če boste v kuhano kislo      zelje      dodali še nekaj svežega, saj boste tako jedi  P
Z zeljem nad raka      Zelje      in njegovi sorodniki so najboljša izbira, ko  P
črevesa. Številne študije so pokazale, da so      zelje,      brokoli, brstični ohrovt in cvetača najmogočnejši  P
več kot obetavni. Prvo študijo, ki je povezala      zelje      s preprečevanjem raka debelega črevesa, so opravili  P
zbolijo za to hudo boleznijo. Osebe, ki so uživale      zelje      več kot enkrat na teden, so imele trikrat manj  P
narave. V ospredju so šparglji, por, cvetača,      zelje      in kislo zelje.Sadje - češnje, jabolka, hruške  P
ospredju so šparglji, por, cvetača, zelje in kislo      zelje.     Sadje - češnje, jabolka, hruške, grozdje, slive  P
peteršilj, kivi, šipek, sveža solata, surovo      zelje,      paradižnik, paprika, lubenica), vitamina E   P
intenzivne barve in z nepoškodovanimi listi.      Zelje,      cvetača, ohrovt, brokoli -Raziskovalci z Univerze  P
mandarine, kaki, kivi), zelenjavi (brokoli,      zelje,      korenje, špinača, bučke), stročnicah in neoluščenih  P
2. Zelena solata: zelena zelenjava (     zelje,      blitva, brokoli in zlasti solata) vsebuje tako  P
jetrih. Zato uživajte blitvo, špinačo, brokoli,      zelje,      ohrovt, lečo, grah, stročji fižol, radič, šparglje  P
ozimnica - krompir, rdeče in rumeno korenje, repa,      zelje,      jabolka, kis, jabolčnik, hruškovo žganje, orehov  P
klapavicam dodate riž in ščepec peteršilja.      Zelje      Zelje je bogat vir vitaminov, zlasti železa  P
Zelje      Zelje      je bogat vir vitaminov, zlasti železa in kalija  P
kalija, ki mu sledijo železo, magnezij in baker.      Zelje      vsebuje zelo malo natrija ter ima ugodno razmerje  P
omogoči največjo možno izrabo kalcija v telesu.      Zelje      odlikuje še obilica vitamina C, a tudi mlečne  P
snovi. Poleg tega velja dodati, da dolgo kuhano      zelje      izloča žveplo, zaradi česar večini ljudi ne  P
zelo. Če niste ljubitelj kuhane hrane, lahko      zelje      pripravite kot prilogo oziroma solato.Naribajte  P
- banča čaj - sladko      zelje      - "nekisana" surova repa   P
ali ki ga kupite na biološki tržnici. Sladko      zelje      je nadomestek za kislo zelje.Če sem odkrita  P
tržnici. Sladko zelje je nadomestek za kislo      zelje.     Če sem odkrita, je bila zame prepoved kislega  P
zame prepoved kislega zelja ena težjih. Kislo      zelje      sem se naučila nadomeščati s sladkim zeljem  P
kislega (segedinski golaž, sarme, dušeno kislo      zelje      itn.).Ko je jed skoraj gotova, jo okisam z nekaj  P
melone Zelena brokoli,      zelje,      kitajsko zelje, brstični ohrovt Svetlo zelena  P
avokado, grah, melone brokoli, zelje, kitajsko      zelje,      brstični ohrovt Svetlo zelena česen  P
marelice, fižol, otrobi, brokoli, brstični ohrovt,      zelje,      korenje, cvetača, mlečni izdelki, jajčevec,  P
trdnega imunskega sistema (kefir, jogurt, kislo      zelje      in repa, sirotka, kisava). - Rdeče meso nadomest  P
družine kapusnic, kot so cvetača, brokoli in      zelje,      se uniči velik del protirakavih snovi, ki jih  P
- krompir, -      zelje,      - jajčevci,   P
krompir in juka; b) za bolne so prepovedani še:      zelje,      kapre, čili, jajčevci, šitake, olive, poper  P
zeleni, rumeni, rdeči), sladki krompir, kislo      zelje,      jam, paradižnik, krompir. Vsa ostala zelenjava  P
svobodneje. Prednost namenjajte živilom, kot so      zelje,      zelena, čebula, kumare, bučke, zelena solata  P
pecivu, brez omake in sira, samo z zelenjavo (     zelje,      zelena solata, paradižnik, kumara), kar je zdrav  P
ognju 5 minut, da se ananas razpusti. Rdeče      zelje      z jabolki in kostanjem Za dve osebi   P
sol in poper      Zelje      narežite, dajte ga v lonec za kuhanje pod tlakom  P
postrezite. Nasvet: Jed je najboljša, če je rdeče      zelje      še nekoliko hrustljavo. Sladice in posladki  P
in v pečici pecite približno 30 minut, da se      zelje      zmehča.Sarme so dovolj pečene, ko jih zlahka  P
sezamovo olje, špinača, bučke, poprova meta, kislo      zelje      in lubenica. - Aloja vera (več na strani 58  P
2. Dodajte gobe in      zelje      ter kuhajte še 2 minuti. 3.  P
Zelo roden hibrid. Kitajsko      zelje      Kasumi F1: odporno proti uhajanju v cvet.   P
Zelo kakovosten hibrid. Belo      zelje      Zgodnje, rastna doba manj kot 75 dni   P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  101 201 301 401 501 601 701 801 901 1.001 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA