nova beseda iz Slovenije

zelenjavne (172-271)


balzamičnega kisa, 100 ml belega vina, 100 ml      zelenjavne      juhe (kocka), po žlico rožmarina, timijana in  P
svinjske ribice, sol, poper, 2 limoni, 4 žlice      zelenjavne      juhe (kocka), žlico rožmarina in 20 g hladnega  P
vejice origana, 3 žlice olivnega olja, 200 ml      zelenjavne      juhe, lovorov list, sol, poper, 2 do 3 vejice  P
limonin sok, nekaj žlic kisle smetane, l      zelenjavne      juhe (iz zelenjavne jušne kocke). Priprava  P
žlic kisle smetane, l zelenjavne juhe (iz      zelenjavne      jušne kocke). Priprava: Gomoljem koromača odstra  P
slabih deset minut. Nato dolijemo pol litra      zelenjavne      juhe in koromač kuhamo pri zmerni vročini še  P
pomarančnega soka, 2 žlici limoninega soka in 2 žlici      zelenjavne      juhe (kocka), sladkor, zelišča za okrasitev  P
olja, 8 sardelnih filetov (v olju), 4 žlice      zelenjavne      juhe (kocka), 80 g šalotke, 4 žlice belega vinskega  P
korenčka, 100 g bele čebule, 2 žlici olja, 200 ml      zelenjavne      juhe (kocka), žlico sladkorja, 2 jajci, olje  P
olja, 3 žlice limoninega soka, 2 žlici čiste      zelenjavne      juhe, sveže zmlet črni poper, č rne olive za  P
majhni bučki, 2 žlici olivnega olja, 150 ml čiste      zelenjavne      juhe, 6 svežih listkov mete, poper in med.   P
konzerve), žlico olivnega olja, 750 ml č iste      zelenjavne      juhe (kocka), sveže mleti poper, nariban muškatni  P
ribje juhe (konzerva ali kocka) in 200 ml čiste      zelenjavne      juhe (kocka), 100 ml belega vina, 2 žlici limoninega  P
olivnega olja, 2 zrezka tunine (po 75 g), 4 žlice      zelenjavne      juhe (kocka), 4 žlice pomarančnega in enako  P
izbiramo le kuhano hrano, vroče juhe, kuhane      zelenjavne      ali škrobne priloge in povsem pečeno ali kuhano  P
kropu, odcedite in jih med počasnim dodajanjem      zelenjavne      omake popražite. Debelejši špageti z omako  P
lahko ji dodamo stepeno jajce), ali z juho iz      zelenjavne      kocke.Tretja možnost je bešamel.   P
timijanovih listov, strok česna, kozarec gratina (ali      zelenjavne      omake ali kisle smetane in jajca) in 100 g nastrganega  P
naribanega parmezana, 2 žlici mleka in kozarec      zelenjavne      omake (lahko iz zelenjavne kocke). Priprava  P
mleka in kozarec zelenjavne omake (lahko iz      zelenjavne      kocke). Priprava: Krompir operemo, olupimo  P
soljo in poprom. Iz jajc, mleka, parmezana in      zelenjavne      osnove naredimo srednje gosto omako. Dve tretjini  P
paradižnikove mezge, žlico mletega karija, 400 ml čiste      zelenjavne      ali kokošje jušne osnove, sol, mleti poper,  P
pa si namesto nje privoščimo sveže iztisnjene      zelenjavne      ali sadne sokove (približno liter na dan).   P
smetane, 60 g bešamela (kupljenega), 4 žlice      zelenjavne      juhe (kocka), 50 g naribanega parmezana, sol  P
Petišovcev pri Lendavi, stavijo pa na preproste      zelenjavne      ter ribje jedi.Morda bo prav nekdo izmed njih  P
bela skutna juha, pripravljena na osnovi bistre      zelenjavne      juhe, ki jo je zgostil krompir, dodatno odišavili  P
omako, ali na žaru pečeno pusto meso z malo      zelenjavne      priloge in sveža solata.Za sladico si privoščimo  P
rada in tudi hvalim se rada. Delam predvsem      zelenjavne      jedi, bučkino, porovo pito, juho iz leče ter  P
z ajdovimi žganci, pečen file smuča na žaru,      zelenjavne      zvitke, bučke in paprike.Za sladico pa so si  P
prav nežno odstranim sredico in dobim nekakšne      zelenjavne      skledice, ki jih zavoljo tradicije solim in  P
spremljava glavnih jedi. Lahko so tudi sadne,      zelenjavne,      s primešanimi žiti, testeninami, mesom ali mlečnimi  P
na kolobarčke, 2 žlici olja, skodelica čiste      zelenjavne      juhe, sol in poper, skodelica vode. Rebrca  P
spečemo. Po potrebi pridamo skodelico čiste      zelenjavne      juhe.Ko so pečena, jih s sokom, ki je ostal  P
sadnih kompotov, temveč tudi juhe in mesne ter      zelenjavne      jedi ‐ Povrhu je zdravilna, med drugim so znanstveniki  P
zapovedujejo letni časi oziroma ponudba Anine      zelenjavne      trgovine, v toplih mesecih pa vrt prijateljice  P
kitajski meji, izjemno založene, predvsem ribje in      zelenjavne      stojnice. Vietnamci uporabljajo malo mesa, nekaj  P
pripravo jedi. Med njimi so bile zlasti značilne      zelenjavne      in testeninske enolončnice, za katere je veljalo  P
dodamo peteršilj in zalijemo z malo vode ali      zelenjavne      juhe, da jih lahko dušimo do mehkega.Odstavimo  P
narejene na mesni osnovi, čeprav se jim reče      zelenjavne.     Pa sploh ne bi bilo treba.   P
so bile veliko pogosteje preproste močnate in      zelenjavne      kot mesne jedi in še redkejše sladice, vsakokrat  P
moke, sol, dva stroka česna, poper in zavoljo      zelenjavne      laži čez vse brutalno ubijte jajce. Tako.   P
jih pri kuhi rada uporablja; z njimi zgosti      zelenjavne      juhe ali jih zgnete v polpete.Najraje pa jih  P
nežno zagreni in je zelo primerno predvsem za      zelenjavne      in nežnejše morske jedi. Jože Splichal   P
jemo lahko hrano, predvsem sadje, solate in      zelenjavne      juhe.Nato en dan živimo le ob sadnih in zelenjavnih  P
testenine in meso, ne marajo pa solate, zelenjave,      zelenjavne      juhe, ješprenja, kaše ipd.Večina otrok tako  P
bele čebule + 100 g pora + sok 1 limone + 6 dcl      zelenjavne      ali perutninske juhe iz kocke + 1,5 dcl sladke  P
narezane zelenjave. Zvečer pa skodelica      zelenjavne      juhe.Ne pozabite: popiti je treba osem kozarcev  P
jabolko. Za kosilo si privoščite skodelico      zelenjavne      juhe in pečeno postrv ali zrezek lososa.Za   P
Novi okusi, dragoceni vitamini Februarske      ZELENJAVNE      JEDI Zelenjava ni samo zdrava, ampak tudi  P
mesnih jedeh, ki so spremljale pustni čas, so      zelenjavne      jedi dobrodošla sprememba na februarskem jedilniku  P
okusen dodatek. Zvečer pojemo skodelico      zelenjavne      juhe. Petek   P
nekoliko več. Za kosilo pa naj bo krožnik      zelenjavne      juhe, potem pa špageti ali druge testenine iz  P
pojejte tri manjše kuhane krompirje in skodelico      zelenjavne      juhe.Lahko pa si namesto juhe pripravite regrat  P
nemasten jogurt. Za kosilo pojemo skodelico      zelenjavne      juhe, potem pa še mešano solato in tri manjše  P
navadno« zelenjavno juho, kraljevske solate,      zelenjavne      omake in priloge, pa ne pozabite, da tudi vse  P
naredite tunin namaz. Zvečer spet pojejte krožnik      zelenjavne      juhe. Če ste še lačni, si zrežite še paradižnik  P
paradižnika in kumare. Zvečer samo skodelica      zelenjavne      juhe ali zelena solata.In zeliščni čaj.   P
pripravimo doma, ga dopolnimo s krožnikom goste      zelenjavne      juhe, in dobili bomo popolno kosilo ali večerjo  P
obdelujejo vrtiček, bodo lahko tudi to pomlad svoje      zelenjavne      grede popestrili z novimi sortami zelenjadnic  P
spet sadje. Za večerjo pa pojejte krožnik      zelenjavne      juhe ali paradižnikovo solato.Pred spanjem pa  P
navadno« zelenjavno juho, kraljevske solate,      zelenjavne      omake in priloge, pa ne pozabite, da tudi vse  P
nam svoje recepte (v njih morajo prevladovati      zelenjavne      in sadne sestavine), izbrani recepti bodo objavljeni  P
posebnega. Zares kraljevske pa so seveda tiste      zelenjavne      jedi, v katerih imajo beluši prvo in glavno  P
točk: testenine z mesnim prelivom 15 točk:      zelenjavne      lazanje 17 točk: mesne lazanje   P
nam svoje recepte (v njih morajo prevladovati      zelenjavne      in sadne sestavine), izbrani recepti bodo objavljeni  P
začinjamo in posipamo solate ter druge sveže      zelenjavne      jedi.Užitna je tudi čemaževa čebulica, ki jo  P
nam svoje recepte (v njih morajo prevladovati      zelenjavne      in sadne sestavine), izbrani recepti bodo objavljeni  P
da pošljete tudi recept svoje priljubljene      zelenjavne      ali sadne jedi in si tako morda prislužite vabljivo  P
nam svoje recepte (v njih morajo prevladovati      zelenjavne      in sadne sestavine), izbrani recepti bodo objavljeni  P
različno zelenjavo, sadje, semena, oreške, tudi      zelenjavne      juhe), naslednjih nekaj dni pa se omejimo na  P
1.      Zelenjavne      tortilje s solato iz paradižnika, kumaric in  P
paprika ...) - 2 žlici olivnega olja - pribl. 4 dl      zelenjavne      osnove - 40 g maslene kocke - sol - beli poper  P
pripraviti ves obrok, ne le izbrane mesne in      zelenjavne      jedi.Vrtni žar je s svojimi dobro premišljenimi  P
zelo dober bograč, bujto repo, krapce, izvrstne      zelenjavne      juhe, polnjene paprike, kuhano šunko. Zakaj  P
si takrat najraje pripraviva skromne, a dobre      zelenjavne      jedi in jedi 'na žlico'.V Prekmurju še vedno  P
starih kmečkih vrtov. Poleg njih so zasnovali      zelenjavne      grede z zelenjadnicami.Te od poti in okrasnega  P
žlički sladkorja * 1 čebula (50 g) * pol litra      zelenjavne      juhe iz kocke * 1 do 2 žlici olja * 250 g riža  P
telovadimo. Enako dobra bo skodelica (ne vroče)      zelenjavne      juhe. Skrb za majhne otroke, starejše ljudi  P
velikem nagradnem natečaju ‐ iščemo najboljše      zelenjavne      in sadne jedi ali napitke, v zahvalo zanje pa  P
Pošljite nam svoje recepte (prevladovati morajo      zelenjavne      in sadne sestavine) in izbrani recepti bodo  P
olivnega olja, 1 žlička sladkorja, 150 ml instantne      zelenjavne      juhe, 80 g bučk, 1 majhna rdeča čebula, 1/2  P
g sira gauda, 1 žlička olja, 250 g instantne      zelenjavne      juhe, 1 lovorov list, sol, poper, papir za peko  P
osebo: 15 g sojine paste miso, 250 g instantne      zelenjavne      juhe, 50 g kitajskega zelja, 1 por, kos tofuja  P
z manj maščobe, 10 g moke, 200 ml instantne      zelenjavne      juhe, 15 g bagete, 1 žlička pinjol, po 2 stebli  P
jedilnik uvrščala čim več zelenjave, solate in      zelenjavne      juhe z različnimi vrstami zelenjave, sadje in  P
količinsko skromnejši. Priporočljivo je jesti      zelenjavne      juhe, riž in preprost pečen krompir.Zmanjšajte  P
2 žlici masla * 2 žlici karija * 8 dl bistre      zelenjavne      juhe iz kocke * 1 srednje velika bučka * 250  P
MOŠKI V KUHINJI      Zelenjavne      paštete Tekst in foto: MARKO MARGONI   P
Ponujamo nasvet za zanimivo zelenjavno jed.      Zelenjavne      paštete lahko pripravimo preprosto in hitro  P
MOŠKI V KUHINJI      Zelenjavne      paštete Tekst in foto: MARKO MARGONI   P
Ponujamo nasvet za zanimivo zelenjavno jed.      Zelenjavne      paštete lahko pripravimo preprosto in hitro  P
česna * 1 žlica olivnega olja * 1 liter bistre      zelenjavne      juhe iz kocke * sol * poper * 200 g testenin  P
25 dag čebule, 5 dag masla, liter goveje ali      zelenjavne      juhe (tudi iz kocke). Kostanj zarežemo, prelijemo  P
soljo in sveže mletim poprom, zalijemo z malo      zelenjavne      osnove in zdušimo do mehkega. Nazadnje jim dodamo  P
pa si želijo samo domače goveje, kokošje ali      zelenjavne      juhe. Okvir:   P
35 minut Sestavine: 400 g brokolija * 6,5 dl      zelenjavne      juhe iz kocke * 1 žlica listasto narezanih mandljev  P
zato razvili svojo distribucijsko mrežo. Tudi      zelenjavne      tržnice so se razvile v Edu, a predvsem v drugih  P
scenosledu, pa tudi v boljših gostilnah se najdejo      zelenjavne      jedi, zaradi katerih bi nabrusil vilice.Žal  P
aktivisti niso stregli za Slovenijo značilne      zelenjavne      čorbe, ampak ste si lahko postregli z rezinami  P
celo boj s tistimi, ki so si blizu Žal omislili      zelenjavne      vrtove na svojih lastnih njivicah.Kje je svetost  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 72 172



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA