nova beseda iz Slovenije

riž (678-777)


kruh, müsli, integralne testenine, neoluščen      riž,      krompir v kosih), počasneje dvigujejo raven  P
prosa so to še amarant, kamut, quinoja in seveda      riž.     Pira, prastara vrsta pšenice, vsebuje manj gliadina  P
se zmehča (približno po 4 minutah), dodate še      riž.     Pražite še minuto ali dve in dolijete vodo ali  P
pokrijete, zmanjšate ogenj in kuhate toliko časa, da      riž      popije vso tekočino.Primešate na manjše kocke  P
***************      Riž      Riž je poceni hrana, ki si jo lahko privošči  P
Riž      Riž      je poceni hrana, ki si jo lahko privošči vsakdo  P
zdravljenja bolezni in ohranjanja zdravja.      Riž      je odličen za prehrano otrok in bolnikov, a  P
prva stvar, ki jo bolniku dovolijo jesti, prav      riž,      najpogosteje skuhan v juhi ali mleku. Riž je  P
riž, najpogosteje skuhan v juhi ali mleku.      Riž      je obvezen sestavni del tekoče, kašaste in mehke  P
hranjenja s sondo navajajo na uživanje trdne hrane.      Riž      je torej nadvse prikladen za vse, ki potrebujejo  P
težave s požiranjem po obsevanju prsnega koša.      Riž      je tudi pomemben del neglutenske diete, saj  P
z večino drugih žitaric ne vsebuje glutena.      Riž      je primeren tudi za vse, ki so alergični na  P
pripravljene oziroma kemično obdelane hrane. Neslan      riž      bi morali pogosteje uživati srčni bolniki, ljudje  P
zmanjšati vnos natrija in povečati vnos kalija.      Riž      je primeren za dietno prehrano ledvičnih in  P
krepilen napitek za bolne in ostarele. Kuhan      riž      omili črevesni katar in lajša boleče odvajanje  P
tri dni in med katero jemo samo na vodi kuhan      riž.      Domovina riža () je Azija.  P
jed ni uveljavil. Na Pirenejski polotok je      riž      prišel z vdori Arabcev v 7. stoletju, v 10.  P
zanesli Turki. Po posejanih površinah v svetu se      riž      uvršča takoj za pšenico, po količini pridelanega  P
Za narode tropskih in subtropskih območij je      riž      osnovno živilo, zato ima tam enak pomen kot  P
in Kitajce je kosilo popolno le, če vsebuje      riž,      podobno, kot pri nas kruh. Japonska beseda   P
kruh. Japonska beseda golun pomeni tako kuhan      riž      kot obrok.Po legendi izhaja prvo riževo zrno  P
indijščini pomeni rižev otok. Okroglozrnati      riž      ima mehkejše zrno, zato je primernejši za juhe  P
mehkejše zrno, zato je primernejši za juhe, mlečni      riž      in narastke.Dolgozrnati riž je trši in zato  P
za juhe, mlečni riž in narastke. Dolgozrnati      riž      je trši in zato odličen za rižote, polnjene  P
paprike ipd. Za sladokusce so v prodaji tudi divji      riž,      mešanice divjega riža z navadnim dolgozrnatim  P
različne sestavine, na primer čili, sol, volna,      riž,      bel kamenček, premog ...Vsakdo dobi v jušno skledico  P
če so v cmoku bele sestavine, denimo sol ali      riž,      to velja za dobro znamenje.Košček premoga pomeni  P
to prvo obdobje pa je prepovedano jesti kruh,      riž,      krompir, testenine in pečene dobrote.Nobenega  P
J Rdeče Beli meso,      riž,      s a maslo beli   P
kruh in izdelki iz polnovredne moke ter rjavi      riž.     Tovrstni ogljikovi hidrati se razgradijo počasi  P
perutnino, maslo pa z olivnim oljem. Beli      riž,      bel kruh, krompir, testenine in sladice: imajo  P
da sproti meljete piro, kamut, proso, oves,      riž,      amarant in druga semena.Strojčki resda niso  P
Osnovno škrobno živilo v Aziji ni pšenica, marveč      riž.     Različne vrste riža vsebujejo različne količine  P
od priprave oziroma tega, koliko časa kuhajo      riž.     V nekaterih azijskih državah, zlasti v Indiji  P
semena zelenjava vsak dan      Riž      in izdelki iz riža, polnovreden kruh, koruza  P
najljubša hrana pa je rižota oziroma rizi-bizi,      riž      zmešan z grahom z omako iz mesa ali morskih  P
okusno prilogo k takim temeljnostim, kot so      riž,      krompir in v sopari kuhana zelenjava bolj običajnega  P
Zelenjava Dnevno      Riž,      krompir, kuskus, izdelki iz moke in polnovrednih  P
spremeni glede na način priprave. Za zgled vzemimo      riž:      če uporabljamo polnozrnati riž in ga kuhamo  P
zgled vzemimo riž: če uporabljamo polnozrnati      riž      in ga kuhamo z malo tekočine, ima nizek glikemični  P
glikemični indeks, če pa uporabimo polirani      riž      in ga pripravimo z veliko tekočine, se glikemični  P
glikemičnega indeksa živil. Če denimo polnozrnati      riž      kuhamo z malo tekočine, ima nizek glikemični  P
nizek glikemični indeks, če pa polirani beli      riž      skuhamo z veliko tekočine, se bodo hranilne  P
karijem, ki ga v Iraku dodajajo v vse jedi -      riž,      ribe, meso, zelenjavo ?, saj ni pekoč.Vedno  P
belo moko, predelano sol, maščobe in olja, beli      riž      in vso hrano iz teh sestavin ter vse izdelke  P
presenetljivo majhen. Korenček ima indeks 92,      riž      72, krompir 70, fižol 40 ... soja pa samo 15  P
Genska tehnologija se je razširila na koruzo,      riž,      bombaž, paradižnike in ogrščico, v manjši meri  P
hitreje razvijajo in so odpornejše na mraz.      Riž      je živilo, ki so ga genetiki najbolj preučevali  P
povzroči hude zdravstvene težave, tudi slepoto.      Riž,      ki bi bil sposoben z gensko modifikacijo ustvariti  P
priloga: kuhan krompir v kosih, testenine, dušen      riž      - radič s fižolom   P
dan kruh žitarice      riž      testenine Kritik prve prehranske piramide  P
kosmiče oziroma drobljenec. Nato dodajte še      riž,      začinite (majaron, zelena, peteršilj ...) in  P
izognete in ta čas skrajšate na pol ure tako, da      riž      predhodno skuhate. Šunko brez mesa (zanimiv  P
sta tudi krog, v katerega je treba namestiti      riž      ali testenine, in prostor za omako.Na krožniku  P
predelana in rafinirana živila (belo moko, beli      riž,      prečiščeno sol, rafinirana olja ...) ter vsa  P
tradicionalno znane v naši kuhinji: na primer      riž      z grahom ali krompir s fižolom. Prehrana, ki  P
vsebuje posneto mleko, ribe, sadje, zelenjavo,      riž,      polnozrnato moko, karseda malo začimb in soli  P
smrti, in sicer beli sladkor, belo moko, beli      riž,      čemur se ogiba tudi Vida, in belo sol, ki pa  P
ognju kuhamo 20 do 30 minut oziroma dokler se      riž      ne skuha.Nato pustimo pokrito posodo stati še  P
pustimo pokrito posodo stati še 15 minut, da      riž      povsem vsrka tekočino.Jed po želji zabelimo  P
ne glede na to, ali je posušena ali sveža.      Riž      -Škrob iz riža se lažje prebavlja kot škrob  P
dalj časa siti. Najbolj zdrav je integralni      riž,      ki se odlikuje po rastlinskih vlaknih in drugih  P
vrstami raka. Pri nakupovanju pazite, da je      riž      v vakuumski embalaži. Mleko in siri -   P
hidrati za zajtrk (polnovredne testenine, rjavi      riž,      kaše z zelenjavo), kosilo oziroma glavni obrok  P
presnovi kisel učinek Meso, žita (najmanj      riž)     , jajčni beljak, večina oreškov, sir, suha semena  P
z njim, bela moka in izdelki iz nje, poliran      riž,      sladke industrijske pijače in alkoholne pijače  P
tem jedilnikom. Vseboval je alge, svežo tuno,      riž,      japonske ajdove rezance z japonsko juho daši  P
sladkor in vsa živila, ki ga vsebujejo; - beli      riž      in vsa živila, ki ga vsebujejo; - predelana  P
žitni zajtrki, polnozrnate testenine, neoluščen      riž)     .Proti zaprtju pomagata tudi pitje zadostnih  P
povezanost in elastičnost testa. Uživajte:      riž,      koruzo, proso, ajdo, sojo, grah, fižol, krompir  P
- meso in zelenjavo (ne krompirja!), -      riž      in zelenjavo, - kruh in zelenjavo ali   P
- meso in krompir, - ribo in      riž      - piščančje meso in testenine,   P
Živila, kot so črni kruh, temne testenine, temni      riž,      fižol in leča, vsebujejo največ vitamina B in  P
pripravljati tudi ribe in različne priloge, na primer      riž      ali cmoke.Intervalni parno-klasični program  P
oljčnim oljem ter potresemo z zmletimi orehi.      Riž      na barvite načine Za spremembo pripravimo riž  P
na barvite načine Za spremembo pripravimo      riž      kot barvito prilogo, ki bo zaradi dodanih zelenjavnih  P
drobno nastrgane rdeče pese; v tem primeru bo      riž      vijoličen.Rumenega pripravimo z rumenim korenjem  P
Vodo rahlo osolimo, zavremo in vanjo stresemo      riž.     Dodamo izbrano zelenjavo in začimbo ter na nizkem  P
in pokrito posodo pustimo še vsaj pol ure, da      riž      povsem vsrka tekočino.Riž lahko narahlo zabelimo  P
vsaj pol ure, da riž povsem vsrka tekočino.      Riž      lahko narahlo zabelimo z oljčnim oljem. Isto  P
izbrano začimbo, nekajkrat premešamo in dodamo še      riž.     Mešamo nekaj minut, nato zalijemo z vodo in skuhamo  P
nato zalijemo z vodo in skuhamo. V tem primeru      riž      zabelimo s še malce masla. Začimbna paradižnikova  P
preobčutljivost na kravje mleko, necitrusno sadje, otroški      riž      in oves, 49 staršev je pri otroku v devetem  P
Inšpektorat opozarja na Sparov gensko spremenjeni      riž      Spar Slovenija že umika s prodajnih polic ameriški  P
umika s prodajnih polic ameriški dolgozrnati      riž      Spar, ker je zdravstveni inšpektorat ugotovil  P
priloga: kuhan krompir v kosih, testenine, dušen      riž      - radič s fižolom   P
nekaj konzerviranega paradižnika. Skuhajte      riž,      pri čemer pazite, da se ne razkuha, nato ga  P
nekaj vode. Naposled dušenim klapavicam dodate      riž      in ščepec peteršilja. Zelje   P
naslednjih nadomestnih živil: - polnozrnati      riž,      rjavi riž, divji riž - neprečiščena morska sol  P
nadomestnih živil: - polnozrnati riž, rjavi      riž,      divji riž - neprečiščena morska sol   P
živil: - polnozrnati riž, rjavi riž, divji      riž      - neprečiščena morska sol   P
Gremo kar lepo po vrsti! Polnozrnati      riž,      rjavi riž in divji riž so, kot sem že omenila  P
Gremo kar lepo po vrsti! Polnozrnati riž, rjavi      riž      in divji riž so, kot sem že omenila, nadomestki  P
vrsti! Polnozrnati riž, rjavi riž in divji      riž      so, kot sem že omenila, nadomestki za beli riž  P
riž so, kot sem že omenila, nadomestki za beli      riž.     Beli riž zaradi kemične obdelave po livingstonski  P
sem že omenila, nadomestki za beli riž. Beli      riž      zaradi kemične obdelave po livingstonski dieti  P
kuha traja znatno dlje, kot če uporabljate beli      riž.     To težavo lahko rešite na dva načina: riž pred  P
riž. To težavo lahko rešite na dva načina:      riž      pred kuho namakate (najbolje vso noč) ali pa  P
sistema. Uživajte raznovrstno hrano, rjavi      riž,      nemastne beljakovine iz rib in stročnic ter  P
dobrih" živil spadajo polnozrnat kruh, rjavi      riž,      leča, sadje in zelenjava ter integralne testenine  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  178 278 378 478 578 678 778 878 978 1.078 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA