nova beseda iz Slovenije
kruh, müsli, integralne testenine, neoluščen | riž, | krompir v kosih), počasneje dvigujejo raven | P |
prosa so to še amarant, kamut, quinoja in seveda | riž. | Pira, prastara vrsta pšenice, vsebuje manj gliadina | P |
se zmehča (približno po 4 minutah), dodate še | riž. | Pražite še minuto ali dve in dolijete vodo ali | P |
pokrijete, zmanjšate ogenj in kuhate toliko časa, da | riž | popije vso tekočino.Primešate na manjše kocke | P |
*************** | Riž | Riž je poceni hrana, ki si jo lahko privošči | P |
Riž | Riž | je poceni hrana, ki si jo lahko privošči vsakdo | P |
zdravljenja bolezni in ohranjanja zdravja. | Riž | je odličen za prehrano otrok in bolnikov, a | P |
prva stvar, ki jo bolniku dovolijo jesti, prav | riž, | najpogosteje skuhan v juhi ali mleku. Riž je | P |
riž, najpogosteje skuhan v juhi ali mleku. | Riž | je obvezen sestavni del tekoče, kašaste in mehke | P |
hranjenja s sondo navajajo na uživanje trdne hrane. | Riž | je torej nadvse prikladen za vse, ki potrebujejo | P |
težave s požiranjem po obsevanju prsnega koša. | Riž | je tudi pomemben del neglutenske diete, saj | P |
z večino drugih žitaric ne vsebuje glutena. | Riž | je primeren tudi za vse, ki so alergični na | P |
pripravljene oziroma kemično obdelane hrane. Neslan | riž | bi morali pogosteje uživati srčni bolniki, ljudje | P |
zmanjšati vnos natrija in povečati vnos kalija. | Riž | je primeren za dietno prehrano ledvičnih in | P |
krepilen napitek za bolne in ostarele. Kuhan | riž | omili črevesni katar in lajša boleče odvajanje | P |
tri dni in med katero jemo samo na vodi kuhan | riž. | Domovina riža () je Azija. | P |
jed ni uveljavil. Na Pirenejski polotok je | riž | prišel z vdori Arabcev v 7. stoletju, v 10. | P |
zanesli Turki. Po posejanih površinah v svetu se | riž | uvršča takoj za pšenico, po količini pridelanega | P |
Za narode tropskih in subtropskih območij je | riž | osnovno živilo, zato ima tam enak pomen kot | P |
in Kitajce je kosilo popolno le, če vsebuje | riž, | podobno, kot pri nas kruh. Japonska beseda | P |
kruh. Japonska beseda golun pomeni tako kuhan | riž | kot obrok.Po legendi izhaja prvo riževo zrno | P |
indijščini pomeni rižev otok. Okroglozrnati | riž | ima mehkejše zrno, zato je primernejši za juhe | P |
mehkejše zrno, zato je primernejši za juhe, mlečni | riž | in narastke.Dolgozrnati riž je trši in zato | P |
za juhe, mlečni riž in narastke. Dolgozrnati | riž | je trši in zato odličen za rižote, polnjene | P |
paprike ipd. Za sladokusce so v prodaji tudi divji | riž, | mešanice divjega riža z navadnim dolgozrnatim | P |
različne sestavine, na primer čili, sol, volna, | riž, | bel kamenček, premog ...Vsakdo dobi v jušno skledico | P |
če so v cmoku bele sestavine, denimo sol ali | riž, | to velja za dobro znamenje.Košček premoga pomeni | P |
to prvo obdobje pa je prepovedano jesti kruh, | riž, | krompir, testenine in pečene dobrote.Nobenega | P |
J Rdeče Beli meso, | riž, | s a maslo beli | P |
kruh in izdelki iz polnovredne moke ter rjavi | riž. | Tovrstni ogljikovi hidrati se razgradijo počasi | P |
perutnino, maslo pa z olivnim oljem. Beli | riž, | bel kruh, krompir, testenine in sladice: imajo | P |
da sproti meljete piro, kamut, proso, oves, | riž, | amarant in druga semena.Strojčki resda niso | P |
Osnovno škrobno živilo v Aziji ni pšenica, marveč | riž. | Različne vrste riža vsebujejo različne količine | P |
od priprave oziroma tega, koliko časa kuhajo | riž. | V nekaterih azijskih državah, zlasti v Indiji | P |
semena zelenjava vsak dan | Riž | in izdelki iz riža, polnovreden kruh, koruza | P |
najljubša hrana pa je rižota oziroma rizi-bizi, | riž | zmešan z grahom z omako iz mesa ali morskih | P |
okusno prilogo k takim temeljnostim, kot so | riž, | krompir in v sopari kuhana zelenjava bolj običajnega | P |
Zelenjava Dnevno | Riž, | krompir, kuskus, izdelki iz moke in polnovrednih | P |
spremeni glede na način priprave. Za zgled vzemimo | riž: | če uporabljamo polnozrnati riž in ga kuhamo | P |
zgled vzemimo riž: če uporabljamo polnozrnati | riž | in ga kuhamo z malo tekočine, ima nizek glikemični | P |
glikemični indeks, če pa uporabimo polirani | riž | in ga pripravimo z veliko tekočine, se glikemični | P |
glikemičnega indeksa živil. Če denimo polnozrnati | riž | kuhamo z malo tekočine, ima nizek glikemični | P |
nizek glikemični indeks, če pa polirani beli | riž | skuhamo z veliko tekočine, se bodo hranilne | P |
karijem, ki ga v Iraku dodajajo v vse jedi - | riž, | ribe, meso, zelenjavo ?, saj ni pekoč.Vedno | P |
belo moko, predelano sol, maščobe in olja, beli | riž | in vso hrano iz teh sestavin ter vse izdelke | P |
presenetljivo majhen. Korenček ima indeks 92, | riž | 72, krompir 70, fižol 40 ... soja pa samo 15 | P |
Genska tehnologija se je razširila na koruzo, | riž, | bombaž, paradižnike in ogrščico, v manjši meri | P |
hitreje razvijajo in so odpornejše na mraz. | Riž | je živilo, ki so ga genetiki najbolj preučevali | P |
povzroči hude zdravstvene težave, tudi slepoto. | Riž, | ki bi bil sposoben z gensko modifikacijo ustvariti | P |
priloga: kuhan krompir v kosih, testenine, dušen | riž | - radič s fižolom | P |
dan kruh žitarice | riž | testenine Kritik prve prehranske piramide | P |
kosmiče oziroma drobljenec. Nato dodajte še | riž, | začinite (majaron, zelena, peteršilj ...) in | P |
izognete in ta čas skrajšate na pol ure tako, da | riž | predhodno skuhate. Šunko brez mesa (zanimiv | P |
sta tudi krog, v katerega je treba namestiti | riž | ali testenine, in prostor za omako.Na krožniku | P |
predelana in rafinirana živila (belo moko, beli | riž, | prečiščeno sol, rafinirana olja ...) ter vsa | P |
tradicionalno znane v naši kuhinji: na primer | riž | z grahom ali krompir s fižolom. Prehrana, ki | P |
vsebuje posneto mleko, ribe, sadje, zelenjavo, | riž, | polnozrnato moko, karseda malo začimb in soli | P |
smrti, in sicer beli sladkor, belo moko, beli | riž, | čemur se ogiba tudi Vida, in belo sol, ki pa | P |
ognju kuhamo 20 do 30 minut oziroma dokler se | riž | ne skuha.Nato pustimo pokrito posodo stati še | P |
pustimo pokrito posodo stati še 15 minut, da | riž | povsem vsrka tekočino.Jed po želji zabelimo | P |
ne glede na to, ali je posušena ali sveža. | Riž | -Škrob iz riža se lažje prebavlja kot škrob | P |
dalj časa siti. Najbolj zdrav je integralni | riž, | ki se odlikuje po rastlinskih vlaknih in drugih | P |
vrstami raka. Pri nakupovanju pazite, da je | riž | v vakuumski embalaži. Mleko in siri - | P |
hidrati za zajtrk (polnovredne testenine, rjavi | riž, | kaše z zelenjavo), kosilo oziroma glavni obrok | P |
presnovi kisel učinek Meso, žita (najmanj | riž) | , jajčni beljak, večina oreškov, sir, suha semena | P |
z njim, bela moka in izdelki iz nje, poliran | riž, | sladke industrijske pijače in alkoholne pijače | P |
tem jedilnikom. Vseboval je alge, svežo tuno, | riž, | japonske ajdove rezance z japonsko juho daši | P |
sladkor in vsa živila, ki ga vsebujejo; - beli | riž | in vsa živila, ki ga vsebujejo; - predelana | P |
žitni zajtrki, polnozrnate testenine, neoluščen | riž) | .Proti zaprtju pomagata tudi pitje zadostnih | P |
povezanost in elastičnost testa. Uživajte: | riž, | koruzo, proso, ajdo, sojo, grah, fižol, krompir | P |
- meso in zelenjavo (ne krompirja!), - | riž | in zelenjavo, - kruh in zelenjavo ali | P |
- meso in krompir, - ribo in | riž | - piščančje meso in testenine, | P |
Živila, kot so črni kruh, temne testenine, temni | riž, | fižol in leča, vsebujejo največ vitamina B in | P |
pripravljati tudi ribe in različne priloge, na primer | riž | ali cmoke.Intervalni parno-klasični program | P |
oljčnim oljem ter potresemo z zmletimi orehi. | Riž | na barvite načine Za spremembo pripravimo riž | P |
na barvite načine Za spremembo pripravimo | riž | kot barvito prilogo, ki bo zaradi dodanih zelenjavnih | P |
drobno nastrgane rdeče pese; v tem primeru bo | riž | vijoličen.Rumenega pripravimo z rumenim korenjem | P |
Vodo rahlo osolimo, zavremo in vanjo stresemo | riž. | Dodamo izbrano zelenjavo in začimbo ter na nizkem | P |
in pokrito posodo pustimo še vsaj pol ure, da | riž | povsem vsrka tekočino.Riž lahko narahlo zabelimo | P |
vsaj pol ure, da riž povsem vsrka tekočino. | Riž | lahko narahlo zabelimo z oljčnim oljem. Isto | P |
izbrano začimbo, nekajkrat premešamo in dodamo še | riž. | Mešamo nekaj minut, nato zalijemo z vodo in skuhamo | P |
nato zalijemo z vodo in skuhamo. V tem primeru | riž | zabelimo s še malce masla. Začimbna paradižnikova | P |
preobčutljivost na kravje mleko, necitrusno sadje, otroški | riž | in oves, 49 staršev je pri otroku v devetem | P |
Inšpektorat opozarja na Sparov gensko spremenjeni | riž | Spar Slovenija že umika s prodajnih polic ameriški | P |
umika s prodajnih polic ameriški dolgozrnati | riž | Spar, ker je zdravstveni inšpektorat ugotovil | P |
priloga: kuhan krompir v kosih, testenine, dušen | riž | - radič s fižolom | P |
nekaj konzerviranega paradižnika. Skuhajte | riž, | pri čemer pazite, da se ne razkuha, nato ga | P |
nekaj vode. Naposled dušenim klapavicam dodate | riž | in ščepec peteršilja. Zelje | P |
naslednjih nadomestnih živil: - polnozrnati | riž, | rjavi riž, divji riž - neprečiščena morska sol | P |
nadomestnih živil: - polnozrnati riž, rjavi | riž, | divji riž - neprečiščena morska sol | P |
živil: - polnozrnati riž, rjavi riž, divji | riž | - neprečiščena morska sol | P |
Gremo kar lepo po vrsti! Polnozrnati | riž, | rjavi riž in divji riž so, kot sem že omenila | P |
Gremo kar lepo po vrsti! Polnozrnati riž, rjavi | riž | in divji riž so, kot sem že omenila, nadomestki | P |
vrsti! Polnozrnati riž, rjavi riž in divji | riž | so, kot sem že omenila, nadomestki za beli riž | P |
riž so, kot sem že omenila, nadomestki za beli | riž. | Beli riž zaradi kemične obdelave po livingstonski | P |
sem že omenila, nadomestki za beli riž. Beli | riž | zaradi kemične obdelave po livingstonski dieti | P |
kuha traja znatno dlje, kot če uporabljate beli | riž. | To težavo lahko rešite na dva načina: riž pred | P |
riž. To težavo lahko rešite na dva načina: | riž | pred kuho namakate (najbolje vso noč) ali pa | P |
sistema. Uživajte raznovrstno hrano, rjavi | riž, | nemastne beljakovine iz rib in stročnic ter | P |
dobrih" živil spadajo polnozrnat kruh, rjavi | riž, | leča, sadje in zelenjava ter integralne testenine | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 178 278 378 478 578 678 778 878 978 1.078 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |