nova beseda iz Slovenije

peteršilj (139-238)


paleti (s štirimi raznobarvnimi omakami; bučke,      peteršilj,      artičoke in razni popri), gozdni golob v mesni  P
1 dcl sladke smetane, čajno žličko gustina,      peteršilj,      žlico svinjske masti. Jurčke operemo, narežemo  P
dag paradižnikove mezge, poper, sol, šetraj,      peteršilj.      Čebulo narežemo na lističe, slanino na rezance  P
dodamo paradižnikovo mezgo, šetraj, nasekljan      peteršilj      in dušimo do mehkega, omake ne gostimo, ker  P
uspevala na tej poljini, pa tudi korenček in      peteršilj      sta običajno bolj zdrava, če sta posejana na  P
Prleški sorbet? Spodaj      peteršilj.     Da se njegov vonj vije na vrh.  P
dovoljenih živil najdete artičoko, cikorijo, česen,      peteršilj,      por, rdečo papriko, sladki krompir, pastinak  P
priporočajo od prehrane vse vrste solat, kumarice,      peteršilj,      lubenice, melone, breskve, češnje, hruške, jabolka  P
Priprava: Česen olupimo in pretlačimo.      Peteršilj      operemo in sesekljamo. Oboje zmešamo z jogurtom  P
kalčkov, morsko sol. Priprava: Paradižnik in      peteršilj      dobro operemo, osušimo in narežemo.Kalčke ali  P
česna, lončka kisle smetane, lovor, šopek      peteršilj,      morsko sol, poper. Priprava: Ajdovo kašo skuhamo  P
minut, nato pa operemo in drobno sesekljamo      peteršilj      ter ga potresemo po juhi, ko je že na krožniku  P
prahu, nato pa v omako vmešamo še sesekljan      peteršilj      in baziliko.Ponudimo k širokim rezancem ali  P
pomaga pri vzdrževanju ustrezne gostote limfe.      Peteršilj      (z njim ne pretiravajmo) pa pomaga pri vzdrževanju  P
dcl sladke smetane, sesekljan česen, sesekljan      peteršilj,      divjačinske začimbe (rožmarin, brinove jagode  P
repkov, limeto, limono, olivno olje, čili, česen,      peteršilj,      sol, poper, čebulico in dcl belega vina. Priprav  P
limeto, sol, beli poper, provansalska zelišča,      peteršilj,      česen, 10 dag mladih špinačnih listov, olivno  P
v kateri smo pekli, dodamo drobno sesekljan      peteršilj      in česen, zalijemo z belim vinom ter še malo  P
sol, poper, ognjeno olje po okusu, sesekljan      peteršilj.      Priprava : Na maščobi prepražimo na kocke nareza  P
šibkem ognju. Tik pred koncem dodamo sesekljan      peteršilj      in premešamo.Pirina rižota je tudi odlična priloga  P
čebulo olupimo in sesekljamo. Operemo čemaž,      peteršilj      in zeleno ter jih prav tako sesekljamo.Sončnična  P
Krompir skuhamo v lupini v neosoljeni vodi.      Peteršilj      ali baziliko operemo in sesekljamo.Kaprine popke  P
gladko zmeljemo, nato pa vmešamo še sesekljan      peteršilj      ali baziliko in zmes posolimo.Krompir razdelimo  P
zimsko zelenjavo (kislo zelje, zelena kolerabica,      peteršilj,      koprc, paprika) in seveda s svežim sadjem, še  P
jo solimo. Dodamo sončnice, sveže sesekljan      peteršilj      in žličko gorčice.Juho razmešamo, ko pa je že  P
posodo na njej še 10 minut. Operemo in sesekljamo      peteršilj      ter ga obilno potresemo po paprikah, ko so že  P
se je povsem osušil), olje in sveže sesekljan      peteršilj.     Ponudimo z opečencem in svežim sadjem.   P
narežite na tanke rezine. Drobno sesekljajte      peteršilj      in zdrobite čili.Peteršilju primešajte sok polovice  P
Celzija 15 minut sušimo. Šalotko drobno narežemo,      peteršilj      nasekljamo.Maslo raztopimo in na njem popražimo  P
raztopimo in na njem popražimo šalotko. Dodamo      peteršilj.     Mleko segrejemo in začinimo s soljo in muškatom  P
poper, koprc, 3 jajca, rdečo papriko, česen,      peteršilj      in belo vino. Priprava : Kuhan kostanj pretlačim  P
žlico olja, 2 dag masla, jabolko, šalotko,      peteršilj,      timijan, malo jabolčnega žganja, 2 žlici masla  P
opražimo na žlički masla. Takoj dodamo sesekljan      peteršilj,      smetano, ingver in solimo.Premešamo in posodo  P
omako, vanjo vmešamo še olje in sesekljan svež      peteršilj      ali baziliko. Dober tek!   P
olivno olje, baziliko, sol, poper, parmezan,      peteršilj      in malo belega vina. Priprava : Pršut narežemo  P
rezance. Česen drobno sesekljamo, prav tako      peteršilj.     Na olivnem olju na hitro prepražimo pršut, dodamo  P
prepražimo pršut, dodamo sesekljan česen in      peteršilj,      malo solimo in popramo ter zalijemo z malo belega  P
olupljenih škampovih repkov, maslo, malo mleka,      peteršilj      in česen. Priprava : Beluše olupimo in jih  P
mešamo. Na koncu dodamo še drobno sesekljan      peteršilj      in nariban parmezan.Če je rižota presuha, jo  P
polnovredne žitarice, suho sadje, listnata zelenjava,      peteršilj      (hkrati vsebuje tudi veliko vitamina C), stročnice  P
dve položimo na dve rezini kruha, nato operemo      peteršilj      in z vejic osmukamo listke.Z njimi obilno obložimo  P
razmešamo žličko gorčice in kumino v prahu. Operemo      peteršilj      in ga grobo sesekljamo, nato pa ga prav tako  P
olje in sojino omako. Operemo še baziliko ali      peteršilj      in ju drobno sesekljamo.Skupaj z olupljenim  P
olivno olje, pol čebule, poper, sol, strok česna,      peteršilj,      šopek rukole, šopek špinače, jušno zelenjavo  P
drobno sesekljano čebulo, kuhano zelenjavo,      peteršilj,      česen in na koncu primešamo še jajci. File nadevamo  P
kisle smetane, sol, poper, kodrasti in navadni      peteršilj      ter suho mleto rdečo papriko. Priprava : Sir  P
moke, sol, koprc, 2 pločevinki vložene tune,      peteršilj,      česen, origano, baziliko, drobnjak, kislo smetano  P
premešamo odcejeno tuno, drobno sesekljan česen,      peteršilj,      drobnjak, malo solimo.Dodamo origano, baziliko  P
kaviar, belo vino, sol, poper, koprc, česen in      peteršilj.      Priprava : File dimljene postrvi drobno seseklja  P
kislo smetano, drobno sesekljan česen, sesekljan      peteršilj,      nekaj kapljic belega vina in limonin sok.Premešamo  P
drobtine, dcl juhe, sol, poper, majaron in      peteršilj;      za testo: 2 jajci, sol, 2 dcl piva, 18 dag moke  P
jajčevca, 2 korenčka, veliko čebulo, česen,      peteršilj,      baziliko, sol, maslo, 2,5 dcl kisle smetane  P
olju prepražimo sesekljano čebulo, česen in      peteršilj,      dodamo začimbe in na rezine narezane jajčevce  P
orešček, sol, poper, jušno kocko, nasekljan      peteršilj      ali drobnjak, 2 dcl sladke smetane, olivno olje  P
okusu), olivno olje, česen, čebulo, špinačo,      peteršilj,      koprc, 4 dcl sladke smetane, belo vino, muškatni  P
40 g kraškega pršuta, sol, beli poper in svež      peteršilj.      Priprava : Krompir operemo, olupimo in narežemo  P
majaron, kumino, timijan, lovor, rdečo papriko,      peteršilj      in muškatni orešček. Priprava : Na olju prepraži  P
manjše zelene, gomolj manjše kolerabe, por,      peteršilj,      dcl belega vina, sol, poper, koprc, olivno olje  P
solimo, popramo po okusu in dodamo sesekljan      peteršilj.     Na koncu juho še malo zgostimo z jedilnim škrobom  P
piment, mleta kumina), strok česna, surovo maslo,      peteršilj      in brusnice. Priprava : Na maslu prepražimo  P
pastetne začimbe, zmehčano maslo, sesekljan      peteršilj.     Med mešanjem prilivamo hladno juho, da dobimo  P
semeni, žlico kisle smetane, jajce, drobnjak,      peteršilj,      sol, poper; za smetanovo testo: 23 dag moke  P
Baker Streetu 10 znašle lupine pomaranče in kaj      peteršilj      dela na maslu. Ne odkrivajo se vse detektivke  P
preostalim mlekom vmešamo v riž, da postane kremast.      Peteršilj      operemo, grobo sesekljamo in potresemo po rižu  P
Premešamo in juho solimo.      Peteršilj      operemo in drobno sesekljamo.Hkrati s smetano  P
in zabelimo z oljem. Operemo in sesekljamo še      peteršilj      in ga potresemo po soji v zelenjavi, ko je ta  P
položimo na krožnike. Česen olupimo in pretlačimo,      peteršilj      pa operemo in sesekljamo. Oboje namažemo po  P
ječmenove kaše, 2 korenčka, manjši gomolj zelene,      peteršilj,      majhno čebulo, česen, sol, poper, 5 dag hamburške  P
Proti koncu kuhanja dodamo še drobno sesekljan      peteršilj.     Ko juho postrežemo, lahko po vrhu dodamo žlico  P
da kure tancajo jajca po tekočem traku, da je      peteršilj      neužiten in podobne nesmisle.Je hudo bizarno  P
postane mehak. Nato dodamo še sesekljan česen in      peteršilj.     Ponudimo kot predjed ali prilogo k mesni ali  P
Potrebujemo : 6 jajc, sveža zelišča (bazilika,      peteršilj,      drobnjak, majaron, timijan), olivno olje, 5  P
gorčice, limono, malo košarico mini paradižnika,      peteršilj,      sol, poper, timijan in belo vino. Priprava  P
odstavimo. Na koncu primešamo drobno sesekljan      peteršilj.     Serviramo še vroče in ponudimo s kislo smetano  P
operemo in narežemo na zelo tanke rezine.      Peteršilj      operemo in razrežemo, nato pa oboje stresemo  P
olje. Nato operemo in sesekljamo čemaž ali      peteršilj      ter krešo in ju vmešamo med kašo, tik preden  P
Potrebujemo: 12 dag gorgonzole, 5 dag sveže skute,      peteršilj,      portovec, drobnjak, 3 dag orehovih jedrc, sol  P
razdrobimo med prsti in jo primešamo skuti.      Peteršilj      operemo in ga grobo nasekljamo, primešamo skuti  P
dokler ne pripravimo nadeva. Za nadev oprhamo      peteršilj,      ga osušimo in odrežemo debela stebla.V loncu  P
V loncu zavremo vodo in jo solimo, dodamo      peteršilj      in ga pustimo vreti minuto do dve, dokler ne  P
da ne postaneta rjava. Nato damo v skledo      peteršilj,      skuto, polovico sira in jajce, začinimo s soljo  P
zelenjavne osnove, limono, 5 dag parmezana, drobnjak,      peteršilj,      sol in poper. Priprava : Šampinjone operemo  P
arašidovega olja, 3 žlice orehovega olja, 2 limoni,      peteršilj,      olivno olje in 3 stroke česna. Priprava : Jurčke  P
limonin sok, sol, poper in drobno sesekljan      peteršilj.     Na krožnik damo rukolo, po vrhu potresemo z opečenimi  P
4 koščke sira zdenka, majhno čebulo, česen,      peteršilj,      sol, poper, feferone in 4 polnozrnate štručke  P
Dobro premešamo.      Peteršilj      operemo, čebulo in česen olupimo in vse skupaj  P
fižola, por, bučko, olje, sol, poper, česen,      peteršilj,      svež rožmarin, baziliko, med, kari, limono,  P
Pokrito naj stoji 10 minut. Primešajte sesekljan      peteršilj      in dobro začinite po okusu.Ponudite okrašeno  P
ščepec pimenta, 4 jušne žlice pšeničnega zdroba,      peteršilj,      olje, jajce in 1 l vode. Priprava : Na malo  P
paradižnika, česen, olivno olje, sol, poper,      peteršilj,      belo vino, drobtine in majhno čebulo. Priprava  P
hitro prepražimo, dodamo drobno sesekljan česen,      peteršilj,      malo belega vina in malo drobtin.Primešamo paradižni  P
omako, sol, belo vino, poper, baziliko, origano,      peteršilj,      česen, 3 jajca, 5 dag gorgonzole, olivno olje  P
soljo in poprom. Na koncu primešamo sesekljan      peteršilj.     Omako zgostimo z gustinom, ki smo ga razmešali  P
školjke, stročnice in nekatera zelenjava, denimo      peteršilj,      artičoke, brokoli.Pravo hranilno vrednost nam  P
jušne zelenjave (koleraba, zelena, por, korenje,      peteršilj)     , poper, peteršilj, sol, kumino, timijan in česen  P
koleraba, zelena, por, korenje, peteršilj), poper,      peteršilj,      sol, kumino, timijan in česen. Priprava: Peterši  P
okusu. Kuhamo toliko časa, da se krompir in      peteršilj      zmehčata.Juho zmešamo s paličnim mešalnikom  P
postrežemo, ji primešamo še drobno sesekljan      peteršilj.     Po želji lahko dodamo tudi malo kisle smetane  P
stročjega fižola, jušno osnovo, sol, poper,      peteršilj,      kislo smetano, timijan, česen, 4 žlice moke  P
vsebujejo največ vitamina C (več ga vsebuje samo      peteršilj)      pa tudi flavonoide, kapsaicin, karotenoide,  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 39 139 239 339 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA