nova beseda iz Slovenije
paleti (s štirimi raznobarvnimi omakami; bučke, | peteršilj, | artičoke in razni popri), gozdni golob v mesni | P |
1 dcl sladke smetane, čajno žličko gustina, | peteršilj, | žlico svinjske masti. Jurčke operemo, narežemo | P |
dag paradižnikove mezge, poper, sol, šetraj, | peteršilj. | Čebulo narežemo na lističe, slanino na rezance | P |
dodamo paradižnikovo mezgo, šetraj, nasekljan | peteršilj | in dušimo do mehkega, omake ne gostimo, ker | P |
uspevala na tej poljini, pa tudi korenček in | peteršilj | sta običajno bolj zdrava, če sta posejana na | P |
Prleški sorbet? Spodaj | peteršilj. | Da se njegov vonj vije na vrh. | P |
dovoljenih živil najdete artičoko, cikorijo, česen, | peteršilj, | por, rdečo papriko, sladki krompir, pastinak | P |
priporočajo od prehrane vse vrste solat, kumarice, | peteršilj, | lubenice, melone, breskve, češnje, hruške, jabolka | P |
Priprava: Česen olupimo in pretlačimo. | Peteršilj | operemo in sesekljamo. Oboje zmešamo z jogurtom | P |
kalčkov, morsko sol. Priprava: Paradižnik in | peteršilj | dobro operemo, osušimo in narežemo.Kalčke ali | P |
česna, lončka kisle smetane, lovor, šopek | peteršilj, | morsko sol, poper. Priprava: Ajdovo kašo skuhamo | P |
minut, nato pa operemo in drobno sesekljamo | peteršilj | ter ga potresemo po juhi, ko je že na krožniku | P |
prahu, nato pa v omako vmešamo še sesekljan | peteršilj | in baziliko.Ponudimo k širokim rezancem ali | P |
pomaga pri vzdrževanju ustrezne gostote limfe. | Peteršilj | (z njim ne pretiravajmo) pa pomaga pri vzdrževanju | P |
dcl sladke smetane, sesekljan česen, sesekljan | peteršilj, | divjačinske začimbe (rožmarin, brinove jagode | P |
repkov, limeto, limono, olivno olje, čili, česen, | peteršilj, | sol, poper, čebulico in dcl belega vina. Priprav | P |
limeto, sol, beli poper, provansalska zelišča, | peteršilj, | česen, 10 dag mladih špinačnih listov, olivno | P |
v kateri smo pekli, dodamo drobno sesekljan | peteršilj | in česen, zalijemo z belim vinom ter še malo | P |
sol, poper, ognjeno olje po okusu, sesekljan | peteršilj. | Priprava : Na maščobi prepražimo na kocke nareza | P |
šibkem ognju. Tik pred koncem dodamo sesekljan | peteršilj | in premešamo.Pirina rižota je tudi odlična priloga | P |
čebulo olupimo in sesekljamo. Operemo čemaž, | peteršilj | in zeleno ter jih prav tako sesekljamo.Sončnična | P |
Krompir skuhamo v lupini v neosoljeni vodi. | Peteršilj | ali baziliko operemo in sesekljamo.Kaprine popke | P |
gladko zmeljemo, nato pa vmešamo še sesekljan | peteršilj | ali baziliko in zmes posolimo.Krompir razdelimo | P |
zimsko zelenjavo (kislo zelje, zelena kolerabica, | peteršilj, | koprc, paprika) in seveda s svežim sadjem, še | P |
jo solimo. Dodamo sončnice, sveže sesekljan | peteršilj | in žličko gorčice.Juho razmešamo, ko pa je že | P |
posodo na njej še 10 minut. Operemo in sesekljamo | peteršilj | ter ga obilno potresemo po paprikah, ko so že | P |
se je povsem osušil), olje in sveže sesekljan | peteršilj. | Ponudimo z opečencem in svežim sadjem. | P |
narežite na tanke rezine. Drobno sesekljajte | peteršilj | in zdrobite čili.Peteršilju primešajte sok polovice | P |
Celzija 15 minut sušimo. Šalotko drobno narežemo, | peteršilj | nasekljamo.Maslo raztopimo in na njem popražimo | P |
raztopimo in na njem popražimo šalotko. Dodamo | peteršilj. | Mleko segrejemo in začinimo s soljo in muškatom | P |
poper, koprc, 3 jajca, rdečo papriko, česen, | peteršilj | in belo vino. Priprava : Kuhan kostanj pretlačim | P |
žlico olja, 2 dag masla, jabolko, šalotko, | peteršilj, | timijan, malo jabolčnega žganja, 2 žlici masla | P |
opražimo na žlički masla. Takoj dodamo sesekljan | peteršilj, | smetano, ingver in solimo.Premešamo in posodo | P |
omako, vanjo vmešamo še olje in sesekljan svež | peteršilj | ali baziliko. Dober tek! | P |
olivno olje, baziliko, sol, poper, parmezan, | peteršilj | in malo belega vina. Priprava : Pršut narežemo | P |
rezance. Česen drobno sesekljamo, prav tako | peteršilj. | Na olivnem olju na hitro prepražimo pršut, dodamo | P |
prepražimo pršut, dodamo sesekljan česen in | peteršilj, | malo solimo in popramo ter zalijemo z malo belega | P |
olupljenih škampovih repkov, maslo, malo mleka, | peteršilj | in česen. Priprava : Beluše olupimo in jih | P |
mešamo. Na koncu dodamo še drobno sesekljan | peteršilj | in nariban parmezan.Če je rižota presuha, jo | P |
polnovredne žitarice, suho sadje, listnata zelenjava, | peteršilj | (hkrati vsebuje tudi veliko vitamina C), stročnice | P |
dve položimo na dve rezini kruha, nato operemo | peteršilj | in z vejic osmukamo listke.Z njimi obilno obložimo | P |
razmešamo žličko gorčice in kumino v prahu. Operemo | peteršilj | in ga grobo sesekljamo, nato pa ga prav tako | P |
olje in sojino omako. Operemo še baziliko ali | peteršilj | in ju drobno sesekljamo.Skupaj z olupljenim | P |
olivno olje, pol čebule, poper, sol, strok česna, | peteršilj, | šopek rukole, šopek špinače, jušno zelenjavo | P |
drobno sesekljano čebulo, kuhano zelenjavo, | peteršilj, | česen in na koncu primešamo še jajci. File nadevamo | P |
kisle smetane, sol, poper, kodrasti in navadni | peteršilj | ter suho mleto rdečo papriko. Priprava : Sir | P |
moke, sol, koprc, 2 pločevinki vložene tune, | peteršilj, | česen, origano, baziliko, drobnjak, kislo smetano | P |
premešamo odcejeno tuno, drobno sesekljan česen, | peteršilj, | drobnjak, malo solimo.Dodamo origano, baziliko | P |
kaviar, belo vino, sol, poper, koprc, česen in | peteršilj. | Priprava : File dimljene postrvi drobno seseklja | P |
kislo smetano, drobno sesekljan česen, sesekljan | peteršilj, | nekaj kapljic belega vina in limonin sok.Premešamo | P |
drobtine, dcl juhe, sol, poper, majaron in | peteršilj; | za testo: 2 jajci, sol, 2 dcl piva, 18 dag moke | P |
jajčevca, 2 korenčka, veliko čebulo, česen, | peteršilj, | baziliko, sol, maslo, 2,5 dcl kisle smetane | P |
olju prepražimo sesekljano čebulo, česen in | peteršilj, | dodamo začimbe in na rezine narezane jajčevce | P |
orešček, sol, poper, jušno kocko, nasekljan | peteršilj | ali drobnjak, 2 dcl sladke smetane, olivno olje | P |
okusu), olivno olje, česen, čebulo, špinačo, | peteršilj, | koprc, 4 dcl sladke smetane, belo vino, muškatni | P |
40 g kraškega pršuta, sol, beli poper in svež | peteršilj. | Priprava : Krompir operemo, olupimo in narežemo | P |
majaron, kumino, timijan, lovor, rdečo papriko, | peteršilj | in muškatni orešček. Priprava : Na olju prepraži | P |
manjše zelene, gomolj manjše kolerabe, por, | peteršilj, | dcl belega vina, sol, poper, koprc, olivno olje | P |
solimo, popramo po okusu in dodamo sesekljan | peteršilj. | Na koncu juho še malo zgostimo z jedilnim škrobom | P |
piment, mleta kumina), strok česna, surovo maslo, | peteršilj | in brusnice. Priprava : Na maslu prepražimo | P |
pastetne začimbe, zmehčano maslo, sesekljan | peteršilj. | Med mešanjem prilivamo hladno juho, da dobimo | P |
semeni, žlico kisle smetane, jajce, drobnjak, | peteršilj, | sol, poper; za smetanovo testo: 23 dag moke | P |
Baker Streetu 10 znašle lupine pomaranče in kaj | peteršilj | dela na maslu. Ne odkrivajo se vse detektivke | P |
preostalim mlekom vmešamo v riž, da postane kremast. | Peteršilj | operemo, grobo sesekljamo in potresemo po rižu | P |
Premešamo in juho solimo. | Peteršilj | operemo in drobno sesekljamo.Hkrati s smetano | P |
in zabelimo z oljem. Operemo in sesekljamo še | peteršilj | in ga potresemo po soji v zelenjavi, ko je ta | P |
položimo na krožnike. Česen olupimo in pretlačimo, | peteršilj | pa operemo in sesekljamo. Oboje namažemo po | P |
ječmenove kaše, 2 korenčka, manjši gomolj zelene, | peteršilj, | majhno čebulo, česen, sol, poper, 5 dag hamburške | P |
Proti koncu kuhanja dodamo še drobno sesekljan | peteršilj. | Ko juho postrežemo, lahko po vrhu dodamo žlico | P |
da kure tancajo jajca po tekočem traku, da je | peteršilj | neužiten in podobne nesmisle.Je hudo bizarno | P |
postane mehak. Nato dodamo še sesekljan česen in | peteršilj. | Ponudimo kot predjed ali prilogo k mesni ali | P |
Potrebujemo : 6 jajc, sveža zelišča (bazilika, | peteršilj, | drobnjak, majaron, timijan), olivno olje, 5 | P |
gorčice, limono, malo košarico mini paradižnika, | peteršilj, | sol, poper, timijan in belo vino. Priprava | P |
odstavimo. Na koncu primešamo drobno sesekljan | peteršilj. | Serviramo še vroče in ponudimo s kislo smetano | P |
operemo in narežemo na zelo tanke rezine. | Peteršilj | operemo in razrežemo, nato pa oboje stresemo | P |
olje. Nato operemo in sesekljamo čemaž ali | peteršilj | ter krešo in ju vmešamo med kašo, tik preden | P |
Potrebujemo: 12 dag gorgonzole, 5 dag sveže skute, | peteršilj, | portovec, drobnjak, 3 dag orehovih jedrc, sol | P |
razdrobimo med prsti in jo primešamo skuti. | Peteršilj | operemo in ga grobo nasekljamo, primešamo skuti | P |
dokler ne pripravimo nadeva. Za nadev oprhamo | peteršilj, | ga osušimo in odrežemo debela stebla.V loncu | P |
V loncu zavremo vodo in jo solimo, dodamo | peteršilj | in ga pustimo vreti minuto do dve, dokler ne | P |
da ne postaneta rjava. Nato damo v skledo | peteršilj, | skuto, polovico sira in jajce, začinimo s soljo | P |
zelenjavne osnove, limono, 5 dag parmezana, drobnjak, | peteršilj, | sol in poper. Priprava : Šampinjone operemo | P |
arašidovega olja, 3 žlice orehovega olja, 2 limoni, | peteršilj, | olivno olje in 3 stroke česna. Priprava : Jurčke | P |
limonin sok, sol, poper in drobno sesekljan | peteršilj. | Na krožnik damo rukolo, po vrhu potresemo z opečenimi | P |
4 koščke sira zdenka, majhno čebulo, česen, | peteršilj, | sol, poper, feferone in 4 polnozrnate štručke | P |
Dobro premešamo. | Peteršilj | operemo, čebulo in česen olupimo in vse skupaj | P |
fižola, por, bučko, olje, sol, poper, česen, | peteršilj, | svež rožmarin, baziliko, med, kari, limono, | P |
Pokrito naj stoji 10 minut. Primešajte sesekljan | peteršilj | in dobro začinite po okusu.Ponudite okrašeno | P |
ščepec pimenta, 4 jušne žlice pšeničnega zdroba, | peteršilj, | olje, jajce in 1 l vode. Priprava : Na malo | P |
paradižnika, česen, olivno olje, sol, poper, | peteršilj, | belo vino, drobtine in majhno čebulo. Priprava | P |
hitro prepražimo, dodamo drobno sesekljan česen, | peteršilj, | malo belega vina in malo drobtin.Primešamo paradižni | P |
omako, sol, belo vino, poper, baziliko, origano, | peteršilj, | česen, 3 jajca, 5 dag gorgonzole, olivno olje | P |
soljo in poprom. Na koncu primešamo sesekljan | peteršilj. | Omako zgostimo z gustinom, ki smo ga razmešali | P |
školjke, stročnice in nekatera zelenjava, denimo | peteršilj, | artičoke, brokoli.Pravo hranilno vrednost nam | P |
jušne zelenjave (koleraba, zelena, por, korenje, | peteršilj) | , poper, peteršilj, sol, kumino, timijan in česen | P |
koleraba, zelena, por, korenje, peteršilj), poper, | peteršilj, | sol, kumino, timijan in česen. Priprava: Peterši | P |
okusu. Kuhamo toliko časa, da se krompir in | peteršilj | zmehčata.Juho zmešamo s paličnim mešalnikom | P |
postrežemo, ji primešamo še drobno sesekljan | peteršilj. | Po želji lahko dodamo tudi malo kisle smetane | P |
stročjega fižola, jušno osnovo, sol, poper, | peteršilj, | kislo smetano, timijan, česen, 4 žlice moke | P |
vsebujejo največ vitamina C (več ga vsebuje samo | peteršilj) | pa tudi flavonoide, kapsaicin, karotenoide, | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |