nova beseda iz Slovenije
limeto, dcl belega vina, sol, poper, česen, | peteršilj, | šopek jušne zelenjave, olivno olje, 4 šopke | P |
seme, arašidi, janež, kumina, sezamovo seme, | peteršilj, | jabolka, ananas. Strokovnjaki ugotavljajo korist | P |
stresemo v skledo, dodamo mladi grah in solimo. | Peteršilj | operemo, grobo sesekljamo in ga hkrati z oljem | P |
narežemo na večje kose, prav tako paradižnik. | Peteršilj | operemo in grobo narežemo.Pripravljeno zelenjavo | P |
radikalov. Najpomembnejši viri so južno sadje, svež | peteršilj, | paradižnik, paprika, koleraba, šipek, robidnice | P |
šparglje, špinačo, navadni in brstični ohrovt, | peteršilj, | pomaranče, melone, mango, papajo.Učinkujejo | P |
osušimo in narežemo na tanke rezine. Operemo | peteršilj | in ga drobno sesekljamo.Ko je krompir že skoraj | P |
špinače, večji šopek mešanih zelišč (bazilika, | peteršilj, | drobnjak), 2 žlici dijonske gorčice. Priprava | P |
sol, bučno olje, limonin sok, balzamični kis, | peteršilj | in baziliko. Priprava: Puranji file solimo | P |
Stresemo v skledo in operemo ter sesekljamo še | peteršilj | ali čemaž.Dodamo k zelenjavi in jo začinimo | P |
so kivi, limone, pomaranče, ter paradižnik, | peteršilj, | paprika itd. še vedno najzanesljivejši dobavitelji | P |
majoneze, sol, poper, olivno olje, baziliko, česen, | peteršilj | in žličko gorčice. Priprava: Krompir operemo | P |
odstavimo in ji primešamo še drobno sesekljan | peteršilj. | Pustimo, da se ohladi. | P |
jušne zelenjave (koleraba, zelena, por, korenje, | peteršilj) | , sol, beli poper, timijan, olivno olje, 2 pomaranči | P |
nalistamo na čim tanjše rezine. Operemo in narežemo | peteršilj. | Zelenjavo nato stresemo v skledo, pokapamo z | P |
mesa med kuhano pšenico. Operemo in narežemo | peteršilj | in ga obilno potresemo po pšenici. Dišavna | P |
ribez, črno grozdje, breskve, zelenjava, zlasti | peteršilj, | brokoli, blitva, paprika, paradižnik, rumene | P |
250 g rumene buče, morsko sol. Priprava: | Peteršilj | dobro operemo in osušimo na kuhinjski krpi. | P |
narežemo na kose. Paradižnik razrežemo na četrtine, | peteršilj | pa grobo nasekljamo.Zelenjavo stresemo v mešalnik | P |
olupimo ter narežemo na kose. Zelje in opran | peteršilj | grobo sesekljamo, nato pa zelenjavo stresemo | P |
peteršilja, morsko sol. Priprava: Blitvo in | peteršilj | dobro operemo, narežemo na večje kose in jih | P |
ploščo izklopimo in vmešamo opran in narezan | peteršilj | in kurkumo ter pustimo posodo na izklopljeni | P |
prahu, zravnano žličko zeliščne soli. Priprava: | Peteršilj | operemo, osušimo in fino nasekljamo.Takoj ga | P |
manjšo čebulo, majhen por, 25 dag šampinjonov, | peteršilj, | timijan, sol, poper, 4 dcl suhega belega vina | P |
žlici krušnih drobtin, sol in poper. Priprava: | Peteršilj | operemo in otresemo do suhega.Lističe osmukamo | P |
Vse grobo sesekljamo. | Peteršilj, | česen, kapre, inčune in kis zmeljemo s paličnim | P |
Šalotki dušimo v olivnem olju, dodamo meto in | peteršilj, | meso, jajce, jajčni rumenjak, nasekljano žemljo | P |
posodi in na njem zlato rjavo opečemo beluše. | Peteršilj | operemo in z njim okrasimo juho. A. S. *** | P |
oziroma dokler se omaka rahlo ne zgosti. Vmešamo | peteršilj | in z omako prelijemo škampe. ***** | P |
minut dušimo por in šunko. Odstavimo in dodamo | peteršilj, | sir, smetano in gorčico.Začinimo s soljo in | P |
100 g brusnične marmelade, 2 limoni in svež | peteršilj. | Priprava: Jajca stepemo z metlico za stepanje | P |
kaše, čebulo, 50 g pečene slanine, sol, poper, | peteršilj | in masleno kocko za zgoščevanje. Priprava: | P |
Priprava: Čebuli olupimo. | Peteršilj | operemo in otresemo do suhega, potrgamo lističe | P |
odcedimo in nabodemo na naoljena nabodala. | Peteršilj | operemo, otresemo do suhega in grobo nasekljamo | P |
muškatni orešček, ki sprošča ter odpravlja zavore. | Peteršilj, | koprc, redkvice in beluši delujejo na mehur | P |
pridružujejo ananas, janež, kokosov oreh, klinčki, | peteršilj, | slive, rožmarin, prvak pa je ginko.Izvleček | P |
grobo sesekljana orehova jedrca in sesekljan | peteršilj. | Presna cvetača | P |
na čim tanjše rezine. Operemo še čemaž ali | peteršilj | in ga grobo sesekljamo. Oboje stresemo v skledo | P |
Odstavimo in blago začinimo s soljo in poprom. | Peteršilj | in drobnjak oziroma baziliko operemo, sesekljamo | P |
čebulo in česen pražimo na olju. Dodamo timijan, | peteršilj | in majaron.Začinimo s soljo in poprom. | P |
čemaž v olju, opran in sesekljan drobnjak in | peteršilj | ter sol in kari.S paličnim mešalnikom razmešamo | P |
in le kanček pikantnosti bosta poskrbela svež | peteršilj | in sveže mleta poprova mešanica.Ko solatko postavite | P |
žlici limonovega soka, sol, poprova mešanica, | peteršilj. | ***** | P |
Zeli so po vašem okusu. | Peteršilj | je vedno prisoten, sam še raje sekljam koriander | P |
moke, skodelice masla, 2 granatni jabolki, | peteršilj. | Orehova omaka: 60 g orehovih jedrc, 60 g oluplje | P |
popra, muškatni orešek, velik lovorov list, | peteršilj, | sol, kis, oljčno olje. Za belo juho | P |
popra, 2 stroka česna, lovorov list, sesekljan | peteršilj. | (Če ribe tehtajo okrog četrt kilograma, je potrebno | P |
potegnemo kozico s štedilnika, dodamo sesekljan | peteršilj | in limonov sok.Postrežemo z belo polento. | P |
čebulo in česen. Dodamo ribjo osnovo, vino, | peteršilj | in feferona ter solimo.Ko zavre, znižamo temperaturo | P |
sesekljanega koriandra (če ga nimate, vzemite | peteršilj) | , 1 skodelica sočne paprike, narezane na trakove | P |
kose piščanca in dodamo sesekljan koriander ali | peteršilj, | čebulo in papriko ter prilijemo pivo.Pečemo | P |
z artičoko Potrebujemo: artičoke, sesekljan | peteršilj | in česen, belo vino, sol, poper, limonov sok | P |
limonovim sokom, da ne počrnijo. Na olju popražite | peteršilj | s česnom, dodajte odcejene artičoke in dušite | P |
dag soli, 1 strt strok česna, poper, sesekljan | peteršilj. | Za omako: 2 dag olja, dag sladkorja, 6 dag | P |
krožnike in pokapamo s paprikovo vinagreto. | Peteršilj | operemo in do suhega otresemo.Listke drobno | P |
ohladi. Medtem je v možnar natresel baziliko, | peteršilj | in ohlajene koščke krompirja ter jih s pripadajočim | P |
šalotki, tri do štiri pehtranove listke in svež | peteršilj, | vse drobno nasekljano zmešamo ‐ in zmaga.Če | P |
drobno nasekljanega česna, ščepec popra, svež | peteršilj | in namesto soli, navkljub Gorenjcem, pet drobno | P |
strok česna, ščepec popra, pet kaper, svež | peteršilj. | ***** | P |
lešnikovim maslom, na koncu dodamo mocarelo, olive in | peteršilj. | Zmešamo in nemudoma postrežemo. | P |
česna, ščepec majarona, in če je mogoče, še svež | peteršilj. | Vse osnovne sestavine so zdaj na kupu. | P |
žemlja, 1 dcl mleka, 3 stroki česna, majaron, | peteršilj, | sol, poper, hren. ***** | P |
dišeč šopek in tuhtam, kam z njim v kuhinji. | Peteršilj | še nekako najde mesto, ostala zelišča pa le | P |
primer timijan, origano, majaron, bazilika, | peteršilj, | žajbelj in rožmarin).Zelišča izberemo tako, | P |
pustimo, da se nekoliko osušijo. Čebulo in | peteršilj | zelo na drobno sesekljamo, prepražimo na maščobi | P |
in rumeno ubili s ščepom nasekljane zelene. | Peteršilj | je v hranicah vedno prisoten.Večji del njegove | P |
trikotnik gorgonzole ali 10 dag drugega sira, | peteršilj, | 20 dag blitve ali špinače. ***** | P |
žlic krušnih drobtin, olje za cvrtje, po želji | peteršilj. | ***** | P |
zmešajo: vsebino skodelice, sesekljana česen in | peteršilj, | provansalske travice, sol in poper, jajca (tri | P |
kuhanja pol enote kokosove moke, klinčke, alge, | peteršilj | in na lističe narezan in popražen ingver.Začinimo | P |
sestavine zmešamo skupaj, dobro premešamo in dodamo | peteršilj | ter sol. Nina Stojaković | P |
nasekljana zelišča (baziliko, šetraj, timijan, ožep, | peteršilj | in podobno).Maslo gladko umešamo ter primešamo | P |
sme biti preveč redka. Dodamo lahko čebulo, | peteršilj, | drobnjak ali druge začimbe, sir in oreške. | P |
in kuhamo četrt ure. Nato dodamo nasekljan | peteršilj | in česen (da ‐ v gobovi juhi ga vedno kuhamo | P |
lovorov list, majaron, čili, poper, zeleno, | peteršilj | in prav na koncu dodala še dve jušni kocki. | P |
pike: zgoščen koren, zgoščena zelena in zgoščen | peteršilj. | Brez te zelenjave pač nobena kuharica ne kuha | P |
Meta, melisa, rožmarin, koromač, tropotec, | peteršilj, | kopriva, timijan, majaron, bazilika, drobnjak | P |
prepražite očiščene in narezane gobe, česen ter | peteršilj. | Začinite s soljo in poprom ter zalijte z vinom | P |
narezane jajčevce in korenček, solimo, dodamo | peteršilj | in zalijemo z malo vode ali zelenjavne juhe | P |
prosojen! Zdaj je čas za sveži timijan, česen in | peteršilj. | Super je, če ga dodate, ko je riž steklen, tako | P |
drobno razrezano čebulo. Ko porumeni, dodamo | peteršilj | in očiščene, oprane ter na kocke razrezane gobe | P |
Zavoljo oči lahko mirne vesti v maso nasekljate | peteršilj. | V konkurenci bo to prineslo kak vitamin, malo | P |
štiri jajca in naredi testo. Za zeleno vzemi | peteršilj, | iztisni njegov sok skozi krpo z jajci vred, | P |
izpari. Potem dolijemo limonov sok, vmešamo | peteršilj, | pokrijemo kozico in kuhamo še 5 minut.Postrežemo | P |
možno drobne. Olive gredo na tanke kolobarčke, | peteršilj | sesekljamo.Vse sestavine vmešamo v solatni preliv | P |
Dodamo približno enako količino drobtin, česen in | peteršilj. | Ko zadiši, odstavimo in primešamo žlico naribanega | P |
nekje skrival Dimitrij. On in Zoran sta kot | peteršilj | v hrani, vedno navzoča.Ni bilo vzpenjače, ki | P |
počakamo, da izpari ter dodamo paradižnik, | peteršilj | in origano, rahlo posolimo in dušimo približno | P |
mladih krompirjev, deset dag masla, sol, na koncu | peteršilj, | nariban sir ali pač ne. Pražen krompir s testeni | P |
pomembne zdravilne rastline (česen, čebulo, | peteršilj, | timijan itd.). Ko stlačimo med liste kolikor | P |
tri pametne za na kon'c: ‐ V juho nasujte | peteršilj, | če pa vaš žep premore še kaj več, boste na maslu | P |
zdroba, pol žličke moke, sol, poper, liter vode, | peteršilj, | jajce. ***** | P |
stebelno zeleno, list ohrovta, čebulo, česen, | peteršilj | in podobno) popražimo na maščobi, močno začinimo | P |
paradižnikove mezge, strok česna in sesekljan | peteršilj, | šilce konjaka, olje, sol, poper. S čopičem | P |
Recept s tržnice Olupiš, potem pa česen, | peteršilj, | saj veste, sigurno ste to že delali, jaz dam | P |
druge takoj na mrežo. Olupiš, potem pa česen, | peteršilj, | saj veste, sigurno ste to že delali, jaz dam | P |
3. | Peteršilj | operemo, otresemo do suhega in lističe z zelenim | P |
listnatem delu koriandra, ki še najbolj spominja na | peteršilj! | Dodajte dve žlici soka limete, ki še najbolj | P |
zeli boste v maslo vmešali drobno nasekljan | peteršilj | in drobnjak, za karakter pa pehtran! Bel poper | P |
cvetača, strok česna, sol, kumina, bazilika in | peteršilj. | Kašo, kosmiče, moko in zdrob suho prepražimo | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |