nova beseda iz Slovenije

peteršilj (239-338)


limeto, dcl belega vina, sol, poper, česen,      peteršilj,      šopek jušne zelenjave, olivno olje, 4 šopke  P
seme, arašidi, janež, kumina, sezamovo seme,      peteršilj,      jabolka, ananas. Strokovnjaki ugotavljajo korist  P
stresemo v skledo, dodamo mladi grah in solimo.      Peteršilj      operemo, grobo sesekljamo in ga hkrati z oljem  P
narežemo na večje kose, prav tako paradižnik.      Peteršilj      operemo in grobo narežemo.Pripravljeno zelenjavo  P
radikalov. Najpomembnejši viri so južno sadje, svež      peteršilj,      paradižnik, paprika, koleraba, šipek, robidnice  P
šparglje, špinačo, navadni in brstični ohrovt,      peteršilj,      pomaranče, melone, mango, papajo.Učinkujejo  P
osušimo in narežemo na tanke rezine. Operemo      peteršilj      in ga drobno sesekljamo.Ko je krompir že skoraj  P
špinače, večji šopek mešanih zelišč (bazilika,      peteršilj,      drobnjak), 2 žlici dijonske gorčice. Priprava  P
sol, bučno olje, limonin sok, balzamični kis,      peteršilj      in baziliko. Priprava: Puranji file solimo  P
Stresemo v skledo in operemo ter sesekljamo še      peteršilj      ali čemaž.Dodamo k zelenjavi in jo začinimo  P
so kivi, limone, pomaranče, ter paradižnik,      peteršilj,      paprika itd. še vedno najzanesljivejši dobavitelji  P
majoneze, sol, poper, olivno olje, baziliko, česen,      peteršilj      in žličko gorčice. Priprava: Krompir operemo  P
odstavimo in ji primešamo še drobno sesekljan      peteršilj.     Pustimo, da se ohladi.  P
jušne zelenjave (koleraba, zelena, por, korenje,      peteršilj)     , sol, beli poper, timijan, olivno olje, 2 pomaranči  P
nalistamo na čim tanjše rezine. Operemo in narežemo      peteršilj.     Zelenjavo nato stresemo v skledo, pokapamo z  P
mesa med kuhano pšenico. Operemo in narežemo      peteršilj      in ga obilno potresemo po pšenici. Dišavna  P
ribez, črno grozdje, breskve, zelenjava, zlasti      peteršilj,      brokoli, blitva, paprika, paradižnik, rumene  P
250 g rumene buče, morsko sol. Priprava:      Peteršilj      dobro operemo in osušimo na kuhinjski krpi.  P
narežemo na kose. Paradižnik razrežemo na četrtine,      peteršilj      pa grobo nasekljamo.Zelenjavo stresemo v mešalnik  P
olupimo ter narežemo na kose. Zelje in opran      peteršilj      grobo sesekljamo, nato pa zelenjavo stresemo  P
peteršilja, morsko sol. Priprava: Blitvo in      peteršilj      dobro operemo, narežemo na večje kose in jih  P
ploščo izklopimo in vmešamo opran in narezan      peteršilj      in kurkumo ter pustimo posodo na izklopljeni  P
prahu, zravnano žličko zeliščne soli. Priprava:      Peteršilj      operemo, osušimo in fino nasekljamo.Takoj ga  P
manjšo čebulo, majhen por, 25 dag šampinjonov,      peteršilj,      timijan, sol, poper, 4 dcl suhega belega vina  P
žlici krušnih drobtin, sol in poper. Priprava:      Peteršilj      operemo in otresemo do suhega.Lističe osmukamo  P
Vse grobo sesekljamo.      Peteršilj,      česen, kapre, inčune in kis zmeljemo s paličnim  P
Šalotki dušimo v olivnem olju, dodamo meto in      peteršilj,      meso, jajce, jajčni rumenjak, nasekljano žemljo  P
posodi in na njem zlato rjavo opečemo beluše.      Peteršilj      operemo in z njim okrasimo juho. A. S. ***  P
oziroma dokler se omaka rahlo ne zgosti. Vmešamo      peteršilj      in z omako prelijemo škampe. *****   P
minut dušimo por in šunko. Odstavimo in dodamo      peteršilj,      sir, smetano in gorčico.Začinimo s soljo in  P
100 g brusnične marmelade, 2 limoni in svež      peteršilj.      Priprava: Jajca stepemo z metlico za stepanje  P
kaše, čebulo, 50 g pečene slanine, sol, poper,      peteršilj      in masleno kocko za zgoščevanje. Priprava:  P
Priprava: Čebuli olupimo.      Peteršilj      operemo in otresemo do suhega, potrgamo lističe  P
odcedimo in nabodemo na naoljena nabodala.      Peteršilj      operemo, otresemo do suhega in grobo nasekljamo  P
muškatni orešček, ki sprošča ter odpravlja zavore.      Peteršilj,      koprc, redkvice in beluši delujejo na mehur  P
pridružujejo ananas, janež, kokosov oreh, klinčki,      peteršilj,      slive, rožmarin, prvak pa je ginko.Izvleček  P
grobo sesekljana orehova jedrca in sesekljan      peteršilj.      Presna cvetača   P
na čim tanjše rezine. Operemo še čemaž ali      peteršilj      in ga grobo sesekljamo. Oboje stresemo v skledo  P
Odstavimo in blago začinimo s soljo in poprom.      Peteršilj      in drobnjak oziroma baziliko operemo, sesekljamo  P
čebulo in česen pražimo na olju. Dodamo timijan,      peteršilj      in majaron.Začinimo s soljo in poprom.   P
čemaž v olju, opran in sesekljan drobnjak in      peteršilj      ter sol in kari.S paličnim mešalnikom razmešamo  P
in le kanček pikantnosti bosta poskrbela svež      peteršilj      in sveže mleta poprova mešanica.Ko solatko postavite  P
žlici limonovega soka, sol, poprova mešanica,      peteršilj.      *****   P
Zeli so po vašem okusu.      Peteršilj      je vedno prisoten, sam še raje sekljam koriander  P
moke, skodelice masla, 2 granatni jabolki,      peteršilj.      Orehova omaka: 60 g orehovih jedrc, 60 g oluplje  P
popra, muškatni orešek, velik lovorov list,      peteršilj,      sol, kis, oljčno olje. Za belo juho   P
popra, 2 stroka česna, lovorov list, sesekljan      peteršilj.     (Če ribe tehtajo okrog četrt kilograma, je potrebno  P
potegnemo kozico s štedilnika, dodamo sesekljan      peteršilj      in limonov sok.Postrežemo z belo polento.   P
čebulo in česen. Dodamo ribjo osnovo, vino,      peteršilj      in feferona ter solimo.Ko zavre, znižamo temperaturo  P
sesekljanega koriandra (če ga nimate, vzemite      peteršilj)     , 1 skodelica sočne paprike, narezane na trakove  P
kose piščanca in dodamo sesekljan koriander ali      peteršilj,      čebulo in papriko ter prilijemo pivo.Pečemo  P
z artičoko Potrebujemo: artičoke, sesekljan      peteršilj      in česen, belo vino, sol, poper, limonov sok  P
limonovim sokom, da ne počrnijo. Na olju popražite      peteršilj      s česnom, dodajte odcejene artičoke in dušite  P
dag soli, 1 strt strok česna, poper, sesekljan      peteršilj.     Za omako: 2 dag olja, dag sladkorja, 6 dag  P
krožnike in pokapamo s paprikovo vinagreto.      Peteršilj      operemo in do suhega otresemo.Listke drobno  P
ohladi. Medtem je v možnar natresel baziliko,      peteršilj      in ohlajene koščke krompirja ter jih s pripadajočim  P
šalotki, tri do štiri pehtranove listke in svež      peteršilj,      vse drobno nasekljano zmešamo ‐ in zmaga.Če  P
drobno nasekljanega česna, ščepec popra, svež      peteršilj      in namesto soli, navkljub Gorenjcem, pet drobno  P
strok česna, ščepec popra, pet kaper, svež      peteršilj.      *****   P
lešnikovim maslom, na koncu dodamo mocarelo, olive in      peteršilj.     Zmešamo in nemudoma postrežemo.   P
česna, ščepec majarona, in če je mogoče, še svež      peteršilj.      Vse osnovne sestavine so zdaj na kupu.  P
žemlja, 1 dcl mleka, 3 stroki česna, majaron,      peteršilj,      sol, poper, hren. *****   P
dišeč šopek in tuhtam, kam z njim v kuhinji.      Peteršilj      še nekako najde mesto, ostala zelišča pa le  P
primer timijan, origano, majaron, bazilika,      peteršilj,      žajbelj in rožmarin).Zelišča izberemo tako,  P
pustimo, da se nekoliko osušijo. Čebulo in      peteršilj      zelo na drobno sesekljamo, prepražimo na maščobi  P
in rumeno ubili s ščepom nasekljane zelene.      Peteršilj      je v hranicah vedno prisoten.Večji del njegove  P
trikotnik gorgonzole ali 10 dag drugega sira,      peteršilj,      20 dag blitve ali špinače. *****   P
žlic krušnih drobtin, olje za cvrtje, po želji      peteršilj.      *****   P
zmešajo: vsebino skodelice, sesekljana česen in      peteršilj,      provansalske travice, sol in poper, jajca (tri  P
kuhanja pol enote kokosove moke, klinčke, alge,      peteršilj      in na lističe narezan in popražen ingver.Začinimo  P
sestavine zmešamo skupaj, dobro premešamo in dodamo      peteršilj      ter sol. Nina Stojaković   P
nasekljana zelišča (baziliko, šetraj, timijan, ožep,      peteršilj      in podobno).Maslo gladko umešamo ter primešamo  P
sme biti preveč redka. Dodamo lahko čebulo,      peteršilj,      drobnjak ali druge začimbe, sir in oreške.   P
in kuhamo četrt ure. Nato dodamo nasekljan      peteršilj      in česen (da ‐ v gobovi juhi ga vedno kuhamo  P
lovorov list, majaron, čili, poper, zeleno,      peteršilj      in prav na koncu dodala še dve jušni kocki.  P
pike: zgoščen koren, zgoščena zelena in zgoščen      peteršilj.     Brez te zelenjave pač nobena kuharica ne kuha  P
Meta, melisa, rožmarin, koromač, tropotec,      peteršilj,      kopriva, timijan, majaron, bazilika, drobnjak  P
prepražite očiščene in narezane gobe, česen ter      peteršilj.     Začinite s soljo in poprom ter zalijte z vinom  P
narezane jajčevce in korenček, solimo, dodamo      peteršilj      in zalijemo z malo vode ali zelenjavne juhe  P
prosojen! Zdaj je čas za sveži timijan, česen in      peteršilj.     Super je, če ga dodate, ko je riž steklen, tako  P
drobno razrezano čebulo. Ko porumeni, dodamo      peteršilj      in očiščene, oprane ter na kocke razrezane gobe  P
Zavoljo oči lahko mirne vesti v maso nasekljate      peteršilj.     V konkurenci bo to prineslo kak vitamin, malo  P
štiri jajca in naredi testo. Za zeleno vzemi      peteršilj,      iztisni njegov sok skozi krpo z jajci vred,  P
izpari. Potem dolijemo limonov sok, vmešamo      peteršilj,      pokrijemo kozico in kuhamo še 5 minut.Postrežemo  P
možno drobne. Olive gredo na tanke kolobarčke,      peteršilj      sesekljamo.Vse sestavine vmešamo v solatni preliv  P
Dodamo približno enako količino drobtin, česen in      peteršilj.     Ko zadiši, odstavimo in primešamo žlico naribanega  P
nekje skrival Dimitrij. On in Zoran sta kot      peteršilj      v hrani, vedno navzoča.Ni bilo vzpenjače, ki  P
počakamo, da izpari ter dodamo paradižnik,      peteršilj      in origano, rahlo posolimo in dušimo približno  P
mladih krompirjev, deset dag masla, sol, na koncu      peteršilj,      nariban sir ali pač ne. Pražen krompir s testeni  P
pomembne zdravilne rastline (česen, čebulo,      peteršilj,      timijan itd.). Ko stlačimo med liste kolikor  P
tri pametne za na kon'c: ‐ V juho nasujte      peteršilj,      če pa vaš žep premore še kaj več, boste na maslu  P
zdroba, pol žličke moke, sol, poper, liter vode,      peteršilj,      jajce. *****   P
stebelno zeleno, list ohrovta, čebulo, česen,      peteršilj      in podobno) popražimo na maščobi, močno začinimo  P
paradižnikove mezge, strok česna in sesekljan      peteršilj,      šilce konjaka, olje, sol, poper. S čopičem  P
Recept s tržnice Olupiš, potem pa česen,      peteršilj,      saj veste, sigurno ste to že delali, jaz dam  P
druge takoj na mrežo. Olupiš, potem pa česen,      peteršilj,      saj veste, sigurno ste to že delali, jaz dam  P
3.      Peteršilj      operemo, otresemo do suhega in lističe z zelenim  P
listnatem delu koriandra, ki še najbolj spominja na      peteršilj!     Dodajte dve žlici soka limete, ki še najbolj  P
zeli boste v maslo vmešali drobno nasekljan      peteršilj      in drobnjak, za karakter pa pehtran! Bel poper  P
cvetača, strok česna, sol, kumina, bazilika in      peteršilj.     Kašo, kosmiče, moko in zdrob suho prepražimo  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 39 139 239 339 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA