nova beseda iz Slovenije
kisle smetane, jajc in moke. Jensko posodo ali | pekač | namažemo z maslom in vanj izmenično nalagamo | P |
milimetrov debelo in ga previdno položimo v pomaščen | pekač | oziroma v različne oblike malih modelov.Spečemo | P |
narežemo na rezine ter položimo v namaščen | pekač. | V skodelici pripravimo preliv iz enega jajca | P |
skuhamo polento in jo ohladimo. V naoljen | pekač | naložimo najprej plast zelja, nanjo naložimo | P |
in robove čvrsto stisnemo. Žepke zložimo na | pekač | za piškote, ki smo ga obložili s papirjem za | P |
žličkama nadevamo na pomaščen in z moko potresen | pekač. | Prvih 15 minut pečemo pri 220 stopinj Celzija | P |
spletemo tri kite enake velikosti. Na pomaščen | pekač | položimo najprej eno kito (oblikujemo jo v obliki | P |
nadevom. Testo zvijemo in vložimo v dobro pomaščen | pekač. | Pustimo še malo vzhajati. | P |
debeline 7 mm. S papirjem vred ga položimo na | pekač | in v zamrzovalnik za približno eno uro.Za preliv | P |
Pečico segrejemo na 140 stopinj Celzija. | Pekač | s testom vzamemo iz zamrzovalnika, izrežemo | P |
povaljamo v sladkorju v prahu in polagamo na | pekač, | pokrit s papirjem za peko.Pečemo na srednji | P |
testa, jih oblikujemo v kroglice ter polagamo na | pekač, | pokrit s peki papirjem.V vsako kroglico naredimo | P |
na hitro oplaknemo pod tekočo hladno vodo in | pekač | namastimo z maslom.Prvo plast testa razgrnemo | P |
testa za drugi zavitek. Oba položimo v namaščen | pekač | in ju še enkrat premažemo z maslom.Pečemo ju | P |
debele rezine ter ga zložimo na večji krožnik ali | pekač. | Postavimo ga tik pod zgornjo grelno spiralo in | P |
razvaljamo centimeter debelo. Položimo ga na namaščen | pekač | in namažemo z marmelado.Nanjo potresemo prebrane | P |
narežemo na debelejše rezine. Položimo jih v | pekač. | V skledici zmešamo skuto in kislo smetano. | P |
premešamo s 1/2 dcl olivnega olja. Zelenjavo damo na | pekač | in obložimo z lovorjevim listom, svežimi vejicami | P |
Poiščemo primerno veliko nepregorno posodo ali | pekač. | Pečico segrejemo na 180 stopinj in vse dodatke | P |
koncu primešamo še kakav in čokoladne kapljice. | Pekač | obložimo s peki papirjem in nanj z žlico naložimo | P |
skupaj zavijemo v zvitek. Položimo na pomaščen | pekač | in pustimo, da vzhaja.Pečico segrejemo na 180 | P |
azpolovimo ali narežemo na krhlje oziroma na koščke. | Pekač | obložimo s papirjem za peko in nanj enakomerno | P |
sesekljanim peteršiljem, rožmarinom in baziliko. | Pekač | namastimo in kose piščanca spečemo v segreti | P |
hladne vode. Žele prelijemo v plitvo skledo ali | pekač | in pustimo, da se čez noč strdi v hladilniku | P |
dagnje pripravljene, jih napolnimo z nadevom. | Pekač | obložimo z alufolijo, da se ne prevrnejo, vanj | P |
po sredini nadevamo z nadevom in zavijemo. | Pekač | namastimo z olivnim oljem in nanj zložimo zvitke | P |
v malo olja, soli in popra. Položimo jih v | pekač | z glavo navzdol, tako da jih bomo lahko nadevali | P |
Izrežemo razne oblike. | Pekač | obložimo s peki papirjem in nanj položimo piškote | P |
olivnega olja. Priprava: Vzemite posodo (ali | pekač | ali rešetko za žar), v kateri boste pekli polovički | P |
aluminijasto folijo v ognjevarno posodo (ali | pekač | ali rešetko za žar) in pecite 30 minut v pečici | P |
nadev. Mošnjičke zložite na nizek teflonski | pekač | in rahlo premažite s preostalim maslom.Pecite | P |
Paprike operemo, osušimo in cele tesno zložimo na | pekač. | Pečemo jih pri 180C, dokler kožica ne odstopi | P |
svežo baziliko, malo olivnega olja in maščobo za | pekač. | Priprava: Zavremo vodo (pet skodelic), ki smo | P |
operemo in narežemo na debelejše kolobarje. Na | pekač | položimo peki papir, na katerega drugega ob | P |
model, dolžine 25 cm). Priprava: Pravokoten | pekač | namastimo, ga potresemo z mandlji in postavimo | P |
Pečico segrejemo na 120 stopinj Celzija. | Pekač | obložimo s papirjem za peko in nanj razporedimo | P |
pomarančni sok in jih drugega za drugim zlagamo v | pekač, | tako da prekrijemo dno.Polovico jagodnega maskarpone | P |
Pecite 15 minut. Vzemite | pekač | iz pečice, rebrca obrnite in pecite še 15 minut | P |
Priprava: Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. | Pekač | ali model za pite namažemo z žličko olivnega | P |
valjarjem zmeljemo v drobtine in z njimi potresemo | pekač. | Sveži sir, sladkor, skuto, kakav, moko, vaniljo | P |
mešalniku in na koncu dodamo jajce. Maso zvrnemo v | pekač | in na 175 stopinjah Celzija pečemo 60 minut | P |
segrejemo na 210 stopinj Celzija. Sladkor vsujemo v | pekač | za torte (najbolje v glinenega) in ga na vroči | P |
stopljenega masla, 3 žlice drobtin, maščobo za | pekač, | rumenjak, 3 žlice mleka in 2 žlici sezamovih | P |
pomočjo cunje tesno zvijemo in položimo v namaščen | pekač. | Mleko stepemo z rumenjakom, z njim namažemo zavitek | P |
namažemo palačinke in jih polagamo v namaščen | pekač | tesno drugo ob drugo.Pečemo v segreti pečici | P |
vročem olju, da porjavi, nato ga damo v kozico ( | pekač) | , prilijemo malo juhe, dodamo zelišča in lahko | P |
vročem olju in jo začinimo. Ribico položimo v | pekač | ter jo še 15 minut pečemo v pečici pri temperaturi | P |
pa izkoščičimo in narežemo na drobne kose. | Pekač | pomastimo z maslom in nanj položimo prvo plast | P |
olupimo in vse narežemo na rezine. Na namaščen | pekač | najprej naložimo krompir, nanj zelenjavo, potresemo | P |
Dve tretjini krompirja položimo v namaščen | pekač | za narastke, po krompirju porazdelimo meso in | P |
narežemo na tanke rezine. Položimo jih v namaščen | pekač, | posolimo, popopramo in potresemo z nasekljanim | P |
pripravljeno, ko se sveti in se lepo loči od žlice. | Pekač | obložimo s peki papirjem in potresemo z žlico | P |
sladkorja. Testo nadevamo v dresirno vrečko in na | pekač | nabrizgamo kupčke v velikosti žogic za namizni | P |
Sneg primešamo masi s skuto in jo vlijemo v | pekač, | ki smo ga obložili s papirjem za peko.Pečemo | P |
175 stopinjah Celzija 45 minut. Po 25 minutah | pekač | pokrijemo s papirjem.Pomarančo operemo, olupimo | P |
prepražimo na maslu. Z maslom namastimo lončeni | pekač | in na dno razporedimo tretjino sira, ki smo | P |
testo, ki ga lepo oblikovano želimo spraviti v | pekač, | a še vedno vztrajno vzhaja ... Jon in Marco ocenjujeta | P |
vina, da postane testo čvrsto. Stresite ga v | pekač, | velik 30 x 45 cm, in enakomerno porazdelite | P |
stoletij se je uveljavil tudi okrogel lončeni | pekač | s središčnim tulcem, ki je izdelavo privedel | P |
drugega poleg drugega v namaščen štirioglat | pekač. | Tem poticam pogosto pravijo tudi štruklji. | P |
ter oblačila. Okrašene piškote preložimo na | pekač | in jih pečemo 15 do 20 minut, da postanejo zlato | P |
dele. Spletemo kito in jo zvijemo na pomaščen | pekač. | Če je prezahtevno, lahko še vedno preoblikujemo | P |
vanilja, 60 g mletih orehov, maslo in drobtine za | pekač. | Za testo zmešamo moko, zdrob, sladkor, pecilni | P |
Pečico vključimo na 180 stopinj. Manjši okrogel | pekač, | premera cca 22 cm, namažemo z maslom in posujemo | P |
ovčjega sira ter soli in popra. Zavitke položite v | pekač, | ki ste ga obložili z namaščenim peki papirjem | P |
šopek peteršilja. Mešanico položite na naoljen | pekač | in nanjo razporedite 1 kg očiščenih filetov | P |
Sestavine se zato najprej pripravijo, stehtajo, | pekač | namasti z maslom ali ghijem (dobro namažemo | P |
tako uporaben manjši, vendar nekoliko višji | pekač. | Narastek je najboljši zelo vroč. | P |
sestavine rahlo navlažijo. Potrebujemo poseben | pekač | z vdolbinicami.Alternativa so papirnate posodice | P |
posodice za peko, ki jih zložimo v običajen | pekač. | Nekateri recepti priporočajo celo, da v pekač | P |
pekač. Nekateri recepti priporočajo celo, da v | pekač | vdolbinicami položimo še papirnate koške, kar | P |
1 dcl vode, 25 dag bele moke, 3 dag masla za | pekač. | Dobro pregnetenemu maslu dodamo sladkor, spet | P |
dodamo še malo moke, vse dobro pregnetemo, damo v | pekač, | * pomaščen z maslom, in pečemo 40 minut pri 180 | P |
drobtinami. Nato testo enakomerno razdelimo v | pekač. | Pečemo približno 1 uro, in ko je kruh pečen, | P |
Krap s smetano in rižem Na | pekač | položite očiščenega, popopranega in posoljenega | P |
lupinico. Z žlico oblikujemo kupčke na pomaščen | pekač | in spečemo. P. S.: | P |
bolj rahlo zmešaš, potem pa godljo zliješ v | pekač, | da dobiš dva centimetra debelo plast. Ne razumem | P |
Ne razumem pečenja. Piše, da | pekač | postaviš v tople kraje, na 190 stopinj. Tukaj | P |
Zemlja je bila očitno res dodobra ohlajena. | Pekač | pustiš v toplih krajih kakih dvajset minut, | P |
testo, ga namaže z nadevom, zvije in položi v | pekač. | Mimogrede mi Petrova življenjska sopotnica Matea | P |
cm dolge trakove ter jih zložimo na namaščen | pekač, | ne da bi se dotikali.Pečico ogrejemo na 200 | P |
Pečena ovčetina Na naoljeni | pekač | položite 2 kilograma ovčjih beder, posutih s | P |
sploh ni olupil. Postavil jih je v lončeni | pekač | za narastke, jih prelil z deviškim oljem in | P |
za narastke, jih prelil z deviškim oljem in | pekač | potisnil v tople kraje.»Dobre pol ure, na 160 | P |
kar z rokami dobro premešamo in stresemo na | pekač. | Zadeva naj roma v tople kraje (pečico ogreto | P |
marinirane meske. Odpremo pečico, ji odtujimo | pekač | in ga postavimo na ognjevarno površino.Hrustljavo | P |
zelenjavo enakomerno posujemo s piščančki in | pekač | še za dobrih deset minut lansiramo v pečico | P |
Sledi finale. | Pekač | spet vzamemo iz pečice, odložimo na pult in | P |
narezanega česna. Meso položite na namaščen | pekač | skupaj s krompirjem in v vroči pečici dobro | P |
sladkanimi borovnicami. Zlagamo jih v pomaščen | pekač | tako, da ga zapolnimo.Za preliv segrejemo mleko | P |
enakomerno pečena. Lepo štručko postavimo v naoljen | pekač, | in sicer s šivom (ki največkrat ostane, ko zatiskamo | P |
24 cm namažemo z maslom, najlaže s čopičem. | Pekač | še pomokamo, odvečno moko pa iztresemo.Čokolado | P |
čokolado. Pol svetlega biskvitnega testa vlijemo v | pekač | in poravnamo.Čez naložimo čokoladno testo, nato | P |
in solimo ter vse skupaj predenemo v pomaščen | pekač. | Na vrhu potresemo še z naribanim dimljenim sirom | P |
mešanju postala kašasta. Z njo so napolnili | pekač, | ki so ga prej namazali z raztopljenim maslom | P |
rdečim vincem. Čez čas jih je prestavila v | pekač | ter jih obložila z brusnicami in posula s finim | P |
žličko vegete. Testo vlijemo v dobro namaščen | pekač, | ga lepo zravnamo, po vrhu pa zložimo piščančje | P |
Zlijemo jo v skledo z moko in premešamo. | Pekač | z jamicami napolnimo in mafine potresemo s sezamovimi | P |
lonec, v katerem se je kuhalo uho, na pečici pa | pekač | s kosom surovega mesa, v katero je bila zabodena | P |
njim prekrijete prvega ter daste v namaščen | pekač. | Robove pritisnete z vilico. | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |