nova beseda iz Slovenije
kilogramov margarine ter večje količine moke, | paradižnikove | mezge, sladkorja in še česa.Kapitalen plen, | D |
za kosilo omenjajo zeleno solato, nekakšne | paradižnikove | sokove in podobno!Hm, očitno bomo hujšali po | D |
so na pesku postavili vse, od predelovalnic | paradižnikove | mezge in šivalnic suknjičev do tovarn avtomobilov | D |
prostoru. Medtem je že znano, da poškodovane | paradižnikove | sadike odpošiljajo vonjave, da bi svoje sosede | D |
je bil dan na trg po nižji ceni kot običajne | paradižnikove | mezge in so ga ljudje morda res kupovali zaradi | D |
česna in jušne zelenjave, prav tako ne dodamo | paradižnikove | mezge,« se trudi Berta Grmek, da bi tudi ljubiteljski | D |
J. Heinz, ki je najbolj znano po proizvodnji | paradižnikove | omake (kečap), napoveduje val odpuščanja delovne | D |
Varšavo, povezanih z izvozom koruze in neprave | paradižnikove | mezge madžarskega porekla na Poljsko ter tamkajšnjih | D |
točke sporne. V rastlinjaku so se bohotile | paradižnikove | sadike.Skozi odprta vrata so brenčeče letale | D |
stebrov gospodarstva, ki so trgovali z vsem, od | paradižnikove | juhe do čezoceank, spravilo na kolena.Vrednost | D |
V supermarketih so tri leta kupovali znamko | paradižnikove | mezge iz gensko spremenjenih sadežev.»Nikoli | D |
preko Avstrije seveda. No in oprašuje njegove | paradižnikove | nasade.In to je tudi komercialno pomembno. | G |
olje je odlično za najrazličnejše testenine, | paradižnikove | solate in na žaru pečeno solato.V 1/2 litra | P |
samo razpolovljene šalotke in veliko žlico | paradižnikove | mezge prepražite v pečici, da dobijo temno skoraj | P |
Omako lahko hranimo v shrambi do naslednje | paradižnikove | sezone, vendar jo menda porabimo že prej. Sveže | P |
tednov vsak dan pojedlo po dve do tri žlice | paradižnikove | omake, zmešane z oljčnim oljem.Njihova občutljivost | P |
olivnem olju zmešati pol konzerve italijanske | paradižnikove | mezge, primešati nastrgan parmezan ter drobno | P |
2 paradižnika, narezana na kocke ali 1 dcl | paradižnikove | omake 1 žličko bazilike | P |
0,5 dcl sojine omake 0,5 dcl | paradižnikove | paste 4 kockice vegetarijanske zelenjavne juhe | P |
ali vloženega narezanega paradižnika 1 tubo | paradižnikove | mezge 1 žlico suhega origana | P |
Irena iz Ljubljane Kuhanje | paradižnikove | mezge Mezgo kuham iz zelo zrelega paradižnika | P |
učinkovit ukrep ob prvem pojavu napada glivice | paradižnikove | plesni, črne pegavosti in žametne pegavosti | P |
ODGOVORI Kuhanje | paradižnikove | mezge Paradižniku na spodnji strani z nožem | P |
Anica iz Notranjih Goric Kuhanje | paradižnikove | mezge Kako naj skuham paradižnikovo mezgo, | P |
ameriškega kapitalizma. Henry Heinz je svoj imperij | paradižnikove | omake rodil v domači kuhinji, Walta Disneyja | P |
nasekam. S sesekljano jušno zelenjavo in malo | paradižnikove | mezge jih močno popražim, zalijem z rdečim vinom | P |
česen, por...), po kakšni minuti dodamo malo | paradižnikove | mezge in žlico kisa ter pokuhamo, da ni več | P |
uporabljam čili, še najraje cel. Za omake, od | paradižnikove | do mesnih ‐ a tudi goveji juhi ga dodam ‐ se | P |
popečeš pod grelcem, dodaš jušno zelenjavo in malo | paradižnikove | mezge, zaliješ z vodo ali juho in kuhaš več | P |
po prvem soprogu senatorju dedinja imperija | paradižnikove | omake, je na koncu morala na predvolilne shode | P |
zadovoljila vse. Okusno, osvežujoče (zaradi dobre | paradižnikove | omake), prijetno hrustljavo (lepo pečeni kalamari | P |
500 g svinjskega jezika, 400 g jurčkov, žlico | paradižnikove | mezge, vejico rožmarina, lovorjev list, 4 stroke | P |
rdečega vina (merlota ali refoška), 0,10 dag | paradižnikove | mezge, poper, sol, šetraj, peteršilj. Čebulo | P |
evra), kjer smo sicer posumili na dodajanje | paradižnikove | mezge. Kogl, Mea Culpa rumeni muškat 2005 | P |
podvig: več kot 500 kilogramov moke, 250 litrov | paradižnikove | omake in 350 kilogramov mocarele. Italijani | P |
dondole) so vse dehtele od svežine in nežne | paradižnikove | omake, bomba okusov pa je bila na lesenem nabodalcu | P |
čebule, 40 g korenja, 40 g stebelne zelene, 40 g | paradižnikove | mezge, 2 dcl temnega divjačinskega fonda, dcl | P |
ognjeno olje, žličko sladke paprike v prahu, žlico | paradižnikove | mezge, 4 dag sojinega mesa. Priprava : Čebulo | P |
paprik, 300 g kuhane leče, l že pripravljene | paradižnikove | omake (iz kozarca), 300 g polnomastne nepasirane | P |
olja, 500 g mešanega sesekljanega mesa, 50 g | paradižnikove | mezge, 125 ml suhega belega vina (nadomestimo | P |
čebulo ter olupljen in sesekljan česen. Dodamo | paradižnikove | pelate, premešamo in počasi kuhamo deset minut | P |
Na hitro prepražimo, da postekleni. Dodamo | paradižnikove | pelate, ščepec sladkorja, premešamo in dodamo | P |
malo prepražimo in dodamo še na koščke narezane | paradižnikove | pelate ter lovorjev list.Primešamo riž in zalijemo | P |
karijeve paste, 1 l zelenjavne juhe, 2 žlici | paradižnikove | mezge, 3 žlice mangovega čatnija, sol, 8 jajc | P |
šampinjonov (če so preveliki, jih prepolovimo), žlico | paradižnikove | mezge, 0,5 l rdečega vina, 3 dcl goveje juhe | P |
polovico paprike, manjšo bučko, nekaj žlic | paradižnikove | mezge, približno 15 dag naribanega poltrdega | P |
ker imajo testenine rade družbo, še modrost: | paradižnikove | omake se družijo z vsemi testeninami, dolgi | P |
por, žlico masla, žlico olivnega olja, žličko | paradižnikove | mezge, žlico mletega karija, 400 ml čiste zelenjavne | P |
so v naslednjih desetih letih z novo linijo | paradižnikove | omake za špagete zaslužili 600 milijonov dolarjev | P |
srajcami v barvi jajčne omlete in suknjiči v barvi | paradižnikove | omake.Medtem ko so bili Hrvati športni v že | P |
najine kuharije in moti pozornost pri mešanju | paradižnikove | omake. Tolaživa se, da sva jo še dobro odnesla | P |
Črne testenine z morskimi sadeži V 1 l | paradižnikove | omake stresite 2 kg morskih sadežev (različnih | P |
Za omako: 2 dag olja, dag sladkorja, 6 dag | paradižnikove | mezge, 35‐40 dag svežih paradižnikov, feferon | P |
sesekljano čebulo in 5 strokov česna. Dodajte l | paradižnikove | omake, in ko nastane gosta omaka, stresite v | P |
potem pa jih položite v globoko posodo s l | paradižnikove | omake, dolijte 1 dcl belega vina, posolite, | P |
Stahl se strinja: »Kdo pa lahko poje pol tube | paradižnikove | mezge ali šest svežih paradižnikov na dan?« | P |
kilograma korenja, srednje velik jajčevec, pol litra | paradižnikove | omake, domači sir (recept zanj smo opisali v | P |
skladišča v Radomljah ukradli za 10.000 evrov | paradižnikove | mezge, oljčnega olja, moke, sladkorja Domžale | P |
strok ali dva česna, malo peteršilja, nekaj žlic | paradižnikove | mezge, eko limona.Gobe pregledamo, odstranimo | P |
pršuta in rezino sira ter premažemo z žlico | paradižnikove | omake.Nato obložene zrezke potresemo še s parmezanom | P |
razrežite na kose in dajte v posodo skupaj z 1 l | paradižnikove | omake.Zalijte z 1 dcl proška in 1 dcl vina ter | P |
odvečno juho prihranimo, in vmešamo žlico ali dve | paradižnikove | omake.Testenine skuhamo obvezno al dente, ostati | P |
400 g špagetov, 400 g lisičk, zvrhana žlica | paradižnikove | mezge, strok česna in sesekljan peteršilj, šilce | P |
Rastlinojedi za mizo Korenček je obvezna sestavina | paradižnikove | juhe, saj jo zgosti in ji da sladek okus O | P |
vegetarijanskih jedi. Korenček je obvezna sestavina | paradižnikove | juhe, saj jo zgosti in ji da sladek okus.Če | P |
treba dodati pol žličke sladkorja. Kuhanje | paradižnikove | juhe je meditativna zadeva; lepo počasi in z | P |
posodo. Dodali so nekaj brinjevih jagod, malce | paradižnikove | mezge, rožmarin in žajbelj, poper in kanček | P |
znanosti tri mesece vsak dan použili štiri žlice | paradižnikove | omake.Ko so jih pozneje izpostavili UV-žarkom | P |
rdeči madeži. Za te se je izkazalo, da so od | paradižnikove | omake. »Nobenega poslovilnega pisma ni, nobenega | P |
milijonov tabletk, skritih v 3000 pločevinkah | paradižnikove | mezge, je v Melbourne priplulo z italijansko | P |
pločevinkah, in sicer namesto prvovrstne italijanske | paradižnikove | mezge. V Italiji, Evropi, Severni Ameriki, | P |
majhna konzerva vloženih paradižnikov + 1 žlica | paradižnikove | mezge + 3 osminke litra mesne juhe iz kocke | P |
česna, žlico sesekljanega peteršilja, 2 dcl | paradižnikove | mezge, žlico konjaka, olje in začimbe. Špagete | P |
Za 4 osebe Sestavine za oblogo: 3 dcl | paradižnikove | omake + 15 dag ribanega sira za pico + 1 jajčevec | P |
belega sira feta + 10 dag dimljenega sira + 3 dcl | paradižnikove | omake + posušeni origano Sestavine za svežo | P |
Za 4 osebe Sestavine za oblogo: 3 dcl | paradižnikove | omake + 15 dag ribanega sira za pico + 20 dag | P |
puranje zrezke, zraven pa pripravite skledo | paradižnikove | solate s čebulo in papriko. Popoldanska malica | P |
vašem okusu. K piščancu si pripravite skodelo | paradižnikove | solate s čisto malo olivnega olja. Za popoldansko | P |
kuhan krompir. Za malico pojejte skodelico | paradižnikove | solate ali kislo zelje s fižolom.Za večerjo | P |
kuha kakšnih deset minut. Nato dodamo dve žlici | paradižnikove | mezge in dobro premešamo.Spet kuhamo kakšnih | P |
dodamo lovorov list, dva ščepca majarona, žlico | paradižnikove | mezge in žličko začimbnega posipa.Kuhamo, dokler | P |
gorčice, lovorov list, malo timijana in žlico | paradižnikove | mezge. Kuhamo pol ure na slabem ognju. | P |
z vodo, dodamo jušno kocko, tri velike žlice | paradižnikove | mezge in na koncu še nekaj rezancev, če nam | P |
pripravljeno naravnost za v usta. Potem popecite | paradižnikove | rezine, malo posolite in dodajte jajca, eno | P |
paradižnikov * pol litra pomarančnega soka * 1 žlička | paradižnikove | mezge * sol * poper * 2 žlički sladkorja * 1 | P |
olja, 200 g narezanega paradižnika, 1 žlica | paradižnikove | mezge, sladka paprika, sladkor, muškatni orešček | P |
paradižnikov * 4 puranji zrezki (po 180 g) * 120 ml | paradižnikove | omake za pico * sol * poper * 8 kolesc salame | P |
češnjevec) + pločevinke koruze + 1 žlica | paradižnikove | mezge + 100 ml jušne osnove + 50 g spasiranih | P |
štiri korenčke, pet žlic majoneze, 2 žlici goste | paradižnikove | mezge, kis od vloženih kumaric in začimbe. | P |
zrezan korenček. Dušimo deset minut, dodamo žlico | paradižnikove | mezge, ščepec majarona, ščepec bazilike, sol | P |
korenino, na kvadratke zrezano papriko, pol žlice | paradižnikove | mezge, nekaj brinovih jagod, lovorov list in | P |
pripravljeno kvašeno testo za pico (800 g) * 4 žlice | paradižnikove | omake za pico * 500 g brokolija * 4 paradižniki | P |
razvaljamo v okroglo ploščo in premažemo z žlico | paradižnikove | omake.Plošče testa zložimo na dva pekača, prekrita | P |
spečemo pico, ki ni samo zelenjavna: na podlago iz | paradižnikove | omake damo najprej rezine šunke, nato pa še | P |
žlicah olja, nato dodamo zrezano repo , žlico | paradižnikove | mezge, žličko gorčice, žličko majarona in nekaj | P |
sladke paprike, žličko majarona in dve žlički | paradižnikove | mezge.Premešamo, prilijemo pol litra vode in | P |
smetane + 20 g naribanega sira parmezana + 60 g | paradižnikove | mezge + 0,5 dl kraškega terana + olivno olje | P |
načrtovanega posla in, kot da bi iztisnil tubo | paradižnikove | mezge, masleno nacedil svoj hvalospev, v katerem | P |
uporabljamo vsak dan, pa četudi je to le pločevinka | paradižnikove | mezge ali pa avto, brez katerega si dandanes | P |
se je zažrl v kruh, napojen s sokovi mesa in | paradižnikove | omake. Tako preprosto, tako poceni in tak nor | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |