nova beseda iz Slovenije

paradižnikove (23-122)


kilogramov margarine ter večje količine moke,      paradižnikove      mezge, sladkorja in še česa.Kapitalen plen,  D
za kosilo omenjajo zeleno solato, nekakšne      paradižnikove      sokove in podobno!Hm, očitno bomo hujšali po  D
so na pesku postavili vse, od predelovalnic      paradižnikove      mezge in šivalnic suknjičev do tovarn avtomobilov  D
prostoru. Medtem je že znano, da poškodovane      paradižnikove      sadike odpošiljajo vonjave, da bi svoje sosede  D
je bil dan na trg po nižji ceni kot običajne      paradižnikove      mezge in so ga ljudje morda res kupovali zaradi  D
česna in jušne zelenjave, prav tako ne dodamo      paradižnikove      mezge,« se trudi Berta Grmek, da bi tudi ljubiteljski  D
J. Heinz, ki je najbolj znano po proizvodnji      paradižnikove      omake (kečap), napoveduje val odpuščanja delovne  D
Varšavo, povezanih z izvozom koruze in neprave      paradižnikove      mezge madžarskega porekla na Poljsko ter tamkajšnjih  D
točke sporne. V rastlinjaku so se bohotile      paradižnikove      sadike.Skozi odprta vrata so brenčeče letale  D
stebrov gospodarstva, ki so trgovali z vsem, od      paradižnikove      juhe do čezoceank, spravilo na kolena.Vrednost  D
V supermarketih so tri leta kupovali znamko      paradižnikove      mezge iz gensko spremenjenih sadežev.»Nikoli  D
preko Avstrije seveda. No in oprašuje njegove      paradižnikove      nasade.In to je tudi komercialno pomembno.   G
olje je odlično za najrazličnejše testenine,      paradižnikove      solate in na žaru pečeno solato.V 1/2 litra  P
samo razpolovljene šalotke in veliko žlico      paradižnikove      mezge prepražite v pečici, da dobijo temno skoraj  P
Omako lahko hranimo v shrambi do naslednje      paradižnikove      sezone, vendar jo menda porabimo že prej. Sveže  P
tednov vsak dan pojedlo po dve do tri žlice      paradižnikove      omake, zmešane z oljčnim oljem.Njihova občutljivost  P
olivnem olju zmešati pol konzerve italijanske      paradižnikove      mezge, primešati nastrgan parmezan ter drobno  P
2 paradižnika, narezana na kocke ali 1 dcl      paradižnikove      omake 1 žličko bazilike   P
0,5 dcl sojine omake 0,5 dcl      paradižnikove      paste 4 kockice vegetarijanske zelenjavne juhe  P
ali vloženega narezanega paradižnika 1 tubo      paradižnikove      mezge 1 žlico suhega origana   P
Irena iz Ljubljane Kuhanje      paradižnikove      mezge Mezgo kuham iz zelo zrelega paradižnika  P
učinkovit ukrep ob prvem pojavu napada glivice      paradižnikove      plesni, črne pegavosti in žametne pegavosti  P
ODGOVORI Kuhanje      paradižnikove      mezge Paradižniku na spodnji strani z nožem  P
Anica iz Notranjih Goric Kuhanje      paradižnikove      mezge Kako naj skuham paradižnikovo mezgo,  P
ameriškega kapitalizma. Henry Heinz je svoj imperij      paradižnikove      omake rodil v domači kuhinji, Walta Disneyja  P
nasekam. S sesekljano jušno zelenjavo in malo      paradižnikove      mezge jih močno popražim, zalijem z rdečim vinom  P
česen, por...), po kakšni minuti dodamo malo      paradižnikove      mezge in žlico kisa ter pokuhamo, da ni več  P
uporabljam čili, še najraje cel. Za omake, od      paradižnikove      do mesnih ‐ a tudi goveji juhi ga dodam ‐ se  P
popečeš pod grelcem, dodaš jušno zelenjavo in malo      paradižnikove      mezge, zaliješ z vodo ali juho in kuhaš več  P
po prvem soprogu senatorju dedinja imperija      paradižnikove      omake, je na koncu morala na predvolilne shode  P
zadovoljila vse. Okusno, osvežujoče (zaradi dobre      paradižnikove      omake), prijetno hrustljavo (lepo pečeni kalamari  P
500 g svinjskega jezika, 400 g jurčkov, žlico      paradižnikove      mezge, vejico rožmarina, lovorjev list, 4 stroke  P
rdečega vina (merlota ali refoška), 0,10 dag      paradižnikove      mezge, poper, sol, šetraj, peteršilj. Čebulo  P
evra), kjer smo sicer posumili na dodajanje      paradižnikove      mezge. Kogl, Mea Culpa rumeni muškat 2005   P
podvig: več kot 500 kilogramov moke, 250 litrov      paradižnikove      omake in 350 kilogramov mocarele. Italijani  P
dondole) so vse dehtele od svežine in nežne      paradižnikove      omake, bomba okusov pa je bila na lesenem nabodalcu  P
čebule, 40 g korenja, 40 g stebelne zelene, 40 g      paradižnikove      mezge, 2 dcl temnega divjačinskega fonda, dcl  P
ognjeno olje, žličko sladke paprike v prahu, žlico      paradižnikove      mezge, 4 dag sojinega mesa. Priprava : Čebulo  P
paprik, 300 g kuhane leče, l že pripravljene      paradižnikove      omake (iz kozarca), 300 g polnomastne nepasirane  P
olja, 500 g mešanega sesekljanega mesa, 50 g      paradižnikove      mezge, 125 ml suhega belega vina (nadomestimo  P
čebulo ter olupljen in sesekljan česen. Dodamo      paradižnikove      pelate, premešamo in počasi kuhamo deset minut  P
Na hitro prepražimo, da postekleni. Dodamo      paradižnikove      pelate, ščepec sladkorja, premešamo in dodamo  P
malo prepražimo in dodamo še na koščke narezane      paradižnikove      pelate ter lovorjev list.Primešamo riž in zalijemo  P
karijeve paste, 1 l zelenjavne juhe, 2 žlici      paradižnikove      mezge, 3 žlice mangovega čatnija, sol, 8 jajc  P
šampinjonov (če so preveliki, jih prepolovimo), žlico      paradižnikove      mezge, 0,5 l rdečega vina, 3 dcl goveje juhe  P
polovico paprike, manjšo bučko, nekaj žlic      paradižnikove      mezge, približno 15 dag naribanega poltrdega  P
ker imajo testenine rade družbo, še modrost:      paradižnikove      omake se družijo z vsemi testeninami, dolgi  P
por, žlico masla, žlico olivnega olja, žličko      paradižnikove      mezge, žlico mletega karija, 400 ml čiste zelenjavne  P
so v naslednjih desetih letih z novo linijo      paradižnikove      omake za špagete zaslužili 600 milijonov dolarjev  P
srajcami v barvi jajčne omlete in suknjiči v barvi      paradižnikove      omake.Medtem ko so bili Hrvati športni v že  P
najine kuharije in moti pozornost pri mešanju      paradižnikove      omake. Tolaživa se, da sva jo še dobro odnesla  P
Črne testenine z morskimi sadeži V 1 l      paradižnikove      omake stresite 2 kg morskih sadežev (različnih  P
Za omako: 2 dag olja, dag sladkorja, 6 dag      paradižnikove      mezge, 35‐40 dag svežih paradižnikov, feferon  P
sesekljano čebulo in 5 strokov česna. Dodajte l      paradižnikove      omake, in ko nastane gosta omaka, stresite v  P
potem pa jih položite v globoko posodo s l      paradižnikove      omake, dolijte 1 dcl belega vina, posolite,  P
Stahl se strinja: »Kdo pa lahko poje pol tube      paradižnikove      mezge ali šest svežih paradižnikov na dan?«  P
kilograma korenja, srednje velik jajčevec, pol litra      paradižnikove      omake, domači sir (recept zanj smo opisali v  P
skladišča v Radomljah ukradli za 10.000 evrov      paradižnikove      mezge, oljčnega olja, moke, sladkorja Domžale  P
strok ali dva česna, malo peteršilja, nekaj žlic      paradižnikove      mezge, eko limona.Gobe pregledamo, odstranimo  P
pršuta in rezino sira ter premažemo z žlico      paradižnikove      omake.Nato obložene zrezke potresemo še s parmezanom  P
razrežite na kose in dajte v posodo skupaj z 1 l      paradižnikove      omake.Zalijte z 1 dcl proška in 1 dcl vina ter  P
odvečno juho prihranimo, in vmešamo žlico ali dve      paradižnikove      omake.Testenine skuhamo obvezno al dente, ostati  P
400 g špagetov, 400 g lisičk, zvrhana žlica      paradižnikove      mezge, strok česna in sesekljan peteršilj, šilce  P
Rastlinojedi za mizo Korenček je obvezna sestavina      paradižnikove      juhe, saj jo zgosti in ji da sladek okus O  P
vegetarijanskih jedi. Korenček je obvezna sestavina      paradižnikove      juhe, saj jo zgosti in ji da sladek okus.Če  P
treba dodati pol žličke sladkorja. Kuhanje      paradižnikove      juhe je meditativna zadeva; lepo počasi in z  P
posodo. Dodali so nekaj brinjevih jagod, malce      paradižnikove      mezge, rožmarin in žajbelj, poper in kanček  P
znanosti tri mesece vsak dan použili štiri žlice      paradižnikove      omake.Ko so jih pozneje izpostavili UV-žarkom  P
rdeči madeži. Za te se je izkazalo, da so od      paradižnikove      omake. »Nobenega poslovilnega pisma ni, nobenega  P
milijonov tabletk, skritih v 3000 pločevinkah      paradižnikove      mezge, je v Melbourne priplulo z italijansko  P
pločevinkah, in sicer namesto prvovrstne italijanske      paradižnikove      mezge. V Italiji, Evropi, Severni Ameriki,  P
majhna konzerva vloženih paradižnikov + 1 žlica      paradižnikove      mezge + 3 osminke litra mesne juhe iz kocke  P
česna, žlico sesekljanega peteršilja, 2 dcl      paradižnikove      mezge, žlico konjaka, olje in začimbe. Špagete  P
Za 4 osebe Sestavine za oblogo: 3 dcl      paradižnikove      omake + 15 dag ribanega sira za pico + 1 jajčevec  P
belega sira feta + 10 dag dimljenega sira + 3 dcl      paradižnikove      omake + posušeni origano Sestavine za svežo  P
Za 4 osebe Sestavine za oblogo: 3 dcl      paradižnikove      omake + 15 dag ribanega sira za pico + 20 dag  P
puranje zrezke, zraven pa pripravite skledo      paradižnikove      solate s čebulo in papriko. Popoldanska malica  P
vašem okusu. K piščancu si pripravite skodelo      paradižnikove      solate s čisto malo olivnega olja. Za popoldansko  P
kuhan krompir. Za malico pojejte skodelico      paradižnikove      solate ali kislo zelje s fižolom.Za večerjo  P
kuha kakšnih deset minut. Nato dodamo dve žlici      paradižnikove      mezge in dobro premešamo.Spet kuhamo kakšnih  P
dodamo lovorov list, dva ščepca majarona, žlico      paradižnikove      mezge in žličko začimbnega posipa.Kuhamo, dokler  P
gorčice, lovorov list, malo timijana in žlico      paradižnikove      mezge. Kuhamo pol ure na slabem ognju.   P
z vodo, dodamo jušno kocko, tri velike žlice      paradižnikove      mezge in na koncu še nekaj rezancev, če nam  P
pripravljeno naravnost za v usta. Potem popecite      paradižnikove      rezine, malo posolite in dodajte jajca, eno  P
paradižnikov * pol litra pomarančnega soka * 1 žlička      paradižnikove      mezge * sol * poper * 2 žlički sladkorja * 1  P
olja, 200 g narezanega paradižnika, 1 žlica      paradižnikove      mezge, sladka paprika, sladkor, muškatni orešček  P
paradižnikov * 4 puranji zrezki (po 180 g) * 120 ml      paradižnikove      omake za pico * sol * poper * 8 kolesc salame  P
češnjevec) + pločevinke koruze + 1 žlica      paradižnikove      mezge + 100 ml jušne osnove + 50 g spasiranih  P
štiri korenčke, pet žlic majoneze, 2 žlici goste      paradižnikove      mezge, kis od vloženih kumaric in začimbe.   P
zrezan korenček. Dušimo deset minut, dodamo žlico      paradižnikove      mezge, ščepec majarona, ščepec bazilike, sol  P
korenino, na kvadratke zrezano papriko, pol žlice      paradižnikove      mezge, nekaj brinovih jagod, lovorov list in  P
pripravljeno kvašeno testo za pico (800 g) * 4 žlice      paradižnikove      omake za pico * 500 g brokolija * 4 paradižniki  P
razvaljamo v okroglo ploščo in premažemo z žlico      paradižnikove      omake.Plošče testa zložimo na dva pekača, prekrita  P
spečemo pico, ki ni samo zelenjavna: na podlago iz      paradižnikove      omake damo najprej rezine šunke, nato pa še  P
žlicah olja, nato dodamo zrezano repo , žlico      paradižnikove      mezge, žličko gorčice, žličko majarona in nekaj  P
sladke paprike, žličko majarona in dve žlički      paradižnikove      mezge.Premešamo, prilijemo pol litra vode in  P
smetane + 20 g naribanega sira parmezana + 60 g      paradižnikove      mezge + 0,5 dl kraškega terana + olivno olje  P
načrtovanega posla in, kot da bi iztisnil tubo      paradižnikove      mezge, masleno nacedil svoj hvalospev, v katerem  P
uporabljamo vsak dan, pa četudi je to le pločevinka      paradižnikove      mezge ali pa avto, brez katerega si dandanes  P
se je zažrl v kruh, napojen s sokovi mesa in      paradižnikove      omake. Tako preprosto, tako poceni in tak nor  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 23



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA