nova beseda iz Slovenije

papriko (201-300)


pustila zelo medel vtis, saj smo čutili samo      papriko      v vlogi dodatka.Prekajena mečarica je bila   P
artičoko, cikorijo, česen, peteršilj, por, rdečo      papriko,      sladki krompir, pastinak, buče, brokoli, špinačo  P
kolobarje. Vmešamo jih med lečo, dodamo sladko      papriko,      origano in sol ter kuhamo še kakšne tri minute  P
po barvah: združimo vitaminsko bogato rdečo      papriko      z zelenim brokolijem in belo cvetačo.Tudi začimbe  P
hladno iztisnjenega olivnega olja, majhno čili      papriko      ali kavno žličko čilija v prahu. Priprava:  P
oljem in začinimo z drobno sesekljano svežo čili      papriko      (ali kavno žličko čilija v prahu). Pikantna  P
iztisnjenega bučnega olja, eno manjšo sesekljano čili      papriko      ali žličke čilija v prahu, sol, poper. Priprav  P
posujte z drobno narezano svežo rumeno ali rdečo      papriko.     Skratka, izogibajte se kuhanju in pečenju, k  P
maščobi. Opečenemu mesu dodamo mleto sladko      papriko.     Ko paprika nekoliko potemni, dodamo na kocke  P
ali pšeničnim polnovrednim kruhom. Z rdečo      papriko      in lanenim semenom Potrebujemo: 500 g špargljev  P
voljne dele narežemo na polcentimetrske kose.      Papriko      operemo in narežemo na ozke trakove, čebulo  P
Priprava : Na maščobi prepražimo na kocke narezano      papriko,      sesekljan česen in piro ter zalijemo z zelenjavno  P
Priprava : Čebulo prepražimo, dodamo česen,      papriko      v prahu in paradižnikovo mezgo.Zalijemo z zelenjavno  P
stročjega fižola, 12 kaprinih popkov, rdečo      papriko,      čebulo, 3 stroke česna, sok polovice limone  P
Pokapamo ga z oljem in posolimo.      Papriko      operemo in narežemo na tanke trakove.Čebulo  P
Čebulo olupimo, drobno sesekljamo in jo skupaj s      papriko      stresemo na fižol.Dodamo še kapre in limonin  P
dragocenega kapsaicina). V skuto vmešamo gorčico,      papriko,      kari in sol, nato pa dodamo lečo in zmes po  P
Čičerikina gibanica s čebulo, olivami in      papriko      Potrebujemo : za testo: krhko testo za dno  P
kostanja, sol, beli poper, koprc, 3 jajca, rdečo      papriko,      česen, peteršilj in belo vino. Priprava : Kuhan  P
lončka kisle smetane, morsko sol, poper, nepekočo      papriko      v prahu, muškatni orešček. Priprava: Fižol  P
Fižolovo kašo solimo, popramo in začinimo s      papriko      in muškatnim oreščkom.Juho zabelimo z oljem  P
skuhamo do mehkega in jo solimo ter začinimo s      papriko      in muškatnim oreščkom.Avokado prerežemo na polovici  P
žlico hladno iztisnjenega olivnega olja, sladko      papriko,      morsko sol, poper, po želji še kg korenčka  P
do mehkega, nato pa začinimo še s poprom in      papriko      ter zabelimo z oljem.Če želimo bogatejšo omako  P
camembertom Potrebujemo : večjo bučko, rdečo      papriko,      4 vitlofe, limono, olivno olje, sol, baziliko  P
sir camembert in česen. Priprava : Bučke in      papriko      operemo.Narežemo na tanke rezance.  P
40 dag različnih sirov (mehki, trdi), rdečo      papriko,      5 dag orehovih jedrc, med po okusu, gorčico  P
kodrasti in navadni peteršilj ter suho mleto rdečo      papriko.      Priprava : Sir narežemo na tanke ploščice.  P
premešamo in dodamo še na rezance narezano rdečo      papriko      in cele ter grobo sesekljane orehe.Sirovo solato  P
izrezali z modelčki in pomočili v drobno mleto suho      papriko.      Tunini kolački s kislo smetano   P
poper, majaron, kumino, timijan, lovor, rdečo      papriko,      peteršilj in muškatni orešček. Priprava : Na  P
ure. Dodamo začimbe ‐ lovor, kumino in rdečo      papriko.     V drugi posodi prepražimo meso, ga začinimo s  P
olja, 2 stroka česna, poper in zmleto sladko      papriko.      Priprava : Za testo gladko zmešamo moko, jedilni  P
skuto. Pomako posolimo, popopramo in pomešamo s      papriko.     Olje za cvrenje segrejemo v voku.   P
omake, poper, 2 do 3 korenčke (150 g), rdečo      papriko,      200 g stročjega graha, 200 g vložene mini koruze  P
olupimo korenček ter ga zrežemo na paličice.      Papriko      operemo, razčetverimo, odstranimo semena in  P
ohranimo tople. Olje odlijemo, korenček in      papriko      v voku med mešanjem pražimo na ostanku olja  P
piščančje fileje, 20 dag kuskusa, čebulo, rdečo      papriko,      češnjeve paradižnike, kis, arašide, arganovo  P
sekund v vreli vodi, odcedimo in ohladimo. Rdečo      papriko      narežemo na drobne kocke, prav tako sesekljamo  P
pokrijemo s folijo in pustimo čez noč v marinadi.      Papriko      očistimo in narežemo na dva centimetra velike  P
ter grobo sesekljamo. Na segretem olju pražimo      papriko,      šalotko in česen na srednji temperaturi štiri  P
rastlinjaki, v katerih pridelujejo paradižnik in      papriko.     Sama dolina se ponaša z bujnim planinskim rastjem  P
tako izboljšamo aromo, okus in kakovost. S      papriko      Potrebujemo: mlade poganjke rogovilčka, 3 rdeče  P
operemo. Oboje vmešamo v pretlačen tofu skupaj s      papriko      in ponudimo kot hladno predjed ali beljakovinsko  P
sol, poper, olivno olje, česen, rdečo mleto      papriko,      žličko mletega koriandra in žličko mletega pimenta  P
Odcedimo in osušimo. V skodeli zmešamo mleto      papriko,      olivno olje, drobno sesekljan česen, mleti koriander  P
brez koščic, 4 datlje brez koščic, mleto rdečo      papriko,      sol, poper in jajce. Priprava: V skledo damo  P
razdrobimo camembert. Začinimo z medom, mleto rdečo      papriko,      solimo in popramo.Dodamo še oprano in narezano  P
zelene, 2 bučki, majhen jajčevec, rdečo in rumeno      papriko,      2 pora, 500 g paradižnika, 1/2 šopka timijana  P
olupimo. Korenje, zeleno, bučke, jajčevec in      papriko      narežemo na majhne kocke, por na rezinice.   P
obogateni z aromatičnim porom, šampinjoni,      papriko      in zelišči, ter presenetljivo okusni različici  P
direktorico Jernejo Kamnikar. Rižota z rdečo      papriko      Potrebujemo : 4 manjše rdeče paprike, olivno  P
česen. Dodamo na večje kocke narezano rdečo      papriko,      malo prepražimo in dodamo še na koščke narezane  P
in zelenjavo Potrebujemo: piščanca, rumeno      papriko,      zeleno papriko, 20 dag stročjega fižola, por  P
Potrebujemo: piščanca, rumeno papriko, zeleno      papriko,      20 dag stročjega fižola, por, bučko, olje, sol  P
spečemo v segreti pečici na 180 stopinj Celzija.      Papriko,      bučko in por operemo ter zrežemo na rezance  P
repraženo slanino ali zaseko. Beli fižol v solati s      papriko      Potrebujemo : 40 dag suhega belega fižola,  P
Potrebujemo : 40 dag suhega belega fižola, rdečo      papriko,      zeleno papriko, srednje veliko rdečo čebulo  P
suhega belega fižola, rdečo papriko, zeleno      papriko,      srednje veliko rdečo čebulo, sol, sveže mleti  P
odcedimo in pustimo, da se ohladi. Rdečo in zeleno      papriko      narežemo na kocke.Stresemo v skledo.  P
vrele perutninske jušne osnove, sesekljano rdečo      papriko      brez semen, sesekljano rumeno papriko brez semen  P
rdečo papriko brez semen, sesekljano rumeno      papriko      brez semen, 75 g zamrznjenega stročjega fižola  P
premešajte. Primešajte riž, juho, rdečo in rumeno      papriko      ter stročji fižol.Pokrijte in dušite pri visoki  P
gladko pretlačimo s česnom, gorčico, karijem ali      papriko      in soljo.Ponudimo s polnovrednim svežim kruhom  P
razpoloženje, strokovnjaki uvrščajo še sojo, pekočo      papriko      in sadeže, ki vsebujejo veliko vitamina B.   P
Paradižnik operemo in drobno sesekljamo. Bučko,      papriko      in čebulo narežemo na drobne kocke.Bageto prerežemo  P
sezamovimi semeni. Zapečen riž z oreški in      papriko      Potrebujemo : 25 dag riža, rdečo papriko, rumeno  P
in papriko Potrebujemo : 25 dag riža, rdečo      papriko,      rumeno papriko, bučko, manjši por, 10 dag oreškov  P
Potrebujemo : 25 dag riža, rdečo papriko, rumeno      papriko,      bučko, manjši por, 10 dag oreškov (dateljni  P
Odločimo se za čvrsto, sijočo, čim temnejšo rdečo      papriko,      saj je biološko najbogatejša in ima največjo  P
ampak predvsem od vrste in razmer vzgoje.      Papriko      uživajmo zgodaj jeseni zlasti presno ali pa  P
katero potrebujemo samo sol in vodo. Če smo      papriko      sušili, jo lahko tudi zmeljemo in uporabljamo  P
obdelavo večinoma uničimo. Zato bi veljalo      papriko      vsaj jeseni pogosteje ponuditi presno, kot dopolnilo  P
vitamina C, preprosto umijmo in osušimo celo      papriko      ter jo pojejmo kot sadež. Razveseljivo dejstvo  P
kožica ne odstopi. Takrat pečico izklopimo in      papriko      pustimo v njej še od 10 do 15 minut, da se nekoliko  P
2 sveži bohinjski zlatovščici, majhno rdečo      papriko,     majhno zeleno papriko, korenček, malo pora, svež  P
zlatovščici, majhno rdečo papriko,majhno zeleno      papriko,      korenček, malo pora, svež koprc, limono, limeto  P
ponvi rahlo prepražimo na drobne kocke narezano      papriko,      korenček in por.Zalijemo z belim vinom in ribjim  P
kivijem, breskvami, slivami, korenčkom in zeleno,      papriko      in paradižnikom.Na drugem mestu so navzkrižnosti  P
iskat najcenejši market s kruhom, paradižnikom,      papriko,      grozdjem in napihnjenimi blazinami.Poskušala  P
med rezance. Dodamo še olje, morsko sol in      papriko      ter rezance rahlo premešamo.Ponudimo jih v skledi  P
Srečno! Artičoke s popečeno      papriko      v solati Potrebujemo: 30 dag krompirja, 20  P
Če so koceni trdi, jih porežemo stran.      Papriko      očistimo in narežemo na tanke rezance.V ponvi  P
na tanke rezance. Artičoke, narezano šunko in      papriko      stresemo v skledo.Začinimo s soljo, poprom,  P
jakovinsko jed ali z zelenjavno prilogo. Avokado s      papriko      Potrebujemo: 2 manjša ekološko pridelana (ali  P
Potrebujemo: slab kg mladega krompirja, po eno kumaro,      papriko      in čebulo, šopek svežega peteršilja, žlico limoninega  P
izpari voda) in ohladi. Medtem operemo kumaro in      papriko      in ju narežemo na tanke rezine oziroma rezance  P
smetano ter dodamo gorčico. Vmešamo še kurkumo,      papriko,      kumino ter sol in preliv shranimo v hladilniku  P
oljem. Paradižnik in bučke narežemo na rezine,      papriko      pa na kocke.Polento premažemo s paradižnikovo  P
nasekljano baziliko in nežno premešajte. Potresite s      papriko;      soli ni treba dodajati, ker je slan že sir.  P
fižola (stročjega ali v zrnu), sok večje limone,      papriko,      manjši koromač, 5 žlic hladno iztisnjenega olja  P
in jih nato takoj splaknemo pod hladno vodo.      Papriko      in koromač očistimo in narežemo, pomelove krhlje  P
narežemo, pomelove krhlje olupimo. Špagete, fižol,      papriko,      koromač in pomelove krhlje stresemo v skledo  P
suhega belega vina, lovorov list, mleto sladko      papriko,      šopek bazilike in grobo mleti črni poper. Pripra  P
lovorovim listom dodamo kozicam. Začinimo s      papriko      in soljo in dušimo še štiri minute na majhnem  P
narezan paradižnik, bučke, rdečo in rumeno      papriko,      grah ali bob. Priprava: Segrejte pečico na  P
olivnega olja, rdeči feferon, mleto rdečo (sladko)      papriko.      Priprava: Krompir dobro operemo, ga položimo  P
Večkrat premešamo. Začinimo z mleto      papriko      in okrasimo z lesenimi paličicami. Smuč z mareli  P
Pripravimo preliv. V kozico naložimo zmleto      papriko,      čili v prahu, med, ingver in kis, mešamo ter  P
Zelje narežemo na rezance, kumaro na palčke,      papriko      na trakove.V veliki plitvi servirni posodi previdno  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201 301 401 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA