nova beseda iz Slovenije
pustila zelo medel vtis, saj smo čutili samo | papriko | v vlogi dodatka.Prekajena mečarica je bila | P |
artičoko, cikorijo, česen, peteršilj, por, rdečo | papriko, | sladki krompir, pastinak, buče, brokoli, špinačo | P |
kolobarje. Vmešamo jih med lečo, dodamo sladko | papriko, | origano in sol ter kuhamo še kakšne tri minute | P |
po barvah: združimo vitaminsko bogato rdečo | papriko | z zelenim brokolijem in belo cvetačo.Tudi začimbe | P |
hladno iztisnjenega olivnega olja, majhno čili | papriko | ali kavno žličko čilija v prahu. Priprava: | P |
oljem in začinimo z drobno sesekljano svežo čili | papriko | (ali kavno žličko čilija v prahu). Pikantna | P |
iztisnjenega bučnega olja, eno manjšo sesekljano čili | papriko | ali žličke čilija v prahu, sol, poper. Priprav | P |
posujte z drobno narezano svežo rumeno ali rdečo | papriko. | Skratka, izogibajte se kuhanju in pečenju, k | P |
maščobi. Opečenemu mesu dodamo mleto sladko | papriko. | Ko paprika nekoliko potemni, dodamo na kocke | P |
ali pšeničnim polnovrednim kruhom. Z rdečo | papriko | in lanenim semenom Potrebujemo: 500 g špargljev | P |
voljne dele narežemo na polcentimetrske kose. | Papriko | operemo in narežemo na ozke trakove, čebulo | P |
Priprava : Na maščobi prepražimo na kocke narezano | papriko, | sesekljan česen in piro ter zalijemo z zelenjavno | P |
Priprava : Čebulo prepražimo, dodamo česen, | papriko | v prahu in paradižnikovo mezgo.Zalijemo z zelenjavno | P |
stročjega fižola, 12 kaprinih popkov, rdečo | papriko, | čebulo, 3 stroke česna, sok polovice limone | P |
Pokapamo ga z oljem in posolimo. | Papriko | operemo in narežemo na tanke trakove.Čebulo | P |
Čebulo olupimo, drobno sesekljamo in jo skupaj s | papriko | stresemo na fižol.Dodamo še kapre in limonin | P |
dragocenega kapsaicina). V skuto vmešamo gorčico, | papriko, | kari in sol, nato pa dodamo lečo in zmes po | P |
Čičerikina gibanica s čebulo, olivami in | papriko | Potrebujemo : za testo: krhko testo za dno | P |
kostanja, sol, beli poper, koprc, 3 jajca, rdečo | papriko, | česen, peteršilj in belo vino. Priprava : Kuhan | P |
lončka kisle smetane, morsko sol, poper, nepekočo | papriko | v prahu, muškatni orešček. Priprava: Fižol | P |
Fižolovo kašo solimo, popramo in začinimo s | papriko | in muškatnim oreščkom.Juho zabelimo z oljem | P |
skuhamo do mehkega in jo solimo ter začinimo s | papriko | in muškatnim oreščkom.Avokado prerežemo na polovici | P |
žlico hladno iztisnjenega olivnega olja, sladko | papriko, | morsko sol, poper, po želji še kg korenčka | P |
do mehkega, nato pa začinimo še s poprom in | papriko | ter zabelimo z oljem.Če želimo bogatejšo omako | P |
camembertom Potrebujemo : večjo bučko, rdečo | papriko, | 4 vitlofe, limono, olivno olje, sol, baziliko | P |
sir camembert in česen. Priprava : Bučke in | papriko | operemo.Narežemo na tanke rezance. | P |
40 dag različnih sirov (mehki, trdi), rdečo | papriko, | 5 dag orehovih jedrc, med po okusu, gorčico | P |
kodrasti in navadni peteršilj ter suho mleto rdečo | papriko. | Priprava : Sir narežemo na tanke ploščice. | P |
premešamo in dodamo še na rezance narezano rdečo | papriko | in cele ter grobo sesekljane orehe.Sirovo solato | P |
izrezali z modelčki in pomočili v drobno mleto suho | papriko. | Tunini kolački s kislo smetano | P |
poper, majaron, kumino, timijan, lovor, rdečo | papriko, | peteršilj in muškatni orešček. Priprava : Na | P |
ure. Dodamo začimbe ‐ lovor, kumino in rdečo | papriko. | V drugi posodi prepražimo meso, ga začinimo s | P |
olja, 2 stroka česna, poper in zmleto sladko | papriko. | Priprava : Za testo gladko zmešamo moko, jedilni | P |
skuto. Pomako posolimo, popopramo in pomešamo s | papriko. | Olje za cvrenje segrejemo v voku. | P |
omake, poper, 2 do 3 korenčke (150 g), rdečo | papriko, | 200 g stročjega graha, 200 g vložene mini koruze | P |
olupimo korenček ter ga zrežemo na paličice. | Papriko | operemo, razčetverimo, odstranimo semena in | P |
ohranimo tople. Olje odlijemo, korenček in | papriko | v voku med mešanjem pražimo na ostanku olja | P |
piščančje fileje, 20 dag kuskusa, čebulo, rdečo | papriko, | češnjeve paradižnike, kis, arašide, arganovo | P |
sekund v vreli vodi, odcedimo in ohladimo. Rdečo | papriko | narežemo na drobne kocke, prav tako sesekljamo | P |
pokrijemo s folijo in pustimo čez noč v marinadi. | Papriko | očistimo in narežemo na dva centimetra velike | P |
ter grobo sesekljamo. Na segretem olju pražimo | papriko, | šalotko in česen na srednji temperaturi štiri | P |
rastlinjaki, v katerih pridelujejo paradižnik in | papriko. | Sama dolina se ponaša z bujnim planinskim rastjem | P |
tako izboljšamo aromo, okus in kakovost. S | papriko | Potrebujemo: mlade poganjke rogovilčka, 3 rdeče | P |
operemo. Oboje vmešamo v pretlačen tofu skupaj s | papriko | in ponudimo kot hladno predjed ali beljakovinsko | P |
sol, poper, olivno olje, česen, rdečo mleto | papriko, | žličko mletega koriandra in žličko mletega pimenta | P |
Odcedimo in osušimo. V skodeli zmešamo mleto | papriko, | olivno olje, drobno sesekljan česen, mleti koriander | P |
brez koščic, 4 datlje brez koščic, mleto rdečo | papriko, | sol, poper in jajce. Priprava: V skledo damo | P |
razdrobimo camembert. Začinimo z medom, mleto rdečo | papriko, | solimo in popramo.Dodamo še oprano in narezano | P |
zelene, 2 bučki, majhen jajčevec, rdečo in rumeno | papriko, | 2 pora, 500 g paradižnika, 1/2 šopka timijana | P |
olupimo. Korenje, zeleno, bučke, jajčevec in | papriko | narežemo na majhne kocke, por na rezinice. | P |
obogateni z aromatičnim porom, šampinjoni, | papriko | in zelišči, ter presenetljivo okusni različici | P |
direktorico Jernejo Kamnikar. Rižota z rdečo | papriko | Potrebujemo : 4 manjše rdeče paprike, olivno | P |
česen. Dodamo na večje kocke narezano rdečo | papriko, | malo prepražimo in dodamo še na koščke narezane | P |
in zelenjavo Potrebujemo: piščanca, rumeno | papriko, | zeleno papriko, 20 dag stročjega fižola, por | P |
Potrebujemo: piščanca, rumeno papriko, zeleno | papriko, | 20 dag stročjega fižola, por, bučko, olje, sol | P |
spečemo v segreti pečici na 180 stopinj Celzija. | Papriko, | bučko in por operemo ter zrežemo na rezance | P |
repraženo slanino ali zaseko. Beli fižol v solati s | papriko | Potrebujemo : 40 dag suhega belega fižola, | P |
Potrebujemo : 40 dag suhega belega fižola, rdečo | papriko, | zeleno papriko, srednje veliko rdečo čebulo | P |
suhega belega fižola, rdečo papriko, zeleno | papriko, | srednje veliko rdečo čebulo, sol, sveže mleti | P |
odcedimo in pustimo, da se ohladi. Rdečo in zeleno | papriko | narežemo na kocke.Stresemo v skledo. | P |
vrele perutninske jušne osnove, sesekljano rdečo | papriko | brez semen, sesekljano rumeno papriko brez semen | P |
rdečo papriko brez semen, sesekljano rumeno | papriko | brez semen, 75 g zamrznjenega stročjega fižola | P |
premešajte. Primešajte riž, juho, rdečo in rumeno | papriko | ter stročji fižol.Pokrijte in dušite pri visoki | P |
gladko pretlačimo s česnom, gorčico, karijem ali | papriko | in soljo.Ponudimo s polnovrednim svežim kruhom | P |
razpoloženje, strokovnjaki uvrščajo še sojo, pekočo | papriko | in sadeže, ki vsebujejo veliko vitamina B. | P |
Paradižnik operemo in drobno sesekljamo. Bučko, | papriko | in čebulo narežemo na drobne kocke.Bageto prerežemo | P |
sezamovimi semeni. Zapečen riž z oreški in | papriko | Potrebujemo : 25 dag riža, rdečo papriko, rumeno | P |
in papriko Potrebujemo : 25 dag riža, rdečo | papriko, | rumeno papriko, bučko, manjši por, 10 dag oreškov | P |
Potrebujemo : 25 dag riža, rdečo papriko, rumeno | papriko, | bučko, manjši por, 10 dag oreškov (dateljni | P |
Odločimo se za čvrsto, sijočo, čim temnejšo rdečo | papriko, | saj je biološko najbogatejša in ima največjo | P |
ampak predvsem od vrste in razmer vzgoje. | Papriko | uživajmo zgodaj jeseni zlasti presno ali pa | P |
katero potrebujemo samo sol in vodo. Če smo | papriko | sušili, jo lahko tudi zmeljemo in uporabljamo | P |
obdelavo večinoma uničimo. Zato bi veljalo | papriko | vsaj jeseni pogosteje ponuditi presno, kot dopolnilo | P |
vitamina C, preprosto umijmo in osušimo celo | papriko | ter jo pojejmo kot sadež. Razveseljivo dejstvo | P |
kožica ne odstopi. Takrat pečico izklopimo in | papriko | pustimo v njej še od 10 do 15 minut, da se nekoliko | P |
2 sveži bohinjski zlatovščici, majhno rdečo | papriko, | majhno zeleno papriko, korenček, malo pora, svež | P |
zlatovščici, majhno rdečo papriko,majhno zeleno | papriko, | korenček, malo pora, svež koprc, limono, limeto | P |
ponvi rahlo prepražimo na drobne kocke narezano | papriko, | korenček in por.Zalijemo z belim vinom in ribjim | P |
kivijem, breskvami, slivami, korenčkom in zeleno, | papriko | in paradižnikom.Na drugem mestu so navzkrižnosti | P |
iskat najcenejši market s kruhom, paradižnikom, | papriko, | grozdjem in napihnjenimi blazinami.Poskušala | P |
med rezance. Dodamo še olje, morsko sol in | papriko | ter rezance rahlo premešamo.Ponudimo jih v skledi | P |
Srečno! Artičoke s popečeno | papriko | v solati Potrebujemo: 30 dag krompirja, 20 | P |
Če so koceni trdi, jih porežemo stran. | Papriko | očistimo in narežemo na tanke rezance.V ponvi | P |
na tanke rezance. Artičoke, narezano šunko in | papriko | stresemo v skledo.Začinimo s soljo, poprom, | P |
jakovinsko jed ali z zelenjavno prilogo. Avokado s | papriko | Potrebujemo: 2 manjša ekološko pridelana (ali | P |
Potrebujemo: slab kg mladega krompirja, po eno kumaro, | papriko | in čebulo, šopek svežega peteršilja, žlico limoninega | P |
izpari voda) in ohladi. Medtem operemo kumaro in | papriko | in ju narežemo na tanke rezine oziroma rezance | P |
smetano ter dodamo gorčico. Vmešamo še kurkumo, | papriko, | kumino ter sol in preliv shranimo v hladilniku | P |
oljem. Paradižnik in bučke narežemo na rezine, | papriko | pa na kocke.Polento premažemo s paradižnikovo | P |
nasekljano baziliko in nežno premešajte. Potresite s | papriko; | soli ni treba dodajati, ker je slan že sir. | P |
fižola (stročjega ali v zrnu), sok večje limone, | papriko, | manjši koromač, 5 žlic hladno iztisnjenega olja | P |
in jih nato takoj splaknemo pod hladno vodo. | Papriko | in koromač očistimo in narežemo, pomelove krhlje | P |
narežemo, pomelove krhlje olupimo. Špagete, fižol, | papriko, | koromač in pomelove krhlje stresemo v skledo | P |
suhega belega vina, lovorov list, mleto sladko | papriko, | šopek bazilike in grobo mleti črni poper. Pripra | P |
lovorovim listom dodamo kozicam. Začinimo s | papriko | in soljo in dušimo še štiri minute na majhnem | P |
narezan paradižnik, bučke, rdečo in rumeno | papriko, | grah ali bob. Priprava: Segrejte pečico na | P |
olivnega olja, rdeči feferon, mleto rdečo (sladko) | papriko. | Priprava: Krompir dobro operemo, ga položimo | P |
Večkrat premešamo. Začinimo z mleto | papriko | in okrasimo z lesenimi paličicami. Smuč z mareli | P |
Pripravimo preliv. V kozico naložimo zmleto | papriko, | čili v prahu, med, ingver in kis, mešamo ter | P |
Zelje narežemo na rezance, kumaro na palčke, | papriko | na trakove.V veliki plitvi servirni posodi previdno | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |