nova beseda iz Slovenije

moko (1.201-1.300)


rokometu deklet za popolno menjavo rodu in bo treba      moko      še kako neutrudno mesti za kruh velikih tekmovanj  P
sadje tudi sušita. Iz starega žita pire zmeljeta      moko      in pečeta kruh, tako s kvasom kot tudi na star  P
prikazanih sestavin dobiš približno 25 piškotov.      Moko,      ki smo ji primešali pecilni prašek in cimet  P
Dodamo surovo maslo v majhnih koščkih.      Moko      in maslo drobimo s konci prstov, dokler ni mešanica  P
vodi, ki ji dodamo rum. V večjo skledo stresemo      moko,      na sredini naredimo jamico in v njej s prstom  P
maslo in drobtine za pekač. Za testo zmešamo      moko,      zdrob, sladkor, pecilni in vaniljo, najbolje  P
s kuhinjskim papirjem, posolimo, oprašimo z      moko      in spečemo na oljčnem olju ter potresemo s sesekljanim  P
pekača ne potrebujemo, ga damo v hladilnik. Z      moko      ga poprašimo, tik preden vanj zlijemo testo  P
rumenjakov, kot bi nežno privzdigovali sneg in      moko.      Električni mešalnik tu ne pride v poštev.   P
hladilnika vzamemo tortni model, ga poprašimo z      moko      in odvečno dobro otresemo, nadevamo vanj testo  P
kako je (bilo tedaj) onstran Atlantika z ajdovo      moko,      pa je seveda drugo vprašanje. Ajdovi štruklji  P
mizo s krušnico ter jo močno potresi z belo      moko.     Stresi testo na krušnico ter ga tudi močno potresi  P
na krušnico ter ga tudi močno potresi z belo      moko      in razvaljaj, da bo za nožev rob debelo. Stepi  P
in počasi vmešamo jajca, rumenjake, vodo in      moko,      počasi po potrebi dolivamo še vodo in nato dodamo  P
limonin sok in previdno zmešamo. Nato zmešamo še      moko,      pecilni prašek, cimet in sol in žlico po žlico  P
Kdor želi bolj gostljato omako, opraši fileje z      moko.      P. S.:  P
sladkorjem, da penasto narastejo, in počasi dodajamo      moko.      Ko je testo gladko, dodamo limonino lupinico  P
in grobo nasekljamo. Na žlici olja prepražimo      moko,      samo toliko, da popije maščobo, dodamo strt  P
Ohladimo.      Moko      s praškom in soljo ter maščobo zdrobimo v enakomerno  P
razžvrkljamo jajce. V globoko skledo presejemo      moko.     Dodamo mleko, sladkor, jajce in vaniljevo esenco  P
desko ali podlogo za valjanje testa potresemo z      moko,      zvaljamo testo na tenko, ga zrežemo na 2 cm  P
2 kilograma ovčjih beder, posutih s koruzno      moko      (da meso ohrani sočnost), 1 kg zelja, 1 kg ohrovta  P
Omaka: na maščobi prepražimo sladkor, dodamo      moko,      jo svetlo prepražimo, dodamo paradižnikovo mezgo  P
zrezanega, sol po potrebi, žlička kisle smetane.      Moko,      sol in sladkor zmešamo v skledi, dodamo malo  P
biti močan, sicer ne zagori). V skledo damo      moko,      ubijemo jajca, dodamo sol in žlico olja.Z metlico  P
najlaže s čopičem. Pekač še pomokamo, odvečno      moko      pa iztresemo.Čokolado stopimo v mikrovalovni  P
se med občasnim mešanjem ohladi do mlačnega.      Moko,      pecilni prašek in sol presejemo.V merilnem lončku  P
doktrine (pri čemer pa občasna odstopanja z belo      moko,      sladkorjem ali maščobami tudi niso smrtni greh  P
zelenjava mehka, dodamo limonin sok, popršimo z      moko,      da vpije odvečno tekočino, in nekoliko pokuhamo  P
rozin so dali na stran. Preostalemu so dodali      moko      (100 g), koruzni zdrob (150 g), sol in nekaj  P
je napol pripravljen, usujejo zraven ajdovo      moko.     Ko prevre, jo na sredi preluknjajo in pustijo  P
zmeljejo v prah. Običajno ji dodajo riževo      moko      (več kot polovico) in smolo, ki jo pridobivajo  P
polnovredno žito. Nekaj ga predelajo v kosmiče in      moko.     V Evropi gojimo predvsem navadno lasasto proso  P
KUHA Svežo platneno kuhinjsko krpo potresemo z      moko      ali drobtinami, da se testo ne prime, in ga  P
lahko tudi mlete lešnike, mandlje ali kokosovo      moko.     Sadje, tudi suho, dodajmo, ko je jogurt že narejen  P
ali olja, žličko soli in dva decilitra vode.      Moko      stresete v posodo, na sredini naredite jamico  P
prehrano ‐ Riž lahko pripravite tudi s kokosovo      moko,      blitvino prilogo pa z oreščki PRIDIH EKSOTIKE  P
Za glavno jed lahko postrežete riž s kokosovo      moko      in peteršiljem, bogastvo polnih okusov pa zaokrožite  P
sladkorja v prahu. Maslo stopimo, nanj stresemo      moko      in jo pražimo na zmernem ognju.Ko se moka razpusti  P
celiakijo. Le na to naj bodo pozorni, kje kupujejo      moko,      da v njej ne bo primesi pšenice ali drugih žit  P
na kmetiji Ravnikarjevih, pri njih kupim tudi      moko,      ekološko, koruzno in ajdovo.Pa tudi krompir  P
Postavimo na stran. V večji posodi zmešamo      moko,      oves, sladkor, pecilni prašek, sodo, cimet ali  P
in olje v grobo zmes. Zlijemo jo v skledo z      moko      in premešamo. Pekač z jamicami napolnimo in  P
ne bi želel uživati, bi še vedno lahko izbral      moko      brez dodatkov in količino folatov uravnaval  P
***** Delfinka      Moko      rešila par kitov V novozelandskem zalivu Waikoko  P
novozelandskem zalivu Waikokopu in pred plažo Mahia je      Moko      že četrto leto morska maskota, ki se igra s  P
šiteljica na plitvine nasedlega para kitov Delfinka      Moko,      že četrto leto zapored redna gostja zaliva Waikokopu  P
partnerica. Od torka pa na Novi Zelandiji popularno      Moko      slavijo tudi kot junakinjo in rešiteljico para  P
ne bi vmešala in posegla vmes domača delfinka      Moko,      bi bila samica in njen mladiček zagotovo med  P
mladiček zagotovo med letošnjimi žrtvami. Ko je      Moko      paru pritlikavih glavačev pokazala pot iz smrtonosnega  P
nas prepričevali, da hranjenje govedi s kostno      moko      ni nevarno.Kljub temu so krave množično zbolele  P
predvsem paradižnikovo mezgo, oljčno olje, sladkor,      moko      in margarino, vse pakirano za veleprodajo.Po  P
bil tudi sam Babičev mlin, saj je priskrbel      moko      za vse skuhane žgance. TD Veržej je ob tej  P
koruzne in ajdove žgance, dödöle z grisom in      moko.     Etnološko prireditev si je ogledalo veliko obiskovalc  P
mlinov, ki so bili namenjeni za mletje žit za      moko      ter izdelavo ajdove in prosene kaše.Mlin poganja  P
tovorili z osli. Imeli smo tri kamne; za belo      moko,      za koruzo in za zmes, pa še stope.«Jožefa pove  P
rešetu očistili, nato v mlinu zmleli ter dobili      moko      za polento in kopico drugih dobrot, ki so jih  P
MITOLOGIJA Zlata žitna zrna, ki jih zmeljemo v      moko      za kruh, simbolizirajo rodovitnost narave in  P
prodajajo še oblite s čokolado in posute s kokosovo      moko,      kar pa je že vpliv globalizacije.In še drobna  P
najprej smetano, ki jo umeša s koruzno in belo      moko,      nato se zmes kuha kot žganci.In masovnik se  P
pridno pripravlja testo za orehovo potico: na      moko      je stresel jajca, maslo, rum, sol, sladkor,  P
damo na toplo. Sok pokuhamo z vodo, dodamo      moko      (pazimo, da ne bo grudic), nato primešamo kislo  P
sladkor. Plemenito pa boste izpadli s kokosovo      moko,      nasekljanimi mandlji, lešniki itd.Začimba, ki  P
način: vzemi višnjev sok in skupaj z jajci in      moko      naredi rjavo testo.Za rumeno vzemi rumenjake  P
naredi testo. Črno naredi tako: vzemi jajca in      moko,      naredi testo, vgneti vanj strte klinčke, ki  P
strmijo vame, medtem ko brskam med recepti, tehtam      moko      in se z romantičnim pogledom zaziram skozi okno  P
Ugnetemo testo in po potrebi dodajamo preostalo      moko,      da se kepa ne lepi več in je primerno voljna  P
mlinarico v Kostelu, ki je mlela gotovino ‐      moko      za koruzne žgance.Po njeni smrti je mlin propadal  P
da je v bližini kmetija, kjer sproti meljejo      moko      iz svojega žita. Delajo tudi skuto.  P
med, žlica rozin, 15 dag polnomastne skute.      Moko      stresemo v večjo skledo, posolimo, naredimo  P
vanjo zlijemo olje. S prstom premešamo olje in      moko,      nato začnemo mesiti iz srede kupčka navzven  P
preveč lepi na roke, si jih tu in tam poprašimo z      moko,      ne preveč, da bo še vedno mehko in voljno.Hlebček  P
Nato ga fino naribamo in dobro pregnetemo z      moko,      soljo, muškatnim oreškom in mehkim maslom.Na  P
večerom so začele Himbe ob kamnih mleti žito za      moko,      poglavar pa je delavke samo malomarno opazoval  P
ne boste pregriznili, je to neslano testo.      Moko      solite. Pomembno je, da moko solite, dokler  P
Moko solite. Pomembno je, da      moko      solite, dokler je suha, sicer bo testo slano  P
Mehak, kompakten in lepljiv. Testo potresite z      moko      in iz njega oblikujte kepico, ki jo vidite na  P
seveda pri pridelovalcu. Namesto da bi šel po      moko      (z avtom v trgovino) nekajkrat, opravi vse z  P
mlačne vode, da se raztopi v njej. V večji skledi      moko      rahlo solimo, naredimo v sredini jamico in vanjo  P
1 jajce, 250 g kislega mleka, 75 g moke.      Moko,      kislo mleko, jajce, pecilni prašek in sol umešamo  P
na 170 , pečemo od 35 do 40 minut. Sladkorno      moko      zmešano z limonovim sokom in premažemo jabolčno  P
pest rozin, žlička cimeta. V skledi zmešamo      moko,      pecilni prašek, sladkor, lupinico limone in  P
odcedimo in pretlačimo v gladek pire. Dodamo      moko,      ščepec soli, maslo in ugnetemo voljno testo  P
slane vode, da kuhana še redko teče. Ajdovo      moko      na suho pražimo tako dolgo, da se preneha kaditi  P
del vode lahko nadomestimo z mlekom. Ajdovo      moko      solimo (pol žličke soli) in poparimo z vodo  P
bele moke, da se testo ne lepi na roke. Z belo      moko      posipamo tudi delovno površino.Testo razdelimo  P
in trd beljakov sneg. Nato previdno primešamo      moko.     Mehko testo zvaljamo na pomokani podlagi kar  P
odcedijo, nato jih na debelo potresemo s sladkorno      moko.      P. S.:  P
naj bodo mastne, podlaga pa bogato posuta z      moko.     Testo pokapljaš z oljem, posipaš s tretjino krompirja  P
dodamo kuhan fižol in zavremo. Vmešamo koruzno      moko.     Pokrijemo in kuhamo na majhnem ognju 40 minut  P
kumina, bazilika in peteršilj. Kašo, kosmiče,      moko      in zdrob suho prepražimo v kozici z debelejšim  P
jajci in sladkor ter dodamo olje, kefir in rum.      Moko      presejemo s pecilnim praškom in natronom vred  P
in dušite, dokler voda ne izpari. Dodate z      moko      in soljo stepena jajca in pražite, dokler niso  P
in nekaterimi mineralnimi snovmi ‐ S pirino      moko      specite kruh ali medenjake, ki se bodo kar topili  P
drugih sladkih poslastic uporabite presejano      moko,      da bodo rahlejši, dodaja. Če želite pripraviti  P
prej, preden boste pekli kruh, razredčite z      moko      in vodo ter pustite čez noč vzhajati pri sobni  P
žličke soli in približno tričetrt litra vode.      Moko      stresite v večjo skledo, ji dodajte 20 dekagramov  P
semena. Mlačno vodo posolite in jo skupaj z      moko      zmešajte v gladko testo.Pekač namažite z maslom  P
prepražili tanke rezine čebule, jih potresli z      moko      in zarumeneli ter nato dodali krompirjevi juhi  P
da ga bo enkrat več. Potem dodamo preostalo      moko      in vodo ter mesimo 10 minut, da je testo gladko  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  401 501 601 701 801 901 1.001 1.101 1.201 1.301 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA