nova beseda iz Slovenije
rokometu deklet za popolno menjavo rodu in bo treba | moko | še kako neutrudno mesti za kruh velikih tekmovanj | P |
sadje tudi sušita. Iz starega žita pire zmeljeta | moko | in pečeta kruh, tako s kvasom kot tudi na star | P |
prikazanih sestavin dobiš približno 25 piškotov. | Moko, | ki smo ji primešali pecilni prašek in cimet | P |
Dodamo surovo maslo v majhnih koščkih. | Moko | in maslo drobimo s konci prstov, dokler ni mešanica | P |
vodi, ki ji dodamo rum. V večjo skledo stresemo | moko, | na sredini naredimo jamico in v njej s prstom | P |
maslo in drobtine za pekač. Za testo zmešamo | moko, | zdrob, sladkor, pecilni in vaniljo, najbolje | P |
s kuhinjskim papirjem, posolimo, oprašimo z | moko | in spečemo na oljčnem olju ter potresemo s sesekljanim | P |
pekača ne potrebujemo, ga damo v hladilnik. Z | moko | ga poprašimo, tik preden vanj zlijemo testo | P |
rumenjakov, kot bi nežno privzdigovali sneg in | moko. | Električni mešalnik tu ne pride v poštev. | P |
hladilnika vzamemo tortni model, ga poprašimo z | moko | in odvečno dobro otresemo, nadevamo vanj testo | P |
kako je (bilo tedaj) onstran Atlantika z ajdovo | moko, | pa je seveda drugo vprašanje. Ajdovi štruklji | P |
mizo s krušnico ter jo močno potresi z belo | moko. | Stresi testo na krušnico ter ga tudi močno potresi | P |
na krušnico ter ga tudi močno potresi z belo | moko | in razvaljaj, da bo za nožev rob debelo. Stepi | P |
in počasi vmešamo jajca, rumenjake, vodo in | moko, | počasi po potrebi dolivamo še vodo in nato dodamo | P |
limonin sok in previdno zmešamo. Nato zmešamo še | moko, | pecilni prašek, cimet in sol in žlico po žlico | P |
Kdor želi bolj gostljato omako, opraši fileje z | moko. | P. S.: | P |
sladkorjem, da penasto narastejo, in počasi dodajamo | moko. | Ko je testo gladko, dodamo limonino lupinico | P |
in grobo nasekljamo. Na žlici olja prepražimo | moko, | samo toliko, da popije maščobo, dodamo strt | P |
Ohladimo. | Moko | s praškom in soljo ter maščobo zdrobimo v enakomerno | P |
razžvrkljamo jajce. V globoko skledo presejemo | moko. | Dodamo mleko, sladkor, jajce in vaniljevo esenco | P |
desko ali podlogo za valjanje testa potresemo z | moko, | zvaljamo testo na tenko, ga zrežemo na 2 cm | P |
2 kilograma ovčjih beder, posutih s koruzno | moko | (da meso ohrani sočnost), 1 kg zelja, 1 kg ohrovta | P |
Omaka: na maščobi prepražimo sladkor, dodamo | moko, | jo svetlo prepražimo, dodamo paradižnikovo mezgo | P |
zrezanega, sol po potrebi, žlička kisle smetane. | Moko, | sol in sladkor zmešamo v skledi, dodamo malo | P |
biti močan, sicer ne zagori). V skledo damo | moko, | ubijemo jajca, dodamo sol in žlico olja.Z metlico | P |
najlaže s čopičem. Pekač še pomokamo, odvečno | moko | pa iztresemo.Čokolado stopimo v mikrovalovni | P |
se med občasnim mešanjem ohladi do mlačnega. | Moko, | pecilni prašek in sol presejemo.V merilnem lončku | P |
doktrine (pri čemer pa občasna odstopanja z belo | moko, | sladkorjem ali maščobami tudi niso smrtni greh | P |
zelenjava mehka, dodamo limonin sok, popršimo z | moko, | da vpije odvečno tekočino, in nekoliko pokuhamo | P |
rozin so dali na stran. Preostalemu so dodali | moko | (100 g), koruzni zdrob (150 g), sol in nekaj | P |
je napol pripravljen, usujejo zraven ajdovo | moko. | Ko prevre, jo na sredi preluknjajo in pustijo | P |
zmeljejo v prah. Običajno ji dodajo riževo | moko | (več kot polovico) in smolo, ki jo pridobivajo | P |
polnovredno žito. Nekaj ga predelajo v kosmiče in | moko. | V Evropi gojimo predvsem navadno lasasto proso | P |
KUHA Svežo platneno kuhinjsko krpo potresemo z | moko | ali drobtinami, da se testo ne prime, in ga | P |
lahko tudi mlete lešnike, mandlje ali kokosovo | moko. | Sadje, tudi suho, dodajmo, ko je jogurt že narejen | P |
ali olja, žličko soli in dva decilitra vode. | Moko | stresete v posodo, na sredini naredite jamico | P |
prehrano ‐ Riž lahko pripravite tudi s kokosovo | moko, | blitvino prilogo pa z oreščki PRIDIH EKSOTIKE | P |
Za glavno jed lahko postrežete riž s kokosovo | moko | in peteršiljem, bogastvo polnih okusov pa zaokrožite | P |
sladkorja v prahu. Maslo stopimo, nanj stresemo | moko | in jo pražimo na zmernem ognju.Ko se moka razpusti | P |
celiakijo. Le na to naj bodo pozorni, kje kupujejo | moko, | da v njej ne bo primesi pšenice ali drugih žit | P |
na kmetiji Ravnikarjevih, pri njih kupim tudi | moko, | ekološko, koruzno in ajdovo.Pa tudi krompir | P |
Postavimo na stran. V večji posodi zmešamo | moko, | oves, sladkor, pecilni prašek, sodo, cimet ali | P |
in olje v grobo zmes. Zlijemo jo v skledo z | moko | in premešamo. Pekač z jamicami napolnimo in | P |
ne bi želel uživati, bi še vedno lahko izbral | moko | brez dodatkov in količino folatov uravnaval | P |
***** Delfinka | Moko | rešila par kitov V novozelandskem zalivu Waikoko | P |
novozelandskem zalivu Waikokopu in pred plažo Mahia je | Moko | že četrto leto morska maskota, ki se igra s | P |
šiteljica na plitvine nasedlega para kitov Delfinka | Moko, | že četrto leto zapored redna gostja zaliva Waikokopu | P |
partnerica. Od torka pa na Novi Zelandiji popularno | Moko | slavijo tudi kot junakinjo in rešiteljico para | P |
ne bi vmešala in posegla vmes domača delfinka | Moko, | bi bila samica in njen mladiček zagotovo med | P |
mladiček zagotovo med letošnjimi žrtvami. Ko je | Moko | paru pritlikavih glavačev pokazala pot iz smrtonosnega | P |
nas prepričevali, da hranjenje govedi s kostno | moko | ni nevarno.Kljub temu so krave množično zbolele | P |
predvsem paradižnikovo mezgo, oljčno olje, sladkor, | moko | in margarino, vse pakirano za veleprodajo.Po | P |
bil tudi sam Babičev mlin, saj je priskrbel | moko | za vse skuhane žgance. TD Veržej je ob tej | P |
koruzne in ajdove žgance, dödöle z grisom in | moko. | Etnološko prireditev si je ogledalo veliko obiskovalc | P |
mlinov, ki so bili namenjeni za mletje žit za | moko | ter izdelavo ajdove in prosene kaše.Mlin poganja | P |
tovorili z osli. Imeli smo tri kamne; za belo | moko, | za koruzo in za zmes, pa še stope.«Jožefa pove | P |
rešetu očistili, nato v mlinu zmleli ter dobili | moko | za polento in kopico drugih dobrot, ki so jih | P |
MITOLOGIJA Zlata žitna zrna, ki jih zmeljemo v | moko | za kruh, simbolizirajo rodovitnost narave in | P |
prodajajo še oblite s čokolado in posute s kokosovo | moko, | kar pa je že vpliv globalizacije.In še drobna | P |
najprej smetano, ki jo umeša s koruzno in belo | moko, | nato se zmes kuha kot žganci.In masovnik se | P |
pridno pripravlja testo za orehovo potico: na | moko | je stresel jajca, maslo, rum, sol, sladkor, | P |
damo na toplo. Sok pokuhamo z vodo, dodamo | moko | (pazimo, da ne bo grudic), nato primešamo kislo | P |
sladkor. Plemenito pa boste izpadli s kokosovo | moko, | nasekljanimi mandlji, lešniki itd.Začimba, ki | P |
način: vzemi višnjev sok in skupaj z jajci in | moko | naredi rjavo testo.Za rumeno vzemi rumenjake | P |
naredi testo. Črno naredi tako: vzemi jajca in | moko, | naredi testo, vgneti vanj strte klinčke, ki | P |
strmijo vame, medtem ko brskam med recepti, tehtam | moko | in se z romantičnim pogledom zaziram skozi okno | P |
Ugnetemo testo in po potrebi dodajamo preostalo | moko, | da se kepa ne lepi več in je primerno voljna | P |
mlinarico v Kostelu, ki je mlela gotovino ‐ | moko | za koruzne žgance.Po njeni smrti je mlin propadal | P |
da je v bližini kmetija, kjer sproti meljejo | moko | iz svojega žita. Delajo tudi skuto. | P |
med, žlica rozin, 15 dag polnomastne skute. | Moko | stresemo v večjo skledo, posolimo, naredimo | P |
vanjo zlijemo olje. S prstom premešamo olje in | moko, | nato začnemo mesiti iz srede kupčka navzven | P |
preveč lepi na roke, si jih tu in tam poprašimo z | moko, | ne preveč, da bo še vedno mehko in voljno.Hlebček | P |
Nato ga fino naribamo in dobro pregnetemo z | moko, | soljo, muškatnim oreškom in mehkim maslom.Na | P |
večerom so začele Himbe ob kamnih mleti žito za | moko, | poglavar pa je delavke samo malomarno opazoval | P |
ne boste pregriznili, je to neslano testo. | Moko | solite. Pomembno je, da moko solite, dokler | P |
Moko solite. Pomembno je, da | moko | solite, dokler je suha, sicer bo testo slano | P |
Mehak, kompakten in lepljiv. Testo potresite z | moko | in iz njega oblikujte kepico, ki jo vidite na | P |
seveda pri pridelovalcu. Namesto da bi šel po | moko | (z avtom v trgovino) nekajkrat, opravi vse z | P |
mlačne vode, da se raztopi v njej. V večji skledi | moko | rahlo solimo, naredimo v sredini jamico in vanjo | P |
1 jajce, 250 g kislega mleka, 75 g moke. | Moko, | kislo mleko, jajce, pecilni prašek in sol umešamo | P |
na 170 , pečemo od 35 do 40 minut. Sladkorno | moko | zmešano z limonovim sokom in premažemo jabolčno | P |
pest rozin, žlička cimeta. V skledi zmešamo | moko, | pecilni prašek, sladkor, lupinico limone in | P |
odcedimo in pretlačimo v gladek pire. Dodamo | moko, | ščepec soli, maslo in ugnetemo voljno testo | P |
slane vode, da kuhana še redko teče. Ajdovo | moko | na suho pražimo tako dolgo, da se preneha kaditi | P |
del vode lahko nadomestimo z mlekom. Ajdovo | moko | solimo (pol žličke soli) in poparimo z vodo | P |
bele moke, da se testo ne lepi na roke. Z belo | moko | posipamo tudi delovno površino.Testo razdelimo | P |
in trd beljakov sneg. Nato previdno primešamo | moko. | Mehko testo zvaljamo na pomokani podlagi kar | P |
odcedijo, nato jih na debelo potresemo s sladkorno | moko. | P. S.: | P |
naj bodo mastne, podlaga pa bogato posuta z | moko. | Testo pokapljaš z oljem, posipaš s tretjino krompirja | P |
dodamo kuhan fižol in zavremo. Vmešamo koruzno | moko. | Pokrijemo in kuhamo na majhnem ognju 40 minut | P |
kumina, bazilika in peteršilj. Kašo, kosmiče, | moko | in zdrob suho prepražimo v kozici z debelejšim | P |
jajci in sladkor ter dodamo olje, kefir in rum. | Moko | presejemo s pecilnim praškom in natronom vred | P |
in dušite, dokler voda ne izpari. Dodate z | moko | in soljo stepena jajca in pražite, dokler niso | P |
in nekaterimi mineralnimi snovmi ‐ S pirino | moko | specite kruh ali medenjake, ki se bodo kar topili | P |
drugih sladkih poslastic uporabite presejano | moko, | da bodo rahlejši, dodaja. Če želite pripraviti | P |
prej, preden boste pekli kruh, razredčite z | moko | in vodo ter pustite čez noč vzhajati pri sobni | P |
žličke soli in približno tričetrt litra vode. | Moko | stresite v večjo skledo, ji dodajte 20 dekagramov | P |
semena. Mlačno vodo posolite in jo skupaj z | moko | zmešajte v gladko testo.Pekač namažite z maslom | P |
prepražili tanke rezine čebule, jih potresli z | moko | in zarumeneli ter nato dodali krompirjevi juhi | P |
da ga bo enkrat več. Potem dodamo preostalo | moko | in vodo ter mesimo 10 minut, da je testo gladko | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 401 501 601 701 801 901 1.001 1.101 1.201 1.301 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |