nova beseda iz Slovenije
damo maslo, ga razdrobimo med prsti, mu dodamo | moko | in toliko hladne vode, da dobimo mehko testo | P |
električnim mešalnikom. Na koncu postopoma dodajamo | moko | in nenehno mešamo, da ne nastanejo grudice. | P |
zavremo in takoj odstavimo. Zmešamo in presejemo | moko | in jedilni škrob ter mešanico naenkrat stresemo | P |
ali dvema žličkama nadevamo na pomaščen in z | moko | potresen pekač.Prvih 15 minut pečemo pri 220 | P |
Dodamo kvas in premešamo. V posodo stresemo | moko, | naredimo jamico in vanjo zlijemo zmes, dodamo | P |
toplem, da kvasec vzhaja. V skledo damo toplo | moko. | V sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo vzhajan | P |
Pustimo, da vzhaja. V | moko | naredimo luknjico, vanjo stresemo vzhajani kvas | P |
pokrijemo s prtičem. Po želji potresemo s sladkorno | moko. | Foto: Damjan Žibert | P |
prinesli značilno pecivo s kokosom in riževo | moko, | « je razložila žena častnega konzula Indonezije | P |
tekočine (vino, mleko, voda, sok). Priprava : | Moko | in maščobo zdrobimo v enakomerno zmes.Dodamo | P |
tekoči med in druge sestavine. Nazadnje dodamo | moko, | pomešamo s kardamomom.Umesimo testo. | P |
Najprej raztopimo čokolado v pari. Potem zmešamo | moko, | kakav, sol in pecilni prašek.Nato še maslo in | P |
masi izmenično dodajamo med počasnim mešanjem | moko | s kakavom in mleko.Testo pokrijemo in ga postavimo | P |
Priprava: Pečico segrejemo na 180 stopinj. | Moko, | pecilni prašek in sol pomešamo.Maslo penasto | P |
in čisto na koncu še počasi vmešamo izmenjaje | moko | in mleko.Mak in naribano limono pazljivo vmešamo | P |
marmelade ali džema. Priprava: Zmešamo lešnike, | moko, | škrob, pecilni prašek in sladkor.Postrgamo stržen | P |
kozici raztopimo maslo, dodamo sesekljan česen in | moko | ter dobro premešamo nad segretim štedilnikom | P |
Za omako razpustimo surovo maslo in umešamo | moko. | Med nenehnim mešanjem po malem prilivamo mleko | P |
dan prej, uporabite pa lahko tudi polnozrnato | moko. | Otrok bo tako v vsej svoji pozitivni energiji | P |
pecilnega praška, za noževo konico soli, mast in | moko | za model. Priprava: Moko, sladkor in pecilni | P |
konico soli, mast in moko za model. Priprava: | Moko, | sladkor in pecilni prašek zmešamo, prilijemo | P |
sladkor, da dobimo trd sneg. Dodamo rumenjake in | moko. | Testo razdelimo na tri enake dele. | P |
ki smo mu dodali vaniljo, rumenjake, sladkor, | moko | in po potrebi želatino.Za sirup zmešamo sladkor | P |
sladkor, sladkor v prahu. Priprava: Umešamo | moko, | maščobo in sladkor.Dodamo rumenjaka, rdeče vino | P |
Posebej v skodelici zmešamo pasto tahini, koruzno | moko, | sladko smetano in začimbe.Proti koncu kuhanja | P |
stisnemo z vilicami (ki jih vsakokrat pomočimo v | moko) | .V velikem loncu zavremo veliko vode in jo solimo | P |
srednji temperaturi raztopimo maslo, dodamo | moko | in mešamo, da se moka malo prepraži, ne sme | P |
krpama. Za testo zmešamo 100 g moke, kokosovo | moko, | ingver in vaniljev sladkor.Potem umešamo jajce | P |
Hkrati dobro segrejemo olje. Preostalo | moko | zmešamo z žlico sladkorja v prahu.V moki drugega | P |
vaniljev sladkor. Postopoma primešamo riževo | moko, | koruzno moko, rum, pecilni prašek in ščepec | P |
sladkor. Postopoma primešamo riževo moko, koruzno | moko, | rum, pecilni prašek in ščepec soli.Na koncu | P |
sladkorja in žlico masti ali olja. Priprava: Ajdovo | moko | poparimo z vrelo vodo, da dobimo gosto maso | P |
da vzhaja. Ohlajeni ajdovi moki dodamo belo | moko, | sol, vzhajani kvas in toliko vode (ne preveč | P |
dag orehov in 10 dag črnih oliv. Priprava: | Moko | stresemo na desko, na sredini naredimo jamico | P |
Priprava: Za ajdovo testo poparimo ajdovo | moko. | Vmalo mlačne vode razdrobimo kvas, moko in ščep | P |
ajdovo moko. Vmalo mlačne vode razdrobimo kvas, | moko | in ščep sladkorja.Premešamo in pustimo, da vzhaja | P |
pustimo, da vzhaja. Ko se ohladi, dodamo belo | moko, | sol, olje in pregnetemo.Pustimo, da vzhaja. | P |
da vzhaja. Za belo testo v skledo stresemo | moko. | Posebej damo vzhajati kvas v malo mlačnega mleka | P |
koruzno testo v skledo stresemo koruzno in belo | moko. | Malo posolimo. | P |
sladkor ter dobro premešamo. V skledo stresemo | moko | in na sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo | P |
Postopoma vmešamo jajca in mleko. | Moko, | zmlete mandlje, jedilni škrob, ščep soli in | P |
muškatni orešček. Priprava: Za testo presejemo | moko, | maslo narežemo na kocke.Oboje z rumenjakom, | P |
Priprava: Olje segrejemo in na njem prepražimo | moko, | da dobimo temno prežganje.Počasi prilivamo hladno | P |
dodamo olje. V maso previdno vmešamo sneg in | moko | s presejanim pecilnim praškom.Pečico segrejemo | P |
česen. Na hitro jo prepražimo na olju, dodamo | moko | in naredimo zlato rumeno prežganje. Na koncu | P |
premešajte, da meso razpade na grudice. Primešajte | moko, | nato mleko in zelenjavno jušno osnovo.Pokrijte | P |
nadev pripravite tako, da zmešate ovseno kašo in | moko | in vanj zdrobite maslo.Nadev z žlico položite | P |
segrejemo na 180 stopinj Celzija. V posodo stresemo | moko, | sladkor v prahu, sol in mandlje ter dobro premešamo | P |
Govedino narežemo na 2 cm velike kocke. | Moko | posolimo in popramo in v njej povaljamo meso | P |
primešamo masleni masi. Posebej v skledo presejemo | moko, | pecilni prašek in kakav v prahu. Počasi izmenjaje | P |
Model namastimo z margarino in potresemo z ostro | moko | ter vanj nadevamo čokoladno maso.Kolač pečemo | P |
sezamova semena, timijan, česen, manjšo čebulo, | moko | in muškatni orešček. Priprava : Bučke operemo | P |
pesta, 500 g testa za sveže jajčne testenine, | moko | za posipanje, pest svežih lističev bazilike | P |
piškote, pecivo, potico, kar koli, kar vsebuje | moko, | in zmagoslavno postaviš na mizo, se bo našel | P |
knjižico lahko vsak mesec dobijo kruh, sladkor, | moko, | prašek.Če sta v zakonu dva, dobiš dvojno. | P |
sladkor, beljak in zvezdice za okras. Priprava: | Moko | stresemo na pomokano desko.Vanjo razdrobimo | P |
Potem ti tisto, kar želiš, na primer riž, | moko | ali čaj, zavijejo v časopisni papir.Izbira mlečnih | P |
sem v času, ko smo še hrano dobivali na bone, | moko | smo nosili v peko, ob štirih popoldne pa nam | P |
navzkrižnosti med pelodi trav in žit ter različno | moko, | sojo in arašidi. Pelodi plevel so možno navzkrižno | P |
korenje in nekaj minut pražimo. Potresemo z | moko | in zalijemo z zelenjavno osnovo, ki smo jo skuhali | P |
ali zmleta v polnovredno ali presejano belo | moko. | Po vsebnosti beljakovin spada v sam vrh med žiti | P |
v pečici pri 180 stopinj Celzija 30 minut. | Moko | zmešamo s ščepcem soli in mlekom v gladko maso | P |
soka. Dobro ožete stresite v skledo, dodajte | moko, | ščepec soli in sveže mleti poper, zdrobljen | P |
niso škropili). Priprava: V skledi zmešajte | moko, | jajca, izvleček vanilje po okusu in ščepec soli | P |
v čokoladno maso. V posebni posodi zmešamo | moko | z mandlji in preostalo nasekljano čokolado, | P |
Priprava: Meso solimo, popramo in potresemo z | moko. | Žlico olivnega olja in žlico surovega masla raztopimo | P |
sol, poper, 4 dcl suhega belega vina, maslo, | moko, | 1/2 dcl sladke smetane, rumenjak, limono, česen | P |
skledi zmešajte jajca in smetano. Počasi dodajte | moko, | mleko, muškatni orešček in nazadnje sir.Zmes | P |
zmehčano, dodamo klinčke, mehko potresemo z | moko | in mu prilijemo malo vina. A. S. | P |
V srednje veliki kozici zmešamo sladkor in | moko. | Počasi vmešamo mleko. | P |
potresemo pekač. Sveži sir, sladkor, skuto, kakav, | moko, | vaniljo, liker in sol zmešamo v mešalniku in | P |
mleka, 3 rumenjake in 40 g sladkorja. Priprava: | Moko | damo v posodo, dolivamo mleko in mešamo z ročnim | P |
znanost je paniranje. Potrebujemo jajca, ostro | moko | in drobtine belih žemelj.Meso lahko skozi vsako | P |
zrezke po 160 g, sol, poper, 2 jajci, ostro | moko, | bele drobtine, maščobo za pečenje, 100 g brusnične | P |
najprej sladkor in šele nato cela jajca. Vsujemo | moko | in kakav ter dobro premešamo.Suhe fige in čokolado | P |
Zmleto kvinojo po svetu uporabljajo tudi kot | moko | za kruh, pecivo in testenine. S svežimi zelišči | P |
soli in sladkorja ter maslom. Počasi dodajamo | moko | in s kuhalnico mešamo tako dolgo, da se izoblikuje | P |
Potrebujemo (za približno 12 kosov): maščobo in | moko | za model, 150 g masla, 220 g višenj (vloženih | P |
Vdolbinice pekača za mafine namastimo in potresemo z | moko | ali pa vanje položimo papirnate modelčke. Na | P |
pustimo, da se odkapljajo. V skledi zmešamo | moko, | ovsene kosmiče, cimet, pecilni prašek, sodo | P |
Potrebujemo (za približno 24 kosov): maščobo in | moko | za model, 200 g moke, 100 g sesekljanih lešnikov | P |
pekača za mini mafine namastimo in potresemo z | moko | ali pa damo vanje papirnate modelčke.V skledi | P |
damo vanje papirnate modelčke. V skledi zmešamo | moko, | 50 g sesekljanih lešnikov, pecilni prašek, sodo | P |
Potrebujemo (za približno 12 kosov): maščobo in | moko | za model, 3 žlice masla, od 60 do 80 g jedilne | P |
Vdolbinice pekača za mafine namastimo in potresemo z | moko | ali pa damo vanje papirnate modelčke.V majhnem | P |
Čokolado drobno sesekljamo. V skledi premešamo | moko, | sladkor, vaniljev sladkor, kakav, pecilni prašek | P |
pripravimo kvašeno testo kot za potico. V presejano | moko | vlijemo kvas, ki smo ga raztopili v mleku, stopljeno | P |
Otroci jedo trikrat na dan: za zajtrk campo, | moko | iz praženega ječmena z maslom ali riževo juho | P |
ustvarijo pravo malo umetnino, z obarvano riževo | moko | naslikajo t. i. kolum.To je ročno delo, slika | P |
da sem kot tisti zamorček, ki se je posul z | moko | in postal belec ter že čez četrt ure preklinjal | P |
vpisana dva lepa verza Kajetana Koviča: »Naj melje | moko | za dober kruh, naj varje ga sosed sv. Duh.« | P |
kosi in ne hodi »v milo po melo«, v mlin po | moko, | nihče vas ne bo nikamor »trajbov«.Tu ni več | P |
rajde česna in zelišč, tu visi ovčji meh za | moko, | tu je spravljen glavnik za nabiranje borovnic | P |
vodo v napitek, ki so mu dodajali čili, koruzno | moko | in halucinogene gobe.Maji so iz kakavovih zrn | P |
vanilje. Priprava: V veliko skledo stresite | moko, | sladkor in sol.Dodajte oreške in sadje ter dobro | P |
predelali 4500 ton klavnih odpadkov v mesno in perno | moko | in jo prodali multinacionalkam za pridelavo | P |
prekajeno šunko zmeljejo, nato pomešajo z ajdovo | moko, | jajci, rozinami in narezanim kruhom.Maso zgnetejo | P |
fazo že preživeli in jo poznamo. Zakaj hodim po | moko | v mlin v Celje?Ker kruha iz moke 400 ali 500 | P |
kuhano, v zrnih ali zmleto, kot najfinejšo belo | moko | ali kot otrobe, vedno ohrani zdravilne moči | P |
konice rjavega sladkorja in zavitek kvasa. | Moko | stresemo v veliko skledo in na sredini naredimo | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 401 501 601 701 801 901 1.001 1.101 1.201 1.301 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |