nova beseda iz Slovenije

kvasovke (118)


disertacijo Vpliv mikrovalov na      kvasovke      Saccharomyces cerevisiae Hansen  D
preprostih modelnih organizmov, kot so      kvasovke,      ki na prvi pogled nimajo dosti  D
lahko enocelični, kot na primer      kvasovke,      ali večcelični, na primer rastline  D
Celice pivske oziroma pekovske      kvasovke,      brstljivke Saccharomyces cerevisiae  D
nadomesti okvarjeno cdc2-kinazo      kvasovke      S. pombe.Raziskave celičnega cikla  D
zapletenih živali, kot so nematode in      kvasovke.     Molekule DNK so zvite dvojne vijačnice  D
raziskoval molekularno genetiko pivske      kvasovke.     Ta projekt ga je ob koncu osemdesetih  D
in molekularno biologijo pivske      kvasovke      ter vinske mušice, že pet let  D
njena cena. V procesu fermentacije      kvasovke      predelajo sladkor v alkohol.Z  D
Podgane, gliste, sadne muhe in celo      kvasovke      živijo dlje, če malo stradajo  D
odstraniti usedlino, potem dodati      kvasovke      in nadzorovati procese fermentacije  D
ničli ali pod njo, ker so prej      kvasovke      privadili na takšne »delovne«  D
takšne »delovne« razmere. Še celo      kvasovke      niso zgolj ene, pa je od njih  D
Vpliv beljakovine Ecm11 na mejozo      kvasovke      Saccharomyces cerevisiae (mentor  D
iz katerega nastane slad, ki ga      kvasovke      s fermentacijo ali vrenjem predelajo  D
V predfiltriranju odstranimo      kvasovke,      v postopku stabilizacije se pivo  D
prepušča le pivo, zadržuje pa      kvasovke,      določene beljakovine, hmeljsko  D
kisline, ki so glavna hrana za      kvasovke,      nastane svetla bistro rumena tekočina  D
vrenju uporablja le avtohtone      kvasovke,      končni alkoholni izdelek pa zori  D
jih zdaj večina: uporabljal je      kvasovke,      filtriral ...Nato pa je vse to  D
v svojih celicah tudi ljudje.      Kvasovke      so se od organizmov, iz katerih  D
v Lundu, Švedska) z naslovom:      Kvasovke      in vino V predavanju se bo prof  D
Pakistana, Maroka in Francije. Bl. R.      Kvasovke      in vino Zemono -   D
dr. Jureta Piskurja z naslovom      Kvasovke      in vino.Predavanje bo jutri, 7  D
fakultete v bazi teh ledenikov našli      kvasovke,      zelo podobne tistim, ki živijo  D
pomembno za industrijo, ki potrebuje      kvasovke,      ki morajo biti tolerantne na sol  D
Leuvna želimo naš prenos gena na      kvasovke      zaščititi tudi z mednarodnim patentom  D
zajedalci, pri študijah interaktoma      kvasovke,      kot tudi pri razvoju programske  D
Szostakova skupina je identificirala      kvasovke      z mutacijami, ki so pripeljale  D
denimo penicillium, aspergillus,      kvasovke.     Vendar so bile njihove vrednosti  D
membranske dvohibridne tehnologije      kvasovke      (MYTH) Predavanje bo v četrtek  D
mikroorganizma; 1997 - določen genom      kvasovke      kot prvega evkariota poznan celoten  D
skupini organizmov. Večino časa se      kvasovke      razmnožujejo z brstenjem, občasno  D
se prenaša na podoben način.      Kvasovke      PSI namreč delajo protein Sup35  D
KVASOVKA 1 Mikroskopska slika      kvasovke.      KVASOVKA 2   D
KVASOVKA 2 Brstenje      kvasovke.      KVASOVKA 3   D
genomov in evkariontski genom      kvasovke      Saccharomices cerevisiae.Kmalu  D
evkariontski obliki. Sekveniran genom      kvasovke      še ni dovolj za razvozlanje tako  D
ovojnico. Fermentacijo povzročajo      kvasovke      in če ta ni popolna, ima kava  D
predstavljajo vse(!) gene glive      kvasovke.     S pomočjo takega čipa lahko zelo  D
sekvencirani genom je bil genom      kvasovke      S. cerevisiae, ki šteje »le« 12  D
široki praksi. Zelo uspešno je      kvasovke      selekcionirala tudi za pridelavo  D
za pridelavo penečih se vin. Te      kvasovke      so pokazale ob izrednih fizioloških  D
vedno v kategoriji dražjih vin.      Kvasovke      v steklenicah povzročajo vrenje  D
več dni, so se v kruh naselile      kvasovke      in tako so čisto po naključju  G
filtriranja, ker filtri uničijo      kvasovke      in bakterije, nič merjenja sladkorja  G
imenovalec, to je množenje ene      kvasovke,      ki je naša lastna.Vsi jo imamo  G
proti pretiranemu razmnoževanju te      kvasovke      na eni strani in umirjanju žlez  G
preveč na vročem? Pomorijo se      kvasovke.     Kvas mora imeti približno telesno  G
proizvodnjo encimov uporabljajo      kvasovke,      plesni in bakterije.Nekatere od  G
imate v telesu preveč te glive      kvasovke.     Kandido hranijo sladkorčki, pa  G
klonirano. Sam kruh proizvajajo glive      kvasovke      oziroma ga vzhajajo, ki se z brstenjem  G
v črevesju; pogosto je preveč      kvasovke      Candida albicans), črevesna vnetja  P
sicer razumljivi, vendar odveč.      Kvasovke      in bakterije prav iz njega s pomočjo  P
uporabljajo gensko spremenjene      kvasovke,      ki procese pospešijo tudi za tisočkrat  P
na nohtih rok pa so to običajno      kvasovke.     Za te okužbe nismo vsi enako dovzetni  P
nohtih rok običajno povzročajo      kvasovke;      pri teh je proces napredovanja  P
gre za okužbe, ki jih povzročijo      kvasovke.     Zdravljenje je sprva vedno sistemsko  P
prebavnem sistemu prevladujejo      kvasovke      in da primanjkuje mlečnokislinskih  P
nohtih rok pa so to največkrat      kvasovke.     Za tovrstne okužbe nismo vsi enako  P
počasi. Običajno jo povzročijo      kvasovke;      pri teh je proces napredovanja  P
prebavne procese. V njem so tudi      kvasovke,      vendar nimajo odločilnega pomena  P
tudi sami, če vztrajno hranimo      kvasovke      (rade imajo sladkor, rafinirane  P
rafinirane ogljikove hidrate in druge      kvasovke)      in stradamo mlečnokislinske bakterije  P
mlečnokislinskih okrepitev. Tako      kvasovke      zlahka prevzamejo oblast. Kakšne  P
ga lahko naredijo razbohotene      kvasovke      na drugih delih telesa. Kandida  P
se vsem živilom, ki vsebujejo      kvasovke:      sem sodijo vsa peciva s kvasom  P
več vrst laktobacilov, a tudi      kvasovke,      ki znajo fermentirati laktozo  P
fermentirati laktozo. Običajne      kvasovke,      ki sicer navdušeno predelujejo  P
na nohtih rok pa so to običajno      kvasovke.     Za tovrstne okužbe nismo vsi enako  P
nohtov rok večkrat povzročajo tudi      kvasovke;      pri teh je proces napredovanja  P
hrane. Če v telesu prevladujejo      kvasovke,      nastajajo procesi vrenja in gnitja  P
odpravijo patogene bakterije, omejijo      kvasovke      in vzpostavijo ustrezno črevesno  P
ali v naši sluznici prevladujejo      kvasovke.     Zjutraj na tešče pljunemo v kozarec  P
da v naši sluznici prevladujejo      kvasovke.     Zdrava slina bo ostala kompaktna  P
povzročajo različne glive, tudi      kvasovke.     Tovrstna okužba je pogostejša pri  P
na nohtih rok pa so to običajno      kvasovke.     Za te okužbe nismo vsi enako dovzetni  P
treba vsem živilom, ki vsebujejo      kvasovke:      pivski kvas v obliki prehranskega  P
Uničuje patogene bakterije in      kvasovke      (med njimi tudi nadležno Candido  P
bakterij. Njihovo mesto zavzamejo      kvasovke,      med katerimi je najbolj problematična  P
črevesne flore in preprečili, da bi      kvasovke      dobile preveč prostora. Naravne  P
na nohtih rok, ki jo povzročajo      kvasovke,      se začne na obnohtju in se od  P
stopinjah). Gre za to, da uničimo      kvasovke,      saj pri tej temperaturi še ne  P
mikroorganizmih ali celicah (bakterijske,      kvasovke,      sesalčje celične kulture) in s  P
izdelali želeni protein, bakterije,      kvasovke      ali sesalčje celice gojijo v bioreaktorjih  P
dodajo arome in posebne glivice      kvasovke      (od njih so odvisni drobni mehurčki  P
začne teči že zaradi teže, naravne      kvasovke,      ki se držijo sadeža, se pri toploti  P
steklenica obrnjena na glavo. Odmrle      kvasovke      se tako naberejo pod plutovinastim  P
nanjo lahko nacepijo glive (zlasti      kvasovke)     , ki povzročajo srbenje.Z napačno  P
zdravnikom opravite še bris kože na      kvasovke.     Do obiska pri njem lahko težave  P
Še vedno se razpravlja o vlogi      kvasovke      Malassezie oz.Pityrosporum, ki  P
drugi strani zmanjšamo količino      kvasovke      z imidazolimi.Selenov disulfid  P
bakterij. Njihovo mesto zavzamejo      kvasovke,      med katerimi je zelo pogosta Candida  P
katero koli sestavino cepiva (     kvasovke)     , oz. oseb, ki so pokazale preobčutljivostno  P
zbistren, mu dodamo selekcionirane      kvasovke.     Število kvasovk vrste Saccharomyces  P
dodatkom vrelnega nastavka v mošt.      Kvasovke      rodu Saccharomyces so neobčutljive  P
moštih sestavljajo večinoma odmrle      kvasovke.     Z odstranitvijo mikroorganizmov  P
grozdni sladkor in razmnožene      kvasovke.     Zdaj imamo za sekundarno vrenje  P
več let. Med zorenjem izločijo      kvasovke      v vino različne snovi, ki oplemenitijo  P
popolnoma zbistri, je treba usedlino (     kvasovke)      odstraniti iz steklenice.Vrat  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

1 101 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA