mandolát |
gastr. slaščica iz mandeljnov, medu, beljakov, sladkorja, obdana z oblati:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
márcipan |
gastr. slaščica iz mandeljnov, sladkorja in beljaka:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
marináda |
gastr. gosta tekočina iz olja, kisa, soli, gorčice, čebule, peteršilja za preliv ali za konzerviranje:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
marinírati |
gastr. pripravljati ali konzervirati jed z marinado:; nedov. in dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
maróga |
nar. marogasta krava:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
máselnik |
1. gastr. močniku podobna jed iz moke, zakuhane v smetano, znana zlasti na Gorenjskem:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
máslovnik |
gastr. močniku podobna jed iz moke, zakuhane v smetano, znana zlasti na Gorenjskem:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
matévž |
gastr., navadno v zvezi belokranjski matevž pretlačen krompir in fižol z ocvirki; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
mávra |
nar. črna ali črno marogasta krava:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
mávželj |
gastr. jed iz mesnega nadeva, zavitega v {tkivno} mrežico:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
médla |
gastr. jed iz mešanice kaše ali moke in krompirja ali zelenjave, znana na Gorenjskem:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
méšta |
gastr. gostemu močniku podobna jed iz moke in navadno krompirja, znana na Gorenjskem:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
méta |
navadno v zvezi poprova meta zdravilna rastlina ostrega vonja s podolgastimi listi in rdečimi, vijoličastimi cveti:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
mézodêrm |
biol. vmesna plast celic gastrule, vmesna zarodna plast:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
mínimaks |
žarg. ročni gasilni aparat, zlasti nemške tovarne Minimax:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
minjón |
gastr. majhna slaščica iz biskvitnega testa, oblita navadno s čokolado:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
móhant |
gastr. skuta ostrega vonja in pikantnega okusa, narejena iz posnetega kravjega mleka:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
mortadéla |
gastr. salama velikega premera z drobno zmletim mesom, kosi slanine in zelo začinjena:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
možgánov |
gastr. ki je iz možganov:; prid., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
múlca |
gastr. sladka krvavica s pinjolami in rozinami, znana na Primorskem:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
musáka |
gastr. jed iz sesekljanega mesa, krompirja ali zelenjave:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
nabodálo |
1. gastr. na žaru pečeno meso, navadno z dodatki, nabodeno na paličici:; s, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
nadèv |
gastr. mešanica živil; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
namàz |
1. gastr. kar se namaže, navadno na kruh:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
néokapitalízem |
po drugi svetovni vojni kapitalizem, za katerega je značilna visoka produktivnost, poseganje države v gospodarstvo in enakomernejše porazdeljevanje družbenega bogastva:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
nougat |
gastr. nadev iz zmletih lešnikov, praženih mandeljnov, sladkorja:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
obáren |
gastr., navadno v zvezi obarna juha juha, podobna obari:; prid., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
óblat |
gastr. ploščica iz nekvašenega testa, navadno kot sestavina različnih sladic:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
ocvŕtek |
nav. mn., gastr. ocvrta, navadno močnata jed:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
oseménje |
gastr. del sadeža s semeni, ki se pred uživanjem navadno odstrani:; s, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
óšpice |
nalezljiva bolezen s pegastimi izpuščaji na koži, ki se pojavlja zlasti pri otrocih:; ž mn., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
panírati |
gastr. obdajati živilo s plastjo moke in stepenega jajca ali moke, stepenega jajca in drobtin:; nedov. in dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pásulj |
gastr. jed iz fižola, mesa in začimb:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
paštétka |
gastr. jed iz maslenega testa s pikantnim nadevom:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pecílen |
gastr., v zvezi pecilni prašek sredstvo za rahljanje testa:; prid., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pečenják |
gastr. jed iz jajc, mleka, moke, pečena na maščobi, znana na Štajerskem:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pégavec |
1. nav. ekspr. pegast človek:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pégavka |
nav. ekspr. pegasta ženska:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
peklán |
gastr., v zvezi peklani jezik kuhan, mariniran jezik; prid., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pékmez |
gastr. gosto kuhane slive s sladkorjem; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pénovka |
gastr. zajemalka z luknjicami za pobiranje pen z juh, marmelad:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
píca |
gastr. jed iz krušnega testa, namazana s paradižnikovo mezgo in potresena s sirom, gnjatjo, različnimi začimbami:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
píment |
gastr. posušeni plodovi pimentovca, ki se uporabljajo kot začimba:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
pínca |
gastr. hlebčku podobno primorsko pecivo iz boljšega kvašenega testa:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pléskavica |
gastr. na žaru pečen, zelo začinjen sesekljani zrezek:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
podmésti |
gastr. zgostiti jed z zmesjo moke in vode:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|
podmèt |
1. gastr. zmes iz moke in vode za zgostitev jedi:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
podmétenica |
gastr. močniku podobna jed, znana zlasti v Idriji:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
polívka |
gastr. mešanica živil, jedi za polivanje drugih jedi:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pomôrstvo |
1. dejavnost, ki je v zvezi s plovbo po morju in izkoriščanjem morskega bogastva:; s, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
ponvíčnik |
1. gastr. pečena jed iz jajc, moke in dodatkov, navadno kot jušni vložek:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
poprnják |
gastr. drobno pecivo zlasti iz krhkega testa z dodatkom popra in drugih začimb:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
posípanec |
gastr. mešanica moke, orehov, sladkorja, ki se potresa na testo:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pošírati |
gastr. dajati za krajši čas v vrelo vodo, navadno ubito jajce, zakrkniti:; nedov. in dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
práženec |
gastr. jed, zlasti iz jajc, mleka, moke, pečena na maščobi in zdrobljena:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
prebránec |
gastr. srbska jed iz kakovostnega belega fižola in začimb:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
prelítek |
gastr. jed za prelivanje drugih jedi; preliv:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
preslaníniti |
gastr. pretakniti s koščki slanine:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
prestíž |
knjiž. ugled, veljava koga v primeri z drugimi, zlasti glede na bogastvo, moč, uspešnost:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pretikálnica |
gastr. igla za prebadanje živil:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
prikúha |
gastr. jed iz kuhane zelenjave kot dodatek h glavni jedi:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
prížast |
nar. progast, črtast:; prid., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
prógavost |
1. lastnost, značilnost progastega:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
ragú |
gastr. gostejša dušena jed iz {kosov} mesa z dodatkom blagih začimb:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
rájželjc |
gastr. del tankega črevesa z oporkom in pečico, zlasti pri teletu:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
ramstek |
gastr. zrezek iz mesa govejega hrbta:; m, vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|
rátluk |
gastr. orientalska slaščica iz kuhanega škroba in sladkorja z dodatkom dišav in barvil:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
raviól |
nav. mn., gastr. izdelek iz rezančnega testa trikotne ali obročaste oblike z nadevom, navadno iz sesekljanega mesa:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
razkoščíčiti |
gastr. odstraniti koščico iz sadeža:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
razvégati se |
postati vegast, kriv:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
razvéžiti se |
postati vegast, kriv:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
rížast |
nar. progast, črtast:; prid., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
ríži-bíži |
gastr. jed iz dušenega riža in graha:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
rókfortski |
1. gastr., v zvezi rokfortski sir mehki sir iz ovčjega mleka v obliki hlebčka z glivicami plesni:; prid., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
rókfor |
gastr. rokfortski sir:; m, vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|
romadúr |
gastr. mehki sir v obliki manjšega kvadra, ostrega okusa in vonja:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
rostbif |
gastr. meso zlasti z govejega hrbta:; m, vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|
rús |
nav. mn., gastr. rusel:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
rúsel |
nav. mn., gastr. marinirana surova majhna morska riba z veliko čebule:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
ságo |
gastr. moka ali zdrob iz stržena sagovca:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
salamín |
gastr. tanjša suha salama iz zelo drobno sesekljanega svinjskega in govejega mesa, slanine in začimb:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
sargáški |
nav. mn., bot., v zvezi sargaška alga rjava alga, ki raste ob obalah južnega Atlantika in jo morski tokovi naplavljajo zlasti v Sargaško morje, Sargassum; prid., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
sátaraš |
gastr. jed iz dušenega narezanega paradižnika, paprike, čebule:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
sékanica |
gastr. drobno sesekljano ali zmleto, navadno surovo meso z različnimi začimbami:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
shránek |
gastr. pokvarljivo živilo, pripravljeno z ustreznim postopkom za daljšo hrambo:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
srečelóvec |
ekspr. kdor si prizadeva na hiter, lahek način pridobiti bogastvo, materialne dobrine:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
srečolóvec |
ekspr. kdor si prizadeva na hiter, lahek način pridobiti bogastvo, materialne dobrine:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
steak |
gastr. zrezek iz stegna, navadno debelejši:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
stŕjenka |
gastr. krema, ki se strdi zaradi dodane želatine:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
strnád |
manjša ptica pevka z navadno rjavo progastim hrbtom in rumenim, belim ali rdeče rjavim trebuhom:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
stŕnjenka |
gastr. močnata jed iz sadja, želatine, mleka, škroba in dodatkov:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
suflé |
gastr. zelo rahla sladica iz jajc, sladkorja, maščobe in dodatkov, nahitro pečena v pečici:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
súkanček |
nav. mn., gastr. droben svaljek iz moke in jajc za zakuho:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
šášlik |
gastr. pečeni koščki mesa, slanine in čebule:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
šató |
gastr. jed iz stepenih jajc, zavretega vina in sladkorja; šodo:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
šávra |
1. nar. črna ali črno marogasta krava:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
šêk |
nar. lisast, marogast vol:; m, vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|
šêka |
nar. lisasta, marogasta krava:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|
šêkast |
lisast, marogast:; prid., vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|
šêkec |
nar. lisasta, marogasta žival:; m, vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|