besede slovenskega jezika isj zrc sazu

izraz: gas   zadetki: 537-636



pégavec  1. nav. ekspr. pegast človek:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
pégavka  nav. ekspr. pegasta ženska:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
peklán  gastr., v zvezi peklani jezik kuhan, mariniran jezik; prid., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
pékmez  gastr. gosto kuhane slive s sladkorjem; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
pénovka  gastr. zajemalka z luknjicami za pobiranje pen z juh, marmelad:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
píca  gastr. jed iz krušnega testa, namazana s paradižnikovo mezgo in potresena s sirom, gnjatjo, različnimi začimbami:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si wiki
píment  gastr. posušeni plodovi pimentovca, ki se uporabljajo kot začimba:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si wiki
pínca  gastr. hlebčku podobno primorsko pecivo iz boljšega kvašenega testa:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
pléskavica  gastr. na žaru pečen, zelo začinjen sesekljani zrezek:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
podmésti  gastr. zgostiti jed z zmesjo moke in vode:; dov., vir: S; povezave: sskj, nova beseda, najdi.si
podmèt  1. gastr. zmes iz moke in vode za zgostitev jedi:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
podmétenica  gastr. močniku podobna jed, znana zlasti v Idriji:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
polívka  gastr. mešanica živil, jedi za polivanje drugih jedi:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
pomôrstvo  1. dejavnost, ki je v zvezi s plovbo po morju in izkoriščanjem morskega bogastva:; s, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
ponvíčnik  1. gastr. pečena jed iz jajc, moke in dodatkov, navadno kot jušni vložek:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
poprnják  gastr. drobno pecivo zlasti iz krhkega testa z dodatkom popra in drugih začimb:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
posípanec  gastr. mešanica moke, orehov, sladkorja, ki se potresa na testo:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
pošírati  gastr. dajati za krajši čas v vrelo vodo, navadno ubito jajce, zakrkniti:; nedov. in dov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
práženec  gastr. jed, zlasti iz jajc, mleka, moke, pečena na maščobi in zdrobljena:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
prebránec  gastr. srbska jed iz kakovostnega belega fižola in začimb:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
prelítek  gastr. jed za prelivanje drugih jedi; preliv:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
preslaníniti  gastr. pretakniti s koščki slanine:; dov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
prestíž  knjiž. ugled, veljava koga v primeri z drugimi, zlasti glede na bogastvo, moč, uspešnost:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
pretikálnica  gastr. igla za prebadanje živil:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
prikúha  gastr. jed iz kuhane zelenjave kot dodatek h glavni jedi:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
prížast  nar. progast, črtast:; prid., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
prógavost  1. lastnost, značilnost progastega:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
ragú  gastr. gostejša dušena jed iz {kosov} mesa z dodatkom blagih začimb:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
rájželjc  gastr. del tankega črevesa z oporkom in pečico, zlasti pri teletu:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
ramstek  gastr. zrezek iz mesa govejega hrbta:; m, vir: S; povezave: sskj, nova beseda, najdi.si
rátluk  gastr. orientalska slaščica iz kuhanega škroba in sladkorja z dodatkom dišav in barvil:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
raviól  nav. mn., gastr. izdelek iz rezančnega testa trikotne ali obročaste oblike z nadevom, navadno iz sesekljanega mesa:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
razkoščíčiti  gastr. odstraniti koščico iz sadeža:; dov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
razvégati se  postati vegast, kriv:; dov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
razvéžiti se  postati vegast, kriv:; dov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
rížast  nar. progast, črtast:; prid., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
ríži-bíži  gastr. jed iz dušenega riža in graha:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
rókfortski  1. gastr., v zvezi rokfortski sir mehki sir iz ovčjega mleka v obliki hlebčka z glivicami plesni:; prid., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
rókfor  gastr. rokfortski sir:; m, vir: S; povezave: sskj, nova beseda, najdi.si
romadúr  gastr. mehki sir v obliki manjšega kvadra, ostrega okusa in vonja:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
rostbif  gastr. meso zlasti z govejega hrbta:; m, vir: S; povezave: sskj, nova beseda, najdi.si
rús  nav. mn., gastr. rusel:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si wiki
rúsel  nav. mn., gastr. marinirana surova majhna morska riba z veliko čebule:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
ságo  gastr. moka ali zdrob iz stržena sagovca:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
salamín  gastr. tanjša suha salama iz zelo drobno sesekljanega svinjskega in govejega mesa, slanine in začimb:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
sargáški  nav. mn., bot., v zvezi sargaška alga rjava alga, ki raste ob obalah južnega Atlantika in jo morski tokovi naplavljajo zlasti v Sargaško morje, Sargassum; prid., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
sátaraš  gastr. jed iz dušenega narezanega paradižnika, paprike, čebule:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
sékanica  gastr. drobno sesekljano ali zmleto, navadno surovo meso z različnimi začimbami:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
shránek  gastr. pokvarljivo živilo, pripravljeno z ustreznim postopkom za daljšo hrambo:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
srečelóvec  ekspr. kdor si prizadeva na hiter, lahek način pridobiti bogastvo, materialne dobrine:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
srečolóvec  ekspr. kdor si prizadeva na hiter, lahek način pridobiti bogastvo, materialne dobrine:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
steak  gastr. zrezek iz stegna, navadno debelejši:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
stŕjenka  gastr. krema, ki se strdi zaradi dodane želatine:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
strnád  manjša ptica pevka z navadno rjavo progastim hrbtom in rumenim, belim ali rdeče rjavim trebuhom:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si wiki
stŕnjenka  gastr. močnata jed iz sadja, želatine, mleka, škroba in dodatkov:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
suflé  gastr. zelo rahla sladica iz jajc, sladkorja, maščobe in dodatkov, nahitro pečena v pečici:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
súkanček  nav. mn., gastr. droben svaljek iz moke in jajc za zakuho:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
šášlik  gastr. pečeni koščki mesa, slanine in čebule:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
šató  gastr. jed iz stepenih jajc, zavretega vina in sladkorja; šodo:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
šávra  1. nar. črna ali črno marogasta krava:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
šêk  nar. lisast, marogast vol:; m, vir: S; povezave: sskj, nova beseda, najdi.si
šêka  nar. lisasta, marogasta krava:; ž, vir: S; povezave: sskj, nova beseda, najdi.si
šêkast  lisast, marogast:; prid., vir: S; povezave: sskj, nova beseda, najdi.si
šêkec  nar. lisasta, marogasta žival:; m, vir: S; povezave: sskj, nova beseda, najdi.si
škrlatínka  nalezljiva bolezen z visoko vročino in škrlatno rdečimi pegastimi izpuščaji na koži, ki se pojavlja zlasti pri otrocih:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
šodó  gastr. jed iz stepenih jajc, zavretega vina in sladkorja:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
šúnkarica  gastr. salama z nadevom iz koščkov svinjskega stegna in slanine:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
tablíranje  gastr. obdelava gosto tekočega kuhanega sladkorja, čokoladnih mas za prelive, glazure na marmorni plošči:; s, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
tláčenka  gastr. svinjski želodec z nadevom iz na debelo zrezanega svinjskega mesa, slanine in primešane krvi ali brez nje:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
toast  gastr. 1. na tanke kose narezan, opečen beli oljnati kruh, navadno brez skorje, opečenec:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
tortelín  nav. mn., gastr. izdelek iz rezančnega testa obročaste oblike z nadevom, navadno iz sesekljanega mesa:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
trépang  gastr. kitajska jed iz mišične plasti užitnih brizgačev:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
tŕganec  nav. mn., gastr. izdelek za zakuho iz rezančnega testa v obliki natrganih koščkov:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
trijét  gastr. jed iz opečenih krušnih rezin, prelitih s kuhanim vinom:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
troják  teh. priprava, ki omogoča razdelitev pretoka gasilnih sredstev v tri cevovode:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
túring  1. tekst. prožna, prijetno hrapava progasta ali karirasta bombažna tkanina za turistične, športne srajce:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si wiki
upíhniti  1. s pihom, pihanjem ugasniti:; dov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
usúkanček  nav. mn., gastr. droben svaljek iz moke in jajc za zakuho:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
usúkanec  1. nav. mn., gastr. droben svaljek iz moke in jajc za zakuho:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
váfelj  gastr. navadno ploščato pecivo z vzorčasto površino in nadevom, skladanec:; m, vir: S; povezave: sskj, nova beseda, najdi.si
vêdrovka  teh. ročna gasilna priprava za gašenje začetnih požarov:; ž, vir: S; povezave: sskj, nova beseda, najdi.si
végav  vegast:; prid., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
véžiti se  postajati vegast, kriv:; nedov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
vijúgati  1. delati, povzročati, da se kaj valovito, vijugasto premika:; nedov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
vzhájanec  nav. mn., gastr. kuhana, na rezine zrezana jed iz kvašenega testa, navadno kot priloga:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
zakúha  gastr. kar se zakuha v vrelo tekočino in je sestavni del jedi:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
zavijúgati  vijugasto iti, se premakniti:; dov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
zavójek  knjiž. zavita, vijugasta črta kot del zlasti z roko zapisane črke:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
zavójka  knjiž. zavita, vijugasta oblika, črta:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
zavójkast  knjiž. ki ima zavito, vijugasto obliko:; prid., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
zdrúzast  knjiž. zdrizast, drozgast:; prid., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
zlívanka  nav. mn., gastr. jed iz redkega testa, ocvrta na maščobi:; ž, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
zòlj  zool., v zvezah: goveji zolj žuželka, katere ličinke se zajedajo v govedo, Hypoderma bovis; konjski zolj žuželka, katere ličinka zajeda konja, Gastrophilus intestinalis; ovčji zolj žuželka, katere ličinka zajeda ovco v nosnih in čelnih votlinah, Oestrus ovis; m, vir: S; povezave: sskj, nova beseda, najdi.si
zvéžiti  1. narediti, povzročiti, da je kaj vegasto, krivo:; dov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
zvijúgati  narediti, povzročiti, da se kaj valovito, vijugasto premika:; dov., vir: S; povezave: sskj, najdi.si
žgánjarček  gastr. kozarec za žgane pijače:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
žlíčnik  1. nav. mn., gastr. jed, oblikovana z odvzemanjem navadno močnate mase z žlico:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
žlíkrof  nav. mn., gastr. kuhana jed iz testa, napolnjena z nadevom:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
žlínkrof  nav. mn., gastr. žlikrof:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si
žvárcet  gastr. telečja obara z drobtinicami, prepraženimi na maslu:; m, vir: S; povezave: sskj, najdi.si

( beseda  opis, besedna vrsta, vir, povezave)

   1 37 137 237 337 437 537



Viri: S - Slovar slovenskega knjižnega jezika, B - Besedišče slovenskega jezika, N - Nova beseda, I - spletni iskalnik NAJDI.SI.

Seznam besed je nastal v okviru projekta Spletni seznam besed slovenskega jezika, V6-0123, sofinanciranega s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost, Ministrstva za kulturo ter Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Republike Slovenije.

Strežnik ZRC SAZU Pripombe in predlogi Iskalnik: NEVA