pégavec |
1. nav. ekspr. pegast človek:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pégavka |
nav. ekspr. pegasta ženska:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
peklán |
gastr., v zvezi peklani jezik kuhan, mariniran jezik; prid., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pékmez |
gastr. gosto kuhane slive s sladkorjem; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pénovka |
gastr. zajemalka z luknjicami za pobiranje pen z juh, marmelad:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
píca |
gastr. jed iz krušnega testa, namazana s paradižnikovo mezgo in potresena s sirom, gnjatjo, različnimi začimbami:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
píment |
gastr. posušeni plodovi pimentovca, ki se uporabljajo kot začimba:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
pínca |
gastr. hlebčku podobno primorsko pecivo iz boljšega kvašenega testa:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pléskavica |
gastr. na žaru pečen, zelo začinjen sesekljani zrezek:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
podmésti |
gastr. zgostiti jed z zmesjo moke in vode:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|
podmèt |
1. gastr. zmes iz moke in vode za zgostitev jedi:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
podmétenica |
gastr. močniku podobna jed, znana zlasti v Idriji:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
polívka |
gastr. mešanica živil, jedi za polivanje drugih jedi:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pomôrstvo |
1. dejavnost, ki je v zvezi s plovbo po morju in izkoriščanjem morskega bogastva:; s, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
ponvíčnik |
1. gastr. pečena jed iz jajc, moke in dodatkov, navadno kot jušni vložek:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
poprnják |
gastr. drobno pecivo zlasti iz krhkega testa z dodatkom popra in drugih začimb:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
posípanec |
gastr. mešanica moke, orehov, sladkorja, ki se potresa na testo:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pošírati |
gastr. dajati za krajši čas v vrelo vodo, navadno ubito jajce, zakrkniti:; nedov. in dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
práženec |
gastr. jed, zlasti iz jajc, mleka, moke, pečena na maščobi in zdrobljena:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
prebránec |
gastr. srbska jed iz kakovostnega belega fižola in začimb:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
prelítek |
gastr. jed za prelivanje drugih jedi; preliv:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
preslaníniti |
gastr. pretakniti s koščki slanine:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
prestíž |
knjiž. ugled, veljava koga v primeri z drugimi, zlasti glede na bogastvo, moč, uspešnost:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
pretikálnica |
gastr. igla za prebadanje živil:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
prikúha |
gastr. jed iz kuhane zelenjave kot dodatek h glavni jedi:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
prížast |
nar. progast, črtast:; prid., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
prógavost |
1. lastnost, značilnost progastega:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
ragú |
gastr. gostejša dušena jed iz {kosov} mesa z dodatkom blagih začimb:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
rájželjc |
gastr. del tankega črevesa z oporkom in pečico, zlasti pri teletu:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
ramstek |
gastr. zrezek iz mesa govejega hrbta:; m, vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|
rátluk |
gastr. orientalska slaščica iz kuhanega škroba in sladkorja z dodatkom dišav in barvil:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
raviól |
nav. mn., gastr. izdelek iz rezančnega testa trikotne ali obročaste oblike z nadevom, navadno iz sesekljanega mesa:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
razkoščíčiti |
gastr. odstraniti koščico iz sadeža:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
razvégati se |
postati vegast, kriv:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
razvéžiti se |
postati vegast, kriv:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
rížast |
nar. progast, črtast:; prid., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
ríži-bíži |
gastr. jed iz dušenega riža in graha:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
rókfortski |
1. gastr., v zvezi rokfortski sir mehki sir iz ovčjega mleka v obliki hlebčka z glivicami plesni:; prid., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
rókfor |
gastr. rokfortski sir:; m, vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|
romadúr |
gastr. mehki sir v obliki manjšega kvadra, ostrega okusa in vonja:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
rostbif |
gastr. meso zlasti z govejega hrbta:; m, vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|
rús |
nav. mn., gastr. rusel:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
rúsel |
nav. mn., gastr. marinirana surova majhna morska riba z veliko čebule:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
ságo |
gastr. moka ali zdrob iz stržena sagovca:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
salamín |
gastr. tanjša suha salama iz zelo drobno sesekljanega svinjskega in govejega mesa, slanine in začimb:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
sargáški |
nav. mn., bot., v zvezi sargaška alga rjava alga, ki raste ob obalah južnega Atlantika in jo morski tokovi naplavljajo zlasti v Sargaško morje, Sargassum; prid., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
sátaraš |
gastr. jed iz dušenega narezanega paradižnika, paprike, čebule:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
sékanica |
gastr. drobno sesekljano ali zmleto, navadno surovo meso z različnimi začimbami:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
shránek |
gastr. pokvarljivo živilo, pripravljeno z ustreznim postopkom za daljšo hrambo:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
srečelóvec |
ekspr. kdor si prizadeva na hiter, lahek način pridobiti bogastvo, materialne dobrine:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
srečolóvec |
ekspr. kdor si prizadeva na hiter, lahek način pridobiti bogastvo, materialne dobrine:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
steak |
gastr. zrezek iz stegna, navadno debelejši:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
stŕjenka |
gastr. krema, ki se strdi zaradi dodane želatine:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
strnád |
manjša ptica pevka z navadno rjavo progastim hrbtom in rumenim, belim ali rdeče rjavim trebuhom:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
stŕnjenka |
gastr. močnata jed iz sadja, želatine, mleka, škroba in dodatkov:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
suflé |
gastr. zelo rahla sladica iz jajc, sladkorja, maščobe in dodatkov, nahitro pečena v pečici:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
súkanček |
nav. mn., gastr. droben svaljek iz moke in jajc za zakuho:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
šášlik |
gastr. pečeni koščki mesa, slanine in čebule:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
šató |
gastr. jed iz stepenih jajc, zavretega vina in sladkorja; šodo:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
šávra |
1. nar. črna ali črno marogasta krava:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
šêk |
nar. lisast, marogast vol:; m, vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|
šêka |
nar. lisasta, marogasta krava:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|
šêkast |
lisast, marogast:; prid., vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|
šêkec |
nar. lisasta, marogasta žival:; m, vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|
škrlatínka |
nalezljiva bolezen z visoko vročino in škrlatno rdečimi pegastimi izpuščaji na koži, ki se pojavlja zlasti pri otrocih:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
šodó |
gastr. jed iz stepenih jajc, zavretega vina in sladkorja:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
šúnkarica |
gastr. salama z nadevom iz koščkov svinjskega stegna in slanine:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
tablíranje |
gastr. obdelava gosto tekočega kuhanega sladkorja, čokoladnih mas za prelive, glazure na marmorni plošči:; s, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
tláčenka |
gastr. svinjski želodec z nadevom iz na debelo zrezanega svinjskega mesa, slanine in primešane krvi ali brez nje:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
toast |
gastr. 1. na tanke kose narezan, opečen beli oljnati kruh, navadno brez skorje, opečenec:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
tortelín |
nav. mn., gastr. izdelek iz rezančnega testa obročaste oblike z nadevom, navadno iz sesekljanega mesa:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
trépang |
gastr. kitajska jed iz mišične plasti užitnih brizgačev:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
tŕganec |
nav. mn., gastr. izdelek za zakuho iz rezančnega testa v obliki natrganih koščkov:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
trijét |
gastr. jed iz opečenih krušnih rezin, prelitih s kuhanim vinom:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
troják |
teh. priprava, ki omogoča razdelitev pretoka gasilnih sredstev v tri cevovode:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
túring |
1. tekst. prožna, prijetno hrapava progasta ali karirasta bombažna tkanina za turistične, športne srajce:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
wiki
|
upíhniti |
1. s pihom, pihanjem ugasniti:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
usúkanček |
nav. mn., gastr. droben svaljek iz moke in jajc za zakuho:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
usúkanec |
1. nav. mn., gastr. droben svaljek iz moke in jajc za zakuho:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
váfelj |
gastr. navadno ploščato pecivo z vzorčasto površino in nadevom, skladanec:; m, vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|
vêdrovka |
teh. ročna gasilna priprava za gašenje začetnih požarov:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|
végav |
vegast:; prid., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
véžiti se |
postajati vegast, kriv:; nedov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
vijúgati |
1. delati, povzročati, da se kaj valovito, vijugasto premika:; nedov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
vzhájanec |
nav. mn., gastr. kuhana, na rezine zrezana jed iz kvašenega testa, navadno kot priloga:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
zakúha |
gastr. kar se zakuha v vrelo tekočino in je sestavni del jedi:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
zavijúgati |
vijugasto iti, se premakniti:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
zavójek |
knjiž. zavita, vijugasta črta kot del zlasti z roko zapisane črke:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
zavójka |
knjiž. zavita, vijugasta oblika, črta:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
zavójkast |
knjiž. ki ima zavito, vijugasto obliko:; prid., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
zdrúzast |
knjiž. zdrizast, drozgast:; prid., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
zlívanka |
nav. mn., gastr. jed iz redkega testa, ocvrta na maščobi:; ž, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
zòlj |
zool., v zvezah: goveji zolj žuželka, katere ličinke se zajedajo v govedo, Hypoderma bovis; konjski zolj žuželka, katere ličinka zajeda konja, Gastrophilus intestinalis; ovčji zolj žuželka, katere ličinka zajeda ovco v nosnih in čelnih votlinah, Oestrus ovis; m, vir: S; povezave:
sskj,
nova beseda,
najdi.si
|
zvéžiti |
1. narediti, povzročiti, da je kaj vegasto, krivo:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
zvijúgati |
narediti, povzročiti, da se kaj valovito, vijugasto premika:; dov., vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
žgánjarček |
gastr. kozarec za žgane pijače:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
žlíčnik |
1. nav. mn., gastr. jed, oblikovana z odvzemanjem navadno močnate mase z žlico:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
žlíkrof |
nav. mn., gastr. kuhana jed iz testa, napolnjena z nadevom:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
žlínkrof |
nav. mn., gastr. žlikrof:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|
žvárcet |
gastr. telečja obara z drobtinicami, prepraženimi na maslu:; m, vir: S; povezave:
sskj,
najdi.si
|