nova beseda iz Slovenije
na drobnih koščkih kosti, ki so kakor grobo | zmlete | in sestavljajo vsebino enega lonca, ko se moj | A |
in takisto rad ajdove žgance na drobno sito | zmlete | in lepo zabeljene. »Sploh, prebrisan človek | A |
vrečica sladkorne sipe, dve limoni, zavojček | zmlete | turške kave, pisan prtiček in v njem skrite | A |
Voda je ravno zavrela, Lina je zajela žlico | zmlete | kave iz doze in jo vrgla v krop.Hvala bogu, | A |
trdil, da jih na gorah nikoli ni preveč; dokaj | zmlete | kave, ki je na gorah koristnejša nego v dolini | A |
priporočala čaj rakitovega lubja, Ailima pa zavrelico | zmlete | hrastove skorje. Glasoviti zdravnici sta se | A |
proti Cisni. Konji so dobili včeraj skodelo | zmlete | turščice, danes ničesar.Vendar so včeraj dobili | B |
placebo. »Pri športnikih, ki so jemali v prah | zmlete | rogove novozelandskega srnjaka, sta se z vadbo | D |
uporablja že najmanj 50 let. Kruh iz sveže | zmlete | moke Iz Pregarij vodi pot do vasi Prem, v | D |
izvajali laboratorijske in medicinske poizkuse, so | zmlete | v usodni moki.Da so te živali prepojene z raznimi | D |
palačinke z medom, imenovane ašišim, narejene iz | zmlete | rdeče leče in sezamovih semen.Prepričana je | D |
preteklostjo. Ašišim je narejen iz 200 gramov | zmlete | rdeče leče, sto gramov moke iz sezamovih semen | D |
sladkor ter dodamo presejano moko, pecilni prašek, | zmlete | lešnike, jajce in začimbe.Naredimo testo in | D |
močnejša od tiste, ki je narejena iz industrijsko | zmlete | korenine in jo prodajajo v barih. Medtem ko | D |
Za jedačo je poskrbljeno z mešanico krme iz | zmlete | koruze, pšenice in t. i. koncentrata (med drugim | D |
kruh z verskimi motivi, slavsko žito, jed iz | zmlete | pšenice, orehov in sladkorja, in vino.V pravoslavnem | D |
nekatere emulgatorje namreč izdelujejo iz moke, | zmlete | iz svinjskih kosti. Sicer pa je logotip halal | D |
plast na deponiji (kot manj kakovosten humus). | Zmlete | avtomobilske gume uporabijo za gradbeni material | D |
jed iz zelja ali redkve, česna, ingverja in | zmlete | posušene paprike, poznali že v 7. stoletju. | D |
urejanje rečne brežine) in prodaja v murskem mlinu | zmlete | moke.Po ljudskem izročilu je bilo nekoč na Muri | D |
urejanje rečne brežine) in prodaja v murskem mlinu | zmlete | moke.Po ljudskem izročilu je bilo nekoč na Muri | D |
keramiko, okrašeno s kobaltnimi pigmenti. V prah | zmlete | minerale, ki vsebujejo kobalt, so že od od nekdaj | D |
keramiko, okrašeno s kobaltnimi pigmenti. V prah | zmlete | minerale, ki vsebujejo kobalt, so že od od nekdaj | D |
obratovanje. Za vsakih 32 kilogramov moke, | zmlete | v tovarni, gre v zrak kilogram ogljikovega dioksida | D |
všeč zelena barva, pridelovalci oljkam dodajajo | zmlete | liste. Brava plodu | D |
Če bi grm le zrasel, bi dobili samo prgišče | zmlete | skorje njegove korenine, v kateri je nekaj odstotkov | D |
Belgiji, tudi Aat, 11. kruh brez kvasa iz debelo | zmlete | pšenice, 12. makedonski pesnik (Kočo), 13. sin | D |
odvozom gramoza, raztrgane in razrezane ter | zmlete | gume pa zasipavalo z gramozom in na koncu še | D |
rumenjaki. Večjim ribam pa dajejo zmleto meso ali | zmlete | morske ribe ipd.Te hrane pa ne morejo dobiti | D |
koncu iz restavracije pridejo trije, štirje sodi | zmlete | odpadne hrane na dan, odpadno olje pa se pobira | D |
meto inficirano s prioni. Možgane norih krav so | zmlete | vbrizgavali mišim in živalce so zbolele s simptomi | D |
v okamenini našla neprebavljene dele kosti, | zmlete | do velikosti vžigalice. Ob pomoči enega izmed | D |
generalka, pripravljena dan pred tekmo, so ostale » | zmlete« | pod slikovito predstavitvijo nemške nogometne | D |
bil res pošalil in omaki dodal ščepec sveže | zmlete | tabletke viagra. Vendar, kot pravi, ne bi vzel | D |
zaradi lepega kožuha pa zaradi praznoverja. | Zmlete | tigrove kosti so v tradicionalni kitajski medicini | G |
področju odlaganje smeti, med katerimi so tudi | zmlete | azbestne plošče.Ko je Slovenska nacionalna stranka | G |
Tukaj imamo mlin in tukaj notri imamo vse | zmlete | oljke, katere smo imeli zgoraj.Zdaj jih bomo | G |
skledo in začinimo z oljčnim oljem ter ščepcem | zmlete | kumine.Kostanj spečemo, olupimo in zmešamo med | P |
sveže, posušene, namočene v olivno olje ali | zmlete | in posušene.Pri pripravljanju jedi vedno uporabljajo | P |
tudi za vsa druga živila), - 20 dag sveže | zmlete | polnozrnate moke (v trgovini kupljena ni dobra | P |
- 20 dag masla, - 25 dag sveže | zmlete | polnozrnate moke, - 10 dag kokosove moke, | P |
Orehove ploščice: - 22 dag sveže | zmlete | polnozrnate moke, - 22 dag grobo zmletih orehov | P |
Rožičevo testo: - 74 dag sveže | zmlete | polnozrnate moke, - 16 dag čimbolj drobno mlete | P |
Za testo potrebujete: - 1,6 kg sveže | zmlete | polnozrnate moke, - 80 dag masla, | P |
prašek. V veliki skledi zmešamo 1 kg moke, | zmlete | iz celega žitnega zrna, 1 kg rožičeve moke, | P |
rozin. Maso po potrebi zgostimo z malce moke, | zmlete | iz celega žitnega zrna.Zatem oblikujemo polpete | P |
norwalk. Nato zmešamo približno enake količine | zmlete | pšenice, zmletih lešnikov in po želji še namočenega | P |
banano pretlačimo in zmešamo, nato zmesi dodamo | zmlete | kosmiče in olje.Masko nanesemo na obraz, vrat | P |
miligramov na 100 gramov in tako naprej. Moke, | zmlete | iz celega zrnja, ne označuje noben tip.Če bi | P |
str. 225): mladi poganjki v zemlji so užitni, | zmlete | jagode pa so za pripravo kave.Zdravi mehur in | P |
všeč zelena barva, pridelovalci oljkam dodajajo | zmlete | liste. Brava plodu | P |
še z izvirno kombinacijo okusov: ponudi nam v | zmlete | orehe povaljane hruške viljamovke, nadevane | P |
rastlin. Posebno pasto, ki jo dobijo iz kuhane in | zmlete | koreninske kaše, jo oblikujejo v palice in jih | P |
toda v teh preparatih prav tako najdemo recimo | zmlete | žuželke ali mešanice z zahodnimi zdravili.Veščina | P |
Čebulice so užitne surove in kuhane, posušene in | zmlete | celo dajo nekakšno moko.Še liste je mogoče puliti | P |
in polna. Pogrinjek je bil klasičen ‐ doma | zmlete | črne oljke na popečenih kruhkih. Drugo vino | P |
sadje lahko primešamo drobno sesekljane ali | zmlete | obrezke, ki so nam ostali, ko smo obrezali svinjsko | P |
mlinčku za orehe ali ročnem mešalniku ter jih | zmlete | skupaj z oljem in morsko soljo primešamo sesekljani | P |
zdrave le, če so spečene iz polnovredne moke, | zmlete | iz celega žitnega zrna (pšenice, pire, kamuta | P |
sladkorjem in vmešamo v smetano. Primešamo | zmlete | orehe in sneg.Zmes nadevamo v model in čez noč | P |
Mandlje zmeljemo v mlinčku. Oboje, suho sadje in | zmlete | mandlje, razmešamo v sojinem mleku, nato pa | P |
jajce, rumenjak, 10 žlic sladkorja, žličko | zmlete | vanilje, 50 g zdroba iz mehke pšenice, 2 žlici | P |
potrebuje izrazito bogato nego, lahko dodamo še | zmlete | lešnike.Vse sestavine mask moramo dobro zmešati | P |
Postopoma vmešamo jajca in mleko. Moko, | zmlete | mandlje, jedilni škrob, ščep soli in pecilni | P |
izključno iz ekološko pridelanih žit (kruh iz sveže | zmlete | moke iz celega žitnega zrna), kemije namreč | P |
baker in cink (npr. polnovreden kruh iz moke, | zmlete | iz celih žitnih zrn, sezam, kakav v prahu, mak | P |
žlice sončničnega olja; za preliv: 2 žlički | zmlete | paprike, 2 žlički blagega čilija v prahu, 1 | P |
jabolka, narezane datlje in grobo sesekljane ali | zmlete | lešnike.Položimo četrto plast testa in jo premažemo | P |
mlekom, medom, ingverjem in cimetom ter dodamo | zmlete | lešnike.Dobro premešamo in ponudimo. | P |
sojinem mleku in z njim pokapamo jabolka. Dodamo | zmlete | lešnike in jabolka previdno premešamo, da se | P |
Prekmurju, zmeljemo z mlinom na kamen,« pove. »Tako | zmlete | moke imenujemo polnovredne, saj vsebujejo največ | P |
2 stroka česna, 2 majhna paradižnika, 450 g | zmlete | svinine, žličke cimeta, 60 g praženih bučnih | P |
narezani papriki, 1 pekočo papriko ali čili in 4 | zmlete | paradižnike.Naj se vse duši, dokler ne dobite | P |
6 oseb: 1 l vode, 60 g močno pražene, grobo | zmlete | kave, 125 g piloncilla (oziroma po okusu), cimetova | P |
sesekljano mlado čebulo in z dvema žličkama | zmlete | kumine pa potreseno s papriko in drobnjakom | P |
kuhi se nageljnove žbice uporabljajo cele ali | zmlete, | strokovnjaki pa svetujejo uporabo prvih, ki | P |
zdravilni pripravki so pravzaprav posušene in | zmlete | celice te glive.So mrtve, torej ne morejo povzročiti | P |
uporabljajo hladni postopek, kjer je temperatura | zmlete | oljčne mase med 25 in 28 stopinj Celzija, kar | P |
zamudno in nemalokrat tudi krvavo, osušene in | zmlete | jagode kuhajo in destilirajo le v bakrenih kotlih | P |
pretlačimo tudi zelenjavo. Pretlačeno zelenjavo, | zmlete | mandlje in sladko papriko damo v lonček in ukuhamo | P |
žlici kisle smetane, sol, poper, 1/2 žličke | zmlete | kumine, timijan. Stremo 5 strokov česna, naribam | P |
smetano segrejemo do vretja in z njo poparimo | zmlete | orehe, le toliko, da vso smetano popijejo in | P |
običajno pa je orehov. Za dober orehov nadev | zmlete | orehe polijemo z vrelim mlekom, dodamo limonovo | P |
zrežejo ali kar zmeljejo. Dodajo zdrobljene (ne | zmlete! | ) orehe in lešnike (skupaj 250 g) ter 4 žlice | P |
po 19. stoletju, a še ni zamrla. V Rusiji jih | zmlete | in posušene dodajajo palačinkam in drugim sladicam | P |
kosilo si pripravite zelenjavno juho in zrezek iz | zmlete, | popolnoma nemastne govedine.Še bolje pa bo, | P |
Potrebujemo pol kg orehov, 20 dag trdih keksov, 20 dag | zmlete | čokolade, 5 dag kandiranih pomarančnih lupinic | P |
primerno vzhaja. Priprava nadeva: zmešamo | zmlete | orehe, piškotne drobtine, sladkor, stopljeno | P |
1 vaniljin sladkor | Zmlete | orehe pomešamo s kristalnim in vaniljinim sladkorjem | P |
mešanico sadnega soka in ruma, dodamo nekaj | zmlete | čokolade, dobro pregnetemo, oblikujemo kroglice | P |
želji tudi žlico orehov, in ščepec na grobo | zmlete | soli. - Čar pesta je v pravi kombinaciji sestavin | P |
vmešamo v stepeno sladko smetano in dodamo še | zmlete | borovnice in sladkor.Vse skupaj dobro zmešamo | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |