nova beseda iz Slovenije
Bakalar, polnjeni kalamari, istrski pršut, črna | rižota, | riba, pečena na žerjavici v kaminu, slaščice | D |
so v ponovnem vzponu. Taščičina ali koščeva | rižota | sta menda najbolj priljubljeni.Petičneži pa | D |
zelenjavni podlagi, sledijo beluši v omaki in | rižota, | na kakršno bi bila ponosna sleherna italijanska | D |
na mizo, pa to diši! Pa je to ena enostavna | rižota, | ampak je fantastična.To manjka Nemcem in zato | D |
belimi gomoljikami, ribja juha, italijanska | rižota, | prepelica, John Dory in pečen piščanec; pa vsak | D |
ima tako vlogo kot Stara Ljubljana. Medtem ko | rižota | šele nastaja, je dr. Veble že dokončan, kar | D |
na koncu poda samo sklep. Lahko je to tudi | rižota, | včasih bolj življenjsko uporabna in izpovedna | D |
postavi dr. Veble na mizo dva lonca. V enem je | rižota | za vegetarijance, v drugem za posebneže.In nič | D |
nori, ocvrti tempeh (fermentirana soja), pisana | rižota | z grahom, riževe testenine. »Od mesnih nadomestko | D |
moški, ker žensk zunaj pač ni.) Prvo kosilo - | rižota | z omako iz neznanih sestavin.Matejo presune | D |
Panzetta florentina z rožmarinom | Rižota | z radičem Kmečki kraški pršut | D |
škampova juha, široki rezanci s škampi, črna | rižota | in grdobina v belem vinu.Po polnoči pa še dušeno | D |
rižote, kaneloni z mocarelo in paradižnikom, | rižota | z žafranom, z roko jedoče surovo meso na zelenem | D |
gostom za degustacijsko mizo bolj všeč njegova | rižota, | se je od nje poslovil s standardnim: ΄»In samo | D |
jedi z blagozvočnimi imeni, kot je na primer » | rižota | s hrustljavo skorjico zapečene pancete« ali | D |
krame in le nekaj lepih, zanimivih kosov. Kot | rižota. | Riž, riž, riž, košček mesa in riž, riž, riž. | D |
sodijo marsejska ribja juha, indijska paelja in | rižota | po milansko. Žafran je navadno pakiran v nepreduš | D |
ponudbe kar zapel: »zelenjavna juha, kratka pavza, | rižota | travisiano, kratka pavza, rezanci z jurčki. | D |
ki so »škljocnili« pod zobmi, tista omaka, pa | rižota | in juhe. Za zajtrk si ocvrete jajca. | D |
preproste: meso na žaru, ribe, albanski kruh, | rižota. | Rdeče vino v steklenicah, belo v vrčih. | D |
predpisati sestave obrovo za vse dni. Kdaj bo | rižota | pa kdaj bo, itn.To ni možno. | G |
Namesto mesa je goba. | Rižota | se pa naredi kot vsaka ostala. Rižota je zato | G |
Rižota se pa naredi kot vsaka ostala. | Rižota | je zato zanimiva, ker je oranžne barve.Ravno | G |
Jaz bi najprej eno rižoto z morskimi sadeži. | Rižota. | Potem bi pa en list na žaru. | G |
Kosilo Zelenjavna ali gobova | rižota | Solata iz mešane surove zelenjave z olivnim | P |
brez sira, jajca, tunine ali drugih dodatkov). | Rižota | je prava samo, če je riž skuhan al dente.To | P |
manj, kot piše v navodilih. Maja in junija je | rižota | najboljša, če jo pripravimo z beluši.Olivno | P |
čebula, tolčeno laneno seme, česen) Gobova | rižota | Solata | P |
v hladnem temnem prostoru ali v hladilniku. | Rižota | z granatnim jabolkom Potrebujete: | P |
je z vilicami, njegova najljubša hrana pa je | rižota | oziroma rizi-bizi, riž zmešan z grahom z omako | P |
zelenjava bolj običajnega, blažjega okusa. | Rižota | s šparglji V posodi zavremo dve skodelici vode | P |
pravilno »tehnološko« izpeljati. Denimo slovita | rižota, | po klasičnem receptu.Vsak zase ve, koliko ima | P |
ocvrt puran (žaganje, ki škodi želodcu), če je | rižota | (žganci brez okusa), je ali mesna (obrezki potrebušine | P |
užitkov nič ne bo ustavilo, se je zalomilo. | Rižota | s škampi in šparglji (8,90 evra) je po okusu | P |
prvega krožnika in kozarca popoln. Sledila je | rižota | z različnimi svežimi školjkami, kakršne je Jože | P |
veliko toplih predjedi, smo se odločili za tris ‐ | rižota | z divjimi šparglji in škampi (6,26 evra) je | P |
dodatkov v njej. Drugi del krožnika je bila | rižota | z enako omako, vendar narejena po vseh pravilih | P |
Ampak Miki se ni dal! | Rižota | s svežimi jadranskimi gamberi (9 evrov) je bila | P |
kremasto, prefinjeno, prijetno sveže in dolgo. | Rižota | s škampi in bučkami (8,50 evra) je bila briljantna | P |
če ne še na višji ravni je bila ekstatična | rižota | z bučkami in škampi.Dovršena kombinacija sladkaste | P |
katerega od gostov prepričali o pristnosti. | Rižota | z jurčki (10 evrov) je naredila medel vtis, | P |
brez esence, majavo harmonijo dokončno poruši. | Rižota | z bučami in pečeno slanino (9,10 evra) bi si | P |
navzlic letom je vino prijetno sveže. Črna | rižota | (5,40 evra) je bila največje razočaranje dneva | P |
Rezultat je bila popolnoma kisla in zato neužitna | rižota. | Samo malce bolje so jo odnesli istrski fuži | P |
9,20 evra) je bil iz podobne zgodbe kot črna | rižota. | Žal. | P |
Sloveniji. Tako testenine kot riž so bili razkuhani, | rižota | je vsebovala toliko dodatnih zelišč, da se žlahtnih | P |
špargljev z ostrigami in mesom morskih ježkov, črna | rižota | v obroču žafranove rižote, artičoke na tri načine | P |
ustih je vino bogato in sočno, sveže in dolgo. | Rižota | z bučami in kozjim sirom je bila omamna.Dodatek | P |
vsemu nismo pričakovali, da bomo v vseh jedeh ( | rižota | ‐ 9 evrov, z njoki ‐ 8 evrov in po pariško | P |
S požirkom roseja so bili popolni. | Rižota | z morskimi sadeži je bila nadpovprečna klasika | P |
lepem popoldnevu prislužila negativno oceno. | Rižota | s šparglji (7,60 evra) je bila preprosta, čista | P |
Sicer nas ni vrgla s stolov, pa vendar je bila | rižota | s škampovimi repki v listu kitajskega zelja | P |
dekonstrukcija istrske rižote. Na eni strani je bila | rižota, | na kateri se je bohotila rezina črnega tartufa | P |
6. Pa še | rižota | malo drugače: polnozrnati riž skuhajte in ga | P |
ponudimo s kruhom, polento ali dušenim rižem. | Rižota | Potrebujemo: 500 g špargljev, 500 g nebrušenega | P |
Poleg ponudimo zeleno solato. Pirina | rižota | z gobicami in zelenjavo Potrebujemo : 50 dag | P |
dodamo sesekljan peteršilj in premešamo. Pirina | rižota | je tudi odlična priloga k belim vrstam mesa | P |
Okrasimo z rezinami pršuta. | Rižota | z beluši in rakci Potrebujemo : 30 dag riža | P |
sesekljan peteršilj in nariban parmezan. Če je | rižota | presuha, jo med mešanjem zalivamo z vodo, v | P |
pinjolami potresemo po paradižniku. Zelenjavna | rižota | Potrebujemo: 300 g naravnega nebrušenega riža | P |
mednje vmešamo pikantno omako iz morske solate. | Rižota | Potrebujemo: skodelo morske solate, 200 g polnov | P |
Fužinskega gradu, z direktorico Jernejo Kamnikar. | Rižota | z rdečo papriko Potrebujemo : 4 manjše rdeče | P |
lističe narezan svež zbrinc, slovenski parmezan. | Rižota | s porom in šampinjoni Potrebujemo : 20 dag | P |
Solimo in popramo še po okusu. | Rižota | mora biti kremasta.Serviramo na vroč krožnik | P |
v pokušnjo ponujamo štiri sijajne recepte. | Rižota | s piščancem in zelenjavo Sestavine (za štiri | P |
Potresemo s svežim peteršiljem. | Rižota | Potrebujemo: 250 g polnovrednega riža s kalčkom | P |
lahko uporabimo rukolo, berivko, mlado špinačo. | Rižota | »poletne sanje« Potrebujemo (za štiri): 400 | P |
nariban parmezan. Komentar Tomaža Polenca: | Rižota | je krasna osnova, vanjo lahko primešamo čudovite | P |
in sojino smetano in takoj ponudimo. Bučna | rižota | s kurkumo Potrebujemo: 250 g polnovrednega | P |
brokolijeva kremna juha z orehi in feto | rižota | s kozicami, žafranom in grahom njoki z jurčki | P |
Najboljša jed in lokacija? | Rižota | z lisičkami in bohinjske zlatovščice.V Bohinju | P |
lahko pohvalite? Moja trenutna specialiteta je | rižota | s šalotko, peteršiljem, parmezanom, belim vinom | P |
Dolenjsko in morje. Takole se je odločila: črna | rižota | s kalamari za okus po morju.Bučkina kremna juha | P |
knjiga s 60 recepti ob njeni 60-letnici Črna | rižota | s kalamari Bučkina kremna juha | P |
popopral, peno pa zgostil z želatino. Ko je bila | rižota | že na krožniku, je na vrh s sifonom nabrizgal | P |
Veljko Barbieri | Rižota | z dagnjami V veliki in globoki ponvi na oljčnem | P |
pomešanega z morjem iz školjk. Ko se riž zmehča in | rižota | zgosti, dondole pa se odprejo, dodajte kg | P |
Beba Splichal Korenčkova | rižota | Dva korenčka, skodelica riža, strok česna, | P |
njimi pripravimo kvečjemu čokoladno kremo. | RIŽOTA | Riž basmati skuhamo s peteršiljevim korenom | P |
in ostrigarji ter domačim cutneyem iz jabolk, | rižota | z račko in rdečim radičem, smuč na rizlingovi | P |
hip: surovi škampi na pomladni solati, črna | rižota | in brancinov file s čemaževo peno. Kako časovno | P |
pinelo Guerilla. Topla predjed je bila izvrstna | rižota | s koromačem, ob njej pa Santomasov Casmere Rosée | P |
KASTROLA ROKENROLA Apolitična | rižota | Gremo kuhat: rižota z gobami, ki jih je nabiral | P |
Apolitična rižota Gremo kuhat: | rižota | z gobami, ki jih je nabiral Stane Dolanc! Spet | P |
Gremo kuhat! | Rižota | z gobami, ki jih je nabiral Stane Dolanc!Štart | P |
naj bo rahlo, saj je od tega odvisno, ali bo | rižota | ostala sočna ali bo pocasto lepljiva.Ko vino | P |
oziroma prilagajanja vsebini košare. Gobova | rižota | V posodi razgrejemo maščobo in v njej prepražimo | P |
Veljko Barbieri | Rižota | z rečnimi raki V gosti paradižnikovi omaki | P |
zalijte z 1 l ribje osnove. Ko se skuha al dente, | rižota | pa je gosta in lepljiva, dodajte poper in sol | P |
narejeno iz starih piranskih sort, zraven pa | rižota | s treviškim radičem Benjamin in Dušanka Ličer | P |
dve grenki sestavini združili v omamen okus. | Rižota | s treviškim radičem: radič in čebulo smo prepražili | P |
juhe do sladice, med njimi je najbolj znana | rižota. | Krčmarica Martha Schnydrig za to specialiteto | P |
omaka za testenine je pripravljena. Pisana | rižota | Potrebujemo 25 dag drobnozrnatega riža, 2 | P |
Tako pripravljeno solato čim prej ponudimo. | Rižota | z beluši Za 4 osebe | P |
juho v odlično jed izvirnega okusa, in tudi | rižota, | testenine ali pica postanejo z majhnim dodatkom | P |
omaki s krompirjem v oblicah (7,5 točke) mesna | rižota | (17 točk) pečen piščanec z rižem (9 točk) | P |
ponudimo s kruhom in paradižnikovo solato. | Rižota | Potrebujemo 2 šalotki, pol kg belušev, 25 | P |
bo najbrž treba še priliti malo vode. Ko je | rižota | kuhana, dodamo še smetano in parmezan, pogrejemo | P |
pire, dušen grah s solatnimi srčki, grahova | rižota | ali popečene testenine z grahom. Izbor receptov | P |
pa jo zamešamo kar med grah in makarone. | Rižota | z grahom (rizibizi) Za 4 osebe | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |