nova beseda iz Slovenije

koriander (61)


ki naj bi zasenčil vse druge. Vanj bi dala      koriander      kot v kuminovec, češnjevec kot v maraskino,  A
shranjevanje vozov, kmečkega orodja, strojev      koriander      - zdravilna rastlina z belimi ali rdečkastimi  A
prijazno smehljala. Tokrat sem kupil vse -      koriander      in paradižnik, mladi grah in tistega za luščenje  D
granatnega jabolka. Veliko je uporabljal svež      koriander,      kolobarje kumar, zeleno, mandeljne.Pri dekoraciji  D
jantarja, v skupini dišavnic prevladujejo sivka,      koriander,      cimet, muškat in brin, v aromatični pa vonji  D
srna, 81. Storm, 83. ovadba, 84. ponos, 85.      koriander,      87. Ariovist, 89. Pontiac, 90. aspekt. Navpično  D
dodajo pa ji še pestro mešanico začimb, kot so      koriander,      pekoča paprika in kumina.Nekatere izmed najbolj  D
V zadnjem času so zelo priljubljeni piment,      koriander      in limonina trava.Vsekakor je treba vedeti:  D
papriko, sol, limonin sok in "cillantro" - po naše      koriander.     Zajemaš s koruznim čipsom, ki ga dobiš v Mercatorju  D
Indije,« pojasni Nisha. Druge dišavnice, denimo      koriander,      so posadili kar sami. »Jedi so vedno sveže  D
testo; zraven pride grobo mlet poper, ingver in      koriander.     Iz tega naredijo kolačke in nanje pritisnejo  D
ugotovitev, da sva udarila mimo: eden je alergičen na      koriander,      preostali pa pihajo ob preveliki količini čilijev  D
na tvoj vrat . / V jamici za mojim ušesom /      koriander,      koriander./ V žlebičku med dojkama / piment  D
vrat . / V jamici za mojim ušesom / koriander,      koriander.     / V žlebičku med dojkama / piment ždi / in /  D
telo, in še nekatere zanimive začimbe, kot sta      koriander      in kumina... Vse druge sestavine ostajajo njena  G
popelje zelo daleč. Lemon grass, ni problema,      koriander      svež na treh šankih in to vem, kje dobim malega  G
pa sploh. Med redke hladilne začimbe spada      koriander.      Olja na splošno grejejo, nekatere izjeme (kokosovo  P
limonen Izvor v hrani: citrusi, meta, timijan,      koriander      Klinični pomen: znižujeta tveganje za nastanek  P
veliko trojico" sestavljajo mandelj, žafran in      koriander;      dodajajo jih jedem iz žit, curryju in omakam  P
kot so čili, ingver, kurkuma, črna gorčica,      koriander      in kumina, ki ureja prebavo."Pri ljudeh s kapha  P
plodove kobulnic, kot so komarček, kumina in      koriander,      pa stremo. Rastlinski deli so suhi, ko šumijo  P
domačih vrtov, kot so bazilika, peteršilj in      koriander,      ter čedalje pogosteje vržem v lonec težke aromatične  P
poskusite dodati lovorov list, muškatni orešček,      koriander      ali ingver, krompirju pa koper, česen ali meto  P
uvrščamo jajčevce, kumino, bučne peške, ingver,      koriander,      lovor, nageljnove žbice, slad, vaniljo, papriko  P
ingver narežite na tenke rezine, sesekljajte      koriander      in vse skupaj stresite k bučkam.Temeljito premešajte  P
dajte čebulo, paradižnik (s tekočino vred),      koriander,      kurkumo, kajenski poper, kardamom in sol.Mešajte  P
predatorji najbolj zaželene rman, vrtni ognjič,      koriander,      ajda, komarček, melisa, ožepek, kamilice, timijan  P
spomin in koncentracijo. K tem snovem sodijo      koriander      (v tekoči obliki za uživanje, v obliki eteričnega  P
rastlin ali kar po vsem vrtu, so kumina, česen,      koriander,      čebula, redkvica, žametnica, timijan, žajbelj  P
žuželke najbolj privlačne rman, vrtni ognjič,      koriander,      ajda, komarček, melisa, ožepek (izop), kamilice  P
cvetovi. Pritegnili jih bodo rman, vrtni ognjič,      koriander,      ajda, komarček, melisa, ožepek, kamilice, timijan  P
predatorji najbolj zaželene rman, vrtni ognjič,      koriander,      ajda, komarček, melisa, ožepek, kamilice, timijan  P
Česen, ingver in čebulo olupimo in sesekljamo.      Koriander      operemo in drobno sesekljamo.V voku segrejemo  P
hitro zdušimo česen, ingver in čebulo. Ribo in      koriander      dve do tri minuti dušimo zraven.Vse premešamo  P
1 do 1,5 dcl mrzle juhe, pastetne dišavnice (     koriander,      piment, mleta kumina), strok česna, surovo maslo  P
drobno sesekljan česen. Dodamo mleto kumino, mlet      koriander      in strt strok kardamoma.Malo prepražimo, da  P
olivno olje, drobno sesekljan česen, mleti      koriander      in mleti piment. Mešanico začimb stresemo na  P
zelenjavne osnove, 3 žličke mletega koriandra, svež      koriander,      2 dcl mleka, sol, poper in olje. Priprava   P
Ostanek masla raztopimo v ponvi, dodamo mleti      koriander,      na hitro prepražimo in dodamo še drobno sesekljane  P
mešalnikom in na koncu prilijemo še mleko in praženi      koriander.     Po okusu solimo in popramo.   P
stroke česna, olivno olje, mleti laški kumin,      koriander,      2 žlici paste tahini, 1,2 dcl sladke smetane  P
sesekljano čebulo in česen. Dodamo laški kumin in      koriander.     Zalijemo z zelenjavno osnovo.   P
sladkorja, lovorjev list, 125 g mleka, sol, poper,      koriander      in štiri žlice kisle smetane. Priprava : Olupimo  P
Paradižnike operemo in razpolovimo.      Koriander      operemo in osušimo, lističe potrgamo s stebel  P
kuhinje. Prevladujoče začimbe so janež, kumina,      koriander      in posebno asafoetida. Džainska vegetarijanska  P
južne Evrope proti Kitajski. Česen in čili,      koriander,      limonina trava, ribja polivka, pasta iz rakov  P
kot vodko, nato dodajo zelišča, med drugim      koriander,      janež in koper.Prva referenca o tej močni alkoholni  P
pri aromatiziranju dostikrat uporabljajo tudi      koriander,      lomonovo lupino, kumare, liste vrtnic, mandeljne  P
Peteršilj je vedno prisoten, sam še raje sekljam      koriander,      potem pa baziliko in svež origano.Lahko ga biksate  P
zložimo vanjo kose piščanca in dodamo sesekljan      koriander      ali peteršilj, čebulo in papriko ter prilijemo  P
tudi nekatere značilne indijske začimbe, kot so      koriander,      kumina (rimska oziroma indijska) in koromač  P
po lastni izbiri (najbolje razkužijo žajbelj,      koriander      in kamilica, nežna sivka suši kožo, meta daje  P
je pokazala, da poveča telesno vzdržljivost.      Koriander      naj bi s svojo aromo povečal libido, primeren  P
bazilika, drobnjak, žajbelj, limonova trava,      koriander      in rdeči poper: vsa ta surova zelišča so zmešali  P
brbončico. Za začetek na drobno sesekljajte      koriander,      govorim o listnatem delu koriandra, ki še najbolj  P
kumaro ali bučke, korenček, sesekljajte sveži      koriander      ali peteršilj, čilijem najprej odstranite semena  P
rožmarin, žajbelj, timijan), plodov (janež,      koriander,      kumina), skorje (cimet), lesa (sandalovina,  P
v razmerju 1:1. Za slan okus dodajte kumino,      koriander,      ingver in sol.Če pa ste sladkosnedni, vmešajte  P
por, 2 vejici peteršilja, sol, poper, mleti      koriander      in kumin (orientalska kumina), 1 žlička olja  P
limoninim sokom. Začinite s soljo in poprom,      koriander      nasekljajte in primešajte. Trajanje priprave  P
na toplo. Na ostanku olja na hitro popražite      koriander,      zalijte s 100 ml vode in dodajte smetano. Vmešajte  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA