nova beseda iz Slovenije

kolerabo (48)


nad posodo in usta so hlastno požirala vročo      kolerabo.     Nekdo, ki še ni dobil, je rekel, da je fant drsal  A
korenček, karfijolico, komaj za dober oreh debelo      kolerabo,      peteršiljček, in še in še.Ko je bilo vse zunaj  A
je moral sejati karfijolo, zelje, ohrovt in      kolerabo,      namenjeni za prezimovanje.To je namreč naslednjo  A
padalo v cevi, segajoče do zemlje. »Tukaj sejem      kolerabo,     « je rekel grof. »Koleraba je zame podlaga štiriletne  A
krožnike, skromno polnjene z enolončnicami,      kolerabo      ... s prežganko.Na skromnost se navadiš, čeprav  D
se nenadoma skloni in iz zemlje izpuli krasno      kolerabo.     »Naravo je treba samo nekoliko usmerjati - sicer  D
pora, dodamo na drobno narezana bel korenček in      kolerabo.     Kuhamo približno eno uro.   D
povitico, nekakšno potico z različnimi nadevi,      kolerabo,      krompir in žitno klobaso, belokranjsko cvrtje  D
sečuanskim poprom, z na gosji masti popraženo      kolerabo,      gosjimi jetri, na maslu popraženimi hruškovimi  D
pot au feu, torej mesa iz juhe s korenčki in      kolerabo,      veselo nazdravljal z rdečim vinom in se smehljal  D
površinah za hišo pridelali vse mogoče - fižol,      kolerabo,      solato, korenje, hruške, slive, marelice, breskve  D
nič nočete govorit. Kaj imate radi, korenje,      kolerabo,      zelje?Zeleno solato.   G
ste pa jedli, s čim so vas hranili? V glavnem      kolerabo.      Jaz sem potem vprašal, ali smo kdaj jedli meso  G
ter pripravimo še kaj drugega kot šaro, kuhano      kolerabo      ali repo.Izbiramo lahko med številnimi načini  P
svojih brbončic in raje jemo brstični ohrovt,      kolerabo      in jetrca.Kako deluje čut za okus?   P
hren, zeleno, rdečo peso, korenje, redkvice in      kolerabo,      saj ta živila že tradicionalno opisujejo kot  P
solato, korenček, peteršilj, zeleno, nadzemno      kolerabo,      črno redkev, rdečo peso, špinačo in por namenimo  P
kapusnicami pa tudi redkvico, redkvijo repo in      kolerabo.     Rukola izvira iz Sredozemlja, tako je to tako  P
korenovke (rdečo peso, korenje, peteršilj, zeleno,      kolerabo      in repo), saj je prizadeta po večini samo listna  P
kot da bi bili prvič tam! Jagnječji kotlet s      kolerabo      v omaki (15 evrov) je prikazal še eno stran  P
in polno, se je pobratilo z umetelno oparjeno      kolerabo,      ki je elegantno zapolnila vrzeli do prijetno  P
odstranimo vso umazanijo. Korenček, zeleno in      kolerabo      olupimo in narežemo na tanke rezance.Por prepolovimo  P
Potrebujemo : 3 pore, manjšo čebulo, majhno      kolerabo,      pastinak, 3 manjše korenčke, manjšo rumeno bučo  P
baziliko, med, kari, limono, gomolj zelene,      kolerabo,      korenček, peteršiljevo korenino in malo belega  P
kokošjo osnovo. Dodamo še olupljeno zeleno,      kolerabo,      korenje, peteršiljevo korenino, svež rožmarin  P
jed ponudimo s kuhanim rižem. Špinačna juha s      kolerabo      in popečenimi beluši Potrebujemo (za štiri  P
surovega masla, šopek peteršilja. Priprava:      Kolerabo      olupimo in narežemo na kocke, špinačo (svežo  P
segrejemo in na njem na hitro podušimo špinačo in      kolerabo,      dodamo juho in pustimo 10 minut vreti na malem  P
v hladni vodi v razmerju 1 : 3. Korenček in      kolerabo      očistimo in ostrgamo oziroma olupimo, nato pa  P
stopinj Celzija 45 minut. Popečen krompir s      kolerabo      Potrebujemo (za štiri): 500 g krompirja, 2  P
pa so znova odkrili različne vrste zelja in      kolerabo.     Naj tudi vas zapeljejo okusne domače jedi.   P
g biosojine smetane, morsko sol. Priprava:      Kolerabo      in peteršiljevi koreniki operemo, olupimo in  P
dve polovici ter odstranimo semenje. Skupaj s      kolerabo      in peteršiljevo koreniko ju tri minute soparimo  P
bučo narežemo na kocke in jo vmešamo nazaj med      kolerabo      in peteršiljevo koreniko.Dodamo oprano in grobo  P
Glavna jed je bil file jelena z glazirano      kolerabo,      sušenim ohrovtom (no, ohrovtovi listki so bili  P
je poimenovanje za temeljno sestavino, torej      kolerabo      in jed, pirejasto enolončnico, v kateri je koleraba  P
ga zrezali na kocke. Olupili boste repo in      kolerabo      in jima geometrijo predelali v koleščke.Vse  P
se zmehča. Dodamo na kocke zrezan korenček in      kolerabo      ter očiščen brstični ohrovt.Prilijemo toliko  P
mesa, 2 korenčka, peteršiljevo korenino, večjo      kolerabo,      srednje veliko čebulo, 3 krompirje, olje in  P
mehko. Potem dodamo še na majhne kocke zrezano      kolerabo      in krompir, kuhamo dobre četrt ure in šele na  P
kapljicami žajblovega masla. Dodal je še glazirano      kolerabo,      marinirano slanino in grobo sol.Pika na i je  P
hrbta in rebra. Potrebujemo še korenček, večjo      kolerabo,      2 dcl graha, manjšo čebulo, četrt paprike, 5  P
na kolesca zrezan korenček, na kocke zrezano      kolerabo,      grah, celo čebulo, na koščke zrezano papriko  P
gobe, na kocke narezano ali naribano korenje,      kolerabo,      zeleno, naribano zelje, peteršilj, bučko in  P
roglicami Potrebujemo pol cvetače, pol brokolija,      kolerabo,      svežo rdečo papriko, 2 korenčka, 2 bučki, šopek  P
Cvetačo in brokoli razdelimo na cvetove,      kolerabo      in bučke zrežemo na kocke, korenček na kolesca  P
pelatov, olje in začimbe. Korenček, čebulo in      kolerabo      olupimo in zrežemo na rezance.Na žlici ali dveh  P
plodove, na mlado korenje, na primer, in na      kolerabo.     Toda če si kdo v zavetju noči na njivi nakoplje  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA