nova beseda iz Slovenije
nad posodo in usta so hlastno požirala vročo | kolerabo. | Nekdo, ki še ni dobil, je rekel, da je fant drsal | A |
korenček, karfijolico, komaj za dober oreh debelo | kolerabo, | peteršiljček, in še in še.Ko je bilo vse zunaj | A |
je moral sejati karfijolo, zelje, ohrovt in | kolerabo, | namenjeni za prezimovanje.To je namreč naslednjo | A |
padalo v cevi, segajoče do zemlje. »Tukaj sejem | kolerabo, | « je rekel grof. »Koleraba je zame podlaga štiriletne | A |
krožnike, skromno polnjene z enolončnicami, | kolerabo | ... s prežganko.Na skromnost se navadiš, čeprav | D |
se nenadoma skloni in iz zemlje izpuli krasno | kolerabo. | »Naravo je treba samo nekoliko usmerjati - sicer | D |
pora, dodamo na drobno narezana bel korenček in | kolerabo. | Kuhamo približno eno uro. | D |
povitico, nekakšno potico z različnimi nadevi, | kolerabo, | krompir in žitno klobaso, belokranjsko cvrtje | D |
sečuanskim poprom, z na gosji masti popraženo | kolerabo, | gosjimi jetri, na maslu popraženimi hruškovimi | D |
pot au feu, torej mesa iz juhe s korenčki in | kolerabo, | veselo nazdravljal z rdečim vinom in se smehljal | D |
površinah za hišo pridelali vse mogoče - fižol, | kolerabo, | solato, korenje, hruške, slive, marelice, breskve | D |
nič nočete govorit. Kaj imate radi, korenje, | kolerabo, | zelje?Zeleno solato. | G |
ste pa jedli, s čim so vas hranili? V glavnem | kolerabo. | Jaz sem potem vprašal, ali smo kdaj jedli meso | G |
ter pripravimo še kaj drugega kot šaro, kuhano | kolerabo | ali repo.Izbiramo lahko med številnimi načini | P |
svojih brbončic in raje jemo brstični ohrovt, | kolerabo | in jetrca.Kako deluje čut za okus? | P |
hren, zeleno, rdečo peso, korenje, redkvice in | kolerabo, | saj ta živila že tradicionalno opisujejo kot | P |
solato, korenček, peteršilj, zeleno, nadzemno | kolerabo, | črno redkev, rdečo peso, špinačo in por namenimo | P |
kapusnicami pa tudi redkvico, redkvijo repo in | kolerabo. | Rukola izvira iz Sredozemlja, tako je to tako | P |
korenovke (rdečo peso, korenje, peteršilj, zeleno, | kolerabo | in repo), saj je prizadeta po večini samo listna | P |
kot da bi bili prvič tam! Jagnječji kotlet s | kolerabo | v omaki (15 evrov) je prikazal še eno stran | P |
in polno, se je pobratilo z umetelno oparjeno | kolerabo, | ki je elegantno zapolnila vrzeli do prijetno | P |
odstranimo vso umazanijo. Korenček, zeleno in | kolerabo | olupimo in narežemo na tanke rezance.Por prepolovimo | P |
Potrebujemo : 3 pore, manjšo čebulo, majhno | kolerabo, | pastinak, 3 manjše korenčke, manjšo rumeno bučo | P |
baziliko, med, kari, limono, gomolj zelene, | kolerabo, | korenček, peteršiljevo korenino in malo belega | P |
kokošjo osnovo. Dodamo še olupljeno zeleno, | kolerabo, | korenje, peteršiljevo korenino, svež rožmarin | P |
jed ponudimo s kuhanim rižem. Špinačna juha s | kolerabo | in popečenimi beluši Potrebujemo (za štiri | P |
surovega masla, šopek peteršilja. Priprava: | Kolerabo | olupimo in narežemo na kocke, špinačo (svežo | P |
segrejemo in na njem na hitro podušimo špinačo in | kolerabo, | dodamo juho in pustimo 10 minut vreti na malem | P |
v hladni vodi v razmerju 1 : 3. Korenček in | kolerabo | očistimo in ostrgamo oziroma olupimo, nato pa | P |
stopinj Celzija 45 minut. Popečen krompir s | kolerabo | Potrebujemo (za štiri): 500 g krompirja, 2 | P |
pa so znova odkrili različne vrste zelja in | kolerabo. | Naj tudi vas zapeljejo okusne domače jedi. | P |
g biosojine smetane, morsko sol. Priprava: | Kolerabo | in peteršiljevi koreniki operemo, olupimo in | P |
dve polovici ter odstranimo semenje. Skupaj s | kolerabo | in peteršiljevo koreniko ju tri minute soparimo | P |
bučo narežemo na kocke in jo vmešamo nazaj med | kolerabo | in peteršiljevo koreniko.Dodamo oprano in grobo | P |
Glavna jed je bil file jelena z glazirano | kolerabo, | sušenim ohrovtom (no, ohrovtovi listki so bili | P |
je poimenovanje za temeljno sestavino, torej | kolerabo | in jed, pirejasto enolončnico, v kateri je koleraba | P |
ga zrezali na kocke. Olupili boste repo in | kolerabo | in jima geometrijo predelali v koleščke.Vse | P |
se zmehča. Dodamo na kocke zrezan korenček in | kolerabo | ter očiščen brstični ohrovt.Prilijemo toliko | P |
mesa, 2 korenčka, peteršiljevo korenino, večjo | kolerabo, | srednje veliko čebulo, 3 krompirje, olje in | P |
mehko. Potem dodamo še na majhne kocke zrezano | kolerabo | in krompir, kuhamo dobre četrt ure in šele na | P |
kapljicami žajblovega masla. Dodal je še glazirano | kolerabo, | marinirano slanino in grobo sol.Pika na i je | P |
hrbta in rebra. Potrebujemo še korenček, večjo | kolerabo, | 2 dcl graha, manjšo čebulo, četrt paprike, 5 | P |
na kolesca zrezan korenček, na kocke zrezano | kolerabo, | grah, celo čebulo, na koščke zrezano papriko | P |
gobe, na kocke narezano ali naribano korenje, | kolerabo, | zeleno, naribano zelje, peteršilj, bučko in | P |
roglicami Potrebujemo pol cvetače, pol brokolija, | kolerabo, | svežo rdečo papriko, 2 korenčka, 2 bučki, šopek | P |
Cvetačo in brokoli razdelimo na cvetove, | kolerabo | in bučke zrežemo na kocke, korenček na kolesca | P |
pelatov, olje in začimbe. Korenček, čebulo in | kolerabo | olupimo in zrežemo na rezance.Na žlici ali dveh | P |
plodove, na mlado korenje, na primer, in na | kolerabo. | Toda če si kdo v zavetju noči na njivi nakoplje | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |