nova beseda iz Slovenije
iz novine kuhali zjutraj, opoldne in zvečer | ječmenov | sok, niso imeli zanj druge zabele nego z vodo | A |
iz novine kuhali zjutraj, opoldne in zvečer | ječmenov | sok, niso imeli zanj druge zabele nego z vodo | A |
prosa, kupico najslabšega vina in za posteljo | ječmenov | otep.Obenem so zabavljivo godrnjali, da je za | A |
kamnitih podstavkih. Kuharji in kuharice so mešale | ječmenov | močnik.Okrog velikega kotla na desni strani | A |
tisti večer navzlic stalnemu poplakovanju grl z | ječmenov | cem postalo hripavo.Po odstavitvi obrambnega | A |
pšenice moko, moko zamesijo in spečejo iz nje | ječmenov | in pšenični kruh, kruh položijo na rogožino | A |
pridelovalnih območjih Slovenije večinoma močno napadel | ječmenov | (rženi) listni ožig, žitna pepelovka in rje | D |
žitno pepelovko, ječmenovo mrežasto pegavost in | ječmenov | listni ožig.Taki pripravki so archer top, artea | D |
ječmenova mrežasta pegavost ter v manjši meri | ječmenov | listni ožig.Škropljenje ječmena je nujno zlasti | D |
glavnem razvito prvo kolence, posevki ozimnih | ječmenov | pa so povečini v fazi dveh do treh kolenc, pri | D |
pegavost) oziroma pri več kot polovici rastlin ( | ječmenov | listni ožig, pepelovka).Primerni pripravki za | D |
Posušeno zelišče, bela tabletka, fermentiran | ječmenov | slad ali destiliran krompir - vse to je močnejše | D |
pridelujejo ječmen, iz katerega se proizvaja | ječmenov | slad, nepogrešljiva surovina za proizvodnjo | D |
pivo tisti magnet, ki jih pritegne na Bavarsko; | ječmenov | sok iz šestih mestnih pivovarn: Augistiner, | D |
še ni pivo, najprej morajo zvariti. Vodo in | ječmenov | slad je treba namakati, mešati, precejati, nalivati | D |
pijačo! Potem so raziskali okolico, odkrili še | ječmenov | slad in si ga pošteno privoščili; nato jih je | D |
proti njima ni potrebno. Močneje je prisoten le | ječmenov | listni ožig.Preglejte posevke in se glede na | D |
lahko uporabijo tudi škrobne hidrolizate ali | ječmenov | slad, ki vsebujejo gluten. - Dekstrin: tudi | P |
vsebujejo škrob (tudi pšenični) in slad (lahko | ječmenov) | .V procesu sušenja kot sušilno sredstvo običajno | P |
splošno velja, da se pod tem imenom deklarira | ječmenov | slad, zato vsebuje gluten, seveda pa gre lahko | P |
Puffed rice", "Crisp rice"), drugi vsebujejo | ječmenov | slad, zato so prepovedani; nekateri podatki | P |
začimbe, ki naj se jim izogibajo nesekretorji: | ječmenov | slad, cimet, majoneza, rižev sirup, stevia, | P |
državah prevladuje vinski kis, v Veliki Britaniji | ječmenov | kis, v Aziji rižev kis, pri nas in v Severni | P |
nekaterih dreves, na primer javorja ali breze, | ječmenov | slad in cvetove nekaterih rastlin Do sredine | P |
nekaterih dreves, na primer javorja ali breze, | ječmenov | slad in cvetove nekaterih rastlin Med sladice | P |
varjenje piva za obrede. Zanj so uporabljali | ječmenov | slad, za izboljšanje okusa pa cimet, dateljne | P |
pet dni vrhunskega športa ‒ Tekmovalci jedli | ječmenov | kruh, pšenično kašo, med in suho sadje ‒Peteroboj | P |
jim je pa dajala veliko energije. Jedli so | ječmenov | kruh, pšenično kašo, med in suho sadje.Pred | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |