nova beseda iz Slovenije
Blodo?« je bojevito vprašal general. »Jih | zmeljemo? | « »Ne čujem te dobro, Mreža nekaj nagaja, ampak | A |
dvema limonovima lupinama in timijanom in potem | zmeljemo | , popečemo na vroči masti na dveh nasekljanih | A |
naših babic. Sestavljen je iz stročnic, ki jih | zmeljemo | in jih pomešamo z našo posebno pšenico.Poleg | D |
naprave. Najprej jih razstavimo, ločimo dele in | zmeljemo | za nadaljnjo predelavo neuporabne dele, med | D |
živčni, saj smo vajeni, da nam igra steče in | zmeljemo | tekmece.Vsi smo pričakovali, da bomo šli gladko | D |
Kakšni pa so to? »Skuhamo suhe hruške, jih | zmeljemo, | z njimi nadevamo testo in skuhamo.To je koroška | D |
surovi mandlji. Maso nato odlijemo, ohladimo in | zmeljemo. | Vse skupaj v določenem razmerju dodamo čokoladni | D |
kaj lahko s temi jedrci naredimo. Jih dokončno | zmeljemo | v ribjo hrano in vržemo morskim psom - ali poleg | D |
zlitina itd. Vzorce rastlin, zemlje in kamenin | zmeljemo, | homogeniziramo in stisnemo v tablete.Vzorce | D |
časa v zamrzovalnik, da malo namrzne. Nato jo | zmeljemo | v mesnem strojčku in dodamo beljake.Zmes stresemo | D |
spražimo v ponvi, da postanejo rjavi, potem to | zmeljemo | in skuhamo, kot se kuhajo takšne kave.Potepanje | G |
ali mandeljne stremo, njihovo sredico olupimo, | zmeljemo, | ter zmešamo s sladkorjem dobimo novo zmes, ki | G |
določene telesne teže, jim vzamemo življenje, | zmeljemo | njihovo telo in z njim napolnimo črevo druge | G |
najprej pripeljejo na naše dvorišče, nakar jih | zmeljemo | z drobilcem.V tem drobilcu se zmanjša količina | G |
in polagamo po telesu. Za zeliščno kompresijo | zmeljemo | ingver, meto, limono, limonino travo in evkalipt | P |
posolimo, je enostavna okusna jed gotova. Če jih | zmeljemo | v gosto zmes, dobimo osnovo za odličen namaz | P |
omako iz kisle repe Kislo repo karseda drobno | zmeljemo. | Na skodelico tako pripravljene kisle repe dodamo | P |
sončničnih semen Sončnična semena na drobno | zmeljemo. | Če nam to omogoča naprava za mletje, jih zmeljemo | P |
zmeljemo. Če nam to omogoča naprava za mletje, jih | zmeljemo | kar v maslo.Nato dvema ali trem žlicam masla | P |
ni odveč vedeti, da nam dajo največ, če zrnje | zmeljemo | v moko šele tik pred pripravo.No, s tem je že | P |
da nageljnove žbice preprosto žvečimo, jih | zmeljemo | in pripravimo vroč zvarek ali pa jih dodamo | P |
možnar, ročni ali električni mlinček in na grobo | zmeljemo. | Ni jih potrebno zmleti v prah, dovolj je, da | P |
pomagamo s sodobno tehniko, tako da lanena semena | zmeljemo | v multipraktiku ali kakorkoli že in potem to | P |
je zdravo, ne pa da je lepo na pogled, ker ga | zmeljemo | za vino." Ker trte niso gnojene z umetnimi | P |
enostavnost. Banane in borovnice zamrznemo, | zmeljemo | s sokovnikom in sladoled je nared.Če takšnega | P |
in očistiti kožo. Sveže sadje ali zelenjavo | zmeljemo | v kašo, ki ji lahko dodamo sadni pektin, agar | P |
Torej zamešamo pesto, zavijemo potico, jih | zmeljemo | za solatno polivko oziroma zanjo uporabimo konopljino | P |
zlahka zvalimo v prebavila eno več. Orehe | zmeljemo, | dateljne namočimo za nekaj ur, jih nato izkoščičimo | P |
namočimo za nekaj ur, jih nato izkoščičimo in | zmeljemo | v multipraktiku ali mesoreznici, ki se kljub | P |
do 3 milimetre, pšenico še zadnjič speremo in | zmeljemo | na, naj bo imenu oproščeno, mesoreznici, ki | P |
soka, če je koža suha, pa 2 žlici medu. Kosmiče | zmeljemo | in nato dodamo še druge sestavine. Masko pustimo | P |
in nasekljamo na drobne koščke, nato pa jih | zmeljemo | ali naribamo.Na pet kilogramov jabolk dodamo | P |
proces razpadanja organske snovi. Večje veje | zmeljemo, | da hitreje razpadejo, sama se izogibam trnja | P |
tudi plodove pegastega badlja, ki jih dobro | zmeljemo | in prašek uživamo z jogurtom. Pegasti badelj | P |
uporabljali tako, da ga 30 do 50 gramov zdrobimo ali | zmeljemo, | pomešamo z vodo in pasto nanesemo na prizadeti | P |
lahko naredimo sami iz drugega sadja tako, da | zmeljemo | olupljene breskve, marelice, pomaranče...Dodamo | P |
stiskalnico« celic ne prerežemo, ampak stisnemo, | zmeljemo. | Nastane veliko, preveč alicina. | P |
Priprava Testo: Kekse | zmeljemo, | dodamo razpuščeno margarino in orehe (lešnike | P |
polovico lesa, ki ga posekamo. Velike količine | zmeljemo | v plošče, kar je res kakovostnega, pa izvozimo | P |
odvržejo celo naravno smreko, saj jih tako ali tako | zmeljemo, | « pove Jožica Rupnik, ki se z 2600 tonami organskih | P |
beljaka. Prevrete mandlje olupimo in drobno | zmeljemo. | Zmesi dodamo lahno stepen sneg in žličko medu | P |
sol, poper. Priprava: Bučna semena gladko | zmeljemo | v mlinčku in zmes razmešamo v jogurtu. Solimo | P |
operemo, osušimo in drobno sesekljamo. Semena | zmeljemo | v ročnem mešalniku.V olju najprej razmešamo | P |
vzamemo iz vode in položimo na krožnike. Sezam | zmeljemo | v mlinčku s četrt žličke morske soli in jih | P |
Priprava: Laneno seme skupaj s pol žličke soli | zmeljemo | v mlinčku.Šparglje dobro operemo in zgornje | P |
ter jih prav tako sesekljamo. Sončnična semena | zmeljemo | v mlinčku za orehe ali ročnem mešalniku ter | P |
in sesekljamo. Kaprine popke in olive gladko | zmeljemo, | nato pa vmešamo še sesekljan peteršilj ali baziliko | P |
pivskim kvasom razmešamo v sojinem mleku. Gladko | zmeljemo | suhe slive ali marelice in iztisnemo oziroma | P |
dobi rahlo rjavkaste barve. Ko se ohladi, jo | zmeljemo | v mlinčku in pripravimo, kot pripravljamo žitne | P |
omake tamari. Priprava: Kuhano sojo gladko | zmeljemo | v mešalniku, nato pa jo solimo ali začinimo | P |
Ohladimo na deski, sesekljamo in v mešalniku grobo | zmeljemo. | Jajci ločimo. | P |
ingverjem ga gladko razmešamo v mešalniku. Mandlje | zmeljemo | v mlinčku. Oboje, suho sadje in zmlete mandlje | P |
minut. Vse skupaj damo v mešalnik in temeljito | zmeljemo. | Kremno juho damo nazaj v posodo, kuhamo še približno | P |
Priprava: Kuhano pšenico, riž ali piro gladko | zmeljemo | v mešalniku s sojinim mlekom.Žitno kašo porazdelimo | P |
Pustimo jih stati približno pol ure, nato pa | zmeljemo | lešnike ali mandlje in jih skupaj z medom, smetano | P |
nekoliko čvrst. Stresemo ga v mešalnik in gladko | zmeljemo, | nato pa razmešamo v vodi, v kateri se je kuhal | P |
prelijemo kosmiče. Lešnike grobo sesekljamo ali | zmeljemo | v mešalniku.Potresemo jih po kosmičih in ponudimo | P |
odcedimo in pretlačimo s smetano. Mandlje | zmeljemo, | breskvi pa operemo, izkoščičimo in narežemo | P |
Priprava: Sojo skupaj s sojino omako in oljem | zmeljemo | v gladko gosto zmes. Čebulo in česen olupimo | P |
Priprava: Dan prej v rum namočimo rozine in | zmeljemo | orehe.Za biskvitno testo najprej stepemo beljake | P |
operemo in osušimo. Peclje odstranimo, liste | zmeljemo | v mešalniku skupaj z bučnicami.Smetano gladko | P |
in vodo. Če smo papriko sušili, jo lahko tudi | zmeljemo | in uporabljamo kot začimbo za solate in solatne | P |
in rž. Žita si pripravimo tako, da jih zvečer | zmeljemo | in namočimo ter pojemo zjutraj. Ker vitamine | P |
kožico. Skupaj z indijskimi oreški jih gladko | zmeljemo | v sekljalniku oziroma mešalniku z nekaj žlicami | P |
žličko biocimeta. Priprava: Mandlje gladko | zmeljemo, | datlje in slive (ali hruške) pa izkoščičimo | P |
cvetače ali brokolija, nato pa v sekljalniku | zmeljemo | mandlje in jih vmešamo v sojino mleko.Dodamo | P |
sok polovice limone. Priprava: Lešnike gladko | zmeljemo | v mlinčku in jih skupaj s cimetom, ingverjem | P |
zvečer v mlinčku za kavo ali v mlinčku za zrnje | zmeljemo | pirino zrnje in ga prelijemo s hladno izvirsko | P |
posušimo in naribamo na finem strgalniku ali gladko | zmeljemo | v mešalniku.Dodamo limonin sok, cimet in javorjev | P |
sesekljamo. Peteršilj, česen, kapre, inčune in kis | zmeljemo | s paličnim mešalnikom ali v mešalniku ter dodajamo | P |
pustimo 10 minut vreti na malem ognju. Juho | zmeljemo | s paličnim mešalnikom, ji dodamo smetano in | P |
vrečko za zamrzovanje, jih s kuhinjskim valjarjem | zmeljemo | v drobtine in z njimi potresemo pekač.Sveži | P |
kruha zlato rumeno zapečemo. Olive in kapre | zmeljemo | z električnim mešalnikom in dodamo sol, kajenski | P |
Priprava: Vse sestavine damo v mešalnik in jih | zmeljemo. | Napitek damo v kozarce, okrasimo z listi mete | P |
Priprava: Sončnice, sezam in nastrgan hren gladko | zmeljemo | v mešalniku z olivnim oljem in zeliščno soljo | P |
pustimo počivati. Marcipan in semena drobno | zmeljemo | in iz dobljene mase oblikujemo kroglice ter | P |
Cmočke skuhamo v slano-sladki vodi. Za panado | zmeljemo | vse sestavine in mešanico opražimo v ponvi. | P |
in ščepec cimeta. Priprava: Lešnike gladko | zmeljemo | v mlinčku.Kakav gladko razmešamo s sojinim mlekom | P |
zvezdaste janeže. Priprava: Lešnike gladko | zmeljemo | v mlinčku.Če so jabolka ekološko pridelana, | P |
nasekljanim peteršiljem. Lešnike grobo nasekljamo ali | zmeljemo | v mlinčku ter potresemo po špargljih. Krepki | P |
rdečih pomaranč. Lešnike grobo nasekljamo ali | zmeljemo | v mlinčku za kavo in jih skupaj z lanenim semenom | P |
sokovniku iztisnemo sok. Lahko pa zelenjavo | zmeljemo | v kašo v sekljalniku in nato skozi čisto krpo | P |
da se bodo posušile, ne bo nič dramatičnega. | Zmeljemo | jih v drobtine in je. Če pa postavimo ven isto | P |
ekološko na njivah Murske šume v Prekmurju, | zmeljemo | z mlinom na kamen,« pove.»Tako zmlete moke imenujemo | P |
pripravimo nadev. Popečemo paradižnika, ju | zmeljemo | in odcedimo. Sesekljamo čebulo in česen. | P |
potem lažje olupimo, sicer grenijo. Potem jih | zmeljemo | s sirom ter ščepcem soli in popra ‐ sladkor | P |
krompir in ga skuhamo. Ko se meso ohladi, ga | zmeljemo | in popražimo skupaj z lovorovim listom, timijanom | P |
Paradižnika in feferona opečemo, olupimo in | zmeljemo | v sekljalniku skupaj s čebulo in česnom ter | P |
semena in paprike nadevamo. Nadev: meso dobro | zmeljemo. | Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in ji | P |
čebulo, limetin sok, sol, poper in čili ter vodo | zmeljemo | v mešalniku.Dodamo olje v tankem curku in meljemo | P |
ohranijo aromo. Tik pred uporabo jih najlažje | zmeljemo | v kavnem mlinčku. Sladko-ostra začimba ima | P |
sami, shranimo v hladilniku in pred uporabo | zmeljemo | v mlinčku za kavo ali začimbe.Če svetlina ne | P |
SLOVANSKA MITOLOGIJA Zlata žitna zrna, ki jih | zmeljemo | v moko za kruh, simbolizirajo rodovitnost narave | P |
Polovico orehov nasekljamo, polovico pa fino | zmeljemo. | Kostanj pretlačimo ter dodamo orehe, sladkor | P |
popražimo mandlje, 1 žlico jih prihranimo, druge | zmeljemo. | Zmeljemo in pretlačimo tudi zelenjavo. | P |
mandlje, 1 žlico jih prihranimo, druge zmeljemo. | Zmeljemo | in pretlačimo tudi zelenjavo.Pretlačeno zelenjavo | P |
paradižnikovo juho pretlačimo skozi cedilo ali | zmeljemo, | nikakor pa je ne miksamo, saj bi izgubila pravo | P |
Pustimo počivati vsaj pol ure. Orehe fino | zmeljemo, | ne nasekljamo, to je nekaj drugega.Sladko smetano | P |
decilitroma vode. Solimo in pokuhamo, potem pa | zmeljemo | s paličnim mešalnikom.Če je pregosto, dolijemo | P |
drobovino (ledvice, srce in pljuča) skuhajo in | zmeljemo, | dodajo kuhan ješprenj, praženo čebulo in rožmarin | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |