nova beseda iz Slovenije

zmeljemo (130)


Blodo?« je bojevito vprašal general. »Jih      zmeljemo?     « »Ne čujem te dobro, Mreža nekaj nagaja, ampak  A
dvema limonovima lupinama in timijanom in potem      zmeljemo      , popečemo na vroči masti na dveh nasekljanih  A
naših babic. Sestavljen je iz stročnic, ki jih      zmeljemo      in jih pomešamo z našo posebno pšenico.Poleg  D
naprave. Najprej jih razstavimo, ločimo dele in      zmeljemo      za nadaljnjo predelavo neuporabne dele, med  D
živčni, saj smo vajeni, da nam igra steče in      zmeljemo      tekmece.Vsi smo pričakovali, da bomo šli gladko  D
Kakšni pa so to? »Skuhamo suhe hruške, jih      zmeljemo,      z njimi nadevamo testo in skuhamo.To je koroška  D
surovi mandlji. Maso nato odlijemo, ohladimo in      zmeljemo.     Vse skupaj v določenem razmerju dodamo čokoladni  D
kaj lahko s temi jedrci naredimo. Jih dokončno      zmeljemo      v ribjo hrano in vržemo morskim psom - ali poleg  D
zlitina itd. Vzorce rastlin, zemlje in kamenin      zmeljemo,      homogeniziramo in stisnemo v tablete.Vzorce  D
časa v zamrzovalnik, da malo namrzne. Nato jo      zmeljemo      v mesnem strojčku in dodamo beljake.Zmes stresemo  D
spražimo v ponvi, da postanejo rjavi, potem to      zmeljemo      in skuhamo, kot se kuhajo takšne kave.Potepanje  G
ali mandeljne stremo, njihovo sredico olupimo,      zmeljemo,      ter zmešamo s sladkorjem dobimo novo zmes, ki  G
določene telesne teže, jim vzamemo življenje,      zmeljemo      njihovo telo in z njim napolnimo črevo druge  G
najprej pripeljejo na naše dvorišče, nakar jih      zmeljemo      z drobilcem.V tem drobilcu se zmanjša količina  G
in polagamo po telesu. Za zeliščno kompresijo      zmeljemo      ingver, meto, limono, limonino travo in evkalipt  P
posolimo, je enostavna okusna jed gotova. Če jih      zmeljemo      v gosto zmes, dobimo osnovo za odličen namaz  P
omako iz kisle repe Kislo repo karseda drobno      zmeljemo.     Na skodelico tako pripravljene kisle repe dodamo  P
sončničnih semen Sončnična semena na drobno      zmeljemo.     Če nam to omogoča naprava za mletje, jih zmeljemo  P
zmeljemo. Če nam to omogoča naprava za mletje, jih      zmeljemo      kar v maslo.Nato dvema ali trem žlicam masla  P
ni odveč vedeti, da nam dajo največ, če zrnje      zmeljemo      v moko šele tik pred pripravo.No, s tem je že  P
da nageljnove žbice preprosto žvečimo, jih      zmeljemo      in pripravimo vroč zvarek ali pa jih dodamo  P
možnar, ročni ali električni mlinček in na grobo      zmeljemo.     Ni jih potrebno zmleti v prah, dovolj je, da  P
pomagamo s sodobno tehniko, tako da lanena semena      zmeljemo      v multipraktiku ali kakorkoli že in potem to  P
je zdravo, ne pa da je lepo na pogled, ker ga      zmeljemo      za vino." Ker trte niso gnojene z umetnimi  P
enostavnost. Banane in borovnice zamrznemo,      zmeljemo      s sokovnikom in sladoled je nared.Če takšnega  P
in očistiti kožo. Sveže sadje ali zelenjavo      zmeljemo      v kašo, ki ji lahko dodamo sadni pektin, agar  P
Torej zamešamo pesto, zavijemo potico, jih      zmeljemo      za solatno polivko oziroma zanjo uporabimo konopljino  P
zlahka zvalimo v prebavila eno več. Orehe      zmeljemo,      dateljne namočimo za nekaj ur, jih nato izkoščičimo  P
namočimo za nekaj ur, jih nato izkoščičimo in      zmeljemo      v multipraktiku ali mesoreznici, ki se kljub  P
do 3 milimetre, pšenico še zadnjič speremo in      zmeljemo      na, naj bo imenu oproščeno, mesoreznici, ki  P
soka, če je koža suha, pa 2 žlici medu. Kosmiče      zmeljemo      in nato dodamo še druge sestavine. Masko pustimo  P
in nasekljamo na drobne koščke, nato pa jih      zmeljemo      ali naribamo.Na pet kilogramov jabolk dodamo  P
proces razpadanja organske snovi. Večje veje      zmeljemo,      da hitreje razpadejo, sama se izogibam trnja  P
tudi plodove pegastega badlja, ki jih dobro      zmeljemo      in prašek uživamo z jogurtom. Pegasti badelj  P
uporabljali tako, da ga 30 do 50 gramov zdrobimo ali      zmeljemo,      pomešamo z vodo in pasto nanesemo na prizadeti  P
lahko naredimo sami iz drugega sadja tako, da      zmeljemo      olupljene breskve, marelice, pomaranče...Dodamo  P
stiskalnico« celic ne prerežemo, ampak stisnemo,      zmeljemo.     Nastane veliko, preveč alicina.   P
Priprava Testo: Kekse      zmeljemo,      dodamo razpuščeno margarino in orehe (lešnike  P
polovico lesa, ki ga posekamo. Velike količine      zmeljemo      v plošče, kar je res kakovostnega, pa izvozimo  P
odvržejo celo naravno smreko, saj jih tako ali tako      zmeljemo,     « pove Jožica Rupnik, ki se z 2600 tonami organskih  P
beljaka. Prevrete mandlje olupimo in drobno      zmeljemo.     Zmesi dodamo lahno stepen sneg in žličko medu  P
sol, poper. Priprava: Bučna semena gladko      zmeljemo      v mlinčku in zmes razmešamo v jogurtu. Solimo  P
operemo, osušimo in drobno sesekljamo. Semena      zmeljemo      v ročnem mešalniku.V olju najprej razmešamo  P
vzamemo iz vode in položimo na krožnike. Sezam      zmeljemo      v mlinčku s četrt žličke morske soli in jih  P
Priprava: Laneno seme skupaj s pol žličke soli      zmeljemo      v mlinčku.Šparglje dobro operemo in zgornje  P
ter jih prav tako sesekljamo. Sončnična semena      zmeljemo      v mlinčku za orehe ali ročnem mešalniku ter  P
in sesekljamo. Kaprine popke in olive gladko      zmeljemo,      nato pa vmešamo še sesekljan peteršilj ali baziliko  P
pivskim kvasom razmešamo v sojinem mleku. Gladko      zmeljemo      suhe slive ali marelice in iztisnemo oziroma  P
dobi rahlo rjavkaste barve. Ko se ohladi, jo      zmeljemo      v mlinčku in pripravimo, kot pripravljamo žitne  P
omake tamari. Priprava: Kuhano sojo gladko      zmeljemo      v mešalniku, nato pa jo solimo ali začinimo  P
Ohladimo na deski, sesekljamo in v mešalniku grobo      zmeljemo.     Jajci ločimo.   P
ingverjem ga gladko razmešamo v mešalniku. Mandlje      zmeljemo      v mlinčku. Oboje, suho sadje in zmlete mandlje  P
minut. Vse skupaj damo v mešalnik in temeljito      zmeljemo.     Kremno juho damo nazaj v posodo, kuhamo še približno  P
Priprava: Kuhano pšenico, riž ali piro gladko      zmeljemo      v mešalniku s sojinim mlekom.Žitno kašo porazdelimo  P
Pustimo jih stati približno pol ure, nato pa      zmeljemo      lešnike ali mandlje in jih skupaj z medom, smetano  P
nekoliko čvrst. Stresemo ga v mešalnik in gladko      zmeljemo,      nato pa razmešamo v vodi, v kateri se je kuhal  P
prelijemo kosmiče. Lešnike grobo sesekljamo ali      zmeljemo      v mešalniku.Potresemo jih po kosmičih in ponudimo  P
odcedimo in pretlačimo s smetano. Mandlje      zmeljemo,      breskvi pa operemo, izkoščičimo in narežemo  P
Priprava: Sojo skupaj s sojino omako in oljem      zmeljemo      v gladko gosto zmes. Čebulo in česen olupimo  P
Priprava: Dan prej v rum namočimo rozine in      zmeljemo      orehe.Za biskvitno testo najprej stepemo beljake  P
operemo in osušimo. Peclje odstranimo, liste      zmeljemo      v mešalniku skupaj z bučnicami.Smetano gladko  P
in vodo. Če smo papriko sušili, jo lahko tudi      zmeljemo      in uporabljamo kot začimbo za solate in solatne  P
in rž. Žita si pripravimo tako, da jih zvečer      zmeljemo      in namočimo ter pojemo zjutraj. Ker vitamine  P
kožico. Skupaj z indijskimi oreški jih gladko      zmeljemo      v sekljalniku oziroma mešalniku z nekaj žlicami  P
žličko biocimeta. Priprava: Mandlje gladko      zmeljemo,      datlje in slive (ali hruške) pa izkoščičimo  P
cvetače ali brokolija, nato pa v sekljalniku      zmeljemo      mandlje in jih vmešamo v sojino mleko.Dodamo  P
sok polovice limone. Priprava: Lešnike gladko      zmeljemo      v mlinčku in jih skupaj s cimetom, ingverjem  P
zvečer v mlinčku za kavo ali v mlinčku za zrnje      zmeljemo      pirino zrnje in ga prelijemo s hladno izvirsko  P
posušimo in naribamo na finem strgalniku ali gladko      zmeljemo      v mešalniku.Dodamo limonin sok, cimet in javorjev  P
sesekljamo. Peteršilj, česen, kapre, inčune in kis      zmeljemo      s paličnim mešalnikom ali v mešalniku ter dodajamo  P
pustimo 10 minut vreti na malem ognju. Juho      zmeljemo      s paličnim mešalnikom, ji dodamo smetano in  P
vrečko za zamrzovanje, jih s kuhinjskim valjarjem      zmeljemo      v drobtine in z njimi potresemo pekač.Sveži  P
kruha zlato rumeno zapečemo. Olive in kapre      zmeljemo      z električnim mešalnikom in dodamo sol, kajenski  P
Priprava: Vse sestavine damo v mešalnik in jih      zmeljemo.     Napitek damo v kozarce, okrasimo z listi mete  P
Priprava: Sončnice, sezam in nastrgan hren gladko      zmeljemo      v mešalniku z olivnim oljem in zeliščno soljo  P
pustimo počivati. Marcipan in semena drobno      zmeljemo      in iz dobljene mase oblikujemo kroglice ter  P
Cmočke skuhamo v slano-sladki vodi. Za panado      zmeljemo      vse sestavine in mešanico opražimo v ponvi.  P
in ščepec cimeta. Priprava: Lešnike gladko      zmeljemo      v mlinčku.Kakav gladko razmešamo s sojinim mlekom  P
zvezdaste janeže. Priprava: Lešnike gladko      zmeljemo      v mlinčku.Če so jabolka ekološko pridelana,  P
nasekljanim peteršiljem. Lešnike grobo nasekljamo ali      zmeljemo      v mlinčku ter potresemo po špargljih. Krepki  P
rdečih pomaranč. Lešnike grobo nasekljamo ali      zmeljemo      v mlinčku za kavo in jih skupaj z lanenim semenom  P
sokovniku iztisnemo sok. Lahko pa zelenjavo      zmeljemo      v kašo v sekljalniku in nato skozi čisto krpo  P
da se bodo posušile, ne bo nič dramatičnega.      Zmeljemo      jih v drobtine in je. Če pa postavimo ven isto  P
ekološko na njivah Murske šume v Prekmurju,      zmeljemo      z mlinom na kamen,« pove.»Tako zmlete moke imenujemo  P
pripravimo nadev. Popečemo paradižnika, ju      zmeljemo      in odcedimo. Sesekljamo čebulo in česen.   P
potem lažje olupimo, sicer grenijo. Potem jih      zmeljemo      s sirom ter ščepcem soli in popra ‐ sladkor  P
krompir in ga skuhamo. Ko se meso ohladi, ga      zmeljemo      in popražimo skupaj z lovorovim listom, timijanom  P
Paradižnika in feferona opečemo, olupimo in      zmeljemo      v sekljalniku skupaj s čebulo in česnom ter  P
semena in paprike nadevamo. Nadev: meso dobro      zmeljemo.     Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in ji  P
čebulo, limetin sok, sol, poper in čili ter vodo      zmeljemo      v mešalniku.Dodamo olje v tankem curku in meljemo  P
ohranijo aromo. Tik pred uporabo jih najlažje      zmeljemo      v kavnem mlinčku. Sladko-ostra začimba ima  P
sami, shranimo v hladilniku in pred uporabo      zmeljemo      v mlinčku za kavo ali začimbe.Če svetlina ne  P
SLOVANSKA MITOLOGIJA Zlata žitna zrna, ki jih      zmeljemo      v moko za kruh, simbolizirajo rodovitnost narave  P
Polovico orehov nasekljamo, polovico pa fino      zmeljemo.     Kostanj pretlačimo ter dodamo orehe, sladkor  P
popražimo mandlje, 1 žlico jih prihranimo, druge      zmeljemo.     Zmeljemo in pretlačimo tudi zelenjavo.  P
mandlje, 1 žlico jih prihranimo, druge zmeljemo.      Zmeljemo      in pretlačimo tudi zelenjavo.Pretlačeno zelenjavo  P
paradižnikovo juho pretlačimo skozi cedilo ali      zmeljemo,      nikakor pa je ne miksamo, saj bi izgubila pravo  P
Pustimo počivati vsaj pol ure. Orehe fino      zmeljemo,      ne nasekljamo, to je nekaj drugega.Sladko smetano  P
decilitroma vode. Solimo in pokuhamo, potem pa      zmeljemo      s paličnim mešalnikom.Če je pregosto, dolijemo  P
drobovino (ledvice, srce in pljuča) skuhajo in      zmeljemo,      dodajo kuhan ješprenj, praženo čebulo in rožmarin  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

1 101 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA