nova beseda iz Slovenije

zmeljemo (31-130)


soka, če je koža suha, pa 2 žlici medu. Kosmiče      zmeljemo      in nato dodamo še druge sestavine. Masko pustimo  P
in nasekljamo na drobne koščke, nato pa jih      zmeljemo      ali naribamo.Na pet kilogramov jabolk dodamo  P
proces razpadanja organske snovi. Večje veje      zmeljemo,      da hitreje razpadejo, sama se izogibam trnja  P
tudi plodove pegastega badlja, ki jih dobro      zmeljemo      in prašek uživamo z jogurtom. Pegasti badelj  P
uporabljali tako, da ga 30 do 50 gramov zdrobimo ali      zmeljemo,      pomešamo z vodo in pasto nanesemo na prizadeti  P
lahko naredimo sami iz drugega sadja tako, da      zmeljemo      olupljene breskve, marelice, pomaranče...Dodamo  P
stiskalnico« celic ne prerežemo, ampak stisnemo,      zmeljemo.     Nastane veliko, preveč alicina.   P
Priprava Testo: Kekse      zmeljemo,      dodamo razpuščeno margarino in orehe (lešnike  P
polovico lesa, ki ga posekamo. Velike količine      zmeljemo      v plošče, kar je res kakovostnega, pa izvozimo  P
odvržejo celo naravno smreko, saj jih tako ali tako      zmeljemo,     « pove Jožica Rupnik, ki se z 2600 tonami organskih  P
beljaka. Prevrete mandlje olupimo in drobno      zmeljemo.     Zmesi dodamo lahno stepen sneg in žličko medu  P
sol, poper. Priprava: Bučna semena gladko      zmeljemo      v mlinčku in zmes razmešamo v jogurtu. Solimo  P
operemo, osušimo in drobno sesekljamo. Semena      zmeljemo      v ročnem mešalniku.V olju najprej razmešamo  P
vzamemo iz vode in položimo na krožnike. Sezam      zmeljemo      v mlinčku s četrt žličke morske soli in jih  P
Priprava: Laneno seme skupaj s pol žličke soli      zmeljemo      v mlinčku.Šparglje dobro operemo in zgornje  P
ter jih prav tako sesekljamo. Sončnična semena      zmeljemo      v mlinčku za orehe ali ročnem mešalniku ter  P
in sesekljamo. Kaprine popke in olive gladko      zmeljemo,      nato pa vmešamo še sesekljan peteršilj ali baziliko  P
pivskim kvasom razmešamo v sojinem mleku. Gladko      zmeljemo      suhe slive ali marelice in iztisnemo oziroma  P
dobi rahlo rjavkaste barve. Ko se ohladi, jo      zmeljemo      v mlinčku in pripravimo, kot pripravljamo žitne  P
omake tamari. Priprava: Kuhano sojo gladko      zmeljemo      v mešalniku, nato pa jo solimo ali začinimo  P
Ohladimo na deski, sesekljamo in v mešalniku grobo      zmeljemo.     Jajci ločimo.   P
ingverjem ga gladko razmešamo v mešalniku. Mandlje      zmeljemo      v mlinčku. Oboje, suho sadje in zmlete mandlje  P
minut. Vse skupaj damo v mešalnik in temeljito      zmeljemo.     Kremno juho damo nazaj v posodo, kuhamo še približno  P
Priprava: Kuhano pšenico, riž ali piro gladko      zmeljemo      v mešalniku s sojinim mlekom.Žitno kašo porazdelimo  P
Pustimo jih stati približno pol ure, nato pa      zmeljemo      lešnike ali mandlje in jih skupaj z medom, smetano  P
nekoliko čvrst. Stresemo ga v mešalnik in gladko      zmeljemo,      nato pa razmešamo v vodi, v kateri se je kuhal  P
prelijemo kosmiče. Lešnike grobo sesekljamo ali      zmeljemo      v mešalniku.Potresemo jih po kosmičih in ponudimo  P
odcedimo in pretlačimo s smetano. Mandlje      zmeljemo,      breskvi pa operemo, izkoščičimo in narežemo  P
Priprava: Sojo skupaj s sojino omako in oljem      zmeljemo      v gladko gosto zmes. Čebulo in česen olupimo  P
Priprava: Dan prej v rum namočimo rozine in      zmeljemo      orehe.Za biskvitno testo najprej stepemo beljake  P
operemo in osušimo. Peclje odstranimo, liste      zmeljemo      v mešalniku skupaj z bučnicami.Smetano gladko  P
in vodo. Če smo papriko sušili, jo lahko tudi      zmeljemo      in uporabljamo kot začimbo za solate in solatne  P
in rž. Žita si pripravimo tako, da jih zvečer      zmeljemo      in namočimo ter pojemo zjutraj. Ker vitamine  P
kožico. Skupaj z indijskimi oreški jih gladko      zmeljemo      v sekljalniku oziroma mešalniku z nekaj žlicami  P
žličko biocimeta. Priprava: Mandlje gladko      zmeljemo,      datlje in slive (ali hruške) pa izkoščičimo  P
cvetače ali brokolija, nato pa v sekljalniku      zmeljemo      mandlje in jih vmešamo v sojino mleko.Dodamo  P
sok polovice limone. Priprava: Lešnike gladko      zmeljemo      v mlinčku in jih skupaj s cimetom, ingverjem  P
zvečer v mlinčku za kavo ali v mlinčku za zrnje      zmeljemo      pirino zrnje in ga prelijemo s hladno izvirsko  P
posušimo in naribamo na finem strgalniku ali gladko      zmeljemo      v mešalniku.Dodamo limonin sok, cimet in javorjev  P
sesekljamo. Peteršilj, česen, kapre, inčune in kis      zmeljemo      s paličnim mešalnikom ali v mešalniku ter dodajamo  P
pustimo 10 minut vreti na malem ognju. Juho      zmeljemo      s paličnim mešalnikom, ji dodamo smetano in  P
vrečko za zamrzovanje, jih s kuhinjskim valjarjem      zmeljemo      v drobtine in z njimi potresemo pekač.Sveži  P
kruha zlato rumeno zapečemo. Olive in kapre      zmeljemo      z električnim mešalnikom in dodamo sol, kajenski  P
Priprava: Vse sestavine damo v mešalnik in jih      zmeljemo.     Napitek damo v kozarce, okrasimo z listi mete  P
Priprava: Sončnice, sezam in nastrgan hren gladko      zmeljemo      v mešalniku z olivnim oljem in zeliščno soljo  P
pustimo počivati. Marcipan in semena drobno      zmeljemo      in iz dobljene mase oblikujemo kroglice ter  P
Cmočke skuhamo v slano-sladki vodi. Za panado      zmeljemo      vse sestavine in mešanico opražimo v ponvi.  P
in ščepec cimeta. Priprava: Lešnike gladko      zmeljemo      v mlinčku.Kakav gladko razmešamo s sojinim mlekom  P
zvezdaste janeže. Priprava: Lešnike gladko      zmeljemo      v mlinčku.Če so jabolka ekološko pridelana,  P
nasekljanim peteršiljem. Lešnike grobo nasekljamo ali      zmeljemo      v mlinčku ter potresemo po špargljih. Krepki  P
rdečih pomaranč. Lešnike grobo nasekljamo ali      zmeljemo      v mlinčku za kavo in jih skupaj z lanenim semenom  P
sokovniku iztisnemo sok. Lahko pa zelenjavo      zmeljemo      v kašo v sekljalniku in nato skozi čisto krpo  P
da se bodo posušile, ne bo nič dramatičnega.      Zmeljemo      jih v drobtine in je. Če pa postavimo ven isto  P
ekološko na njivah Murske šume v Prekmurju,      zmeljemo      z mlinom na kamen,« pove.»Tako zmlete moke imenujemo  P
pripravimo nadev. Popečemo paradižnika, ju      zmeljemo      in odcedimo. Sesekljamo čebulo in česen.   P
potem lažje olupimo, sicer grenijo. Potem jih      zmeljemo      s sirom ter ščepcem soli in popra ‐ sladkor  P
krompir in ga skuhamo. Ko se meso ohladi, ga      zmeljemo      in popražimo skupaj z lovorovim listom, timijanom  P
Paradižnika in feferona opečemo, olupimo in      zmeljemo      v sekljalniku skupaj s čebulo in česnom ter  P
semena in paprike nadevamo. Nadev: meso dobro      zmeljemo.     Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in ji  P
čebulo, limetin sok, sol, poper in čili ter vodo      zmeljemo      v mešalniku.Dodamo olje v tankem curku in meljemo  P
ohranijo aromo. Tik pred uporabo jih najlažje      zmeljemo      v kavnem mlinčku. Sladko-ostra začimba ima  P
sami, shranimo v hladilniku in pred uporabo      zmeljemo      v mlinčku za kavo ali začimbe.Če svetlina ne  P
SLOVANSKA MITOLOGIJA Zlata žitna zrna, ki jih      zmeljemo      v moko za kruh, simbolizirajo rodovitnost narave  P
Polovico orehov nasekljamo, polovico pa fino      zmeljemo.     Kostanj pretlačimo ter dodamo orehe, sladkor  P
popražimo mandlje, 1 žlico jih prihranimo, druge      zmeljemo.     Zmeljemo in pretlačimo tudi zelenjavo.  P
mandlje, 1 žlico jih prihranimo, druge zmeljemo.      Zmeljemo      in pretlačimo tudi zelenjavo.Pretlačeno zelenjavo  P
paradižnikovo juho pretlačimo skozi cedilo ali      zmeljemo,      nikakor pa je ne miksamo, saj bi izgubila pravo  P
Pustimo počivati vsaj pol ure. Orehe fino      zmeljemo,      ne nasekljamo, to je nekaj drugega.Sladko smetano  P
decilitroma vode. Solimo in pokuhamo, potem pa      zmeljemo      s paličnim mešalnikom.Če je pregosto, dolijemo  P
drobovino (ledvice, srce in pljuča) skuhajo in      zmeljemo,      dodajo kuhan ješprenj, praženo čebulo in rožmarin  P
slastno godljo. Semena dobijo oster okus, ko jih      zmeljemo      in zmešamo s tekočino.Takrat nastane kemična  P
dolgo in debelo korenino posušimo, spražimo in      zmeljemo.     Ker je dobro topna v vodi, za pripravo enake  P
pražimo v pečici kakšno uro, da porjavi, preden jo      zmeljemo.     Ena čajna žlička zaleže za skodelico napitka  P
premešamo, dokler niso temno rjave barve. Potem jih      zmeljemo,      ena zvrhana žlička prahu zadostuje za četrt  P
zmes ohladi, jo nalomimo na manjše kose in jih      zmeljemo      v prah. Tega hranimo v dobro zatesnjeni posodi  P
skrbi, so dobrega okusa! Posušene lahko grobo      zmeljemo      ali zdrobimo oziroma uporabimo kar cele za pripravo  P
Kuhamo deset minut. Medtem      zmeljemo      meso, solimo in popramo, dodamo riž, ki smo  P
muškatnega oreška ter kuhamo pet minut. Meso      zmeljemo,      dodamo riž, sol in malo sesekljanega peteršilja  P
vendar jo nekaj pustimo, čičerko s to vodo      zmeljemo,      dodamo 3 velike žlice tahinija (to je pasta  P
nekaj žlic sladke smetane. Orehe in kekse      zmeljemo,      dodamo čokolado, pomarančne lupinice, sladkor  P
prihranimo, potem jo z nožem nastrgamo in maso      zmeljemo      skupaj s svežo baziliko. Posebej prepražimo  P
obnesejo proti mozoljem in lišajem. Sveže jagode      zmeljemo,      tako da iz njih nastane sok, potem pa jih nanesemo  P
olupimo in sesekljamo. V električnem sekljalniku      zmeljemo      čemaž, česen in sir ter med sekljanjem prilivamo  P
Kuhanim suhim hruškam odstranimo peške, jih      zmeljemo      ali drobno zrežemo.Dodamo jajce, kocke belega  P
začinimo in podušimo do mehkega. Vse skupaj      zmeljemo      s paličnim mešalnikom. Bučkine cvetove nadevamo  P
noč, zjutraj odcedimo (tekočino spijemo) in      zmeljemo.     Dodamo pet žlic medu in žlico in pol senne, posušene  P
zeleno nakockamo in popražimo na olju. Meso      zmeljemo      in zmešamo z beljakom, paradižnikom in zelenjavo  P
peko Priprava: Čičerko oplaknemo in odcedimo,      zmeljemo      z beljakom.Por in peteršilj na drobno nasekljamo  P
Zajtrk: napitek za dobro jutro V mešalniku      zmeljemo      250 ml vode s 5 kockami ledu, 125 g mešanega  P
in kuhamo še pet minut. S paličnim mešalnikom      zmeljemo,      primešamo kislo smetano in pogrejemo do vretja  P
in popramo, nato pa z električnim mešalnikom      zmeljemo      v gladko maso. Tako dobimo osvežilno kremno  P
jogurta, kar nekoliko zgosti juho. Nato sestavine      zmeljemo      z električnim mešalnikom, da dobimo gosto kremno  P
in pustimo, da se deset minut namaka. Meso      zmeljemo,      dodamo malo sesekljanega peteršilja, soli in  P
začimbe. Čebulo olupimo in v strojčku na grobo      zmeljemo      (ne sme biti kaša!). Na dveh žlicah olja jo  P
pražimo tako dolgo, da se prepečejo. Ohladimo in      zmeljemo,      dodamo pol žlice gorčice, sol, poper, konjak  P
peške, če jih imajo, in jih nato v mešalniku      zmeljemo.     Če želimo, jih lahko pretlačimo skozi cedilo  P
paradižnikovega kečupa, olje in začimbe. Meso      zmeljemo      skupaj s čebulo, dodamo riž, sol in žlico začimbnega  P
odstotkov belega kruha, ki nam ga vrnejo, lahko      zmeljemo      v drobtine, več ne bi mogli prodati.Temni kruhi  P
Priprava: Vse sestavine razen žemlje fino      zmeljemo      in dobro premešamo. Žemljo medtem namočimo v  P
premešamo. Žemljo medtem namočimo v mleko,      zmeljemo      in na koncu primešamo mesu. Maso oblikujemo  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 31



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA