nova beseda iz Slovenije
soka, če je koža suha, pa 2 žlici medu. Kosmiče | zmeljemo | in nato dodamo še druge sestavine. Masko pustimo | P |
in nasekljamo na drobne koščke, nato pa jih | zmeljemo | ali naribamo.Na pet kilogramov jabolk dodamo | P |
proces razpadanja organske snovi. Večje veje | zmeljemo, | da hitreje razpadejo, sama se izogibam trnja | P |
tudi plodove pegastega badlja, ki jih dobro | zmeljemo | in prašek uživamo z jogurtom. Pegasti badelj | P |
uporabljali tako, da ga 30 do 50 gramov zdrobimo ali | zmeljemo, | pomešamo z vodo in pasto nanesemo na prizadeti | P |
lahko naredimo sami iz drugega sadja tako, da | zmeljemo | olupljene breskve, marelice, pomaranče...Dodamo | P |
stiskalnico« celic ne prerežemo, ampak stisnemo, | zmeljemo. | Nastane veliko, preveč alicina. | P |
Priprava Testo: Kekse | zmeljemo, | dodamo razpuščeno margarino in orehe (lešnike | P |
polovico lesa, ki ga posekamo. Velike količine | zmeljemo | v plošče, kar je res kakovostnega, pa izvozimo | P |
odvržejo celo naravno smreko, saj jih tako ali tako | zmeljemo, | « pove Jožica Rupnik, ki se z 2600 tonami organskih | P |
beljaka. Prevrete mandlje olupimo in drobno | zmeljemo. | Zmesi dodamo lahno stepen sneg in žličko medu | P |
sol, poper. Priprava: Bučna semena gladko | zmeljemo | v mlinčku in zmes razmešamo v jogurtu. Solimo | P |
operemo, osušimo in drobno sesekljamo. Semena | zmeljemo | v ročnem mešalniku.V olju najprej razmešamo | P |
vzamemo iz vode in položimo na krožnike. Sezam | zmeljemo | v mlinčku s četrt žličke morske soli in jih | P |
Priprava: Laneno seme skupaj s pol žličke soli | zmeljemo | v mlinčku.Šparglje dobro operemo in zgornje | P |
ter jih prav tako sesekljamo. Sončnična semena | zmeljemo | v mlinčku za orehe ali ročnem mešalniku ter | P |
in sesekljamo. Kaprine popke in olive gladko | zmeljemo, | nato pa vmešamo še sesekljan peteršilj ali baziliko | P |
pivskim kvasom razmešamo v sojinem mleku. Gladko | zmeljemo | suhe slive ali marelice in iztisnemo oziroma | P |
dobi rahlo rjavkaste barve. Ko se ohladi, jo | zmeljemo | v mlinčku in pripravimo, kot pripravljamo žitne | P |
omake tamari. Priprava: Kuhano sojo gladko | zmeljemo | v mešalniku, nato pa jo solimo ali začinimo | P |
Ohladimo na deski, sesekljamo in v mešalniku grobo | zmeljemo. | Jajci ločimo. | P |
ingverjem ga gladko razmešamo v mešalniku. Mandlje | zmeljemo | v mlinčku. Oboje, suho sadje in zmlete mandlje | P |
minut. Vse skupaj damo v mešalnik in temeljito | zmeljemo. | Kremno juho damo nazaj v posodo, kuhamo še približno | P |
Priprava: Kuhano pšenico, riž ali piro gladko | zmeljemo | v mešalniku s sojinim mlekom.Žitno kašo porazdelimo | P |
Pustimo jih stati približno pol ure, nato pa | zmeljemo | lešnike ali mandlje in jih skupaj z medom, smetano | P |
nekoliko čvrst. Stresemo ga v mešalnik in gladko | zmeljemo, | nato pa razmešamo v vodi, v kateri se je kuhal | P |
prelijemo kosmiče. Lešnike grobo sesekljamo ali | zmeljemo | v mešalniku.Potresemo jih po kosmičih in ponudimo | P |
odcedimo in pretlačimo s smetano. Mandlje | zmeljemo, | breskvi pa operemo, izkoščičimo in narežemo | P |
Priprava: Sojo skupaj s sojino omako in oljem | zmeljemo | v gladko gosto zmes. Čebulo in česen olupimo | P |
Priprava: Dan prej v rum namočimo rozine in | zmeljemo | orehe.Za biskvitno testo najprej stepemo beljake | P |
operemo in osušimo. Peclje odstranimo, liste | zmeljemo | v mešalniku skupaj z bučnicami.Smetano gladko | P |
in vodo. Če smo papriko sušili, jo lahko tudi | zmeljemo | in uporabljamo kot začimbo za solate in solatne | P |
in rž. Žita si pripravimo tako, da jih zvečer | zmeljemo | in namočimo ter pojemo zjutraj. Ker vitamine | P |
kožico. Skupaj z indijskimi oreški jih gladko | zmeljemo | v sekljalniku oziroma mešalniku z nekaj žlicami | P |
žličko biocimeta. Priprava: Mandlje gladko | zmeljemo, | datlje in slive (ali hruške) pa izkoščičimo | P |
cvetače ali brokolija, nato pa v sekljalniku | zmeljemo | mandlje in jih vmešamo v sojino mleko.Dodamo | P |
sok polovice limone. Priprava: Lešnike gladko | zmeljemo | v mlinčku in jih skupaj s cimetom, ingverjem | P |
zvečer v mlinčku za kavo ali v mlinčku za zrnje | zmeljemo | pirino zrnje in ga prelijemo s hladno izvirsko | P |
posušimo in naribamo na finem strgalniku ali gladko | zmeljemo | v mešalniku.Dodamo limonin sok, cimet in javorjev | P |
sesekljamo. Peteršilj, česen, kapre, inčune in kis | zmeljemo | s paličnim mešalnikom ali v mešalniku ter dodajamo | P |
pustimo 10 minut vreti na malem ognju. Juho | zmeljemo | s paličnim mešalnikom, ji dodamo smetano in | P |
vrečko za zamrzovanje, jih s kuhinjskim valjarjem | zmeljemo | v drobtine in z njimi potresemo pekač.Sveži | P |
kruha zlato rumeno zapečemo. Olive in kapre | zmeljemo | z električnim mešalnikom in dodamo sol, kajenski | P |
Priprava: Vse sestavine damo v mešalnik in jih | zmeljemo. | Napitek damo v kozarce, okrasimo z listi mete | P |
Priprava: Sončnice, sezam in nastrgan hren gladko | zmeljemo | v mešalniku z olivnim oljem in zeliščno soljo | P |
pustimo počivati. Marcipan in semena drobno | zmeljemo | in iz dobljene mase oblikujemo kroglice ter | P |
Cmočke skuhamo v slano-sladki vodi. Za panado | zmeljemo | vse sestavine in mešanico opražimo v ponvi. | P |
in ščepec cimeta. Priprava: Lešnike gladko | zmeljemo | v mlinčku.Kakav gladko razmešamo s sojinim mlekom | P |
zvezdaste janeže. Priprava: Lešnike gladko | zmeljemo | v mlinčku.Če so jabolka ekološko pridelana, | P |
nasekljanim peteršiljem. Lešnike grobo nasekljamo ali | zmeljemo | v mlinčku ter potresemo po špargljih. Krepki | P |
rdečih pomaranč. Lešnike grobo nasekljamo ali | zmeljemo | v mlinčku za kavo in jih skupaj z lanenim semenom | P |
sokovniku iztisnemo sok. Lahko pa zelenjavo | zmeljemo | v kašo v sekljalniku in nato skozi čisto krpo | P |
da se bodo posušile, ne bo nič dramatičnega. | Zmeljemo | jih v drobtine in je. Če pa postavimo ven isto | P |
ekološko na njivah Murske šume v Prekmurju, | zmeljemo | z mlinom na kamen,« pove.»Tako zmlete moke imenujemo | P |
pripravimo nadev. Popečemo paradižnika, ju | zmeljemo | in odcedimo. Sesekljamo čebulo in česen. | P |
potem lažje olupimo, sicer grenijo. Potem jih | zmeljemo | s sirom ter ščepcem soli in popra ‐ sladkor | P |
krompir in ga skuhamo. Ko se meso ohladi, ga | zmeljemo | in popražimo skupaj z lovorovim listom, timijanom | P |
Paradižnika in feferona opečemo, olupimo in | zmeljemo | v sekljalniku skupaj s čebulo in česnom ter | P |
semena in paprike nadevamo. Nadev: meso dobro | zmeljemo. | Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in ji | P |
čebulo, limetin sok, sol, poper in čili ter vodo | zmeljemo | v mešalniku.Dodamo olje v tankem curku in meljemo | P |
ohranijo aromo. Tik pred uporabo jih najlažje | zmeljemo | v kavnem mlinčku. Sladko-ostra začimba ima | P |
sami, shranimo v hladilniku in pred uporabo | zmeljemo | v mlinčku za kavo ali začimbe.Če svetlina ne | P |
SLOVANSKA MITOLOGIJA Zlata žitna zrna, ki jih | zmeljemo | v moko za kruh, simbolizirajo rodovitnost narave | P |
Polovico orehov nasekljamo, polovico pa fino | zmeljemo. | Kostanj pretlačimo ter dodamo orehe, sladkor | P |
popražimo mandlje, 1 žlico jih prihranimo, druge | zmeljemo. | Zmeljemo in pretlačimo tudi zelenjavo. | P |
mandlje, 1 žlico jih prihranimo, druge zmeljemo. | Zmeljemo | in pretlačimo tudi zelenjavo.Pretlačeno zelenjavo | P |
paradižnikovo juho pretlačimo skozi cedilo ali | zmeljemo, | nikakor pa je ne miksamo, saj bi izgubila pravo | P |
Pustimo počivati vsaj pol ure. Orehe fino | zmeljemo, | ne nasekljamo, to je nekaj drugega.Sladko smetano | P |
decilitroma vode. Solimo in pokuhamo, potem pa | zmeljemo | s paličnim mešalnikom.Če je pregosto, dolijemo | P |
drobovino (ledvice, srce in pljuča) skuhajo in | zmeljemo, | dodajo kuhan ješprenj, praženo čebulo in rožmarin | P |
slastno godljo. Semena dobijo oster okus, ko jih | zmeljemo | in zmešamo s tekočino.Takrat nastane kemična | P |
dolgo in debelo korenino posušimo, spražimo in | zmeljemo. | Ker je dobro topna v vodi, za pripravo enake | P |
pražimo v pečici kakšno uro, da porjavi, preden jo | zmeljemo. | Ena čajna žlička zaleže za skodelico napitka | P |
premešamo, dokler niso temno rjave barve. Potem jih | zmeljemo, | ena zvrhana žlička prahu zadostuje za četrt | P |
zmes ohladi, jo nalomimo na manjše kose in jih | zmeljemo | v prah. Tega hranimo v dobro zatesnjeni posodi | P |
skrbi, so dobrega okusa! Posušene lahko grobo | zmeljemo | ali zdrobimo oziroma uporabimo kar cele za pripravo | P |
Kuhamo deset minut. Medtem | zmeljemo | meso, solimo in popramo, dodamo riž, ki smo | P |
muškatnega oreška ter kuhamo pet minut. Meso | zmeljemo, | dodamo riž, sol in malo sesekljanega peteršilja | P |
vendar jo nekaj pustimo, čičerko s to vodo | zmeljemo, | dodamo 3 velike žlice tahinija (to je pasta | P |
nekaj žlic sladke smetane. Orehe in kekse | zmeljemo, | dodamo čokolado, pomarančne lupinice, sladkor | P |
prihranimo, potem jo z nožem nastrgamo in maso | zmeljemo | skupaj s svežo baziliko. Posebej prepražimo | P |
obnesejo proti mozoljem in lišajem. Sveže jagode | zmeljemo, | tako da iz njih nastane sok, potem pa jih nanesemo | P |
olupimo in sesekljamo. V električnem sekljalniku | zmeljemo | čemaž, česen in sir ter med sekljanjem prilivamo | P |
Kuhanim suhim hruškam odstranimo peške, jih | zmeljemo | ali drobno zrežemo.Dodamo jajce, kocke belega | P |
začinimo in podušimo do mehkega. Vse skupaj | zmeljemo | s paličnim mešalnikom. Bučkine cvetove nadevamo | P |
noč, zjutraj odcedimo (tekočino spijemo) in | zmeljemo. | Dodamo pet žlic medu in žlico in pol senne, posušene | P |
zeleno nakockamo in popražimo na olju. Meso | zmeljemo | in zmešamo z beljakom, paradižnikom in zelenjavo | P |
peko Priprava: Čičerko oplaknemo in odcedimo, | zmeljemo | z beljakom.Por in peteršilj na drobno nasekljamo | P |
Zajtrk: napitek za dobro jutro V mešalniku | zmeljemo | 250 ml vode s 5 kockami ledu, 125 g mešanega | P |
in kuhamo še pet minut. S paličnim mešalnikom | zmeljemo, | primešamo kislo smetano in pogrejemo do vretja | P |
in popramo, nato pa z električnim mešalnikom | zmeljemo | v gladko maso. Tako dobimo osvežilno kremno | P |
jogurta, kar nekoliko zgosti juho. Nato sestavine | zmeljemo | z električnim mešalnikom, da dobimo gosto kremno | P |
in pustimo, da se deset minut namaka. Meso | zmeljemo, | dodamo malo sesekljanega peteršilja, soli in | P |
začimbe. Čebulo olupimo in v strojčku na grobo | zmeljemo | (ne sme biti kaša!). Na dveh žlicah olja jo | P |
pražimo tako dolgo, da se prepečejo. Ohladimo in | zmeljemo, | dodamo pol žlice gorčice, sol, poper, konjak | P |
peške, če jih imajo, in jih nato v mešalniku | zmeljemo. | Če želimo, jih lahko pretlačimo skozi cedilo | P |
paradižnikovega kečupa, olje in začimbe. Meso | zmeljemo | skupaj s čebulo, dodamo riž, sol in žlico začimbnega | P |
odstotkov belega kruha, ki nam ga vrnejo, lahko | zmeljemo | v drobtine, več ne bi mogli prodati.Temni kruhi | P |
Priprava: Vse sestavine razen žemlje fino | zmeljemo | in dobro premešamo. Žemljo medtem namočimo v | P |
premešamo. Žemljo medtem namočimo v mleko, | zmeljemo | in na koncu primešamo mesu. Maso oblikujemo | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |