nova beseda iz Slovenije

sojine (193)


bila razburjena in zaskrbljena. Mešanica medu,      sojine      omake in ingverja je bila videti zelo lepljiva  A
in beljakovinskih koncentratov, kot so npr.      sojine      tropine, koruzni gluten, pred prepovedjo tudi  D
derivatov (rastlinskih ekstraktov, beljakovin,      sojine      omake, lecitina ipd.), v katerih je v končnem  D
hlebi iz kakovostne črne pšenične, ržene in      sojine      moke so ob 0,8-kilogramskih hlebcih štajerskega  D
vitamin C, olje grenivkinih semen, zeleni čaj in      sojine      izvlečke, občutno povečalo.Ali so v resnici  D
sprememb manjša. Če bi ženske redno uživale      sojine      izdelke, se v dveh letih po menopavzi njihova  D
izgube kostne mase. Juha miso iz fermentirane      sojine      paste je zelo bogata z aminokislinami.Od nekdaj  D
jih Slavič izstavil v imenu Slovina za izvoz      sojine      moke, govejega mesa in olja) prišel do 2,178  D
izdelki Ljudje, ki dvakrat na dan zaužijejo      sojine      izdelke, kot so sojin sir, sojino mleko ali  D
sojino mleko in mlečne izdelke, tudi namaze,      sojine      kosmiče, sojino meso, ki ga lahko dodajate v  D
hipertenzijo, za otroke z alergijo na mleko in      sojine      pripravke, za bolnike, okužene s HIV, in narkotično  D
Med temi je največ izoflavonov, ki sestavljajo      sojine      beljakovine. Zato se je soja uveljavila kot  D
ampak je pomenil prvo stopnjo pri pripravi      sojine      omake.Če z njim hranimo otroka, lahko tvegamo  D
nismo v nevarnosti kakor tudi ne, če uporabljamo      sojine      izdelke, kakršne tradicionalno uživajo v Aziji  D
Varovalni učinek      Sojine      beljakovine vsebujejo zaščitne snovi, izoflavone  D
enako primerna za vse. Če nastane alergija na      sojine      beljakovine ali težave s prebavo, je treba sojo  D
odstotkov beljakovin) ali uporabljamo večje količine      sojine      moke (51 odstotkov).Napitki iz soje so po vsebnosti  D
bodo gensko spremenjeni organizmi vtihotapili v      sojine      napitke, tofu, zrezke ali kosmiče, še najmanjša  D
24 odstotkov je bilo žita, 23 odstotkov pa      sojine      moke. Dokaj dobra prometna povezava, raven  D
Varovalni učinek vegetarijanske prehrane      Sojine      beljakovine vsebujejo zaščitne snovi, izoflavone  D
tudi nas. Se bomo uprli, ker kuhajo z obilico      sojine      omake, nato pa nam jo postavijo še pred nos  D
spomnila Pajntarjeva. Dražile so se sončnične in      sojine      tropine, še najbolj pa ječmen in koruza, je  D
zaprli pogodbe o letošnjih dobavah, medtem ko za      sojine      tropine pogodb ni mogoče zapreti.Cene še kar  D
pride na vrsto kuhanje, še najbolje z dodatkom      sojine      omake (shoyu) ali paste (miso).Eden od najpomembnejš  D
zapisal, da je ta družba »vrč za fermentiranje      sojine      omake« - spomniti prav v času, ko jih je znova  D
intelektualci trdili, da je šlo zgolj za »odkritje      sojine      omake v miselnosti kitajskega naroda«.Točno  D
bodo polnovredna žita, testenine iz pirine,      sojine,      kamutove ali katere koli druge polnovredne moke  D
prehranska dopolnila, naj bodo to sirotkine,      sojine      in jajčne beljakovine ali druge oblike dopolnil  D
na sol in druge ione, denimo, pri proizvodnji      sojine      omake. Zdaj pa skupaj sodelujemo pri evropskem  D
majhnih in zatohlih tovarn, v katerih izdelujejo      sojine      kolačke in tofu - osnovni živili indonezijske  D
Razdelili so jih v tri skupini: prva je prejemala      sojine      preparate z izoflavoni, druga take brez njih  D
namreč eno osnovnih živil. Prehrana, ki vsebuje      sojine      izdelke, pa tudi lečo in druge stročnice, ob  D
koruze, po pol milijona ton sojinega zrnja in      sojine      moke, 100.000 ton sojinega olja in 15.000 ton  D
ga srat.- Če že moram, pojem kakšno solato,      sojine      kalčke ali mogoče kakšno jabolko.Ampak tiste  G
juha. Nadalje za glavno jed smo pripravili      sojine      medaljone v čebulni omaki, katero smo čebulo  G
zalili malo z vinčkom, malo z jušno osnovo.      Sojine      medaljone smo marinirali, popekli na žaru in  G
pripravil morskega lista z baziliko in kančkom      sojine      omake, mečarico pa sem z jajci pojedel za zajtrk  P
in fižola mung, ki se včasih sprenevedajo za      sojine      kalčke.Skrivnost njihovih dolgih ravnih stebelc  P
ingver, nekaj kapljic sezamovega olja in malce      sojine      omake.Premešamo in jed ponudimo na krožniku  P
skodelico dodamo dve žlici sezamovega masla, malce      sojine      omake, dve žlici oljčnega olja in ščep drobno  P
uživanjem zelenjave, žitaric, sadja, oreškov in      sojine      moke.Izgubo magnezija je zelo priporočljivo  P
narezanega svežega ingverja ter začinimo z malo      sojine      omake in z oljčnim oljem.Narahlo premešamo in  P
čajni žlički sezamovega olja, 2 čajni žlički      sojine      omake, 2 skodelici močnega zelenega čaja,   P
Razredčimo jo z vodo, da je gosto tekoča, dodamo malo      sojine      omake, limonin sok ali kis in drobno narezano  P
vlijemo v skodelice, v vsako prilijemo malce      sojine      omake in oljčnega olja ter dodamo ščepec drobno  P
čebulo ter z oljčnim ali bučnim oljem. Tudi malce      sojine      omake ne škodi.Iz žit - predvsem pšenice - vzgojimo  P
sladoledov, sladkarij, margarine in muslijev.      Sojine      beljakovine so tako rekoč enake kakovosti kot  P
železom, kalcijem, vitaminom B in cinkom. Ker      sojine      beljakovine znižujejo raven holesterola v krvi  P
10. Navadite se uživati sojo in      sojine      izdelke.Ta živila niso samo naravni antikancerogeni  P
samo sojina zrna, ki so zoprna za kuhanje, in      sojine      kosmiče, ki smo jih, predvsem zaradi prihranka  P
V zadnjem času se vse več ljudi odloča za      sojine      napitke. Uporabljamo jih samostojno, kot dodatek  P
pripravite omako iz dveh ali treh žlic svetle      sojine      omake in pol žličke gustina, v njej za nekaj  P
rezance ocenili kot inovacijo leta. Doslej so vse      sojine      testenine vsebovale le delček sojine moke in  P
so vse sojine testenine vsebovale le delček      sojine      moke in večji del pšenice.Novi postopek, pri  P
bodo gensko spremenjeni organizmi vtihotapili v      sojine      napitke, tofu, zrezke ali kosmiče, še najmanjša  P
preverjajo in označujejo le izdelke, v katerih so      sojine      beljakovine.Teh pa v olju ni.   P
rastlinske maščobe" pa se pogosto skrivajo prav      sojine      maščobe.Iz kakšne soje so izdelane, je vprašanje  P
živo dobili zamisli, kako vse lahko uporabite      sojine      izdelke, kako pripraviti "sveže pomolzeno" sojino  P
noževa konica cimeta, - toliko smetane (sladke,      sojine      ali ovsene), da se testo sprime. Moko presejete  P
zelo koristna. Namesto mleka lahko uporabljate      sojine,      riževe, ovsene in druge napitke. Napolnite  P
marinirate. Če tofu potopite v nekaj žličk svetle      sojine      omake, postane zelo okusen.Podajo se mu tudi  P
oljčnega olja, kisa ali limoninega soka ter      sojine      omake in strtega stroka česna. Rogla (1517  P
noževo konico cimeta - toliko smetane (sladke,      sojine      ali ovsene), da se testo sprime. Moko presejete  P
zelju: na koncu jo okisam z limoninim sokom.      Sojine      kosmiče uporabljate kot nadomestek za mleto  P
mlečne izdelke je sojino mleko, kar velja tudi za      sojine      izdelke. Soja namreč vsebuje obilje rastlinskih  P
vode, 1 žlico kisle smetane, 2 žlici pretlačene      sojine      mase in 1 žlico kisle smetane. Uporabimo lecitin  P
1 dcl rdeče leče 0,5 dcl      sojine      omake 0,5 dcl paradižnikove paste   P
dcl kuhanega hladnega rjavega riža 2,5 žlice      sojine      omake črni poper po okusu   P
200 g tofuja 1 dl      sojine      smetane 6 jušnih žlic ajdovih kalčkov   P
Sloveniji kot GS krma uporabljajo večinoma le      sojine      tropine, GS koruze kot krme pa praktično ni  P
(sem sodi spreminjanje deževnega pragozda v      sojine      plantaže).Predvsem pa je poročilo prst (znova  P
kršitve pri označevanju izdelkov. V prometu so      sojine      tropine iz gensko spremenjene rastline, ki so  P
počakamo kakšno minuto. Dolijemo žlico, dve      sojine      omake in precedimo.Segrejemo in dodamo maslo  P
je bilo v omaki več ingverja, "ostrigove" in      sojine      omake.Da ne bo pomote ‐ jedi so bile čisto okusne  P
močnejši od našega) lahko izkazal ob sozvočju slane      sojine      omake in aromatičnega oljčnega olja.Da o surovem  P
predvidevali ‐ popolnoma neharmonično, saj je slanost      sojine      omake prevladala, wasabija pa (na srečo) v jedi  P
je bila prvovrstna, a je bila žal marinada iz      sojine      omake preveč intenzivna in tudi sezamova semena  P
zavojčka) špagetov iz polnovredne moke, 2 žlici      sojine      omake tamari, 2 žlici hladno iztisnjenega olivnega  P
imajo dodaten, varovalni učinek na zdravje.      Sojine      beljakovine vsebujejo tudi zaščitne snovi, izoflavone  P
bučo Potrebujemo: 300‐400 g tofuja, 2 žlici      sojine      omake tamari, 2 žlici hladno iztisnjenega bučnega  P
kocke. Kakšno uro ga mariniramo v mešanici      sojine      omake in bučnega olja.Buči odrežemo lupinski  P
tofuja, 3 dcl sojinega mleka, 2 zravnani žlici      sojine      moke, žličko morske soli, po pol zravnane žličke  P
kg tofuja, zrel avokado (mehkejši), 2 žlici      sojine      omake, poper, 3 dcl sojinega ali kravjega mleka  P
polkilogramski kos tofuja ali dva manjša, 2 žlici      sojine      omake, 3 žlice olivnega olja, 3 dcl zelenjavne  P
čemaža, 250‐500 g kuhane pšenice, žličko ali dve      sojine      omake in žlico hladno iztisnjenega bučnega ali  P
nebrušenega riža s kalčkom, 5‐6 korenčkov, 3 žlice      sojine      omake tamari, 3 žlice hladno iztisnjenega bučnega  P
kopriv, 200 g gostega sojinega mleka ali 100 g      sojine      smetane, 1‐3 žlice sojine omake tamari. Priprava  P
sojinega mleka ali 100 g sojine smetane, 1‐3 žlice      sojine      omake tamari. Priprava: Oprane koprive skuhamo  P
Sojin kruh z lanenim semenom Potrebujemo: 100 g      sojine      moke, 900 g pirine ali pšenične polnovredne  P
kaper (svežih ali vloženih popkov), 3 žlice      sojine      omake tamari, 3 žlice hladno iztisnjenega bučnega  P
okrepitev Potrebujemo: 3 dcl sojinega mleka, žlico      sojine      moke (ali polnovredne pirine moke), žličko suhega  P
večji šopek peteršilja, morsko sol ali žlico      sojine      omake tamari. Priprava: Kuhano sojo gladko  P
drobnjak, 1,5 žlice omake iz ostrig, 1,5 žlice      sojine      omake, 0,5 žličke sladkorja, sol, mleti beli  P
polnovredne moke iz pire (ali pšenice), 2 žlici      sojine      moke (ali 2 rumenjaka), 3 žlice hladno iztisnjenega  P
žlica medu 2 žlici      sojine      omake svež rdeči feferonček ali čili, ki  P
rezine polnovrednega kruha, 200 g tofuja, žlico      sojine      omake tamari, šopek svežega peteršilja, 2 žlički  P
iztisnjenega bučnega ali sezamovega olja, žlico      sojine      omake, 2 stroka česna, šopek bazilike ali peteršilja  P
svežega koriandra, žlico ribje omake, 2 žlici      sojine      omake, žličko karija, 1/2 žličke orientalske  P
(za štiri) : 300 g piščančjih prsi, 2 žlici      sojine      omake, poper, 2 do 3 korenčke (150 g), rdečo  P
limete, 3 žlice ribje omake in 2 žlici svetle      sojine      omake. Priprava : Meso popivnamo s papirnato  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

1 101 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA