nova beseda iz Slovenije
bila razburjena in zaskrbljena. Mešanica medu, | sojine | omake in ingverja je bila videti zelo lepljiva | A |
in beljakovinskih koncentratov, kot so npr. | sojine | tropine, koruzni gluten, pred prepovedjo tudi | D |
derivatov (rastlinskih ekstraktov, beljakovin, | sojine | omake, lecitina ipd.), v katerih je v končnem | D |
hlebi iz kakovostne črne pšenične, ržene in | sojine | moke so ob 0,8-kilogramskih hlebcih štajerskega | D |
vitamin C, olje grenivkinih semen, zeleni čaj in | sojine | izvlečke, občutno povečalo.Ali so v resnici | D |
sprememb manjša. Če bi ženske redno uživale | sojine | izdelke, se v dveh letih po menopavzi njihova | D |
izgube kostne mase. Juha miso iz fermentirane | sojine | paste je zelo bogata z aminokislinami.Od nekdaj | D |
jih Slavič izstavil v imenu Slovina za izvoz | sojine | moke, govejega mesa in olja) prišel do 2,178 | D |
izdelki Ljudje, ki dvakrat na dan zaužijejo | sojine | izdelke, kot so sojin sir, sojino mleko ali | D |
sojino mleko in mlečne izdelke, tudi namaze, | sojine | kosmiče, sojino meso, ki ga lahko dodajate v | D |
hipertenzijo, za otroke z alergijo na mleko in | sojine | pripravke, za bolnike, okužene s HIV, in narkotično | D |
Med temi je največ izoflavonov, ki sestavljajo | sojine | beljakovine. Zato se je soja uveljavila kot | D |
ampak je pomenil prvo stopnjo pri pripravi | sojine | omake.Če z njim hranimo otroka, lahko tvegamo | D |
nismo v nevarnosti kakor tudi ne, če uporabljamo | sojine | izdelke, kakršne tradicionalno uživajo v Aziji | D |
Varovalni učinek | Sojine | beljakovine vsebujejo zaščitne snovi, izoflavone | D |
enako primerna za vse. Če nastane alergija na | sojine | beljakovine ali težave s prebavo, je treba sojo | D |
odstotkov beljakovin) ali uporabljamo večje količine | sojine | moke (51 odstotkov).Napitki iz soje so po vsebnosti | D |
bodo gensko spremenjeni organizmi vtihotapili v | sojine | napitke, tofu, zrezke ali kosmiče, še najmanjša | D |
24 odstotkov je bilo žita, 23 odstotkov pa | sojine | moke. Dokaj dobra prometna povezava, raven | D |
Varovalni učinek vegetarijanske prehrane | Sojine | beljakovine vsebujejo zaščitne snovi, izoflavone | D |
tudi nas. Se bomo uprli, ker kuhajo z obilico | sojine | omake, nato pa nam jo postavijo še pred nos | D |
spomnila Pajntarjeva. Dražile so se sončnične in | sojine | tropine, še najbolj pa ječmen in koruza, je | D |
zaprli pogodbe o letošnjih dobavah, medtem ko za | sojine | tropine pogodb ni mogoče zapreti.Cene še kar | D |
pride na vrsto kuhanje, še najbolje z dodatkom | sojine | omake (shoyu) ali paste (miso).Eden od najpomembnejš | D |
zapisal, da je ta družba »vrč za fermentiranje | sojine | omake« - spomniti prav v času, ko jih je znova | D |
intelektualci trdili, da je šlo zgolj za »odkritje | sojine | omake v miselnosti kitajskega naroda«.Točno | D |
bodo polnovredna žita, testenine iz pirine, | sojine, | kamutove ali katere koli druge polnovredne moke | D |
prehranska dopolnila, naj bodo to sirotkine, | sojine | in jajčne beljakovine ali druge oblike dopolnil | D |
na sol in druge ione, denimo, pri proizvodnji | sojine | omake. Zdaj pa skupaj sodelujemo pri evropskem | D |
majhnih in zatohlih tovarn, v katerih izdelujejo | sojine | kolačke in tofu - osnovni živili indonezijske | D |
Razdelili so jih v tri skupini: prva je prejemala | sojine | preparate z izoflavoni, druga take brez njih | D |
namreč eno osnovnih živil. Prehrana, ki vsebuje | sojine | izdelke, pa tudi lečo in druge stročnice, ob | D |
koruze, po pol milijona ton sojinega zrnja in | sojine | moke, 100.000 ton sojinega olja in 15.000 ton | D |
ga srat.- Če že moram, pojem kakšno solato, | sojine | kalčke ali mogoče kakšno jabolko.Ampak tiste | G |
juha. Nadalje za glavno jed smo pripravili | sojine | medaljone v čebulni omaki, katero smo čebulo | G |
zalili malo z vinčkom, malo z jušno osnovo. | Sojine | medaljone smo marinirali, popekli na žaru in | G |
pripravil morskega lista z baziliko in kančkom | sojine | omake, mečarico pa sem z jajci pojedel za zajtrk | P |
in fižola mung, ki se včasih sprenevedajo za | sojine | kalčke.Skrivnost njihovih dolgih ravnih stebelc | P |
ingver, nekaj kapljic sezamovega olja in malce | sojine | omake.Premešamo in jed ponudimo na krožniku | P |
skodelico dodamo dve žlici sezamovega masla, malce | sojine | omake, dve žlici oljčnega olja in ščep drobno | P |
uživanjem zelenjave, žitaric, sadja, oreškov in | sojine | moke.Izgubo magnezija je zelo priporočljivo | P |
narezanega svežega ingverja ter začinimo z malo | sojine | omake in z oljčnim oljem.Narahlo premešamo in | P |
čajni žlički sezamovega olja, 2 čajni žlički | sojine | omake, 2 skodelici močnega zelenega čaja, | P |
Razredčimo jo z vodo, da je gosto tekoča, dodamo malo | sojine | omake, limonin sok ali kis in drobno narezano | P |
vlijemo v skodelice, v vsako prilijemo malce | sojine | omake in oljčnega olja ter dodamo ščepec drobno | P |
čebulo ter z oljčnim ali bučnim oljem. Tudi malce | sojine | omake ne škodi.Iz žit - predvsem pšenice - vzgojimo | P |
sladoledov, sladkarij, margarine in muslijev. | Sojine | beljakovine so tako rekoč enake kakovosti kot | P |
železom, kalcijem, vitaminom B in cinkom. Ker | sojine | beljakovine znižujejo raven holesterola v krvi | P |
10. Navadite se uživati sojo in | sojine | izdelke.Ta živila niso samo naravni antikancerogeni | P |
samo sojina zrna, ki so zoprna za kuhanje, in | sojine | kosmiče, ki smo jih, predvsem zaradi prihranka | P |
V zadnjem času se vse več ljudi odloča za | sojine | napitke. Uporabljamo jih samostojno, kot dodatek | P |
pripravite omako iz dveh ali treh žlic svetle | sojine | omake in pol žličke gustina, v njej za nekaj | P |
rezance ocenili kot inovacijo leta. Doslej so vse | sojine | testenine vsebovale le delček sojine moke in | P |
so vse sojine testenine vsebovale le delček | sojine | moke in večji del pšenice.Novi postopek, pri | P |
bodo gensko spremenjeni organizmi vtihotapili v | sojine | napitke, tofu, zrezke ali kosmiče, še najmanjša | P |
preverjajo in označujejo le izdelke, v katerih so | sojine | beljakovine.Teh pa v olju ni. | P |
rastlinske maščobe" pa se pogosto skrivajo prav | sojine | maščobe.Iz kakšne soje so izdelane, je vprašanje | P |
živo dobili zamisli, kako vse lahko uporabite | sojine | izdelke, kako pripraviti "sveže pomolzeno" sojino | P |
noževa konica cimeta, - toliko smetane (sladke, | sojine | ali ovsene), da se testo sprime. Moko presejete | P |
zelo koristna. Namesto mleka lahko uporabljate | sojine, | riževe, ovsene in druge napitke. Napolnite | P |
marinirate. Če tofu potopite v nekaj žličk svetle | sojine | omake, postane zelo okusen.Podajo se mu tudi | P |
oljčnega olja, kisa ali limoninega soka ter | sojine | omake in strtega stroka česna. Rogla (1517 | P |
noževo konico cimeta - toliko smetane (sladke, | sojine | ali ovsene), da se testo sprime. Moko presejete | P |
zelju: na koncu jo okisam z limoninim sokom. | Sojine | kosmiče uporabljate kot nadomestek za mleto | P |
mlečne izdelke je sojino mleko, kar velja tudi za | sojine | izdelke. Soja namreč vsebuje obilje rastlinskih | P |
vode, 1 žlico kisle smetane, 2 žlici pretlačene | sojine | mase in 1 žlico kisle smetane. Uporabimo lecitin | P |
1 dcl rdeče leče 0,5 dcl | sojine | omake 0,5 dcl paradižnikove paste | P |
dcl kuhanega hladnega rjavega riža 2,5 žlice | sojine | omake črni poper po okusu | P |
200 g tofuja 1 dl | sojine | smetane 6 jušnih žlic ajdovih kalčkov | P |
Sloveniji kot GS krma uporabljajo večinoma le | sojine | tropine, GS koruze kot krme pa praktično ni | P |
(sem sodi spreminjanje deževnega pragozda v | sojine | plantaže).Predvsem pa je poročilo prst (znova | P |
kršitve pri označevanju izdelkov. V prometu so | sojine | tropine iz gensko spremenjene rastline, ki so | P |
počakamo kakšno minuto. Dolijemo žlico, dve | sojine | omake in precedimo.Segrejemo in dodamo maslo | P |
je bilo v omaki več ingverja, "ostrigove" in | sojine | omake.Da ne bo pomote ‐ jedi so bile čisto okusne | P |
močnejši od našega) lahko izkazal ob sozvočju slane | sojine | omake in aromatičnega oljčnega olja.Da o surovem | P |
predvidevali ‐ popolnoma neharmonično, saj je slanost | sojine | omake prevladala, wasabija pa (na srečo) v jedi | P |
je bila prvovrstna, a je bila žal marinada iz | sojine | omake preveč intenzivna in tudi sezamova semena | P |
zavojčka) špagetov iz polnovredne moke, 2 žlici | sojine | omake tamari, 2 žlici hladno iztisnjenega olivnega | P |
imajo dodaten, varovalni učinek na zdravje. | Sojine | beljakovine vsebujejo tudi zaščitne snovi, izoflavone | P |
bučo Potrebujemo: 300‐400 g tofuja, 2 žlici | sojine | omake tamari, 2 žlici hladno iztisnjenega bučnega | P |
kocke. Kakšno uro ga mariniramo v mešanici | sojine | omake in bučnega olja.Buči odrežemo lupinski | P |
tofuja, 3 dcl sojinega mleka, 2 zravnani žlici | sojine | moke, žličko morske soli, po pol zravnane žličke | P |
kg tofuja, zrel avokado (mehkejši), 2 žlici | sojine | omake, poper, 3 dcl sojinega ali kravjega mleka | P |
polkilogramski kos tofuja ali dva manjša, 2 žlici | sojine | omake, 3 žlice olivnega olja, 3 dcl zelenjavne | P |
čemaža, 250‐500 g kuhane pšenice, žličko ali dve | sojine | omake in žlico hladno iztisnjenega bučnega ali | P |
nebrušenega riža s kalčkom, 5‐6 korenčkov, 3 žlice | sojine | omake tamari, 3 žlice hladno iztisnjenega bučnega | P |
kopriv, 200 g gostega sojinega mleka ali 100 g | sojine | smetane, 1‐3 žlice sojine omake tamari. Priprava | P |
sojinega mleka ali 100 g sojine smetane, 1‐3 žlice | sojine | omake tamari. Priprava: Oprane koprive skuhamo | P |
Sojin kruh z lanenim semenom Potrebujemo: 100 g | sojine | moke, 900 g pirine ali pšenične polnovredne | P |
kaper (svežih ali vloženih popkov), 3 žlice | sojine | omake tamari, 3 žlice hladno iztisnjenega bučnega | P |
okrepitev Potrebujemo: 3 dcl sojinega mleka, žlico | sojine | moke (ali polnovredne pirine moke), žličko suhega | P |
večji šopek peteršilja, morsko sol ali žlico | sojine | omake tamari. Priprava: Kuhano sojo gladko | P |
drobnjak, 1,5 žlice omake iz ostrig, 1,5 žlice | sojine | omake, 0,5 žličke sladkorja, sol, mleti beli | P |
polnovredne moke iz pire (ali pšenice), 2 žlici | sojine | moke (ali 2 rumenjaka), 3 žlice hladno iztisnjenega | P |
žlica medu 2 žlici | sojine | omake svež rdeči feferonček ali čili, ki | P |
rezine polnovrednega kruha, 200 g tofuja, žlico | sojine | omake tamari, šopek svežega peteršilja, 2 žlički | P |
iztisnjenega bučnega ali sezamovega olja, žlico | sojine | omake, 2 stroka česna, šopek bazilike ali peteršilja | P |
svežega koriandra, žlico ribje omake, 2 žlici | sojine | omake, žličko karija, 1/2 žličke orientalske | P |
(za štiri) : 300 g piščančjih prsi, 2 žlici | sojine | omake, poper, 2 do 3 korenčke (150 g), rdečo | P |
limete, 3 žlice ribje omake in 2 žlici svetle | sojine | omake. Priprava : Meso popivnamo s papirnato | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |