nova beseda iz Slovenije
zavese. Tržaški hlad, ki polzi zvečer rezek in | slan, | temen in zelenkast kakor alge; vendar tudi obenem | A |
267 . \/ svoboden pred svobodnim morjem in ima | slan | veter v nosnicah, v rokavih in hlačnikih.In | A |
licih in obviseli v kotu ust, da je začutil | slan | okus.Segel je v žep po mehur, stlačil v usta | A |
slišali!" „Glej jo no, v teh časih, ko še za | slan | krompir nimamo, ti žre meso.Blagor njej!" | A |
oslinil prst in pokusil prašek. »Malo je | slan. | ..In mokast.« | A |
ko ga je za slovo poljubila; sperma je imela | slan | okus... Prijatelja sta ga nejevoljna čakala pred | A |
Nikogar ne bo, ki bi užival namesto večerje | slan | krop, svoje solze.Odprta bodo srca, ne bodo | A |
prehraniti vsega prebivalstva. Zaradi poznih | slan | ne zraste in ne rodi ne fižol in ne koruza. | A |
sem zagrizel. V ustih sem čutil posladkano | slan | občutek.Iz dojke je komaj rahlo mezela kri. | A |
in gladijo skladne mišice; v ustih ji ostaja | slan | okus, ko z ustnicami posnema kapljice znoja | A |
stiltonskega sira, ki je bil tako star, zelen, | slan | in kristaliziran, da je že sam po sebi ponujal | A |
Zunaj hrustljav, znotraj malce mehak in tako | slan, | da ustnice postanejo nabrekle. Galeb osamljenega | A |
smokva roditi olive ali trta smokve? Tako tudi | slan | studenec ne more dati sladke vode. Modrost | A |
dobili tudi sveže pečen in, kar je bilo glavno, | slan | kruh, ki ga že dolgo nismo zaužili.Po krajšem | B |
/ Baba kuha kozji rep, / Kozji rep je rahlo | slan, | / Kdo de ga jeo?Mlinar sam. | C |
Kamnika. Precvrte svaljke so gosto zakuhali v | slan | krop, nato pa so jih zabelili, navadno "s kosmiči | C |
je za deset do celo štirideset odstotkov manj | slan. | Tobak seje smrt | D |
nima okusa po ribah, ampak prikliče v spomin | slan | vonj morskega vetra.Najbolje ga je jesti brez | D |
tako vrsta ruskega kaviarja, le da je zelo malo | slan. | Turčija pozna havyar, ki pa je le izpeljanka | D |
pripomogla, da ji je uspelo že v Grossettu. Niko | Slan | Balinarjem dve kolajni na MS | D |
vrnitvijo z 20 do 30 km/h hrbtnega vetra. Niko | Slan | Jadralni piloti imajo pred zadnjo tretjino | D |
opazuje delo madžarskih poklicnih kolegov. Niko | Slan | Foto Niko Slana | D |
poskrbeli za veder konec panonskega DP. Niko | Slan | Rusni ponovil uspeh | D |
bosta stopali po njunih zračnih poteh. Niko | Slan | Komentar tedna | D |
Svetlozeleni ohrovt je bil solata. Je sadež sladek, | slan, | kisel, grenak?»Paradižnik je lahko tudi sladek | D |
Repubblica v Parmi kupoval culatello. »Bolj je | slan | in rdeč. Parmski pa je bolj rožnat,« je dodal | D |
slanosti in okusu. Toskanski je na primer najbolj | slan | od vseh, San Daniele pa je med kraškim in parmskim | D |
saj pust pršut vsrka več soli in je zato bolj | slan. | Kupujejo ga sproti, za vsak dan posebej ali največ | D |
gojimo dalj časa jeseni, vse do prvih jesenskih | slan. | Omenili ste vinsko trto. | D |
skalnatega pobočja. In ker destilerija ni ob morju, | slan | morski zrak pri kletarjenju nima takega vpliva | D |
zbijejo oceno: izdelek je lahko preveč ali premalo | slan, | pojavlja se okus po zatohlem ali po žarkem, | D |
ali krompirjem) in ajran (nekakšen razredčen | slan | jogurt).Gospodarico sem komaj preprosila, da | D |
že kaj cveti, in naredil še kakšen nepozaben | slan | portret.Bego Avdičaušević navsezgodaj meče puščo | D |
spočela številne dejavnosti, ki nam režejo trd in | slan, | a vendarle okusen in mikaven kruh.(Po)morstvo | D |
morem se upreti, čisto malo ga obliznem. Res je | slan. | Tudi na morju verjamem, da je voda slana, saj | D |
si kupite narezan Bündnerfleisch in Sbrinz ( | slan | lokalni sir, v Sloveniji znan pod imenom zbrinc | D |
Tako je postal invaliden trg, ne sladek ne | slan, | hermafrodit.Dokler ni prišel župan Tomaž Gantar | D |
benigno je'.« Proti temu je še Salzburg kanček | slan. | Bergov violinski koncert. | D |
mandljev, pistacije in muškatnega oreška, uglajeno | slan, | tak, da komaj prenese zraven le še morda malo | D |
plačah v zdravstvu Eni garajo, drugi še za | slan | krop ne zaslužijo S povišanjem plač nismo | D |
pohvališ in dodatno obremeniš. Nekateri pa niti za | slan | krop ne zaslužijo.Sistem je treba resno spremeniti | D |
je čar. Odkrijte, da je Indijski ocean bolj | slan | kot Pacifik.Začutite smisel tipa. | D |
in lestvami; potem jim je rekel, da je lizal | slan, | a vendar sladek kamen, kakor počnejo polhi, | D |
drznil niti pomisliti, da bi šel v notranjost ves | slan | naravnost s plaže.Ves ta naravni luksuz, vse | D |
Baltik je zaradi izlivov številnih rek manj | slan | od odprtih oceanov. Pliskavke so edini kiti | D |
bo odprto do zgodnjih jutranjih ur. Expo bo | slan | in modre barve Zvesti slovesu prednikov so | D |
vrsti dodatkov: achura (sladek okus) in cuta ( | slan | okus).Žvečenje kokinih listov stimulira osrednji | D |
Peter Kolšek Krpan za silo | slan | Slavko Pezdir | D |
zaobljen, mehak in nežen, sladek in hkrati prijetno | slan, | navadno ga primete z obema rokama, preden ugriznete | D |
bi se najedle »drenovih jagod, zmehčanih od | slan« | .Hitro so postale znane v tistem majhnem, a veljavnem | D |
niso hotele popustiti. Občutek ponižanja in | slan | okus po solzah, ko je na Japonskem ostala brez | D |
katerega je proti svoji volji naredila tudi kak | slan | požirek.Trije razlogi so jo gnali k cilju: | D |
dež žvepla in ognja. Na jugozahodu je nastal | slan | čep, ki po Teksačanovi razlagi kot kak alkemistični | D |
poletja pa včasih vse tja do poznih jesenskih | slan. | Rad ima vlago ob rekah, močvirnih delih, ki ga | G |
Tega sem naredil jaz. Je preveč | slan? | Ja. | G |
navdušeni. Seveda ga njeni kuharji niso le vrgli v | slan | krop in zabelili z maslom, ampak so ga pražili | P |
skodelico in jo prihranite za dekoracijo. V | slan | krop stresete testenine.Pazite, da jih ne razkuhate | P |
okusa. To lahko storimo tako na sladek kot na | slan | način, za zajtrk, kosilo ali večerjo.Kosmiči | P |
tako imenovane ekrine žleze. Ta znoja je bolj | slan | in zato k sreči neprimerno okolje za razmnoževanje | P |
skoraj 40 odstotkov.) Špagete damo vedno v | slan | krop in jih od časa do časa premešamo z leseno | P |
po okusu, solimo pa le malo ali nič, ker je | slan | že kruh. Zrnati kruh je zelo dober tudi v kuhanih | P |
maslom in po okusu dodatno osladimo z medom. | Slan | predlog: V posodi segrejemo pol kozarca vode | P |
mi je takrat zdel izredno dober. Bil je zelo | slan, | tako da si ga lahko pojedel le košček ali dva | P |
količinah pa naredi prav nasprotno in prekrije vse. | Slan | okus spodbuja ték in prebavo, pospešuje izločanje | P |
in jo razdelite na cvetove. Cvetove dajte v | slan | krop in kuhajte toliko časa, da se začnejo mehčati | P |
20 minut, voda pa naj ima temperaturo 37 ~C. | Slan | napitek Pred zajtrkom ali čez dan si pred obroko | P |
zajtrkom ali čez dan si pred obrokom pripravite | slan | napitek.Žlico himalajske soli zmešajte s 1/4 | P |
Zelenjavne jedi, Zelenjava od kozice do pečice, Riž, | slan | in sladek, Praznične jedi, Martinova kuhinja | P |
izgubi najmanj vode. A znotraj še vedno ne bo | slan. | Kljub temu pa je pomembno, kdaj meso solimo | P |
naribane limonine lupine, na vrh pa iztegnjen | slan | sardelni filet.Zrezek tesno zvijemo in zašilimo | P |
malo naribane limonine lupine. Nanj položim | slan | sardelni filet, zvijem in zašpilim z zobotrebcem | P |
da česen ne porjavi. Zalijem s sokom školjk ( | slan | je, zato ni treba soliti!) in reduciram, da | P |
kot npr. slovenski. Je pa precej, precej manj | slan | in zato je kombinacija z originalno, polno bizonovo | P |
koncentrira. Zato je rezultat ponavadi zelo | slan, | če kuhar uporablja kakšno bolj ceneno mesnino | P |
jasno, nič lupinarja ni ostalo v ustih, kajti | slan | in močan okus sira je pregazil vse. Sonce, | P |
bi nas popolnoma osvojil, če ne bi bil preveč | slan. | Meso je bilo mehko in sočno, krompir z zelenjavo | P |
včasih morda pristna, zdaj pa je v njej kraljeval | slan | koncentrat iz umetnih logov.Glavna jed je bil | P |
ki so ga pazljivo popekli, da ni bil preveč | slan. | Preobilica smetane pa je jed potisnila v težko | P |
pršut z melono (4,20 evra) odličen, ne preveč | slan | in izjemno okusen.Še bolj nas je presunila domača | P |
figovim chutneyjem. Pršut je bil sicer preveč | slan, | toda sladkost chutneyja se je lepo združila | P |
kuhljamo še 30 minut. Zraven lahko ponudimo kuhan | slan | krompir. ***** | P |
eteršiljem. Poširano jajce pripravimo tako, da v vroč | slan | krop, v katerega smo dali žlico kisa, previdno | P |
sol, da iz telesa izvabimo strupe, poleg tega | slan | zrak čisti dihalne poti.Masaža poveča učinek | P |
Inhalacije jo vlažijo. Blagodejen je | slan | krop, tudi kamilice so prijetne. Pri uporabi | P |
Potresite s papriko; soli ni treba dodajati, ker je | slan | že sir.Paradižnikom odrežite vrhnje dele in | P |
bi jed prej poskusili. Vedno izberite manj | slan | kruh in krušne izdelke.Le izjemoma in v manjših | P |
in predvsem pitje izotoničnih napitkov. Tudi | slan | prigrizek bo učinkovito nadomestil izgubljeno | P |
Če prisegate na vodo, imejte s seboj kakšen | slan | prigrizek, ki bo nadomestil najpomembnejši s | P |
japonske besede za otroke ‐ ko. Mentaiko je | slan | ali začinjen, vsak obdelovalec doda skrivnostno | P |
sauvignonu, zrela jabolka, liči, okus mineralen, | slan. | Popolna rebula. | P |
Izdolben kruh pomešamo s kajmakom. Običajno je zelo | slan, | če ni, pa po okusu zmes solimo. Pečico vključimo | P |
smetane. Krompir operi, olupi in daj kuhat v | slan | krop. Kuhanega odcedi in zabeli z mastjo, v | P |
Primešamo drobnjak in sol, če je sir premalo | slan. | Na sredo vsake palačinke damo čebulo in sir, | P |
prekrijemo s plastjo blanširane (za hip namočene v | slan | krop) in dobro ožete blitve.Zdaj v skledo na | P |
Jankovič) Virštanjska pršjača ali prosjača, nekoč | slan | kruh kozjanskih revežev, danes na Gostinci specialiteta | P |
prijazna do otrok. Okus je bolj sladek kot | slan | in maslo zaokroži rumena zrna do popolnosti | P |
Za štiri koruznike Štiri storže koruze, | slan | krop. Za zeliščno maslo: 100 gramov masla, | P |
krompirja z blitvo, ki mu kuhar vlije še dušo. | Slan, | v kropu skuhan olupljen krompir in prav tako | P |
razžvrkljan rumenjak in malo smetane. Zraven gre | slan | krompir. Stolp Consnatce in mesto za obzidjem | P |
gosto testo, ga zajemamo z žlico in zakuhamo v | slan | krop.Žličnike kuhamo 15 minut, nato jih odcedimo | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |