nova beseda iz Slovenije

kvasovke (118)


doktor znanosti z disertacijo Vpliv mikrovalov na      kvasovke      Saccharomyces cerevisiae Hansen 1 (ZIM 1740  D
študiju preprostih modelnih organizmov, kot so      kvasovke,      ki na prvi pogled nimajo dosti skupnega z zapleteno  D
organizacijo celice so lahko enocelični, kot na primer      kvasovke,      ali večcelični, na primer rastline in živali  D
celični cikel. Celice pivske oziroma pekovske      kvasovke,      brstljivke Saccharomyces cerevisiae, je obseval  D
kinaza Cdc2 lahko nadomesti okvarjeno cdc2-kinazo      kvasovke      S. pombe.Raziskave celičnega cikla S. cerevisiae  D
DNK manj zapletenih živali, kot so nematode in      kvasovke.     Molekule DNK so zvite dvojne vijačnice zaporedij  D
kjer je raziskoval molekularno genetiko pivske      kvasovke.     Ta projekt ga je ob koncu osemdesetih let pripeljal  D
genetiko, biokemijo in molekularno biologijo pivske      kvasovke      ter vinske mušice, že pet let pozneje je postal  D
višja je njena cena. V procesu fermentacije      kvasovke      predelajo sladkor v alkohol.Z destilacijo dobijo  D
bitjih. Podgane, gliste, sadne muhe in celo      kvasovke      živijo dlje, če malo stradajo.Na Japonskem se  D
mošta treba odstraniti usedlino, potem dodati      kvasovke      in nadzorovati procese fermentacije.Toda vse  D
takega, ki vre na ničli ali pod njo, ker so prej      kvasovke      privadili na takšne »delovne« razmere.Še celo  D
privadili na takšne »delovne« razmere. Še celo      kvasovke      niso zgolj ene, pa je od njih odvisno, kaj zmorejo  D
disertacijo Vpliv beljakovine Ecm11 na mejozo      kvasovke      Saccharomyces cerevisiae (mentor prof. dr. Radovan  D
vodo in ječmen, iz katerega nastane slad, ki ga      kvasovke      s fermentacijo ali vrenjem predelajo v alkohol  D
pofiltriranje. V predfiltriranju odstranimo      kvasovke,      v postopku stabilizacije se pivo stabilizira  D
diatomejsko zemljo, ki prepušča le pivo, zadržuje pa      kvasovke,      določene beljakovine, hmeljsko smolo in druge  D
lipide v maščobne kisline, ki so glavna hrana za      kvasovke,      nastane svetla bistro rumena tekočina sladkega  D
pozne jeseni, pri vrenju uporablja le avtohtone      kvasovke,      končni alkoholni izdelek pa zori v polnih lesenih  D
prideloval vina, kot jih zdaj večina: uporabljal je      kvasovke,      filtriral ...Nato pa je vse to opustil, prenehal  D
kvasovkah, imamo v svojih celicah tudi ljudje.      Kvasovke      so se od organizmov, iz katerih so se na koncu  D
Piškurja (Univerza v Lundu, Švedska) z naslovom:      Kvasovke      in vino V predavanju se bo prof. Piškur osredotoč  D
prodajalce iz Pakistana, Maroka in Francije. Bl. R.      Kvasovke      in vino Zemono -   D
predavanje prof. dr. Jureta Piskurja z naslovom      Kvasovke      in vino.Predavanje bo jutri, 7. maja, ob 19  D
medicinske fakultete v bazi teh ledenikov našli      kvasovke,      zelo podobne tistim, ki živijo v Sečoveljskih  D
je zelo pomembno za industrijo, ki potrebuje      kvasovke,      ki morajo biti tolerantne na sol in druge ione  D
inštitutom iz Leuvna želimo naš prenos gena na      kvasovke      zaščititi tudi z mednarodnim patentom.V Nacionalnem  D
rastlinami in zajedalci, pri študijah interaktoma      kvasovke,      kot tudi pri razvoju programske opreme za obdelavo  D
celici. Szostakova skupina je identificirala      kvasovke      z mutacijami, ki so pripeljale do postopnega  D
različnih rodov, denimo penicillium, aspergillus,      kvasovke.     Vendar so bile njihove vrednosti bistveno nižje  D
z uporabo membranske dvohibridne tehnologije      kvasovke      (MYTH) Predavanje bo v četrtek, 11. februarja  D
prvega mikroorganizma; 1997 - določen genom      kvasovke      kot prvega evkariota poznan celoten genom 14  D
pri tej skupini organizmov. Večino časa se      kvasovke      razmnožujejo z brstenjem, občasno pa tudi spolno  D
kvasnih celic, ki se prenaša na podoben način.      Kvasovke      PSI namreč delajo protein Sup35, ki ima prav  D
KVASOVKA 1 Mikroskopska slika      kvasovke.      KVASOVKA 2   D
KVASOVKA 2 Brstenje      kvasovke.      KVASOVKA 3   D
enajst bakterijskih genomov in evkariontski genom      kvasovke      Saccharomices cerevisiae.Kmalu bodo sledili  D
vztrajajo ob evkariontski obliki. Sekveniran genom      kvasovke      še ni dovolj za razvozlanje tako trdnih vozlov  D
površine sluzasto ovojnico. Fermentacijo povzročajo      kvasovke      in če ta ni popolna, ima kava kisel okus.Po  D
koščkov DNK, ki predstavljajo vse(!) gene glive      kvasovke.     S pomočjo takega čipa lahko zelo hitro ugotovimo  D
trenutka najdaljši sekvencirani genom je bil genom      kvasovke      S. cerevisiae, ki šteje »le« 12 milijonov baznih  D
uporabljamo v široki praksi. Zelo uspešno je      kvasovke      selekcionirala tudi za pridelavo penečih se  D
selekcionirala tudi za pridelavo penečih se vin. Te      kvasovke      so pokazale ob izrednih fizioloških lastnostih  D
Ker so bila vedno v kategoriji dražjih vin.      Kvasovke      v steklenicah povzročajo vrenje, zaradi katerega  D
pustili stati nekaj več dni, so se v kruh naselile      kvasovke      in tako so čisto po naključju odkrili kvašen  G
osebnost vina, nič filtriranja, ker filtri uničijo      kvasovke      in bakterije, nič merjenja sladkorja in temperature  G
verjetno nek skupni imenovalec, to je množenje ene      kvasovke,      ki je naša lastna.Vsi jo imamo v lojnicah.  G
usmerjena proti pretiranemu razmnoževanju te      kvasovke      na eni strani in umirjanju žlez lojnic na drugi  G
zgodi, če je kvas preveč na vročem? Pomorijo se      kvasovke.     Kvas mora imeti približno telesno temperaturo  G
elastični. Za proizvodnjo encimov uporabljajo      kvasovke,      plesni in bakterije.Nekatere od njih so že gensko  G
potegnejo nitke, imate v telesu preveč te glive      kvasovke.     Kandido hranijo sladkorčki, pa ogljikovi hidrati  G
skoraj vse klonirano. Sam kruh proizvajajo glive      kvasovke      oziroma ga vzhajajo, ki se z brstenjem klonirajo  G
škodljivimi bakterijami v črevesju; pogosto je preveč      kvasovke      Candida albicans), črevesna vnetja (z bakterijami  P
sladkorja so sicer razumljivi, vendar odveč.      Kvasovke      in bakterije prav iz njega s pomočjo hranil  P
velike pivovarne uporabljajo gensko spremenjene      kvasovke,      ki procese pospešijo tudi za tisočkrat.Si predstavlj  P
dermatofiti, na nohtih rok pa so to običajno      kvasovke.     Za te okužbe nismo vsi enako dovzetni.  P
nog. Okužbo na nohtih rok običajno povzročajo      kvasovke;      pri teh je proces napredovanja prav nasproten  P
Večinoma gre za okužbe, ki jih povzročijo      kvasovke.     Zdravljenje je sprva vedno sistemsko.   P
da v njihovem prebavnem sistemu prevladujejo      kvasovke      in da primanjkuje mlečnokislinskih bakterij  P
dermatofiti, na nohtih rok pa so to največkrat      kvasovke.     Za tovrstne okužbe nismo vsi enako dovzetni;  P
rokah poteka počasi. Običajno jo povzročijo      kvasovke;      pri teh je proces napredovanja prav nasproten  P
usmerjajo prebavne procese. V njem so tudi      kvasovke,      vendar nimajo odločilnega pomena. Med njimi  P
moči porušimo tudi sami, če vztrajno hranimo      kvasovke      (rade imajo sladkor, rafinirane ogljikove hidrate  P
sladkor, rafinirane ogljikove hidrate in druge      kvasovke)      in stradamo mlečnokislinske bakterije, ki si  P
celuloze in svežih mlečnokislinskih okrepitev. Tako      kvasovke      zlahka prevzamejo oblast. Kakšne so posledice  P
razdejanja, ki ga lahko naredijo razbohotene      kvasovke      na drugih delih telesa. Kandida proizvaja strupene  P
- Izogibajte se vsem živilom, ki vsebujejo      kvasovke:      sem sodijo vsa peciva s kvasom, alkohol, kis  P
kisave sodeluje več vrst laktobacilov, a tudi      kvasovke,      ki znajo fermentirati laktozo.Običajne kvasovke  P
kvasovke, ki znajo fermentirati laktozo. Običajne      kvasovke,      ki sicer navdušeno predelujejo glukozo ter sodelujejo  P
dermatofiti, na nohtih rok pa so to običajno      kvasovke.     Za tovrstne okužbe nismo vsi enako dovzetni.  P
nog. Okužbe nohtov rok večkrat povzročajo tudi      kvasovke;      pri teh je proces napredovanja prav nasproten  P
razgradnjo hrane. Če v telesu prevladujejo      kvasovke,      nastajajo procesi vrenja in gnitja hrane. Dodati  P
črevesju, odpravijo patogene bakterije, omejijo      kvasovke      in vzpostavijo ustrezno črevesno sluznico.Če  P
ugotovimo, ali v naši sluznici prevladujejo      kvasovke.     Zjutraj na tešče pljunemo v kozarec, in če čez  P
je to znak, da v naši sluznici prevladujejo      kvasovke.     Zdrava slina bo ostala kompaktna, na površju  P
Okužbo v dimljah povzročajo različne glive, tudi      kvasovke.     Tovrstna okužba je pogostejša pri moških in se  P
dermatofiti, na nohtih rok pa so to običajno      kvasovke.     Za te okužbe nismo vsi enako dovzetni; pomembno  P
Izogibati se je treba vsem živilom, ki vsebujejo      kvasovke:      pivski kvas v obliki prehranskega dopolnila  P
delovanje selektivno. Uničuje patogene bakterije in      kvasovke      (med njimi tudi nadležno Candido albicans) ne  P
patogenih bakterij. Njihovo mesto zavzamejo      kvasovke,      med katerimi je najbolj problematična Candida  P
olajšali obnovo črevesne flore in preprečili, da bi      kvasovke      dobile preveč prostora. Naravne rešitve   P
obnohtja. Okužba na nohtih rok, ki jo povzročajo      kvasovke,      se začne na obnohtju in se od tam širi navzdol  P
ure pri 150 stopinjah). Gre za to, da uničimo      kvasovke,      saj pri tej temperaturi še ne gre za sterilizacijo  P
spremenjenih mikroorganizmih ali celicah (bakterijske,      kvasovke,      sesalčje celične kulture) in s poznejšim čiščenjem  P
Da bi izdelali želeni protein, bakterije,      kvasovke      ali sesalčje celice gojijo v bioreaktorjih.  P
steklovino, dodajo arome in posebne glivice      kvasovke      (od njih so odvisni drobni mehurčki).In njim  P
posode, da začne teči že zaradi teže, naravne      kvasovke,      ki se držijo sadeža, se pri toploti 18 do 20  P
zato je steklenica obrnjena na glavo. Odmrle      kvasovke      se tako naberejo pod plutovinastim zamaškom  P
zato se nanjo lahko nacepijo glive (zlasti      kvasovke)     , ki povzročajo srbenje.Z napačno nego kože tega  P
izbranim zdravnikom opravite še bris kože na      kvasovke.     Do obiska pri njem lahko težave poskušate ublažiti  P
tako zlahka. »Še vedno se razpravlja o vlogi      kvasovke      Malassezie oz.Pityrosporum, ki je del normalne  P
kislina), po drugi strani zmanjšamo količino      kvasovke      z imidazolimi.Selenov disulfid in cinkov pirition  P
škodljivih bakterij. Njihovo mesto zavzamejo      kvasovke,      med katerimi je zelo pogosta Candida Albicans  P
preobčutljivih na katero koli sestavino cepiva (     kvasovke)     , oz. oseb, ki so pokazale preobčutljivostno  P
Ko je mošt zbistren, mu dodamo selekcionirane      kvasovke.     Število kvasovk vrste Saccharomyces cerevisiae  P
povečamo z dodatkom vrelnega nastavka v mošt.      Kvasovke      rodu Saccharomyces so neobčutljive na povišane  P
samobistrenih" moštih sestavljajo večinoma odmrle      kvasovke.     Z odstranitvijo mikroorganizmov in hranil se  P
koncentrirani grozdni sladkor in razmnožene      kvasovke.     Zdaj imamo za sekundarno vrenje na voljo dve  P
lahko pa tudi več let. Med zorenjem izločijo      kvasovke      v vino različne snovi, ki oplemenitijo penino  P
se vino popolnoma zbistri, je treba usedlino (     kvasovke)      odstraniti iz steklenice.Vrat steklenice zamrznemo  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

1 101 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA