nova beseda iz Slovenije
doktor znanosti z disertacijo Vpliv mikrovalov na | kvasovke | Saccharomyces cerevisiae Hansen 1 (ZIM 1740 | D |
študiju preprostih modelnih organizmov, kot so | kvasovke, | ki na prvi pogled nimajo dosti skupnega z zapleteno | D |
organizacijo celice so lahko enocelični, kot na primer | kvasovke, | ali večcelični, na primer rastline in živali | D |
celični cikel. Celice pivske oziroma pekovske | kvasovke, | brstljivke Saccharomyces cerevisiae, je obseval | D |
kinaza Cdc2 lahko nadomesti okvarjeno cdc2-kinazo | kvasovke | S. pombe.Raziskave celičnega cikla S. cerevisiae | D |
DNK manj zapletenih živali, kot so nematode in | kvasovke. | Molekule DNK so zvite dvojne vijačnice zaporedij | D |
kjer je raziskoval molekularno genetiko pivske | kvasovke. | Ta projekt ga je ob koncu osemdesetih let pripeljal | D |
genetiko, biokemijo in molekularno biologijo pivske | kvasovke | ter vinske mušice, že pet let pozneje je postal | D |
višja je njena cena. V procesu fermentacije | kvasovke | predelajo sladkor v alkohol.Z destilacijo dobijo | D |
bitjih. Podgane, gliste, sadne muhe in celo | kvasovke | živijo dlje, če malo stradajo.Na Japonskem se | D |
mošta treba odstraniti usedlino, potem dodati | kvasovke | in nadzorovati procese fermentacije.Toda vse | D |
takega, ki vre na ničli ali pod njo, ker so prej | kvasovke | privadili na takšne »delovne« razmere.Še celo | D |
privadili na takšne »delovne« razmere. Še celo | kvasovke | niso zgolj ene, pa je od njih odvisno, kaj zmorejo | D |
disertacijo Vpliv beljakovine Ecm11 na mejozo | kvasovke | Saccharomyces cerevisiae (mentor prof. dr. Radovan | D |
vodo in ječmen, iz katerega nastane slad, ki ga | kvasovke | s fermentacijo ali vrenjem predelajo v alkohol | D |
pofiltriranje. V predfiltriranju odstranimo | kvasovke, | v postopku stabilizacije se pivo stabilizira | D |
diatomejsko zemljo, ki prepušča le pivo, zadržuje pa | kvasovke, | določene beljakovine, hmeljsko smolo in druge | D |
lipide v maščobne kisline, ki so glavna hrana za | kvasovke, | nastane svetla bistro rumena tekočina sladkega | D |
pozne jeseni, pri vrenju uporablja le avtohtone | kvasovke, | končni alkoholni izdelek pa zori v polnih lesenih | D |
prideloval vina, kot jih zdaj večina: uporabljal je | kvasovke, | filtriral ...Nato pa je vse to opustil, prenehal | D |
kvasovkah, imamo v svojih celicah tudi ljudje. | Kvasovke | so se od organizmov, iz katerih so se na koncu | D |
Piškurja (Univerza v Lundu, Švedska) z naslovom: | Kvasovke | in vino V predavanju se bo prof. Piškur osredotoč | D |
prodajalce iz Pakistana, Maroka in Francije. Bl. R. | Kvasovke | in vino Zemono - | D |
predavanje prof. dr. Jureta Piskurja z naslovom | Kvasovke | in vino.Predavanje bo jutri, 7. maja, ob 19 | D |
medicinske fakultete v bazi teh ledenikov našli | kvasovke, | zelo podobne tistim, ki živijo v Sečoveljskih | D |
je zelo pomembno za industrijo, ki potrebuje | kvasovke, | ki morajo biti tolerantne na sol in druge ione | D |
inštitutom iz Leuvna želimo naš prenos gena na | kvasovke | zaščititi tudi z mednarodnim patentom.V Nacionalnem | D |
rastlinami in zajedalci, pri študijah interaktoma | kvasovke, | kot tudi pri razvoju programske opreme za obdelavo | D |
celici. Szostakova skupina je identificirala | kvasovke | z mutacijami, ki so pripeljale do postopnega | D |
različnih rodov, denimo penicillium, aspergillus, | kvasovke. | Vendar so bile njihove vrednosti bistveno nižje | D |
z uporabo membranske dvohibridne tehnologije | kvasovke | (MYTH) Predavanje bo v četrtek, 11. februarja | D |
prvega mikroorganizma; 1997 - določen genom | kvasovke | kot prvega evkariota poznan celoten genom 14 | D |
pri tej skupini organizmov. Večino časa se | kvasovke | razmnožujejo z brstenjem, občasno pa tudi spolno | D |
kvasnih celic, ki se prenaša na podoben način. | Kvasovke | PSI namreč delajo protein Sup35, ki ima prav | D |
KVASOVKA 1 Mikroskopska slika | kvasovke. | KVASOVKA 2 | D |
KVASOVKA 2 Brstenje | kvasovke. | KVASOVKA 3 | D |
enajst bakterijskih genomov in evkariontski genom | kvasovke | Saccharomices cerevisiae.Kmalu bodo sledili | D |
vztrajajo ob evkariontski obliki. Sekveniran genom | kvasovke | še ni dovolj za razvozlanje tako trdnih vozlov | D |
površine sluzasto ovojnico. Fermentacijo povzročajo | kvasovke | in če ta ni popolna, ima kava kisel okus.Po | D |
koščkov DNK, ki predstavljajo vse(!) gene glive | kvasovke. | S pomočjo takega čipa lahko zelo hitro ugotovimo | D |
trenutka najdaljši sekvencirani genom je bil genom | kvasovke | S. cerevisiae, ki šteje »le« 12 milijonov baznih | D |
uporabljamo v široki praksi. Zelo uspešno je | kvasovke | selekcionirala tudi za pridelavo penečih se | D |
selekcionirala tudi za pridelavo penečih se vin. Te | kvasovke | so pokazale ob izrednih fizioloških lastnostih | D |
Ker so bila vedno v kategoriji dražjih vin. | Kvasovke | v steklenicah povzročajo vrenje, zaradi katerega | D |
pustili stati nekaj več dni, so se v kruh naselile | kvasovke | in tako so čisto po naključju odkrili kvašen | G |
osebnost vina, nič filtriranja, ker filtri uničijo | kvasovke | in bakterije, nič merjenja sladkorja in temperature | G |
verjetno nek skupni imenovalec, to je množenje ene | kvasovke, | ki je naša lastna.Vsi jo imamo v lojnicah. | G |
usmerjena proti pretiranemu razmnoževanju te | kvasovke | na eni strani in umirjanju žlez lojnic na drugi | G |
zgodi, če je kvas preveč na vročem? Pomorijo se | kvasovke. | Kvas mora imeti približno telesno temperaturo | G |
elastični. Za proizvodnjo encimov uporabljajo | kvasovke, | plesni in bakterije.Nekatere od njih so že gensko | G |
potegnejo nitke, imate v telesu preveč te glive | kvasovke. | Kandido hranijo sladkorčki, pa ogljikovi hidrati | G |
skoraj vse klonirano. Sam kruh proizvajajo glive | kvasovke | oziroma ga vzhajajo, ki se z brstenjem klonirajo | G |
škodljivimi bakterijami v črevesju; pogosto je preveč | kvasovke | Candida albicans), črevesna vnetja (z bakterijami | P |
sladkorja so sicer razumljivi, vendar odveč. | Kvasovke | in bakterije prav iz njega s pomočjo hranil | P |
velike pivovarne uporabljajo gensko spremenjene | kvasovke, | ki procese pospešijo tudi za tisočkrat.Si predstavlj | P |
dermatofiti, na nohtih rok pa so to običajno | kvasovke. | Za te okužbe nismo vsi enako dovzetni. | P |
nog. Okužbo na nohtih rok običajno povzročajo | kvasovke; | pri teh je proces napredovanja prav nasproten | P |
Večinoma gre za okužbe, ki jih povzročijo | kvasovke. | Zdravljenje je sprva vedno sistemsko. | P |
da v njihovem prebavnem sistemu prevladujejo | kvasovke | in da primanjkuje mlečnokislinskih bakterij | P |
dermatofiti, na nohtih rok pa so to največkrat | kvasovke. | Za tovrstne okužbe nismo vsi enako dovzetni; | P |
rokah poteka počasi. Običajno jo povzročijo | kvasovke; | pri teh je proces napredovanja prav nasproten | P |
usmerjajo prebavne procese. V njem so tudi | kvasovke, | vendar nimajo odločilnega pomena. Med njimi | P |
moči porušimo tudi sami, če vztrajno hranimo | kvasovke | (rade imajo sladkor, rafinirane ogljikove hidrate | P |
sladkor, rafinirane ogljikove hidrate in druge | kvasovke) | in stradamo mlečnokislinske bakterije, ki si | P |
celuloze in svežih mlečnokislinskih okrepitev. Tako | kvasovke | zlahka prevzamejo oblast. Kakšne so posledice | P |
razdejanja, ki ga lahko naredijo razbohotene | kvasovke | na drugih delih telesa. Kandida proizvaja strupene | P |
- Izogibajte se vsem živilom, ki vsebujejo | kvasovke: | sem sodijo vsa peciva s kvasom, alkohol, kis | P |
kisave sodeluje več vrst laktobacilov, a tudi | kvasovke, | ki znajo fermentirati laktozo.Običajne kvasovke | P |
kvasovke, ki znajo fermentirati laktozo. Običajne | kvasovke, | ki sicer navdušeno predelujejo glukozo ter sodelujejo | P |
dermatofiti, na nohtih rok pa so to običajno | kvasovke. | Za tovrstne okužbe nismo vsi enako dovzetni. | P |
nog. Okužbe nohtov rok večkrat povzročajo tudi | kvasovke; | pri teh je proces napredovanja prav nasproten | P |
razgradnjo hrane. Če v telesu prevladujejo | kvasovke, | nastajajo procesi vrenja in gnitja hrane. Dodati | P |
črevesju, odpravijo patogene bakterije, omejijo | kvasovke | in vzpostavijo ustrezno črevesno sluznico.Če | P |
ugotovimo, ali v naši sluznici prevladujejo | kvasovke. | Zjutraj na tešče pljunemo v kozarec, in če čez | P |
je to znak, da v naši sluznici prevladujejo | kvasovke. | Zdrava slina bo ostala kompaktna, na površju | P |
Okužbo v dimljah povzročajo različne glive, tudi | kvasovke. | Tovrstna okužba je pogostejša pri moških in se | P |
dermatofiti, na nohtih rok pa so to običajno | kvasovke. | Za te okužbe nismo vsi enako dovzetni; pomembno | P |
Izogibati se je treba vsem živilom, ki vsebujejo | kvasovke: | pivski kvas v obliki prehranskega dopolnila | P |
delovanje selektivno. Uničuje patogene bakterije in | kvasovke | (med njimi tudi nadležno Candido albicans) ne | P |
patogenih bakterij. Njihovo mesto zavzamejo | kvasovke, | med katerimi je najbolj problematična Candida | P |
olajšali obnovo črevesne flore in preprečili, da bi | kvasovke | dobile preveč prostora. Naravne rešitve | P |
obnohtja. Okužba na nohtih rok, ki jo povzročajo | kvasovke, | se začne na obnohtju in se od tam širi navzdol | P |
ure pri 150 stopinjah). Gre za to, da uničimo | kvasovke, | saj pri tej temperaturi še ne gre za sterilizacijo | P |
spremenjenih mikroorganizmih ali celicah (bakterijske, | kvasovke, | sesalčje celične kulture) in s poznejšim čiščenjem | P |
Da bi izdelali želeni protein, bakterije, | kvasovke | ali sesalčje celice gojijo v bioreaktorjih. | P |
steklovino, dodajo arome in posebne glivice | kvasovke | (od njih so odvisni drobni mehurčki).In njim | P |
posode, da začne teči že zaradi teže, naravne | kvasovke, | ki se držijo sadeža, se pri toploti 18 do 20 | P |
zato je steklenica obrnjena na glavo. Odmrle | kvasovke | se tako naberejo pod plutovinastim zamaškom | P |
zato se nanjo lahko nacepijo glive (zlasti | kvasovke) | , ki povzročajo srbenje.Z napačno nego kože tega | P |
izbranim zdravnikom opravite še bris kože na | kvasovke. | Do obiska pri njem lahko težave poskušate ublažiti | P |
tako zlahka. »Še vedno se razpravlja o vlogi | kvasovke | Malassezie oz.Pityrosporum, ki je del normalne | P |
kislina), po drugi strani zmanjšamo količino | kvasovke | z imidazolimi.Selenov disulfid in cinkov pirition | P |
škodljivih bakterij. Njihovo mesto zavzamejo | kvasovke, | med katerimi je zelo pogosta Candida Albicans | P |
preobčutljivih na katero koli sestavino cepiva ( | kvasovke) | , oz. oseb, ki so pokazale preobčutljivostno | P |
Ko je mošt zbistren, mu dodamo selekcionirane | kvasovke. | Število kvasovk vrste Saccharomyces cerevisiae | P |
povečamo z dodatkom vrelnega nastavka v mošt. | Kvasovke | rodu Saccharomyces so neobčutljive na povišane | P |
samobistrenih" moštih sestavljajo večinoma odmrle | kvasovke. | Z odstranitvijo mikroorganizmov in hranil se | P |
koncentrirani grozdni sladkor in razmnožene | kvasovke. | Zdaj imamo za sekundarno vrenje na voljo dve | P |
lahko pa tudi več let. Med zorenjem izločijo | kvasovke | v vino različne snovi, ki oplemenitijo penino | P |
se vino popolnoma zbistri, je treba usedlino ( | kvasovke) | odstraniti iz steklenice.Vrat steklenice zamrznemo | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |