nova beseda iz Slovenije

koprc (27)


Rešitev prejšnje križanke Vodoravno: 1.      koprc,      6. Spinks, 12. Obrov, 13. Troyat, 14. Ploče  D
v Evropi poleg drugega znašla navadni morski      koprc      (Critmum maritimum) ali morski ohrovt (Crambe  D
Rešitev prejšnje križanke Vodoravno: 1.      koprc,      6. smrča, 11. poklon, 12. Toman, 13. oslič,  D
Bogato rastje prekriva obalo: navadni morski      koprc,      dišeči žajbelj, dubrovniški grintavec, mahovi  G
nekaj zelišč, najbolj znane so kumina, janež,      koprc      in še katera.Vsako tretje leto najmanj naj bi  P
rastlina. Pri nas je znan tudi pod imenoma      koprc,      koromač ali "fenikelj" in je kulinarična značilnost  P
nas odpelje med nekaj dni pokošeno travo, med      koprc      in žajbelj in ima dotik prezrelega ananasa.  P
limono, poper, kislo smetano, sirni namaz,      koprc,      limeto in listnato testo. Priprava : listnato  P
sesekljamo ali zmešamo, dodamo limetin sok, poper,      koprc      (za boljši okus je sveži koprc), malo kisle  P
limetin sok, poper, koprc (za boljši okus je sveži      koprc)     , malo kisle smetane in sirnega namaza.Dobro  P
Potrebujemo : 50 dag svežega fileja škarpene,      koprc,      limeto, sol, beli poper, provansalska zelišča  P
maščobi in nato podušimo, dodamo sesekljani      koprc,      polovico smetane, sol, poper, limonin sok in  P
(kislo zelje, zelena kolerabica, peteršilj,      koprc,      paprika) in seveda s svežim sadjem, še zlasti  P
olupljenega kuhanega kostanja, sol, beli poper,      koprc,      3 jajca, rdečo papriko, česen, peteršilj in  P
cvetača, brokoli, koleraba, zelena, buča, korenje,      koprc,      por, motovilec, rukola in kreša, avokado in  P
: 4 srednje debela jajca, 12 dag moke, sol,      koprc,      2 pločevinki vložene tune, peteršilj, česen  P
želatine, limono, kaviar, belo vino, sol, poper,      koprc,      česen in peteršilj. Priprava : File dimljene  P
same po sebi dovolj slane, popramo in dodamo      koprc.     Masi rahlo primešamo še stepeno sladko smetano  P
olivno olje, česen, čebulo, špinačo, peteršilj,      koprc,      4 dcl sladke smetane, belo vino, muškatni orešček  P
por, peteršilj, dcl belega vina, sol, poper,      koprc,      olivno olje in jedilni škrob. Priprava : Dagnje  P
150 g kuhane rdeče pese, limonine rezine in      koprc.      Priprava je-1396 interaktivnih-1397  P
dimljenega lososa, 30 dag skute, 4 jajca, sveži      koprc,      poper, 70 dag moke, 40 dag masla, 0,5 kg fižola  P
V skledo damo skuto, jajca, drobno narezan      koprc,      malo solimo in popramo.Beluše olupimo in jih  P
njegova gojena različica, gomoljasti komarček ali      koprc)     .Temno zeleni zgornji del navadnega komarčka  P
Potrebujemo : 4 manjše kumare, sol, poper,      koprc,      8 dag sladkorja v prahu, 1,5 dcl jabolčnega  P
majhno zeleno papriko, korenček, malo pora, svež      koprc,      limono, limeto, dcl belega vina, sol, poper  P
ki sprošča ter odpravlja zavore. Peteršilj,      koprc,      redkvice in beluši delujejo na mehur in ledvice  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA