nova beseda iz Slovenije
križanke Vodoravno: 1. Škerlj, 7. spak, 11. | kazein, | 12. Aaron, 14. orden, 15. pljuča, 16. Ford, | D |
tenorista Koritnika, 84. želodčni encim, ki skrkne | kazein | v mleku, 86. sredina piščalke, 88. začetnici | D |
zaradi poškodbe, 18. želodčni encim, ki skrkne | kazein, | 19. rudar, 20. ime pevke Dežman, 21. mesto v | D |
Slovenije (Franc), 31. želodčni encim, ki skrkne | kazein | v mleku, 32. zdravnik za ušesne bolezni, 34 | D |
križanke Vodoravno: 1. Šiška, 6. kripa, 11. | kazein, | 12. dežnik, 13. uhan, 14. gvaš, 16. tata, 18 | D |
zreduciral na minimum, ker vsebuje same pesticide pa | kazein, | ki se potem med prebavo pretvori v opijate. | D |
globulini. To so laže prebavljive beljakovine kot | kazein | in se izkazujejo tudi z zdravilnimi lastnostmi | P |
mleka je bila naslednja: mlečne beljakovine, | kazein, | kazeinat, sirotka.Jajca so bila označena kot | P |
sir preidejo skoraj vse mlečne maščobe in ves | kazein. | Preostala mlečna motna tekočina je sirotka, ki | P |
mleko ob pomoči sirišča sesirijo in izstopi | kazein, | ki skupaj z večino mlečne maščobe tvori sir | P |
odstotke beljakovin, med katerimi prevladuje | kazein. | Materino mleko vsebuje manj kot odstotek beljakovin | P |
~ Skupne beljakovine ~ | Kazein | ~ Sirotkine beljakovine ~ Mlečni | P |
sirišča, ki bi pomagalo uspešneje prebavljati | kazein. | Nad kazein se spravljamo le z navadno kislinsko | P |
bi pomagalo uspešneje prebavljati kazein. Nad | kazein | se spravljamo le z navadno kislinsko koagulacijo | P |
sirotkinimi beljakovinami obstaja velika razlika. | Kazein | sestavlja več sestavin, ki tvorijo večje skupke | P |
ali kislino ter ga segrevamo na dobrih 30 oC, | kazein | koagulira - to je osnova izdelovanja sira in | P |
Sirotko, iz katere so pobrali koagulirani | kazein, | ki skupaj z mlečno maščobo tvori sir, segrejejo | P |
hrana. V nasprotju s to "frakcijo" mleka je | kazein | oziroma mleko, naj je še tako celovito in polno | P |
pravzaprav sir z veliko vode, saj jo sestavlja | kazein. | Sirarsko ali albuminsko skuto sestavljajo sirotkine | P |
spadajo črevesna oblika alergije na gluten in | kazein | ter bakterijske in glivične okužbe črevesja | P |
ko med postopkom sirjenja iz mleka izstopita | kazein | in večina mlečne maščobe.V sirotki ostane približno | P |
Mikuša vezivo (apno, smole, kleji, voski, mlečni | kazein, | sušeča rastlinska olja), pigment ali barvilo | P |
na to, pomagajo pri občutljivosti na gluten, | kazein | in podobno, vendar avtizma ne zdravijo.Če bi | P |
beljakovin (peptidi) v krušnih žitih, ovsu in mleku ( | kazein) | lahko vplivajo na povečano količino endorfinov | P |
sistem, pa je v tem, da mlečna beljakovina ( | kazein) | pri odraslih ostaja neprebavljena in gnije v | P |
vnetja grla oziroma mandljev. Mlečna beljakovina | kazein | je dobesedno »lepilo«.Človek po tretjem letu | P |
je tudi kalcij v mleku vezan na neprebavljivi | kazein, | je njegov izkoristek majhen.Posledica pretiranega | P |
beljakovin (peptidi) v krušnih žitih, ovsu in mleku ( | kazein) | lahko povečajo količino endorfinov, enkefalinov | P |
ogljikovih hidratov oziroma laktoze in proteinov ( | kazein | in sirotka) dva proti ena.V mleku so še druge | P |
beljakovin, ki so ključne za obnovo in rast mišic. | Kazein | v mleku se na primer presnavlja počasneje kakor | P |
sestavljajo kakovostne beljakovine (albumini, | kazein, | imunoglobulini), ogljikovi hidrati (laktoza | P |
mleka najprej iz mleka izstopita beljakovina | kazein | in večina mlečne maščobe.Tako dobimo t. i. primarno | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |