nova beseda iz Slovenije
enotnosti. Ta fiksirani zrak je "vinculum" ali " | gluten | verum". Potem ko je Macbride dolgo proučeval | C |
določene snovi v hrani, kot na primer plesni, | gluten | v moki.Astmo lahko sprožijo tudi virusne okužbe | D |
koncentratov, kot so npr. sojine tropine, koruzni | gluten, | pred prepovedjo tudi ribja moka in mesno kostna | D |
predisponirani, že sami po sebi občutljivi na primer na | gluten. | Se pravi beljakovino, ki jo vsebujejo nekatera | D |
snovi, kot so barvila. Preobčutljivost na | gluten | je lahko očitna.Vendar je zgodba podobna ledeni | D |
prepoved ordinacije ljudi, ki so alergični na | gluten. | Se pravi, da je dejansko pomembna le fizična | D |
pomembna le fizična vsebina hostije, sicer bi | gluten | - žitno beljakovino - v hostijah za tako bolne | D |
pšenični kalčki, kvas, javorjev sirup, čaj in | gluten. | Spodbujevalcu imunskega odgovora, oligoelementu | D |
CE bodo morali biti označeni alergeni, kot so | gluten, | jajca, mleko, arašidi, zelena, gorčica, sezamova | D |
komisarke za kmetijstvo Michael Mann, da je ves ta | gluten | vseboval sporno koruzo BT10.Od 1. julija lani | D |
predlog uveljavljen, bo dovoljeno uvoziti samo | gluten, | za katerega bodo uvozniki imeli potrdilo, da | D |
dosledno drži svojih načel. »Po kruhu, ki vsebuje | gluten, | denimo iz rži ali pšenice, ne posegam, ampak | D |
ampak raje jem ajdovega, koruznega ali ovsenega. | Gluten | poveča možnost vnetja.Na drugi strani imajo | D |
s tem hidrogenirano rastlinsko olje prodre v | gluten. | Ko z Drewom čakava, da se pecivo speče, mi | D |
celiakije Nekateri gostinci ne vedo, kaj je | gluten | Maribor - | D |
celiakijo - gre za preobčutljivost organizma na | gluten, | ki se nahaja v nekaterih žitaricah - danes boleha | D |
je treba prečrtati le žitarice, ki vsebujejo | gluten. | A eno je teorija, drugo pa praksa. | D |
bolnik ves čas zelo pozoren, ali živilo vsebuje | gluten, | poudarja Dolinšek in dodaja, da je bolnikom | D |
ravni; ponekod natakarji sploh ne vedo, kaj je | gluten. | Pri ponudbi brezglutenskih jedi so še najbolj | D |
cigaretnemu dimu. Preobčutljivost organizma na | gluten | Celiakija ni samo otroška bolezen | D |
Razvije se zaradi preobčutljivosti organizma na | gluten, | ki ga najdemo v žitih: pšenici, ovsu, rži in | D |
jedilnika zgolj črtati živila, ki vsebujejo | gluten. | Ob nedavnem svetovnem dnevu celiakije je društvo | D |
pregreši in zaužije kaj takega, kar vsebuje | gluten. | Ob tem opozarja na astronomske cene brezglutenskih | D |
oziroma ne pridejo v stik z živili, ki vsebujejo | gluten. | Sicer gostinci po Hartmanovih besedah ne kažejo | D |
stabilizatorjev in drugih snovi, saj je lahko tudi v njih | gluten. | Prav tako je pomembno, da se prehrambni izdelek | D |
križanke: Vodoravno: 1. Flego, 6. zgaga, 11. | gluten, | 12. Arran, 13. režaj, 14. žvegla, 15. Onan, | D |
da ima ženska celiakijo: bila je alergična na | gluten, | ki je v številnih živilih.Njena usoda dokazuje | D |
črevesa, ki je posledica preobčutljivosti za | gluten) | , omogoča normalno življenje. Za izločitev | D |
katerih običajnih živilskih izdelkih se skriva | gluten. | Breda Kojc, ena izmed avtoric, ki ima sina s | D |
brezglutenske izdelke, namreč izdelki, ki vsebujejo | gluten, | »nimajo vstopa«; v tovarnah, kjer na eni proizvodni | D |
določa, da mora biti na izdelkih, ki vsebujejo | gluten, | označeno, da vsebujejo pšenični škrob.A ker | D |
kvašenega in vlečenega testa teže pripraviti, saj je | gluten | vezivo, ki daje elastičnost, a z malo domišljije | D |
rezanje niso priporočljive, saj se poškodujejo in | gluten | zlahka pronica v zareze, zato je priporočljiva | D |
Sloveniji, predvsem pri preobčutljivosti za mleko in | gluten. | Kot meni Košnik, je glavni vzrok za večje | D |
državi. Celiakija je preobčutljivost organizma na | gluten, | ki je v nekaterih žitaricah, denimo, v pšenici | D |
zniževale. Natančneje, za hmelj, limone, pšenični | gluten, | koruzni zdrob, olje iz sončnic, seme oljne repice | D |
ljubljenčke krmijo piščance in prašiče, pšenični | gluten | pa se uporablja tudi v krmi za ribe in živali | D |
celiakijo, to je preobčutljivost na pšenični protein | gluten, | hrano kot zdravilo, človekov voh in vonj .. | D |
bolezen, ki nastane zaradi preobčutljivosti za | gluten, | v vodi topni protein v pšenici. Uživanje glutena | D |
ki niso prave alergije, veljajo reakcija na | gluten | v pšenici in nekaterih sorodnih žitaricah ali | D |
živila, testenine iz pšenice, rži in ječmena, | gluten, | ki škodi tem ljudem.So preobčutljivi, verjetno | G |
obolenje tankega črevesa - je treba trajno izločiti | gluten | iz prehrane, in to je tudi zdravilo.Njeno zdravljenj | G |
kar vsebuje. Treba je vedeti, da dodaten | gluten | oz. lepek, ki ga danes dodajajo- so nekateri | G |
nepravilnega imunskega odgovora na beljakovino | gluten. | To beljakovino srečamo v krušnih žitih, torej | G |
torej prebave hrane. Če sem prav razumel, | gluten | vpliva na sluznico ali na črevo? Ne razumem | G |
Ne razumem. | Gluten | spodbudi imunski odgovor in te človeške imunske | G |
enakimi živili, ki pa ne bodo vsebovala glutena. | Gluten | je skupno ime za 50 različnih beljakovin, ki | G |
drobtine, žitni keksi, testenine, peciva. | Gluten | lahko vsebujejo tudi razni prelivi in omake | G |
postopka, kako iz moke odstraniti te beljakovine | gluten, | ki so za bolnike s celiakijo škodljive.Mislim | G |
žitnih izdelkov brezglutenskih, ampak se skrit | gluten | nahaja v marsikaterem živilu, ko niti ne pomislimo | G |
pašteti, salami, hrenovki. In to je tisti skriti | gluten, | ki pa ga lahko bolniki nezavedno uživajo, razen | G |
kuharju, da ne smeš jesti vsega, kar vsebuje | gluten, | torej, če lahko naredi za tebe na žaru, da ne | G |
od takrat, ko začne jesti hrano, ki vsebuje | gluten. | Torej pri našem načinu prehrane od starosti pol | G |
Z drugim. Da bi jaz vedel, da bi se | gluten | kot tak, da bi ohranjal svoje antigene značilnosti | G |
pravilno postavljena. Sicer pa je lepek oz. | gluten | po nekih zadnjih raziskavah tako in tako ugotovljen | G |
najbolj alergogenih hranil (žitarice, ki vsebujejo | gluten | oziroma gliadin, kot so pšenica, rž, ječmen | P |
beljakovine, med katerimi je težje prebavljiv zlasti | gluten, | ki ga je največ v pšenici,. Zelenjavna juha | P |
potemtakem spadata torej med živila, ki vsebujejo | gluten. | Drugače je seveda, če kruh samo iz ajdove moke | P |
uživajo tudi ljudje, ki so preobčutljivi na | gluten. | Izvira iz Mehike, kjer so ga uporabljali Azteki | P |
malabsorbcijo zaradi trajne preobčutljivosti na | gluten, | beljakovino, ki jo vsebujejo posamezna živila | P |
drugi zaradi jušnih rezancev, ki vsebujejo | gluten. | Prizanesite obojim in raje pripravite gobovo | P |
nezaželene reakcije, ki pa niso alergije. | Gluten | Alergija na gluten se kaže z blagimi in neznačilni | P |
Gluten Alergija na | gluten | se kaže z blagimi in neznačilnimi simptomi, | P |
kateri alergijska intoleranca za beljakovino | gluten | povzroči spremembe v črevesu.To pripelje do | P |
absorbirajo ustrezno iz tankega črevesa v kri. | Gluten | je najti v pšenici in rži, manj ga je v ječmenu | P |
pojavijo šele, ko prvič zaužijejo hrano, ki vsebuje | gluten. | To nemalokrat ne povzroči driske ali mastnega | P |
dejavnike spadajo črevesna oblika alergije na | gluten | in kazein ter bakterijske in glivične okužbe | P |
Oboleli za celiakijo morajo iz prehrane črtati | gluten, | snov, ki je v pšenici, rži in ječmenu.Bolniki | P |
celiakijo se morajo izogibati prehrani, ki vsebuje | gluten, | prekrški pri dieti pa se ne pokažejo nemudoma | P |
svoje prehrane v celoti in dosledno odstrani | gluten. | Nemara zveni preprosto, toda v današnjem času | P |
najnovejše smernice v živilski industriji kažejo, da | gluten | vse pogosteje uporabljajo kot dodatek v živilih | P |
sredstva, ki nemalokrat vsebujejo pšenično moko, | gluten | pa vsebujejo tudi nekateri emulgatorji in stabilizatorji | P |
dietni prehrani bolnika s celiakijo prepovedani, | gluten | vsebujejo tudi mehki siri z modro plesnijo, | P |
hidrolizate ali ječmenov slad, ki vsebujejo | gluten. | - Dekstrin: tudi tu velja, da je varen, če | P |
imenom deklarira ječmenov slad, zato vsebuje | gluten, | seveda pa gre lahko tudi za koruzni slad, ki | P |
tudi številni drugi živilski dodatki vsebujejo | gluten, | kar postavlja pod vprašaj rabo mnogih izdelkov | P |
snovi na osnovi neimenovanih žitaric, vsebuje | gluten, | zato se mu je treba izogniti. Pozornost velja | P |
ruma in tekile. Konjak in vodka lahko vsebujeta | gluten | (če je destilacija potekala iz žitaric) ali | P |
živil, varnih pred glutenom. ALI VESTE, KAJ JE | GLUTEN? | Gluten je sestavni del beljakovin, shranjenih | P |
ALI VESTE, KAJ JE GLUTEN? | Gluten | je sestavni del beljakovin, shranjenih v endospermu | P |
shranjenih v endospermu določenih vrst žit. | Gluten | je pri različnih vrstah žit različen.Značilnost | P |
črevesa, ki je posledica preobčutljivosti na | gluten. | Gluten je osnovni protein zrnja pšenice, podobne | P |
ki je posledica preobčutljivosti na gluten. | Gluten | je osnovni protein zrnja pšenice, podobne proteine | P |
najti tudi v zrnju ječmena, rži, a tudi ovsa. | Gluten | poškoduje sluznico tankega črevesa, kar zmanjša | P |
vsaki moki, ki ne vsebuje pšenične beljakovine | gluten. | Vložila sta veliko truda oziroma spekla kar veliko | P |
slave. V času, ko je vse več ljudi alergičnih na | gluten | iz pšenice, je zanimiv podatek, da občutljivi | P |
podatek, da občutljivi mnogo bolje prenašajo | gluten | iz kamuta in pire. Če bi radi nakaljevali koruzo | P |
mislili na to, pomagajo pri občutljivosti na | gluten, | kazein in podobno, vendar avtizma ne zdravijo | P |
črevesa, ki je posledica preobčutljivosti za | gluten, | v vodi netopen protein pšeničnega zrna.Podobne | P |
omenjeno je posledica prehoda na hrano, ki vsebuje | gluten. | Pri tej obliki se pojavijo protitelesa, značilna | P |
Glavni krivec za povečanje telesne teže je | gluten | pšeničnega zrna.Ta vpliva na inzulinsko učinkovitost | P |
tankega črevesa zaradi glutena. Kje vse je | gluten, | v vodi netopen protein zrnja pšenice? Gluten | P |
gluten, v vodi netopen protein zrnja pšenice? | Gluten | ali lepek spada med žitne beljakovine.Je v pšenici | P |
v pšenici, piri, rži, tritikali in ječmenu. | Gluten | ima izredno zanimivo lastnost vezave testa | P |
kremne juhe, omake, vežejo barvo v bonbonih ipd. | Gluten | se tako poleg v osnovnih žitih in izdelkih iz | P |
deklaracijo in ugotavljati, kje vse bi bil lahko | gluten. | V veliko pomoč jim je odlična organiziranost | P |
nadomestijo pšenico in druga žita, v katerih je | gluten. | Vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin | P |
črtati mlečne izdelke, meso, kofein, sladkor, | gluten | in alkohol.Zanjo se je odločila zaradi zdravja | P |
pa so tudi za vse tiste, ki imajo alergijo na | gluten, | teh pa je v Sloveniji kar precej. »Papala | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |