nova beseda iz Slovenije

gluten (99)


enotnosti. Ta fiksirani zrak je "vinculum" ali "     gluten      verum". Potem ko je Macbride dolgo proučeval  C
določene snovi v hrani, kot na primer plesni,      gluten      v moki.Astmo lahko sprožijo tudi virusne okužbe  D
koncentratov, kot so npr. sojine tropine, koruzni      gluten,      pred prepovedjo tudi ribja moka in mesno kostna  D
predisponirani, že sami po sebi občutljivi na primer na      gluten.     Se pravi beljakovino, ki jo vsebujejo nekatera  D
snovi, kot so barvila. Preobčutljivost na      gluten      je lahko očitna.Vendar je zgodba podobna ledeni  D
prepoved ordinacije ljudi, ki so alergični na      gluten.     Se pravi, da je dejansko pomembna le fizična  D
pomembna le fizična vsebina hostije, sicer bi      gluten      - žitno beljakovino - v hostijah za tako bolne  D
pšenični kalčki, kvas, javorjev sirup, čaj in      gluten.      Spodbujevalcu imunskega odgovora, oligoelementu  D
CE bodo morali biti označeni alergeni, kot so      gluten,      jajca, mleko, arašidi, zelena, gorčica, sezamova  D
komisarke za kmetijstvo Michael Mann, da je ves ta      gluten      vseboval sporno koruzo BT10.Od 1. julija lani  D
predlog uveljavljen, bo dovoljeno uvoziti samo      gluten,      za katerega bodo uvozniki imeli potrdilo, da  D
dosledno drži svojih načel. »Po kruhu, ki vsebuje      gluten,      denimo iz rži ali pšenice, ne posegam, ampak  D
ampak raje jem ajdovega, koruznega ali ovsenega.      Gluten      poveča možnost vnetja.Na drugi strani imajo  D
s tem hidrogenirano rastlinsko olje prodre v      gluten.      Ko z Drewom čakava, da se pecivo speče, mi  D
celiakije Nekateri gostinci ne vedo, kaj je      gluten      Maribor -  D
celiakijo - gre za preobčutljivost organizma na      gluten,      ki se nahaja v nekaterih žitaricah - danes boleha  D
je treba prečrtati le žitarice, ki vsebujejo      gluten.     A eno je teorija, drugo pa praksa.  D
bolnik ves čas zelo pozoren, ali živilo vsebuje      gluten,      poudarja Dolinšek in dodaja, da je bolnikom  D
ravni; ponekod natakarji sploh ne vedo, kaj je      gluten.      Pri ponudbi brezglutenskih jedi so še najbolj  D
cigaretnemu dimu. Preobčutljivost organizma na      gluten      Celiakija ni samo otroška bolezen   D
Razvije se zaradi preobčutljivosti organizma na      gluten,      ki ga najdemo v žitih: pšenici, ovsu, rži in  D
jedilnika zgolj črtati živila, ki vsebujejo      gluten.      Ob nedavnem svetovnem dnevu celiakije je društvo  D
pregreši in zaužije kaj takega, kar vsebuje      gluten.     Ob tem opozarja na astronomske cene brezglutenskih  D
oziroma ne pridejo v stik z živili, ki vsebujejo      gluten.      Sicer gostinci po Hartmanovih besedah ne kažejo  D
stabilizatorjev in drugih snovi, saj je lahko tudi v njih      gluten.      Prav tako je pomembno, da se prehrambni izdelek  D
križanke: Vodoravno: 1. Flego, 6. zgaga, 11.      gluten,      12. Arran, 13. režaj, 14. žvegla, 15. Onan,  D
da ima ženska celiakijo: bila je alergična na      gluten,      ki je v številnih živilih.Njena usoda dokazuje  D
črevesa, ki je posledica preobčutljivosti za      gluten)     , omogoča normalno življenje. Za izločitev  D
katerih običajnih živilskih izdelkih se skriva      gluten.     Breda Kojc, ena izmed avtoric, ki ima sina s  D
brezglutenske izdelke, namreč izdelki, ki vsebujejo      gluten,      »nimajo vstopa«; v tovarnah, kjer na eni proizvodni  D
določa, da mora biti na izdelkih, ki vsebujejo      gluten,      označeno, da vsebujejo pšenični škrob.A ker  D
kvašenega in vlečenega testa teže pripraviti, saj je      gluten      vezivo, ki daje elastičnost, a z malo domišljije  D
rezanje niso priporočljive, saj se poškodujejo in      gluten      zlahka pronica v zareze, zato je priporočljiva  D
Sloveniji, predvsem pri preobčutljivosti za mleko in      gluten.      Kot meni Košnik, je glavni vzrok za večje  D
državi. Celiakija je preobčutljivost organizma na      gluten,      ki je v nekaterih žitaricah, denimo, v pšenici  D
zniževale. Natančneje, za hmelj, limone, pšenični      gluten,      koruzni zdrob, olje iz sončnic, seme oljne repice  D
ljubljenčke krmijo piščance in prašiče, pšenični      gluten      pa se uporablja tudi v krmi za ribe in živali  D
celiakijo, to je preobčutljivost na pšenični protein      gluten,      hrano kot zdravilo, človekov voh in vonj ..  D
bolezen, ki nastane zaradi preobčutljivosti za      gluten,      v vodi topni protein v pšenici. Uživanje glutena  D
ki niso prave alergije, veljajo reakcija na      gluten      v pšenici in nekaterih sorodnih žitaricah ali  D
živila, testenine iz pšenice, rži in ječmena,      gluten,      ki škodi tem ljudem.So preobčutljivi, verjetno  G
obolenje tankega črevesa - je treba trajno izločiti      gluten      iz prehrane, in to je tudi zdravilo.Njeno zdravljenj  G
kar vsebuje. Treba je vedeti, da dodaten      gluten      oz. lepek, ki ga danes dodajajo- so nekateri  G
nepravilnega imunskega odgovora na beljakovino      gluten.     To beljakovino srečamo v krušnih žitih, torej  G
torej prebave hrane. Če sem prav razumel,      gluten      vpliva na sluznico ali na črevo? Ne razumem  G
Ne razumem.      Gluten      spodbudi imunski odgovor in te človeške imunske  G
enakimi živili, ki pa ne bodo vsebovala glutena.      Gluten      je skupno ime za 50 različnih beljakovin, ki  G
drobtine, žitni keksi, testenine, peciva.      Gluten      lahko vsebujejo tudi razni prelivi in omake  G
postopka, kako iz moke odstraniti te beljakovine      gluten,      ki so za bolnike s celiakijo škodljive.Mislim  G
žitnih izdelkov brezglutenskih, ampak se skrit      gluten      nahaja v marsikaterem živilu, ko niti ne pomislimo  G
pašteti, salami, hrenovki. In to je tisti skriti      gluten,      ki pa ga lahko bolniki nezavedno uživajo, razen  G
kuharju, da ne smeš jesti vsega, kar vsebuje      gluten,      torej, če lahko naredi za tebe na žaru, da ne  G
od takrat, ko začne jesti hrano, ki vsebuje      gluten.     Torej pri našem načinu prehrane od starosti pol  G
Z drugim. Da bi jaz vedel, da bi se      gluten      kot tak, da bi ohranjal svoje antigene značilnosti  G
pravilno postavljena. Sicer pa je lepek oz.      gluten      po nekih zadnjih raziskavah tako in tako ugotovljen  G
najbolj alergogenih hranil (žitarice, ki vsebujejo      gluten      oziroma gliadin, kot so pšenica, rž, ječmen  P
beljakovine, med katerimi je težje prebavljiv zlasti      gluten,      ki ga je največ v pšenici,. Zelenjavna juha  P
potemtakem spadata torej med živila, ki vsebujejo      gluten.      Drugače je seveda, če kruh samo iz ajdove moke  P
uživajo tudi ljudje, ki so preobčutljivi na      gluten.     Izvira iz Mehike, kjer so ga uporabljali Azteki  P
malabsorbcijo zaradi trajne preobčutljivosti na      gluten,      beljakovino, ki jo vsebujejo posamezna živila  P
drugi zaradi jušnih rezancev, ki vsebujejo      gluten.      Prizanesite obojim in raje pripravite gobovo  P
nezaželene reakcije, ki pa niso alergije.      Gluten      Alergija na gluten se kaže z blagimi in neznačilni  P
Gluten Alergija na      gluten      se kaže z blagimi in neznačilnimi simptomi,  P
kateri alergijska intoleranca za beljakovino      gluten      povzroči spremembe v črevesu.To pripelje do  P
absorbirajo ustrezno iz tankega črevesa v kri.      Gluten      je najti v pšenici in rži, manj ga je v ječmenu  P
pojavijo šele, ko prvič zaužijejo hrano, ki vsebuje      gluten.      To nemalokrat ne povzroči driske ali mastnega  P
dejavnike spadajo črevesna oblika alergije na      gluten      in kazein ter bakterijske in glivične okužbe  P
Oboleli za celiakijo morajo iz prehrane črtati      gluten,      snov, ki je v pšenici, rži in ječmenu.Bolniki  P
celiakijo se morajo izogibati prehrani, ki vsebuje      gluten,      prekrški pri dieti pa se ne pokažejo nemudoma  P
svoje prehrane v celoti in dosledno odstrani      gluten.     Nemara zveni preprosto, toda v današnjem času  P
najnovejše smernice v živilski industriji kažejo, da      gluten      vse pogosteje uporabljajo kot dodatek v živilih  P
sredstva, ki nemalokrat vsebujejo pšenično moko,      gluten      pa vsebujejo tudi nekateri emulgatorji in stabilizatorji  P
dietni prehrani bolnika s celiakijo prepovedani,      gluten      vsebujejo tudi mehki siri z modro plesnijo,  P
hidrolizate ali ječmenov slad, ki vsebujejo      gluten.      - Dekstrin: tudi tu velja, da je varen, če  P
imenom deklarira ječmenov slad, zato vsebuje      gluten,      seveda pa gre lahko tudi za koruzni slad, ki  P
tudi številni drugi živilski dodatki vsebujejo      gluten,      kar postavlja pod vprašaj rabo mnogih izdelkov  P
snovi na osnovi neimenovanih žitaric, vsebuje      gluten,      zato se mu je treba izogniti. Pozornost velja  P
ruma in tekile. Konjak in vodka lahko vsebujeta      gluten      (če je destilacija potekala iz žitaric) ali  P
živil, varnih pred glutenom. ALI VESTE, KAJ JE      GLUTEN?      Gluten je sestavni del beljakovin, shranjenih  P
ALI VESTE, KAJ JE GLUTEN?      Gluten      je sestavni del beljakovin, shranjenih v endospermu  P
shranjenih v endospermu določenih vrst žit.      Gluten      je pri različnih vrstah žit različen.Značilnost  P
črevesa, ki je posledica preobčutljivosti na      gluten.     Gluten je osnovni protein zrnja pšenice, podobne  P
ki je posledica preobčutljivosti na gluten.      Gluten      je osnovni protein zrnja pšenice, podobne proteine  P
najti tudi v zrnju ječmena, rži, a tudi ovsa.      Gluten      poškoduje sluznico tankega črevesa, kar zmanjša  P
vsaki moki, ki ne vsebuje pšenične beljakovine      gluten.     Vložila sta veliko truda oziroma spekla kar veliko  P
slave. V času, ko je vse več ljudi alergičnih na      gluten      iz pšenice, je zanimiv podatek, da občutljivi  P
podatek, da občutljivi mnogo bolje prenašajo      gluten      iz kamuta in pire. Če bi radi nakaljevali koruzo  P
mislili na to, pomagajo pri občutljivosti na      gluten,      kazein in podobno, vendar avtizma ne zdravijo  P
črevesa, ki je posledica preobčutljivosti za      gluten,      v vodi netopen protein pšeničnega zrna.Podobne  P
omenjeno je posledica prehoda na hrano, ki vsebuje      gluten.     Pri tej obliki se pojavijo protitelesa, značilna  P
Glavni krivec za povečanje telesne teže je      gluten      pšeničnega zrna.Ta vpliva na inzulinsko učinkovitost  P
tankega črevesa zaradi glutena. Kje vse je      gluten,      v vodi netopen protein zrnja pšenice? Gluten  P
gluten, v vodi netopen protein zrnja pšenice?      Gluten      ali lepek spada med žitne beljakovine.Je v pšenici  P
v pšenici, piri, rži, tritikali in ječmenu.      Gluten      ima izredno zanimivo lastnost vezave testa   P
kremne juhe, omake, vežejo barvo v bonbonih ipd.      Gluten      se tako poleg v osnovnih žitih in izdelkih iz  P
deklaracijo in ugotavljati, kje vse bi bil lahko      gluten.     V veliko pomoč jim je odlična organiziranost  P
nadomestijo pšenico in druga žita, v katerih je      gluten.      Vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin  P
črtati mlečne izdelke, meso, kofein, sladkor,      gluten      in alkohol.Zanjo se je odločila zaradi zdravja  P
pa so tudi za vse tiste, ki imajo alergijo na      gluten,      teh pa je v Sloveniji kar precej. »Papala  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA