nova beseda iz Slovenije

riž (1.001-1.100)


zadnjih dveh letih povzročilo podražitev hrane.      Riž      se je podražil z nekajmesečno zamudo, a dvig  P
(Foto: Ludvik Kramberger)      Riž      dežuje tudi na zlatih porokah.(Foto: Ludvik  P
vse bolj izpodriva tradicionalne testenine,      riž,      ribe in predvsem obilo zelenjave.Na Tajvanu  P
prepražil sesekljan por in čez tri minute dodal      riž      ter potem sipino črnilo; vse skupaj je mešal  P
prekajena rebra, šinek ali klobasa, so dali      riž.     Mesnate dobrote so zrezali na kocke ter jih zmešali  P
na kocke ter jih zmešali s praženo čebulo med      riž      in kuhana jajca. Masa se zvije v vlečeno testo  P
iz turškega kukurus). Tretja novost je bil      riž,      ki so ga ljudje sicer osvojili podobno kot ajdo  P
obdržala in stopnjevala svojo priljubljenost.      Riž      se je najprej razširil v Lombardiji, še vedno  P
fonda, pomešanega z morjem iz školjk. Ko se      riž      zmehča in rižota zgosti, dondole pa se odprejo  P
pa se zgosti in zgladi. Za prilogo skuhajte      riž      in postrezite vroče. *****   P
preprosto pa spet ni. Treba bo pripraviti še      riž,      speči kruh.Madam, kar pridi jutri na porridge  P
P. S.: K róbalu so postregli še      riž.      *****   P
korenčkovi vitamini. Ko postane olje oranžno, dodamo      riž,      solimo in zalijemo z juho.Preprosto jo lahko  P
zelene solate. Za rižote je najprimernejši      riž      vrste arborio, ki ima največ škroba in zato  P
težko prebavljiv je. Podobno velja za divji      riž.      *****   P
je stari znanec, namesto ječmena uporabljajo      riž.      Skupina B   P
zasledil pri sosedih špagetarjih. Žafranov      riž.     Štart!   P
Štart! Najbolj preprost      riž      v zgodovini je prepričal največjega neljubitelja  P
Žafran spusti barvo. Čas je za      riž.     Skodelica riža bo nahranila štiri, če bo žafranov  P
Skodelica riža bo nahranila štiri, če bo žafranov      riž      priloga, in dva, če bo to glavna jed. Skodelico  P
zalijte z vodo, in sicer samo toliko, da je      riž      pod gladino.Zmanjšajte temperaturo in počasi  P
in v drugem, včasih celo tretjem poizkusu bo      riž      že kuhan.Vsakič, ko dolijete vodo, rahlo premešajte  P
pet minut, da okusi zlezejo v pravkar kuhan      riž,      in zarjovite: »Zmaga!« Še tri pametne za na  P
Pazljivo! ‐ Žafranov      riž      se izvrstno poda kot priloga pikantnim zrezkom  P
prepražimo sesekljano čebulo in ji dodamo opran      riž.     Pokrijemo in dušimo tako dolgo, da se riž napne  P
riž. Pokrijemo in dušimo tako dolgo, da se      riž      napne.Nato ga stresemo k zmletemu mesu, solimo  P
KASTROLA ROKENROLA Pomladanski      riž      Kitajci bodo zavladali svetu, v kulinariki  P
In to je temeljno pravilo. Torej: pečen      riž      z ingverjem, grahom in še s čim, predvsem pa  P
Štart! Pečen      riž      je vedno najprej kuhan.Kosooki ga kuhajo v soparniki  P
izumiteljem, vendar nimam soparnika. Dolgozrnati      riž      plus dvakrat toliko vode in na vročino.Sol ne  P
skupaj zabelite s kuhanim rižem. Super je, če      riž      na temperaturi malce zakrkne, ker zadeva na  P
k čebuli, da porjavijo, in akcija! - Pražen      riž      si lahko pripravite kot samostojno jed, lahko  P
izvabiti duh orienta. Priloga naj bo dolgozrnat      riž,      basmati, razrahljan z vilicami, iz katerega  P
paradižnikovih pelatov. Čas je za testenine in      riž.     Riž naj gre v juho po žlici.  P
Čas je za testenine in riž.      Riž      naj gre v juho po žlici.Dve sta dovolj, tri  P
trikotnik in dobim pladenj "tramezinov". Med kuhan      riž      zamešam, kar najdem v hladilniku.Nariban korenček  P
prizori s plantaž sladkornega trsa piše arroz/     riž,      azucar/sladkor, harina/moka, cafe/kava ...To  P
C-vitamina, pripravi podobno kot šparglje.      Riž      malo prepraži na olju in čebuli, zalije z vodo  P
razpuščenim maslom. Zraven gre ajdova kaša ali kar      riž.     Pravi jedec navadno pospravi vsaj dve ptici.  P
prosa in drugih žit, izpodrinili so jih krompir,      riž      in koruza. V Afriki, na Bližnjem vzhodu in  P
sesekljanimi rozinami, nikar z obojim hkrati. Ko je      riž      kuhan, vanj vmešamo razredčen tahini.Zraven  P
RIŽOTA      Riž      basmati skuhamo s peteršiljevim korenom, algo  P
eksotični preobleki prijetno obogatijo prehrano ‐      Riž      lahko pripravite tudi s kokosovo moko, blitvino  P
Mitje Bitenca. Za glavno jed lahko postrežete      riž      s kokosovo moko in peteršiljem, bogastvo polnih  P
pesti kokosove moke, šopek peteršilja in sol.      Riž      operemo in ga stresemo v posodo, v katero smo  P
čaja je primerna tudi prekuhana voda, razkuhan      riž      (t. i. rižev sluz), prežganka.« Zdravnica še  P
so poslali oblačila, piškote, suhe rezance in      riž.      Svetovnemu programu za hrano (WFP) je uspelo  P
programu za hrano (WFP) je uspelo dostaviti      riž      in fižol 212.000 od 750.000 ljudi, ki so najbolj  P
prilagoditi tako, da pogosteje skuhamo krompir,      riž,      makarone.Prav testenine naj bi se najbolj podražile  P
inflacije, leta 2017 dražja še za dva odstotka,      riž      za odstotek, koruza za 15 odstotkov, oljna repica  P
da bi te izgubile svojo ceno. Skodelica za      riž      iz jekla se je spremnila v zlato posodico, namenjeno  P
čudovitih lokalnih specialitet, med katere spadata      riž      z lignji in brezhibno na žaru pečena riba.Okusna  P
komore), ki se lepi in paca po ustih. Pravi suši      riž      počiva v lesenih čebrih ob suši mojstru, temperiran  P
kjer koli v Vietnamu pa vedno spremlja kuhan      riž.     In prav riž je rešil prve dni popotovanja mojih  P
Vietnamu pa vedno spremlja kuhan riž. In prav      riž      je rešil prve dni popotovanja mojih otrok, predvsem  P
pokrovače, redkeje zelenjavo, zelo pogosto pa      riž,      ki je, pečen na plošči, najobičajnejša priloga  P
Veliko pripravljajo v soli, tudi govedino kobe,      riž      in školjke. Ponudba restavracij tepanjaki se  P
Pa ja! In sprej, v katerem je menda      riž.     Kako naj bi riževo zrno prišlo skozi tisto majhno  P
posebej. Takrat boste jokici najprej dodali      riž      in šele po njegovi o steklenitvi spražene gobe  P
na čebuli spražili gobe, v posodo natresite      riž      in mešajte, dokler ne postane stekleno prosojen  P
in peteršilj. Super je, če ga dodate, ko je      riž      steklen, tako bo začimba še deležna visoke temperature  P
centimetra tekočine, ste skoraj na koncu. Testirajte      riž,      če je skuhan na zob, sicer dolijte še malo vode  P
prepražimo. Medtem očistimo, operemo in odcedimo      riž      ter ga zamešamo med prepražene gobe. Ko se osuši  P
jed na majhnem ognju še kake pol ure, da se      riž      omehča.Medtem rižote ne smemo mešati, sicer  P
Medtem rižote ne smemo mešati, sicer se nam      riž      razkuha.Da ni niti pregosta niti preredka, moramo  P
razkuha. Da ni niti pregosta niti preredka, moramo      riž      zaliti s približno dvainpolkrat toliko vode  P
recimo: 400 gramov mesa, solata, krompir ali      riž      okoli 300 gramov in sadje.Sladkega ne jem toliko  P
ingver, maščoba za praženje, sezamovo olje,      riž.     Začnemo z rižem.  P
za tisti malinovec, ki se polije čez mlečni      riž?     Veliko godrnjalo hoče večerjo, malo godrnjalo  P
Beba Splichal Mlečni      riž      z malinovcem Maline je treba porabiti zelo  P
steklenico hranimo v hladilniku. Za mlečni      riž      izberemo okroglozrnato vrsto riža.Speremo ga  P
zalivamo z mlekom, vendar ne mešamo. Kuhan      riž      nežno solimo, sladkamo po okusu in dobro premešamo  P
oplaknili z mrzlo vodo. Čez dobre pol ure mlečni      riž      že lahko zvrnemo na krožnik in še mlačnega prelijemo  P
tovor zdel sumljiv. De nekdo na Kitajsko uvaža      riž      ... No, kuhar Jožef Oseli ni imel drugih težav  P
BOGOVI V LONCU      Riž      princa Ninigija Njegov ded je svojim podanikom  P
v Evropi dar bogov, tako je bil tudi v Aziji      riž      temeljna prehranska sestavina, s katero so povezani  P
hostijo, v kitajski in japonski mitologiji pa je      riž      resnična nebeška mana, ki nastane kot izraz  P
pripovedovali o tem, kako je Hou Ji iz Kitajske prenesel      riž      v Indijo, kako ga je Aleksander Makedonski prvi  P
Evropi. Manj pa je znan mit o tem, kako je      riž      prispel na Japonsko. Zgodilo se je dolgo nazaj  P
premagala revščino. V Ninigijevo čast je      riž      še danes obredna sveta jed, ko ga car in njegovi  P
dušite ter nenehno mešajte pri močnem ognju.      Riž      nato zalijte z 1 l ribje osnove.Ko se skuha  P
boljši od nas.« Meso na žaru, krompir, testenine,      riž      in brokoli, če vas po naključju zanima.Toda  P
iz kocke), sol, peteršilj; po želji zakuha:      riž,      zdrobovi ali kruhovi cmočki. Cvetačo damo kuhat  P
Vse skupaj stresemo v cvetačno juho, zakuhamo      riž      ali cmočke in pustimo vreti še 15 minut. Po  P
derivati, ko hočejo jesti še kaj drugega kot      riž,      skokovito rastejo cene hrane. Vzporedno s temi  P
razvajajte s solato iz divjega riža in manga DIVJI      RIŽ      Z MANGOM Za šest lačnih ust potrebujete 75  P
postavite na ogenj. Ko zavre, vanjo stresite      riž.     Divji in basmati riž je treba kuhati posebej  P
zavre, vanjo stresite riž. Divji in basmati      riž      je treba kuhati posebej, saj je čas za pripravo  P
začinite s soljo in poprom. Mešanico zlijte na      riž      in dobro premešajte.Šerijev kis lahko nadomestite  P
Stojaković Čeprav ime govori drugače, divji      riž      pravzaprav ni pravi riž, temveč zrna vodne trave  P
govori drugače, divji riž pravzaprav ni pravi      riž,      temveč zrna vodne trave, ki uspeva v Severni  P
obilo hranljivih snovi in malo maščob. Basmati      riž      je vrsta dolgozrnatega riža z značilnim vonjem  P
Kozinca približno sto bolniških kart za moko,      riž,      meso, sladkor in maščobe. Ko so nameravali Sava  P
Kuskus po obliki, barvi in sestavi spominja na      riž.     Tradicionalno ga pripravljajo iz pšeničnega zdroba  P
šitakami in medom, h kateri se prileže kuhan      riž      ‐ V živilih, pripravljenih v voku, se ohrani  P
LAHKA KUHINJA Vam je škoda zavreči kuhan      riž,      ki vam je ostal od kosila?‐ Če ni starejši kot  P
NAJPREJ KUHAN, NATO ŠE PEČEN Pečen      riž      z jajci, zelenjavo in drugimi dodatki je tradicionalna  P
gospodinjci, ker jim je bilo škoda zavreči kuhani      riž,      ostanek od obeda.In vendar je po izkušnjah jed  P
Najprej po navodilih na embalaži skuhajte      riž,      načeloma velja, da enoto riža (skodelico), kuhate  P
temperaturi, ne dajajte ga v hladilnik. Ko je      riž      ohlajen, se lahko lotite priprave jedi do konca  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  201 301 401 501 601 701 801 901 1.001 1.101 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA