nova beseda iz Slovenije
zadnjih dveh letih povzročilo podražitev hrane. | Riž | se je podražil z nekajmesečno zamudo, a dvig | P |
(Foto: Ludvik Kramberger) | Riž | dežuje tudi na zlatih porokah.(Foto: Ludvik | P |
vse bolj izpodriva tradicionalne testenine, | riž, | ribe in predvsem obilo zelenjave.Na Tajvanu | P |
prepražil sesekljan por in čez tri minute dodal | riž | ter potem sipino črnilo; vse skupaj je mešal | P |
prekajena rebra, šinek ali klobasa, so dali | riž. | Mesnate dobrote so zrezali na kocke ter jih zmešali | P |
na kocke ter jih zmešali s praženo čebulo med | riž | in kuhana jajca. Masa se zvije v vlečeno testo | P |
iz turškega kukurus). Tretja novost je bil | riž, | ki so ga ljudje sicer osvojili podobno kot ajdo | P |
obdržala in stopnjevala svojo priljubljenost. | Riž | se je najprej razširil v Lombardiji, še vedno | P |
fonda, pomešanega z morjem iz školjk. Ko se | riž | zmehča in rižota zgosti, dondole pa se odprejo | P |
pa se zgosti in zgladi. Za prilogo skuhajte | riž | in postrezite vroče. ***** | P |
preprosto pa spet ni. Treba bo pripraviti še | riž, | speči kruh.Madam, kar pridi jutri na porridge | P |
P. S.: K róbalu so postregli še | riž. | ***** | P |
korenčkovi vitamini. Ko postane olje oranžno, dodamo | riž, | solimo in zalijemo z juho.Preprosto jo lahko | P |
zelene solate. Za rižote je najprimernejši | riž | vrste arborio, ki ima največ škroba in zato | P |
težko prebavljiv je. Podobno velja za divji | riž. | ***** | P |
je stari znanec, namesto ječmena uporabljajo | riž. | Skupina B | P |
zasledil pri sosedih špagetarjih. Žafranov | riž. | Štart! | P |
Štart! Najbolj preprost | riž | v zgodovini je prepričal največjega neljubitelja | P |
Žafran spusti barvo. Čas je za | riž. | Skodelica riža bo nahranila štiri, če bo žafranov | P |
Skodelica riža bo nahranila štiri, če bo žafranov | riž | priloga, in dva, če bo to glavna jed. Skodelico | P |
zalijte z vodo, in sicer samo toliko, da je | riž | pod gladino.Zmanjšajte temperaturo in počasi | P |
in v drugem, včasih celo tretjem poizkusu bo | riž | že kuhan.Vsakič, ko dolijete vodo, rahlo premešajte | P |
pet minut, da okusi zlezejo v pravkar kuhan | riž, | in zarjovite: »Zmaga!« Še tri pametne za na | P |
Pazljivo! ‐ Žafranov | riž | se izvrstno poda kot priloga pikantnim zrezkom | P |
prepražimo sesekljano čebulo in ji dodamo opran | riž. | Pokrijemo in dušimo tako dolgo, da se riž napne | P |
riž. Pokrijemo in dušimo tako dolgo, da se | riž | napne.Nato ga stresemo k zmletemu mesu, solimo | P |
KASTROLA ROKENROLA Pomladanski | riž | Kitajci bodo zavladali svetu, v kulinariki | P |
In to je temeljno pravilo. Torej: pečen | riž | z ingverjem, grahom in še s čim, predvsem pa | P |
Štart! Pečen | riž | je vedno najprej kuhan.Kosooki ga kuhajo v soparniki | P |
izumiteljem, vendar nimam soparnika. Dolgozrnati | riž | plus dvakrat toliko vode in na vročino.Sol ne | P |
skupaj zabelite s kuhanim rižem. Super je, če | riž | na temperaturi malce zakrkne, ker zadeva na | P |
k čebuli, da porjavijo, in akcija! - Pražen | riž | si lahko pripravite kot samostojno jed, lahko | P |
izvabiti duh orienta. Priloga naj bo dolgozrnat | riž, | basmati, razrahljan z vilicami, iz katerega | P |
paradižnikovih pelatov. Čas je za testenine in | riž. | Riž naj gre v juho po žlici. | P |
Čas je za testenine in riž. | Riž | naj gre v juho po žlici.Dve sta dovolj, tri | P |
trikotnik in dobim pladenj "tramezinov". Med kuhan | riž | zamešam, kar najdem v hladilniku.Nariban korenček | P |
prizori s plantaž sladkornega trsa piše arroz/ | riž, | azucar/sladkor, harina/moka, cafe/kava ...To | P |
C-vitamina, pripravi podobno kot šparglje. | Riž | malo prepraži na olju in čebuli, zalije z vodo | P |
razpuščenim maslom. Zraven gre ajdova kaša ali kar | riž. | Pravi jedec navadno pospravi vsaj dve ptici. | P |
prosa in drugih žit, izpodrinili so jih krompir, | riž | in koruza. V Afriki, na Bližnjem vzhodu in | P |
sesekljanimi rozinami, nikar z obojim hkrati. Ko je | riž | kuhan, vanj vmešamo razredčen tahini.Zraven | P |
RIŽOTA | Riž | basmati skuhamo s peteršiljevim korenom, algo | P |
eksotični preobleki prijetno obogatijo prehrano ‐ | Riž | lahko pripravite tudi s kokosovo moko, blitvino | P |
Mitje Bitenca. Za glavno jed lahko postrežete | riž | s kokosovo moko in peteršiljem, bogastvo polnih | P |
pesti kokosove moke, šopek peteršilja in sol. | Riž | operemo in ga stresemo v posodo, v katero smo | P |
čaja je primerna tudi prekuhana voda, razkuhan | riž | (t. i. rižev sluz), prežganka.« Zdravnica še | P |
so poslali oblačila, piškote, suhe rezance in | riž. | Svetovnemu programu za hrano (WFP) je uspelo | P |
programu za hrano (WFP) je uspelo dostaviti | riž | in fižol 212.000 od 750.000 ljudi, ki so najbolj | P |
prilagoditi tako, da pogosteje skuhamo krompir, | riž, | makarone.Prav testenine naj bi se najbolj podražile | P |
inflacije, leta 2017 dražja še za dva odstotka, | riž | za odstotek, koruza za 15 odstotkov, oljna repica | P |
da bi te izgubile svojo ceno. Skodelica za | riž | iz jekla se je spremnila v zlato posodico, namenjeno | P |
čudovitih lokalnih specialitet, med katere spadata | riž | z lignji in brezhibno na žaru pečena riba.Okusna | P |
komore), ki se lepi in paca po ustih. Pravi suši | riž | počiva v lesenih čebrih ob suši mojstru, temperiran | P |
kjer koli v Vietnamu pa vedno spremlja kuhan | riž. | In prav riž je rešil prve dni popotovanja mojih | P |
Vietnamu pa vedno spremlja kuhan riž. In prav | riž | je rešil prve dni popotovanja mojih otrok, predvsem | P |
pokrovače, redkeje zelenjavo, zelo pogosto pa | riž, | ki je, pečen na plošči, najobičajnejša priloga | P |
Veliko pripravljajo v soli, tudi govedino kobe, | riž | in školjke. Ponudba restavracij tepanjaki se | P |
Pa ja! In sprej, v katerem je menda | riž. | Kako naj bi riževo zrno prišlo skozi tisto majhno | P |
posebej. Takrat boste jokici najprej dodali | riž | in šele po njegovi o steklenitvi spražene gobe | P |
na čebuli spražili gobe, v posodo natresite | riž | in mešajte, dokler ne postane stekleno prosojen | P |
in peteršilj. Super je, če ga dodate, ko je | riž | steklen, tako bo začimba še deležna visoke temperature | P |
centimetra tekočine, ste skoraj na koncu. Testirajte | riž, | če je skuhan na zob, sicer dolijte še malo vode | P |
prepražimo. Medtem očistimo, operemo in odcedimo | riž | ter ga zamešamo med prepražene gobe. Ko se osuši | P |
jed na majhnem ognju še kake pol ure, da se | riž | omehča.Medtem rižote ne smemo mešati, sicer | P |
Medtem rižote ne smemo mešati, sicer se nam | riž | razkuha.Da ni niti pregosta niti preredka, moramo | P |
razkuha. Da ni niti pregosta niti preredka, moramo | riž | zaliti s približno dvainpolkrat toliko vode | P |
recimo: 400 gramov mesa, solata, krompir ali | riž | okoli 300 gramov in sadje.Sladkega ne jem toliko | P |
ingver, maščoba za praženje, sezamovo olje, | riž. | Začnemo z rižem. | P |
za tisti malinovec, ki se polije čez mlečni | riž? | Veliko godrnjalo hoče večerjo, malo godrnjalo | P |
Beba Splichal Mlečni | riž | z malinovcem Maline je treba porabiti zelo | P |
steklenico hranimo v hladilniku. Za mlečni | riž | izberemo okroglozrnato vrsto riža.Speremo ga | P |
zalivamo z mlekom, vendar ne mešamo. Kuhan | riž | nežno solimo, sladkamo po okusu in dobro premešamo | P |
oplaknili z mrzlo vodo. Čez dobre pol ure mlečni | riž | že lahko zvrnemo na krožnik in še mlačnega prelijemo | P |
tovor zdel sumljiv. De nekdo na Kitajsko uvaža | riž | ... No, kuhar Jožef Oseli ni imel drugih težav | P |
BOGOVI V LONCU | Riž | princa Ninigija Njegov ded je svojim podanikom | P |
v Evropi dar bogov, tako je bil tudi v Aziji | riž | temeljna prehranska sestavina, s katero so povezani | P |
hostijo, v kitajski in japonski mitologiji pa je | riž | resnična nebeška mana, ki nastane kot izraz | P |
pripovedovali o tem, kako je Hou Ji iz Kitajske prenesel | riž | v Indijo, kako ga je Aleksander Makedonski prvi | P |
Evropi. Manj pa je znan mit o tem, kako je | riž | prispel na Japonsko. Zgodilo se je dolgo nazaj | P |
premagala revščino. V Ninigijevo čast je | riž | še danes obredna sveta jed, ko ga car in njegovi | P |
dušite ter nenehno mešajte pri močnem ognju. | Riž | nato zalijte z 1 l ribje osnove.Ko se skuha | P |
boljši od nas.« Meso na žaru, krompir, testenine, | riž | in brokoli, če vas po naključju zanima.Toda | P |
iz kocke), sol, peteršilj; po želji zakuha: | riž, | zdrobovi ali kruhovi cmočki. Cvetačo damo kuhat | P |
Vse skupaj stresemo v cvetačno juho, zakuhamo | riž | ali cmočke in pustimo vreti še 15 minut. Po | P |
derivati, ko hočejo jesti še kaj drugega kot | riž, | skokovito rastejo cene hrane. Vzporedno s temi | P |
razvajajte s solato iz divjega riža in manga DIVJI | RIŽ | Z MANGOM Za šest lačnih ust potrebujete 75 | P |
postavite na ogenj. Ko zavre, vanjo stresite | riž. | Divji in basmati riž je treba kuhati posebej | P |
zavre, vanjo stresite riž. Divji in basmati | riž | je treba kuhati posebej, saj je čas za pripravo | P |
začinite s soljo in poprom. Mešanico zlijte na | riž | in dobro premešajte.Šerijev kis lahko nadomestite | P |
Stojaković Čeprav ime govori drugače, divji | riž | pravzaprav ni pravi riž, temveč zrna vodne trave | P |
govori drugače, divji riž pravzaprav ni pravi | riž, | temveč zrna vodne trave, ki uspeva v Severni | P |
obilo hranljivih snovi in malo maščob. Basmati | riž | je vrsta dolgozrnatega riža z značilnim vonjem | P |
Kozinca približno sto bolniških kart za moko, | riž, | meso, sladkor in maščobe. Ko so nameravali Sava | P |
Kuskus po obliki, barvi in sestavi spominja na | riž. | Tradicionalno ga pripravljajo iz pšeničnega zdroba | P |
šitakami in medom, h kateri se prileže kuhan | riž | ‐ V živilih, pripravljenih v voku, se ohrani | P |
LAHKA KUHINJA Vam je škoda zavreči kuhan | riž, | ki vam je ostal od kosila?‐ Če ni starejši kot | P |
NAJPREJ KUHAN, NATO ŠE PEČEN Pečen | riž | z jajci, zelenjavo in drugimi dodatki je tradicionalna | P |
gospodinjci, ker jim je bilo škoda zavreči kuhani | riž, | ostanek od obeda.In vendar je po izkušnjah jed | P |
Najprej po navodilih na embalaži skuhajte | riž, | načeloma velja, da enoto riža (skodelico), kuhate | P |
temperaturi, ne dajajte ga v hladilnik. Ko je | riž | ohlajen, se lahko lotite priprave jedi do konca | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 201 301 401 501 601 701 801 901 1.001 1.101 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |