nova beseda iz Slovenije
Krompir ohladimo, ga nato zmečkamo kakor za | pire | ter dodamo praženemu mesu in zelenjavi, vmešamo | P |
krvavega biftka, ob boku kremne špinače ter | pire | krompirja in, kot je zapisal avtor, tudi kot | P |
pirinem. »Pripravim ga iz biološko pridelane | pire. | Želim si le, da bi bila takšna živila cenejša | P |
mililitrov olja. Pripravljene sestavine zmečkamo v | pire | in namažemo na popečene rezine kruha. BAGETE | P |
gostejše kisle smetane). Sestavine zmečkamo v | pire, | namažemo na tortilje in postrežemo hladne ali | P |
zelenimi beluši, vitlofom in tartufi; topli mangov | pire | z rezino gosjih jeter in škampovim repkom; čokoladni | P |
Narejeni so iz ajde, koruze, pšenice, rži, | pire. | »Poleg polnovrednih imamo praznične kruhe iz | P |
Slovenci izjemno popularen krompir. Pečenemu in | pire | krompirju se moramo izogibati v velikem loku | P |
prepojeno z okusi dodatkov, zraven pa so ponudili | pire | iz pečene rdeče paprike. Nafa, cabernet sauvigno | P |
koktajl Bellini, ki je najboljši, če uporabite | pire | sveže hruške in dodate prosecco.Namesto hruške | P |
Prosecco Iz svežih breskev pripravite | pire, | dolijte prosecco, dobro premešajte in privoščite | P |
in malce ledu. Iz svežih breskev pripravite | pire, | dolijte prosecco, dobro premešajte in tu je | P |
Sveže marone skuhamo, olupimo in zmečkamo v | pire. | Če za to delo ni dovolj potrpljenja, lahko kupimo | P |
dovolj potrpljenja, lahko kupimo že narejen | pire | (čeprav avtor navadno ne svetuje konzerv!). | P |
solata je načeloma vegetarijanska jed. Tudi | pire | krompir z bučkami.Opustiti meso ne pomeni, da | P |
uporabimo leseno tlačilko, s katero se dela | pire | krompir.Lešnik samo pritisnemo ob podlago, da | P |
Naslednji dan pa olje in gas. | Pire | krompir bo zahteval od vas malo več previdnosti | P |
v malo vode, odcedimo in pretlačimo v gladek | pire. | Dodamo moko, ščepec soli, maslo in ugnetemo voljno | P |
domačiji Pri Jernejk prisegajo na pridelavo | pire | ‐ Stara vrsta pšenice, ki skromneje obrodi, | P |
poči lupina, a ne preveč, tako da bi dobili | pire. | Lahko si pomagate kar z vilicami ali uporabite | P |
Obe začimbi se namreč dobro ujemata z okusom | pire | PIRINE PALAČINKE | P |
se zmehčajo, potem jih odcedimo in zmečkamo v | pire. | V veliki skledi zmešamo suhe sestavine: moko | P |
šalotke, za prilogo pa je ponudil krompirjev | pire | in popečeno slanino. Vino je bilo kajpak Polzevo | P |
jadranskega škampa s peno iz oljčnega olja, pa | pire | s črnim tartufom in sipo, vse skupaj v kozarcu | P |
na našem jedilniku: ‐ smoothie (tekoč sadni | pire) | in džus (100-odstotni sadni sok), pri čemer | P |
stroka česna - šopek peteršilja - ohrovtov | pire | : 800 g ohrovta - 80 g šalotke - 40 g masla | P |
potem pa z njimi nadenemo prsni file. Ohrovtov | pire. | Ohrovt očistimo in drobno narežemo, nato pa ga | P |
vina - 150 g jušne zelenjave - Krompirjev | pire | -Žafranova omaka: 4 dl sladke smetane - 40 | P |
žafrana - sol - beli poper v zrnu Krompirjev | pire | pripravimo po svojem preizkušenem receptu; ne | P |
začinjene očiščene ribje fileje. Krompirjev | pire | razdelimo na segrete krožnike.Obložimo ga s | P |
sladkorja penasto umešamo. Dodamo moko, kostanjev | pire, | l mrzlega mleka in vse skupaj zmešamo.Nato | P |
kuhanim hrenovkam. Zraven se prilega krompirjev | pire | ali masleni krompir v kosih. - Za nedeljsko | P |
kuhal, in vse skupaj dobro pretlačimo, da dobimo | pire. | Posebej na maščobi, lahko na olju, prepražimo | P |
ki smo ji dodali lovorov list. Krompirjev | pire: | olupimo krompir, ga skuhamo do mehkega, pretlačimo | P |
dodamo vroče mleko, maslo in muškatni orešček. | Pire | naj bo malo redkejši, kot smo sicer vajeni. | P |
če pa ga pečemo v masti ali pripravimo kot | pire, | se povzpne skoraj na 100. Pri tem ima veliko | P |
krompirjevemu pireju (nekaj čemaža zamešamo v | pire, | nekaj pa ga potresemo po vrhu).Kruh ali opečene | P |
in prelijemo z gosto omako. Zraven ponudimo | pire | s krompirjem in z bučkami, z beluši ali z zeleno | P |
in prelijemo z gosto omako. Zraven ponudimo | pire | s krompirjem in z bučkami, z beluši ali z zeleno | P |
teknile jedi, v katerih grah prevladuje: grahov | pire, | dušen grah s solatnimi srčki, grahova rižota | P |
KATJA KMET, foto: FOTOSPRING Zeleni grahov | pire | Za 4 osebe | P |
Krompir odcedimo in stlačimo s stiskalnico v | pire. | Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. | P |
paličnim mešalnikom sesekljamo grah in smetano v | pire. | Solimo, popramo, zaokrožimo okus s ščepcem sladkorja | P |
Z metlico za stepanje primešamo krompirjev | pire. | Če je pire pregost, dodamo malo sladke smetane | P |
za stepanje primešamo krompirjev pire. Če je | pire | pregost, dodamo malo sladke smetane.Okrasimo | P |
dodane pekoče paprike ustrezno večja. Tudi | pire | lahko prilagodimo in krompirju dodamo nekaj | P |
začiniti s koščkom masla. Preden postrežemo | pire | z gobami, ga potresemo še s peteršiljem, nasekljanim | P |
prepražimo por, čebulo in česen, dodamo paradižnikov | pire | in mezgo in dušimo okoli 6 minut.Dodamo špinačo | P |
drugih začimb, ki bi prekrile okus po bučkah. | Pire | z breskvami Potrebujemo 3 večje bučke, 3 | P |
brez krompirja. Moja mladost je bila polna | pire | krompirja, ki sem ga oboževala.Špinača, dve | P |
ga oboževala. Špinača, dve jajci na oko in | pire | krompir ali pire z zdaj ostro prepovedanim ocvrtim | P |
Špinača, dve jajci na oko in pire krompir ali | pire | z zdaj ostro prepovedanim ocvrtim piščancem | P |
brez krompirja. Moja mladost je bila polna | pire | krompirja, ki sem ga oboževala.Špinača, dve | P |
ga oboževala. Špinača, dve jajci na oko in | pire | krompir ali pire z zdaj ostro prepovedanim ocvrtim | P |
Špinača, dve jajci na oko in pire krompir ali | pire | z zdaj ostro prepovedanim ocvrtim piščancem | P |
masla ali olivnega olja + sol -Brokolijev | pire: | v krompirjev pire primešamo kuhan in pretlačen | P |
olja + sol -Brokolijev pire: v krompirjev | pire | primešamo kuhan in pretlačen brokoli, vse skupaj | P |
omako in zraven na krožniku ponudimo brokolijev | pire. | Okvir: Morske jedi, ribe, rake in sipice | P |
Krompir po vojvodinjino (ali 31 25 88) 26 04 15 | Pire | krompir z olivnim oljem in zelišči (ali 31 74 | P |
tudi še kak košček krompirja. Krompirjev | pire | z olivnim oljem Za 4 osebe | P |
primešamo krompirjevi kaši. Pazimo, da ostane | pire | rahel.Solimo ga in popramo, začinimo z muškatnim | P |
Takoj ponudimo. Nasvet: Krompirjev | pire | z olivnim oljem se lepo prilega k mesnim jedem | P |
v kombinaciji z mesom, okusen je tudi bučni | pire, | s katerim polnimo raviole, za sladkosnede pa | P |
za pol ure počivat v hladilnik. Zmešamo bučni | pire, | rjavi sladkor, kislo smetano (ali skuto), mleko | P |
60 minut. Nasvet: Kako pripravimo bučni | pire? | Bučo prerežemo, odstranimo pečke in vlaknasti | P |
dušiti do mehkega v sopari, nato pa pretlačiti v | pire. | Tako se ohranijo vitamini in rudninske snovi | P |
zmehča (40 minut). Lahko pa pripravimo bučni | pire | tudi tako, da narezano bučo dušimo v sopari | P |
damo bučo v skledo, pretlačimo z vilicami v | pire | in primešamo muškatni orešček.Polovico testa | P |
ravokotnik. Na prvi pravokotnik testa naložimo bučni | pire | v enakomernih razmikih (po 5 cm).Kupčke pireja | P |
Pripravo te jedi lahko skrajšamo, če bučni | pire | pripravimo vnaprej in ga zamrznemo, nato pa | P |
je zagotovo najslajši takrat, ko ga skuhamo v | pire | in uporabimo za pripravo odličnih kostanjevih | P |
Odstavimo. Primešamo kostanjev | pire, | mandljeve lističe in vinjak. Dno tortnega modela | P |
vsak postreže po okusu. Nasvet: Kostanjev | pire, | ki je tako okusen, da ga s stepeno sladko smetano | P |
Ko se nekoliko ohladi, jo pretlačimo v fin | pire. | Za štiri porcije potrebujemo približno pol kilograma | P |
pol ure. Medtem lahko pripravimo še krompirjev | pire | iz vrečke.Namesto piščanca lahko vzamemo teletino | P |
Ko se nekoliko ohladi, jo pretlačimo v fin | pire. | Za štiri porcije potrebujemo približno pol kilograma | P |
iz modelov na krožnike. Prilijemo marelični | pire | in strjenko po lastnem okusu dekoriramo, da | P |
dekoriramo, da bo posladek še slajši. Marelični | pire | pripravimo tako, da marelice iz kompota prepasiramo | P |
lončka, kjer je pod vplivom vrele vode nastajal | pire | krompir z ocvrto čebulo in popečenimi kruhki | P |
Maršala Tita je v "gušterskem" obdobju prisegal na | pire | krompir kot najboljšo sestavino tedenskega menija | P |
dan so bile za kosilo čufte v paradajz sosu. S | pire | krompirjem.No, čebulni pire krompir, ki je navsezadn | P |
S pire krompirjem. No, čebulni | pire | krompir, ki je navsezadnje edina pogojno užitna | P |
nemarno lepijo na zobe. In hej, tisto, kar v | pire | krompirju hrusta, niso neraztopljeni koščki | P |
koščke narezan paradižnik in sesekljan drobnjak, | pire | ‐ da, prav takega se spomnim iz JLA - pa obložite | P |
po njunem predrag krompir v prahu, ki postane | pire, | če mu dodaste mleko in vrelo vodo.Hitra hrana | P |
Cvetačna juha Zelenjavna polpeta in | pire | krompir Solata s fižolom, začinjena z olivnim | P |
naravnimi sovražniki, čisto zraven pa je nekaj gred | pire, | ki jih Valpatiči nikoli ne požanjejo in so v | P |
kitaro v Trnovskem pristanu, valda smo šli po | pire | in smo se ga nabutal.Pa kaj pa je?« | P |
performansih kot Anal Restaurant (tlačenje | pire | krompirja v anus in risanje z njim po platnu | P |
jedi v vojski, vendar pa je vsakemu navadnemu | pire | krompirju ali pasulju posvečena vojaško pikolovska | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |