nova beseda iz Slovenije
zlivajo čezenj pet nektarjev: mleko, sladkor, | kislo | mleko, med in prečiščeno maslo, nazadnje pa | P |
dobro zmešamo fino olje, limonov sok, gosto | kislo | smetano, sesekljan drobnjak, čebulo, kumino | P |
********** | Kislo | zelje, kisla repa Konzerviranje in shranjevanje | P |
mlečnokislinska fermentacija, s katero nastaneta | kislo | zelje in kisla repa.In še marsikaj. | P |
bakterije, so fermentirani mlečni izdelki, kot so | kislo | mleko, jogurt in kefir. Tudi nekatere pijače | P |
V času, ko ni sezonske sveže zelenjave, sta | kislo | zelje in kisla repa najpomembnejša zelenjava | P |
način priprave tisti, s katerim je najmanj dela: | kislo | zelje, tako zeljne glave kot naribano zelje | P |
zelje, tako zeljne glave kot naribano zelje, in | kislo | repo karseda pogosto jejmo presna, v solati | P |
odličnega okusa je. Jedi s kislim zeljem in | kislo | repo ni treba ne soliti ne okisati.Pomagamo | P |
zahteva nekaj vaje. Dolga vrsta pred stojnico s | kislo | repo in zeljem sicer ni zagotovilo stoodstotne | P |
skisala, ali pa je celo konzervirana. Naravno | kislo | zelje in kisla repa sta prijetno kisla in ne | P |
Dario Cortese | Kislo | zelje v solati Naribano kislo zelje ali narezane | P |
Kislo zelje v solati Naribano | kislo | zelje ali narezane mehkejše osrednje liste kisanih | P |
sladko rdečo papriko v prahu. Enako pripravimo | kislo | repo, za drugačen okus pa naslednjič uporabimo | P |
Presna cvetača z omako iz kisle repe | Kislo | repo karseda drobno zmeljemo.Na skodelico tako | P |
ponesrečen okus tudi na prijaznejši način, recimo s | kislo | ali sladko smetano, z maslom ali olivnim oljem | P |
fižolova juha z jabolki, vipavska juha (fižol, | kislo | zelje, prežganje, česen), dunajska fižolova | P |
njen videz nekoliko dolgočasen, jo okrasimo s | kislo | smetano, sesekljanim drobnjakom in morda še | P |
jušne skodelice ter okrasite s koščki paprike, | kislo | smetano in drobnjakom. Ledena kumarična juha | P |
da z vilicami zmečkate feto. Dodate skuto, | kislo | smetano, stepena jajca, sesekljano čebulo, poper | P |
Ponudba: sezonska zelenjava, kisla repa in | kislo | zelje, jabolčni sok, marmelada, jagode, žita | P |
zrnje (pira, pšenica, ajda, proso, ječmen), | kislo | zelje in repa, jagnjeta in kozlički. Posebnost | P |
rdeča pesa v jabolčnem kisu, pira, pšenica, | kislo | zelje, kisla repa, vino. Posebnost: zelenjava | P |
s kisom, zgostimo z moko in mu primešamo še | kislo | smetano. Nad rdečim zeljem so nemara še bolj | P |
in po treh, štirih minutah dodate še fusille, | kislo | smetano in olive.Na ognju mešate še minuto ali | P |
zelenjavni sokovi, zamrznjene zelenjavne omake, | kislo | zelje, zamrznjen grah, koruza iz konzerve). | P |
šunko in druge izdelke iz dimljenega mesa, - | kislo | zelje, različne vrste soljene hrane, - pripravljena | P |
zagleda gobice, rdečo papriko, ajdovo kašo in | kislo | smetano, dobi navdih, sestavine zmeša skupaj | P |
kaj kislega, kot so feferoni, kapre, pesa ali | kislo | zelje, pa mleko za jutranjo kavo in jajčka za | P |
hladnem. Zrnati kruh porabimo kot dodatek solatam, | kislo | tekočino pa pijemo po kozarec dva do trikrat | P |
Po nekaj dneh boste kot prenovljeni. | Kislo | pospravljanje Zdaj, ko se je zelje skisalo in | P |
pasirate, prelijete v segreta krožnika, okrasite s | kislo | smetano in se seveda priložnosti primerno oblečete | P |
kisla, s pH pod 7. Z njimi namreč ustvarimo | kislo | okolje, ki za glivice ni ugodno.Po umivanju | P |
svarijo pred prebiotiki, kot so sladko sadje ( | kislo | je dovoljeno) in integralna pšenica. Smiselno | P |
Osnovne vrste probiotikov: - jogurt ali | kislo | mleko, - kefir, | P |
- kefir, - | kislo | zelje/repa (surova), - druga fermentirana hrana | P |
rečem, da si predstavljajte, da ugriznete v | kislo | in sočno limono, boste imeli v trenutku polna | P |
telesno funkcijo, ki je skladna z mislijo na | kislo | limono.Torej so dali ukaz za izločanje sline | P |
povezano s to mislijo. Če boste pogosto mislili na | kislo | limono, boste pogosto imeli polna usta sline | P |
bakterije in kancerogene celice, ki ljubijo | kislo | okolje.Če ne bi radi bili "gojišče" tovrstne | P |
škodljive klice ne morejo razmnoževati, saj jim | kislo | okolje (pH od 3,5 do 4,5) ne ustreza. Vsaka | P |
vrste okusov, in sicer slano, sladko, grenko in | kislo. | Znanstveniki so v zadnjem času tem dodali še | P |
slano, so enakomerno porazdeljene po jeziku, | kislo | okušamo na obeh straneh jezika, grenko pa na | P |
sredstva, s pH, manjšim od 7. Z njimi ustvarimo | kislo | okolje, neugodno za razvoj glivic, ki se sicer | P |
Povsod, kjer ste doslej uporabljali sladko ali | kislo | smetano, lahko uporabite sojino kremo. Vsebuje | P |
sušene salame, suho meso, pršut, panceta, - | kislo | zelje in kisla repa, - zelenjava v slanici | P |
zelje in špinača (do 50 mg), koleraba (30 mg), | kislo | zelje (20 mg), krompir (17 mg). Vitamin C je | P |
sveže, ki mu pravimo tudi sladko, in pozimi | kislo. | Zelje je kultivirana zeljnata rastlina, nastala | P |
kulinariki, žal, zelo malo uporabljamo sveže | kislo | zelje, čeprav je prav takšno najbogatejše s | P |
sladkorne bolezni. Ne bo narobe, če boste v kuhano | kislo | zelje dodali še nekaj svežega, saj boste tako | P |
pet od šestih okusov, ki jih okušamo: sladko, | kislo, | pikantno, grenko in trpko, le slanega ne.Učinkovit | P |
ospredju so šparglji, por, cvetača, zelje in | kislo | zelje.Sadje - češnje, jabolka, hruške, grozdje | P |
zapisanih pa je več kot 150 "divjinskih" receptov. | Kislo | in bazično Praktična kemija zdravega počutja | P |
prej ali slej zadenemo ob kisline in baze. | Kislo | škoduje, bazično koristi.Toda kislo je lahko | P |
Kislo škoduje, bazično koristi. Toda | kislo | je lahko tudi bazično, bazičnost v telesu pa | P |
telesu pa ni koristna vedno in povsod. Tudi | kislo | utegne biti zdravo, toda če smo prekisli, ni | P |
so kisle, višje bazične. pH 1 pomeni skrajno | kislo, | pH 14 povsem bazično. Najpogostejše anorganske | P |
tudi mlečnokislinske bakterije, ki ustvarjajo | kislo | okolje, v katerem se težko razvijajo zdravju | P |
Ob podpori prehrane s prevladujočim deležem | kislo | učinkujočih sestavin se ravnovesja lahko spremenijo | P |
se zviša pH vezivnega tkiva in celic. Zaradi | kislo | učinkujočih presežkov telesu nastanejo razmere | P |
Ampak drugače, kot se zdi na prvi okus. | Kislo | sadje namreč učinkuje bazično, sladko žito pa | P |
sadje namreč učinkuje bazično, sladko žito pa | kislo. | Skratka, zmešnjava. | P |
naredimo red med kislostmi in bazičnostmi. | Kislo | ali bazično učinkovanje hrane ni vezano na njen | P |
učinkovanje hrane ni vezano na njen okus, marveč na | kislo | ali bazično učinkovanje presežka presnovnih | P |
predela. Zaradi drugih elementov, predvsem kalija, | kislo | sadje učinkuje bazično, saj nam med presnovo | P |
elementov. Hrana, ki v presnovi ustvarja presežke | kislo | učinkujočih produktov, je predvsem beljakovinska | P |
velja, da predelana živila ne samo učinkujejo | kislo, | temveč še dodatno spodbujajo nastajanje kislo | P |
kislo, temveč še dodatno spodbujajo nastajanje | kislo | učinkujočih presnovnih produktov.V skupino teh | P |
Ragnar Berg, eden od prvih raziskovalcev | kislo | in bazično učinkujoče hrane, je ugotovil, da | P |
so posamezne vrste hrane močneje ali šibkeje | kislo | oziroma bazično učinkujoče.S prehrano naj bi | P |
petine bazično učinkujoče hrane in eno petino | kislo | učinkujoče.Menda je danes pogosto prav nasprotno | P |
prej, le drugače. Glede razmerja bazično in | kislo | učinkujoče hrane način prehrane ni pomemben | P |
jejmo karkoli že. Predvsem pa se ne ustrašimo | kislo | učinkujoče hrane, ker ima veliko dobrodejnih | P |
- Skuto zamenjujete z mehkim tofujem. - | Kislo | smetano zamenjujete s sladko smetano. - Sladkor | P |
zaznamo s čutili. Vemo, da lahko že misel na | kislo | limono vpliva na delovanje žlez slinavk v ustih | P |
ki ni ne sladko, ne grenko, ne slano in ne | kislo, | ampak je nekaj petega, nekaj zelo posebnega | P |
zdravilna. Ko tekočino popijemo, pojemo tudi | kislo | sadje, na primer kot dodatek zelenjavni solati | P |
sredstvi, znani že našim babicam, sta jogurt in | kislo | mleko.Ker vsebujeta vrsto naravnih kislin, blagodejn | P |
zlasti če ima ta oslabljeno kislost. Jogurt ali | kislo | mleko razmažemo po obrazu, pustimo delovati | P |
biološki tržnici. Sladko zelje je nadomestek za | kislo | zelje.Če sem odkrita, je bila zame prepoved | P |
bila zame prepoved kislega zelja ena težjih. | Kislo | zelje sem se naučila nadomeščati s sladkim zeljem | P |
iz kislega (segedinski golaž, sarme, dušeno | kislo | zelje itn.).Ko je jed skoraj gotova, jo okisam | P |
okus. Nekisana surova repa je nadomestek za | kislo | repo.Tudi pri repi ravnam enako kot pri zelju | P |
tako obvaruje želodec in požiralnik pred preveč | kislo | želodčno vsebino. Izdelek lahko kupite v lekarnah | P |
sesekljajte. V lonec zlijete jogurt, vodo in | kislo | smetano, dodajte začimbe ter kumaro in zmešajte | P |
Priprava V skledici zmešate | kislo | smetano, jogurt in vodo ali mleko, da dobite | P |
zmešamo v mešalniku in prevremo. Na koncu dodamo | kislo | smetano in postrežemo. Ema Travnik | P |
temelj trdnega imunskega sistema (kefir, jogurt, | kislo | zelje in repa, sirotka, kisava). - Rdeče meso | P |
jajce, ki mu dodamo kak mlečni izdelek, denimo | kislo | ali sladko smetano, skuto ali jogurt, gel iz | P |
poper (zeleni, rumeni, rdeči), sladki krompir, | kislo | zelje, jam, paradižnik, krompir. Vsa ostala | P |
izdelki, med katerimi so najbolj znani jogurt, | kislo | mleko in kefir.Proces kisanja mleka se imenuje | P |
odstranite vsa semena. Temeljito stepite jajca in | kislo | smetano.Zavrite nekaj vode za vodno kopel (bain | P |
uporabljajte kisla mila (pH naj bo manjši od 7), kajti | kislo | okolje za glivice ni primerno.Čevlje razkužite | P |
iz dveh besed, in sicer vin (vino) in aigre ( | kislo) | .Kot vsa velika odkritja so tudi kis odkrili | P |
delovanje želodčne kisline oziroma sovražno | kislo | okolje želodca, saj lahko samo tako dosežejo | P |
sezamovo olje, špinača, bučke, poprova meta, | kislo | zelje in lubenica. - Aloja vera (več na strani | P |
žensk po 60. letu. Normalno v nožnici vlada | kislo | okolje (pH od 3,5 do 4,5), v njej pa so prisotni | P |
Celice, ki izločajo HCl, zagotavljajo zelo | kislo | okrožje, v katerem preživijo le redki mikrobi | P |
kot zdravilen pripravek, mi pa jo pripravljamo | kislo | ali sladko, a tudi slednjo brez sladkorja, odločilna | P |
140 dni, v tipu varaždinskega zelja. Odlično | kislo | zelje. Atria F1: pozno zelje za kisanje. | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 501 601 701 801 901 1.001 1.101 1.201 1.301 1.401 ▶ ▷
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |