nova beseda iz Slovenije

kislo (1.001-1.100)


zlivajo čezenj pet nektarjev: mleko, sladkor,      kislo      mleko, med in prečiščeno maslo, nazadnje pa  P
dobro zmešamo fino olje, limonov sok, gosto      kislo      smetano, sesekljan drobnjak, čebulo, kumino  P
**********      Kislo      zelje, kisla repa Konzerviranje in shranjevanje  P
mlečnokislinska fermentacija, s katero nastaneta      kislo      zelje in kisla repa.In še marsikaj.   P
bakterije, so fermentirani mlečni izdelki, kot so      kislo      mleko, jogurt in kefir. Tudi nekatere pijače  P
V času, ko ni sezonske sveže zelenjave, sta      kislo      zelje in kisla repa najpomembnejša zelenjava  P
način priprave tisti, s katerim je najmanj dela:      kislo      zelje, tako zeljne glave kot naribano zelje  P
zelje, tako zeljne glave kot naribano zelje, in      kislo      repo karseda pogosto jejmo presna, v solati  P
odličnega okusa je. Jedi s kislim zeljem in      kislo      repo ni treba ne soliti ne okisati.Pomagamo  P
zahteva nekaj vaje. Dolga vrsta pred stojnico s      kislo      repo in zeljem sicer ni zagotovilo stoodstotne  P
skisala, ali pa je celo konzervirana. Naravno      kislo      zelje in kisla repa sta prijetno kisla in ne  P
Dario Cortese      Kislo      zelje v solati Naribano kislo zelje ali narezane  P
Kislo zelje v solati Naribano      kislo      zelje ali narezane mehkejše osrednje liste kisanih  P
sladko rdečo papriko v prahu. Enako pripravimo      kislo      repo, za drugačen okus pa naslednjič uporabimo  P
Presna cvetača z omako iz kisle repe      Kislo      repo karseda drobno zmeljemo.Na skodelico tako  P
ponesrečen okus tudi na prijaznejši način, recimo s      kislo      ali sladko smetano, z maslom ali olivnim oljem  P
fižolova juha z jabolki, vipavska juha (fižol,      kislo      zelje, prežganje, česen), dunajska fižolova  P
njen videz nekoliko dolgočasen, jo okrasimo s      kislo      smetano, sesekljanim drobnjakom in morda še  P
jušne skodelice ter okrasite s koščki paprike,      kislo      smetano in drobnjakom. Ledena kumarična juha  P
da z vilicami zmečkate feto. Dodate skuto,      kislo      smetano, stepena jajca, sesekljano čebulo, poper  P
Ponudba: sezonska zelenjava, kisla repa in      kislo      zelje, jabolčni sok, marmelada, jagode, žita  P
zrnje (pira, pšenica, ajda, proso, ječmen),      kislo      zelje in repa, jagnjeta in kozlički. Posebnost  P
rdeča pesa v jabolčnem kisu, pira, pšenica,      kislo      zelje, kisla repa, vino. Posebnost: zelenjava  P
s kisom, zgostimo z moko in mu primešamo še      kislo      smetano. Nad rdečim zeljem so nemara še bolj  P
in po treh, štirih minutah dodate še fusille,      kislo      smetano in olive.Na ognju mešate še minuto ali  P
zelenjavni sokovi, zamrznjene zelenjavne omake,      kislo      zelje, zamrznjen grah, koruza iz konzerve).  P
šunko in druge izdelke iz dimljenega mesa, -      kislo      zelje, različne vrste soljene hrane, - pripravljena  P
zagleda gobice, rdečo papriko, ajdovo kašo in      kislo      smetano, dobi navdih, sestavine zmeša skupaj  P
kaj kislega, kot so feferoni, kapre, pesa ali      kislo      zelje, pa mleko za jutranjo kavo in jajčka za  P
hladnem. Zrnati kruh porabimo kot dodatek solatam,      kislo      tekočino pa pijemo po kozarec dva do trikrat  P
Po nekaj dneh boste kot prenovljeni.      Kislo      pospravljanje Zdaj, ko se je zelje skisalo in  P
pasirate, prelijete v segreta krožnika, okrasite s      kislo      smetano in se seveda priložnosti primerno oblečete  P
kisla, s pH pod 7. Z njimi namreč ustvarimo      kislo      okolje, ki za glivice ni ugodno.Po umivanju  P
svarijo pred prebiotiki, kot so sladko sadje (     kislo      je dovoljeno) in integralna pšenica. Smiselno  P
Osnovne vrste probiotikov: - jogurt ali      kislo      mleko, - kefir,   P
- kefir, -      kislo      zelje/repa (surova), - druga fermentirana hrana  P
rečem, da si predstavljajte, da ugriznete v      kislo      in sočno limono, boste imeli v trenutku polna  P
telesno funkcijo, ki je skladna z mislijo na      kislo      limono.Torej so dali ukaz za izločanje sline  P
povezano s to mislijo. Če boste pogosto mislili na      kislo      limono, boste pogosto imeli polna usta sline  P
bakterije in kancerogene celice, ki ljubijo      kislo      okolje.Če ne bi radi bili "gojišče" tovrstne  P
škodljive klice ne morejo razmnoževati, saj jim      kislo      okolje (pH od 3,5 do 4,5) ne ustreza. Vsaka  P
vrste okusov, in sicer slano, sladko, grenko in      kislo.     Znanstveniki so v zadnjem času tem dodali še  P
slano, so enakomerno porazdeljene po jeziku,      kislo      okušamo na obeh straneh jezika, grenko pa na  P
sredstva, s pH, manjšim od 7. Z njimi ustvarimo      kislo      okolje, neugodno za razvoj glivic, ki se sicer  P
Povsod, kjer ste doslej uporabljali sladko ali      kislo      smetano, lahko uporabite sojino kremo. Vsebuje  P
sušene salame, suho meso, pršut, panceta, -      kislo      zelje in kisla repa, - zelenjava v slanici   P
zelje in špinača (do 50 mg), koleraba (30 mg),      kislo      zelje (20 mg), krompir (17 mg). Vitamin C je  P
sveže, ki mu pravimo tudi sladko, in pozimi      kislo.      Zelje je kultivirana zeljnata rastlina, nastala  P
kulinariki, žal, zelo malo uporabljamo sveže      kislo      zelje, čeprav je prav takšno najbogatejše s  P
sladkorne bolezni. Ne bo narobe, če boste v kuhano      kislo      zelje dodali še nekaj svežega, saj boste tako  P
pet od šestih okusov, ki jih okušamo: sladko,      kislo,      pikantno, grenko in trpko, le slanega ne.Učinkovit  P
ospredju so šparglji, por, cvetača, zelje in      kislo      zelje.Sadje - češnje, jabolka, hruške, grozdje  P
zapisanih pa je več kot 150 "divjinskih" receptov.      Kislo      in bazično Praktična kemija zdravega počutja  P
prej ali slej zadenemo ob kisline in baze.      Kislo      škoduje, bazično koristi.Toda kislo je lahko  P
Kislo škoduje, bazično koristi. Toda      kislo      je lahko tudi bazično, bazičnost v telesu pa  P
telesu pa ni koristna vedno in povsod. Tudi      kislo      utegne biti zdravo, toda če smo prekisli, ni  P
so kisle, višje bazične. pH 1 pomeni skrajno      kislo,      pH 14 povsem bazično. Najpogostejše anorganske  P
tudi mlečnokislinske bakterije, ki ustvarjajo      kislo      okolje, v katerem se težko razvijajo zdravju  P
Ob podpori prehrane s prevladujočim deležem      kislo      učinkujočih sestavin se ravnovesja lahko spremenijo  P
se zviša pH vezivnega tkiva in celic. Zaradi      kislo      učinkujočih presežkov telesu nastanejo razmere  P
Ampak drugače, kot se zdi na prvi okus.      Kislo      sadje namreč učinkuje bazično, sladko žito pa  P
sadje namreč učinkuje bazično, sladko žito pa      kislo.      Skratka, zmešnjava.   P
naredimo red med kislostmi in bazičnostmi.      Kislo      ali bazično učinkovanje hrane ni vezano na njen  P
učinkovanje hrane ni vezano na njen okus, marveč na      kislo      ali bazično učinkovanje presežka presnovnih  P
predela. Zaradi drugih elementov, predvsem kalija,      kislo      sadje učinkuje bazično, saj nam med presnovo  P
elementov. Hrana, ki v presnovi ustvarja presežke      kislo      učinkujočih produktov, je predvsem beljakovinska  P
velja, da predelana živila ne samo učinkujejo      kislo,      temveč še dodatno spodbujajo nastajanje kislo  P
kislo, temveč še dodatno spodbujajo nastajanje      kislo      učinkujočih presnovnih produktov.V skupino teh  P
Ragnar Berg, eden od prvih raziskovalcev      kislo      in bazično učinkujoče hrane, je ugotovil, da  P
so posamezne vrste hrane močneje ali šibkeje      kislo      oziroma bazično učinkujoče.S prehrano naj bi  P
petine bazično učinkujoče hrane in eno petino      kislo      učinkujoče.Menda je danes pogosto prav nasprotno  P
prej, le drugače. Glede razmerja bazično in      kislo      učinkujoče hrane način prehrane ni pomemben  P
jejmo karkoli že. Predvsem pa se ne ustrašimo      kislo      učinkujoče hrane, ker ima veliko dobrodejnih  P
- Skuto zamenjujete z mehkim tofujem. -      Kislo      smetano zamenjujete s sladko smetano. - Sladkor  P
zaznamo s čutili. Vemo, da lahko že misel na      kislo      limono vpliva na delovanje žlez slinavk v ustih  P
ki ni ne sladko, ne grenko, ne slano in ne      kislo,      ampak je nekaj petega, nekaj zelo posebnega  P
zdravilna. Ko tekočino popijemo, pojemo tudi      kislo      sadje, na primer kot dodatek zelenjavni solati  P
sredstvi, znani že našim babicam, sta jogurt in      kislo      mleko.Ker vsebujeta vrsto naravnih kislin, blagodejn  P
zlasti če ima ta oslabljeno kislost. Jogurt ali      kislo      mleko razmažemo po obrazu, pustimo delovati  P
biološki tržnici. Sladko zelje je nadomestek za      kislo      zelje.Če sem odkrita, je bila zame prepoved  P
bila zame prepoved kislega zelja ena težjih.      Kislo      zelje sem se naučila nadomeščati s sladkim zeljem  P
iz kislega (segedinski golaž, sarme, dušeno      kislo      zelje itn.).Ko je jed skoraj gotova, jo okisam  P
okus. Nekisana surova repa je nadomestek za      kislo      repo.Tudi pri repi ravnam enako kot pri zelju  P
tako obvaruje želodec in požiralnik pred preveč      kislo      želodčno vsebino. Izdelek lahko kupite v lekarnah  P
sesekljajte. V lonec zlijete jogurt, vodo in      kislo      smetano, dodajte začimbe ter kumaro in zmešajte  P
Priprava V skledici zmešate      kislo      smetano, jogurt in vodo ali mleko, da dobite  P
zmešamo v mešalniku in prevremo. Na koncu dodamo      kislo      smetano in postrežemo. Ema Travnik   P
temelj trdnega imunskega sistema (kefir, jogurt,      kislo      zelje in repa, sirotka, kisava). - Rdeče meso  P
jajce, ki mu dodamo kak mlečni izdelek, denimo      kislo      ali sladko smetano, skuto ali jogurt, gel iz  P
poper (zeleni, rumeni, rdeči), sladki krompir,      kislo      zelje, jam, paradižnik, krompir. Vsa ostala  P
izdelki, med katerimi so najbolj znani jogurt,      kislo      mleko in kefir.Proces kisanja mleka se imenuje  P
odstranite vsa semena. Temeljito stepite jajca in      kislo      smetano.Zavrite nekaj vode za vodno kopel (bain  P
uporabljajte kisla mila (pH naj bo manjši od 7), kajti      kislo      okolje za glivice ni primerno.Čevlje razkužite  P
iz dveh besed, in sicer vin (vino) in aigre (     kislo)     .Kot vsa velika odkritja so tudi kis odkrili  P
delovanje želodčne kisline oziroma sovražno      kislo      okolje želodca, saj lahko samo tako dosežejo  P
sezamovo olje, špinača, bučke, poprova meta,      kislo      zelje in lubenica. - Aloja vera (več na strani  P
žensk po 60. letu. Normalno v nožnici vlada      kislo      okolje (pH od 3,5 do 4,5), v njej pa so prisotni  P
Celice, ki izločajo HCl, zagotavljajo zelo      kislo      okrožje, v katerem preživijo le redki mikrobi  P
kot zdravilen pripravek, mi pa jo pripravljamo      kislo      ali sladko, a tudi slednjo brez sladkorja, odločilna  P
140 dni, v tipu varaždinskega zelja. Odlično      kislo      zelje. Atria F1: pozno zelje za kisanje.   P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  501 601 701 801 901 1.001 1.101 1.201 1.301 1.401 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA