nova beseda iz Slovenije
zrezani stroki česna, lonček kisle smetane, | žlica | kaper, 2 žlici konzervirane koruze. ***** | P |
4 žlice zribanega hrena, pol kozarca terana, | žlica | olja, sol.Zriban hren zmešamo s teranom, oljem | P |
puranovi zrezki po 15 dag, 2 dan stari žemlji, | žlica | moke, žlica kisle smetane, 3 stroki česna, sol | P |
zrezki po 15 dag, 2 dan stari žemlji, žlica moke, | žlica | kisle smetane, 3 stroki česna, sol, poper, jajce | P |
oblikujemo kroglice ‐ za eno zaleže približno čajna | žlica | zmesi. Nina Stojaković | P |
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena | žlica | za 48 do 50 točk. Tri steklenice za oceno vinske | P |
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena | žlica | za 48 do 50 točk.Tri steklenice za oceno vinske | P |
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena | žlica | za 48 do 50 točk.Tri steklenice za oceno vinske | P |
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena | žlica | za 48 do 50 točk.Tri steklenice za oceno vinske | P |
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena | žlica | za 48 do 50 točk.Tri steklenice za oceno vinske | P |
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena | žlica | za 48 do 50 točk. Tri steklenice za oceno vinske | P |
neverjetna. Njihova masa je tako gosta, da bi čajna | žlica | te snovi tehtala več kot sto milijonov ton. | P |
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena | žlica | za 48 do 50 točk.Tri steklenice za oceno vinske | P |
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena | žlica | za 48 do 50 točk. Tri steklenice za oceno vinske | P |
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena | žlica | za 48 do 50 točk.Tri steklenice za oceno vinske | P |
vode in mila. Na liter vode pride približno | žlica | mila.Katerega koli. | P |
češke gline, vilice z dvema rožičkoma, leseni | žlica | in zajemalka) in oblačila strežnega osebja | P |
tudi plastike, iz te naj bosta tudi cedilo in | žlica | za mešanje.Če je zrnc veliko, bakterije učinkujejo | P |
širokih paprik, večja čebula, pol glavice česna, | žlica | naribanega korenčka, 2 žlici svežega sesekljanega | P |
drobno sesekljana čebula, sol, poper, paprika, 1 | žlica | drobno narezanega drobnjaka, 1 velika zelnata | P |
narezanega drobnjaka, 1 velika zelnata glava, 1 | žlica | kumine, 50 g slanine, zrezane na kocke, 1 žlica | P |
žlica kumine, 50 g slanine, zrezane na kocke, 1 | žlica | moke, 100 g kisle smetane, 4 rezine puste slanine | P |
ribali, ubijte jajce, popoprajte in solite. | Žlica | moke bo poskrbela, da bo vse skupaj bolj povezano | P |
Vroče olje, ki ga naj ne bo preveč, in jedilna | žlica | rahlo odcejene godlje, bosta izvrsten olimpijski | P |
Dva boljša krompirja, veliko boljše jajce, | žlica | ta boljše moke, boljši poper in še boljša sol | P |
62 dag, 1 krožnik juhe meri 3 dl in da velika | žlica | zdroba tehta 20, riža ali sladkorja 25, masti | P |
velik tartuf, dva decilitra sladke smetane, | žlica | masla ali oljčnega olja, dva stroka česna, sol | P |
Mlečna juha s špinačo kg špinače, 1 | žlica | masla, 2 žlici drobtin, 1 l mleka, sol. Špinačo | P |
mehkega rjavega sladkorja (ne kristaliziranega), | žlica | masla, 40 dag moke, 2 žlici ingverja v prahu | P |
cimeta, kardamona in nageljevih žbic, rumenjak, | žlica | pecilnega praška iz vinskega kamna ali pa sode | P |
šest jabolk, rjav nerafiniran sladkor ali med, | žlica | rozin, 15 dag polnomastne skute.Moko stresemo | P |
sol po okusu, vejica peteršilja, bučno olje, | žlica | jabolčnega kisa. Ješprenj preberemo in temeljito | P |
zrn popra in koriandra, par klinčkov, velika | žlica | medu.V nizko kozico zložimo fige, da so s pecljem | P |
8 žlic sladke ali kisle smetane, sol, majhna | žlica | pecilnega praška. Priprava: Vse sestavine zmešam | P |
Za nadev: 50 dag skute, sol. Za zabelo: 1 | žlica | zaseke, 1,5 dl kisle smetane ali 1 žlica masla | P |
1 žlica zaseke, 1,5 dl kisle smetane ali 1 | žlica | masla, 2 žlici drobtin, 1 žlica sladkorja. | P |
smetane ali 1 žlica masla, 2 žlici drobtin, 1 | žlica | sladkorja. Zamesimo srednje trdo testo in ga | P |
Za štiri reveže Dva večja korenčka, | žlica | in pol olja ali masla, žlica pšeničnega zdroba | P |
večja korenčka, žlica in pol olja ali masla, | žlica | pšeničnega zdroba, pol žličke moke, sol, poper | P |
osebe: 400 g špagetov, 400 g lisičk, zvrhana | žlica | paradižnikove mezge, strok česna in sesekljan | P |
čokolade, deciliter in pol terana, sol in poper, | žlica | ali dve masla, voda po občutku, zbrinc ali parmezan | P |
korenčkov, rezina gomolja zelene, večja čebula, | žlica | moke, čili ali pekoč feferon, origano, poper | P |
kumine, 1 noževa konica kajenskega popra, 1 | žlica | zeliščnega likerja (če želimo), sol, poper, | P |
česna, 100 g majhnih paradižnikov češnjevcev, 1 | žlica | oljčnega olja, 30 g masla, sol, 1 žlica posušenega | P |
češnjevcev, 1 žlica oljčnega olja, 30 g masla, sol, 1 | žlica | posušenega origana, po okusu 1,25 dl kokošje | P |
toliko polnovredne moke, cimet, olivno olje, | žlica | masla, rumenjak, poljubni oreščki.Bučo skuhamo | P |
Potanca 30 dag ajdove moke, malo bele moke, | žlica | olja, pol kilograma skute, lonček kisle smetane | P |
orehovih jedrc, malo cimeta, vaniljev sladkor, | žlica | akacijevega medu ali drugega sladila, sladka | P |
masla, 40 g sladkorja, 3 beljaki, 150 g moke, 1 | žlica | slivovega žganja, sladkor za posip. Penasto | P |
jedilnih žlic belega balzamičnega kisa, 1 jedilna | žlica | vloženega zelenega popra, 5 jedilnih žlic oljčnega | P |
fig (ali 500 g malin ali robidnic), 1 jedilna | žlica | limoninega soka, 100 ml portskega vina ali šerija | P |
Kozarec ajdove kaše, pol kozarca ovsenih kosmičev, | žlica | polnovredne pirine moke, žlica zdroba, manjša | P |
ovsenih kosmičev, žlica polnovredne pirine moke, | žlica | zdroba, manjša cvetača, strok česna, sol, kumina | P |
čebuli, zrezani na kocke, sol, beli poper, 1 | žlica | "žajnofa", 2 rumenjaka, 4 žlice sesekljanih | P |
fino naribanih kumar za solato, sol in poper, 1 | žlica | drobno sesekljanega koprca, sladkor, boreč. | P |
pokaže dno kastrole, bomo dodali prvi okus. | Žlica | tankočutnih sladkornih zrnc bo jokico ob temperaturi | P |
Za štiri priloge Srednje velika čebula, | žlica | sladkorja, polovica večje glave rdečega zelja | P |
nadrobimo piškote, čez gre malinov preliv, potem | žlica | sladoleda, spet piškoti, nato smetana.Ponavljamo | P |
velik ali dva manjša korenčka, dva stroka česna, | žlica | moke ali zdroba, jajce, sol in poper, maslo | P |
soka rdečih pomaranč, 3 žlice škrobne moke, 1 | žlica | drobno naribanega ingverja, 140 g sladkorja | P |
por ali drugo, 4 dag masla ali 2 žlici olja, 1 | žlica | sesekljane čebule, 1,5 l juhe (lahko iz kocke | P |
omak, bešamela ali enolončnic pa je dovolj že | žlica | ali dve moke, s katero jih zagostite. Marron | P |
ga je zmešati v razmerju ena proti ena, torej | žlica | soka na žlico sladkorja.Zaužili naj bi tri žlice | P |
pirine, 150 gramov rjavega sladkorja, poldruga | žlica | pecilnega praška, pol žličke soli, ena žlička | P |
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena | žlica | za 48 do 50 točk. Tri steklenice za oceno vinske | P |
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena | žlica | za 48 do 50 točk. Tri steklenice za oceno vinske | P |
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena | žlica | za 48 do 50 točk. Tri steklenice za oceno vinske | P |
imel vilic, ker se še niso uporabljale. Nož, | žlica | in roke so bili pribor. Z ženo sta bila izvirna | P |
hlapca in deklo, glavnik za Cirilo, kuhalnica, | žlica | in uteži. Zanimivosti | P |
80 dag šampinjonov + 10 dag gorgonzole + 1 | žlica | sončničnega olja + nekaj vejic peteršilja za | P |
svežega peteršilja + 1 dcl sladke smetane + 1 | žlica | masla + sol in poper Priprava: zrezke iz govejega | P |
3 jajca + 200 g sladkorja + 50 g rozin + 1 | žlica | mleka. Priprava: Pečico ogrejemo na 200 stopinj | P |
ali čili oziroma kajenski poper) + piment + | žlica | sesekljane čebule + žlica sesekljanega peteršilja | P |
poper) + piment + žlica sesekljane čebule + | žlica | sesekljanega peteršilja + za dekoracijo pomarančne | P |
1 majhna konzerva vloženih paradižnikov + 1 | žlica | paradižnikove mezge + 3 osminke litra mesne | P |
dag puste skute + 1,5 dcl sladke smetane + 1 | žlica | sladkorja + 40 dag svežih ali v kompotu vloženih | P |
trgovin so blažev žegen) in vroč čaj ali pa | žlica | prežganega sladkorja, ki ga zalijemo s pol litra | P |
beljaki + 100 g sladkorja + ščepec soli + 1 | žlica | vanilin sladkorja + 8 rumenjakov + 50 g moke | P |
g čebule + 200 g sira mocarele + ščep soli + | žlica | sončničnega olja za praženje Za preliv pred | P |
konzerve + sveža ali posušena bazilika + sol + 1 | žlica | olivnega olja Priprava: na sončničnem olju | P |
različnih barv + 140 g ribanega sira parmezana + 1 | žlica | olivnega olja za praženje + sol + mleti poper | P |
Kuhanje: 20 minut Sestavine: 2 žlici masla * 1 | žlica | olivnega olja * 2 velika stroka česna * 300 | P |
pecilnega praška; * za nadev: 50 g rozin * 1 | žlica | ruma * 500 g kiselkastih jabolk * 2 žlici limoninega | P |
najdemo tiste, ki nam najbolj prijajo. Bezgov čaj ( | žlica | zeli, pol litra kropa, namakamo 20 minut) učinkuje | P |
150 g odcejenega mesa) + 4 žlice majoneze * 1 | žlica | srednje pikantne gorčice * kanec limoninega | P |
50 g zmehčanega masla (sobne temperature) * 1 | žlica | srednje pikantne gorčice * 100 g na tanko narezane | P |
kulinarično nagrado, ki se je včasih imenovala zlata | žlica. | Strokovnjaki so se strinjali, da je zmagovalec | P |
Sestavine za preprosto testo: 500 g mešane moke, | žlica | kisa žlica belega olja | P |
500 g mešane moke, žlica kisa | žlica | belega olja ščepec soli | P |
+ 3 žlice naribanega hrena + 0,5 dcl kisa + | žlica | sladkorja + sok ene pomaranče + sol. Priprava | P |
gorčice + žlička kisle smetane + sol + poper + | žlica | sesekljanega peteršilja + žlička naribanega | P |
zelenih belušev + 5 dag surovega masla + 1 velika | žlica | naribanega hrena + 1,5 dcl kisle smetane + sol | P |
Nadnaslov: Z apiterapijo do zdravja Naslov: | Žlica | medu za tisoč tegob! Tekst: RENATA UCMAN | P |
katar, ki je danes pogosta zdravstvena težava. | Žlica | medu za srce Med zelo pomaga tudi pri zaprtju | P |
in ga poplaknemo s kozarcem vode ali čaja.« | Žlica | medu je učinkovito zdravilno sredstvo tudi pri | P |
600 g gladke pšenične moke 1 | žlica | rastlinskega olja ščepec soli | P |
kosilu pri Društvu za osvoboditev živali 26 | Žlica | medu za tisoč tegob! Z apiterapijo do zdravja | P |
Apiterapija za zdravje | ŽLICA | MEDU ZA TISOČ TEGOB! Po sledeh naših člankov | P |
štajersko murke) + 4 večji krompirji + l mleka + | žlica | moke + dve žlici ocvirkov ali zaseke + 2 žlici | P |
krebuljica, čemaž) * 3 žlice sončničnega olja * 1 | žlica | bučnega olja * 1 v trdo kuhano jajce * sveže | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |