nova beseda iz Slovenije

žlica (301-400)


zrezani stroki česna, lonček kisle smetane,      žlica      kaper, 2 žlici konzervirane koruze. *****   P
4 žlice zribanega hrena, pol kozarca terana,      žlica      olja, sol.Zriban hren zmešamo s teranom, oljem  P
puranovi zrezki po 15 dag, 2 dan stari žemlji,      žlica      moke, žlica kisle smetane, 3 stroki česna, sol  P
zrezki po 15 dag, 2 dan stari žemlji, žlica moke,      žlica      kisle smetane, 3 stroki česna, sol, poper, jajce  P
oblikujemo kroglice ‐ za eno zaleže približno čajna      žlica      zmesi. Nina Stojaković   P
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena      žlica      za 48 do 50 točk. Tri steklenice za oceno vinske  P
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena      žlica      za 48 do 50 točk.Tri steklenice za oceno vinske  P
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena      žlica      za 48 do 50 točk.Tri steklenice za oceno vinske  P
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena      žlica      za 48 do 50 točk.Tri steklenice za oceno vinske  P
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena      žlica      za 48 do 50 točk.Tri steklenice za oceno vinske  P
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena      žlica      za 48 do 50 točk. Tri steklenice za oceno vinske  P
neverjetna. Njihova masa je tako gosta, da bi čajna      žlica      te snovi tehtala več kot sto milijonov ton.  P
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena      žlica      za 48 do 50 točk.Tri steklenice za oceno vinske  P
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena      žlica      za 48 do 50 točk. Tri steklenice za oceno vinske  P
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena      žlica      za 48 do 50 točk.Tri steklenice za oceno vinske  P
vode in mila. Na liter vode pride približno      žlica      mila.Katerega koli.   P
češke gline, vilice z dvema rožičkoma, leseni      žlica      in zajemalka) in oblačila strežnega osebja   P
tudi plastike, iz te naj bosta tudi cedilo in      žlica      za mešanje.Če je zrnc veliko, bakterije učinkujejo  P
širokih paprik, večja čebula, pol glavice česna,      žlica      naribanega korenčka, 2 žlici svežega sesekljanega  P
drobno sesekljana čebula, sol, poper, paprika, 1      žlica      drobno narezanega drobnjaka, 1 velika zelnata  P
narezanega drobnjaka, 1 velika zelnata glava, 1      žlica      kumine, 50 g slanine, zrezane na kocke, 1 žlica  P
žlica kumine, 50 g slanine, zrezane na kocke, 1      žlica      moke, 100 g kisle smetane, 4 rezine puste slanine  P
ribali, ubijte jajce, popoprajte in solite.      Žlica      moke bo poskrbela, da bo vse skupaj bolj povezano  P
Vroče olje, ki ga naj ne bo preveč, in jedilna      žlica      rahlo odcejene godlje, bosta izvrsten olimpijski  P
Dva boljša krompirja, veliko boljše jajce,      žlica      ta boljše moke, boljši poper in še boljša sol  P
62 dag, 1 krožnik juhe meri 3 dl in da velika      žlica      zdroba tehta 20, riža ali sladkorja 25, masti  P
velik tartuf, dva decilitra sladke smetane,      žlica      masla ali oljčnega olja, dva stroka česna, sol  P
Mlečna juha s špinačo kg špinače, 1      žlica      masla, 2 žlici drobtin, 1 l mleka, sol. Špinačo  P
mehkega rjavega sladkorja (ne kristaliziranega),      žlica      masla, 40 dag moke, 2 žlici ingverja v prahu  P
cimeta, kardamona in nageljevih žbic, rumenjak,      žlica      pecilnega praška iz vinskega kamna ali pa sode  P
šest jabolk, rjav nerafiniran sladkor ali med,      žlica      rozin, 15 dag polnomastne skute.Moko stresemo  P
sol po okusu, vejica peteršilja, bučno olje,      žlica      jabolčnega kisa. Ješprenj preberemo in temeljito  P
zrn popra in koriandra, par klinčkov, velika      žlica      medu.V nizko kozico zložimo fige, da so s pecljem  P
8 žlic sladke ali kisle smetane, sol, majhna      žlica      pecilnega praška. Priprava: Vse sestavine zmešam  P
Za nadev: 50 dag skute, sol. Za zabelo: 1      žlica      zaseke, 1,5 dl kisle smetane ali 1 žlica masla  P
1 žlica zaseke, 1,5 dl kisle smetane ali 1      žlica      masla, 2 žlici drobtin, 1 žlica sladkorja.   P
smetane ali 1 žlica masla, 2 žlici drobtin, 1      žlica      sladkorja. Zamesimo srednje trdo testo in ga  P
Za štiri reveže Dva večja korenčka,      žlica      in pol olja ali masla, žlica pšeničnega zdroba  P
večja korenčka, žlica in pol olja ali masla,      žlica      pšeničnega zdroba, pol žličke moke, sol, poper  P
osebe: 400 g špagetov, 400 g lisičk, zvrhana      žlica      paradižnikove mezge, strok česna in sesekljan  P
čokolade, deciliter in pol terana, sol in poper,      žlica      ali dve masla, voda po občutku, zbrinc ali parmezan  P
korenčkov, rezina gomolja zelene, večja čebula,      žlica      moke, čili ali pekoč feferon, origano, poper  P
kumine, 1 noževa konica kajenskega popra, 1      žlica      zeliščnega likerja (če želimo), sol, poper,  P
česna, 100 g majhnih paradižnikov češnjevcev, 1      žlica      oljčnega olja, 30 g masla, sol, 1 žlica posušenega  P
češnjevcev, 1 žlica oljčnega olja, 30 g masla, sol, 1      žlica      posušenega origana, po okusu 1,25 dl kokošje  P
toliko polnovredne moke, cimet, olivno olje,      žlica      masla, rumenjak, poljubni oreščki.Bučo skuhamo  P
Potanca 30 dag ajdove moke, malo bele moke,      žlica      olja, pol kilograma skute, lonček kisle smetane  P
orehovih jedrc, malo cimeta, vaniljev sladkor,      žlica      akacijevega medu ali drugega sladila, sladka  P
masla, 40 g sladkorja, 3 beljaki, 150 g moke, 1      žlica      slivovega žganja, sladkor za posip. Penasto  P
jedilnih žlic belega balzamičnega kisa, 1 jedilna      žlica      vloženega zelenega popra, 5 jedilnih žlic oljčnega  P
fig (ali 500 g malin ali robidnic), 1 jedilna      žlica      limoninega soka, 100 ml portskega vina ali šerija  P
Kozarec ajdove kaše, pol kozarca ovsenih kosmičev,      žlica      polnovredne pirine moke, žlica zdroba, manjša  P
ovsenih kosmičev, žlica polnovredne pirine moke,      žlica      zdroba, manjša cvetača, strok česna, sol, kumina  P
čebuli, zrezani na kocke, sol, beli poper, 1      žlica      "žajnofa", 2 rumenjaka, 4 žlice sesekljanih  P
fino naribanih kumar za solato, sol in poper, 1      žlica      drobno sesekljanega koprca, sladkor, boreč.  P
pokaže dno kastrole, bomo dodali prvi okus.      Žlica      tankočutnih sladkornih zrnc bo jokico ob temperaturi  P
Za štiri priloge Srednje velika čebula,      žlica      sladkorja, polovica večje glave rdečega zelja  P
nadrobimo piškote, čez gre malinov preliv, potem      žlica      sladoleda, spet piškoti, nato smetana.Ponavljamo  P
velik ali dva manjša korenčka, dva stroka česna,      žlica      moke ali zdroba, jajce, sol in poper, maslo  P
soka rdečih pomaranč, 3 žlice škrobne moke, 1      žlica      drobno naribanega ingverja, 140 g sladkorja  P
por ali drugo, 4 dag masla ali 2 žlici olja, 1      žlica      sesekljane čebule, 1,5 l juhe (lahko iz kocke  P
omak, bešamela ali enolončnic pa je dovolj že      žlica      ali dve moke, s katero jih zagostite. Marron  P
ga je zmešati v razmerju ena proti ena, torej      žlica      soka na žlico sladkorja.Zaužili naj bi tri žlice  P
pirine, 150 gramov rjavega sladkorja, poldruga      žlica      pecilnega praška, pol žličke soli, ena žlička  P
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena      žlica      za 48 do 50 točk. Tri steklenice za oceno vinske  P
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena      žlica      za 48 do 50 točk. Tri steklenice za oceno vinske  P
do 60 točk, dve žlici za 51 do 54 točk in ena      žlica      za 48 do 50 točk. Tri steklenice za oceno vinske  P
imel vilic, ker se še niso uporabljale. Nož,      žlica      in roke so bili pribor. Z ženo sta bila izvirna  P
hlapca in deklo, glavnik za Cirilo, kuhalnica,      žlica      in uteži. Zanimivosti   P
80 dag šampinjonov + 10 dag gorgonzole + 1      žlica      sončničnega olja + nekaj vejic peteršilja za  P
svežega peteršilja + 1 dcl sladke smetane + 1      žlica      masla + sol in poper Priprava: zrezke iz govejega  P
3 jajca + 200 g sladkorja + 50 g rozin + 1      žlica      mleka. Priprava: Pečico ogrejemo na 200 stopinj  P
ali čili oziroma kajenski poper) + piment +      žlica      sesekljane čebule + žlica sesekljanega peteršilja  P
poper) + piment + žlica sesekljane čebule +      žlica      sesekljanega peteršilja + za dekoracijo pomarančne  P
1 majhna konzerva vloženih paradižnikov + 1      žlica      paradižnikove mezge + 3 osminke litra mesne  P
dag puste skute + 1,5 dcl sladke smetane + 1      žlica      sladkorja + 40 dag svežih ali v kompotu vloženih  P
trgovin so blažev žegen) in vroč čaj ali pa      žlica      prežganega sladkorja, ki ga zalijemo s pol litra  P
beljaki + 100 g sladkorja + ščepec soli + 1      žlica      vanilin sladkorja + 8 rumenjakov + 50 g moke  P
g čebule + 200 g sira mocarele + ščep soli +      žlica      sončničnega olja za praženje Za preliv pred  P
konzerve + sveža ali posušena bazilika + sol + 1      žlica      olivnega olja Priprava: na sončničnem olju  P
različnih barv + 140 g ribanega sira parmezana + 1      žlica      olivnega olja za praženje + sol + mleti poper  P
Kuhanje: 20 minut Sestavine: 2 žlici masla * 1      žlica      olivnega olja * 2 velika stroka česna * 300  P
pecilnega praška; * za nadev: 50 g rozin * 1      žlica      ruma * 500 g kiselkastih jabolk * 2 žlici limoninega  P
najdemo tiste, ki nam najbolj prijajo. Bezgov čaj (     žlica      zeli, pol litra kropa, namakamo 20 minut) učinkuje  P
150 g odcejenega mesa) + 4 žlice majoneze * 1      žlica      srednje pikantne gorčice * kanec limoninega  P
50 g zmehčanega masla (sobne temperature) * 1      žlica      srednje pikantne gorčice * 100 g na tanko narezane  P
kulinarično nagrado, ki se je včasih imenovala zlata      žlica.      Strokovnjaki so se strinjali, da je zmagovalec  P
Sestavine za preprosto testo: 500 g mešane moke,      žlica      kisa žlica belega olja   P
500 g mešane moke, žlica kisa      žlica      belega olja ščepec soli   P
+ 3 žlice naribanega hrena + 0,5 dcl kisa +      žlica      sladkorja + sok ene pomaranče + sol. Priprava  P
gorčice + žlička kisle smetane + sol + poper +      žlica      sesekljanega peteršilja + žlička naribanega  P
zelenih belušev + 5 dag surovega masla + 1 velika      žlica      naribanega hrena + 1,5 dcl kisle smetane + sol  P
Nadnaslov: Z apiterapijo do zdravja Naslov:      Žlica      medu za tisoč tegob! Tekst: RENATA UCMAN  P
katar, ki je danes pogosta zdravstvena težava.      Žlica      medu za srce Med zelo pomaga tudi pri zaprtju  P
in ga poplaknemo s kozarcem vode ali čaja.«      Žlica      medu je učinkovito zdravilno sredstvo tudi pri  P
600 g gladke pšenične moke 1      žlica      rastlinskega olja ščepec soli   P
kosilu pri Društvu za osvoboditev živali 26      Žlica      medu za tisoč tegob! Z apiterapijo do zdravja  P
Apiterapija za zdravje      ŽLICA      MEDU ZA TISOČ TEGOB! Po sledeh naših člankov  P
štajersko murke) + 4 večji krompirji + l mleka +      žlica      moke + dve žlici ocvirkov ali zaseke + 2 žlici  P
krebuljica, čemaž) * 3 žlice sončničnega olja * 1      žlica      bučnega olja * 1 v trdo kuhano jajce * sveže  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201 301 401 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA