nova beseda iz Slovenije

žlica (399-498)


štajersko murke) + 4 večji krompirji + l mleka +      žlica      moke + dve žlici ocvirkov ali zaseke + 2 žlici  P
krebuljica, čemaž) * 3 žlice sončničnega olja * 1      žlica      bučnega olja * 1 v trdo kuhano jajce * sveže  P
prijetnega okusa. Prav nič drugega ni potrebno kot      žlica      aromatičnega pesta, in krožnik testenin se spremeni  P
2 dcl olivnega olja + 2 rumenjaka + 1 velika      žlica      gorčice + 2 žlici kisle smetane + sol + poper  P
x25CF; sol ● črni poper v zrnu ● 1      žlica      drobno sesekljanega ingverja ● 1 žlička  P
3 rumenjaki * 2 žlici naribanega hrena * 1      žlica      naribane limonine lupinice (neškropljene).   P
minut Sestavine: 200 g masla * 4 rumenjaki * 1      žlica      limoninega soka * 1 žlička gorčice * sol * 2  P
f 10 g soli f 1      žlica      sladkorja f 1‐2 jajci   P
x25CF; sol ● črni poper v zrnu ● 1      žlica      drobno sesekljanega ingverja ● 1 žlička  P
narezane mesnate prekajene slanine (pancete) * 1      žlica      masla * 0,5 litra mleka * 300 g naribanega ementalskega  P
sladkorja, 8 dag masla, ribana limonina lupina,      žlica      ruma, vanilja, ščep soli, mleko po potrebi   P
x25CF; sol ● črni poper v zrnu ● 1      žlica      drobno sesekljanega ingverja ● 1 žlička  P
350 g moke * 2 žlički pecilnega praška * 1      žlica      ruma * 2 žlici kakava v prahu * 1 kg češenj  P
4‐6 dag kvasa 1      žlica      sladkorja ( za kvasni nastavek) mleko po potrebi  P
jajca + 2 žlici kisle smetane + 1.5 d1 mleka +      žlica      zdroba + olivno olje + sol + poper + malo karija  P
kosi opečenca ali belega kruha brez skorje * 1      žlica      masla * na tanke lističe narezan parmezan *  P
150 g kumare za solato * 12 črnih oliv * 1      žlica      sesekljanega peteršilja * 4 žlice kisa * 6 žlic  P
za 5 oseb) 1 kg jelenovega fileja ● 1      žlica      olja ● 25 g masla ● 2 dl čiste  P
sladkorja v prahu * 1 strok vanilje * 1 zvrhana      žlica      praška za vaniljev puding * 2 žlici pomarančnega  P
za 5 oseb) 1 kg jelenovega fileja ● 1      žlica      olja ● 25 g masla ● 2 dl čiste  P
testenin) * sol * 500 g puranjega belega mesa * 1      žlica      masla * 1 žlica olja * 2 žlički curryja v prahu  P
g puranjega belega mesa * 1 žlica masla * 1      žlica      olja * 2 žlički curryja v prahu * 1 šopek peteršilja  P
žlički curryja v prahu * 1 šopek peteršilja * 1      žlica      olja * 200 g kisle smetane * 2 dl mleka * 3  P
Testo: 50 dag pšenične moke, 1 jajce, 1      žlica      masti ali olja, ščepec soli, mlačna voda;   P
ruma * 50 g listasto narezanih mandljev * 1      žlica      sladkorja v prahu. Priprava: Nektarine umijemo  P
cimeta * ščepec mletih nageljnovih žbic * 1      žlica      limoninega soka; * za zdrobove rezine: 7,5 dl  P
4 žlice olja * 1 žlička curryja v prahu * 1      žlica      sojine omake * 750 g zrelih breskev ali nektarin  P
1 jajce 1      žlica      olja 1 žlica soli   P
1 žlica olja 1      žlica      soli malo mlečne vode   P
ruma * 50 g listasto narezanih mandljev * 1      žlica      sladkorja v prahu. Priprava: Nektarine umijemo  P
cimeta * ščepec mletih nageljnovih žbic * 1      žlica      limoninega soka; * za zdrobove rezine: 7,5 dl  P
4 žlice olja * 1 žlička karija v prahu * 1      žlica      sojine omake * 750 g zrelih breskev ali nektarin  P
5 dcl jogurta + 150 g sladkorja v prahu + 1      žlica      limoninega soka Priprava: sadje umijemo in  P
Morske sadeže v ponvi na hitro prepražimo na dveh      žlica      olivnega olja. Juho nalijemo v segrete jušne  P
Dajte jo v riž ali v juho. Čajna      žlica      bo dovolj, če pa vam okus ustreza, je dodajte  P
mleta sladka paprika * 5 žlic olivnega olja * 1      žlica      (vloženih) kaper * pol litra mleka * 150 g goste  P
olivnega olja, 200 g narezanega paradižnika, 1      žlica      paradižnikove mezge, sladka paprika, sladkor  P
piščančjega fileja, 2 žlici arašidovega masla, 1      žlica      limoninega soka Priprava: Piščančji file narežemo  P
poper, 150 g gob šitake, 4 vejice timijana, 1      žlica      olja, 150 g piščančjega fileja, poper Priprava  P
žlička sojine omake, 1 žlička dijonske gorčice, 1      žlica      omake za žar, 1 beljak, 150 g gob šitake, 1  P
Kuhanje: 15 minut Sestavine: 1 čebula * 1      žlica      masla * 300 g mladega, oluščenega graha * 7  P
2 stroka česna + 3 žlice olivnega olja + 1      žlica      kisle smetane + bazilika + peteršilj + sol   P
deviškega olivnega olja - 1 dl sladke smetane - 1      žlica      moke - sol - črni poper v zrnu - mleta kumina  P
zrnu - mleta kumina - 3 vejice peteršilja - 1      žlica      na drobno sesekljanih mešanih zelišč V posodi  P
mandljev brez kožice, 100 ml mineralne vode, 1      žlica      kisa, sol, poper, 30 g zelenih grozdnih jagod  P
feferoni * 2 rezini šunke * svež ali suh majaron (1      žlica)      * 6 češnjevih paradižnikov * 4 puranji zrezki  P
špagetov * 2 bučki * 1 čebula * 2 mladi čebuli * 1      žlica      masla * 200 g sladke smetane * poper * 1 do  P
100 g naribanega parmezana * 2 do 3 jajca * 1      žlica      masla * 1 žlica olja * malo moke. Priprava  P
parmezana * 2 do 3 jajca * 1 žlica masla * 1      žlica      olja * malo moke. Priprava: Očistimo rukolo  P
Sestavine: 700 g bučk * sol * 1 čebula * 1      žlica      masla * 1 šopek peteršilja * 2 jajci * 1 žlica  P
žlica masla * 1 šopek peteršilja * 2 jajci * 1      žlica      sesekljane mete ali koprca * 120 g drobtin   P
čebule + 1 l kisa za vlaganje + 1,5 l vode + 1      žlica      soli + žlička sladkorja + 6 zrnc popra + 6 lovorovih  P
in naribana lupina 1 neškropljene limone * 1      žlica      masla * 8 svežih listov za lazanjo * 3 žlice  P
krompirjevo testo: 750 g krompirja * sol * 1      žlica      masla * maslo za pekač * 1 jajce * 1 rumenjak  P
muškatnega oreščka * za premaz: 1 rumenjak * 1      žlica      mleka. Priprava: Pekač namastimo z maslom  P
paprika * 2 stroka česna * 1 polpekoč feferon * 1      žlica      balzamičnega kisa * 5 žlic olivnega olja * sveže  P
masla * 1 liter perutninske juhe (iz kocke) * 1      žlica      moke * sol * poper * kisla smetana. Priprava  P
* sol * 3 žlice deviškega olivnega olja * 1      žlica      masla * nariban muškatni orešček * po želji  P
približno 1 dcl mlačne vode 1      žlica      raztopljenega mlačnega masla ali margarine   P
aztopljenega mlačnega masla ali margarine 1 velika      žlica      kisle smetane 120 g kvasa.   P
mlačnega mleka * 75 g stopljenega masla * 1      žlica      skute; * za nadev: 980 g skute * 2 vrečki praška  P
200 g goste kisle smetane (creme fraiche) * 1      žlica      limoninega soka * 4 kiselkasta jabolka (800  P
jabolka (800 g) * 2 žlici marelične marmelade * 1      žlica      pinjol ali sončničnih semen * sladkor v prahu  P
torti tekne kepica vaniljevega sladoleda ali      žlica      goste kisle smetane (creme fraiche).V sezoni  P
limoninega soka * Za premaz: 1 rumenjak * 1      žlica      mleka * 4 žlice medu * Za potresanje: 1 žlica  P
žlica mleka * 4 žlice medu * Za potresanje: 1      žlica      sesekljanih mandljev ali pistacij. Priprava  P
jajc + 4 žlice kisle smetane + žlička soli +      žlica      sladkorja + 40 dag ostre moke; za preliv: 2  P
paradižnika + 70 g parmezana + 12 črnih oliv + 1      žlica      kaper + Solatni preliv: + 4 žlice ekstra deviškega  P
olivnega olja + 2 žlici limoninega soka + 1      žlica      belega vinskega kisa + sol + beli poper v zrnju  P
in rdeče paprike + 80 g krompirja + 1      žlica      olja + 75 g mletega govejega mesa za zrezke  P
paradižnika (češnjevec) + pločevinke koruze + 1      žlica      paradižnikove mezge + 100 ml jušne osnove  P
vejice peteršilja + 3 do 4 vejice drobnjaka + 1      žlica      mleka + sol + poper + 200 g krompirja + 3 pori  P
osnove + 60 g paradižnikov (češnjevec) + 1      žlica      lahke smetane + 2 lista solate Priprava  P
kocke * 2,5 dl sladke smetane * 1 poravnana      žlica      jedilnega škroba * 4 grisini * 4 tanke rezine  P
200 g špinače * 1 čebula * 2 stroka česna * 1      žlica      olivnega olja * 1 liter bistre zelenjavne juhe  P
liter kokošje juhe iz kocke * 20 g masla * 1      žlica      moke * 1 rumenjak * 3 žlice sladke smetane   P
kropa) ali pa si naredimo preliv iz mešanice:      žlica      arnike, dve žlici baldrijanovih koreninic, žlica  P
žlica arnike, dve žlici baldrijanovih koreninic,      žlica      islandskega lišaja, žlica melise, žlica rmana  P
baldrijanovih koreninic, žlica islandskega lišaja,      žlica      melise, žlica rmana in žlica žajblja.Vzamemo  P
koreninic, žlica islandskega lišaja, žlica melise,      žlica      rmana in žlica žajblja.Vzamemo čajno žličko  P
islandskega lišaja, žlica melise, žlica rmana in      žlica      žajblja.Vzamemo čajno žličko, prelijemo s četrt  P
četrt litra kropa in namakamo pet minut. Tudi      žlica      do dve švedske grenčice dnevno bosta pomagali  P
svinjskega fileja (ribica) * sol * poper * 1      žlica      olja in 1 žlica masla * 600 g temnega grozdja  P
fileja (ribica) * sol * poper * 1 žlica olja in 1      žlica      masla * 600 g temnega grozdja * 1,5 dl rdečega  P
1 cimetova paličica * 2 nageljnovi žbici * 1      žlica      brinovih jagod * 1 žlička sladkorja * 1 žlička  P
doma) * 100 g listasto narezanih mandljev * 1      žlica      vinjaka * malo olja za model * 150 g sladke  P
jajca + 2 žlici kisle smetane + 1,5 dcl mleka +      žlica      zdroba + olivno olje + sol + poper + malo karija  P
Sestavine za 1 osebo: vejica timijana, pol šalotke,      žlica      belega vinskega kisa, sol, črni poper, sladkor  P
belega vinskega kisa, sol, črni poper, sladkor,      žlica      olja, 3 orehova jedrca, 30 g motovilca, 60 g  P
poper, pol čebule, 80 g mletega govejega mesa, 1      žlica      puste skute, 2 žlički olja, 1 žlička instantne  P
solata Sestavine za 1 osebo: 1 žlička medu, 1      žlica      jabolčnega soka, žlička limoninega soka, sol  P
brusnic, žlička medu, ščepec cimeta, jedilna      žlica      limoninega soka, rezina papaje Priprava: Papajo  P
timijana, pol čebule, jedilna žlico olja, jedilna      žlica      belega vinskega kisa, sol, poper, sladkor, 10  P
kumaric, 1 kivi, 200 ml jabolčnega soka, jedilna      žlica      limoninega soka, meta Priprava: nekaj kumarične  P
brokolija * 6,5 dl zelenjavne juhe iz kocke * 1      žlica      listasto narezanih mandljev * 2 žlici sladke  P
mocarela * 50 g parmezana * 2 žlici masla * 1      žlica      moke * 2 dl mleka * 2 dl juhe iz kocke * 100  P
Sestavine za marinado: 80 g paradižnika + 1 jedilna      žlica      pesta + jabolčni kis + olje za pečenje paprike  P
tem izgubljajo dragoceni čas in energijo.      Žlica,      merica, analogna tehtnica in roke ‐ vse, kar  P
kokakole. Za popravila najpogosteje zadostujejo že      žlica,      palica in skala.Okvare so omejene na maloštevilne  P
velikih kuharskih mojstrov glasilo kot »jedna      žlica      vegete«.Glavna kemična sestavina znanega nam  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 99 199 299 399



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA